Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 6 минути , Jorro каза:

Аз ще буквам полет от Куала Лумпур до Бали с тях мога ли да се чекирам онлайн за да не излизам от летището, че имам само 1ч и 20 Мин а ще трябва да мина през паспортен контрол вероятно. Също така мерят ли багажа, че няма как да вляза в тъпите им 7кг със сигурност.

Защо да не можеш? Ръчен багаж не ни го мереха. Бяхме с чекиран багаж и раници за ръчен багаж.

За всички вътрешни полети из Индонезия с различни авиокомпании чекирането беше през BookCabin.

Връзка към коментар

Точно с тия брахме ядове.
Успях да се регистрирам в приложението при което ми изписа, регистрирани сте, но за бординг пасове отидете на гише....

Пробвайте предварително, но с едно на ум, че може да се наложи да излезнете и да си вземете хартиени пасове.

На нас на гейта ни казаха, че нямало как да ни дадът и да сме излезли. Викам им представете си, че за да излезна (тоест реално аз все едно влизам в държава Х) ми трябва виза, какво правим тогава.... естествено гледаха тъпо. 
Върха на тъпотията беше като ми казаха на гишето, че те са бюджетна компания при което им казах, че няма как да са щом нямат онлайн чекиране и дават пари за хартия за билети.

Връзка към коментар
преди 27 минути , dafigg каза:

Точно с тия брахме ядове.
Успях да се регистрирам в приложението при което ми изписа, регистрирани сте, но за бординг пасове отидете на гише....

Пробвайте предварително, но с едно на ум, че може да се наложи да излезнете и да си вземете хартиени пасове.

На нас на гейта ни казаха, че нямало как да ни дадът и да сме излезли. Викам им представете си, че за да излезна (тоест реално аз все едно влизам в държава Х) ми трябва виза, какво правим тогава.... естествено гледаха тъпо. 
Върха на тъпотията беше като ми казаха на гишето, че те са бюджетна компания при което им казах, че няма как да са щом нямат онлайн чекиране и дават пари за хартия за билети.

Не сме имали проблеми с бордните карти, бяха вътрешни полети в Индонезия.

Връзка към коментар

Може да се чекираш онлайн. Винаги сме се чекирали онлайн с тях. Ако все пак не стане по някаква причина, минаването през паспортна проверка е много бързо, защото пуснаха машинна проверка т.нар. KLIA autogate. Като по летищата в Европа. Само трябва да е попълнена онлайн arrival card до три дни преди влизането в Малайзия. https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main

Батик не мерят багажа на KLIA. Само Air Asia мерят.

Спойлер

imigresen-klia-e-Gate-fb-Immigration.jpg.fdef33e38acd65c9990dafbbb6dad04b.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 28.10.2024 г. в 22:45, Jorro каза:

Аз ще буквам полет от Куала Лумпур до Бали с тях мога ли да се чекирам онлайн за да не излизам от летището, че имам само 1ч и 20 Мин а ще трябва да мина през паспортен контрол вероятно. Също така мерят ли багажа, че няма как да вляза в тъпите им 7кг със сигурност.

Може онлайн чекиране, но ние бяхме и с голям багаж, затова минахме и на гише.

В КЛ влезнахме в Малайзия, взехме си багажа от лентата и после отидохме на гишетата на Батик за Бали предадохме багажа като отвори чека и излезнахме от страната. Не съм се замислял как става, ако няма чекиран багаж. Би трябвало да не минавате паспортна проверка, но имайте предвид, че летището е голямо, а ако летите с Търкиш те кацат на някакъв страничен терминал и от там извозват с автобуси до КЛИА1.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! Летиме с катарците към Тайланд. На връщане имаме престой в Доха 15-18 часа.... не помня колко точо. Въпросът ми е нали няма да има проблем да се разходим в Доха и на сутринта да се върнем на летището? Видях, че няма визи, но понеже е транзитен полет и се притеснявам.

Връзка към коментар
преди 37 минути , Emilia Iordanova каза:

Въпросът ми е нали няма да има проблем да се разходим в Доха и на сутринта да се върнем на летището?

Никакъв проблем няма. Два пъти го правихме- веднъж на връщане от Виетнам през март и веднъж на връщане от Индонезия през юли. Даже си бяхме взели и хотел с безплатен shuttle до летището втория път. В Доха метрото е много евтино, ползвахме го и двата пъти.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 29.10.2024 г. в 2:54, DaBo каза:

Може да се чекираш онлайн. Винаги сме се чекирали онлайн с тях. Ако все пак не стане по някаква причина, минаването през паспортна проверка е много бързо, защото пуснаха машинна проверка т.нар. KLIA autogate. Като по летищата в Европа. Само трябва да е попълнена онлайн arrival card до три дни преди влизането в Малайзия. https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main

Батик не мерят багажа на KLIA. Само Air Asia мерят.

Покажи

imigresen-klia-e-Gate-fb-Immigration.jpg.fdef33e38acd65c9990dafbbb6dad04b.jpg

Много благодаря. Имаш ли наблюдения как е с опашките на летищния контрол на влизане тогава, защото ако изляза се притеснявам как ще стигна навреме т.к от кацането до излитането имам точно 1ч и 50мин, а понеже тези хубавци не са към никой алианс няма да мога да ползвам статус за фаст трак, ако има.  Предполагам тези гейтове ги има и на влизане и на излизане от страната нали така?

Много ме притеснява изискването за 7кг общо и никъде не намерих чат да ги питам какво става, ако е повече . Никъде не видах и опция да си купя повече кг багаж освен за чекиран. Еър Ейжия видях, че имат.

преди 1 час, Адриан ХН каза:

Може онлайн чекиране, но ние бяхме и с голям багаж, затова минахме и на гише.

В КЛ влезнахме в Малайзия, взехме си багажа от лентата и после отидохме на гишетата на Батик за Бали предадохме багажа като отвори чека и излезнахме от страната. Не съм се замислял как става, ако няма чекиран багаж. Би трябвало да не минавате паспортна проверка, но имайте предвид, че летището е голямо, а ако летите с Търкиш те кацат на някакъв страничен терминал и от там извозват с автобуси до КЛИА1.

Ще летя със Саудия, но предполагам е същата работа. Дано не закъснее полета, че да успея, ако ще си излиза, аз се точех и за лаундж, но едва ли като гледам....;D

Връзка към коментар
преди 39 минути , Jorro каза:

Много благодаря. Имаш ли наблюдения как е с опашките на летищния контрол на влизане тогава, защото ако изляза се притеснявам как ще стигна навреме т.к от кацането до излитането имам точно 1ч и 50мин, а понеже тези хубавци не са към никой алианс няма да мога да ползвам статус за фаст трак, ако има.  Предполагам тези гейтове ги има и на влизане и на излизане от страната нали така?

Много ме притеснява изискването за 7кг общо и никъде не намерих чат да ги питам какво става, ако е повече . Никъде не видах и опция да си купя повече кг багаж освен за чекиран. Еър Ейжия видях, че имат.

Ще летя със Саудия, но предполагам е същата работа. Дано не закъснее полета, че да успея, ако ще си излиза, аз се точех и за лаундж, но едва ли като гледам....;D

Саудитците, Катарците и т.н. авиокомпании кацат на сателитния терминал на КЛИА 1. Batik air оперират главно от основния терминал на КЛИА 1, но има полети и от сателитния. Ако имаш бордна карта и полетът е от сателитния терминал, проблеми няма. Само трябва да си намериш гейта.

Ако имаш бордна карта, но полетът е от основния терминал, то трябва да стигнеш до него. Извозването става с автобус. Като слезеш от самолета, вървиш по надписите baggage claim/immigration и те ще те заведат до центъра на терминала, където има много служители, които насочват пътниците към автобусите. Има и табели bus. Като стигнеш основния терминал, само трябва да си намериш гейта.

Ако нямаш бордна карта, като стигнеш основния терминал, продължаваш до имигрейшъна, където минаваш на паспортна проверка през машините. Като излезеш в залата за посрещане, трябва да се качиш един етаж нагоре, където е departure hall и да минеш през чекин гишетата на Батик. Като застанеш с лице към залата, те са в ляво, но все пак си провери. После пак имигрейшън през машинките и ако летиш от основния терминал, само трябва да си намериш гейта. Ако полетът е от сателитния терминал, трябва да хванеш автобусите.

Имай предвид, че секюрити чекът се минава на самия гейт. Не мерят ръчен багаж.

Има лоунджове и на сателитния, и на основния терминал, но не знам кой ще ти свърши работа. Ние използваме този на основния терминал.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, DaBo каза:

Саудитците, Катарците и т.н. авиокомпании кацат на сателитния терминал на КЛИА 1. Batik air оперират главно от основния терминал на КЛИА 1, но има полети и от сателитния. Ако имаш бордна карта и полетът е от сателитния терминал, проблеми няма. Само трябва да си намериш гейта.

