домосед Публикувано: 4 септември, 2025 Публикувано: 4 септември, 2025 преди 34 минути , stanimir каза: Отивам да чета какво е "имърсив" И като прочете, с коя дума предлагаш да го заменим? На първо замисляне не сещам за нито един жанр или стил в изкуството, който да е навлязъл в България отвън и за името му да е нарочена съществуваща българска дума или измислена чисто нова. Примери: готика, ренесанс, барок, класицизъм, импресионизъм, експресионизъм, модернизъм, ар-нуво, ар-деко, сецесион, стриймлайн модерн, баухаус, портрет, пейзаж, натюрморт, филм ноар, валс, брейк, казачок ... 4 2
Гост Публикувано: 4 септември, 2025 Публикувано: 4 септември, 2025 преди 9 минути , домосед каза: И като прочете, с коя дума предлагаш да го заменим? На първо замисляне не сещам за нито един жанр или стил в изкуството, който да е навлязъл в България отвън и за името му да е нарочена съществуваща българска дума или измислена чисто нова. Примери: готика, ренесанс, барок, класицизъм, импресионизъм, експресионизъм, модернизъм, ар-нуво, ар-деко, сецесион, стриймлайн модерн, баухаус, портрет, пейзаж, натюрморт, филм ноар, валс, брейк, казачок ... "Потапящо" не е лош вариант. Иначе аз още съжалявам, че едно време не се е наложило "драсни-пални-клечица"! 🙂
домосед Публикувано: 4 септември, 2025 Публикувано: 4 септември, 2025 преди 11 минути , Брани каза: "Потапящо" не е лош вариант. Потапящо изкуство е това 😉 И аз може би няма да вкарам начаса точно думата имерсивно в речника си, но съм сигурен, че думата потапящо няма да изчезне, ако нов вносен стил в изкуството (то пък едно изкуство) се нарече с нова вносна дума. Ще си запази съществуващите значения. Добавянето на значения към съществуваща дума не прави езика по-богат. Напротив - богатството - и лексикално, и стилово - идва от употребата на възможно най-много различни думи за различните значения. Пък били някои от тях и заемки. Един от най-дъвканите примери за омразна чуждица е лайквам. Трябвало вместо нея да се ползва харесвам. Само че двете думи означават коренно различни неща: харесвам: нещо ми допада, отговаря на моя вкус и предпочитания; лайквам: настискам бутон с нарисуван палец в конкретна социална мрежа. Беден е не българският, а английският език, щом разполага само с една дума за двете значения. Подобен пример в областта на изкуството. На френски ар нуво означава ново изкуство. Ама дали сега е ново или преди 100 години е било ново, подлежи на допълнително обяснение. А на български ново изкуство онзачава, че сега е ново, а ар нуво означва конкретен период. Кой е по-богатият език? 8 2
stanimir Публикувано: 4 септември, 2025 Публикувано: 4 септември, 2025 Съгласих се. Иначе без съмнение най-богат е сръбският.Сигурен съм, че имат дума и за "immersive" , а може би няколко. 2 5
Coo Публикувано: 4 септември, 2025 Публикувано: 4 септември, 2025 "Вече не се ходи така по ивенти, сега културните ходят по пространства" 🫣 2
Яничка Публикувано: 8 септември, 2025 Публикувано: 8 септември, 2025 Да разнообразим темата с малко информация по същество 🙂 Приятна инициатива, каквато имаше и миналата година: Участващите кина може да се видят тук: https://www.bulgariancinemas.com/blank-10 Програмата за тези дати - в сайта на съответното кино. Поне за cinemacity.bg е така, за където взехме билети. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Car Speed Show – Арена 8888 София Car Speed Show събира на едно място McLaren, Lamborghini, Ferrari, Mercedes-AMG GT и още десетки суперколи и брутални тунинг чудовища. Очакват ви професионални дрифт демонстрации, уникални авто експонати и зрелищният Rev Battle – състезание по най-мощен и агресивен звук! Видове билети: 🎟 Еднодневен билет – 20 лв. *** В момента еднодневният билет е на промо 15 лв.*** За да избегнете административната такса на Eventim, може да купите билетите през Grabo 🙂 Важи за един ден по избор – събота или неделя. 🎟 Двудневен билет – 30 лв. Важи и за двата дни на събитието. 👑 VIP билет – 100 лв. (еднодневен) Достъп до VIP зона Включени напитки и кетъринг Деца от 8 до 16 год. - 10 лв. Деца до 8 год и хора с увреждания - Безплатно Дати и работно време: Събота: 11:00 – 20:00 часа Неделя: 10:00 – 19:00 часа Място: Арена 8888 София 4 6
iMari Публикувано: 8 септември, 2025 Публикувано: 8 септември, 2025 преди 16 минути , Яничка каза: Да разнообразим темата с малко информация по същество Благодаря за което! 🙂 Цяло лято текат безплатни прожекции на открито в различни паркове и градини на столицата и не само. Много приятна инициатива. @Яничкабеше писала в темата за Кино под звездите, но мисля, програмата на Кинематограф за късометражно кино все още не е споменавана. https://kinematograf.bg/programa 1 3
Яничка Публикувано: 15 септември, 2025 Публикувано: 15 септември, 2025 Една много приятна изложба на Калин Ботев за Дивата Африка, която имаме желание и ние да посетим: https://www.facebook.com/events/s/дивата-африка-изчезващият-раи/1320356273104300/ Откриване: 18 септември, 18:00 ч. Polygraphia Office Center 9 1
Гост Публикувано: 16 септември, 2025 Публикувано: 16 септември, 2025 Утре (17 септември) щяло да е ден на София. По този повод в Регионалния исторически музей (демек в Банята ...) ще бъдат отбелязани 10 г. от откриването на постоянната експозиция там: т.е. осем зали, посветени на историята на София, които проследяват по хронология културното развитие на града от 4 000 години пр. Хр до 40те години на миналия век с теми "Наследството на древността“, „Силата на духа“, „Династичната връзка със Западна Европа“, „Дворцов кабинет“, „Софийската улица“, „Държавни и общински институции“, „Домът и облеклото на софиянци“, „Културен живот и развлечения“. На 16 септември в 18:00 ще бъде открита най-новата изложба в Регионалния исторически музей – София, озаглавена „Преди 8000 години: Слатина-София“, която ще стане част от експозицията. „Преди 8000 години: Слатина-София“ разказва за най-ранното селище в Софийското поле, създадено от създадено от първите земеделци и скотовъдци в Европа в края на 7-то хилядолетие пр. Хр. Изложбата се организира по идея на археологическия екип на обекта по повод отбелязването на 40 години от началото на проучванията. На 17 септември е предвидена среща с изследователите на обекта – акад. проф. Васил Николов и гл. ас. Десислава Такорова, в часовете 11:00 – 13:00 ч.
Гост Публикувано: 16 септември, 2025 Публикувано: 16 септември, 2025 Честит Празник на София. Богата културна програма по случая! https://artsofia.bg/bg/events/2025/09/17/praznuvame-denja-na-sofija-17-septemvri-sofijapraznuva
Яничка Публикувано: 22 септември, 2025 Публикувано: 22 септември, 2025 Посолството на Чешката република в София на 29 септември празнува Чешкият ден в градина „Кристал“. Програмата е по-долу. Ще има и мостри на електромобили и любими чешки напитки и ястия. (Ох, дано да има кнедли!!!) Начало - понеделник в 17 часа. 10
Гост Публикувано: 23 септември, 2025 Публикувано: 23 септември, 2025 (редактирано) За трета поредна година на 26, 27 и 28 септември ще се проведе Фестивала на българската крафт бира „Улица Хмел“. Паркът пред НДК отново ще се превърне в сцена за най-доброто от българските крафт пивоварни. Посетителите ще могат да опитат богато разнообразие от съвременни и традиционни стилове бира, лично представени от самите пивовари, които ще бъдат зад щандовете, готови да наливат и да разговарят с всеки ценител на качественото пиво. Ще има и фуудсектор с бургери, барбекю, текс мекс кухня и, други натурални фермерски продукти. Вход: свободен Редактирано 23 септември, 2025 от Георги
Гост Публикувано: 24 септември, 2025 Публикувано: 24 септември, 2025 Есенен световен ден на астрономията Астрономическа обсерватория към СУ Събота: 16:00 - 22:00 16:15 Официално откриване на реставрираната Астрономическа обсерватория на СУ "Св. Климент Охридски" в парк "Борисова градина" (най-старата обсерватория в България. Две от нейните сгради са първите, построени за нуждите на Софийския университет през 1897 г., и представляват първата научна инфраструктура на България.) Научно-популярни лекции на достъпен език: 16:30 – Кратка история на Университетската астрономическа обсерватория – доц. д-р Евгени Овчаров, кат. Астрономия, ФзФ, СУ 16:50 – Представяне на изложбата на Националния етнографски музей – БАН - „Звездното небе – митология и наука“ - гл. ас. д-р Илия Вълев, НЕМ – БАН 17:10 – Научния метод – Емил Тасев, магистър астроном 17:30 - Почивка 18:00 – Нови в галактиката Андромеда - доц. д-р Антония Вълчева, кат. Астрономия, ФзФ, СУ 18:20 – Българските наименования в астрономията – Евелина Захариева, кат. Астрономия, ФзФ, СУ 18:40 – Светът на галактиките – Николай Кънчев, магистър астроном 19:00 - Почивка 19:20 – Еволюция на Земята – гл. ас. д-р Милен Цеков, кат. Метеорология и геофизика, ФзФ, СУ 19:40 – Живот на Марс? – гл. ас. д-р Петър Ефтимов, Биологически факултет, СУ 20:00 – За новите светове в Космоса – доц. д-р Владимир Божилов, кат. Астрономия, ФзФ, СУ
Coo Публикувано: 27 септември, 2025 Публикувано: 27 септември, 2025 Това е за любителите на кучета и до някъде за котките: Пред The Mall на Цариградско има кучешки уикенд. Днес попаднах случайно. Има състезания между кучета, но са от забавните - кое е най-лакомо, най-бързо и подобни. Щандове с храни, дрешки и играчки също. Като цяло е за кучета, но на някои щандове даваха възможност да получиш и неща за котки, според марката. Имаше 2 или 3 фирми за услуги по гледане на любимци за пътуващи хора. А кучетата... Кучетата бяха раз-кош-ни! Продължава и утре, програмата е тук: https://themall.bg/event/dog-weekend-идва-в-the-mall/ 8 1
Фил Публикувано: 15 октомври, 2025 Публикувано: 15 октомври, 2025 Сайт с колите на публичния транспорт в София (има и за Варна) в реално време с различни опции и функционалности 10 4 1
Svetulche Публикувано: 15 октомври, 2025 Публикувано: 15 октомври, 2025 От два часа се взирам в него. Много е забавно, автобуси се появяват от неочаквани места и тръгват по маршрута си. Явно да оправят натрупаните закъснения в час пик. Сега дилемата ми е на кое да вярвам - на тази карта или на виртуалните табла. Защото за момента се разминават 😀. 1
Coo Публикувано: 15 октомври, 2025 Публикувано: 15 октомври, 2025 Аз от два дни се опитвам да се сетя дали това не беше вече в Гугъл мапс? Защото градски ползвам, но не чак толкова активно-ежедневно и се заклевам, че преди може би година в Гугъл мапс се показваха движещи се автобуси, които идват към спирката. После в интерес на истината тази функция изчезна и реших, че съм нацъкала някакви настройки на телефона си да, не хаби батерия примерно.
jorocontrola Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 Автобуси не помня да са се виждали, но като се цъкне на спирка, се показва кой номер след колко време ще дойде. Същото инфо от таблата на спирките де. Както някой е споменал, понякога по график се очаква, ама реално не идва. Рядко, но факт. Всички черпят инфотото от сайта на Софийски градски транспорт. Явно има публичен интерфейс и така 😉 1
Zaro Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 Виждат се превозни средства, но не всички, а само по търсена линия. Приз няколко секунди се актуализира. 3
Svetulche Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 Аз виждам всички превозни средства на картата на даден район Но най полезно ми се вижда търсенето по спирка - дава пълно инфо кой автобус кога пристига и с какво закъснение 3
Coo Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 Да, точно за това, което @Zaro e показал говоря. Не е спирало да си работи в Гугъл значи 🙂 2
jorocontrola Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 Мен не ми излизат. Хем избрах същата спирка: Може и да е някаква настройка, ама не видях нищо на пръв поглед... 😞
Zaro Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 преди 28 минути , jorocontrola каза: Мен не ми излизат. Хем избрах същата спирка: Може и да е някаква настройка, ама не видях нищо на пръв поглед... 😞 Като цъкнеш на спирката, отдолу излизат линиите, които минават от там. Не знам от какво зависи, но на някои спирки излизат всички линии едновременно, на други не. Избираш една от тях, другите стават неактивни, а като отдалечиш картата, превозните средства се виждат как се щурат из града. За някои автобусни линии функцията не е активна. 2
Фил Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 преди 4 часа, Svetulche каза: Но най полезно ми се вижда търсенето по спирка - дава пълно инфо кой автобус кога пристига и с какво закъснение Друга полезна функционалност ми изглежда възможността като цъкнеш на превозно средство (на което например имаш намерение да се качиш), да видиш в колко часа ще стигне до спирката, до която ще го ползваш. 7
Яничка Публикувано: 17 октомври, 2025 Публикувано: 17 октомври, 2025 На 15.10.2025 г. в 16:38, Фил каза: Сайт с колите на публичния транспорт в София (има и за Варна) в реално време с различни опции и функционалности Много удобно е, че като изкараш сайта като shortcut на екрана на телефона, функционира като арр. Има и бутон да те локализира. Фил, благодаря. Също може да се филтрира да показва само автобуси и т н : 7 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега