Прескочи до съдържание

Китай, Хонконг, Макао и Тайван - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Китай, Макао, Хонконг и Тайван. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Пекин?

- Колко време се пътува с влак между Пекин и Шанхай?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-подходящата за посещение секция на китайската стена?

- Кои са най-добрите пазари за дрехи?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, neuromancer каза:

1 гб на ден е пределно достатъчно ако не се ползва за видео. Ако се ползва за видео и се увлечеш, и 200 може да не стигнат 

преди 2 часа, stanimir каза:

За 10 дни съм ползвал около 5GB за плащания с Alipay  , навигация , новини за убиване на време в транспорта и социални мрежи. В хотелите съм минавал понякога и на WiFi ,  ако мобилната мрежа е бавна , но за нормално потребление няколкостотин мб дневно са предостатъчни.Предните пъти също макс по 200-300-400 МБ дневно съм изразходвал.

Аз ще използвам датата за същото, като със сигурност няма да гледам филми. До сега винаги съм взимала по 10 ГБ дата за 15 дни и даже са ми оставали. 

Надявам се в хотелите нета да не е бавен, че да може да се ползва поне  Viber, Instagram и някоя снимка да се изпрати.

И друго се сетих:

Коя навигация използвахте в Китай и Хонг Конг?

Благодаря ви!

Публикувано:

Maps.Me и Google Maps вършат работа. Китайският вариант Baidu е доста по-добър , но няма англоезична версия.

За метрото в градовете - Metroman е безценно приложение и само превключваш в менюто на който град ти трябва.Показва всички спирки , карта на маршрута , прекачвания в реално време.

В  AliPay има вградено приложението Didi (китайския UBER). Там може с копи/пейст да задаваш адрес на китайски , но популярните места може да въвеждаш и на английски. Има отличен вграден преводач през който може да комуникираш с шофьора.

Хонконг е като друга държава , там работи всичко което ни е познато, няма я и езиковата бариера.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 33 минути , Mary каза:

Погледни Amap. Баркодът води към приложението.

Обяснения за ползването ѝ.

преди 47 минути , stanimir каза:

Китайският вариант Baidu е доста по-добър , но няма англоезична версия.

За метрото в градовете - Metroman е безценно приложение ...

Ще инсталирам всичко, пък каквото дойде. Мапс.ме го имам, но нещо не ми е удобно за ползване.

Преди малко Alipay ми скъса нервите с верификации, само дето  с метла не поиска да се снимам. Много подозрителна му се видях 😅. Опитах да закача виртуална карта на Револют, но не се получи и затова явно реши, че ми е необходима десеторна проверка. 

Публикувано:

На няколко пъти ми отхвърляше плащания с Visa Credit на основание "надвишен лимит"  , но след примерно час -два отново минаваха безпроблемно. Точно в последния следобед обаче напълно "угасна" , но за щастие имах под ръка и дебитна  която да добавя в AliPay (при отказано плащане се появява опция за добавяне на друга карта без да трябва допълнителна верификация).

Подозирам че проблемът е в ПИБ., защото лятото в Грузия направо ми я блокираха.

Имайте резервен вариант  , както и малко кеш под ръка.

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:

Купих си и вторите билети за влак през 12306.cn, този път платих направо през кредитна карта. По този начин си спестявате 3% комисионна за али пей.

• Харесвам 4
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

В края на краищата купих еСИМ от trip.com и всичко тръгна без проблем, дори излезе наполовина от цената на airalo.Не трябва VPN, всички приложения работят и нета е доста бърз. Благодаря на @Mistela, @stanimir, @Mary

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, Blagovesta78 каза:

Здравейте,да попитам за влизане в Китай,не се изисква нищо,само да попълним arrival card?

Не, попълва се само формуляра при пристигане на летището. Бланките са преди миграция, не можеш да ги пропуснеш.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, liliya каза:

Не, попълва се само формуляра при пристигане на летището. Бланките са преди миграция, не можеш да ги пропуснеш.

Благодаря!

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой ползвал ли е салон на Пекин Кепитъл РЕК? Може ли да препоръчате салон, работещ с LoungeKey, че полетът ни е в 3 през нощтаа, ще пристигнем на летището по рано. За сега намирам само ComforZone някакъв, но има бележка, че за картодържатели е до 21ч. А се чудя дали въобще работи до късно, в Китай не са известни с работата до късни часове.

Публикувано:

По моите представи за късно , в Китай е доста по-живо от Европа.До полунощ  в големите градове кипи живот и тълпи от хора.

Щом за конкретния салон пише 21.00 може би е така.Ползвал съм други салони по други големи летища и работеха.до късно.Comfort Zone и  на тях са до 21.00 , така че търси друг салонен  оператор, ако има към Lounge Key 🙂

Публикувано:

Ами метрото тук буквално е до 22:30 по някои линии, включително до летището. Иначе да на разни маркети има живот. На сайта на LoungeKey пише само за комфортния, 24 часов е, но за картодържатели до 21. Ще преживея и без салон.

