Прескочи до съдържание

Австралия, Нова Зеландия, Океания и Антарктида - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Австралия, Нова Зеландия, Океания и Антарктика. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия.

Примери:

- Има ли метро в Сидни?

- Може ли да шофираме в Австралия с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Мелбърн или Сидни?

- Заслужава ли си да се отдели време за о-в Тасмания?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
15 minutes ago, Дани Магелани said:

При влизането никой не ми поиска NZeTA. Добронамерени са. Може би разчитат на системата си. Или проверяват хора от рискови страни. Не мисля, че и така би имал проблеми. 

И на мен не ми я искаха,но то си излиза при тях.Щом си си сканирал паспорта не би трябвало да има проблем.То и при тях ще излезе така.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

При влизането никой не ми поиска NZeTA. Добронамерени са. Може би разчитат на системата си. Или проверяват хора от рискови страни. Не мисля, че и така би имал проблеми. 

Не съм чел, но то си е електронно и трябва да му излиза на служителя като ти сканира паспорта. То и в Англия нищо не показваш, ама не значи, че ще минеш без да си платиш. В крайна сметка един мейл за потвърждение не е нещо, което да не може да се подправи.

• Харесвам 2
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

При сканиране на паспорта за NZeTa, ако камерата не фокусира добре името може да се визуализира грешно.Системата обаче пита дали приемате копието и ако не , може да се върнете стъпка назад и да сканирате отново, докато всичко излезе коректно.

Същото е и с новата дигитална arrival card при влизане в Китай , но там поне може да попълниш и на ръка на място.

Публикувано:

А трябва ли NZeTa при прекачване през Auckland?

Не знам имат ли трансферна зона като в Европа или са като американците...

Публикувано:

Не , не трябва NzeTA.Има трансферен коридор.Ако обаче не си на един билет и чекирания багаж не отива до крайната дестинация ще трябва да минеш през имиграционните процедури и тогава трябва NzeTa.

https://www.aucklandairport.co.nz/information/arriving-from-overseas

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Тъй като не намирам подходяща тема за новости от тук- ако има пътуващи през април във Виктория за да намалят малко увеличаващите се разходи за транспорт  на хората, през април целият публичен транспорт ще бъде безплатен.

• Харесвам 3
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Увеличиха безплатния публичен транспорт  за Виктория с още месец- до края на май. След това до края на годината на половин цена.

Причината са високите цени на горивата, които всъщност не са чак толкова увеличени според мен.

• Харесвам 5
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

линк

Асошиейтед прес: Аржентинският леден аванпост на края на света се опасява, че хантавирусът "ще смрази" туризма

Все повече пътешественици, които се надяват да зърнат магеланови пингвини и гърбати китове, всяка година пътуват до Ушуая, основния център за круизи до Антарктика в най-южната точка на Аржентина.

Бруленият от ветровете град, самоопределил се като "края на света", сега се страхува за бъдещето си. През последната седмица отдалеченият аванпост се оказа в центъра на спекулации относно източника на смъртоносна епидемия от хантавирус по време на круиз в Атлантическия океан, след като аржентинското министерство на здравеопазването заяви, че проучва дали първите жертви на епидемията, двойка от Нидерландия, починала през април, са се заразили с вируса, пренасян от плъхове, именно там.

Разследването е обгърнато от въпроси. Властите в столицата на лявоориентираната провинция Огнена земя - Ушуая, които често влизат в конфронтация с президента либертарианец Хавиер Милей, твърдят, че са жертва на клеветническа кампания. Аржентинското министерство на здравеопазването заяви, че не може да изключи нито една от дестинациите, посетени от нидерландските любители на птиците по време на продължилото месец пътуване с кола през Аржентина и Чили, преди да се качат на кораба в Ушуая.

Въпреки липсата на доказателства, че епидемията е започнала в Ушуая, местните жители, чието препитание зависи от чуждестранните туристи, казват, че вече усещат последиците.

"Опитваме се да популяризираме това място като най-отдалеченото от всички световни проблеми – война, расизъм, здравни проблеми", каза Хулио Ловес, бивш секретар по туризма на Ушуая. "Има безпокойство, защото основната ни атракция са чистите и девствени пейзажи, въображаемата представа за края на света", допълва той.

Заради настъпването на зимата Ушуая е пуста. Изключение правят няколко бразилски туристи в пухени якета с големи качулки, които се клатушкат по хлъзгавите от снега улици като пингвините, които са дошли да видят.

