Прескочи до съдържание

Китай, Хонконг, Макао и Тайван - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Китай, Макао, Хонконг и Тайван. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Пекин?

- Колко време се пътува с влак между Пекин и Шанхай?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-подходящата за посещение секция на китайската стена?

- Кои са най-добрите пазари за дрехи?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ние ползвахме One Bus. Но е малко смотано, тичаш по едни огромни терминали за гранична проверка и ако се шляеш четох, че автобусът не те чака. Иначе билети купихме на място, там е и офисът им. И е проблем ако пристигнеш без никаква местна валута, загубихме доста време докато намерим къде да купим карти за градския в Макао, които после можехме да харчим и за други неща де, например за манджа на фери терминала на връщане.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 часа, Ивайла каза:

Нещо се обърквам и не мога да разбера как да се придвижа от летището в Хонг Конг до Macao Outer Harbour, старата част на Макао.

Някой пътувал ли е скоро по този начин? През Sky Pier Ferry без да се минава Custom в HK? Dırect Bus vıa HZMB ? Трябва ли задължително да си купя билети предварително, при положение, че нямам идея дали няма да закъснее самолета / колко време ще се лутам и т.н.? Aко пътувам с автобус до HZMB port, после как се придвижвам до старата част? 

Спомена ми е от миналата година,само че от летището в Хонг Конг взехме автобуса до Макао,има и ферибот който мисля,те отвежда до Outer Harbour,но да не те подведа.Като слезеш от самолета следваш табелите  Макао,те ще те отведат со гишетата за автобусите и ферибота(винаги има персонал който да попиташ и ще те упъти).Даваш им паспорта с бординг паса(те ще ти вземат чекирания багаж и ще те очаква на терминала на автобуса/фериботаКупуваш си билета(с автобуса беше безплатно)качваш се и слизаш в Макао.Имиграционните се минават за две минути,излизаш и отвън са бизплатните автобуси на хотелите.Май доста хаотично го обясних....Беше много лесно,и е транзитно.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 2.04.2026 г. в 6:30, Ивайла каза:

Нещо се обърквам и не мога да разбера как да се придвижа от летището в Хонг Конг до Macao Outer Harbour, старата част на Макао.

Някой пътувал ли е скоро по този начин? През Sky Pier Ferry без да се минава Custom в HK? Dırect Bus vıa HZMB ? Трябва ли задължително да си купя билети предварително, при положение, че нямам идея дали няма да закъснее самолета / колко време ще се лутам и т.н.? Aко пътувам с автобус до HZMB port, после как се придвижвам до старата част? 

Информация от септември’25 когато ние ходихме - от летището се предвижихме до фери терминала, билети директно от сайта на турбоджет https://www2.turbojet.com.hk/

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да дам ъпдейт как се справихме . На летището следвахме табелките Mainland, Macau. Взехме билети за автобус, през Sky Pier, на промоция - безплатни. Опцията за ферибот от летището беше само до Тайпа, нямаше до Outer. Автобуса спира малко по - далеко от пристанището, оттам взехме автобус 101XS до главния площад в началото на стария град и после десетина минути пеша до хотела. Билетите ги платих с ХК валута, защото нямах дребни в местна валута. Мина леко и без стрес. Благодаря на всички за съветите:) 

• Харесвам 6
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 8.10.2025 г. в 12:55, horus92 каза:

Малко опит с trip.com. Реших да го ползвам за китайското ни пътешествие, за да си спестя нервите по всякакви грозни бъгави китайски сайтове. Запазих билети и за влак през тях, за да не ми се налага да дебна. По време на резервацията ми каза, че имам 29% шанс за билет, което леко ме стресира, та нацъках някакви резервни опции и дадох да вземе и първа класа. Качихме до 30%, уау. Днес е денят, в който пускат билетите и системата не взе билети за основния влак, който беше маркиран, а за най скъпия възможен, а той беше и на всичкото отгоре час по бавен. Всичко това при положение, че имаше билети за всички опции, които бях маркирал и пак повтарям това не беше основният избор. Накрая се ядосах, канселирах ги, естествено задържаха едни 15 евро, които бяха такса за запазване, сложиха още 5 евро такса за отмяна. И все пак дори с тях цената на новия влак е по ниска от началната, която ми взеха. Та имайте едно на ум, когато ги ползвате. В край а сметка ползвах 12306.cn, което е официалното на ж.п. компанията им. Изтеглих приложението, регистрирах се, снимах паспорта, себе си с паспорта и всичко точно. Даже добавих спътниците си предварително. После с два клика взех билетите. Може да се плати с международна карта, а може и с али пей, ако го имате. Ще си спестите комисионната.

За да се регистирам и купя билети от техния сайт, трябва ли да съм на територията на Китай и да имам техен тел. номер? Опитвам се да се регистрирам от България, но нещо се бъгва на снимките с паспорта.  

Публикувано:
11 minutes ago, elzbieta said:

За да се регистирам и купя билети от техния сайт, трябва ли да съм на територията на Китай и да имам техен тел. номер? Опитвам се да се регистрирам от България, но нещо се бъгва на снимките с паспорта.  

Направих го от България, нямах техен номер дори като пребивавах там. Само Али Пей бях настроил, за да мога да платя. Пробвайте няколко пъти и като си качвате паспорта да няма отблясъци. Те китайските приложения изискват търпение, опити и въображение какво е искал да каже авторът, особено ако им пускате английските версии.

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря! Ще продължавам да опитвам. И само за потвърджение - снимам се заедно с паспорта отворен на страницата, където е снимката или на първата страница, където е само номера?

Публикувано:
27 minutes ago, elzbieta said:

Благодаря! Ще продължавам да опитвам. И само за потвърджение - снимам се заедно с паспорта отворен на страницата, където е снимката или на първата страница, където е само номера?

Тази страница , както винаги когато искат снимка на паспорт.Гледаш да се вижда ясно и полето с инфото най-долу  :

15185.jpg

• Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Да задам и аз един въпрос. Очевидно жена ми е от хората, които са с три имена, надвишаващи 28 знака. И през trip.com не мога да купя самолетни билети за вътрешни полети директно. Chatgpt и разни групи ми дадоха едни съвети (това и в темата за ИИ можех да го пусна) - да съм си вземел билети с двете имена и после да пиша на trip.com да искат промяна на имената от авиокомпанията. При единия полет с Hainan Airlines даже проработи и то без пари. При другия не стана, авиокомпанията не позволявала, та платих по 14 евро за отмяна на полетите (добре, че само толкова беше). И сега за Пекин-Чънду не мога да си взема полети. Т.е. аз мога, ама жена ми не може. Пък ме плашат много, че с двете имена само нямало да ни пуснат, понеже имала три по паспорт. А в същото време полет, който в трип.ком струва 110-120 евро, на сайта на авиокомпанията е 300-400 евро. То има и 3 месеца почти до полета де. Другият вариант ни е да се борим за единствения влак в 7 сутринта от Пекинг, който е 7 часа срещу 3 часа за самолета. Какво ще ме посъветвате?

Публикувано:

Да не те подведа , но съм купувал полети директно от сайтовете на Air China и Hainan Airlines през 2024 и 2025 само с име и фамилия. Никакъв проблем ! 

Погледнах отново резервациите за да съм сигурен - само с име и фамилия.По подразбиране никога не го вписвам.

Единия път дори бях сменил паспорт и в сайта на Air China не можеше да се променят данните , но при чек-ин на летището ги коригираха.Не са питали , защо съм с две имена.

Само през trip.com имам китайски полети с трите имена , но така съм регистриран в сайта и ги въвежда автоматично за всяка резервация.Аз бих купил полет , с влака е несигурна работа.Може да се возите цял ден , ако не се класираш за бързия.

