Прескочи до съдържание

Малдиви - ризорт или местен остров?

svetlif

Препоръчани мнения

Дани Магелани
В момента, Goal & Boss каза:

Ей, много сте люти това островитянките... Кхм @Ametist кхм @samuraika кхм кхм :happy:

Познавам и двете и са прекрасни! И всеотдайни! Изключително полезни за форума!

Относно сравнението - написала съм го в опита си за пътепис.

Тогава (2016) Маафуши се отваряше към света, но се развиваше бързо. Новините за поява на супермаркети и пицария радват консервативен в храненето човек като мен. Сигурна съм, че сега животът на Маафуши е в пъти по-добър!

Ако приоритет ви е водата - няма значение островът. Ако храната, напитките, логистиката от и до летището и добрите условия на сушата са важни за вас - изборът е резорт. 

Ако искате и двете - Маафуши и дневни посещения на резорти (между 70$ и 180$ на човек на ден) за 60-80% от дните е добър вариант.

Каквото и да изберете ще имате прекрасни спомени! Успех!

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, samuraika каза:

Една доза умереност в категоричността на изказа не би навредила, напротив. Колкото и НЕВЕРОЯТНО да звучи - хората са различни, харесват различни неща.

И аз съм от тези, дето само си мислят, че са били на Малдивите и вече и нямам смеслост да пиша в темите и да споделям. С моето скапано трабантче как да се покажа пред мерцедесите...Трая си...

Остави се, ами на мен дори ми беше интересно да си общувам с местните...ужас...

Ааа, не си само ти!

И на мен ми беше  много приятно на Маафуши.:give_rose:

Ма, кат не сме знаели, че не е престижноооооо,:declare:голяма излагация!😂

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 11 минути , AlexandraKo каза:

И на мен ми беше приятно на Маафуши.:give_rose:

:declare:

Аз не бях на Маафуши. Оказва се, че има много различни местни острови и много различни ризорти. Като колите - не са само Мерцедес и Трабант. Но, явно, малко хора го знаят.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Въобще не става дума за престиж или за мерене на п.... ки, а за усещане.

За нещо което се е превърнало в определение на това усещане . Така както са ксерокс като синоним на копирна машина или флекс на ъглошлайф . Понеже явно с колите не стана ясно. Все едно да си поръчаш ксерокс, а да ти доставят пишеща  машина. 

Ама няма как ходжата да ми реве в ушите по няколко пъти на ден. Да не ми дават да си нося банските освен на определените за целта места. Една бира да няма къде да  си поръчам или не дай си боже мохито или бутилка вино .

Е това ли са Малдивите. 

• Харесвам 3
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , ivooo каза:

Е това ли са Малдивите.

Ами И това са. Или да го кажа иначе - повече са това, отколкото например разни красавици (и „красавици“ също), снимани на фона на сините простори, обърнати предимно с Б-страната си към обектива.

Малдивите са също и беднотията на местните, и проблемите със замърсяването и покачването на океанското равнище, и извънредното положение от миналата година, ако щеш. Всичко това са Малдивите и ако човечеството иска да ги има - трябва да си помисли - и да се погрижи също - и за тия неща.

• Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар

Точно така за това става дума. 

Затова на всеки приятел или човек от форума бих препоръчал именно онези старите Малдиви. 

Местните острови ги отвориха едва преди няколко години. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Така е, хотели, къщи за гости и т.н. по местните острови има относително отскоро. Стават все повече, по-развити и по-приятни. Много собственици и мениджъри са чужденци. Малдивите стават по-отворени и предлагат все по-разнообразни форми на почивка и усещане.

С един бърз сърч ще се убедите, че може да намерите хотели и къщи за гости с по-висок рейтинг от престижни резорти. Явно не само островитянките 😉 кхм, кхм@Goal & Boss (най-сетне ти схванах шегата...нещо бавно загрявам днес, ама ми хареса!)  но и доста други туристи харесват това, което се предлага по местните острови, като с всяка изминала година опциите стават все по-разнообразни и по-добри. Нашата хазяйка (италианка) сподели, че откак е започнал бума на хотели и къщи за гости много от долния клас резорти са започнали реновация - защото ги изместват от този сегмент на пазара бавно и сигурно.

