Прескочи до съдържание

Градски транспорт в Амстердам и други

edbloom

Препоръчани мнения

Аз го писах в една друга тема вчера, за градските круизи. Едно от малкото неща, които правя с почти всички хора, които са ми на гости. Лесно е и малко време отнема и е интересно - особено ако хванеш линията, която минава покрай подводницата на снимката. Ама ще те излъжа кой номер беше точно :)

Останалите неща също са ОК, но както си забелязал много зависи от атмосферните условия, едва ли бих се излежавал във Vondelpark в студа и дъжда :)

Връзка към коментар

Ехеее я почакай какъв дъжд и студ :) Какви са тия мрачни прогнози, тука последните 10 дни се радваме на 24-25 градуса в София и то без дъжд, супер готиното време. Като сме на тая тема, какви дрехи трябват, сутрин и вечер много ли е студено ? За зимното ми бойно яке Diel ли е, или за по-тъничко с възможност за суичър с качулка отдолу, доста се чудя :) И нещо друго, което се сетих - наскоро чета доста за холандските футболни хулигани, а аз навсякъде си ходя с шапки на Барселона, дали е рисковано да изям няколко шамара или към Барса имат по-добро отношение в Холандия заради връзките им :) Сещам се как в Лондон в едно заведение направих грешката да съм с тениска и шапка на Барса и в тоалетната някакъв 2 метра негър 100 кг, който искаше вход там ме прегради и ми направи жест с пръст през гърлото, точно след като ги бяхме отстранили Челси с гола в последната минута. Направо изстинах, ама ми се размина :) И като съм почнал да питам и нещо друго - може ли да се играе EuroMillions там,кога се тегли? Тука ми писна да играя 6/49 и да нямам и тройка и искам да се пробвам на по-сериозно ниво :)

Връзка към коментар

Според мен, ябълковият тарт (т, нар. appletaart met slagroom, котето е ябълков тарт с бита сметана) е просто задължителен в Амстердам. Изобщо не мисля, че има човек, който да не хареса това нещо. 

Мислех си сега да препоръчам едно страхотно място в De Pijp, малка стара сладкарничка с много автентичен вид, където този тарт е звездата и наистина е най-вкусният, който съм опитвала, но доколкото се ориентирам в момента май е затворено... Много глупаво. Давам адресът все пак, защото може и да не е затворено (то е някакво място, което съществува от 100 години!!), а и кварталът си заслужава една разходка, ако имаш повече време в града, защото е малко в страни от основните забележителности. Oсобено сутрин, когато има страхотен открит пазар (Albert Cuypmarkt) за зеленчуци, риба и сиренe и може лесно да се почувстваш като не-турист. Ta, адресът е - 1e van der helststraat 45, а сладкарничката се казваше Granny.

Второто ми любимо място за ябълков тарт е Winkel 43, което се намира в не по-малко готиния Jordaan. То със сигурност съществува, по-близо е до пешеходния център и е абсолютно класическо място за хапване на тарт. :-)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ами другата седмица го дават около 15-ина градуса, а дъжда си е редовен, може да решиш да излежаваш по паркове, твоя воля :)

Не мисля, че ще имаш проблем, при всичките тия приказки за диви футболни фенове, като цяло не съм срещал да речем кофти групички по улиците. Те си се организират някъде си се бият на спокойствие извън градовете. Това в Лондон е просто някаква крещяща липса на инстинкт за самосъхранение от твоя страна :)

За лотарията ме застреля, никаква представа :)

Връзка към коментар

Докато се мотаеш с фериботите можеш да минеш през EYE (филмов музей), точно отсреща на централната гара. Там има постоянна свободна експозиция на първия етаж и винаги има интересни неща за правене. Например да отблъскваш със сянката си мехурчета  :lol:  Супер зарибяващо.

Ако е хубаво времето на Leidseplein се събират улични артисти и правят номера.

Free Wi-fi има във Вонделпарк.

