Прескочи до съдържание

"Не посещавайте" тези места в Рим в 100 снимки


Spqr

Препоръчани мнения

Ужасно е. Гледката не си струва от хълма Пинчо.

 

P1015884.JPG

 

А този купол в далечината е доста отегчаващ.

 

P1015888.JPG

 

На Каракала му е била чужда мегаломанията.

 

P1016740.JPG

 

Скромно, но от сърце. Запазени са само няколкостотин квадрата антични подови мозайки.

 

P1016780.JPG

 

От известно време дудна във форума за средновековния проход на хълма Авентин. Така е, разочароваща гледка.

 

P1016906.JPG

  • Харесвам 31
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Фонтанът Паола. Намирате ли нещо интересно в него?

 

P1016415.JPG

 

Говори се, че Петър Диков се е вдъхновил от него за направата на фонтана на бул. "Витоша".

 

P1016409.JPG

 

Сериозно ли този миниатюрен храм Темпието се води за шедьовър на Ренесанса?

 

P1016418.JPG

 

Тази гледка на един от седемте антични акведукта в парка на акведуктите вдъхновява ли ви?

 

P1016301.JPG

 

Не посещавайте парка на акведуктите. Особено по залез слънце.

 

P1016318.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 25
Връзка към мнение

Първата част от заглавието на темата трябва да се чете "в кавички" !

 

Явно не само аз мисля така!

 

Каква ли е провокацията,че Spqr да ни почне "от вратата за краката"?

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Страхотни снимки и чудесни места за посещение!!!

 

Сигурно водиш някаква много ожесточена скрита полемика с някого, за да поставиш това доста подвеждащо за болшинството "несведущи" заглавие на темата си. Моля те, коригирай го! Поне махни "не"-то или го постави в скоби! ;)

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Ама и пирамида ли има в Рим?

 

P1016345.JPG

 

След като я подминете с разочарование се отива на пазара в Тестачо при Enzo e Lina. Щандовете са надписани и се пробва прясна биволска моцарела. Поне 5 вида има. Вътрешността е супер сочна. Само външната част е твърда. Споменах ли, че въобще не е вкусно?

 

P1016362.JPG

 

Лидо ди Остия. Айде на море в Рим, макар че не бих повторил посещение.

 

P1016033.JPG

 

Остия Антика е коварен комлекс. Да поясня, че се намира също на територията на Рим. 2 спирки с влака преди морето. "Ще гледам Треви и Навона, остави ги камънаците за друг път." Вътрешният глас така ми говореше някога.

 

P1016090.JPG

 

Както казах, коварен комплекс е Остия Антика. Особено времеви. Изпитвам затруднения какво да напиша. Толкова надхвърля границите на очакваното и въображаемото, че по-добре да не се посещава. Нека се подлъжем с по-познатите неща. Така ще се постигне вътрешен мир, че градът е разгледан. :)

 

P1016223.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 31
Връзка към мнение

Сложих кавички, за да няма объркани. Въпреки че това ми беше една от целите. :) Различен подход избрах.

 

Честно казано, ако обърна очаквано плочата, ще ми е леко скучно. А на вас още повече или не? Как би ви звучало, че термите на Каракала са величествени, а паркът на акведуктите е безподобен. 

  • Харесвам 11
Връзка към мнение
Евгени Димитров

Не посещавайте Ватинканските музеи, супер отегчителни са. Доста музеи съм пообиколил, ама тоя във Ватикана за мен си беше чисто губене на време. Единствено залата с автомобилите и каляските на папите си заслужаваше.

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Едва събудила се, едва отворила едно око, с чаша кафе в ръка, отварям любимия сайт и какво чета......Ама недейте така бе, хора , докато разбера за какво иде реч, сърцето ми пропусна няколко удара...Сега ще трябва пак да се купуват билети, да се убедя, че всичко си е по - старому...Стресово започна този ден , казвам ви!

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

За довечера съм ви приготвил екслузивно някои снимки, за които вероятно за първи път ще прочетете отзиви на български в интернет пространството. А местата са с римски привкус.

 

Темата ориентир е 100 непопулярни забележителности в Рим

 

Сериозен съм. :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

@Spqr, един глас да МАХНЕШ кавичките.

На първите 2-3 снимки си викам - тоя нормален ли е!? ... след което тръпката е още по-обсебваща.

Браво!

Чакаме-е-е-е още. :)

 

 

А колко пък да чакаме, че да почнем и ние да слагаме снимки. :)  Аз лично ще почна след 4-5 страница - предполагам до там с лекота ще ни предупреждаваш къде да не припарваме в Италия.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Продължавам позитивно.  ;)

 

Къщата на първия и най-велик римски император. Една от най-ключовите личности в световната история. В негова чест е преименован шестият месец от римския календар. Септември, октомври, ноември, декември (7,8,9,10) са останали безимени. Сенатът го удостоява с почетната титла Август (за "Възвишения"). Живял е относително по-скромно. Къщата на Август е отворена за посещения от миналата година. Единственият начин за посещение е чрез предварителна резервация. 

 

P1016941.JPG

 

Къщата е ниво под хълма Палатин и се навлиза в зони, на които туристите им е забранено да ги посещават. Тук се почувствах "вип". Усещането. Подземният свят. Античните фрески. Ефектът "Уау".

 

P1016968.JPG

 

Към тура е включена и къщата на съпругата му Ливия. Това е друго подземно помещение под Палатин.

 

P1016993.JPG

 

Нереално е. В колко градове ще видите такива гледки? Антична живопис в естествена обстановка. Това е. Рим си е Рим. Насладата е несравнима спрямо изкуствените условия в музеите. 

 

P1016999.JPG

 

Какво ли може да се види от Палатин? Примерно, Колизеят и арката на Константин.

 

P1017076.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 20
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

5 незабравими гледки на римския небосклон.

 

От парка Савело, по-известен като портокаловата градина. Тук монасите от доминиканския орден са си садяли зеленчуци. Защо? Защото до градината е главната църква на доминиканския орден "Санта Сабина".

 

P1016889.JPG

 

Гледките от хълма на Янус. На римския бог е наименован месец януари. На италиански хълмът го наричат Джаниколо. Не е един от легендарните 7 хълма. И какво от това? Важни са гледките.

 

P1016443.JPG

 

От пиацале Кафарели на Капитолийския хълм.

 

P1017259.JPG

 

От паметника на Виктор Емануил II. Вляво е куполът на "Свети Петър", вдясно се показва купола на Пантеона.

 

P1017454.JPG

 

И с какво да се завърши петицата ако не с... Foro Romano, сниман от Палатин.

 

P1017086.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 16
Връзка към мнение

Два пъти се връщах да прочета заглавието, дали не съм недоразбрала. :)

Продължавай..................... ;)

Редактирано от БраниB
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

По принцип Италия е характерна с красивите си фонтани, но в Рим нивото е недостижимо. Мисля вече няколко пъти съм споменавал за над 2000-те фонтана.  :P

 

Фонтанът ди Треви е един от онези магически обекти. Тълпите често са непоносими. И какво от това? При положение, че става дума за каймака сред световните фонтани. Нощен Треви е без алтернатива.

 

P1015999.JPG

 

Следващият фонтан е на границата между Трастевере и хълма Джаниколо. Не знам как се казва и доста ровене се изисква, за да се узнае за съществуването му. "Забутано" е мястото, но си заслужава усилията.

 

P1017699.JPG

 

Фонтаните на площад Фарнезе са с ваните от термите на Каракала. Доста е плячкосвано от баните.

 

P1017563.JPG

 

Един неизвестен фонтан в римски двор. Помни се отегчения портиер, който се кара да не снимаш. Само този е поне триметров. 

 

P1017551.JPG

 

Фонтаните са ми слабост. Това е един от най-убедителните компоненти за римско превъзходство. Фонтан, чучурче, фонтан, чучурче до побъркване. Аз не знам красив град без фонтани. На четирите реки. Обелиск върху фонтан. Не е зле.

 

P1016522.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 16
Връзка към мнение

Спри бе, човек! Ти направо избухна. Стана непоносимо! Стига толкова, не публикувай повече снимки и не коментирай - Да обърнем и ние плочата... ;)

 

Непоносима красота и много тънък усет към Италия! От сърцето! Браво!

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Обожавам фонтаните на Рим. И понеже сме на пиаца Наваона, трябва да не отдадем нужното внимание и на другите два прекрасни фонтана.

