Topfly Публикувано: 18 септември, 2017 Сподели Публикувано: 18 септември, 2017 В тази тема предлагам да споделяме опит, снимки и т.н. от пътуване с автономни превозни средства. Най-разпространени в света са автономно движещите се влакове и метра. В Уикипедия има доста добра листа, като в автономно движещите се метра е изброен и бъдещият трети лъч на метрото в София цък Скоро в Доха ще бъде построено автономно метро движещо се с до 100 км/ч. цък Освен метра обаче на много места по света вървят тестове с автономни автобуси и т.н. Driverless shuttles link Paris stations http://www.metro-report.com/news/single-view/view/driverless-shuttles-link-paris-stations.html Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 18 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 18 септември, 2017 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 Влакчето между JFK и Jamaica Station в Ню Йорк. Ма а сега де, като не съм се сетил да го снимам Ма то и какво да му снимам, нищо интересно Връзка към коментар
Masmiya Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 И аз се сетих за влака в Ню Йорк, както и за Sky Train на дюселдорфското летище, който свързва гарата на Deutsche Bahn с терминалите. Въпреки че съм се качвала десетки пъти, нямам собствени снимки. https://www.dus.com/en/arrival-and-departure/skytrain 1 Връзка към коментар
vorbis Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 Първият ми опит с автономно транспортно средство беше в Лондон. Нарича се DLR - Docklands Light Rail. Движи се не особено бързо. Пътуването мога да кажа, че е комфортно, тъй като спирането и тръгването му е изключително плавно и равномерно. Понякога обаче служител се качва на влакчето и то става полуавтономно, тъй като човекът контролира затварянето на вратите. А понякога дори сяда на пулта за управление. Другия ми опит е в Рим на линия С на метрото. Изключително футуристичен дизайн. Комфортно и бързо пътуване. Браво на италианците! 1 Връзка към коментар
akair Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 (редактирано) Такива влакчета има много - между 2-те сгради на Т2 на летището в Мюнхен (гейтове K & L и гейтове G&H), на летище Дълес (IAD) - подземно, на Далас-Форт Уорт (DFW) - на покрива на сградите, на летището в Лас Вегас (LAS) - подземно , на летището в Денвър (DEN) - подземно , на Хийтроу (LHR) Т5 - между основната сграда и сателитите - подземно, на летището в Атланта (ATL) - подземно , на летището във Франкфурт (FRA) - на покрива на терминала. Също влакчето между хотелите във Вегас - на надземна платформа. Има и едно "влакче" на гуми, вдигнато на платформа, в Маями - обикаля Брикъл и пристанището. Редактирано 19 септември, 2017 от akair 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 Аз имам опит с влакчето на Станстед, влакчето на Шарл дьо Гол, една от линиите на парижкото метро и четвърта линия на метрото в Будапеща. В Будапеща влакът беше често празен и дребният винаги се уреждаше да кара влака. 1 Връзка към коментар
Georgi_G Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 И на Фиумичино между терминалите има подобно влакче. А за метро, се сещам за метрото в Торино, от тези с гумените колелета. Връзка към коментар
vorbis Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 (редактирано) А как стои въпросът със самолетите? Някой разработва / тества ли такива? При положение, че така или иначе там в момента си има системи за автопилот, електрониката все пак не е проблем, явно. Крачката между наличните самолети и автономните е очевидно малка. Предполагам, че регулациите са жестоки за наличие на пилоти. Преди време си спомням че МОЛ искаше да има само 1 пилот в самолетите, но промяна нямаше. Редактирано 19 септември, 2017 от vorbis Връзка към коментар
chandni Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 Нашият опит е с линията Yurikamome в Токио, която води до изкуствения остров Одайба. Много е странно да си на мястото на ватмана, а влакчето да се движи и спира само... 1 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 Къде се разхожда това бусче? До най-големите цветя. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 19 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 преди 1 час, Zaro каза: Аз имам опит с влакчето на Станстед, влакчето на Шарл дьо Гол, една от линиите на парижкото метро и четвърта линия на метрото в Будапеща. В Будапеща влакът беше често празен и дребният винаги се уреждаше да кара влака. Покрай децата и аз винаги се уреждам да “карам“ влакчетата В Дубай обаче имаше една много нахална рускиня. Виждаше, че съм с деца, но и на нея много и се караше и накрая лекичко я избутахме Връзка към коментар
patilana Публикувано: 19 септември, 2017 Сподели Публикувано: 19 септември, 2017 Париж - 2014 - метро линия 1.Кой е ватман?....Аз! Извинявам се за отвратителното качество,но беше предвидено за лична употреба...ама как да не се похваля?! https://www.youtube.com/watch?v=Db5fVs2BGtA п.с. Как бих могла да вмъкна клипа с директен код за изпълнение като в пост 1 ? 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 20 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 20 септември, 2017 На 2017. 09. 19. в 13:49, vorbis каза: А как стои въпросът със самолетите? Някой разработва / тества ли такива? При положение, че така или иначе там в момента си има системи за автопилот, електрониката все пак не е проблем, явно. Крачката между наличните самолети и автономните е очевидно малка. Предполагам, че регулациите са жестоки за наличие на пилоти. Преди време си спомням че МОЛ искаше да има само 1 пилот в самолетите, но промяна нямаше. Военните от близо десетилетие с голям успех използват дронове, които изпълняват много по сложни задачи от това безаварийно да прелетят от точка А в точка Б. Технологията реално я има и е въпрос на време да почне да се ползва и за цивилни цели. Първите стъпки към автономните превозни летателни апарати превозващи хора ще почнат от по малки превозни средства превозващи няколко души. Това е проектът по който работи в момента Airbus При големите самолети най вероятно е автоматизацията първо да почне от карго полетите. Скоро излезе доклад на швейцарската банка UBS според която авиокомпаниите биха могли да спестяват годишно 35 милиарда долара ако ползват самолети летящи без пилоти цък Много голям въпрос е обаче традиционните самолети ли ще се автоматизират да летят безпилотно или ще има изцяло нови самолети. Ето дна концепция за карго дрон летящ на дълги разстояния. На къси разстояния карго дроновете обаче не са просто концепция, а напълно съществуваща реалност. 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 26 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 26 септември, 2017 В Дубай проведоха първият тест без пътници с автономно летящо такси. До реалното стартиране на услугата ще трябват поне още 4-5 години, но в Дубай вече с е готвят с регулация за летящите таксита. Dubai joins the race to become the first city with SELF-FLYING TAXIS: Two-seater 'Volocopter' completes its maiden test run http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4917974/Dubai-starts-tests-bid-city-flying-taxis.html 5 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 26 септември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 26 септември, 2017 Скоро по на летищата ще загубят работата си служителите, които с малко тракторче теглят самолетите, защото все по масови ще стават тези електрически джаджи. 3 Връзка към коментар
akair Публикувано: 26 септември, 2017 Сподели Публикувано: 26 септември, 2017 Предвиждам край на стачките на работниците от наземното обслужване на полетите (само не е ясно как ще се придвижват между самолетите 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 6 октомври, 2017 Автор Сподели Публикувано: 6 октомври, 2017 Много ми е мерак да съм сред първите магеланци, които ще се качат на летящите таксита Boeing и Airbus работят над летящи таксита Европейският концерн планира първи тестове на летящо такси за 4 човека през 2018 г. http://www.investor.bg/harduer/459/a/boeing-i-airbus-rabotiat-nad-letiashti-taksita-247954/ 1 Връзка към коментар
akair Публикувано: 6 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 6 октомври, 2017 Старъп от Силициевата долина е получил сериозна подкрепа от Боинг, преместил се е в Сиатъл и обещава до 2 години да пусне изключително евтин за експлоатиране самолет: https://www.seattletimes.com/business/boeing-aerospace/zunum-brings-silicon-valley-startup-style-to-electric-airplane-concept/ 3 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 8 ноември, 2017 Тестовете с автономните коли напредват с пълна пара Alphabet's Waymo to launch robotaxis with no human in driver's seat http://www.reuters.com/article/us-alphabet-selfdriving/alphabets-waymo-to-launch-robotaxis-with-no-human-in-drivers-seat-idUSKBN1D72BU Waymo’s fully self-driving vehicles are here With Waymo in the driver’s seat, fully self-driving vehicles can transform the way we get around https://medium.com/waymo/with-waymo-in-the-drivers-seat-fully-self-driving-vehicles-can-transform-the-way-we-get-around-75e9622e829a 2 Връзка към коментар
akair Публикувано: 8 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 8 ноември, 2017 Това за автономната кола отдавна не е новина, но не всички имат такива cheesy videos Потърсете Argo AI, OTTO и UBER ATC - ще видите как същите неща се случват, без да са stage-нати 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 8 ноември, 2017 преди 2 минути , akair каза: Това за автономната кола отдавна не е новина, но не всички имат такива cheesy videos Потърсете Argo AI, OTTO и UBER ATC - ще видите как същите неща се случват, без да са stage-нати На всичките тестове които съм виждал имаше човек зад волана, който можеше да се намеси при нужда. Връзка към коментар
akair Публикувано: 8 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 8 ноември, 2017 9 minutes ago, Topfly said: На всичките тестове които съм виждал имаше човек зад волана, който можеше да се намеси при нужда. Да не ги търся всичките, но ето от ОТТО (от 1:23 е без шофьор): По-интересно е дали има нещо общо това, че Гугъл пускат автономни таксита с факта, че си партнират с Крайслер в този проекt... 3 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 12 ноември, 2017 (редактирано) Доста е вероятно в бъдеще всички коли да изглеждат като тези капсули. Поръчвате си една капсула пред вкъщи, в един момент тя минава под земята и става метро, след това се качва на платформата на Hyperloop и за 20-30 минути ни закарва на 500-600 километра разстояние... Редактирано 12 ноември, 2017 от Topfly 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 22 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 22 ноември, 2017 Скоро ще има автономно метро и в София Първият влак за третата линия на метрото вече е произведен и може да се движи без машинист http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/11/22/3083130_purviiat_vlak_za_tretata_liniia_na_metroto_veche_e/ 3 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега