Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте. Изчетох много от мненията в тази тема относно Vietjetair и коментарите са потресаващи. Налага ми се да летя от Krong Siem Reap до Hanoi заедно с още 2-ма човека и общо взето варианти почти нямаме - или Vietjetair (за $184 на човек) или Vietnam Airlines (за $342 на човек). Със сигурност бих предпочел Vietnam Airlines, ако цената не беше буквално 2 пъти по-висока:

Дали някой може да сподели някаква информация от първа ръка относно Vietjetair и изобщо дали има някаква друга алтернатива. От всички сайтове, които проверих... такава не намерих.

• Шок 1
Публикувано:
преди 27 минути , Zdravko Nestorov каза:

Здравейте. Изчетох много от мненията в тази тема относно Vietjetair и коментарите са потресаващи. Налага ми се да летя от Krong Siem Reap до Hanoi заедно с още 2-ма човека и общо взето варианти почти нямаме - или Vietjetair (за $184 на човек) или Vietnam Airlines (за $342 на човек). Със сигурност бих предпочел Vietnam Airlines, ако цената не беше буквално 2 пъти по-висока:

Дали някой може да сподели някаква информация от първа ръка относно Vietjetair и изобщо дали има някаква друга алтернатива. От всички сайтове, които проверих... такава не намерих.

Ти като сложиш таксите за багажа на виетджет не ти ли се стопява разликата?

Публикувано:
преди 45 минути , Zdravko Nestorov каза:

Vietnam Airlines (за $342 на човек)

Толкова пари никога няма да дам за такава отсечка. 
Като цяло, първо бих си огледала и купила полетите, а после бих си градила програма според тях.
Но понеже времето напредва, няма за кога.
Че за тази разлика от трима човека ще ме закарат с частен слон 😄 по суша до Пном Пен и ще летя с Air Asia за под 100€.
https://www.skyscanner.se/transport/flights/pnh/han/250324/?adults=3&adultsv2=3&cabinclass=economy&children=0&childrenv2=&inboundaltsenabled=false&infants=0&outboundaltsenabled=false&ref=home&rtn=0&stops=!oneStop,!twoPlusStops
Не се шегувам напълно, измислете нещо такова. Е, няма да е същият комфорт, ама със спестените пари ще се почерпите доста.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Имай предвид, че ако гледаш Скайскенер, незнайно защо дава много по-високи цени от сайта на виетнамските директно. 

Vietjet най-често закъсняват. Ако не гониш връзки или не планираш веднага след полета да ходиш някъде, са си ок. Също трябва да си следиш разписанията, не изпращат мейли при промени. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 33 минути , Argentique каза:

Толкова пари никога няма да дам за такава отсечка. 
Като цяло, първо бих си огледала и купила полетите, а после бих си градила програма според тях.
Но понеже времето напредва, няма за кога.
Че за тази разлика от трима човека ще ме закарат с частен слон 😄 по суша до Пном Пен и ще летя с Air Asia за под 100€.
https://www.skyscanner.se/transport/flights/pnh/han/250324/?adults=3&adultsv2=3&cabinclass=economy&children=0&childrenv2=&inboundaltsenabled=false&infants=0&outboundaltsenabled=false&ref=home&rtn=0&stops=!oneStop,!twoPlusStops
Не се шегувам напълно, измислете нещо такова. Е, няма да е същият комфорт, ама със спестените пари ще се почерпите доста.

@Argentique - напълно съм съгласен с тебе и по принцип това си беше част от плануването, но... цените супер бързо се промениха изведнъж (отдавна не ми се е случвало чак така) и плановете малко се провалиха. Интересното е, че полетите от петък до сряда включително бяха засегнати от тази промяна, другите не помръднаха 😄 

По принцип имам уговорка за връщане от Krong Siem Reap до Phnom Penh, ако се наложи, но това са си около 5-6 часа път (за около 50 лева). От там имаме следните три варианта, като само този от 10:00 на AirAsia Cambodia си заслужава (но ще е доста трудно да се класираме за него):

image.png.4e453cfa6691fc7210953837dec7283f.png

От Krong Siem Reap до Hanoi си остават само двата варианта:

image.png.b62a37e8ae9b10f6af4915e391792adc.png

преди 28 минути , T.E.Lawrence каза:

Имай предвид, че ако гледаш Скайскенер, незнайно защо дава много по-високи цени от сайта на виетнамските директно. 