 

Фонтанът на Нептун. Той отначало е бил само мраморно „езерце“, а прекрасната статуя на „Нептун се бори с октопод" от Antonio della Bitta е добавена чак през 1873 г. По същото време е добавена и статуята на коня и херувима на Gregorio Zappalà.

 
Фонтанът на Мавъра. Дизайнът на фонтана е на Джакомо дела Порта от 1575 г. Той е включвал делфина и четирите тритона. През 1653г. е добавена статуята на мавъра, дело на Бернини. През 1874 г. по време на възстановителни работи, оригиналните статуи са преместени във Вила Боргезе и заменени с копия.

post-2803-0-36056600-1468447073_thumb.jpg

post-2803-0-75610600-1468447564_thumb.jpg

Редактирано от Diana Doncheva
  • Харесвам 12
Връзка към мнение

@Spqr, добре, че сложи и няколко познати места. Бях започнал да се чудя - ходил ли съм два пъти в Рим или не съм. Явно ще се ходи трети път. ... А не обичам да повтарям.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Бях започнал да се чудя - ходил ли съм два пъти в Рим или не съм. Явно ще се ходи трети път. ... А не обичам да повтарям.

 

Единственият начин за разглеждане на Рим е чрез повтаряне. Примерно, по-добре е два пъти по една седмица, отколкото един път за 2 седмици. Ще обясня защо.

 

По някое време, зависи си от подготовката на човек, започваш да изключваш. Претоварването с информация е сериозно, както и физическата преумора. Не е много готино да разглеждаш Форума в юлските жеги. Да не споменавам за Остия Антика. Така че на части, с повторни посещения и по този начин може да се асимилира информацията.

 

2 седмици, ей така го пиша. 2 седмици за по-задълбочено разглеждане на Рим са крайно недостатъчни. Може да звучи странно, но всяка година се "появяват" нови забележителности. Къщата на Август от миналата година, която не знам дали преди това е била отваряна. Тази година след десетилетия реставрация е отворена нова църква във Форума. И т.н.

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Единственият начин за разглеждане на Рим е чрез повтаряне. Примерно, по-добре е два пъти по една седмица, отколкото един път за 2 седмици. Ще обясня защо.

 

По някое време, зависи си от подготовката на човек, започваш да изключваш. Претоварването с информация е сериозно, както и физическата преумора. Не е много готино да разглеждаш Форума в юлските жеги. Да не споменавам за Остия Антика. Така че на части, с повторни посещения и по този начин може да се асимилира информацията.

 

2 седмици, ей така го пиша. 2 седмици за по-задълбочено разглеждане на Рим са крайно недостатъчни. Може да звучи странно, но всяка година се "появяват" нови забележителности. Къщата на Август от миналата година, която не знам дали преди това е била отваряна. Тази година след десетилетия реставрация е отворена нова църква във Форума. И т.н.

Абсолютно! Като бяхме 2ри път там, повторихме Ватикана-градините, музеите и църквата с екскурзовод. Първия път четохме много, гледахме, но 2рия път задавахме и въпроси, и научих много неща, които все още ги знам.

А, това с преумората също мога само да го потвърдя. Все пак човек трябва и да се наслаждава и на почивката. ;)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Днес отново започвам с тайнствен римски бисер. Римските къщи. Намират се под хълма Целий. Толкова близо до тълпите при Колизея, а малцина знаят за съществуването им. Ексклузивно за magelanci.com за първи път в българското интернет пространство ще видите отзиви за тях.

 

Входът е само за посветени. На тази необичайна антична улица на хълма Целий. Под тези "арки", които може би са контрафорси, поддържащи поредната антична църква. Желаете ли да сте съпричастни към римското тайнство? 

 

P1017373.JPG

 

Около 20 са подземните стаи. Най-атрактивните са с частично запазени антични фрески.

 

P1017399.JPG

 

Отличителното е, че има възможност да се разхождаш в къщи на римски граждани, а не императорски помещения. Възхитително е.

 

P1017427.JPG

 

Нетрадиционна за Рим е и галерия Шара. Записвайте я в дългия списък "какво да се види". На една пряка от Треви. Галерията е по-скоро закрит пасаж. 

 

P1017473.JPG

 

Изрисувана по цялата повърхност в стил ар нуво. Като за Рим е модерна забележителност. XIX век. :)

 

P1017471.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 20
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.