Прескочи до съдържание

Китай за 9 дни


Препоръчани мнения

Никога не съм мислила, че ще отида в Китай. Нещо все към Европа ме влече последните година-две. Но ми предложиха това пътуване, за ноември нямах планове и на секундата реших да се включа. Отивам организирано, моят ангажимент е от нас да стигна до летището с метрото:lol: и да си платя кефа. И така, вече съм с виза в паспорта за "страната в центъра на света", както се превеждала думата Китай от местен език. Отварям темата, за да я напълня с инфо след като се върна, а сега, ако има нещо практично, което искате да ми кажете,  ще съм благодарна. Така например, преди дни от магеланец разбрах, че не трябва да слагам запалки в чекирания багаж. Не съм летяла до сега с турските авиолинии, одеалца дали дават за дълъг полет? Дребна техника да купувам ли? И такива разни. Тръгвам след десетина дни:

 

Пекин – Сиян - Лоаян - манастира Шао Лин - Шанхай

Ето програмата:

1 ден

Полет от София с Турски авиолинии в 21.15 ч. Кацане в Истанбул в 23.50 ч.

2 ден - ПЕКИН

Полет от Истанбул в 02.10 и кацане в Пекин в 16.25 ч.  Трансфер и настаняване в хотел Beijing Plaza Hotel 4* . Разходка по известната Wangfujing Street съпроводена с вечеря в местен ресторант. Нощувка.

3 ден - ПЕКИН

Закуска. Туристическа обиколка на Пекин –  включва посещение на най-големия открит площад в света - Тян ан Мън (Площад на небесното спокойствие). Пешеходната разходка продължава с посещение на Забранения град, известен още като Зимния императорски дворец Гугун, откъдето почти 400 години династиите Мин и Чин са управлявали страната. Със своите 980 сгради и 9999 стаи дворецът е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Част от обиколката е и посещението на Летния дворец - един от най-впечатляващите и големи дворци в света, с най-големия и най-добре поддържан парк в Китай, известен със своите градини и езера. Вечеря и нощувка.

4 ден - ПЕКИН 

Закуска. Посещение на Великата китайска стена. Следва посещение на Нефритената фабрика, Пекинския олимпийски парк - Националния стадион „Птиче гнездо“и Националния плувен център „Воден куб“, където са се провели олимпийските игри през 2008 г., след което посещение на чаена церемония. Преди вечеря посещение на  шоу спектакъл «Династията на Златната Маска». Вечеря и нощувка.

5 ден - ПЕКИН – ЛОАЯН             

Закуска, напускане на хотела. Трансфер до жп гарата и отпътуване с високоскоростен влак за Лоян в 11:02ч. Пристигане в Лоян в 14:45ч. Посещение с разглеждане на уникалния будистки манастирски комплекс – пещерите Лонгмън (ЮНЕСКО) известни още като вратата на дракона. 1400-те пещери се намират на 12 км. южно от съвременен Лоян и съхраняват 100 хиляди будистки статуи, с размери от 25 мм. до 17 м. височина и около 2500 стели и надписи, поради което носят още името "Гората на Древните Колони". Вечеря и нощувка.

6 ден  ЛОАЯН - СИЯН

Закуска. Отпътуване с автобус към манастира Шао Лин, който от древни времена е център на бойни изкуства и школата по Дзен будизъм. Посещение на централния будистки храм и присъствие на кунг-фу демонстрация. Трансфер до жп гарата и отпътуване с високоскоростен влак за Сиян в 18:38ч. Пристигане в Сиян в 20:04ч. Вечеря и настаняване в хотела за нощувка.

7 ден - СИЯН

Закуска. Обиколката започва с посещение на едно от Новите чудеса на света - гробницата с теракотената армия (ЮНЕСКО). Изграждането на уникалната армия от над 7000 фигури, подредени за поход, започва през 246 г. и е продължило 36 години. Това уникално творение на човешката мисъл е останало скрито под земята в продължение на векове, когато случайно е било открито от местни фермери през 1974 г. Посещение на магазин за изделия изработени от лак, след което свободно време за разходка из стария град. Вечеря и нощувка.

8 ден - СИЯН – ШАНХАЙ

Закуска. Разглеждане на добре запазените стари градски стени (ЮНЕСКО) и посещение на Голямата пагода на Великата Гъска - хранилище на ценни будистки ръкописи. Трансфер до жп гарата и отпътуване с високоскоростен влак за Шанхай в 15:11ч. Пристигане в Шанхай в 21:26ч.

Вечеря, нощувка.

9 ден - ШАНХАЙ

Закуска. Целодневна екскурзия на Шанхай – финансовата столица на Китай.  Обиколката започва с посещение на Храма на Нефритения БудаГрадините Yuyuan -  много живописни дворове, декорирани с барокови алпинеуми, басейни, растения, като всички са свързани с коридори и проходи. Фабрика за перли – запознаване и получаване на знания за пресните перли. Телевизионна кула – символа на Шанхай,  висока 468 метра. Пазаруване по булевард Nanjing Road  – започва от изкуствения кей (the Bund) в центъра на Шанхай и продължава в западна посока. По средата му се намира Народния площад. Известен със своята оживеност и модернизация, Nanjing Road печели репутацията си на "Първия търговски булевард в Китай", което е най-доброто място за пазаруване, също както са Пето авеню в Ню Йорк и Шанз-Елизе в Париж. Тук могат да бъдат намерени някои от традиционните за Шанхай храна и занаяти. Разходката по този булевард завършва на кея (the Bund) - известен крайбрежен квартал и най-известната забележителност на града. Това е и най-популярното място за да се насладите на вечерната гледката на града. Акробатично шоу - ще се насладите на едни от най-добрите акробати в света. Вечеря и нощувка.

10 ден - ШАНХАЙ - ИСТАНБУЛ

Закуска. Посещение на Zhujiajiao, който наричат Венеция на изтока, заради многото канали, разделящи града.

Разположен в покрайнините на Шанхай, Zhujiajiao е очарователен град с много старинни и живописни сгради, разположени от двете страни на каналите. Градът е основан преди почти 1700 години и става преуспяващ с производството си на платове и ориз. Все още има стари сгради - складове за ориз, които ни връщат назад във времето. Следобяд завръщане в Шанхай, кратко свободно време, съпроводено с вечеря, след което трансфер до летището за полет с Турски авиолинии за София през Истанбул в 23:15ч.

11 ден - ИСТАНБУЛ – СОФИЯ

Кацане в Истанбул в 06:20ч. и полет за София в 08:35ч. Пристигане в София в 08:50ч.

 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Не искам хич да ти развалям хатъра, но програмата прелива от туристически капани и според мен е добре да си запозната с тях предварително, за да внимаваш и на място. 
 

Цитат

 

Нефритената фабрика

посещение на чаена церемония

Посещение на магазин за изделия изработени от лак

Фабрика за перли


 

 

Това са класически туристически капани и убийци на време. Има ги общо взето в организираните туристически екскурзии по целия свят, но в Китай са особено разпространени и бих казал агресивни. Ще ви направят някаква кратка демонстрация, след което сигурно поне час ще обикаляте из магазин и постоянно ще се опитват да ви продадат нещо. Малко любопитна тривиа, но непоносимостта ми към тези неща е една от причините да се появи блога ми и първия пост в него въобще, ето го ако ти се чете, засяга организирана екскурзия в Китай: http://aerohroniki.com/2011/12/13/туристически-оферти-как-да-четем-межд/ Много кисел и циничен съм бил тогава, все още съм, макар че гледам да държа повече поведение :) Стоя зад всяка дума в този пост обаче. 

 

Само се моля тези неща да не ти загубят много време, а аз бих те посъветвал в определени дни да си направиш нещата самосиндикално или ако сте семейно, само вашето си семейство. Не е сложно, а наистина не виждам причина да сте винаги с групата, може би само за акробатичните шоута да сте с тях, има такива които си заслужават и входа им е скъпичък (ако имате късмет те да са ви включени и заплатени в програмата). Та дай, ако имаш желание, да видим в кой ден може да се отскубнеш от групата и в кой да си с тях. 

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към мнение

Благодаря за включването:). Прочетох и в Аерохроники, така е, както си го написал.  Знам, че има такива капани, те винаги присъстват в организираното пътуване, но пък никой насила не може да ме накара да купувам. Нямам кой знае какви очаквания, Китай не ми е бил нито мечта, нито стремеж. Предпочитам да пътувам сама и така пътувам, тук цената ме провокира да тръгна, 1900 лв. от а до я. Мисля, че сама нямаше да се справя за такава сума. Може и да греша, нямам база за сравнение, тук си говорим за отделни цени по време на пътуване, но за цялостен бюджет не. Ще се измъквам винаги, когато може:)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Ден 4 и ден 9 според мен са тези, които можеш да направиш абсолютно сама без проблеми и са наситени с разните там церемонии и т.н., отделянето ще е най-ефективно в тях :) 

 

С малко повече логистика, стената ще можеш да я направиш на много по-малко популярно място, без проблеми ще имаш време и за олимпийските обекти - до тях се стига с метро. А разходката из Шанхай също може да си я направиш сама, аз не видях нищо интересно на Nanjing, за сметка на това Bund много ми хареса и бих му отделил сигурно повече време от зададеното в програмата. Не е задължително и да се качиш на телевизионната кула, при смог не се вижда почти нищо, а има и други по-високи платформи в Шанхай. 

