voinyt Публикувано: 29 декември, 2016 Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 Обмислям да посетя Перу и Боливия (все още бая далечен план) с колело. И аз съм чувал, че Перу е доста по- евтина страна, ама така като гледам какво плащате...излиза че е доста скъпа дестинация... Връзка към коментар
Childish Публикувано: 29 декември, 2016 Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 Обмислям да посетя Перу и Боливия (все още бая далечен план) с колело. И аз съм чувал, че Перу е доста по- евтина страна, ама така като гледам какво плащате...излиза че е доста скъпа дестинация... Перу беше най-скъпата страна по време на 4.5 месечното ни пътуване. Доста е туристическа и цените се вдигат с всяка година. Най-скъпи са полетите на Наска и посещението на Мачу Пикчу. За нощувките и храната със сигурност можеш да намериш по-евтини варианти и да ти излезе по-бюджетно. Така че, не се отказвай. 1 Връзка към коментар
voinyt Публикувано: 29 декември, 2016 Автор Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 (редактирано) Аз Наска ще я прескоча, такива разходи не са по моят джоб, ще търся начин за пътуване до около 10е и по- малко, по възможност, на ден. Че смятам да опитам да взема и кучето, а това ще ми вдигне сериозно и самолетният билет.Като стана дума- някой да има опит с пътуване с куче в съответните страни, та да сподели... Редактирано 29 декември, 2016 от voinyt Връзка към коментар
Carrie Публикувано: 29 декември, 2016 Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 Само да вметна, че подобно пътуване с колело няма да е никак лесно, трябва да се имат предвид сериозните височини, както и атмосферните условия... Един младеж, който срещнах в Боливия и обикаляше с колело Южна Америка от 6 месеца твърдеше, че е най-лесно в Парагвай, защото теренът е равен, а и като цени му е било най-евтино, в Боливия му беше трудно, защото хората не са от най-дружелюбните, а и храната е доста еднообразна, Перу му предстоеше, но точно това, че е доста туристическо го смущаваше. Специално за цени смятам, че скъпи са само определени атракции/турове, като храна и спане има много бюджетни варианти. А пътуване с куче по тези места ми звучи доста фантастично, но пък няма невъзможни неща 2 Връзка към коментар
Childish Публикувано: 29 декември, 2016 Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 Аз Наска ще я прескоча, такива разходи не са по моят джоб, ще търся начин за пътуване до около 10е и по- малко, по възможност, на ден. Че смятам да опитам да взема и кучето, а това ще ми вдигне сериозно и самолетният билет. Храната на улицата е много евтина, но аз се притеснявам за хигиената и обикновено я избягвам. За кучето не знам - това ще ограничи настаняването. Не съм срещала някой да пътува с домашен любимец. Или ще пътуваш с палатка? Има хора, които са пътували с велосипед. Ако искаш си направи тема, за да привлечеш вниманието и да ти дадат отзиви. Аз поне знам за http://www.cycle4recycle.com и за поне един магеланец. 1 Връзка към коментар
voinyt Публикувано: 29 декември, 2016 Автор Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 (редактирано) Ами преди няма и десет дни се върнах от Непал (ама не с колело), та се запознах добре със височините и спокойно мога да кажа, че до почти 4000 метра нямам проблеми. А иначе си прав, ясно ми е, че терена там е доста тежък, но ми е мечта от дете да видя страната и Мачу Пикчу. То и затова няма да е скоро пътуването, искам да се подготвя малко по сериозно, включително икономически, пък не съм много добър в правенето на планове, което си е проблем. Но пък поне говоря добре испански, та едно главоболие по- малко. А за кучето- нямам идея, ще търся информация из интернет да видя дали ще намеря други ентусиасти като мен, които вече са се пробвали. А настаняването обмислям да е основно палатка. Не че не обичам да съм си в легло, ама и парите са други. А на Володя пътуването му го превеждам аз на испански. С нетърпение чакам да стигнат до региона и споделят впечатления. Редактирано 29 декември, 2016 от voinyt 2 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 29 декември, 2016 Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 (редактирано) Ще се опитам да споделя накратко моето виждане относно пътуване с колело и бюджет от 10 евро в посочените държави. Основните проблеми са няколко.1) Спане- с 10 евро на ден няма начин всяка вечер да спя в хостел, дори и най-бюджетен, при условие, че трябва да плащам за храна и вода. В най-добрия случай, ако си правя добре сметката, ще мога да си позволя хостел 2-3 пъти седмично. През останалото време ще трябва да спя на палатка.2) Сигурност- Спането на палатка, при това с колело е опасно, трябва да се избират много добре местата за спане, при липса на подходящо място е най-добре да не се спи, а да се продължи.3)Вода- и в двете държави водата е негодна за пиене, дори и в на пръв поглед чисти водоеми. Трябва да се купува допълнително. На мен ми излизаше по около 1 евро на ден, но при умерена физическа активност. При велопреходи от 80-100км на ден, бюджета за вода ще е около 2 евро на ден.4)Храна- При дотук заложените разходи за хостел 2-3 пъти в седмицата и по 2 евро на ден за вода, остават около 5-6 евро на ден за храна. В Перу, меню на пазара, състоящо се от рядка супа, четвърт пиле с гарнитура и 250мл местно безалкохолно е поне 3 евро. Бюджета би ми позволил да сe храня два пъти дневно на пазара но подобно меню съдържа около 1000 килокалории, няма начин да се навъртат в продължение на месеци по 80км дневно, през Андите при едва 2000 кал. дневен прием. Този вариант отпада. Остава да се купуват евтини плодове от пазара и киноа и овесени ядки от супермаркетите, дори и така ще е трудно да се набавят нужните калории , но при стриктно спазване на бюджета е постижимо.Подобен начин на пътуване не е за всеки, но ако това е единствената опция , аз я приветствам. По-доре да се пътува по този начин, от колкото човек да си остане само с мечтите. Редактирано 29 декември, 2016 от nomad 11 Връзка към коментар
Carrie Публикувано: 29 декември, 2016 Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 Да, съгласна съм с nomad относно разходите. За водата има вариант да се вземат бутилки с някакви филтри или едни малки устройства като писалки, които прочистват водата (нещо такова https://www.amazon.com/SteriPEN-Adventurer-Opti-Water-Purifier/dp/B003A1MURC), но отново е разход, пък макар и предварителен. Пак ще споделя само какво разказваше момчето с колело. То всъщност ми беше в групата на jungle trip-a в Боливия и каквато и храна да му даваха я сгъваше за секунди. Беше доста слаб, но жилав и се оплакваше, че много го боли гърба, доста килограми му беше багажа. Спял повече на палатка, където му падне, само от време на време на хостел за душ и колкото да си почине по няколко дни от карането. Беше прекосил Salar de Uyuni с колето, по най-големите студове (който е ходил зимата знае за какво става въпрос по време на един 3-дневен тур), спял в палатка, на места вятъра бил толкова силен, че нямало как да се закачи палатката и трябвало да се връща назад по много километри, беше го взел разстоянието за десетина дни, ние го слушахме с изцъклени очи, просто е било нечовешко, много тежки условия, замръзвала му водата, нямало начин да се стопли, колкото и дрехи да сложи и т.н. След това в Боливия е обикалял по по-ниските части, на места месните не са искали да го пускат в местните ресторантчета по разни затънтени места и са го гонели. Едно е да се качиш до 4000м, друго е сериозна физическа активност с дни на подобна височина, шапка им свалям на смелчаците, които обикалят с колелета по тези места. Трябва си сериозна подготовка откъм екипировка и доста смелост според мен... 3 Връзка към коментар
voinyt Публикувано: 29 декември, 2016 Автор Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 (редактирано) Nomad относно водата- същото се говореше за Непал, но си купих (директно от там, че е по- евтино) хапчета за пречистване. Прекарах се защото капките бяха още по- евтини, ама карай. Та в този ред на мисли- тези хапчета дали няма да помогнат там? Също обмислям закупуването на филтър. Така или иначе с постепено намаляне на дозата хапче в литър вода седмица по- късно пиех същата вода като местните.За спане ще разчитам основно на палатка, а банята са две бутилки вода, за сигурноста ще го мисля. Храната ще е основно готвене със продукти от пазара, та ще спадне разхода. Ще трябва да се лиша от доста неща, това е ясно. Така или иначе бюджета е само ориентативен, с него обиколих Мароко, всичко търпи промени. В крайна сметка плана е за след 2 години навярно.Carrie писалките за които споменаваш са ултравиолетови и убиват микробите, аз мисля по- скоро за филтър от този тип https://sawyer.com/products/sawyer-mini-filter/ който ми препоръчаха в Непал. Иначе там се качихме на над 5400 метра след десетинадневен трек с по 15/16 кила раница на гърба, та имам някаква идея какво имаш предвид. Затова малко по- малко съм почнал да събирам поне екипировката за момента.Честно казано в Боливия ме привлича основно така нареченият Път на смърта и Уюни. Хора много ви благодаря за мненията. Редактирано 29 декември, 2016 от voinyt 3 Връзка към коментар