• Харесвам 1
Публикувано:
2 hours ago, stanimir said:

Само през trip.com имам китайски полети с трите имена , но така съм регистриран в сайта и ги въвежда автоматично за всяка резервация

Ако са <28 букви няма проблем, явно.

Иво, а на сайта на АК може ли да се вкарат >28 букви?

При толкова голяма разлика в цената аз бих рискувал с име, фамилия. И после не летището ще се разправям. 2 имена + дата на раждане + номер на паспорт - как да кажат, че не е тя.

Трип са решили да отрежат индийския пазар явно, щото Барахмутараниакаим Маранукаширтиринка как да купи билет дори с 2 имена???! 🙂

• Шок 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Не съм летял в Китай, но винаги си пиша само двете имена, и на жена ми, която има 5 имена с повече от 28 букви винаги пиша само 2 имена, никога не е имало проблем за двайсетина години вече.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 минути , neuromancer каза:

Не съм летял в Китай, но винаги си пиша само двете имена, и на жена ми, която има 5 имена с повече от 28 букви винаги пиша само 2 имена, никога не е имало проблем за двайсетина години вече.

И ние никога не сме писали трите имена, винаги само двете. Ама нещо ме наплашиха за Китай.

Публикувано:
преди 21 минути , ivailo_radev каза:

И ние никога не сме писали трите имена, винаги само двете. Ама нещо ме наплашиха за Китай.

С Китай нямам опит, но в Индонезия на вътрешни полети ни искаха три имена, но го оправиха на гишето при чекиране на багажа и ни издадоха нови бордни карти. Нищо не сме плащали, само отне малко повече време чекиране.

И на мен ми предстои да купувам вътрешни полети в Китай.

Публикувано:

Китай няма проблем с две имена - тествано в Хонг Конг, Макао и Гуангджоу. 

Единственият път в живота ни е имало проблем - Виетнам. Но те пращат на едно гише, плащаш 1 евро някъде и ти сменят името в резервацията. Но за Китай никакви драми - два пъти ходих тази година. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Няколко пъти съм летяла вътрешно в Китай, винаги си пиша двете имена. Не че не се събирам в знаците, но първия път в изискванията беше да залепя първо+бащино на едно и реших, че по-скоро има шанс за това да ме спрат, не го написах, нямах проблеми. 

• Харесвам 1
Публикувано:

По какъв начин може да се ползва метрото в Пекин и Шанхай, след като сме с две деца, едното от които няма дебитна карта и съответно няма да инсталираме Али Пей?

Публикувано:
преди 45 минути , Адриан ХН каза:

По какъв начин може да се ползва метрото в Пекин и Шанхай, след като сме с две деца, едното от които няма дебитна карта и съответно няма да инсталираме Али Пей?

Можете да купувате билети от машините. 

• Благодаря 1
Публикувано:

А за нея да ползвам друга карта, която не е синхронизирана с Али пей? Мога ли директно да плащам с дебитна карта?

Публикувано:

И в двата града в метрото може да се плаща с безконтактни Visa и MasterCard.Няма нужда от Alipay.Може и да се купуват билети от автомат или от служител на гише с банкова карта или в кеш.Изтегли си малка сума в кеш за разни непредвидени случаи.Китайските банки нямат такси за теглене с чуждестранни карти.

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Сега се появи друг проблем. Днес по никакъв начин не можем да платим апартаментите, които се запазили в Шанхай и Пекин през букинг. Изобщо не достига искането за плащане до банката. Пробвахме с четири различни карти. Свързахме се с две различни банки  не е проблема в тях. Къде може да е в букинг или л, както  GPT ми написа в китайските платформи за плащане? Пътуваме следващата седмица и всичко изглеждаше ОК с резервациите. Мога ли да платя по някакъв друг начин?

Публикувано:

Имам и през Booking , но само хотели.С частни апартаменти понякога е мазало дори в Европа.

+1 за trip.com.Несравнимо по-голям избор на настанявания и обикновено по-добри цени. Както почти всички останало и при хотелските резервации западните платформи много много не вървят в Китай.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.