Така че, на всеки бих препоръчала да разгледа какво се предлага, да се запознае с плюсовете и минусите и да прецени за себе си кое най-би му паснало на цялостния мироглед и светоусещане. Аз ще запомня Малдивите с барбекю на кокосови черупки вечер, закуска от банани откъснати от целия палмов стрък, окачен над вратата ми и симпатягата Исмаил, който ни упъти като успяхме да се загубим на две педи и половина остров, и ни обясни, че ама "рааааазибира се че знае България! Едно време всички пилоти на въртолети са били от България - много хубави хора!" Пък нека съм запомнила "грешните" Малдиви, аз си ги харесах.

• Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 2 часа, samuraika каза:

Една доза умереност в категоричността на изказа не би навредила, напротив. ...

Категоричността идва от това, че в написаното липсва интонацията, усмивката, гримасата, паузата, жестовете. Остават само думите и понякога това е за добро, друг път не.

Все пак, не сме професионални писатели.

Друго, което искам да кажа е, че не мога да си позволя да останат засегната дами и то какви - @AlexandraKo,  @Ametist, @samuraika, @Дани Магелани – Ако съм засегнал някой – моля за извинение.

Та, затова и се реших да напиша това мнение.

Сега конкретно на Малдидите.

Вероятно всички ще се съгласите, че като се каже Малдиви, човек си представя нещо такова:

9.JPG.c597b607d42628a89b17c344d950722c.JPG10.JPG.d481c8bc5d201a0245adc7e1490a7541.JPG8.thumb.JPG.8f0c601b5af208ad5cc7b9b08279072e.JPG7.JPG.9d8f6d3d66fdaa9b038b30783d57e67a.JPG6.thumb.JPG.effcecbd15a2278d7e7514f55f9c0b67.JPG

DSC01376.thumb.JPG.193ec5bd8bd264cccc288cb65a5678f4.JPGDSC01474.thumb.JPG.cd10f628b9d2811322b42345019843c9.JPG

А не това:

1.thumb.JPG.3ff2e1c7a24b2b6a471e9114eb8bf41a.JPG2.thumb.JPG.ed94310a8606c74ef7f1742dfad9ccae.JPG3.thumb.JPG.3cea3200804fed9617d081a72b5e5d11.JPG4.thumb.JPG.25b2bcdb138f54f80a01edd56f6e545a.JPG

Всички снимки са мои, като едните са правени на резорт, другите не. И според мен са типични за местата, където са направени

Продължавам да твърдя, че горните разлики са съизмерими с разликите между трабант и Мерцедес.

Като с това мое мнение, единственото, което целя е  да илюстрирам, колкото се може по-въздействащо какви са предимствата на Малдивите – резорт в сравнение с Малдивите – местен остров.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 50 минути , ven62 каза:

Категоричността идва от това, че в написаното липсва интонацията, усмивката, гримасата, паузата, жестовете. Остават само думите и понякога това е за добро, друг път не.

Все пак, не сме професионални писатели.

Друго, което искам да кажа е, че не мога да си позволя да останат засегната дами и то какви - @AlexandraKo,  @Ametist, @samuraika, @Дани Магелани – Ако съм засегнал някой – моля за извинение.

Та, затова и се реших да напиша това мнение.

Сега конкретно на Малдидите.

Вероятно всички ще се съгласите, че като се каже Малдиви, човек си представя нещо такова:

9.JPG.c597b607d42628a89b17c344d950722c.JPG10.JPG.d481c8bc5d201a0245adc7e1490a7541.JPG8.thumb.JPG.8f0c601b5af208ad5cc7b9b08279072e.JPG7.JPG.9d8f6d3d66fdaa9b038b30783d57e67a.JPG6.thumb.JPG.effcecbd15a2278d7e7514f55f9c0b67.JPG

DSC01376.thumb.JPG.193ec5bd8bd264cccc288cb65a5678f4.JPGDSC01474.thumb.JPG.cd10f628b9d2811322b42345019843c9.JPG

А не това:

1.thumb.JPG.3ff2e1c7a24b2b6a471e9114eb8bf41a.JPG2.thumb.JPG.ed94310a8606c74ef7f1742dfad9ccae.JPG3.thumb.JPG.3cea3200804fed9617d081a72b5e5d11.JPG4.thumb.JPG.25b2bcdb138f54f80a01edd56f6e545a.JPG

Всички снимки са мои, като едните са правени на резорт, другите не. И според мен са типични за местата, където са направени

Продължавам да твърдя, че горните разлики са съизмерими с разликите между трабант и Мерцедес.