Vietjet най-често закъсняват. Ако не гониш връзки или не планираш веднага след полета да ходиш някъде, са си ок. Също трябва да си следиш разписанията, не изпращат мейли при промени. 

@T.E.Lawrence - напоследък използвам основно GoogleFlights, че винаги дава много по-добри варианти и цените винаги са супер точни. Но въпреки това проверих и в сайтовете на самите авиокомпании и цените си бяха такива.

Хубавото е, че наистина не бързаме, нямаме полет след това и дори забавяне не би ни объркало плановете, но все пак... 

За момента определено все още варианта с Vietjetair изглежда най-приемлив, като разликата е по 110-120 лева на човек, което си е сума 😞 Ще поразгледам още малко и да видим 🙂 

Публикувано:
преди 11 часа, Zdravko Nestorov каза:

Решението е да Не летиш нон стоп , а с прекачване през SGN - цената пада наполовина ( на един билет ). Цената е твърдо тази , следя я с тракери цяла година и не мръдна , в крайна сметка купих бизнес за ~ 500$ ( HAN-SAI ), а за Предраг - 167$ с прекачването.

! При покупка на билети във Виетнам , задължително всички имена по паспорт - VN добавят липсващото име безплатно, другите като Виетджет искат да купиш нов билет/ глоба на подобна цена …

• Харесвам 3
  • Шок 3
Публикувано:
Преди 1 час, stanislavpp каза:

Решението е да Не летиш нон стоп , а с прекачване през SGN - цената пада наполовина ( на един билет ). Цената е твърдо тази , следя я с тракери цяла година и не мръдна , в крайна сметка купих бизнес за ~ 500$ ( HAN-SAI ), а за Предраг - 167$ с прекачването.

! При покупка на билети във Виетнам , задължително всички имена по паспорт - VN добавят липсващото име безплатно, другите като Виетджет искат да купиш нов билет/ глоба на подобна цена …

@stanislavpp - много ти благодаря за споделения опит и предложения. Напълно съм съгласен!!!

• Следях полетите от Krong Siem Reap до Hanoi в рамките на 2 месеца, като цената в началото беше около $130 без таксите за Vietjet и около над $300-$320 за Vietnam Airlines. Още тогава бях започнал да търся варианти, но в съчетание и с програмата ни, не бяха чак толкова много. За жалост в един момент цената на Vietjet рязко се вдигна на $184 и се застоя там.
  • Докато следях полетите видях, че постоянно има някакви промоции на Vietjet и реших, че ще дебна за нещо изгодно. И наистина такава промоция излезе - 50% намаление и вършеше работа точно за нашия маршрут. Но от много следене и гледане какво и защо, накрая я изпуснах, тъй като важеше до 16-ти... Но както са казали хората - всяко зло за добро 🙂 
  • Така че специално за Vietjet - с малко повече следене и дебнене на промоции изглежда, че може да се уцели и добра оферта.
  • Абсолютно супер важна информация относно имената. Прочетох много мнения в тази тема относно попълването на имената и дори на сайта на Vietjet имаше снимки, показващи точно как трябва да се попълнят. Изглежда, че наистина просто искат да се заяждат за абсолютно всичко... а си мислех, че Ryan/Wizz са зле 😄 

Много ви благодаря за страхотните съвети.

Страхотен и много ползотворен Вторник!

Публикувано:

В Малайзия сме. Имам следния въпрос. Как е по-добре- предварително да резервирам Kilim Mangrove Tour- 2 часа или да отидем на място на пристанището и да вземем лодка?