Ако имаш бордна карта, но полетът е от основния терминал, то трябва да стигнеш до него. Извозването става с автобус. Като слезеш от самолета, вървиш по надписите baggage claim/immigration и те ще те заведат до центъра на терминала, където има много служители, които насочват пътниците към автобусите. Има и табели bus. Като стигнеш основния терминал, само трябва да си намериш гейта.

Ако нямаш бордна карта, като стигнеш основния терминал, продължаваш до имигрейшъна, където минаваш на паспортна проверка през машините. Като излезеш в залата за посрещане, трябва да се качиш един етаж нагоре, където е departure hall и да минеш през чекин гишетата на Батик. Като застанеш с лице към залата, те са в ляво, но все пак си провери. После пак имигрейшън през машинките и ако летиш от основния терминал, само трябва да си намериш гейта. Ако полетът е от сателитния терминал, трябва да хванеш автобусите.

Имай предвид, че секюрити чекът се минава на самия гейт. Не мерят ръчен багаж.

Има лоунджове и на сателитния, и на основния терминал, но не знам кой ще ти свърши работа. Ние използваме този на основния терминал.

Много благодаря за подробната информация. Ако всичко е наред и имам бордна карта при това положение няма да се налага да излизам така, че всичко трябва да стане бързо и да си хвана полета. Мен основно ме притесняваше багажа и дали ще се наложи да си купувам билет с чекиран, ако не мога да го взема с мен на борда.

Връзка към коментар
преди 7 минути , Jorro каза:

Много благодаря за подробната информация. Ако всичко е наред и имам бордна карта при това положение няма да се налага да излизам така, че всичко трябва да стане бързо и да си хвана полета. Мен основно ме притесняваше багажа и дали ще се наложи да си купувам билет с чекиран, ако не мога да го взема с мен на борда.

Ако багажът е с размер на кабинен багаж, няма проблем. Не ги мерят.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 30.10.2024 г. в 17:32, DaBo каза:

Ако багажът е с размер на кабинен багаж, няма проблем. Не ги мерят.

Нещо взех да се притеснявам за трансферното време  и се чудя дали да не отида до Клиа 2 и да хвана по-късен полет на Еър Ейжия. Има ли как да направя трансфера без да излизам от секюрити зоната или при всички положения се излиза? 

Връзка към коментар
преди 6 часа, Jorro каза:

Нещо взех да се притеснявам за трансферното време  и се чудя дали да не отида до Клиа 2 и да хвана по-късен полет на Еър Ейжия. Има ли как да направя трансфера без да излизам от секюрити зоната или при всички положения се излиза? 

Мисля, че не. Разстоянието между двата терминала е голямо. Връзката между тях е с влакче, до колкото си спомням.

Връзка към коментар
преди 8 часа, Jorro каза:

Излиза се. Това са два различни терминала на разстояние един от друг. Първо минаваш паспортна проверка на Клиа 1, за да влезеш в страната. После се транспортираш до Клиа 2 и там отново минаваш паспортна и багажна проверка.

Еър Ейжа мерят ръчния багаж.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Привет! Ако купя билети на Air Asia и Nok Air от посредник, може ли после да добавя багаж в сайтовете им на същите цени, или след покупка на билет се оскъпява багажът, както е при Райън примерно.
Или да не се циганя с посредници и да купувам билети директно от авиокомпаниите? :smile:

Връзка към коментар

Винаги е по-добре директно, ако не искаш изненади. Иначе, ако няма промяна, за първи и единствен път, когато купих билет с Air Asia през посредник, ми разреши добавяне на багаж чак няколко дни преди полета. Нямаше оскъпяване, ама се счупих от нерви, докато чаках, кога, какво, как дали... И всичко това заради няколко долара разлика. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 19 часа, DaBo каза:

Излиза се. Това са два различни терминала на разстояние един от друг. Първо минаваш паспортна проверка на Клиа 1, за да влезеш в страната. После се транспортираш до Клиа 2 и там отново минаваш паспортна и багажна проверка.

Еър Ейжа мерят ръчния багаж.