Иначе препоръка за Пекин. В момента съм на нещо като хот пот бюфет с лента. Само за 40 пари, да реално чистото необработено месо не е много като на стандартен хотпот, но е пълно със зеленчуци, има десерти и пресни плодове. Казва се NotPot и се намира в WuMart на XichengTaipingjie Road No.6 Fuli Xinran Piazza Block DE Floor 2. А в Hongqiao Market има подземния етаж пак има приятна храна. Едното е патица по пекински с ориз. Имаше и гъска и свинско. Струваха от 32 до 48 пари. Като цяло за последните 2 седмици попаднахме на много яки местенца за ядене из кварталите.

20251030_190208.jpg

20251030_123042.jpg

• Харесвам 4
Публикувано:

За салоните на PEK T3E. Няколко работят с лаундж кий, не само написаният в сайта, включително BSG и бизнес клас салона на Еър Чайна. Но абсолютно не си заслужават. И в двата предлагат само инстантни нудли като от супермаркета в кутийка и разни пакетирани бисквити. В бизнеса има и плодове. Надникнахме и в първокласния салон на Еър Чайна, същото. Щях да падна.

Но после пак бях впечатлен и от храната на борда на Еър Чайна. Вечерята беше сандвич или хотдог, пакетче кестени, пакетче бисквити и мляко. Закуската беше поне някакви яйца. Доооста бейсик.

20251031_042529.jpg

20251031_105328.jpg

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте!

Някой правил ли е превод от България към китайска банкова сметка?

Чувам лоши отзиви за международни преводи с Револют.

Публикувано:
преди 6 часа, bonboneva каза:

Здравейте!

С Револют не съм правил, а иначе от 12 години почти всеки месец правя. Последната година китайците вече ги получават парите в същия ден в който направиш превода. 

Какво му е лошото на Револют? 

Публикувано:
преди 7 часа, bonboneva каза:

Здравейте!

редовно правя международни преводи с Револют, нищо лошо не мога да кажа, напротив

Публикувано:
преди 7 часа, bonboneva каза:

Здравейте!

Правих и си мина ок. На следващия ден бяха получили сумата. Преводът беше банков , не през Револют.

Публикувано:

За желаещите да отидат безплатно от Хонг Конг до Макао с ферибота на Турбоджет (важи само в посока от Хонг Конг до Макао, но не и на обратно!). Отивате на страницата на Турбоджет - turbojet.com.hk

Въвеждате си личните данни. 

PSX_20251123_123959.jpg.94017e27d3d0a64df4479930cf58506c.jpg

Потвърждавате и ви прехвърля на букинг страницата. Там маркирате само за отиване и избирате дата, а по-надолу маркирате първата промоция така както е на снимката

PSX_20251123_124058.jpg.2800e0926ecb7410d6d444273cec7afe.jpg

Давате сърч и отивате на следващата страница където избирате за кой час да е отплаването

PSX_20251123_124154.jpg.7434a26a0436f9679d9246cbc8c877fc.jpg

На следващата страница ако всичко е ок натискате book

PSX_20251123_124300.jpg.6df2df311adca0d776baad391bab3687.jpg

Възможно е системата да ви поиска допълнително потвърждение, но може и директно да излезе потвърждение 

PSX_20251123_124404.jpg.2e13909440f6521f5d243d4bfb0c878f.jpg

За всеки случай тази страница си я запазих но се получава и писмо на мейла. В него кликвате на английския линк в долната част на мейла. 

PSX_20251123_123746.jpg.21ad249a03259fa359d2c83f49d07a5d.jpg

И ви отваря потвърждението на билета

PSX_20251123_123838.jpg.2c780fcd274986de702785cf5be72fd4.jpg

Това се показва на гишето и там ви издават безплатен билет. Става за 4-5 минути. Ако го купувате с пари е 175 хонгконгски долара. 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - ПРЕГЛЕДАЙТЕ ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО, ПРИ ВЪЛНЕНИЕ МОЖЕ БИ НЕ Е НАЙ-ДОБРАТА ИДЕЯ ДА СЕ ПЪТУВА С ФЕРИБОТА АКО СТРАДАТЕ ОТ МОРСКА БОЛЕСТ ИЛИ ВИ СТАВА ЛОШО ПРИ ПЪТУВАНЕ. 

При нас имаше сериозно вълнение, ние нямаме проблем с това но на половината от пътуващите сериозно им прилоша! 

Върнахме се с автобуса по моста, взема се от immigration bulding, тръгват на всеки 5 минути, струва 60 хонгконгски долара до летището. От там до Kowloon с автобус А22 за 40 пари. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Май искаха за  ферито да покажете бордна карта ,че сте кацнали на летище ХК в рамките на същия ден (същото важи и наобратно).Предлага се и автобус от летището до Макао и Джухай на дебели цени като ферито.Стана ми смешно как на гишетата се правят на леко разсейани за да си продадат скъпите билети.А най- изгодно е от HZMB с Golden bus,на две или три спирки от летището.

Публикувано:

Не, нищо не искат, ние пътувахме от Шензен. 

Това ни го казаха на информацията на изхода от  Kowloon west към мрт станция Austin. Дамата с която говорихме /Windy/ много подробно ни го обясни, заедно букнахме билетите, даде ни и още куп ценни съвети къде и как да отидем. Спести ни поне един час лутане. 

• Харесвам 1
Публикувано:

О да ,така е от Tsim Sha Tsui нищо не искат .Само евентуално визови изисквания за Макао.Бордна карта трябва само за и от летище. На мен много ми хареса ферито до Central , както и цената няма и долар.😀

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.