Публикувано:
преди 8 часа, stanislavpp каза:

Много благодаря за това пояснение. За да са ми евтини билетите съответно съм си ги купила още от сега. И в билета ми фигурират само име и фамилия.  Веднага писах мейл на onlinesupport@vietnamairlines.com  за съдействие. 

Много бързо ми отговориха, поискаха да им изпратя снимка на паспортите и ни промениха имената безплатно. Изпратиха ни и новите билети с правилно написани всички имена. Още веднъж, много благодаря.   

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте! 

Имаме малко над 9 часа престой на летището в Банкок. Опитвам се да се ориентирам колко време отнема излизането от летището / съответно влизането обратно и как най-удобно можем да направим едно бързо кръгче из града и попадам на много различна информация - от 1 до 3,5 (!) часа 😨 

Имате ли актуални впечатления колко е техническото време за преминаване? Много ми се иска да се разтъпчем и да поразгледаме, но ако ще отидат 3+ часа на излизане и после пак толкова на влизане към летището, не знам дали има смисъл и какво изобщо можем да видим. Ще сме само с ръчен багаж.

И последно, кой е най-надеждният (с най-малко потенциал за закъснение) начин за придвижване от града към летището? 

Благодаря!

Публикувано:
преди 29 минути , the7endless каза:

Здравейте! 

Имаме малко над 9 часа престой на летището в Банкок. Опитвам се да се ориентирам колко време отнема излизането от летището / съответно влизането обратно и как най-удобно можем да направим едно бързо кръгче из града и попадам на много различна информация - от 1 до 3,5 (!) часа 😨 

Имате ли актуални впечатления колко е техническото време за преминаване? Много ми се иска да се разтъпчем и да поразгледаме, но ако ще отидат 3+ часа на излизане и после пак толкова на влизане към летището, не знам дали има смисъл и какво изобщо можем да видим. Ще сме само с ръчен багаж.

И последно, кой е най-надеждният (с най-малко потенциал за закъснение) начин за придвижване от града към летището? 

Благодаря!

Аз бих се разходила из града.
От началото на месеца: пристигане около 0 часа, минаване на паспортна проверка за 20 мин. плюс ходене в летището, да речем още 30 мин.
Най-бърз транспорт е кафявата линия на скайтрейна BTS, ниво В (най-долу).

На тази карта е в червено (ако кликнете, се отваря по-голяма):

Bangkok-BTS-MRT-Map-2021-X3.png

Времената за път и разписанията в Гугъл бяха точни.
Помислете къде точно ви се ходи и ще решите къде да се прекачите от кафявата линия. Най-общо:
- светлозелена линия (съвременният център с високите сгради и молове);
- синя линия на запад (Китайски квартал и стар център)

Влизане в летището при нас около 23 часа с оставяне на багаж и т.н. отне много максимум 30 мин. Нямаше хора на секюрити, излизането от страната става през машинка със сканиране на паспорт, ако сте вътрешни полети и това го няма.
Обаче не знам какво се случва през деня.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой може ли да ми препоръча агенция в Ханой, която е ползвал за да наеме личен шофьор? Искам да наема за тур до Ninh Binh и Tràng An?

Публикувано:

Ние останахме много доволни от тази: https://lilystravelagency.com/. Препоръчана  от @tougherty. Букнахме на място всичко - трансфери / турове, обменихме и пари чрез тях. Бяхме петима, пътували сме в началото на 2019. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Колко кг е ръчният багаж при Nok air? И разрешават ли на борда втора малка чанта? За вътрешен полет в Тайланд става дума.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 минути , elzbieta каза:

Колко кг е ръчният багаж при Nok air? И разрешават ли на борда втора малка чанта? За вътрешен полет в Тайланд става дума.

@elzbieta - преди време бях гледал информация от техния сайт: https://content.nokair.com/en/Journey-Planning/Baggage/Hand-Baggage-allowance.aspx. Можеш да провериш дали е актуално.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.