Carrie Публикувано: 29 декември, 2016 Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 Тук с намаляване на дозата на хапчетата и пиене на вода като местните няма да стане, във водата има бактерии/паразити, което за нас е проблем, местните са с друга микрофлора в стомасите (не казвам, че и те нямат никакви проблеми, но може би не чак дотам). Трябва си перманентно филтриране по някой от методите - дали хапчета, приставки за бутилки, SteriPen вече човек трябва да си прецени какви ще са му разходите. За хапчетата обаче съм чувала, че не е хубаво да се ползват много продължителен период от време, хубаво е и това да се проучи. Връзка към коментар
nomad Публикувано: 29 декември, 2016 Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 Местните, също карат на вода от магазина, те купуват от най-големите разфасовки, бутилки по 10 литра, защото са изгодни, най-бедните преваряват водата. В никакъв случай недей да пиеш непреварена вода, местните също не го правят. Относно хапчетата за пречистване, те обикновено са на основата на хлорин и убиват бактерии и вируси, при условие че са в нужната концентрация. Проблема е, че там водата има и химически примеси, освен бактерии и вируси, срещу химикали във водата, хапчетата не са ефективни, но филтъра ще помогне. Този филтър, наистина е добър, от известно време се каня да си купя такъв, защото е компактен и може да пречисти хиляди литри вода. Според мен, ако имаш този филтър, таблетки за пречистване не ти трябват, освен да си носиш няколко за в краен случай. Таблетките, не са евтини. Не знам дали да купуваш вода в бутилки по 10 литра няма в крайна сметка да е по-евтино от това да използваш таблетки. Връзка към коментар
voinyt Публикувано: 29 декември, 2016 Автор Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 Таблетките ми излязоха 2 евро в Непал, за същото количество вода капките струваха 25 цента. Иначе да, на основата на хлор са, таблетка за литър вода и са ми останали достатъчно. Но точно този филтър ми беше препоръчан от един румънец, който пътува доста из Азия и беше супер доволен. Смятам да разчитам основно на него. А иначе при пътуване с колело не е проблем да купувам десетлитрови бутилки, реално погледнато си е тежест, но вода така или иначе се носи. Връзка към коментар
voinyt Публикувано: 29 декември, 2016 Автор Сподели Публикувано: 29 декември, 2016 . Ако искаш си направи тема, за да привлечеш вниманието и да ти дадат отзиви. Аз поне знам за http://www.cycle4recycle.com и за поне един магеланец. Да, ще е добре да направя друга тем,а че да оставя тази на хората. Прочетох и подготовката на другият магеланец, но това е човек с мноооого пари и прекалено драстичен и екстремен за вкуса ми. Връзка към коментар
Niki42 Публикувано: 19 януари, 2017 Сподели Публикувано: 19 януари, 2017 Здр И аз като теб обислям Перу с колело тази година. Преди месец и половина се върнах от Непал , обиколих Анапурните с колело. Предполагам и ти си направил този преход там?! Подготвя интересен маршрут в Перу който няма да изисква ного средства за спане и храна. Ако имаш интерес пиши... ...като четох мненията за питейната вода ,ще споделя моя малък опит. През последната ми разходка в Непал пиех вода от всякакви източници и никога не съм си купувал минерална вода,пари само за бира! Ядях местна храна, която е доста люта,може би затова нямах никакви стомашни проблеми... 1 Връзка към коментар
Plamuk Публикувано: 21 януари, 2017 Сподели Публикувано: 21 януари, 2017 Айде и аз да се обадя. Прекарах в Южна Америка 6 месеца като 1 от тях бе в Боливия и 2 в Перу, а за остатъка от престоя ми не е по темата. Върнах се края на ноември 2016 така че информацията е прясна прясна. През тези месеци пътувах с годеника си и може да ви се види нереално, но средно сме харчели по 13 евро на ден двамата. Ето и моите съвети: - купи си филтър за вода, така може да си наливаш от чешмите и да пиеш колкото си искаш вода, която ти е под ръка, това е добра инвестиция; - вземи палатка, шалте и спален чувал; - питай местните дали може да си разпънеш палатката в техния двор - в Перу това рядко се случваше, но често сме спали в Боливия при непознати на палатка. Боливийците изглеждат дръпнати, но когато ги заговориш и ги попиташ за помощ ти дават повече от това за което си попитал - може да питаш хостели да си разпънеш палатката в двора им - по-евтино е от стая и може да използваш банята им - може да ядеш Menu completo за 2-3 евро със супа, месо, ориз и зеленчуци + сокче. Улиците на Боливия са пълни с храна и то евтина и много хубава - вземи си газово котлонче, за да може да готвиш, когато си на палатка, в тези държави лесно се намират патрончета с газ - избягвай големите градове - по-скъпи са - Мачу Пикчу може да го видиш с малко пари като от Куско отидеш до Станта Мария с колело (ако си с колело разбира се, ако не с микробусче, което се взима от Куско) от там взимаш такси до Хидроелектрика и тръгваш пеш по релсите на влака (много хора вървят пеш) стигаш до Агуас Термалес - разпъваш палатка в единствения къмпинг в началото на селото, отиваш до центъра, купуваш си билет за Мачу Пикчу за следващия ден (билетите в Агуас Калиентес са неограничени, не ти трябва резервация; струват около 40 евро; офисът работи до 20ч. ) и на следващия ден се качваш пеш до МП около 1 час, гледай да е рано сутринта като не са пристигнали влаковете и автобусите с туристите - може да използваш сайтът warmshowers - в Южна Америка работи чудесно - и на последно тръгвай хич не му мисли, не ти трябват много пари, има много готини хора, които пътуват дали с колело дали на стоп и с тях ще си разменяте много информация 8 Връзка към коментар
Niki42 Публикувано: 22 януари, 2017 Сподели Публикувано: 22 януари, 2017 Замислил съм в началото на ноември 2017 да пътувам за Перу от БГ . Притеснява ме че в Андите тогава започва дъждовния период. Търся съмишленик или най-малкото съвет по маршрута (прикачен като файл). Ще пътувам с колело от Лима до Куско с малко багаж около месец. Връзка към коментар
Niki42 Публикувано: 15 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 15 февруари, 2017 Реших да променя маршрута поради неподходящото време за пътуване в Андите. В началото на ноември 2017 мисля да пътувам до Сантяго,Чили. С транспорт до Bariloche и от там една дълга обиколка из Патагония с колело. Време на обиколката-около 30 дни и връщане от Буенос Айрес,Аржентина. В началото на лятото ще си запазя билет, ако има желаещи нека ми пишат. Маршрутът не е труден,с малка денивелация,около 2000 км. Връзка към коментар
voinyt Публикувано: 12 март, 2017 Автор Сподели Публикувано: 12 март, 2017 Niki с нетърпение ще чакам да прочета как си изкарал. Бих дошъл с теб, но планирането при мен е за след две години евентуално. А и през тукашният зимен сезон навярно. Просто финансите ще са ми малко кът.А в Непал минах Анапурните, да. Но не с колело. Вече качвам разказа със снимки от пътуването в блога ми. И с храната и водата почти като теб. Само в големите градове предпочитах бутилирана. Благодарско Пламък, оценявам информацията. Връзка към коментар
voinyt Публикувано: 12 март, 2017 Автор Сподели Публикувано: 12 март, 2017 Ники видях в Покхара един Рам с българското знаме залепено на рамката...да не да си бил ти? Връзка към коментар
Niki42 Публикувано: 20 март, 2017 Сподели Публикувано: 20 март, 2017 ....някой друг колега ще да е бил. Бях в Покхара няколко дни но не се сетих да сложа българското знаме на колелото,следващия път ще си поправя грешката. Жалко че засега не мога да намеря друг желаещ за Патагония. Удължих времето до 40 дни както и старта - началото на януари 2018 г. Сега дебна за по-изгодни билети... Връзка към коментар
voinyt Публикувано: 2 април, 2017 Автор Сподели Публикувано: 2 април, 2017 Късмет човек. Просто финансово няма да мога. В момента една българска двойка пресича Америките, онзи ден влязоха в Колумбия. Освен да се стиковаш с тях... Става дума за Вячеслав Стоянов и проекта му Cycle4recycle. 1 Връзка към коментар
digitalpr Публикувано: 6 април, 2017 Сподели Публикувано: 6 април, 2017 Поздравления за начинанието Не се отказвай в никакъв случай от това което си намисли. И аз бих ти дал съвет да си купиш филтър за вода, така ще си абсолютно независим от села, магазини и наличие на пари. В Непал използвах хапчета и след това филтрирах водата с това: http://www.aquaphorbg.net/bg/catalog/id/33.html Освен че пречиства, филтъра премахва до голяма степен вкуса на хлор от хапчетата и смея да твърдя, че водата си беше вкусна. Един филтър ще ти стигне за цялото пътуване и мисля че не е скъп, за това което предлага. Двулитрова бутилка с вода отнема не повече от 5 минути. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега