Прескочи до съдържание

Китай, Хонконг, Макао и Тайван - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Китай, Макао, Хонконг и Тайван. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Пекин?

- Колко време се пътува с влак между Пекин и Шанхай?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-подходящата за посещение секция на китайската стена?

- Кои са най-добрите пазари за дрехи?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Можеш 

На 25.06.2026 г. в 23:09, Адриан ХН каза:

Сега се появи друг проблем. Днес по никакъв начин не можем да платим апартаментите, които се запазили в Шанхай и Пекин през букинг. Изобщо не достига искането за плащане до банката. Пробвахме с четири различни карти. Свързахме се с две различни банки  не е проблема в тях. Къде може да е в букинг или л, както  GPT ми написа в китайските платформи за плащане? Пътуваме следващата седмица и всичко изглеждаше ОК с резервациите. Мога ли да платя по някакъв друг начин?

Не можеш ли да платиш по банков път, свържи се с мястото за настаняване и питай. Аз плащах капаро по банка и на следващия ден бяха получили парите. Другият вариант е през Трип, ако можеш резервирай от там. Там нямах проблеми с плащането. А към Али Пей бях вързала Револют и всичко беше Ок.

Друго се сещам, виж дали от банките няма някаква автоматична защита. Аз предварително ги бях уведомила за плащания в Китай.

• Благодаря 1
Публикувано:

Не стана през Букинг. Предупредил съм банките да ми премахнат всики защити за преводи в Китай. Китайците казват, че банката трябва да позволи предварителен трансфер без картодържателя да е в страната им. От банката кават, че а първи път чуват за подобно нещо и до тях изощо не стига искане а превод от мястото за настаняване.

В крайна сметка платихме апартамента в Шанхай с Алипей като ни изпратиха QR код на WeChat и се свързахме с букинг да гарантират резервацията.

Ден и половина по мъките... Сега най-вероятно ще трябва да правим същата гимнастика и с апартамента в Пекин.

Съвет: не използвайте букинг за Китай. 

През Трип си купихме билети за влака Шанхай-Пекин, Китайската стена и Забранения град и не сме имали никакви проблеми с плащания. От тук съдя, че проблема не е в нашите банки, а в техните платформи за плащания. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 22 минути , Адриан ХН каза:

Съвет: не използвайте букинг за Китай. 

Миналата година резервирахме хотели в Китай през booking и само един през trip. Не сме имали проблеми. Може би при вас проблемът идва от това, че са апартаменти.

• Харесвам 2
Публикувано:

За всички посещения в Китай ползвам Букинг. През Трип имам само две-три резервации - просто там може да има по-голям избор, но в Букинг имам повече отстъпки. Имам и резервации на апартаменти през Букинг, но плащането винаги го правя на място през Алипей/Уичат. С хотелите не съм имала проблеми, защото парите се теглят от Букинг, а не директно към хотела. Китайските банки са малко "странни" в изискванията си и затова си търся апартаменти без предварително заплащане, а с плащане на място. 

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Един леко еретичен въпрос. Ще посетим Пекин и ще имаме два цели дни. Единият отива за Стената (Мути... квото беше там) и следобяд по-лека програма. И понеже фокусът ни е върху красиви и разнообразни места и съответно снимки, се чудя дали на втория вместо Забранения град (както би направил почти всеки) да не посетим Летния дворец, а до Забранения град ще отидем да метнем едно око и кадър от Jingshan Park и Northeast Corner Tower. Ще се радвам хора, които са били и на двете места, да споделят кое е по-фотогеничното - Забранения град или Летния дворец?

Публикувано:

На мен летният дворец ми се стори много по спокоен, има езеро. При все че бяхме за малко там, защото за да ходим на по далечната стена(същата Мути нещо си)бяхме взели тур, който след стената ни заведе на двореца. Беше евтин и спестяваше сложната логистика до там, но после за летния дворец нямаше особено време. Забраненият град си е като музей, изтощителен. За да изслушаш всичко от аудиогида и обиколиш всичко, времето не стига много. Да не говорим, че за да влезеш на площада и стигнеш до града бяхме на най обстойната и бавната проверка. Скенер и ръчно опипване. На мен идеята ми звучи добре, паркът зад града е хубав и има хубава гледка стига да не е влажно.