"Малко се притеснихме, че това е нещо подобно на онова, което преживяхме с КОВИД“, каза Винисиус Пецини, 38-годишен инвестиционен банкер от Сао Пауло, който е на меден месец. "Но както изглежда, всичко функционира нормално“, отбеляза той.

Докато субполярният патагонски вятър духа от канала Бийгъл, туроператорите вече гледат към началото на сезона. Зимата е времето, когато заможните пътници планират летни круизи до Антарктида. Няколко туристически агенти казаха, че страховете от андския вариант на хантавируса вече са накарали някои американци и европейци да отменят резервациите си за круизи за следващия сезон, но отказаха да кажат колко са те.

"Видяхме редица пътници да отменят пътувания, но основната ми загриженост не са отмените резервации, а хората, които са обмисляли да отидат в Ушуая, но имат две или три дестинации, между които да избират, и сега може да отидат в Югоизточна Азия или Африка“, каза Анхел Брисигели, собственик на туристическата агенция "Румбо Сур" в Ушуая. "Тази щета ще стане видима след време", добави той.

Това ни напомня колко крехка остава туристическата икономика, особено за круизите, които заемат огромно място в общественото въображение, когато става въпрос за инфекциозни заболявания.

Някои официални лица в Огнена земя се придържат към философията, че всяка реклама е добра реклама.

"Да, претърпяхме загуба на престиж. Но това е и шанс да покажем, че Ушуая е едно от най-безопасните места в света", каза Хуан Павлов, секретар по външните работи в Института по туризъм на Огнена земя.

Много жители на Огнена земя, привлечени от данъчни облекчения в този суров регион през 70-те години, си спомнят времето, когато пътуването до Антарктика означаваше военноморски патрули и изследователски експедиции. Днес Белият континент редовно оглавява списъците с мечти на туристи от цял свят.

Преди десетилетие малко над 38 400 пътници са тръгнали на круизи до Антарктика от Ушуая, град с 80 000 жители. През сезона 2025–2026 г. техният брой надхвърли 135 000, сочат данни на аржентинските пристанищни власти, като мнозина се надяваха да видят най-голямата ледникова покривка  в света, преди тя да се стопи.

Към 90% от круизите до Антарктика тръгват от Ушуая, а по данни на властите над 25% от приходите на града идват от туризма. Всеки спад на посетителите, колкото и малък да е, може да има верижен ефект върху цялата икономика, казва Патрисио Корнехо, директор на местната туристическа агенция "Приключение в Огнена земя" (Tierra del Fuego Aventura).

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

организираме си пътуването до Нова Зеландия и малко Австралия. Ще наблегнем повече на Нова Зеландия, за Австралия ще посетим само Сидни и околностите. Билетите до Сидни и обратно сме закупили вече. 

Планираме да посрещнем Нова година в Сидни, за да гледаме прословутата заря над моста до операта. Порових в нета за информация, но доколкото разбирам най-добрите места за наблюдаване на зарята ограничават броя хора. Повечето са свободни, но хората започват да се пропускат около обяд и обикновено в ранният следобед бройката хора е достигната ( поради големият интерес ), след което не пускат повече посетители. Пък на нас не ни се иска да се затворим в някой парк в ранният следобед и да клечим до полунощ там.

Дали можете да препоръчате добри места, от които може да се наблюдава зарята, но без да ни ангажират да отидем още по обяд на място. 

Платени зони също - ако има такива.

Чета, че може да се наеме корабче, но, честно казано, не е нашето. Там пък те затварят с часове на още по-ограничена площ. а да се наливаме с алкохол и да се тъпчем с храна, определено не желаем.

Публикувано:

Посрещали сме НГ в Сидни. Безплатните места са силно ограничени. Почти всички локации са платени. Има сайт, откъдето се купуват билети. Има зони за семейства с деца и такива само за възрастни. Ние бяхме в зона само за възрастни, където се продаваше храна, алкохол и имаше банда с музика. Като цяло билетите ги пускат някъде лятото и свършват доста бързо, въпреки цената им. Има две зари - едната в 21 и голямата в полунощ. Идеята на тази в 21 часа е да може семействата с децата да си тръгнат, ако искат. Има отлична организация на градския транспорт, но все пак милиони хора си тръгват горе-долу по едно и също време и стават големи тълпи. Така че и това трябва да се съобрази при избор на хотел. 
Това мисля, че е сайтът за билетите:

