Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Бърз въпрос от кой банкомат е най-безболезнено тегленето на пари в Пукет ? 

Другото любопитно нещо на нощния пазар продават едни пластмасови кошници, които са за 5 и 8 кг  продавачите казаха че били за самолета, хората си взимат пресни плодове.

Драмата е дали тези плодове ще ги отчетат  като ръчния багаж който ми е позволен от 7 кг  🤔🤔🤔

Видях че доста пътници си пренареждат куфарите  и вътре  търкалят  не само манго, ами цяла плодова салата.

Някой да е пътувал с кошница плодове , без това да му се отрази на ръчният багаж ?

Връзка към коментар

Не ги знам тази кошници какви са и дали ще има проблем за самолета, но така или иначе вносът на плодове и зеленчуци се контролира от митницата и повече от 2 кг. на човек не е разрешено да се внася в БГ, така че каквото купиш трябва да е скрито в багажа, а не изложено на показ. Така е и в целия в ЕС, затова и другите ги крият в куфарите се.

• Шок 1
Връзка към коментар
Евгени Димитров
Преди 1 час, lessa каза:

Другото любопитно нещо на нощния пазар продават едни пластмасови кошници, които са за 5 и 8 кг  продавачите казаха че били за самолета, хората си взимат пресни плодове.

Драмата е дали тези плодове ще ги отчетат  като ръчния багаж който ми е позволен от 7 кг  🤔🤔🤔

Видях че доста пътници си пренареждат куфарите  и вътре  търкалят  не само манго, ами цяла плодова салата.

Някой да е пътувал с кошница плодове , без това да му се отрази на ръчният багаж ?

Точно на Пукет и на мен ми беше направило впечатление на един полет до Ташкент, че буквално всеки втори мъкнеше такива кошници, това на гейта преди бординга. Обаче аз миналата година бях си взел една тарелка jackfruit и на полета от Куала Лумпур до Истанбул на скенера ми я взеха. 

Връзка към коментар

Ти пък точно джакфрут! По-малкият брат на дуриана. 😉 
За мангото например няма проблем. Всичките ни приятели, които са ни идвали на гости, са мъкнали манго към БГ, не е имало проблем никакъв. Но винаги добре опаковано и в чекираните куфари. Представям си нашите митничари на летище София, като видят кошница с плодове 😉

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , DaBo каза:

Ти пък точно джакфрут! По-малкият брат на дуриана. 😉 
За мангото например няма проблем. Всичките ни приятели, които са ни идвали на гости, са мъкнали манго към БГ, не е имало проблем никакъв. Но винаги добре опаковано и в чекираните куфари. Представям си нашите митничари на летище София, като видят кошница в плодове 😉

Нашите митничари просто ще я конфискуват да се почерпят милата кошничка🫢😆🫢

• Смея се 1
Връзка към коментар
Евгени Димитров
Преди 1 час, DaBo каза:

Jackfruit-a поне не е мек плод, а и няма нищо общо с миризмата на дуриана, а и няма какво да се разтече от него. Каква е логиката да мъкнеш нещо, което може да се купи и в България, в случая манго? 

Връзка към коментар

В КЛ внасянето и яденето на дуриан в обществените сградите е забранено. В нашето кондо дори и в асансьора е забранено. Знам каква е разликата между двата плода, но нарязан плод в тарелка навсякъде ще ти го конфискуват, без значение какъв е плодът. Тук пък са особено луди на тази тема. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, lessa каза:

Официално съм чел, че таксите са им 200 или 220 бата, но до сега не съм срещал 200бата, а винаги е било 220.

Препоръчвам банкомат на по-оживено място, защото преди години имаше заловени скрийнинг устройства и то с участието на българи.

Даже се говори че поради тази причина са намалили правата на консулството в БГ по отношение на визите...

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Според брат ми мангото в България за нищо не става, защото е неузряло и се скапва преди да узрее, тоест или го ядеш зелено, или развалено.

преди 7 часа, lessa каза:

Според мен са си част от ръчния багаж, ако ще ги носиш с него, а не в чекирания. Не е като покупка от безмитния, която я правиш след проверките и за която има някаква уговорка с авиокомпанията.

Връзка към коментар
преди 24 минути , neuromancer каза:

Според брат ми мангото в България за нищо не става, защото е неузряло и се скапва преди да узрее, тоест или го ядеш зелено, или развалено.

Напълно е прав.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 38 минути , neuromancer каза:

Аз си го хапвам с кеф. Като няма риба и цацата е риба!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 20.12.2023 г. в 17:44, Aleksandar Bobotsov каза:

Здравейте, в началото на месеца с жена ми се върнахме от първото ни пътуване в Азия - до Виетнам. Изкарахме чудесни две+ седмици, но за съжаление в последния хотел успях да си забравя едни доста скъпи (и материално, и сантиментално) слушалки. Нямаше вариант да си ги взема на момента, тъй като вече пътувахме към летището, когато осъзнах че съм ги забравил в хотела (пътувахме от Кат Ба към летището в Ханой). От там направиха опит да ми асистират и да ги изпратят с куриер до България, но за съжаление от митницита им ги върнаха под предтекст, че може да са контрабанда :sad:
Някой имал ли е подобен казус и може ли да предложи някакво решение?