Междудругото ако споделиш какви са ти интересите мога да ти дам още някое предложение. Музика, барове, изкуство...?

ПП: на Дам в момента има лунапарк. От виенското колело се вижда целият град.

Редактирано от eve
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Като стана дума:

Култов филм The 51st State ;)

Лично за мен De Pijp е малко съмнителен квартал, докато Jordaan е прекрасен. Особено вечер с безбройните уютни и много приятни барове. Ако не уцелиш хубаво време, само там е спасението - избираш си един (или няколко), и сядаш. Хората там са много дружелюбни и открити (easygoing). Из баровете в Jordaan случайно съм се запознавал с най-много местни. Прекрасни спомени имам от там.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Вече незнам кой въпрос в коя тема да пиша, но все пак давам тук. Да питам за една малко психо идея :) Някой пренасял ли е колело със самолет ? Преди няколко години Wizz като пуснаха полети от Дортмунд един приятел помня, че си дойде оттам с колело, което му подарили и ми беше казал нещо от сорта на 20 ама лв или евро не помня в едната посока. Сигурно няма да стигна чак дотам, но просто ми беше интересно дали има опция и колко струва с Wizz и други авиокомпании ако някой е тествал. А относно интересите, нямам конкретни идеи - всичко интересно,нестандартно и различно от София. Все пак ако знаеш, някой готин спортен бар с огромни ТВ може да кажеш, че докато съм там има няколко важни мача, и може и да се гледат в някой бар. Докато си търсех хостел попаднах на този Irish bar - http://www.durtynellys.nl/ който е бар и хостел в едно. Видях, че там дават мачове, и е в центъра, но ако знаеш някои други казвай смело .И последно, но не на последно място 31-ви Октомври се пада Helloween  Четвъртък вечер - някой знае ли за някакви тематични партита, заведения където би било яко и т.н :)

Връзка към коментар

Може да пренесеш колело с Уиз, цената е 40 евро и трябва да е добре разглобено и опаковано. Едва ли си заслужава :) За баровете ще оставя wilks да се включи, амстердамските заведения не са ми силната част. В квартала с червените фенери има безброй спортни барове с видео стени.

Връзка към коментар

Може да пренесеш колело с Уиз, цената е 40 евро и трябва да е добре разглобено и опаковано. Едва ли си заслужава :) За баровете ще оставя wilks да се включи, амстердамските заведения не са ми силната част. В квартала с червените фенери има безброй спортни барове с видео стени.

Ами ти си го казал в общи линии - из целия район на Red Light е пълно с ирландски и английски пъбове, където постоянно има тълпи с футболни фенове и големи монитори, на които дават мачове от всички големи лиги в Европа. С това няма да срещнеш абсолютно никакви трудности. Аз без да имам особен интерес към футбола, съм ги виждал на всеки ъгъл, за теб ще е още по-лесно 

Ще те насоча по-общо, а ти вече ще си избираш: значи тръгваш по един от двата канала Oudezijds Woorburgwal или Oudezijds Achterburgwal, както и около Nieuwmarkt, Warmoesstraat (улицата, където е Dirty Nelly и http://www.winston.nl/ )  и в преките им улички. Общо взето или ще е бар с peep show или sports pub. Няма как да ги пропуснеш, защото обикновен пред тях има тълпи с футболни тениски, шапки и шалове с халби бири в ръка, пеят, или просто викат :)

Ето този район те интересува главно КАРТА (начертал съм ти маршрута с тръгване от главния площад Dam с колоната срещу двореца).

Ако направиш един такъв оверлог, като не забравяш да минеш и по преките улички, ще попаднеш поне на 4-5 големи бара с футбол.