Като с това мое мнение, единственото, което целя е  да илюстрирам, колкото се може по-въздействащо какви са предимствата на Малдивите – резорт в сравнение с Малдивите – местен остров.

Не мисля, че има засегнати. Опитваме се да покажем различни гледни точки, всяка от които има право на съществуване,  и различни варианти за посещение на Малдивите. Така всеки ще може да открие правилното (за него) място под слънцето на Малдивите.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Заформилата се дискусия дали в ризорт или на местен остров е в тази тема.

За мен няма смисъл да се спори кой и как обича да почива. Едни предпочитат ризортите, а други местните острови.

Аз съм била само на ризорти, но бих искала да опитам и местен остров някога за да мога сама да правя разлика.

Веднъж съм била на посещение на местен остров и ми направи впечатление, че имаше много голямо предлагане на всякакви активности.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
Дани Магелани
На 18.05.2019 г. в 10:40, Travelling Guinea Pig каза:

Гледам една твърде изгодна оферта за резорт в момента:

https://www.voyage-prive.es/fiche-produit/details/292824/b1 

Чудя се обаче дали ако сме в резорт, ще можем да ползваме външни турове за шнорхелинг и гмуркане? Разбирам, че на точно този резорт няма добър шнорхелинг и има съвсем малък домашен риф. Пак ще ни е интересно вероятно, но искаме част от дните да посетим и други острови. 

Някой има ли представа от цените на разните турове в резортите, съвсем ориентировъчно, основно за гмуркане, шнорхелинг на красив риф, гмуркане с китови акули? 

Опитвам се да си съставя бюджет в главата и да преценя дали си заслужава отиването на по-бюджетен резорт с допълнителни турове, или е по-добре на резорт с красив риф, без да ползваме турове. 

Предварително благодаря 

В промоциите за хотели днес е постната оферта, която заслужава да бъде разгледана. 

Поздравявам Таньо за поредната добра находка!

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

В промоциите за хотели днес е постната оферта, която заслужава да бъде разгледана. 

Поздравявам Таньо за поредната добра находка!

В офертата пише, че има трансфер от летището. Т.к. не съм купувала пакети, ако купим, се свързваме с хотела с кой полет пристигаме и те ни осигуряват трансфера, нали?

Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 2 часа, lesy каза:

В офертата пише, че има трансфер от летището. Т.к. не съм купувала пакети, ако купим, се свързваме с хотела с кой полет пристигаме и те ни осигуряват трансфера, нали?

Отвори офертата на Таньо. В нея пише, че се преспива в Мале и на другия ден се връщате за да вземете хидроплана. Вероятно туроператорът организира всичко, но това е мое мнение и не искам да те подведа. Нека каже някой специалист.

https://www.voyage-prive.it/ppl/vacanze-maldive-atollo-di-faafu-filitheyo-island-resort-spa/25812?source=ppurl

Връзка към коментар
преди 5 часа, Дани Магелани каза:

Отвори офертата на Таньо. В нея пише, че се преспива в Мале и на другия ден се връщате за да вземете хидроплана. Вероятно туроператорът организира всичко, но това е мое мнение и не искам да те подведа. Нека каже някой специалист.

https://www.voyage-prive.it/ppl/vacanze-maldive-atollo-di-faafu-filitheyo-island-resort-spa/25812?source=ppurl

Къде са специалистите ? 🤔

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, lesy каза:

Ако кацате след 15:30 се налага да преспите в Мале. Ако кацате по-рано няма нужда да преспивате. Трансфера от летището до хотела в Мале е включен в цената. Има и цена без включен полет, като може да си изберете да летите и с вътрешен полет, според разписанието, което би трябвало да ви излезе като резервирате. От резорта ще ви информират за всичко, което ви интересува. Може дори да им пишете директно преди резервацията.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...

Чудна промоцийка за този резорт тече в момента. Датите са октомври - декември. 124 евро цена на нощувка със закуска за вила от 110 м2 си е оферта отвсякъде. Отдавна следя за нещо изгодно, като този резорт също влизаше в плановете ни, но цената беше около 3-3,5 пъти по-висока. Нашите планове (а и закупени вече сам. билети) бяха за януари и платих мааалко по-висока цена, но пак съм много доволен :clapping: След "изморителен" преход из Тайланд и Малайзия, една седмица релакс на Малдиви, преди завръщане в Родината :yes:

През Agoda цената може за се смъкне с поне още 5% с код VACATION.

За резервация - тук

Видяно оттук

п.п. Ако някой се възползва преди нас, да пише как е.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...
На 20.05.2019 г. в 16:50, ven62 каза:

@Ametist, не го приемай лично.

Сигурен съм, че никой не е и целял това.

Разликата между местен остров ("твоя" - Маафуши) и резорт (дори и "скапан" като Embudu) е много голяма.

Би била още по-голяма и осезаема ако не беше ти, за да направиш престоите ни (на всички нас) на Маафуши още по-приятни.

Аз, поне, намирам, огромни разлики и в обслужването, и в съотношението качество/цена - например на храната, и в настаняването... та дори и в рифовете, които видях като бяхме на Маафуши в сравнение с този на Ембуду.

Всички тук пишем (в това съм 99% сигурен) за да сме максимално полезни на следващите - на тези които питат.

Поздрави

:smile:

Здравейте,

Пак ми се ходи до Малдивите. На този Ембуду алкохола включен ли е в AI?

Връзка към коментар
преди 2 часа, tom777 каза:

Здравейте,

Ще тагна тези, които вероятно знаят - @ven62  и  @ivailo_radev, но и двамата май не пият много. :wink:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 часа, tom777 каза:

Здравейте,

Доколкото виждам Ембуду не предлага ол инклузив и съответно алкохола се заплаща. Имат пълен пансион. Ако има опция за ол инклузив, то тя не се вижда в официалния сайт на резорта. Всеки може да провери. В интернет има информация за всичко.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 14 часа, Mary каза:

Ще тагна тези, които вероятно знаят - @ven62  и  @ivailo_radev, но и двамата май не пият много. :wink:

Аз даже хич не пия. (Един колега ми викаше, че съм безалкохолно болен.)

Ние бяхме на full board . Разликата с all-inclusive беше около 200 евро за 7 дни и ние с жена ми преценихме, че като си плащаме сокчетата ще ни е по-евтино.

Имаше бар и от там си взимаш напитките, като си ги поръчваш на бармана.

@tom777, доколкото си спомням си ходил на Малдивите (ризорт). Имай предвид, че Ембуду е някъде в средния клас.

Но пък рифа му е … the best.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 часа, Mary каза:

Предлага се ол инклузив, като е около 30 и няколко евро допълнително на ден май. Включени са локалните алкохоли, някакви си тяхни вина, както и бира. Това е в момента така. Аз като бях (преди 3 години) имаше и всеки ден включен коктейл на деня. Както Mary правилно е писала - ние бяхме на пълен пансион, понеже я пиехме по една-две бири на ден, я не пиехме и не си струваше за нас. Една бира беше тогава около 5 долара (330 мл).