Публикувано:
преди 37 минути , ivailo_radev каза:

Един леко еретичен въпрос. Ще посетим Пекин и ще имаме два цели дни. Единият отива за Стената (Мути... квото беше там) и следобяд по-лека програма. И понеже фокусът ни е върху красиви и разнообразни места и съответно снимки, се чудя дали на втория вместо Забранения град (както би направил почти всеки) да не посетим Летния дворец, а до Забранения град ще отидем да метнем едно око и кадър от Jingshan Park и Northeast Corner Tower. Ще се радвам хора, които са били и на двете места, да споделят кое е по-фотогеничното - Забранения град или Летния дворец?

Забранения град и парка може да ги направиш в 1 ден. За Забранения град обаче ти трябва предварително регистрация или кво беше и си предвиди повече време за стигане до него, защото се минават проверки. Носиш паспорт задължително, но в Китай трябва да е навсякъде с теб така или иначе. Отивате сутринта първо там , ще обикаляте около 2-3 часа предполагам и след това излизате отдругата страна точно срещу парка. Пресичате и ще повървите малко до входа му. Там няма много какво да се прави, но може да убиете до около час като след това ви предлагам да продължите още малко нагоре до тази зона - https://maps.app.goo.gl/zo2yufpvY7S2jbZD7 

Има малко езеро и канал с улици с много неща за ядене и кафенета. Като цяло ми беше една от най-приятните зони за разходка в Пекин и става за лежерна разходка следобед или вечер. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Да ви кажа какво реших за себе си, може да е полезно за друг. Дали е било добър вариант, ще споделя, когато се върна. На мястото на Забранения град ще сложим Летния дворец. За да получим поне донякъде представа за архитектурата в Забранения град, в деня на кацането ще посетим Taimiao от източни му вход, за да не чакаме на Тианънмън (или както се пише), после ще се качим до парка, за да видим Забранения град от там. Така после двата цели дни ще са разпределени за стена, Летен дворец, Небесния храм, Лама и шляене по улиците и кафета.

Според това, което прочетох (да живеят немските форуми) Taimiao дава добра представа за архитектурата на Забранения град (прилагам снимка) , при пълно спокойствие и липса на тълпи. 1920px-The_Main_hall_of_Imperial_Ancestral_Temple.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:

Само да спомена, че Шляенето в Пекин, не е като другаде. Или поне на мен там всичко ми изглеждаше близо на картата, но реално си беше доста ходене, отделно че беше доста стерилен, нямаше го това да си обикаляш леко и да влизаш тук там спонтанно. Поне Шангхай, Ченгду и Чонкинг или както се казва, бяха доста по предразполагащи за това.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 9.07.2026 г. в 16:01, Jorro каза:

Забранения град и парка може да ги направиш в 1 ден. За Забранения град обаче ти трябва предварително регистрация или кво беше и си предвиди повече време за стигане до него, защото се минават проверки. Носиш паспорт задължително, но в Китай трябва да е навсякъде с теб така или иначе. Отивате сутринта първо там , ще обикаляте около 2-3 часа предполагам и след това излизате отдругата страна точно срещу парка. Пресичате и ще повървите малко до входа му. Там няма много какво да се прави, но може да убиете до около час като след това ви предлагам да продължите още малко нагоре до тази зона - https://maps.app.goo.gl/zo2yufpvY7S2jbZD7 

Има малко езеро и канал с улици с много неща за ядене и кафенета. Като цяло ми беше една от най-приятните зони за разходка в Пекин и става за лежерна разходка следобед или вечер. 

Проверено на 05.07.2026. Имах 14 часа между полети и за това безцелно се мотах из града. Влязох в Забранения град с билет, който си купих на касите отпред. Приемат всякакви видове карти, предполагам ще мине промоцията на виза за музеи/ресторанти/кина/театри. Със смесени чувства съм - адска навалица още в 9-10 сутринта, жега и много уморително.

На площада какви ли не номера се опитах, но не ме пуснаха без резервация.
Междувременно не разбрах точно как, но някакво китайски семейство на мега развален английски ме покани на обяд, който приех с охота и заради това не остана време за стария квартал.
На края ходих да разгледам автомобилите на Xiaomi  в един мол на тяхната Витошка. Ееей, страшна работа са. 

• Харесвам 7
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой има ли опит с поръчки от Taobao и доставка в хотел в Китай? Другия месец ще съм в Пекин, Шанхай (и живот и здраве още няколко места) и искам да поръчам за детето една играчка, която ще ми е сложно да я търся и намеря по физическите магазини. И искам да си я поръчам в хотела в Шанхай, още преди да съм стигнал до там, за да може със сигурност да дойде, докато отида.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 53 минути , ivailo_radev каза:

Някой има ли опит с поръчки от Taobao и доставка в хотел в Китай? Другия месец ще съм в Пекин, Шанхай (и живот и здраве още няколко места) и искам да поръчам за детето една играчка, която ще ми е сложно да я търся и намеря по физическите магазини. И искам да си я поръчам в хотела в Шанхай, още преди да съм стигнал до там, за да може със сигурност да дойде, докато отида.

Ако можеш да я платиш, предполагам няма да има проблем.

Нямам точно такъв опит, но детето си поръчва в Сингапур разни неща от Таобао и не е споделил за трудности с поръчка или с доставка. 

Предполагам и да уведомиш хотела за очакваната пратка е необходимо, та аз бих писала първо на хотела, после поръчвам. 

Публикувано:
В момента, Mary каза:

Ако можеш да я платиш, предполагам няма да има проблем.

Нямам точно такъв опит, но детето си поръчва в Сингапур разни неща от Таобао и не е споделил за трудности с поръчка или с доставка. 

Предполагам и да уведомиш хотела за очакваната пратка е необходимо, та аз бих писала първо на хотела, после поръчвам. 

Да, с хотела ще се свържа предварително със  сигурност, най-малкото, за да попитам за точен адрес на китайски и инструкции за поръчката.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 часа, ivailo_radev каза:

Аз поръчвам постоянно така като съм в Китай.  Но трябва хотелът да ти предостави техен мобилен номер, за да въведеш в Таобао. Тази година ми трябваше да поръчам нещо предварително и писах на хотела, но отказаха да ми дадат мобилен номер - само стационарен, а него платформата не го приема. Повечето хотели си имат стая или стелаж, на който се събират поръчките и си търсиш твоята. Или консиержът ти я дава. Важното е да е платена доставката предварително. В ТаоБао всичко се плаща предварително като доставка, така че няма проблем.  

Иначе аз си взимам винаги предплатен номер в Китай, за да не завися от хотелите с поръчките и просто пращам съобщение на куриерите, че не говоря китайски и ако може да ми пишат, а не да звънят. И само уведомявам хотела, че ще получа поръчка. Повечето хотели даже не следят кой получава, но пък някои куриери или продавачи искат да напишеш номер на хотелската стая. Та пак със съобщения се обяснявате в платформата. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Още едно улеснение за чуждите туристи. Китайската UnionPay пусна приложение Nihao China в което може да закачите чуждестранна банкова карта по подобие на AliPay още преди да сте пристигнали в Китай и да плащате навсякъде по познатия ни начин със сканиране на QR код.

IMG_20260802_184217.png

images.jpeg

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

Още едно улеснение за чуждите туристи. Китайската UnionPay пусна приложение Nihao China в което може да закачите чуждестранна банкова карта по подобие на AliPay още преди да сте пристигнали в Китай и да плащате навсякъде по познатия ни начин със сканиране на QR код.

IMG_20260802_184217.png

images.jpeg

А в Хонг Конг дали ще го има или не се знае?

Публикувано:
19 minutes ago, polyglota80 said:

Не знам , но там  чуждестранните банкови карти вървят както навсякъде другаде и не е проблем. Може да се кара съвсем спокойно и без приложение за плащане.Проблемът е само в континентален Китай , където минават на изключително малко места. Дори в големи молове и по летища не винаги може да се плаща с наша карта.AliPay , WeChat и UnionPay са трите финансови хегемона които се приемат и в най-затънтеното село.

Публикувано:
На 2.08.2026 г. в 20:30, polyglota80 каза:

С револют в Хонг Конг нямаш никакви проблеми също, изпробвано.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.