Ето и няколко линка към най-големите и популярни sports bars

http://www.livearoundamsterdam.com/venue.php?recordID=21

http://www.livearoundamsterdam.com/venue.php?recordID=4

http://www.livearoundamsterdam.com/venue.php?recordID=13

И един известен в района на Rembrandtplein, недалеч от Red Light

http://www.livearoundamsterdam.com/venue.php?recordID=6

Един-два големи и няколко по-малки монитори със сателити, бира, дартс и билярдни маси - ако е това, което търсиш, тези са твоите барове. Има още десетки, разпръснати из цял Ам-дам, но тези са най-лесни като локация и популярност. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Wilks, къде мога да пробвам това, нещо се зарибих и люто ли е много ? Това е различно от 

http://en.wikipedia.org/wiki/Shawarma нали ? В София единствено на Графа в Мимас ям истинска 

shawarma - с телешко мариновано с лимон и задължително без пържени картофи,там са сирийци. В Амстердам повече този вариант ли правят или турския дюнер ?

не знам защо не сте препоръчали на Ed да пробва 'националното' холандско ядене shoarama spice (всъщност индонезийско, но много разпространено и популярно в NL), Но не онези от автоматите, а приготвено като меню.

Връзка към коментар

Турски дюнери има в цяла Европа. Поне аз досега не съм бил в голям град, където да няма дюнерджийница на главната улица :) Но в амстердам съм виждал повече гироси и шоарама.

За шоарамата - има и люти, има е обикновени, зависи ти какво ще си поръчаш - спайси са лютите.

Най-богат избор от всякакви ястия има в района на Leidseplein КАРТА

Lange Leidsedwarstraat  и Korte Leidsedwarstraat

включително мексикански, гръцки, азиатски, и каквото се сетиш ресторанти

На много места има оферта All you can eat for 12-15 euro, с много вкусни ребърца на корем. пиенето се плаща отделно обаче.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ехеее я почакай какъв дъжд и студ :) Какви са тия мрачни прогнози, тука последните 10 дни се радваме на 24-25 градуса в София и то без дъжд, супер готиното време. Като сме на тая тема, какви дрехи трябват, сутрин и вечер много ли е студено ? За зимното ми бойно яке Diel ли е, или за по-тъничко с възможност за суичър с качулка отдолу, доста се чудя :) И нещо друго, което се сетих - наскоро чета доста за холандските футболни хулигани, а аз навсякъде си ходя с шапки на Барселона, дали е рисковано да изям няколко шамара или към Барса имат по-добро отношение в Холандия заради връзките им :) Сещам се как в Лондон в едно заведение направих грешката да съм с тениска и шапка на Барса и в тоалетната някакъв 2 метра негър 100 кг, който искаше вход там ме прегради и ми направи жест с пръст през гърлото, точно след като ги бяхме отстранили Челси с гола в последната минута. Направо изстинах, ама ми се размина :) И като съм почнал да питам и нещо друго - може ли да се играе EuroMillions там,кога се тегли? Тука ми писна да играя 6/49 и да нямам и тройка и искам да се пробвам на по-сериозно ниво :)

Ed, EuroMillions може да играеш навсякъде, където играта я има. Проблемът е когато спечелиш милионите как ще си ги вземеш? До колкото зная, трябва да си резидент в страната, в която си играл, за да си получиш печалбата. Но пък, от друга страна, мисля, че ако опреш до там, Георги би бил така добър, срещу съответния справедлив процент, да събере печалбата вместо теб и да си я разделите подобаващо. :) Тегленето е във Вторник и Петък в 20:45 CET в Париж.

П.П. Сега видях, че Холандия не участва в ЕвроМилионите, за съжаление.

Редактирано от djgeorgie
Връзка към коментар

Каръка ми отново е тук :) http://www.schiphol.nl/index_en.html 

Storm

The storm forecasted for Monday 28 October in parts of Europe may cause delays or cancellations at Amsterdam Airport Schiphol. We recommend that you also check the website of your airline for up-to-date information.

Това го казаха туко що в новините, и е от сайта на летището. А това е новината за Англия и отменените над 100 полета в Лондон днес... http://bgonair.bg/bg/news/world/read/moshtna_burq_vryhletq_velikobritaniq/

Георги ако имаш някво инфо от мястото на събитието помагай и казвай какво се случва в следващите 2-3 дни.