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, неуморими пътешественици! Благополучно се завърнахме от Малдиви, та да докладвам и допълня инфото за там. Престоят ни беше 9 ношувки, в периода 21 -30 януари. Самолетни билети - отиване и връщане, за двама; 6 нощувки със закуски в Арена (Маафуши), стая с гледка към морето и балкон; 3 нощувки със закуска и вечеря в Bandos resort- двуетажна плажна вила с джакузи, включени двупосочни трансфери и за двата хотела. Общата цена на всичко това е 4 800 лева за двама.  Допълнително похарчихме още около 2 000 лева - по летища, за храна, водни забавления, подаръчета за близките. Не сме се лишавали от нищо, но следва да се има предвид и че силата не ни е в яденето и особено, в пиенето. Самолетните билети си ги купих сама от Емирейс. Нашата прекрасна @Ametist пое резервациите на хотела и организацията на място после.  Посрещна ни, изпрати ни, наглеждаше ни всеки ден как сме. Помогна с избора на трипчета, защото знаеше според времето, с какви лодки ще се ходи (малки или големи) и какви са шансовете да видим животинките, съответно. От акулите се бяхме почти отказали, но предпоследния ден тя каза - днес е супер, тръгвайте. И се озовахме сред мноооого акули. Тъй като името й всъщност е Мишел, още на летището при пристигането ни, когато си намерихме "лодкаря" и споменахме името й, той се ухили. Ааа, Мишел, рече. Придърпа ни малко встрани от цялата група и си ни обгрижваше до пристигането. Последствие установихме, че в Маафуши, паролата "Мишел" върши добра работа. 🙂  За мен беше голям релакс да се отпусна, знаейки, че има на кого да разчитам там по всяко време за всякакви въпроси и евентуални проблеми. В хотел Арена закуската е доста пищна. Оказа се, вечерята на блок маса, също. Тази вечеря е всеки ден, цената  е 15 долара на човек. Извън хотела, вечерята ни струваше между 30-38 долара за двама. Но си ограничен в това, което си поръчал. От блок масата мога да си взема и опитам от всичко, което ми изглежда интересно и вкусно. На обяд, давахме около 20 долара, но аз обядвам само салата. Цените на основните ястия са от 8 до към 16 долара. Набляга се на ориза и нудъли с месо по избор. Свинско няма, алкохол също. Ресторантчета има достатъчно, мистър Октопус е едно от добрите там. Ядохме октопод, естествено. Цял, не голям, но достатъчен за двама - 35 долара. Цените на водните забавления - шнорхелинг, акули, костенурки, риболов и т.н. са супер изгодни и достъпни в Маафуши, за разлика от цените в резорта. В Маафуши шнорехелинга е 25 долара на човек, в резорта - 55, за пример. Тоест, идеята финансово е екшъна да е в Маафуши, на резорта основно да се релаксира. Видяхме местните хора, домове, храна и т.н., което никога и никъде не пропускам. Магазинът за сувенири под хотел Арена е отлично зареден и на доста ниски цени. Например, магнитче е 3 долара, в резорта - 8. Магнитите ни ги намалиха по 2 долара, тъй като взехме няколко. Пиша толкова подорбно за цените, тъй като на мен обикновено тази информация ми липсва, коато търся инфо за предстояща дестинация. Пред хотел Арена има риф, намират се и риби. Маски дават на място, но ние си носехме наши. Дават и спасителни жилетки и плавници, ако имате нужда. На резорта, също.  Въпросният резорт има прекрасен риф. Плитък ( около метър дълбочина) и пълен с толкова шарени риби, че почти не излизах от водата. Между коралите се е обособила нещо, като пътека между тях към океана. По нея върви въже с шамандури отстрани, което стига и навлиза в по-дълбоката част (около 20 м. дълбочина). За мен беше супер, защото съм шубе, а исках да гледам и в дълбокото. И просто се държах за него. В Бандос резорт, беше чисто, много зеленина, много спокойно. Изобщо не се усеща, че има хора, а е висок сезон, все пак. Менютата в ресторантите са доста изобилни, цените са прилични. За обяд, за двамата - около 30 долара. Алкохол има всякакъв. Следващия път, бих взела олинклузив, защото са включени доста фрешове, коктейли, вино, намаление 50% от някои храни. Например, голям лобстер за 35 долара, вместо за 70  долара. Плажовете са чудни, водата чиста и топла. А под нея, най-красивата част от Малдивите. Според мен, ако не се насладите на макс на тази им подводна красота, просто е безмислено ходенето. Пясък и вода има и по-близо. В заключение - няма как да сравнявам местен остров и резорт. Като да сравняваш кисело и квадратно. Различни  са. И когато отново се върна в Малдиви, ще го направя пак така - Маафуши и резорт. Според мен, така е най-изгодно, интересно и пълноценно. 

И отново, благодаря на @Ametist за всичко!

• Харесвам 14
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.