Благодаря. Букнах билет с Батик Еър дано не ме изненадат с някоя проверка на багажа, че нямам идея дали ще вляза в прословутите 7 кг. Ще стискам палци полета ми от Джеда да кацне по-рано и да имам повече време за трансфер като поне последните дни полетите за Денпасар са били от сателитния терминал така, че в идеалния случай ще имам време и за лаундж даже.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Jorro каза:

Благодаря. Букнах билет с Батик Еър дано не ме изненадат с някоя проверка на багажа, че нямам идея дали ще вляза в прословутите 7 кг. Ще стискам палци полета ми от Джеда да кацне по-рано и да имам повече време за трансфер като поне последните дни полетите за Денпасар са били от сателитния терминал така, че в идеалния случай ще имам време и за лаундж даже.

Няма да те изненадат. Нямат теглилки по гейтовете на Клиа 1. То и на Клиа 2 (Air Asia) няма на самите гейтове, но там ги мерят преди секюрити чека. Представи си летище София преди да се качиш на ескалаторите за проверката на багажа. Там има винаги двама, сканиращи бордната карта и сверяващи името в паспорта. Същото е, само че не сканират нищо, а мерят багажа. 
Стискам палци всичко да мине по мед и масло! 

Връзка към коментар
преди 5 часа, DaBo каза:

Няма да те изненадат. Нямат теглилки по гейтовете на Клиа 1. То и на Клиа 2 (Air Asia) няма на самите гейтове, но там ги мерят преди секюрити чека. Представи си летище София преди да се качиш на ескалаторите за проверката на багажа. Там има винаги двама, сканиращи бордната карта и сверяващи името в паспорта. Същото е, само че не сканират нищо, а мерят багажа. 
Стискам палци всичко да мине по мед и масло! 

Много благодаря. Ще видим след 2 седмици. 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 9.11.2024 г. в 15:27, Argentique каза:

Привет! Ако купя билети на Air Asia и Nok Air

Не бих с доверил много на Nok Air, особено пък през посредник. Имах купени билети за Пукет за февруари с тях директно от сайта на Nok Air. Две седмици след като ги купих отмениха полета. Принципно са отзивчиви и отговарят бързо. Върнаха ми парите около 20 дни по късно, но не ми се мислеше, каква разправия щеше да е през посредник заради 20 спестени долара. 

За това аз лично се доверих след това на Thai Airways, Bangkok Air и Lao Airlines и в момента ми е мирна главата и няма никакво мърдане на полетите дори и със минути. Надяваме се и да няма.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , Йосиф Милчов каза:

Не бих с доверил много на Nok Air, особено пък през посредник. Имах купени билети за Пукет за февруари с тях директно от сайта на Nok Air. Две седмици след като ги купих отмениха полета. Принципно са отзивчиви и отговарят бързо. Върнаха ми парите около 20 дни по късно, но не ми се мислеше, каква разправия щеше да е през посредник заради 20 спестени долара. 

За това аз лично се доверих след това на Thai Airways, Bangkok Air и Lao Airlines и в момента ми е мирна главата и няма никакво мърдане на полетите дори и със минути. Надяваме се и да няма.

Ще купувам директно, но чакам да видя дали няма да пуснат някое промо утре за 11.11. :wink:
Nok Air уж ги хвалят тук, ще видим. Air Asia ясно. Thai са на двойни, че и отгоре цени. Ние ще ходим в Краби, но още не съм решила дали оттам ще се връщаме. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Argentique каза:

Ще купувам директно, но чакам да видя дали няма да пуснат някое промо утре за 11.11. :wink:
Nok Air уж ги хвалят тук, ще видим. Air Asia ясно. Thai са на двойни, че и отгоре цени. Ние ще ходим в Краби, но още не съм решила дали оттам ще се връщаме. 

И аз ги чакам, в момента вече е утре в Азия, но още нищо не са качили на сайта си AirAsia. 

Връзка към коментар

Vietjet обаче имат промо. Някои полети са по долар без таксите.
Screenshot.png.0f2a56d25c5ce48134cc8e98bb7db11f.png

Ама дали да им вярва човек...
На мен пък по часове не ми пасват – няма угодия :biggrin:

Това с добавяне на код VJ11 още при търсене

Обаче таксите са височки за международните...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Планираме пътуване във Виетнам в края на юни 21.06 до 06.07.25. 

За малко да купя билетите, но гледах един влог с грешки при пътуване във Виетнам, като една от тях беше да се избягват месеците юни-август, заради ученическите ваканции в страната защото целия  виетнамски народ се юрвал да пътува по забележителности. Някой пътувал ли е по това време за да каже какво е натоварването по местата?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.