Прескочи до съдържание

Китай, Хонконг, Макао и Тайван - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Китай, Макао, Хонконг и Тайван. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Пекин?

- Колко време се пътува с влак между Пекин и Шанхай?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-подходящата за посещение секция на китайската стена?

- Кои са най-добрите пазари за дрехи?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, stotan каза:

Ако съм с Esim от trip.com, ще работи ли със Самсунг?

Това беше миналото лято. Явно е бил проблем, който са отстранили и сега всичко си е ок.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

От около 2 месеца на вътрешните полети е забранено да се пренасят батерии , които нямат ясно обозначен CСC сертификат ( някакъв нов китайски стандарт).СЕ и щатският стандарт не се признават.Пред очите ми конфискуваха масово , защото явно тепърва навлизат на пазара и дори китайците имат предимно от по-старите. За китайците не е голям проблем , защото на летищата веднага след секюрити има  пощенски гишета и им позволяват да си ги самоизпратят до вкъщи , но чужденците пият студена вода.Важи единствено за вътрешни полети , ако имате трансфер от международен към вътрешен също ще ви я конфискуват.

https://www.ourwander.com/p/china-power-bank-3c-rule-explained

Ако нямате вътрешен полет в Китай не е проблем да влезете и да напуснете страната и със старите модели. Важи единствено за вътрешни полети и ако имате трансфер от международен към вътрешен също ще ви я конфискуват.За влаковете няма ограничения.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Имам закупени билети през trip.com за полет на China Southern,който се изпълнява от Sichuan Airlines. Цял ден се опитваме да се чекираме онлайн през сайта на Sichuan, но дава грешка "internet exception try again". Някой имал ли е подобен проблем и как го е разрешил?

Публикувано:
преди 12 минути , stotan каза:

Имам закупени билети през trip.com за полет на China Southern,който се изпълнява от Sichuan Airlines. Цял ден се опитваме да се чекираме онлайн през сайта на Sichuan, но дава грешка "internet exception try again". Някой имал ли е подобен проблем и как го е разрешил?

Чекиране на летището. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, stotan каза:

Не можете онлайн с тази авиокомпания. Ние летяхме с тях пролетта от Истанбул до Япония със стоп в Ченду и единствено на летището става чекирането.

Отделно, всички некитайци ги проверяваше и супервайзор на гишетата. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Мисля , че никоя китайска авиокомпания не позволява онлайн чекиране за чужди граждани , те не знаят дали ви трябва виза или не.Затова - чекиране на гише , без значение дали сте само с ръчен багаж или не.

• Харесвам 4
Публикувано:

Чекирахме се на летището. Става въпрос за вътрешен полет. Иначе вече имахме два вътрешни с China Eastern и China Southern и се чекирахме онлайн.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте!

Устройството ми е несъвместимо с есим.

С евентуален роуминг пакет за Китай от Виваком не би трябвало да имам проблем с нашите приложения, нали?

С роуминг пакета не се налага активиране на VPN?

Публикувано:

Ами няма да ти трябва VPN , но наистина ли искаш да плащаш 20 лв на ден за роуминг ? Купи си местна сим карта и с Leaf VPN всички приложения и Google услугите ще работят.

Някой , като примерно Viber работят и без VPN , явно не попадат под забраните. 

На летищата има предплатени туристически пакети за 190-300 юана , но ако влезеш в магазин на мобилен оператор в града ще си купиш доста по-евтина сим карта.China Mobile са водещият оператор и имат магазини навсякъде.

А , ти си с Vivacom.Същите кожодери, гледайки пакетите им.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, bonboneva каза:

Здравейте!

Устройството ми е несъвместимо с есим.

С евентуален роуминг пакет за Китай от Виваком не би трябвало да имам проблем с нашите приложения, нали?

С роуминг пакета не се налага активиране на VPN?

Ние си купихме есим през трип, за ХК, Макао и континентален Китай.

Нямахме никакви проблеми дори в планините,  без роуминг бяхме.

• Благодаря 1
Публикувано:
На 24.09.2025 г. в 10:22, stanimir каза:

Ами няма да ти трябва VPN , но наистина ли искаш да плащаш 20 лв на ден за роуминг ? Купи си местна сим карта и с Leaf VPN всички приложения и Google услугите ще работят.

Някой , като примерно Viber работят и без VPN , явно не попадат под забраните. 

На летищата има предплатени туристически пакети за 190-300 юана , но ако влезеш в магазин на мобилен оператор в града ще си купиш доста по-евтина сим карта.China Mobile са водещият оператор и имат магазини навсякъде.

А , ти си с Vivacom.Същите кожодери, гледайки пакетите им.

Виваком ми предлагат 5 Гб за 37 лв - 15 дни. Надявах се да ми стигнат за чат само. 

На 24.09.2025 г. в 12:34, Mistela каза:

Устройството ми не е съвместимо с есим, а не ми се купува нов толефон.

Публикувано:

Ако тези 5 GB са безплатни, цената действително е много изгодна и не ти трябва друго.

Цената за MB по-долу е само ако надвишиш 5GB ли , че не виждам ситни буквички с пояснения ? Просто съм много мнителен към мобилните оператори и обичам да съм изчел всичко 😁

IMG_20250925_144805.jpg

https://vivacom.bg/dopalnitelni-uslugi/roaming-travel-pass

Публикувано:
На 24.09.2025 г. в 12:34, Mistela каза:

Допълвам се

3 гб на ден за 42 лв. общо за 14 дни беше нашата есим.

Публикувано:
Преди 1 час, bonboneva каза:

Виваком ми предлагат 5 Гб за 37 лв - 15 дни. Надявах се да ми стигнат за чат само. 

Устройството ми не е съвместимо с есим, а не ми се купува нов толефон.

5 ГБ ще стигнат за всичко, само да не правите видеовръзка или да гледате филми.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 25.09.2025 г. в 14:50, stanimir каза:

Ако тези 5 GB са безплатни, цената действително е много изгодна и не ти трябва друго.

Цената за MB по-долу е само ако надвишиш 5GB ли , че не виждам ситни буквички с пояснения ? Просто съм много мнителен към мобилните оператори и обичам да съм изчел всичко 😁

IMG_20250925_144805.jpg

https://vivacom.bg/dopalnitelni-uslugi/roaming-travel-pass

Да, бях в офиса им. Това са условията.

• Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, bonboneva said:

Да, бях в офиса им. Това са условията.

Супер.Покрай толкова измамни практики човек да се не надява , че може да предложат нещо толкова добро.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Малко опит с trip.com. Реших да го ползвам за китайското ни пътешествие, за да си спестя нервите по всякакви грозни бъгави китайски сайтове. Запазих билети и за влак през тях, за да не ми се налага да дебна. По време на резервацията ми каза, че имам 29% шанс за билет, което леко ме стресира, та нацъках някакви резервни опции и дадох да вземе и първа класа. Качихме до 30%, уау. Днес е денят, в който пускат билетите и системата не взе билети за основния влак, който беше маркиран, а за най скъпия възможен, а той беше и на всичкото отгоре час по бавен. Всичко това при положение, че имаше билети за всички опции, които бях маркирал и пак повтарям това не беше основният избор. Накрая се ядосах, канселирах ги, естествено задържаха едни 15 евро, които бяха такса за запазване, сложиха още 5 евро такса за отмяна. И все пак дори с тях цената на новия влак е по ниска от началната, която ми взеха. Та имайте едно на ум, когато ги ползвате. В край а сметка ползвах 12306.cn, което е официалното на ж.п. компанията им. Изтеглих приложението, регистрирах се, снимах паспорта, себе си с паспорта и всичко точно. Даже добавих спътниците си предварително. После с два клика взех билетите. Може да се плати с международна карта, а може и с али пей, ако го имате. Ще си спестите комисионната.

Публикувано:

Хм , аз правих същото упражнение и ми върнаха почти на момента пълната сума до стотинка за нерезервирания билет, след което си купих за друг час. 

Пиши на съпорта.

Публикувано:

Твоят е бил нерезервиран. На мен ми резервираха, затова се оплаках, че е за най смотания скъп влак. Пишеше, че ще опитат днес в 8.45 и аз вече имах готовност преди този час да опитам с другата система и да отменя трип, но 8.45 явно е китайско време, защото са ми пратили мейл в 3.45 през нощта, че са успели. Затова и са задържали таксата. Иначе отмених втора резервация, която трябваше да вземе билети в петък, там би трябвало да е цялата сума.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 25.09.2025 г. в 15:06, Mistela каза:

Допълвам се

3 гб на ден за 42 лв. общо за 14 дни беше нашата есим.

3 гб на ден не са ли много?

Аз купих eСИМ от trip.com с 1 гб дневно и я инсталирах успешно на Самсунг (нямах проблем, поне на този етап). Ако се окаже недосатъчен този 1 гб/дн. предполагам, че може да се добави?

И едно питане, но без да се смеете 😁

Относно VPN - когато съм с еСИМ, необходимо ли ми е приложение за VPN  за да ползвам Viber, google... , ако - да кое?

Публикувано:
3 minutes ago, liliya said:

Аз купих eСИМ от trip.com с 1 гб дневно и я инсталирах успешно на Самсунг (нямах проблем, поне на този етап). Ако се окаже недосатъчен този 1 гб/дн. предполагам, че може да се добави?

Относно VPN - когато съм с еСИМ, необходимо ли ми е приложение за VPN  за да ползвам Viber, google... , ако - да кое?

Не е необходим VPN с eSim.Засължително обаче си имай под ръка , Leaf VPN работи отлично.

Специално Вайбър работи свободно дори с китайска карта.За 50 юана ( 11-12лв) купих SIM на China Mobile с 46GB и 30 дни валидност (само нет , без телефония)

• Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, liliya каза:

Не мога да преценя колко от тези 3 гб/ден съм ползвала, но аз бях в нет за навигация основно, докато младежа с нас ги ползваше за клипчета, тик ток и телефония и си му свършваха без време, та чак му пусках и от моя 🤣

• Благодаря 1
Публикувано:

1 гб на ден е пределно достатъчно ако не се ползва за видео. Ако се ползва за видео и се увлечеш, и 200 може да не стигнат 

• Харесвам 2
Публикувано:

За 10 дни съм ползвал около 5GB за плащания с Alipay  , навигация , новини за убиване на време в транспорта и социални мрежи. В хотелите съм минавал понякога и на WiFi ,  ако мобилната мрежа е бавна , но за нормално потребление няколкостотин мб дневно са предостатъчни.Предните пъти също макс по 200-300-400 МБ дневно съм изразходвал.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.