Прескочи до съдържание

дневник Пиза - фотодневник


Spqr

Препоръчани мнения

Може ли да се построи най-красивият романски площад в света в случаен град? 

 

P1019624.JPG

 

Град, който ни вкарва в размисъл. Кога? По време на трикилометрова разходка, през четирите моста в историческия център, покрай двата бряга на река Арно.

 

P1019746.JPG

 

Град, който може да ни "разстреля" с изрисувани, ренесансови дворци.

 

P1019669.JPG

 

Град, в който на Общината гордо прочитаме абриевитурата SPQP. 

 

P1018773.JPG

 

За неразбралите горното изречение. Спокойно. Има виден жокер. Капитолийската вълчица на Площада на чудесата.

 

P1019641.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 35
Връзка към мнение

Единият слой, с който Пиза се различава от множеството италиански градове, е разходка покрай река Арно. В тази част на мен ми прилича на Флоренция.

 

Знаем, когато един град е разположен на река, колко чувствителна е разликата. А Арно преминава през историческия център. Много красиви сгради има покрай двата бряга.

 

P1018781.JPG

 

От единия край се извисява кулата на гвелфите и цитаделата. Срутени през Втората световна война и наново изградени. В тази част може да видим значителна част от стената, обграждаща Пиза. 

 

P1019576.JPG

 

Козимо Медичи през XVI век решава Пиза да е средището, където да се строят корабите на тосканската флота. Мястото не е случйно. Още през XIII век тук е имало корабостроителница. Днес има два арсенала около кулата на гвелфите. Единият се нарича на Медичите, а другият (на снимката) е републиканският.

 

P1019588.JPG

 

Бисерът покрай реката. Трудно е да не се забележи. Освен ако не се движим само по главната и не се озъртаме какво се случва настрани. Santa Maria della Spina / Богородица с бодила. Хем е готическа, хем е мраморна като другите църкви града. Странна смесица, която я наименоват пизанска готика.

 

P1019563.JPG

 

Един от множеството прекрасни изгледи покрай Арно. Преобладават дворци от всякакви епохи. Най-вляво на снимката е един от най-популярните "Синият дворец".

 

P1019717.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 29
Връзка към мнение

Продължавам с разходката по реката.

 

Няма как да не се спомене дворецът Медичи. Той пък е неоготически. В смисъл някъде през XIX век му сменят фасадата на готика.

 

P1019752.JPG

 

Приятни малки площади се оформят покрай реката.

 

P1019732.JPG

 

Дворецът с часовниковата кула е градска библиотека. До него вдясно, бялата сграда с лоджия е първата банка в Пиза. А по-късно пазар за коприна. Сградата с готическите елементи е Общината - дворецът Гамбакорти. 

 

P1019718.JPG

 

Предверието. Тук не може да има изненадани. Общинските сгради в Италия обикновено са поразяващи.

 

P1018788.JPG

 

Гледката от четвъртия мост (от ляво - надясно): Ponte della Fortezza.

 

P1019749.JPG

 

 

  • Харесвам 21
Връзка към мнение

Какво се помни в исторически план за Пиза? Една от морските републики. По-късно Медичи възстановяват позавяхналото величие на града. Показателни са горните снимки покрай река Арно.

 

Нещо друго? В Пиза е един от 10-те най-стари университета в Италия. Нас, пътешествениците, може би повече ще ни развълнува като стъпим на Piazza dei Cavalieri. И невярващо с отворена уста се взрем в Palazzo della Carovana. Ренесансовият дворец е построен по проект на Вазари, а по-късните векове цялата фасада е изрисувана с т. нар. техника "сграфито". Днес е седалище на университетска институция.

 

P1019675.JPG

 

Така. Отърсили сме се от първоначалния шок. Шах и мат. Започваме детайлно да разглеждаме сградата. Изобилства с алегорични фигури и зодиакални знаци

 

P1018553.JPG

 

Съседната сграда с часовниковата кула е не по-малко знаменита. Има честта да бъде спомената от самия Данте с историята за граф Уголино в "Божествена комедия". Вглеждайки се, също има изрисувани моменти. Отново се мълчи.

 

P1019667.JPG

 

Всеки, който е стъпвал на този площад, знае за какво става дума. Неслучайно някога е бил Римският форум. Политическото и управленско средище на Пиза през средновековието. Много е сериозно положението. В Пиза има два площада - световна класа. 

 

В близост, северно от Piazza dei Cavalieri, достигаме до останките от баните на Нерон. Единствената относително запазена древноримска следа в Пиза.

 

P1018713.JPG

 

Между баните и Площада на чудесата има една прекрасна сграда. Дворецът на архиепископа. Само този факт е показателен, че ще е нещо "по-така". И действително е. Ренесансова сграда с красив вътрешен двор. Достъпът е свободен. 

