Прескочи до съдържание

Филипини - препоръчайте тур из Ел Нидо


digitalpr

Препоръчани мнения

Април 2018 мисля да се отправя към Филипините за три седмици. Още не съм решил точно какво ще посетим, но мисля че Ел Нидо е сигурна дестинация. Гледам че триповете A, B, C, D са по 7 часа, а комбинация от два е 8 часа. Какво се пропуска ако са в комбинация, струва ли си да се комбинират и кои препоръчвате да се направят? Мисля да прекараме там около 5 дни.

 

 

Редактирано от digitalpr
Връзка към коментар

Аз съм на тази вълна точно, ще ходя през февруари. Изчетох един тон съвети, всеки препоръчва различни турове. Мисля да търся снимки на местата в гугъл по имената им и визуално да реша кои турове да направя. Най- голямата драма е със спането, скъпи бараки и много малък избор. Целият свят се е юрнал към това Ел Нидо, наблъскаха го в един тон класации.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, digitalpr каза:

Април 2018 мисля да се отправя към Филипините за три седмици. Още не съм решил точно какво ще посетим, но мисля че Ел Нидо е сигурна дестинация. Гледам че триповете A, B, C, D са по 7 часа, а комбинация от два е 8 часа. Какво се пропуска ако са в комбинация, струва ли си да се комбинират и кои препоръчвате да се направят? Мисля да прекараме там около 5 дни.

 

 

Привет, моя съвет е да не комбинираш туровете. При комбинираните посещаваш примерно по 50% от островите от единия тур и 50% от втория тур. Аз прекарах там 7 дни през 2015г. Мога да препоръчам и хубаво ресторантче, където готвят много вкусно. Казва се Bulalo Plaza и се намира по пътя за Corong Corong от El Nido ( снимки ). Едната снимка е на sinuglaw - пържено свинско с бяла риба, не звучи добре, но е страхотно вкусно :)

IMG_1489.JPG

IMG_1508.JPG

IMG_1740.JPG

Редактирано от boyko
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Точно такава информация търсех, значи се пропускат разни места по комбиниратите турове. Ти всичките ли ги посети? Кои си струват най-много? Благодаря за ресторантчето :)

Връзка към коментар

При моето посещение на Ел нидо съм нощувал в Spin Designer Hostel - El Nido - препоръчвам. За туровете съм бил на А и С.  А-то ми хареса повече, повече шнорхелинг има. Но така или иначе туровете са задължителни - уникално красиво е. Бях разглеждал и Las Cabanas Beach Zipline, но липсата на време ми попречи да отида. За изхранване има доста ресторантчета на плажа, предлагащи морска храна.

За трансфер Пуерто Принцеса - Ел Нидо съм ползвал бусчета на място от летището, 400-500 песо. Отнема към 6 часа с междинно спиране за хапване.

Ако ще се остава в Пуерто Принцеса едно посещение на Подземната река си  струва. Туровете обаче за пясъчните острови около Пуерто Принцеса не си заслужават. 

На Филипините попаднах и на една верига за бързо хранене http://www.manginasal.com/ , много вкусни гриловани пилета, с ориз на корем.

 

Едит: Уффф кво ми трябваше да виждам тази тема, пак ми се доходи.. :)

Редактирано от Радослав
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, digitalpr каза:

Точно такава информация търсех, значи се пропускат разни места по комбиниратите турове. Ти всичките ли ги посети? Кои си струват най-много? Благодаря за ресторантчето :)

Аз бях през септември и се предлагаха само А и В. Всичките турове ги има само през силния сезон и според мен всички си заслужават и без това в Ел Нидо няма много друго за правене. Хотел в Ел Нидо не мога да препоръчам, аз като резервирам гледам да е от тухли, а не нипа бунгало. В нипа имаш чуство че си на палатка малко, чуваш всички шумове от вън.

Връзка към коментар

Нещо подземната река не ме впечатлява особено по снимките, мисля да я пропусна и директно да спя 5 дни в Ел Нидо заради триповете и шнорхелинга. Поправете ме ако много греша за реката :)

Връзка към коментар

Аз бях в Ел Нидо само 3 дни, но си заслужава на 100%. Най-препоръчваните турове са А и С, като и двата ми харесаха - единият е само за шнорхелинг, а другият има и плажове. От реката няма никакъв смисъл, беше много скучна. В България имаме в пъти по-хубави пещери.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Последният път в Подземната река заспах :) Интересна е, но отнема цял ден и ако само за нея се лети през Пуерто Принцеса, а не директно до Ел Нидо или Корон - не си заслужава хамалогията. 6 часа в посока, местните не знаят какво е ограничение на скоростта, виждал съм обърнат ван :) Аз лично предпочитам 3 варианта до Ел Нидо - директен полет до там с AirSwift и после 3.5 часа фери до Корон и там някои тур и към Манила, обратния вариянт - първо Корон и след това Ел Нидо и полет директно оттам ИЛИ ако сте били в Боракай - има директен от Катиклан до Ел Нидо (AirSwift) или Корон (AirJuan). 
Да - директните до ENI са по 6000 песо, обаче като спестите 1 ден  (съответно нощувка и храна) за път и хамалогията с вана - има идея ;) .

Туровете наистина А и С са най-хубави, но и другите си заслужават. Недейте комбинира - първо е официално забранено, второ ще видите половината неща.

От Ел Нидо си заслужава един ден да се вземе мотор под наем и да се отиде до Nacpan Beach (най-добрия плаж във Филипините) и двойния плаж Calitang, като по пътя може да се отбиете за сравнително кратък трек до водопада Nagkalit-kalit (има доста точна карта на трека в OpenMaps, аз ползвам MAPS.ME офлайн), както и преди бетонния мост - надясно - 4-5 км до пещерата Ille (където са намерени останки от хора от преди 12000 години).
Туровете в ахрипелага Calamianes (Бусуанга/Корон) също не са за пренебрегване - има уникално красиви места, по-красиви лагуни от Bacuit (El Nido), сладки езера с кристална вода, забуления в мистерия остров Корон (в който ще намеря начин да вляза 100% и да видя всички странни неща за които съм чувал от местното племе Тагбануа), както и много много добри коралови градини - Lusong Coral Garden е моя нов фаворит там - видях 20 см clown fish в огромна анемония :) .

Истинската красота, девствени плажове и безкрайни коралови рифове, редки риби, манти и blacktip акули са на едно скрито място - толкова близо, а същевременно толкова далеч - архипелага Линапакан - по средата между Ел Нидо и Корон. Има вече някакви турове, мяркат се по стените в Ел Нидо, но са доста скъпи и се спи на палатка или отворена кабана. Ако някой иска да се забърка в приключение - има начин да се хване рибарска лодка или местна лодка с принтери, кокошки и хладилници на борда от едно несъществуващо на картата пристанище (плаж) Dipnay до Сан Мигел, Линапакан. Там може да се спи в местния хоремаг отгоре , има стаи (препоръчвам) защото вечер поне ще има ток - имат генератор. Иначе тока е 10-12 часа през деня. Има само Smart мрежа. Тия острови там наоколо са с най-чистата вода в света и едно от последните тайни кътчета рай. Лодки под наем, шнорхелинг цял ден, пазарете се с местните да ви готвят обяд. Ще сте най-вероятно единствените бели в Сан Мигел. ;) Има 4 часова лодка до Корон после (ако работи :) )

  • Харесвам 10
  • Браво 4
Връзка към коментар

Константин, благодаря за инфото. Мисля че ще се опитам да посетя и Ел Нидо и Корон. Тъй като мисля да не ходя до подземната река, можеби ще се пробвам да ида направо в някое от двете. Къде се спи на Корон?

Връзка към коментар

Задължителни са турове А и С:

http://ppur.com.ph/wp-content/uploads/2017/01/elnido-tours.jpg

По отзиви на приятели туровете с каяк са изморителни и не чак толкова интересни.

Имам препоръки и за наемане на моторче и скитане по плажовете на север от летището.

Корон много ми хареса и горещо препоръчвам да се съчетае с Нидо.

Преди три години направихме следната програма:

Манила-Корон/самолет

Пет дена на Корон- три тура, един ден плаж и един ден почивка.

Корон- Ел Нидо- един ден път с лодка (преувеличено ще е да го нарека "кораб") .

Два дена Ел Нидо- турове А и С. 18ч на втория ден трансфер до Сабанг/Подземната река.

Един ден на Сабанг/Подземната река... самата пещера по-скоро ме разочарова- претъпкано с народ, безкрайна върволица от канута, глъчка... иначе природният феномен си залужава... просто трябва да се планира по-спокоен момент за посещение.

Самият плаж на Сабанг ни стана любимо място-изкарахме си прекрасен ден там и препоръчвам да се спи там, вместо на Пуерто Принцеса.

*****************

Като цяло Ел Нидо ми се стори пренаселено и относително скъпо (за филипинските стандарти), но си заслужава усилието за минимум 3-4 дена.

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Корон Таун  стана за 2 години от едно селце до приличащо все повече и повече на курорт градче, отвориха барове, кафенета, ресторанти повече, както и повече малки хотелчета и стай под наем. Проблемът там е, че местата за спане с  европейски стандарти са или дооста скъпи или извън градчето, доста неудобно. Свестно евтино хотелче на не лошо място е
Diamond Lodge   https://www.travelbook.ph/philippines/palawan/coron_and_busuanga/diamond_lodge_940762/   .
За цената е доста прилично и има закуска (ако си сам в двойна стая имаш право на 2 закуски :) ).
В евтината категория също съм спал в Luis Bay Travellers Lodge - базови филиписки условия с климатик, топла вода и интернет. Но е на порта, много централно.
Средна категория бих преропъчал Acacia Garden Inn, отговаря на нещо като 3 звезди по филипински стандарт и не е overpriced.
Всичко друго централно в градчето до 4000 песо е много зле като условия за парите. Ок са и Mo2 Westown Lagoon и Coron Westtown Resort, но са на 4 км от центъра.
Ако искаш нещо по-луксозно - Two Seasons Coron, отговаря на 4-5 звезди, спал съм за 6300, но трябва да се гледа за оферти, нормалните цени сега за сезона са 24-30К на вечер :O:O.

Редактирано от Константин
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

В крайна сметка решихме че ще имаме 3 дни в El Nido и 4 в Coron. Плана е да направим по два тура във всяко. Чудя се дали да не заменя едната нощувка на Coron, с такава в El Nido. Струва ми се че ако оставим настрана триповете с лодки, на El Nido има повече какво да се разглежда с моторче например? Бъркам ли?  

Връзка към коментар

Върнах се преди няколко седмици от Ел Нидо. Оставете a.b.c  и всякакви букви от азбуката. Вземете си собствена лодка и решете къде искате да ходите от местата. Със сигурност едни от най-добре похарчените пари в живота ми. Ще успеете да избегнете донякъде навалицата, другото вече е кошмарна работа, мястото е станало прекалено известно за организирани турове. Букнахме един и на някои от местата изобщо не успях да сляза от лодката. 

 

Hidden beach и snake island ми харесаха най-много. Tайните и скритите лагуни са жив кошмар с хора, не можеш да припариш до тях, голямата лагуна става просто защото е голяма и събира повече хора. :D Хеликоптер айлънд е най-глупавата забележителност от всички, може би е красиво ако го гледаш от хеликоптер, 7 commando beach е 10001 commando beach обикновено с толкова много хора. Starfish beach само името му е такова, морски звезди могат да се видят сутрин на corong corong beach, който е много готин - за 50 песо с трайсикъл от основната част на града. Иначе със собствена лодка имa страхотно малко плажче до въпросния пренаселен starfish beach, където можете да спрете за обяд. Туровете спират из съседните големи плажове, техните големи лодки дори не могат да стигнат до него.

 

Имам телефона на лодкаря, който ни возеше, ако искаш мога да ти го дам.

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Лодките са на пазарене, нашата оферта беше 6500 песо ако се следва пътя на стандартен тур, а ние взехме за 7500 комбинация от места от различните турове. С включен обяд, сигурно колкото целия обяд за организиранa група, беше невъзможно да бъде изядено от два души, нахранихме и четирима местни с останалата храна. :lol:

 

Телефонът ще го пратя на лично според правилата на форума, малко по-късно като се прибера и намеря визитката из багажа.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Според мен 3 за Корон и 4 за Ел Нидо е по-добър вариант.

Просто около  второто има повече за гледане, по -голям избор от места за разходки и тн. При нас преди години не беше такъв наплив, но нещата се променят. Смело мога да кажа, че не сме били по повече от 2 лодки на всяко едно место, но говоря за преди 4 години все пак.

Вероятно информацията на ходилите наскоро е по-актуална.

 

Връзка към коментар
преди 3 часа, digitalpr каза:

7500 e бая за двама, мисля че няма да се класираме. До Корон ходи ли?

Вие си решавате, според мен си заслужава всеки лев отгоре.

 

Този път не стигнах до Корон, но другия февруари твърдо съм там. 

Връзка към коментар
преди 8 часа, T.E.Lawrence каза:

Телефонът ще го пратя на лично според правилата на форума, малко по-късно като се прибера и намеря визитката из багажа.

Няма такова правило във форума :) Пускай публично да е видимо за всички, който иска да се възползва. 

Връзка към коментар

Какво може да се прави на Корон ако оставим настрана лодки/трипове? Разстоянията ми се струват малко големи за моторче и обикаляне на острова (Busuanga).

 

Благодаря за телефона, ще го имам предвид.

Редактирано от digitalpr
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.