Следващото ходене да си ги вземете от същия хотел освен… 😀

Връзка към коментар

Изчетох доста неща за Филипините, но все пак, за да се подсигуря имам следните въпроси: Трябва ли да се попълва някаква он лайн форма предварително? Наясно съм ,че за нас визи няма, но дали е необходимо нещо да се прави предварително? или на летището на паспортен контрол и welcome 🙂

Също така, на летището в Манила, наемането на такси от гише ли става с фиксирани цени или на договорка? Питам, ако не мога да се сържа с интернет и не мога да си повикам GRAB.  

Връзка към коментар
преди 7 часа, Monika_Koko каза:

Изчетох доста неща за Филипините, но все пак, за да се подсигуря имам следните въпроси: Трябва ли да се попълва някаква он лайн форма предварително? Наясно съм ,че за нас визи няма, но дали е необходимо нещо да се прави предварително? или на летището на паспортен контрол и welcome 🙂

Също така, на летището в Манила, наемането на такси от гише ли става с фиксирани цени или на договорка? Питам, ако не мога да се сържа с интернет и не мога да си повикам GRAB.  

За Филипини се попълва e travel.За такси незнам,но съм изумена как всички се правят на приятно разсеяни когато трябва да ти върнат ресто,гледат постоянно да те прецакат. Това е държавата,в която не бих се върнала,просто циганията ми дойде в повече!Иначе наистина имат красива природа и прекрасни плажове@

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Най-добре е с Grab. Има безплатен интернет на летището и ние успяхме да си го поръчахме през него. Има и някакви места пред терминала, където можеш да си поръчаш Grab без телефон, но май не беше толкова изгодно, таке че най-добре през приложението. Така се избягва плащането в кеш. Декларацията за влизане наистина е най-добре да се попълни предварително. Ние бяхме изпуснали да го направим, но нямаше никакъв проблем. Още след слизането от самолета имаше служители, които помагаха да се попълни, а на някои хора дори самите те я попълваха, за да стане по-бързо.

Иначе мен за две седмици никой не се е опитвал да ме прецаква. Хората се изключително мили макар и като цяло бедни. На мен Филипините се превърнаха в една любимите ми страни.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
Евгени Димитров

Има опция да си поръчаш Граб на гише, което е пред терминала, но там плащаш кеш. Вземете си сим карта от летището и си поръчайте сами. Може да ви даде отстъпка през приложението, на гишето няма да я имате. При мен така стана, но бях 2 дни и не исках да взимам си карта. Другата опция е да поръчате от вътре в терминала като имате обхват, навън няма такъв. А терминалът е малко абсурден, излизаш през 10 врати, но се влиза само през една. Аз излязох и после имаше около 300 човека опашка за влизане и се отказах да влизам пак за да хвана интернет. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За тази eTravel за Филипини, декларация или каквото е там ...влязох в сайта... попълних данни и накрая ми излезе платете 79USD?!??? Разбира се , не съм платила. Ако има някакъв линк, към декларация, моля ако някой го зане да го изпрати. 

Връзка към коментар

Пише  че само онлайн може да се попълни картата и не би трябвало да искат пари...

Do I have to pay for eTravel QR Code? How much is the charge?

No, you don’t need to pay anything for the eTravel QR Code. It is FREE of charge. If you landed on a website requiring you to pay for the service, it’s a scam.

Traveling to the Philippines: How to Get eTRAVEL QR CODE Online (Arrival Card) | The Poor Traveler Itinerary Blog 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Моля за помощ - попълвам https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard/ за влизане в Сингапур. Ще сме само 10 ч. там. В едно от падащите полета попълвам това 1-day Transit/Visa Free Transit Facility (VFTF). Тук, обаче, чета, че май не важи за българи. https://www.ica.gov.sg/enter-transit-depart/entering-singapore/visa-free-transit-facility

Дали попълвам правилно? 

Връзка към коментар
преди 19 минути , Eva eva каза:

Моля за помощ - попълвам https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard/ за влизане в Сингапур. Ще сме само 10 ч. там. В едно от падащите полета попълвам това 1-day Transit/Visa Free Transit Facility (VFTF). Тук, обаче, чета, че май не важи за българи. https://www.ica.gov.sg/enter-transit-depart/entering-singapore/visa-free-transit-facility

Дали попълвам правилно? 

Това не е за Българи. Просто избери holiday/leisure като причина. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Eva eva Вероятно не 😉 .

На теб ти трябва само arrival card , бг граждани пътуват безвизово . Това , което си линкнала е за хорица, за които се изискват визи и има някакво изключение за тях при транзит ( visa free при <96 часа транзит )

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Уф, навсякъде пише, че трябва да се попълни тази форма. Ще излезем от летището за няколко часа. 

Попълних и двете - и 1-day Transit/Visa Free Transit Facility (VFTF), и holiday/leisure. Излязоха две разрешителни или каквото е там 🙂 

Връзка към коментар

Някой ползвал ли е частен трансфер от Пном Пен до Сием Рийп? 11 човека сме и гледам някакви бусчета, но не знам колко е сигурно да резервирам от 12go.asia. Ако някой е ползвал определена фирма и е останал доволен ще се радвам да сподели? 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.