Прескочи до съдържание

Регистрация в МВнР/българско посолство при пътуване - има ли смисъл?

Препоръчани мнения

Мнението ми се припокрива с това на antea, Kaloyan89 и iaia_mama. Ако "Пътувам за" не помага, то поне със сигурност не пречи. 

Много хора не са запознати с правомощията на дипломатическите мисии и от тях се очаква или прекалено много, или нищо.
Служителите в консулските отдели обаче няма как да знаят, че се намираме в дадена страна/ страни, за които отговарят, освен ако ние доброволно не ги известим чрез тази система, съответно времето им за реакция при нужда нараства значително. Най-лесно е да кажем, че всички са маскари, но има и хора, които си вършат работата съвестно, затова нека не генерализираме и ги улесним, доколкото това е по силите и желанието ни.

В заключение, дано на никой не му се налага да попада в "ситуация", за да разберем как сработва услугата на терен :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Все си мисля, че това е услуга с, в най-добрия случай, ограничена полза и за двете страни.

Не разбирам какъв е смисълът да се регистрирам, когато отиваме, например, в Мозамбик. Няма българско посолоство в Мапуто, няма и мозамбикско в София. Ако нещо стане, докато сме в Базаруто/Тофо/Инямбанйе, информацията трябва да тече през ВнМ на Мозамбик до Претория, от Претория до София, и после по обратен ред - и това при условие, че някой е наясно, че има българско посолство в Претория.

Друг пример - ако тръгнем за ЦАР, положението е сходно - няма размяна на мисии. В този случай, обаче, МВнР е издало предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна. Как, при това положение, да разчитам на отговор, различен от "Сами сте си виновни, ние сме предупредили!", ако се наложи?

Връзка към коментар
преди 20 минути , Topfly каза:

Много важна задача на държавата е да ти гарантира или да ти помогне да имаш максимално коректен съдебен процес.

Тази дискусия също заслужава цяла отделна тема. Защото не е толкова просто.
В държави с добре функционираща съдебна система, в която да е коректен съдебният процес е норма, а не изключение, би трябвало да можеш сам да си го гарантираш. Наемаш си адвокат, плащаш си от джоба (а не от джоба на данъкоплатеца по паспорт) и се защитаваш. Ако не можеш да си го позволиш, техният данъкоплатец ти осигурява служебен защита.

Открита намеса от твоята държава в твое съдействие почти във всички случаи означава произволна комбинация от следните внушения

• държавата ти няма доверие на съдебната система на държавата, в която си подсъдим 
  • държавата ти не приема законовите норми на държавата, в която си подсъдим (що е престъпление и що е наказание)
  • държавата ти има политически интерес защитата ти да е успешна, независимо от фактите

От нито едно от трите не призлиза, че съдействието от твоята държава е в полза на "максимално коректен съдебен процес".

И в общия случай държавата домакин ще реагира на внушенията ти политически, а не безпристрастно правосъдно.

Вярно, в крайна сметка лично за тебе дипломатически натиск/пазарлък може да ти е единственият начин да се измъкнеш от бесилото. Без да е коректно и етично. Нито спрямо твоите данъкоплатци, които плащат сметката, нито спрямо подсъдимите за същите престъпления в съответната държава, които нямат лукса да притежават чуждестранен паспорт

преди 24 минути , Topfly каза:

В повето случаи това са хора, които изобщо не са в състояние да разберат какво точно престъпление са извършили.

Е, и? Незнанието на закона не оправдава нарушаването му. Основен правен принцип. 

Стигаме до абсурда, че ако един трафикант с БГ паспорт го хванат на БГ територия, държавата е длъжна да го обвинява, а ако го хванат на турска - да го защитава.   

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 13 минути , домосед каза:

Тази дискусия също заслужава цяла отделна тема. Защото не е толкова просто.
В държави с добре функционираща съдебна система, в която да е коректен съдебният процес е норма, а не изключение, би трябвало да можеш сам да си го гарантираш. Наемаш си адвокат, плащаш си от джоба (а не от джоба на данъкоплатеца по паспорт) и се защитаваш. Ако не можеш да си го позволиш, техният данъкоплатец ти осигурява служебен защита.

Открита намеса от твоята държава в твое съдействие почти във всички случаи означава произволна комбинация от следните внушения

• държавата ти няма доверие на съдебната система на държавата, в която си подсъдим 
  • държавата ти не приема законовите норми на държавата, в която си подсъдим (що е престъпление и що е наказание)
  • държавата ти има политически интерес защитата ти да е успешна, независимо от фактите

От нито едно от трите не призлиза, че съдействието от твоята държава е в полза на "максимално коректен съдебен процес".

И в общия случай държавата домакин ще реагира на внушенията ти политически, а не безпристрастно правосъдно.

Вярно, в крайна сметка лично за тебе дипломатически натиск/пазарлък може да ти е единственият начин да се измъкнеш от бесилото. Без да е коректно и етично. Нито спрямо твоите данъкоплатци, които плащат сметката, нито спрямо подсъдимите за същите престъпления в съответната държава, които нямат лукса да притежават чуждестранен паспорт

Ако гледаме на темата малко по широко, не мисля,че трябва да е в отделна тема . Що се отнася до това колко може да очакваш справедлив процес в дадена държава има достатъчно правителствени и неправитествени листи и доклади за състоянието на човешките права в дадена държава. Чужди правителства абсолютно открито критикуват съдебните ситеми и положението на човешките права в доста държави. В такива случаи консулствата много могат да помогнат на собствените си граждани да се справят в джунглата от закони, правила, корупция и местни обичаи и традиции.

В корумпирани държави е абсолютно нормално като чужденец да те изнудват за пари за реални или измислени престъпления. Случаен местен адвокат също може да се включи в схемата за доене на чужденеца. Абсолютно реална може да бъде помощта на консултвото в такива моменти, като те информира за местните обичаи и ти препоръча коректен адвокат. Консулството може да бъде в голяма помощ и при превод на документи и т.н., защото не във всички държави ти осигуряват преводач. Един чужденец без местни контакти със сигурност винаги е по уязвим и често не е въпрос само на пари, за да може да си осигуриш адекватна защита в такива моменти.

преди 30 минути , домосед каза:

Е, и? Незнанието на закона не оправдава нарушаването му. Основен правен принцип. 

Стигаме до абсурда, че ако един трафикант с БГ паспорт го хванат на БГ територия, държавата е длъжна да го обвинява, а ако го хванат на турска - да го защитава.   

В България всеки трафикант също има право на държавна защита и служебен адвокат. Незнанието на закона не те освобождава от отговорност, но е обстоятелство което може да намали присъдата. Не е случайно, че съдиите има възможност в определени рамки да определят размера на присъдата. Едно е поради незнание на закона да си извършил престъпление, а съвсем друго е съзнателно и като рецидивист да нарушаваш закона.

Връзка към коментар
преди 12 часа, домосед каза:

Сравнителната статистика на жертви и пострадали от терористични актове през последните 25 години между Испания и Южна Африка до този извод ли води?

Домосед, ти си интелигентен човек и уважавам много позициите ти, но в случая си много далече от истината. Идеята не е да изолираме 2-3 терористични акта, а да погледнем общата картина на престъпността, а тя е в огромен ущърб за Южна Африка. При обективно сравнение с Испания ще видиш, че престъпността в Южна Африка, каквото си харесаш обща престъпност, убийства, изнасилвания, улични грабежи, всичко освен жертви на тероризъм, жертвите на всичко това са не в пъти, а в десетки пъти повече! Според статистиките между април и декември 2016 година, всеки ден са ставали над 52 убийства в Южна Африка! С други думи, за десетина дни това компенсира жертвите от тероризъм в Испания за десетилетия. Така че просто няма база за сравнение. Разбираш, че обичаш Южна Африка, аз също имам огромни симпатии към тази страна преди дори да я посетя, но това не ме кара да си затварям очите пред реалността.

Но, ако се върнем на темата, убедих се от коментарите, че регистрацията в което и да е посолство е излишна. По-добре наистина да знаят за нас близките ни и да се регистрираме на сайта на Магеланци.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

слава богу, че опцията за регистрация е точно възможност, а не задължение, и дали ще се ползва, зависи от личното разбиране на всеки за полезността й :) за никакви статистически цели не може да се използва, защото данните се трият веднага след като ти мине престоят, а държавата си има други източници да разбере кой къде кога и по колко пътува /например при данъчни ревизии съм виждала свръх детайлни сводки, които се вадят за ден/

за мен си остава съвсем нормално при случай от инцидентно естество родните ми власти да имат един предварителен източник на информация, че в района се намират български граждани, преди да са завалели обаждания от роднини

Редактирано от antea
  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 1 час, Crazy Horse каза:

Според статистиките между април и декември 2016 година, всеки ден са ставали над 52 убийства в Южна Африка! С други думи, за десетина дни това компенсира жертвите от тероризъм в Испания за десетилетия. Така че просто няма база за сравнение

А колко от жертвите на убийства в Южна Африка са чуждестранни туристи?

Пак в сравнение с терористичните атаки в Европа.

Връзка към коментар
преди 17 минути , домосед каза:

@домосед, уважавам аргументирания ти подход, но смятам, че в случая наистина не си обективен. Няма да цитирам статистики и материали, уважавам уменията ти да боравиш с Гугъл, но действително тя е стряскаща. Материалите може да не отразяват съотношение местни - чужденци (макар че в момента ксенофобията срещу африкански мигранти и чужденци пишат е повече от стресираща), но е факт, че това не е безопасна държава - дори сравнена с атентатите в Европа последните години. Разговаряла съм с колеги от Южна Африка - една от причините да емигрират в Кралството е била точно престъпността...

@Crazy Horse, Южна Африка много ще ти хареса, а Кейптаун си е направо безопасен. Аз бях очарована! Факт е, обаче, че не се осмелих да наема кола сама да обикалям като халтава през цяла Южна Африка - както обичам, и се радвам, че не го направих. Парите са по-маловажни от безопасността. Регистрация не знам дали ще ти помогне, но common sense като при всяко пътуване - ще ти бъде много в полза :) 

Редактирано от Гост
Връзка към коментар
преди 2 часа, Crazy Horse каза:

Според статистиките между април и декември 2016 година, всеки ден са ставали над 52 убийства в Южна Африка! С други думи, за десетина дни това компенсира жертвите от тероризъм в Испания за десетилетия. Така че просто няма база за сравнение.

Да де, ама България няма как да реагира в случай на обикновена улична престъпност. От посолството няма да ти се обаждат през ден да питат как си или нещо подобно, нито да следи всички престъпления, за да реагира, ако засягат българи. В идеалния случай има какво да направи точно в случай на терористичен акт или природно бедствие, когато си обявил, че си в района. Това се има предвид.

Ако си жертва и се свържеш с посолството, аз съм достатъчно идеалист да вярвам, че те ще реагират по еднакъв начин, независимо дали си се регистрирал предварително или не. 

ПП Аз лично изобщо не агитирам никого да се регистрира или не, просто разсъждавам.

Връзка към коментар
преди 18 минути , домосед каза:

Като начало се радвам, че мълчаливо признаваш разликата в престъпността между Южна Африка и Испания. Иначе съм съгласен, че туристите обикновено не ги убиват в Южна Африка, но и в много случаи жертвите на тероризъм в Европа са също местни. А, в Южна Африка туристите стават доста често жертва на обири, много по-често отколкото в Европа като цяло. Пресен пример, преди 2 седмици цял автобус с нидерландски туристи-36 на брой е бил обран at a gunpoint от фалшиви полицаи за добре дошли още на летището.
https://www.businesslive.co.za/rdm/news/2017-09-27-massive-blow-to-tourism-as-36-dutch-tourists-robbed-at-gunpoint-by-police/
Това не ми пречи да чакам с нетърпение декември, когато най-после ще видя Кейптаун, но определено ще бъда доста по-предпазлив отколкото в Европа.

Rainy, аз смятам да видя Кейптаун и да си направя един винарски тур в околността - Стеленбош, Франшхук и т.н. Но, определено смятам да бъда много внимателен и да не се мотая пеша насам-натам, както обикновено правя. Няма да бъда супер параноичен.:biggrin: А, като гледам регистрацията в посолствата не помага особено. Ако ме гръмнат така или иначе ще ме разпознаят и информацията ще стигне и до посолството и от там до близките ми. Ако стана жертва на обир дори и да не съм се регистрирал мога да се обадя в посолство.

neuromancer, съгласен съм, затова аз лично реших да не се регистрирам никъде освен във форума, но определено ще имам телефоните на българското посолство и канадската върховна комисия в Южна Африка. В Бразилия и Аржентина също си струва да им имам телефоните под ръка на нашите дипломати, макар че не очаквам и там инциденти. И в Африка мисля, че всичко ще е наред.:dancing:

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.