 

P1018701.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 24
Връзка към мнение

Преди да достигнем до "черешката" ще отлича още няколко интересни забележителности. Имайте предвид, че отрязвам обекти, за да бъде по-сбито цялото описание. 

 

Досещате се за коридора на Вазари във Флоренция, който свързва Палацо Векио и Пити. Изненадата е, че в Пиза има мини-версия. Свързва Palazzo delle Vedove (Двореца на вдовиците) и църквата Сан Никола. Идеята е вдовиците от фамилията Медичи да преминават необезпокоявано до отсрещната църква без да пресичат улицата. 

 

P1019602.JPG

 

Друг нетипичен обект е Piazza delle Gondole. Снимката не е особено добра, но няма как: силен порой. Някога в Пиза е имало мрежа от канали. Знаем. Този градоустройствен елемент не е чужд и на други италиански градове. На площада се вижда някогашният воден басейн, откъдето са тръгвали лодките. Каналът преминава под стената на Пиза. От външната страна може да се види акведуктът на Медичи, чийто завършек е бил именно Piazza delle Gondole.

 

P1018740.JPG

 

Но стига вече. Време е за най-големия баптистерий в Италия, този на "Площада на чудесата". Екстериорно е перфектен. 

 

P1019634.JPG

 

Вътрешността е внушителна като обем. Има възможност да се изкачим на по-горното ниво. На всеки 30 минути служител изпява нещо във вътрешността, за да се чуе акустиката на сградата. 

 

P1018606.JPG

 

Твърди се, че диаметърът на баптистерия е равен на фасадата на катедралата. От горното му ниво се открива прекрасна гледка към катедралата. Главната църква на Пиза изглежда позната като външен вид. Образец е, няма как. Моделът за църква в романо-пизански стил. Характерна черта е редуването на бял мрамор с ивици от по-тъмен камък. Стилът е разпространен в градовете, които са били част от Република Пиза: Северна Тоскана и Сардиния.

 

P1018609.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 21
Връзка към мнение

Преди да достигнем до "черешката" ще отлича още няколко интересни забележителности. Имайте предвид, че отрязвам обекти, за да бъде по-сбито цялото описание.

 

Продължението ще е в следващите дни.

Ама хич не съм съгласна с теб!Да орязваш обекти - твоят поглед е толкова задълбочен, информативен и страхотен, че от чудесните ти писания научавам неща, дето ги няма в нито един пътеводител.:)из необятния нет.:))

Моля, не пропускай нищо, сигурна съм, че и другите жадно чакат всичко, написано от теб!

Пропуснах - много, много ти благодаря!

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Може би най-много харесвам в Италия площадите и изкуството. Може и така да се каже: "Покажи ми площада ти, за да ти кажа какъв си". :)

 

Според мен "Площадът на чудесата" е шедьовър. Защо? Символизира трите етапа в човешкия живот: баптистерият - раждането, катедралата - живота и гробището - смъртта. Замислете се в кой друг град има такава комбинция от сгради на централния площад?

 

Естетически е абсолютна красота. Едностилен. Мраморен. Без аналог за стила си в архитектурата: романизъм. Стои по-близко до гръко-римската цивилизация, отколкото до типичните романски сгради от XI/XII век. Предполагам, досещате се как изглеждат.

 

P1019647.JPG

 

Ако времето ви притиска и се чудите кой обект да изберете да посетите от "Площада на чудесата"... Без съмнение, изборът ми би бил гробището. Ето защо...

 

P1019629.JPG

 

Най-красивото гробище, което съм виждал. Изумителна структура. Не знам откъде да започна. 

 

P1018640.JPG

 

Първо, не е от познатите католически гробища с пищните статуи. Наподобява на манастир или църква с огромен вътрешен двор. Гробовете са по пода. И са обозначени с разностранна символика. И доста странна на моменти. Сградата е декорирана стилно с изрисувани стени, саркофази. Но без да стои претруфено. Намерен е балансът.

 

P1018647.JPG

 

Всъщност кулата е камбанарията на катедралата. Не е станала известна само заради наклона си. Нещо друго да е. В Италия има и други "под наклон". Те защо не са тoлкова популярни?

 

Отговорът е очевиден. Естетически е. Хармонично подредените открити лоджии. Арковидните елементи. Наклонената кула е новатор. Носител е на класическия идеал за красота. И е чувствително по-изящна от която и да е романска кула. С което приключва фотодневника ми за Пиза.  

 

P1019617.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 21
Връзка към мнение

П. Кръстев в темата ти за Рим беше написал , че като те чете все едно не е бил там . Аз да ти кажа все едно в Италия не съм била...:) Вчера се разхождах из Римския форум в Атина и си мислех какво би казал и разказал за него . Интересно , започвам да те асоциирам с всичко " римско " ... Ако искаш компания при следващото ти посещение на Апенините , мисля , че ще има много желаещи от форума да те придружат.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.