https://www.sydneynewyearseve.com/
Трябва да се абонираш, за да получиш ъпдейт за 2026. Аз бях си избрала локация предварително и като отвориха продажбите, веднага купих. След ден билетите в нашата зона бяха свършили. Всяка локация си има и добри, и по-лоши мини локации вътре в самата нея и е добре да се отиде поне час по-рано от обявеното отваряне на вратите за съответната локация, за да се вземат по-добри места. Може да се носи и някакво одеало, защото не навсякъде и не винаги има седящи места за всички. В зоните с деца алкохол не се продаваше и правят щателни проверки да не се внесе. Нали приятели бяха в такава.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Въпрос към правилите Great Ocean Road. Мисля да го направя с една нощувка, а на втория ден късният следобед или вечерта да летя до Тасмания. Става въпрос за края на Октомври. Случайно някой да си е оставял багажа в Мелбърн някъде за тази една нощувка или най добре да си го носиш. Ние ще сме трима и само заради това предполагам ще ни трябва по-голяма кола. Макар че то там не знам и все още какъв е норманият размер на колите. Ако разликите са малки и нямат бръмбъри като тук, ще си го вземем.

Публикувано:
преди 2 часа, horus92 каза:

Въпрос към правилите Great Ocean Road. Мисля да го направя с една нощувка, а на втория ден късният следобед или вечерта да летя до Тасмания. Става въпрос за края на Октомври. Случайно някой да си е оставял багажа в Мелбърн някъде за тази една нощувка или най добре да си го носиш. Ние ще сме трима и само заради това предполагам ще ни трябва по-голяма кола. Макар че то там не знам и все още какъв е норманият размер на колите. Ако разликите са малки и нямат бръмбъри като тук, ще си го вземем.

Вземете си го. Карал съм 7 местен ван, карал съм и нормална кола, пътят въобще не е тесен за да изисква черупка. 

Относно полетите виж и тези от малкото летище на Мелбърн, намира се доста по-удобно до GOR от централното. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Доколкото съм проверявала преди никой не лети от летище Авалон  до Тасмания директно. Ще трябва да се ползва голямото летище.

Ако ви е вариант с кораб- Spirit of Tasmania вече потегля от Geelong всяка сутрин и вечер. Преди беше от пристанището на Мелбърн , но преди може би две години го изместиха.По-скъпо от полет със сигурност обаче.

• Харесвам 2
Публикувано:

Няма проблем да се върнем до Мелбърн. На 24 мисля да тръгнем. Да спим някъде. Още не съм решил къде. Гледах, че препоръчват Аполо бей, ама на мен май ми се ще да е по близо до апостолите, ако е физически възможно да стигнем до там де. На другия ден, ако има нещо за доразглеждане, връщаме се и вечерта има удобен полет в 22 и нещо до Хобарт. Така ще има време да се върнем спокойно. Така де, това са ми лаишките представи, които може да са тотално разбити. Но ми прави впечатление, че колите под наем са доста евтини и май ще е по добре даже да вземем кола още като кацнем в Мелбърн, вместо после да ходим до летището, за да наемем, че в града нещо не намерих удобни.

Публикувано:

Ноември денят е доста дълъг. За мен оптимално е да се спи на Port Campbell.  Ако се тръгне сутринта разглежда се целият океански път, гледа се залеза, спи се на апостолите, следващите 20 км след тях са има още поне 5-6 топ места за поглеждане сутринта  и се тръгва на обратно ако нещо е пропуснато се прави. Времето е повече от достатъчно  и сме го правили многократно.

Аполо бей е съвсем в началото. Обикновено там спираме да обядваме. Разбира се ако се тръгне в прилично време сутринта-8-9.

За колата зависи колко преди това мислите да я вземете, както и къде ще останете. Паркирането е доста скъпо и ще обезмисли взимането на колата  по- рано. Освен това ако сте в сити има и доста разлики и особености за шофирането в самият център. Не е нещо чак сложно , но има местни знаци и правила.

Ако отсядате извън централната част и има паркомясто вече е друга работа.

• Благодаря 1
Публикувано:

В началото мислех CBD, но ако вземем колата мисля Fitzroy, намерих място с паркинг. Гледам че има транспорт. Определено не мисля да се бутаме излишно в града с нея. Иначе планът ми е определено тръгване по навреме.

Публикувано:

Фицрой е чудесно. В центъра, без да е в топ център. Трамваите са навсякъде и често. Освен това там са едни от най-готините улици за нощен живот и хапване-  Smith str, Brunswick st и съвсем близо- Lygone st. Даже и транспорт не ви трябва много, все пак зависи точният район.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.