Прескочи до съдържание

Как ви се струва да летите над Северния полюс?


Препоръчани мнения

Тотално съм офтопик, но толкова ме впечатли новината за маратона на Северния полюс, че вече втори ден въртя по 5 км сутрин в гората до нас, не че е съизмеримо, ама бях престанал да тичам заради "лошото" време и си дадох сметка, че това е просто лигавене :)

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Ама как да ползваме услугите на ледоразбивач?

Бай Добри ,помагай!

 

Не се шегувам за ледоразбивача.Ясно е,че няма да стигна до полюса,ама поне да се повозя малко!

 

Стигането на 90° Север отдавна е въпрос само на пари и желание. Най-популярният и постижим начин е с руския ледоразбивач "50 години от победата", който е най-големият, най-мощният и най-високият клас ледоразбивачи на света - LL1, с два гигантски атомни реактора. Движи се понякога из неясно колко дебели ледове с до 12 възела, спокойно. Той, освен научно-изследователска работа, има и туристически функции. Тръгва от пристанището в Мурманск, а до Мурманск можеш да стигнеш с чартър от Хелзинки.  Вози туристи в каюти с различни цени като спира и на земя Франц Йосиф по пътя. Всяка експедиция трае 14 дни. За 2017 г. и 2018 г. експедициите са както следва:

 

North Pole - The Ultimate Arctic Adventure

 

Jul 09 - Jul 22, 2017 (14 days)

Jul 31 - Aug 13, 2017 (14 days)

 

Jun 13 - Jun 26, 2018 (14 days)

Jun 24 - Jul 07, 2018 (14 days)

 

North Pole Summit - Ultimate Arctic

 

Jul 20 - Aug 02, 2017 (14 days) 

 

Екипажът е от 50 човека. За туристите има общо 64 дабъл каюти първа класа (128 гости макс). Всичките са с външен изглед. Разделени са на 5 вида, по категория. Но като казвам първа класа не разбирай ултрамодерна яхта, а...леко традиционното, руско разбиране за комфорт, в което присъства много от познатото ни правоъгълно соц. обзавеждане на стая. Все пак каютата не е от най-големите акценти за 14 дни, щом си тръгнал за Северния полюс. Поне аз така мисля. А тази е прилична. 

 

standardtwindoorway.jpg

 

Така или иначе, има големи прозорци, бюра, легла, телевизор, библиотека, а извън каютите - стая за хранене, бар, волейболно игрище, физкултурен салон, топъл басейн и сауна, клиника, огромна палуба. За ядене се предлага европейска и руска храна, сервира се и алкохол.

 

Но да си дойдем на думата. Цените на пакета варират от 27 995 $ за скромен туин в ранния период до 45 095 за арктика сюита в топ времето за тези 14 дни. Включени са и полетите Хелзинки-Мурманск-Хелзинки.

 

Една примерна програма на пътешествието е:

 

Day 1 Helsinki, Finland Day 2 Embarkation Day in Murmansk Days 3 to 6 Northbound in the Arctic Ocean Day 7 90° North Day 8 Southbound in the Arctic Ocean Days 9 & 10 Franz Josef Land Days 11 & 12 Southbound at Sea Day 13 Disembarkation in Murmansk, Fly to Helsinki Day 14 Helsinki, Finland
 
Map_50YearsOfVictory_NorthPoleUltimateAr

 

 

 

Слиза се, гледа се, обяснява се, виждат се бели мечки, Кейп Флора на Франц Йозеф, а на полюса - прави се дори барбекю и с шампанско и знаме в ръка - паметни снимки. Има допълнителни екскурзии като разходка с хеликоптер над полюса или с балон, които се заплащат отделно и са около 300 долара.

 

Всички цени за периоди, видове каюти, подробна програма и в коя палуба на кое ниво, можеш да намериш от източника ми на информация, който е официален, с много телефони, имейли, снимки и информация, и е - този :)

  • Харесвам 17
Връзка към мнение

Знаех си ,че знаеш!!!

Много,много,много благодаря за тази информация!Това пътешествие със сигурност е следващата ми мечта.Тази вечер виждам само един начин да я сбъдна,но...със сигурност има поне още 2-3.Представяте ли си какво виждат очите и с какво се пълни душата!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Д а не искаш да кажеш,че ако спечелиш от държавната лотария няма да идеш на това пътуване?Освен това да ти кажа,че мечтите се сбъдват!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А аз си мислех, че моята мечта е скъпа (трекинг за планински горили)... сега вече знам, че далеч не е скъпа!  :scratchhead:

 

То май посещението на Антарктида е по-евтино?! А там ми се струва доста по-интересно на мен - има земя, животни... Ама всеки си има предпочитания и добре, че е така. :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 

То май посещението на Антарктида е по-евтино?! 

 

По-евтино е - там можеш да се вместиш в четирицифрените числа ;)   Редовно проверявам, че и аз си имам една мечта...  :rolleyes:

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Надявам се да не обидя никого, но ми се струва тъпо да платя един вагон с пари за билет Берлин-Берлин, да добавя още 50-60 евро за свързване (така като гледам трябват и нощувки) и да видя Гренландия отгоре... Та тя се вижда при всички дневни полети между Париж/Лондон/Амстердам-Ел Ей/Мексико сити/Ванкувър и т.н. Реално разликата е минимална. Само, че при първия вариант си изхакал няколко хиляди евро (прозорец) за няколко часа съмнително удоволствие, а в другия си видял почти същото (но от по-високо) за няколко пъти по-малка сума.
А сега кажете честно кое бихте предпочели:
1. Полет над Гренландия от Берлин и връщане в Берлин по-късно същия ден;
2. Полет до Мексико + хотел за поне 6-7 дни + виждане на същите ледове за подобна сума.
Аз клоня към втория вариант  :rolleyes:

Редактирано от ACM
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Разни хора,разни пътувания.

Добре все пак,че има такова предложение,а всъщност трябва да говорим в множествено число,както казва бай Добри-един от....То и аз се убедих,че Антарктида е ,,по-близо''..като rossi и Rumiana.

ACM и аз съм за втория вариант.Когато тръгна към Мексико ще внимавам само за дневен полет.Благодаря.

Връзка към мнение

За да смъкна малко нулите от северните дестинации ще ви съобщя, че благодарение на Norwegian една скъпа дестинация малко поевтиня, защото вече летят до Осло до Свалбард ;)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Да изчистим някои неща за Северния полюс като говорим за него в темата. Все пак всички знаете, че той не е един, а има цели три Северни полюса:

 

1. Географски - постоянен, 90° Север, азимутна проекция

2. Магнитен - движещ се, 2016 г. се намира в океана на 86.4°N 166.3°W

3. Геомагнитен - движещ се, 2016 г. е на сушата - на остров Елисмиър (кой каза, че на Северния полюс му липсвала суша?)

 

post-3680-0-54057200-1485937664_thumb.jpg

 

Всички тук говорим за Географския северен полюс. Но това е леко изкуствена, създадена от човека проекция за улеснение и като цяло има малко общо с живия организъм на Земята, който не забива две постоянни флагчета на север и юг за туристи, а си има течно желязно ядро, което в своето бясно движение, създава гигантски магнит и акцентира върху Магнитния и Геомагнитен полюс като много по-значими за него. На мен лично ми допада логиката на Земята много повече отколкото изкуствените човешки проекции за Север и Юг и затова считам, че истинските северни полюси са именно Магнитния и Геомагнитния. А те се движат през годините по този начин и почти никой туризъм не се интересува от тях:

 

post-3680-0-92304100-1485937831_thumb.jpg 

 

Второто нещо, което трябва да изчистим тук, е един гаден факт от алчната ни човешка природа, която изпива земята. Под северната полярна област лежат над 30% от запасите със суров петрол на планетата. И правителствата на 6-7 държави толкова яростно са се вкопчили в битката за този ресурс, че нищо чудно Третата световна война да не е за разпределения вече в Близкия изток петрол, а за този непроучен и недобит все още черен дявол в полярните ширини. Колкото е студен регионът, толкова са разгорещени безумните човешки мераци, сметчици и спорове кой къде да добива и заграби правата за ресурси. И затоплянето на тези ширини дава само нови надежди и амбиции на мнозина да започнат да строят сонди и вкарват нова и нова техника. А където се ритат атовете, нормален туризъм, конкуренция и ниски цени трудно виреят. Има монопол на ядрени свръхсили, които диктуват правилата, маршрутите, транспорта и цените. И далеч не можеш да си разиграваш коня, където и както искаш. Та, тези петцифрени числа са отвратителни наистина, но по една или друга причина, те са разбираеми. Така или иначе, никой не ни кара да ги даваме. Има обаче доволно много хора, които ги дават и си начесват крастата. Тези 128 места за туристи на руски атомен ледоразбивач, харчещи от 28-45 хил. долара на калпак за 14 дни през лятото, се разграбват като топъл хляб. И никой от тези люде не му пука и за миг дори, че някакви факири магеланци от форум в България за същите тези пари не само ще обиколят света няколко пъти, пък и ще си поживеят, но и ще им останат дори.   

 

Но аз през цялото време говоря за стъпването по тези места, а не за летенето над тях, което... какво да ви кажа... моята скромна душица, без да притежава горните възможности за подобен туризъм, все пак си позволява да гледа на прелитането отгоре като на леко непълноценно изживяване и си остава с традиционната надежда за по-добри времена и оферти.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Като стана дума коя екстремна точка на планетата къде е връх Еверест също не е най-отдалечената точка от центъра на земята. Най-отдалечената точка от центъра на земята е Чимборасо в Еквадор цък

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.