Трябва да летя на 30.10 - Сряда 11:15 ч , дано отмине дотогава...

Връзка към коментар

Каръка ми отново е тук :) http://www.schiphol.nl/index_en.html

Това го казаха туко що в новините, и е от сайта на летището. А това е новината за Англия и отменените над 100 полета в Лондон днес... http://bgonair.bg/bg/news/world/read/moshtna_burq_vryhletq_velikobritaniq/

Георги ако имаш някво инфо от мястото на събитието помагай и казвай какво се случва в следващите 2-3 дни.

Трябва да летя на 30.10 - Сряда 11:15 ч , дано отмине дотогава...

Спокойно, до Сряда всички ще са забравили за урагана. Имам чувството, че медиите повече раздухват и всяват паника, отколкото да има някаква кой-знае каква ситуация, а и 100-тина отменени полета от 2000 да речем, не са голям процент принципно. И на мен ще ми е интересно, Георги да каже, изобщо повлиял ли е Джуд Холандия, по някакъв начин или просто е било малко по-ветровито.

Редактирано от djgeorgie
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Честно казано определението "малко по-ветровито" относно Холандия придобива съвсем различно значение... :lol:

Разбирам какво имаш предвид, обаче хората в тая част на света са свикнали с вятъра. Истинският проблем би бил големият валеж или 5CM сняг през зимата. :lol:

Връзка към коментар

Вятъра си е брутален, няма спор, и ме остави днес да си върша работата от вкъщи, вместо да ходя до факултета :) Но не е нищо кой знае какво, просто не бих карал колело в тая обстановка, а кола нямам. Не е като да хвърчат дървета, да няма ток и подобни :)

А сутринта гледах, че си кацаха самолети и на Схипхол и в Айндховен. 

Връзка към коментар

Вятъра си е брутален, няма спор, и ме остави днес да си върша работата от вкъщи, вместо да ходя до факултета :) Но не е нищо кой знае какво, просто не бих карал колело в тая обстановка, а кола нямам. Не е като да хвърчат дървета, да няма ток и подобни :)

А сутринта гледах, че си кацаха самолети и на Схипхол и в Айндховен.

Явно още не е дошъл същинският ураган до вас. Тук сутринта към 6-7, вятъра беше наистина ужасен, някъде 50-60 мили в час и има някои счупени дървета, паднали билбордове и т.н. Обаче гледам, че EasyJet са си излетели за София сутринта почти на време. :lol:

Връзка към коментар

Обаче гледам, че EasyJet са си излетели за София сутринта почти на време. :lol:

А не са излетели, оня сприхав ексцентрик O'Leary това чака - ще има пак да ги разнася из куп вестници, че не си спазват разписанието, и "един ветрец" ги е уплашил  :)

А и пилотите на easy са машини! Изключителни професионалисти.

Връзка към коментар

http://www.vouchercloud.nl/subwayr-kortingscodes/218047/2e-sub-15-cm-voor-maar-99-cent-mobiele-vouchercode 

Туко що случайно попаднах на този линк, някой да знае нещо по въпроса :) И дали е ползвал vouchercloud.nl ? :)

Връзка към коментар

http://www.vouchercloud.nl/subwayr-kortingscodes/218047/2e-sub-15-cm-voor-maar-99-cent-mobiele-vouchercode

Туко що случайно попаднах на този линк, някой да знае нещо по въпроса :) И дали е ползвал vouchercloud.nl ? :)

Такива ги има кажи речи по целия свят, трудно мога да ти кажа до колко работят, но в повечето случаи не вреди, най-много да се обзаведеш с някой и друг спам на имейла :) retailmenot.com май е най-големия в света

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Миля, че ако е сгъваем няма да имаш проблем.

И все пак по-добра работа ще ти свърши дъждобрана - заради вятъра, а и ако мислиш да взимаш колело е по-удобно  :)

Редактирано от eve
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.