Връзка към мнение

Много ти благодаря, и аз се бях загледала в тях. 4 ден- Ще потърся инфо за Китайската стена, той олимпийския парк е само гледане отвън, ще отида с метро, така че целият ден ми се освобождава без тях. 9 ден- целият е в Шанхай и нощувката ми е там, след градините мога да изчезна, мислех си да отида на кулата, но сега се спомням, че съм се качвала в тази на Куала Лумпур, нищо особено като гледка, ако нямаше ресторант с 5 вида кухни:).

И така, оформиха се въпросите: Пекин за 1 ден какво да гледам, Шанхай за 1 ден какво да гледам, нещо което е уау и липсва в програмата или просто да си се моткам:lol: Започвам търсене в сайта. Или предложения...

Редактирано от Емика
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За стената, както писах и в друга тема скоро, колкото по-сложна секция от логистична гледна точка избереш, толкова по-малко хора и толкова ще е по-натурална стената. За най-запуснатите ще три трябва GPS и шофьор за деня, но едва ли ще стигнеш чак до там. Ако ще взимаш някакъв тур гледай задължително да е упоменато No Shopping, или по ревютата му да пише, че няма спирки за пазаруване и т.н. Аз лично бях взел тур през хостел, те знаят че хостел тип туристите не са по шопинга така и така. 

 

За Шанхай мога да ти дам представа какво се вижда вечер, но не от тв кулата, а по-високата платформа на търговския център. Това е при по-ясно време, ние като цяло бяхме късметлии, много хора по интернет пишат, че в повечето време е много смогесто и не се вижда нищо. 

 

image.png

 

image.png

 

Иначе знаковата гледка за Шанхай е тази от Bund с високите сгради в Pudong на отвърдния бряг с малко по-типична мъглица :) (И аз съм се чучнал на снимката, имам някъде и чисти, но не ми се ровят в момента):

 

image.png

 

Шанхайския музей беше интересен и е на няколко спирки с метрото от The Bund в посока People's square, със сигурност по-добре от всякакви фабрики и демонстрации: http://www.shanghaimuseum.net/en/

 

 

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Да не помислите, че ще си премълча за моите 9 дни в Китай? Нееее, ще ви разкажа всичко:) Но, все още пиша. А снимките все още са във фотоапарата. Един от групата ме пита "какво толкова записваш, книга за Китай ли ще издаваш?" Как няма да записвам, аз трябва да предам на магеланци факти, да им разкажа каквото съм чула. Това си помислих, на него нищо не му отговорих. Та, още малко, и ще ви зареда с разкази и снимки:)

  • Харесвам 10
  • Браво 4
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, приятели! Дойде време да ви разкажа и покажа моето пътуване в Китай през м.ноември 2017 г. Програмата е в началото на темата, ще се опитам да ви пресъздам моите впечатления от тази страна.

Пътуването ми беше с турските авиолинии, на отиване София-Истамбул-Пекин, на връщане Шанхай-Истамбул-Пекин.

Пристигаме в Пекин с полет на Turkish Airlines от Истамбул. Летели сме около 9 часа през нощта. Пътуването е комфортно. Кацаме в 16.30 ч. с часова разлика 6 часа. Групата ни е от около 15 човека.

 

Някаква част от Пекин от самолета

20171117_094423.jpg.3732b88c1bc94ec6355fe29d38393c31.jpg

20171117_094435.jpg.dcfd567aefd70f6edb41848379f3ccef.jpg20171117_094529.jpg.56fc01d05befed7af059436dfe3ec0fe.jpg

 

След минаване на всички контроли вземаме метро в летището, за да се придвижим до багажните ленти.

 

DSC02256.JPG.413e544780a8ac5cdb6096d4c402a41e.JPG

DSC02263.JPG.304922974d96d52fb853ffa3d5789a51.JPG

 

На един от куфарите колелото е счупено, китайците моментално го заменят с нов куфар.

 

В залата за посрещачи е нашият гид - Линда. Тя, разбира се е китайка, но си е избрала европейско име за по-лесно запомняне. Очаква ни комфортен автобус, с който ще се движим следващите 2 дни в Пекин. Следва трансфер до хотела, а Линда започва разказа си за Пекин:

-24 млн. човека официално регистрирани към момента.

-Трябва да си живял 5 год. в Пекин, за да придобиеш право да си купиш жилище или кола, с номер на Пекин;

-Средната заплата в Пекин е 9000 юана/2200 лв. Минимална заплата за Пекин - 1600 юана/400 лв., на най-бедните държавата дава по 1000 юана/250 лв. месечно.

-Среден наем на жилище в Пекин - 7000 юана/1700 лв. Пенсия за Пекин - 4000 юана/980 лв.

-Има 2 вида лични карти: градска лична карта (с нея при лечение в болница 70% се покрива от държавата) и фермерска лична карта (при лечение в болница 90% се покрива от държавата). За да имаш фермерска лична карта, трябва да имаш земя и да я обработваш, държавата ги спонсорира, за да отглеждат продукция. Фермерската л.к. може да стане градска л.к., но градската не може да стане фермерска. Всички трябва да се лекуват в болницата в своя район, не може в друга. Ако се наложи при спешност да са в друга болница, си плащат лечението, след това държавата им го възстановява. Хората с градска карта не може да си купуват жилище в село, но тези с фермерска карта може да си купуват жилище в града. Какво представляват фермерите в Китай? През 1984 г. в КНР е въведена т.нар. „система на отговорност на едно домакинство за определен парцел земя”. При тази система, бригадната (държавната) земя се разпределя между отделните семейства, които сключват с бригадата семеен договор. Средно на едно семейство се дават 5–6 дка земя, а в районите на неаграрното производство –  2–3 декара.

Първоначално е дадено право на селяните до 15 години да стопанисват определен участък земя, а сега този срок е 30-годишен. Арендаторът може да завещава арендувания участък земя на своите наследници или да го отстъпва на други лица срещу заплащане. Обикновено в арендните договорите се записва, че селяните, стопанисващи колективна земя, имат право самостоятелно да се разпореждат със своята продукция, останала след изплащане на данъците, отчисленията за обществените фондове (колективната организация- бригадата осигурява на нетрудоспособните семейства в селото безплатно ядене, облекло, топливо, образование и погребение) и изпълнението на държавните доставки и покупки. На селяните предприемачи е разрешено свободно да продават своята допълнително произведена продукция, да закупуват машини, оборудване и транспортни средства, да ползват наемна сила и да се обединяват помежду си за строителство на складове, пътища, малки електроцентрали и други обекти. В селското стопанство са заети над 40 % от трудещите се в страната (808 млн.). Произвеждат се редица селскостопански продукти – ориз, пшеница, царевица, просо, соя, слънчоглед, захарно цвекло, зеленчуци, плодове, фъстъци, памук, тютюн, чай, свинско и птиче месо. Важна цел на китайската аграрна политика е да се повишават фермерските доходи. Засега в КНР доходите на селяните са трикратно по-ниски от тези на работещите в градовете. 

 

- Ако някой иска да излезе от Китай, за да работи в друга държава, трябва да внесе депозит 10 хил. долара в държавната хазна.

- Пекин има 7 околовръстни магистрали. Тол таксите зависят от местата в колата. 1 юан за 2 км. Картата за градски транспорт е от 3 до 12 юана/1 до 3 лв. Най-ниската цена за билет за градски транспорт е 2 юана/0.50 лв.

- Билет за влак се купува с лична карта. На ден може да купиш с 1 лична карта 1 билет. Като пример беше дадена покупка на билети за 3 влака, която трябва да се направи в 3 различни дни. На билета се отразява името и номера на личния документ.

- Велосипеди - плащат ги с приложения от телефона, с код изпратен като смс отварят колелото. 1 час= 1, 2 или 4 юана, зависи от модела. Много от тях наемат велосипеди от метрото до офиса си.

- Такси. Вече нямат "юбер". Имат "ди-ди". В града се движат държавни таксита, но има и копърки. Държавните таксита плащат депозит на държавата от 15 хил. до 60 000 хил./3700 лв. до 14 700 лв. в зависимост от автомобила, който наемат от държавата. Трудно е да си хванеш такси. Таксата стартира от 13 юана/3 лв. и е валидна за 3 км., след това по 2 юана/0.50 лв./км.

- Безплатно образование от 1 до 9 клас. Гимназията е платена, има държавни и частни, 10-20 хил. юана/2500-5000 лв. Висшето образование е  платено. Детските градини са от 3 до 6 год. -държавните по 2000 юана, частните 30000 юана/7400 лв. Трудно се намира детска ясла от 1 до 3 год. и е много по-скъпа от 30 000 юана. Обичайно, бабите и дядовците гледат децата.

- Възрастта за женитба е 22 год. за момичетата, 23 год. за момчетата.

- През 1979 г. е била въведена политиката „едно дете в семейството”. Семейните двойки, които подпишат удостоверение, че ще имат едно дете, получават пакет от държавни помощи. На семействата с две деца се правят удръжки от доходите и им се отнема частният парцел земя или поземленият участък, за който отговарят.

- Политиката за „две деца“ е въведена официално от 1 януари 2016 г. В момента китайците, навършили 60 години, надхвърлят 200 милиона, заемайки 16,1% от цялото население и това правителството отчита като проблем.  За да се справи със ситуацията то непрекъснато регулира стратегията за развитие на населението. Политиката вече се прилага, но много фактори от живота влияят на желанието на двойките за раждане на повече деца. Някои от тях казват, че техните родители са вече прекалено възрастни и няма как да им помагат в отглеждането на децата. Други се оплакват от липса на достатъчно пространство в дома. Трети считат, че финансовият натиск е голям. 

- Въздух. Навсякъде където бях - Пекин, Шанхай, Сиан, Лоаян, въздухът беше кристално чист, не се шегувам. Това, което съм виждала на снимки, изобщо не отговори на реалността. Имат приложения за чистотата на въздуха в телефоните, през цялото време беше със зелен цвят, 2-ра степен чистота. Маските в Пекин /Северен Китай/ ги носят заради студеното време, а не заради запрашеност на въздуха. От нито едно моторно превозно средство не излизат изгорели газове, няма дим, няма мирис. Когато има разкопана земя, напр. за строеж, се покрива с едни зелени платна /виждат се и от самолета/ против запрашеност. Всеки ден се мият основните булеварди и улици в големите градове, и това го видях с очите си. Може да го видите и вие на снимките по мокрия асфалт. Не знам тяхното министерство на околната среда какви критерии има, но ако дойдат сега в София, сигурно ще им се счупят уредите от мръсен въздух. Имат национален план "за чист въздух", следят и контролират предприятията, дори за 2 дни ако нарушат нормите, следва санкция и задължение до 20 дни да представят пред министерството план за подобряване на ситуацията. Извършва се ежедневен отчет за качеството на въздуха в 84 големи града в Китай.

Трафик- Аз задръствания не видях, нито в Пекин, нито в Шанхай, като съм се движила с автобус в тези градове, а не с метро под земята. Мисля, че в София задръстванията са по-големи. Кола, която не е с регистрационна табела на Пекин, няма право да се движи в града. По-горе споменах, че трябва да си живял 5 год. в Пекин и едва след това придобиваш право да си купиш кола с регистрационен номер на Пекин. За да ограничат трафика в работни дни има забрана за движението на автомобили. Така например, Линда провери в приложението си, че в понеделник няма да имат право да се движат автомобили с последна цифра от номера 1 и 6, във вторник с последна цифра 2 и 4 и т.н. За уикенда няма проблем - движат се всички, стига да са с рег.табели на Пекин. За Пекин не разбрах колко струва рег. табела, но за Шанхай при цена за среден клас лек автомобил около 5 000 долара, регистрационната табела струва 14 000 долара. Без да имаш такава не може да се движиш в Шанхай.

 

Дано не съм ви затормозила с толкова информация, но ми се иска да ви кажа всичко, което чух и да предам това, което видях.

 

Пристигаме в хотела, в който ще нощуваме 2 вечери

DSC02278.JPG.f1e795642b4079157440fa27c7d4da41.JPG

DSC02273.JPG.231539ab431e6c4dd4fce96924c1d62d.JPG

DSC02274.JPG.2928222b4a525920e7eaefadb1a92a3b.JPG

DSC02265.JPG.84f704bf9e10c4e1b40fd55370e5f57d.JPG

DSC02268.JPG.a77501cba16de0c84cf17387b58e5f01.JPG

 

Отиваме на вечеря някъде в Пекин. Всички ресторанти в Китай затварят в 20 ч. Е, има едно-две изключения в Пекин и Шанхай, денонощни. Храната е люта, всичко е люто в Северен Китай, в случая Пекин. Ако някой яде средно люто - може да се нахрани, но ако не може да яде люто с обичайната си храна, тук ще си остане гладен.

20171117_132415.jpg.9ca6e4927f2e2e6481a5025037676afd.jpg

20171117_132441.jpg.f5d5e3163f4d55e94138ea40f7863648.jpg

20171117_134158.jpg.5ce65e7ca19ceef317ec79c2ad1fac45.jpg

20171117_135947.jpg.e8995dd1e3f6085e4c13ac62a2a96cb3.jpg

20171117_140001.jpg.0dbf4278257718c598169e3650aa106a.jpg

 

 

 

  • Харесвам 25
  • Благодаря 4
  • Браво 2
Връзка към мнение

2-ри ден. Пекин.

Великата Китайска стена

Но преди това ще напиша малко инфо за Китай.

Китайската държава е възникнала още от дълбока древност. Нейното управление е документирано от 2205 г. пр.н.е., когато на китайска земя е станал преходът от каменната, неолитната епоха към производството на бронзови земеделски сечива и съдове.

Тогава в Китай е имало множество отделно функциониращи царства, управлявани от династии. Сред тях по-големи били три династии – Ся, Шан и Джоу. Древните китайски династии са били устроени по подобие на княжествата в Европа. В тях е имало господари, войски, административни и данъчни служби. Държавната власт е била използвана главно за господство в обществото, за защита на държавните граници и за завладяване и населяване на нови земи. В древен Китай е имало роби, чийто труд е използван от аристократичните семейства за домашна и земеделска работа, за изсичане на гори и превръщането на освободените площи в земеделски земи, за строителство на селищни стени и други дейности.

На 1 октомври 1949 г. Мао Дзъдун  обявил създаването на Китайската народна република (КНР). През 1958 година е поставено началото на Големия скок – мащабен икономически план, целящ превръщането на изцяло аграрния Китай в модерна, индустриализирана комунистическа държава. Той завършва с провал през 1963 г., довеждащ до смъртта на милиони хора от глад. Позициите на Мао отслабват и въпреки че се отказва от поста си на председател на ККП, той продължава да има голямо влияние върху партията.

През 1959 г. на политическата сцена се появява Дън Сяопин. През 1966 г. обаче, заради вътрешнополитическите борби срещу Дън и страх от нарастващата мощ на СССР, под ръководството на Мао е стартирана Културна революция. Тя довежда до значителна социална и икономическа нестабилност в Китай и до сериозен културен упадък. Съветският съюз прекратява отношенията си с тази страна и дори се стига до кратък въоръжен конфликт през 1969 г. Културната революция приключва с арестуването на т.нар. Банда на четиримата (организирали революцията), както и със смъртта на Мао през 1976 г.

Днешната китайска конституция е приета през 1982 година. Въпреки това, в политически план ККП запазва своята тоталитарна власт и еднопартиен режим в държавата. Поради тази причина, през 1989 г. мотивирани от падането на Берлинската стена и рухването на диктатурите на Варшавския договор, стотици хиляди студенти и млади хора излизат на протести в Пекин и се събират на площад Тянанмън с призиви за изоставяне на диктаторския модел в държавното управление и политически свободи. Партийните ръководители категорично отказват да се съобразят с исканията и след близо месец неуспешни преговори заповядват на китайската армия да разпръсне събралия се народ. На 4 юни 1989 г. подкрепени с танкове, войсковите части достигат до площада и откриват огън по хората, с което смазват протеста за една нощ. Точният брой на убитите и до днес остава неизяснен, а правителствата от цял свят осъждат този подход за справяне с общественото недоволство.

Днес Китай е най-голямата еднопартийна комунистическа държава в света. Властта се упражнява от страна на Китайската комунистическа партия и Държавния съвет. Конституцията гарантира избирателни права на китайските граждани. На по-високо ниво е Висшия народен конгрес, от който на свой ред се избират членовете на комунистическата партия.

Със своите 2,25 милиона войници китайската армия е най-голямата действаща армия в света.

Сега Китайската народна република се състои от 22 провинции, Тайван се разглежда от правителството също като 23-та провинция. Освен това има 5 автономни региона,  4 града на централно подчинение и 2 специални административни района  – Хонконг (Сянган) и Макао (Аомън), които се ползват със значителна самостоятелност.

Официално правителството на Китайската народна република признава 56 етнически групи в страната.

 

Някои гледки от Пекин, по път към Великата Китайска стена

 

DSC02282.JPG.ad22928a89c4a8a7f0eda697a8a554a5.JPG

DSC02283.JPG.ce963c7f7cda1f6550cb7584c7602d71.JPG

DSC02286.JPG.c426ca39dc437c66322ede1ea15673d3.JPG

DSC02289.JPG.4a4aa6b0d7d750a896a10c367efd0819.JPG

DSC02304.JPG.cbd66a21c37d464b3d087ae106c72a65.JPG

DSC02306.JPG.42055beab60906a9ffe47a08252a7c74.JPG

DSC02311.JPG.57787bcdbe4cbe710fd7afeb0e23e28e.JPG

DSC02315.JPG.c69fdbadeff20b7b11275b01b75f1bd7.JPG

DSC02317.JPG.8257fd473368c359bd87c4866985d74e.JPG

DSC02318.JPG.9f1773ee87b5ca0b67ab7e567f889bbe.JPG

DSC02319.JPG.ac99c6bcb5df17ed4cf8915400e97239.JPG

DSC02321.JPG.966c3cc88714772b79d4151df65787f6.JPG

DSC02327.JPG.f2a8b5e4e1d8e19e8caf8c2b2105ed47.JPG

DSC02330.JPG.365711069199d0d18925f8a3ce4b4bf0.JPG

DSC02337.JPG.1dfe9a1cad12fa70a3647d45f8daa2b0.JPG

DSC02338.JPG.d6f833cac08603707c3b8f438932ef31.JPG

DSC02344.JPG.627fa08cc43c64f28dd9a617268f2e94.JPG

DSC02347.JPG.e48cf69fd69dfa02bf711e65a4ebcb2b.JPG

DSC02358.JPG.a1c418fcc7edf6e9b72adb602fced03e.JPG

 

DSC02366.JPG.53c550c3c335cafda1e02c48faf1aaa8.JPG

DSC02367.JPG.3f99903c3f50fd48a617121546c104e9.JPG

 

И малко обикновени жилищни квартали, излизаме от Пекин, казах ли че има 7 околовръстни магистрали:), на 70 км. от Пекин е входа, който ще посетим за Китайската стена.

DSC02368.JPG.6e9096f6771dc34617e4887162a0e0bc.JPG

DSC02371.JPG.d332c6993d876fd0e7328af481d3b3d7.JPG

DSC02291.JPG.565cf7b0c5dc6937c22d3791da3b65f8.JPG

DSC02349.JPG.d679e23c1b98a7970369455befb818a1.JPG

DSC02342.JPG.7f61a4c5a2a79817e105118b96de48ea.JPG

 

 

Великата Китайска стена

След обединяването (221 г. пр.н.е.) на отделните царства са извършени редица реформи в първата китайска империя. Стандартизирани са мерките и теглилките и са пуснати в обръщение стандартни златни и медни монети. Реформиран е и писменият език, като е въведена валидна за цялата империя норма в изписването на йероглифите. С труда на огромна армия от осъдени хора е построена „Великата стена”, чиято дължина била над десет хиляди ли, или над 5700 км. Построената преди новата ера в Китай „велика стена” била направена от пръст и служила за защита на границите от набезите на идващи от север номадски племена. Инициатор и организатор на изграждането на тази стена бил пълководецът Мън Тиен.

Строителството на днешната Велика китайска стена е започнало през 1474 г. от н.е. при няколковековното управление на династията Мин (1368–1644 г. сл.н.е.). Стената е дълга 2400 км, висока – 5–15 м и широка – 5–8 метра.

 

Пристигаме на Великата Китайска стена, строена за да пази държавата от монголските племена, идващи от север. Монголците искали да идват на юг, на по-топличко в Китай. По време на династията Цин всички мъже от 50 до 60 год. възраст е трябвало да работят на стената.

Около Пекин има 5 места за влизане в стената. Ние пътуваме около 70 км. от последното околовръстно на Пекин и влизаме през Втората порта - Juyongguan Pass Great Wall

Juyong Pass Great Wall (Juyongguan)

https://en.wikipedia.org/wiki/Juyong_Pass

http://www.chinatourguide.com/great_wall/juyong_pass_great_wall.html

 

DSC02373.JPG.48c795bf40638349cff02d68932a0256.JPG

 

Гид Линда ни води

DSC02377.JPG.d3e9a92459bccb11938f63e42b6a14b1.JPG

DSC02380.JPG.6157b328e0ebe64fd237718d909ca951.JPG

DSC02381.JPG.0d8726099bdc97b3ad84f3503bd295ec.JPG

 

Джуйонг Пас е обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1987 г. и е Източната секция на Великата стена на прохода Джуонгуан. Великата стена на Джуонгуанския проход се разделя на два полукръга - на изток и на запад. Повечето хора предпочитат да се разхождат по западния полукръг заради красивата гледка. Всеки полукръг отнема около 2 часа походи. Великата стена около прохода се простира на 4 километра, като се извисява по билото на планините, образуващи долината. Природният пейзаж около прохода е изключително красив.

Времето е топло и слънчево, хората са малко.

 

DSC02383.JPG.73441a50bc5309ed99965bac3d7fc662.JPG

DSC02392.JPG.ac70dd687ac6745a5cf35d3ea66ca929.JPG

 

DSC02407.JPG.fbb816225de6d455bc41953ed2a0e7d9.JPGDSC02406.JPG.60a68a76c7efae793385a59e802d6a6f.JPG

DSC02414.JPG.e46a941befc7d10334af741661a3d909.JPG

DSC02415.JPG.5b50cffedbcdad8b61e030315d968aa2.JPG

DSC02416.JPG.b7f3fedd9d7935c8cc93f3604ba66fa4.JPG

DSC02418.JPG.e1a030e6b2820cd24ef984e395369464.JPG

DSC02421.JPG.6decd24794ef0ba92ae9cf30ca1054c3.JPG

DSC02422.JPG.8e9dd9c906ea5de014bc663a439d7b89.JPG

DSC02423.JPG.c07bec93bf847ef06bbdf41633ced3dc.JPG

DSC02426.JPG.e18667f227180c3f9531474a1ba96e37.JPG

DSC02430.JPG.26a3301b4f31eb580c5ca8c474ebda79.JPG

DSC02433.JPG.ed3706b52bcebdad36bc7671b29118dc.JPG

DSC02437.JPG.3d2426cabfe7245a389071313781db8d.JPG

DSC02444.JPG.cf23abce595279e983439c007b61726e.JPG

DSC02445.JPG.f5b5937fa4a4b359384785049bbae098.JPG

DSC02455.JPG.70b98b0afc4f1e45b086bdf001aac8f3.JPG

DSC02456.JPG.e11c50762520340aceca9cb7052889d8.JPG

 

Правят ми табелка с името, датата и изображение на Великата Китайска стена на папирус - 100 юана/25 лв., магнит 10 юана/2.50 лв., пия кенче с нес кафе, затоплено в тенджера с гореща вода- 10 юана/ 2 лв.

DSC02465.JPG.99adcf8cf7bb6c89cdcb83ad8a2c435c.JPG

 

И в 11 часа на обяд напускаме чудото Велика Китайска стена с този автобус

DSC02467.JPG.70f65c61cc1a583de5195aea4599b11f.JPG

 

 

 

  • Харесвам 24
  • Благодаря 2
  • Браво 3
Връзка към мнение

След Великата Китайска стена се отправяме  към Фабрика за нефрит. В Китай има само една държавна фабрика за нефрит, в Пекин. Влизаме в нея. Китайския нефрит има различни цветове - розов, лилав, червен, като най-добрият е със зелен цвят. Само императорското семейство е имало право да го ползва навремето. Добиват го от планините, отвън е камък, отвътре нефрит. Всяка година цената му се покачва. Има твърд и мек нефрит. Мекият се използва за фигури и статуи, твърдият за бижута. Твърдият има 8 нива за качество, като 8-мото е най-доброто. От твърдия правят гривни, които се носят на лявата ръка и цвета на нефрита се променя от състоянието на човека, напр. ако е тревожен, цвета на гривната става по-тъмен. Скъпи са и малко хора могат да си ги позволят. В днешно време нефрита е най-скъпия подарък в Китай.  Богатите китайци го подаряват на свадби и други специални събития. Сложили са от него и в олимпийските медали от 2008  г.

Продават се  много фалшификати в Китай, направени от друг материал и покрити само с прах от нефрит. В държавната фабрика, естествено, нефрита е истински и всички снимки, които ще ви покажа са от истински нефрит.

 

DSC02588.JPG.9ff3e096fa9cbf86ba918f7f7d588073.JPG

DSC02468.JPG.bb5d762e452c232545f52993ed765582.JPG

DSC02470.JPG.5131c460dbf1388da349b79656e22fe0.JPGDSC02471.JPG.d460b6e016c801919a622551047922f8.JPGDSC02472.JPG.873b81f4cc998e4acf06215ea03d9985.JPG

DSC02475.JPG.d95a8007d25db2412008f22256ded4d3.JPG

DSC02478.JPG.7c63f2421313480f1d1fccfea7e58c27.JPG

 

Тези нефритени топки са изключително популярни в Китай. Голямата топката вътре има много малки топки и символизира семейството.

DSC02545.JPG.840587b1607860f40a4878c1079995d0.JPGDSC02481.JPG.16a55252d00a893b1ef6c1706eb9e554.JPG

 

Този материал е бил вътре, в камък! 14 000 юана са 3400 лв. по курса на наше бюро.

DSC02482.JPG.f5ca8993f644fb70c0428b2884bfabcc.JPG

 

Показват ни медалите, изработени за олимпийските игри 2008 г. и обясняват за известната топка, символизираща семейството.

DSC02484.JPG.43835fc5b087604c602e2098f281b045.JPG

 

Разглеждаме, само разглеждаме....нефрит

DSC02485.JPG.8becdc55822515e73da67bc4d10012ed.JPG

DSC02488.JPG.472f72162a6c20a041fa34f569188c57.JPG

 

Огромен фонтан от нефрит

DSC02490.JPG.ef315ee87a8723d352aad8c347ad10ae.JPG

DSC02491.JPG.dc9e0c0bfcdf24ddbcf5cb81e0d12e93.JPG

DSC02495.JPG.fc5d10b00cc5ed86d803625e87e48da2.JPG

DSC02496.JPG.b3f56054c5d69387b317ad77930e0ad4.JPG

DSC02497.JPG.707f4d267f4487bd0baa69a071f65ef1.JPG

DSC02498.JPG.39d77efd40c912377e1dbdd65058ebb3.JPG

DSC02499.JPG.34059e91e400a258ac941c1b9b73488e.JPG

 

Нефритена жаба - символ на парите. Цена DSC02502.JPG.1d9ff155fb60c8a5e951eb21fcba7097.JPG

 

DSC02519.JPG.25b144018f03799cd7bbd3313bf9786b.JPG

DSC02520.JPG.62b7aa0f943f18e4d73ac724d1ecdf81.JPG

Нефритения Буда, който получавате срещу 12 200 лв.

DSC02521.JPG.046958991c6f5c9e0dcd33eb6f48e11a.JPG

 

И конче, за 22 000 лв.

DSC02522.JPG.54029de40d8ec7e36a90917a12a06e51.JPG

 

Следват многобройни зали за бижута от нефрит

DSC02492.JPG.4379818ab714446faaff0f4bdcbba367.JPG

DSC02504.JPG.3fa191ec7704a21243ff6d512aef9d01.JPG

 

4000 лв.

DSC02513.JPG.47459d2da743a50f8191cbe8617a0fdc.JPG

 

Гривните, които променят цвета си според настроението на човек - 2900 лв.

DSC02515.JPG.a7e67209435165a8009ba5de01e29b6d.JPG

DSC02517.JPG.d0fd2b77c9d58de0cc291991e391d3b8.JPG

 

Други, по-евтини гривни

DSC02547.JPG.01df48c3528b062e35dd438970dc8589.JPG

 

Губиш се в многобройните зали. Но, това е държавната фабрика на Китай!!! все пак!

DSC02539.JPG.d923ed75ce2ef33e5a51130078fb8ab5.JPG

 

Само за 12 000 лв.

DSC02541.JPG.8013d8b416b20769603d7ef533b9b004.JPG

DSC02543.JPG.3ff5f661f3ef89eeb9fcd804a8360ec6.JPG

 

За довиждане от нефритената фабрика ще ви покажа отново фонтана от нефрит, само 1 500 000 лв., май го сметнах правилно

DSC02554.JPG.98e64de00e0016fef9aa36f08bc3f7af.JPG

DSC02550.JPG.845df385bbcd01f7677d22383f22eb3d.JPG

DSC02551.JPG.c8ac3d14008fb846e36f1b3de93a1052.JPG

DSC02552.JPG.9904a7eafb17a0ad8ab2520dd7c01a6d.JPG

DSC02553.JPG.e3b47fddde8933d6cd0490a25bbaa1f4.JPG

 

След кристално чистия въздух на Великата Китайска стена, след толкова нефрит, време е за обяд - бонус от фабриката.

DSC02564.JPG.d71cb4bedabb85b05a9eaddc6fcbd05e.JPG

DSC02578.JPG.939f895bc2c78e56a069e5ab3ee7c29f.JPG

DSC02581.JPG.f6cc0a7166eb9ae783c272c0bc88bf2c.JPG

DSC02585.JPG.412f5ce2b4cd11f1f2696b6596b93c1f.JPG

 

 

 

 

  • Харесвам 25
Връзка към мнение

След обяда отиваме  към Летния дворец на императора. Вход 20 юана/ 5 лв. без влизане в сградите, отворени за посещение. Има автоматични гайдове по 20 юана, и на български:O. На нас Линда ни разказва дълго и подробно. Летният дворец, разположен приблизително на 12 км на северозапад от централната част на Пекин, е построен през 1750 година и възстановен през 1888 година. Забележителен пример за императорски градини в класически китайски стил той се простира на 3 кв.км. площ, 3/4 от които са водни площи. С около 3000 постройки, той е най-добре запазеният императорски комплекс в Китай. Включва планината Уаншоу и изкуственото езеро Кунмин. Летния дворец на императора е императорската градина на последната китайска династия Цин. На втори декември 1998 г. е включен в списъка на световното културно наследство от ЮНЕСКО. В Градината са разположени павилиони в най-разнообразен екзотичен стил, свързани от покрита галерия, дълга повече от 700 метра, и сякаш безкрайна верига от балюстради от снежнобял мрамор.

 

Входът

DSC02605.JPG.8815037c1cba14a95ec014fce69386bc.JPG

DSC02607.JPG.348bd192a133699f62e2c82c8d20e188.JPG

 

Малки китайчета, дошли отнякъде, и те да видят. Всички хора много се радваха, когато ги снимахме. И тези деца също.

DSC02609.JPG.474fdb214b9813fccafde4388f4a13f5.JPG

DSC02610.JPG.0c5ba091f5d43fb17a89d0b3052b4706.JPG

 

Още сме пред входа. Навсякъде в Китай има по 2 лъва от двете страни на входовете, мъжки и женски. Този е женски, познава се по това, че под лявата му лапа има малко лъвче, обърнато по гръб. На мъжкият под лапата е земното кълбо.

DSC02611.JPG.7f93937556b12d4bfdb2f63a33d24866.JPG

DSC02612.JPG.ead9a1bafebf29ed47578cfc29ffb4bf.JPG

 

Вече сме вътре

DSC02613.JPG.835f36d71e1df03d82e780571dff73ce.JPG

DSC02614.JPG.9043ae726f2011520099da573119a15c.JPG

DSC02618.JPG.dd471ae6f849403fe7106228333cd2d2.JPG

DSC02617.JPG.9dc252d283f4a7fc626cf115e1c21c07.JPG

DSC02619.JPG.91b8b427589cf9e3d8fdcfe64b7c3fe4.JPG

DSC02620.JPG.54db2aaa20f7f46536a3bcab28a4ec47.JPG

DSC02626.JPG.98adeef9371c66710b92ae89fb408c48.JPG

DSC02628.JPG.5b1b7cc72d0db6637e742734ba30bc9d.JPG

DSC02629.JPG.fb4a79a16909807a332ea35847551dec.JPG

DSC02633.JPG.fc53681531ba621c37224cf2a6053f51.JPG

DSC02637.JPG.adf9396aec9d01561f91f87e81fd3203.JPG

DSC02639.JPG.f08e4123a1cd089f64fbb6160095d5e0.JPG

 

Отзивчива за снимка китайка

DSC02642.JPG.1ba65188da81b1c5b3149f433a33c663.JPG

DSC02644.JPG.9f580ea01a4b34d724bd56c81b013168.JPG

DSC02645.JPG.9a80a43a052476be6739bba9c412eb8f.JPG

DSC02648.JPG.92869cfe9a28e7bd1197f31acf45385b.JPG

 

Покритата галерия, дълга повече от 700 метра, където се е разхождала императрица Цъси, да не я вали :)

DSC02655.JPG.0fba365881b0a3c69b4486b585a69f3f.JPG

DSC02656.JPG.b5e2efb5f8e942591ad9287736f7e580.JPG

 

Малко европейци посещават Китай, според гид Линда. Във всички обекти, които посетихме множеството бяха китайци.

DSC02662.JPG.04e9de835e3e85bba871937f7622daed.JPG

DSC02665.JPG.5c7c95e853de2f182ff7d92af197263f.JPG

DSC02666.JPG.1cc33fdb753978f3709d1193744ef11f.JPG

DSC02669.JPG.775bc0259d67ed94d561c9ea49c65fd6.JPG

DSC02672.JPG.af4fa8b175974868dffd491b5fa84144.JPG

DSC02674.JPG.d338c371f82c278cc1c1656ad6e69ad7.JPG

DSC02675.JPG.4daaaa0b6248341f7ec117583c6677c2.JPG

DSC02676.JPG.50eb160d1ff70816b2934af65b2b55f0.JPG

 

Мъжки лъв

DSC02680.JPG.e5ed271bf1143b967a8e21dac6df4ec6.JPG

DSC02682.JPG.18367e671471a1b120b813bb2f3e2002.JPG

DSC02683.JPG.58f3e56da02289cfc6dd2fc7e0213ae3.JPG

 

На брега на езерото Кунмин, което е в дворцовия комплекс, се намира закотвената завинаги Мраморна ладия, където е обичала да похапва императрица Цъси, похарчила за окончателното оформяне на комплекса Летен дворец средствата, събирани за строителството на китайския военноморски флот — 30 милиона ляна сребро (937,500 кг).:ok:

DSC02686.JPG.814734d95e9d1aa7cca8926b74db482f.JPG

DSC02688.JPG.7951ddc55a46715f9d9b11d0acb7c2ce.JPG

DSC02691.JPG.d3154e42b1f77bac94dda8c3475686db.JPG

DSC02692.JPG.b343c29cabbd728118d83aa226b03f2f.JPG

DSC02695.JPG.93494429466e9b3bb20784934eab9240.JPG

 

Напускаме Летния дворец към 17 ч. и се отправяме за вечеря. В Китай ресторантите затварят в 20 ч. Китайците стриктно закусват в 7 ч., обядват в 12 ч. и вечерят в 18 ч.

По пътя. Да виждате трафик в 24 милионен Пекин в 17 часа?

DSC02702.JPG.4e915e654e21653b3c673a053aacfc2e.JPG

DSC02703.JPG.d3c80e372d39e89cfd9d202da8999cc0.JPG

DSC02704.JPG.aa536af0428800238310c2abafe6c873.JPG

 

Пекинският национален стадион, наричан Птичето гнездо. На него се провеждат церемониите по откриване, закриване и някои състезания на олимпиадата през 2008. През 2002г. китайското правителство обявява конкурс за най-добър дизайн на бъдещия стадион, който е спечелен от швейцарската фирма Herzog & de Meuron. Стадионът струва на китайското правителство близо 423 милиона долара или 325 милиона евро. По време на олимпиадата е със 100 000 места, след това ги намалят на 80 000. В началото стадиона е проектиран да бъде с покрив, но впоследствие той отпада за по-голяма сигурност.

DSC02705.JPG.fe725e4d8f7d4b20d152c280d6826959.JPG

DSC02706.JPG.7055496e67a6b993302296c011f401d9.JPG

 

17.30 часа в 24 милионен Пекин, района около Гнездото, което е вляво на снимката

DSC02708.JPG.d8ed8bd62e13348281f3a2ff240e971e.JPG

DSC02710.JPG.3e28c7467e12377d05c72ee0d1899ce1.JPG

DSC02714.JPG.07b8b5f6bb6462d150b949ff9017ac97.JPG

 

Пътьом ни вкарват в луксозен магазин за чай с демонстрация на приготвянето му. Популярна китайска поговорка твърди: “По-добре три дни без сол, отколкото и един ден без чай.”

Това, което аз видях е, че китайците пият чай непрестанно. Всеки е с термос, в който плуват листа, буквално навсякъде има топла вода в диспенсери за доливане на термосите /в самолета, на летищата, във високоскоростните влакове, таксито в което се возих спря по средата на пътя да си налее вода в термоса от някакво заведение/.

Запарват ни различни видове чай, опитваме, някои купуват.

 

 

DSC02718.JPG.391a8a62fbea277218ce547a9512adde.JPG

DSC02719.JPG.4a463d034cefa5129c914a968d5ebb1c.JPGDSC02726.JPG.87cf7ced16c11f836000f5d39b493a10.JPG

 

В древността участниците в ритуала “пиене на чай” са си разменяли безмълвни сигнали с почуквания по масата – най-често докато тайно се ухажвали. Например, ако почукаш с един пръст по масата, означава “Не съм женен”. Потропването с два пръста казва: “Част съм от щастлива двойка”, а с три (палецът и показалецът остават свити) – “Женен съм, но съм свободен”. Китайците смятат, че 4 не е щастливо число, затова следващото почукване от “чаения” език е направо с 5 пръста и в превод звучи  “Не искам да ти кажа дали съм обвързан”.

 

Най-скъпият чай в Китай - бере се от дърво, не от храст. Друга негова особеност е, че колкото повече стои, по-хубав става и съответно по-скъп. В магазина 100 гр. се продаваха за 100 долара, казаха, че стигали за 3 месеца. Правиха ни и от него, на мен ми миришеше ужасно лошо. Останалият чая е най-хубав за пиене до 6 м. от пакетирането му.

DSC02727.JPG.b56a8642ed0ce5552e63949915ed3c54.JPG

DSC02728.JPG.4399836150539861ac7e3e59dcabbeb6.JPG

DSC02730.JPG.823d0814cfbeb667b86f6c9a4879d4af.JPG

 

Отидохме на вечеря в този ресторант

DSC02731.JPG.92d9fa9231e287ea1d6b911f0096751c.JPG

 

И завърши първия ден от престоя в Пекин:)

 

Следва...

 

 

 

 

 

  • Харесвам 19
  • Браво 4
Връзка към мнение

На следващия ден

тръгваме към Площад „Тиенанмън“, неправилно изписван като „Тянанмън“. Преди влизане има проверка на багаж/скенер и паспорти. Не си оставяйте паспорта в хотела:)

DSC02740.JPG.22e212e5cac3f0d00330b4639d6a524b.JPG

 

След проверката се минава през подлез и се излиза на площада.

DSC02741.JPG.a2fc207170a30e455ea6901f56a27dcd.JPG

 

„Тиенанмън“ е един от най-големите площади в света с обща площ 440 хиляди кв. метра. Събира около 1 млн. души. Площадът носи името на вратата "Тиенанмън" (в буквален превод "Вратата на небесното спокойствие"), построена в северната му част, която го отделя от Забранения град. Строителството му започва през 1417 г. по време на династията Мин и е окончателно завършено през 1699 г. от династията Чин. Площадът е символ на китайската нация. Около него са всички държавни институции на Китай. Тук се намира мавзолеят на видния китайски политик Мао Дзъдун и този ден е отворен за посещение, поради което сякаш целия китайски народ се е стекъл да го види.

 

DSC02754.JPG.cf07262443106e80f822f5ce7583a299.JPG

 

Входът към мавзолея, отделен е от площада.

DSC02753.JPG.b2d58114952f74d70964059900a381fe.JPG

DSC02763.JPG.147d096bd630eeae887f8f3d7e2e5cf3.JPG

 

Гид Линда с българското знаме. Вече сме на площада

DSC02749.JPG.feeca76bb003f1824202bb76f3123713.JPG

 

Площадът. Рано е и е доста студено

DSC02767.JPG.880a9028a1d72ecd12977168f86b8fd7.JPG

 

Всичко е под контрол.

DSC02768.JPG.0996439e94252bbb0feaa5957acddc5d.JPGDSC02770.JPG.426c8fbd6bc5b91d5d34c0793a80ea84.JPG

Мавзолеят по-отблизо, откъм площада

DSC02763.JPG.147d096bd630eeae887f8f3d7e2e5cf3.JPG

 

Някои китайски етноси на площад Тиенанмън

 

 

 

DSC02773.JPG.72a7405a29fe094ae75af85d1d092a35.JPG

DSC02775.JPG.6da04049c5b951825dc527ef1b82ac12.JPG

DSC02776.JPG.4031cfc15e838377f0169693a318295f.JPG

DSC02778.JPG.02ec6a17799f478c24e7758e0aee21ef.JPG

DSC02791.JPG.a37e382c96f4d146df8301dcb0183e13.JPG

 

Китайци

DSC02794.JPG.c6281b84474fedf25a7ef2ddf2a98d41.JPG

 

Това е Вратата на небесното спокойствие – Тиенанмън, вход на бившия „Забранен град" – императорската резиденция на династиите Мин и Цин, която се извисява над огромния едноименен площад. Вратата, построена през 1417 година, се състои от кула с двоен покрив и девет фронтални колони, издигнати върху червената платформа с пет врати със сводове. Цялата структура от основата до покрива е висока 33.7 метра.  Кулата е величествена с двойните си покриви и закривените нагоре олуци, жълтите печени керемиди и алените стени, конзолите и гредите, изпъстрени с резба, и изписаните стълбове.

Тиеанмън е символ на нов Китай. В стилизирана форма тя представлява основният елемент от националния герб на Китай.

DSC02797.JPG.9380519d5f569fd44d45603014c9c063.JPG

 

От площада, през Вратата на небесното спокойствие, влизаме в Забранения град

DSC02802.JPG.36596ea6ae0700143dda8723defe4aa2.JPG

DSC02803.JPG.9e1d8871433e8af5b7e357f6632840cc.JPG

 

Забраненият град е укрепен район на китайския императорски дворец в центъра на Пекин. Използван е в периода от средата на управлението на династията Мин (1368 – 1644) до края на управлението на последната династия Цин (1644 – 1912). Най-общо името „Забранен град“ произтича от факта, че от самото начало достъпът до града е бил забранен за външни лица, а всяко нарушение на забраната се наказвало със смърт.

От 1406 до 1420 г., 100 хил. майстори и милиони работници изграждат вътре 800 двореца, 75 административни сгради, множество библиотеки, храмове, ателиета, павилиони, беседки и свързващите ги пътеки, градини и дворове. Строен в продължение на 14 години, той е истински град в града, отделен от външния свят с 11 м висока, 8,62 м широка и 3400 м дълга правоъгълна червена стена, заобиколена с широк 52 м и дълбок 6 м крепостен ров с вода, наричана „Златна вода“. Броят на стаите е ограничен до 9999, защото според китайците числото 10 000 символично представлява „безкрайност“, а и само боговете можели да притежават дворец с 10 000 стаи. Дворцовият комплекс е пример за традиционна китайска дворцова архитектура. В периода от 1420 до 1911 г., почти 5 века, Забраненият град е административен център на държавата, дом на 24 императора от династиите Мин и Цин, техните семейства и обслужващ персонал. Властта на императорите приключва със Синхайската революция от 1911 г. На 1 януари 1912 г. е провъзгласена Република Китай с първи президент Сун Ятсен. 6-годишният по онова време император Пу И е принуден да абдикира. Новият политически режим позволява на императора да задържи титлата си и да остане да живее (но вече като затворник) във вътрешния двор на Забранения град. Външният двор става резиденция на националистите и е обявен за обществено достъпен. Понастоящем е със статут на дворец-музей. Пешеходната обиколка е около 5 км. Градът се простира на повече от 720 хиляди квадратни километра, десет пъти по-голям от Версайския дворец във Франция. Как това инженерно чудо и било създадено в период в който са съществували само елементарни сечива и инструменти и как е оцелял след 600 години, изпълнени с войни, катаклизми и природни бедствия?  Неразказаните архитектурни тайни на Забранения град, едно от най-големите чудеса на средновековието, са фокусът в документалния филм на Канал 4 на британската телевизия BBC. Филмът „Тайните на Забранения град" се опитва да отговори на тези въпрос, фокусирайки се върху два главни аспекта: транспорт на материалите и тяхната издръжливост при природни бедствия.

 

Снимки от Забранения град

 

Пиедестал от бял мрамор, около 10 метра.

DSC02804.JPG.6acb738932037002794b17227c7de1c9.JPG

DSC02807.JPG.6913116360cb691c01210f94e6207457.JPG

DSC02809.JPG.306aa8077dff9b789c8263593a043631.JPG

 

DSC02812.JPG.2679adbf77dc3c0b29cebc4ff2c34499.JPG

DSC02811.JPG.6162be2540435ef67e5ae58cdb111092.JPG

 

DSC02828.JPG.85bbfc59f5f215e2455af87fb5ecc2cf.JPG

 

DSC02827.JPG.875d11b8b3869bb118ac1c4a978e8435.JPG

DSC02829.JPG.dd1adb51babc5c152094fa5ab2d3bd7d.JPG

DSC02830.JPG.98b779fa8ab5df2c0065eb23d818ff77.JPG

DSC02832.JPG.2bc406f6115e2da659f335d15f3446d7.JPG

 

DSC02835.JPG.fab6692fcd612c83b571fea1c2bff6cd.JPG

DSC02837.JPG.609b629505d4d93cd80efa48d77c87c3.JPG

DSC02838.JPG.0e1348742d70a357f197a128aaece488.JPG

DSC02845.JPG.8fff9b0c47fa0d2e39b4589053295fc2.JPG

DSC02852.JPG.d96ac8aba72dfeecdeafe3f748919985.JPG

DSC02855.JPG.7190ac4211fe687b910d8383fab801a3.JPG

DSC02856.JPG.131207e75e30e40167e883e3a456352d.JPG

DSC02859.JPG.8577f1bcaef49afca4e254922e07a95c.JPG

DSC02862.JPG.16cd560a124f1c8d1db1644ff0a51e55.JPG

 

Излизаме от Забранения град

DSC02863.JPG.150f7069f8c3e5e798cb5eb6ecb26a11.JPG

DSC02864.JPG.02950dd7c21dbd367e55a2237a895e0c.JPG

 

Отиваме на езерото Хоу Хай (Задното езеро). Спокойна и традиционна атмосфера, магазини за сувенири, представящи традиционните занаяти в Китай. Стари, традиционни къщи /хугун/ и тесни улички /хутун/. Една къща там е с цена около 220 000 юана/54 000 лв.

 

DSC02868.JPG.0a10e09bef88f53622f55c31d011d16c.JPG

DSC02869.JPG.d48c9ddca85acbf5da42e1b7b7db08fc.JPG

 

Студеничко е в Северен Пекин през ноември

DSC02871.JPG.34edbdae729658b8ceadc3f5b302e389.JPG

DSC02870.JPG.d677e98f57b55790dc8927ca87926c64.JPG

DSC02872.JPG.225f9449f28da21ae0bc2631024db004.JPG

DSC02881.JPG.9f97b5e1a8e153c83d147f62e957edc8.JPG

DSC02882.JPG.c7be70bdf0decc23695a54ef615767cb.JPG

DSC02883.JPG.844404b9552983a5f739bb6102556e72.JPG

DSC02885.JPG.2ed3dc2fcf170ce72889d6d218e8b323.JPG

DSC02888.JPG.870bee4d5e43d1724c12c646844ca02c.JPG

DSC02889.JPG.7f551fddef20eca96136e74261b71344.JPG

DSC02890.JPG.26f5a45129f8107e0fc010bf9cc4227a.JPG

DSC02893.JPG.191774286777ea13c0caa9b551b6be14.JPG

DSC02894.JPG.1bccd791a89ffb974f524ea8274169a2.JPG

DSC02896.JPG.5b7313f3672ce19d4038045e94faba55.JPG

DSC02899.JPG.d75c3518d63466998eec0f01b72139d2.JPG

 

Това е  автобусът с който се движим.

DSC02903.JPG.b8b58a23185f1b481285e6b864ba368a.JPG

 

 

Отиваме на главната търговска улица на Пекин- Wangfujing Street, многобройни пешеходни зони, търговски обекти и традиционни заведения, дълга над 1000 метра. От средата на управлението на династия Мин тя се превръща в основна търговска улица. По времето на династия Цин тук се построяват десетки резиденции на принцеси и аристократи. От 1903 год. е основната търговска улица на Пекин.

 

Не съм снимала много. Нормална търговска улица с магазини на всички световни марки. В края й има една пряка на която продават пържена храна- отвратителни буболечки и всякакви гадости, които даже мърдаха на едни клечки. А как миришеше на гранясало олио, не е истина.

 

DSC02913.JPG.adbed20fceea72b70cec9900d6418e38.JPG

DSC02915.JPG.f7b831ba1f29b6643d0f5faad807a778.JPG

DSC02916.JPG.e4beb98d8114b13a24e8a4f81dd6b8fe.JPG

 

DSC02917.JPG.29f6468382f72bf4594fe4a78a65d654.JPG

 

DSC02919.JPG.34c0ef3f0fc4235f548cd5a4a70a6173.JPG

DSC02920.JPG.a77028cd30d918f094ec03891f509634.JPG

 

DSC02921.JPG.2c7d35a350c3bffc1d17a0507c1d3f5d.JPG

 

Закарват ни до Silk market, пазар за коприна. Нещо като голям мол, с магазини без цени, на пазарлък. Копринени, кашмирени шалове, дрехи, електроника. Следва бурна търговия.

 

И след това на вечеря тук, олинклузив:smile3: Всичко беше много вкусно. Пъдпъдъчите яйца са обичайно ястие в Китай. Тези са мариновани, взех си, няма разлика от нормално сварено такова.

 

DSC02923.JPG.ff614d6b6dab9c5d6e2717274ca430f1.JPG

 

DSC02924.JPG.5b020dbb2fe091455da0e64889c10351.JPG

 

DSC02925.JPG.0551a427d28b6f427f72f83820eb4f9b.JPG

 

DSC02926.JPG.31992a0152176a3ef37c62219d45d948.JPG

 

DSC02927.JPG.458c1148b6f70788de45f184c77678c0.JPG

 

Виждат се лютите чушчици, нали:)

DSC02928.JPG.54fd5ef5b208f9f62176a9755a34b421.JPG

 

DSC02929.JPG.6d25d9e3a267129ec2ce0d034b5ddc36.JPG

 

DSC02930.JPG.70a3f7a01c4456ee5f6ab51117614266.JPG

 

DSC02931.JPG.6126dbcc11c1d4b32c5fbfcc8fafa216.JPG

 

DSC02932.JPG.f51c3c4adcfe68a1fb4c4a21a9b37ef3.JPG

 

DSC02933.JPG.0d658377f64a3286c6ff32a483d7af96.JPG

 

DSC02934.JPG.2c03167dcadb613eabd5c1ed2d99b016.JPG

 

DSC02935.JPG.49febda48c8738bfb147e013d031a4d7.JPG

 

DSC02938.JPG.0f739dbada9f05d81e3baa9d636aff41.JPG

 

DSC02941.JPG.67ac489ffc09770ba51f4edf026ad431.JPG

 

DSC02943.JPG.fa49e83b34941fbe3e5505c0f11bb38b.JPG

 

DSC02944.JPG.d2f11446a07d68ac03cc3549565f5708.JPG

 

DSC02945.JPG.dd8a963bce6ee0061beb66f415c1feb2.JPG

 

DSC02946.JPG.ed33fe88104b4663265bf36e66d19cd4.JPG

 

DSC02949.JPG.55e9cb5a8b612b9d7b033c1ecaa8c675.JPG

 

DSC02948.JPG.60cbd5aec5bd1ee9743c7246288ae309.JPG

 

DSC02950.JPG.e2bf1b070551243058b0d0b19ff4a469.JPG

 

DSC02947.JPG.3d6f907b25eab5b2452063697c890101.JPG

 

DSC02951.JPG.d0f1290e0372721d5053ee10381d8327.JPG

 

Следва.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC02766.JPG

DSC02887.JPG

DSC02936.JPG

DSC02939.JPG

DSC02940.JPG

DSC02942.JPG

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Връзка към мнение

На следващият ден, след ранна закуска, се отправяме към една от гарите на Пекин. Дестинацията ни е Пекин-Луоян. Целта са  Пещерите Лонгмен, Longmen National Park, в списъка на ЮНЕСКО от 2000 година и Манастира Шао Лин, в два дни.

 

DSC02955.JPG.8041cf7dbd00476ad59610949f39886e.JPG

DSC02957.JPG.2f5020085c69206666a7b8c02a214c5e.JPG

DSC02962.JPG.f2abc41ac9f97593525d3830cca4089c.JPG

 

Това е типично китайско моторче. Няма мотор в Северен Китай по това време на годината, без това наметало, което е и с ръкавици. Целта е предпазване от студа, а разновидностите на наметалата са хиляди.

DSC02956.JPG.757058551a14e2f4b95eb7a70b9e2a96.JPG

DSC04066.JPG.987f681020e9f54a3dbe35b2262975e2.JPG

DSC04100.JPG.d025957773dfb64e5e764987abf129f0.JPG

 

Ще пътуваме за Луоян с високоскоростен влак. Максималната скорост, която разви и се изписа на таблото беше 309 км/ч. Средна около 260 км./ч.

Китайските високоскоростни жп линии -Общата им дължина днес достига 220 хиляди км, с което заемат първо място в света. Според статистически данни, всеки ден се движат повече от 4200 високоскоростни влака, превозващи над 4.5 милиона пътници. Например от Шанхай, който се нарежда на първо място в страната по честота на влаковете, за един и същи маршрут и дестинация, на всеки 4 минути има влак.

 

DSC03039.JPG.5085fba2201c53886a9dd566790882f4.JPG

 

Влакът от Пекин за Луоян тръгва в 8.17 ч., пристига в 12.30 ч.

В 6 ч. отпътуваме за гарата. На билета ми са изписани имената ми, № на паспорта, номер на изход за перона, влак, вагон, място. Пристигаме и следва първа проверка - на билет и паспорт. Втора проверка - скенер на багаж, скенер на хора и физическа проверка на хора. Билета се пази, за да излезеш след това с него от перона на гарата.

 

Гарата

DSC02963.JPG.1db16905d5acc75c53cc8e7d1cbdb55b.JPG

 

DSC02964.JPG.31133724c5b83f9899dc22ca4f0d5fb8.JPG

 

DSC02965.JPG.c21b76b3431c2f4ce435255f2e69787e.JPG

 

DSC02966.JPG.fa719640d60cec8e7723cc7c9c4095bd.JPG

 

DSC02967.JPG.8d62839f73bcccf01a60abc35bd61d67.JPG

 

DSC02971.JPG.d07491db35b9b017622b8b9e719066d3.JPG

 

DSC02972.JPG.f34da0a7a7b9b04fc4374ff7fed42383.JPG

 

DSC02977.JPG.025c09ec44292d7c9fab47d8ff8293ac.JPG

 

DSC02978.JPG.2cdf6c6684ed3817e145622f7858fbb0.JPG

 

Не може да излезеш на перона, когато си искаш. Около 5 мин. преди да пристигне влака, може да преминеш с билета си през тези контроли и да слезеш на перона. Престоят на влака на гарата в Пекин е 2 мин.

 

Нещо тъмна ми е станала снимката, в ляво на нея са контролите за преминаване към перона.

DSC02980.JPG.921c1de5fa90efa683ef8e340c3df93e.JPG

 

На перона

DSC02992.JPG.c25dfe3b99fa8819c062e255860248e7.JPG

DSC02996.JPG.0a4ef4a869542db35118a1a233816904.JPG

 

 

Снимки от влака на Пекин, на квартали и предградия, снимки по пътя към Лоуян.

 

DSC02997.JPG.acd8dd8b3ea21e8565688bed09063423.JPG

DSC03002.JPG.9a9cd6225246ee55bca2264c7d34939d.JPG

DSC03007.JPG.746d96cd77dff44d40bdf7bc55ef0078.JPG

DSC03011.JPG.615a8ae717f0194836afccda82d73a17.JPG

 

DSC03017.JPG.dee651562a6a170d66f3838db1dcb08d.JPG

 

DSC03022.JPG.8b8fa1f3f7afeaf323264b21ce65102e.JPG

 

DSC03024.JPG.f364629a57e37a39883f80c19c633966.JPG

 

DSC03011.JPG.615a8ae717f0194836afccda82d73a17.JPG

 

DSC03033.JPG.8fee354f5a216ae02d197b32e968b8ed.JPG

 

DSC03034.JPG.19057181fedae7142047cf375d75ab5c.JPG

 

DSC03061.JPG.17f3a8918efb6cfe70de9dd1158023be.JPG

 

DSC03074.JPG.ac2d69f56740dd6030e1430f2daa2f20.JPG

 

Във влака се преминава свободно от вагон във вагон, автоматични стъклени врати. Към всеки вагон има огромна, чиста тоалетна с мивка, ниши с диспенсъри за топла/студена вода. Сервират храна срещу заплащане, обикновено нудъли и ориз с месо/зеленчуци, топли. Следващият влак съм го снимала подробно, този не се сетих, гледах все навън. Когато влака минава много близо, на 10 м. покрай потресаващо бедни къщи/коптори, навсякъде покрай тях има висока бетонна стена и почти не се виждат. Може би това са китайските села, някои мисля, че бяха фермерски поселища, потресаваща беднота и мизерни, схлупени коптори.

 

DSC03075.JPG.117a8aeaf4761799552c6dc342e12926.JPG

 

Снимки от предградията на Лоуаян

 

DSC03082.JPG.a4b2ff0b25c180311ab0a409e2972c26.JPG

 

 

 

DSC03085.JPG.1600d80c829ed3c586ccb0f51060267b.JPG

 

DSC03087.JPG.2b820959ec4710604386506e07c41528.JPG

 

DSC03091.JPG.aa4b47b4a128a62784ec583e740c6700.JPG

 

DSC03096.JPG.efc0ae6a203c76ffb28697b78b777ca3.JPG

 

DSC03097.JPG.31286318315b5d673e14fae22bbdd25c.JPG

 

Всички жилищни сгради, построени от една фирма, са абсолютни еднакви, навсякъде в Китай.

DSC03101.JPG.b379d3c7815b7efe4accf24b484e47d7.JPG

 

DSC03104.JPG.da9be1489a79cc7e7e96325c20125415.JPG

 

DSC03107.JPG.83b33641f0e31aedb6034f4a63c570f5.JPG

 

DSC03110.JPG.dd8fd594fbea4e3ba37683a4dd280472.JPG

 

Навсякъде откритата почва е покрита с такива зелени платна, това е задължително според "Програмата за опазване на въздуха".

DSC03112.JPG.463432afbdb958311a09e6056b78d38a.JPG

 

DSC03114.JPG.d54f2acd7b48ae3085672489051985fc.JPG

 

DSC03117.JPG.9e190c3bc5e7670e8cd27b74840fe739.JPG

 

DSC03118.JPG.e5c6005a93c27fe03ab4dd6133e746f7.JPG

 

DSC03125.JPG.7f8906df558c1b42d3f02e8ff979d283.JPG

 

DSC03133.JPG.c5a95c8814fdebb8bc39508c7bd13e14.JPG

 

И пристигаме в Луоаян

 

DSC03146.JPG.99a587082f7a34da6e7586c93d65fcdb.JPG

 

На перона в Луоян ни чака друг гид - Тин. Качваме се в луксозен автобус, времето е слънчево и Тин иска разрешение да ни изпее песен, защото сме донесли слънце в града му. Предния ден е валял малко сняг. И вярно запява на микрофона. Изпява ни една песен и започва да ни разказва за града си.

 

Гидът Тин

DSC03190.JPG.544379aa3893b188b6cbfa54a4582608.JPG

 

Луоян е град в провинция Хънан, Източен Китай.Населението на провинцията е 100 млн. жители, на Луоян - около 7 млн. Малък град:smile3:. /Водачката ни в Шанхай (30 млн.) - къде ходят шанхайци през уикенда? - Ами, на разходка в някой малък град 6-7 млн./

 

Символ на града е цветето божур. През м. април всеки ден има фестивал на божурите. Луоян е бил столица на Китай по време на 9 династии в продължение на 1300 години, 125 императора са живели тук.

 

Вече сме в автобуса

 

DSC03166.JPG.98088b6aec8be7e4d07150a81f366edf.JPG

 

DSC03148.JPG.2c3640ee44731eb16fca70687d5a3eb2.JPG

 

DSC03149.JPG.c6cb636d207e863beb1bf7a399ca6b58.JPG

 

DSC03150.JPG.851be0f1f35ced0af2610c469545a2f1.JPG

 

Как ви се струва движението за 6 млн.град:smile3:

DSC03151.JPG.443d4baa42098643c6340b03ed02c816.JPG

 

DSC03154.JPG.ce57ac924d87bc76026133d729ee10ad.JPG

 

DSC03160.JPG.e2c767b18bf1fccea528f9b73ab3fff7.JPG

 

Спираме в този мол за обяд, свободна консумация, по един сандвич или нудълчета

 

DSC03162.JPG.6816988ca41d699c3e1545359a21b8e0.JPG

 

DSC03173.JPG.61d09ef04c8a719b4c58b3b9f5ecf325.JPG

 

DSC03174.JPG.f0896074502ceb27541d0f1cd93b9bbb.JPG

 

DSC03175.JPG.8391dfbd1b39690cc530817fef060d59.JPG

 

DSC03177.JPG.f044858c5de6565bb93d800a5427f30a.JPG

 

DSC03178.JPG.73339139146ccf99dc27dbcac78cb3b6.JPG

 

DSC03181.JPG.a5bfbeae1009d4b206c56498157c456b.JPG

 

DSC03182.JPG.3db20acc84b3072a997effcdc63432e7.JPG

 

DSC03187.JPG.fe95d7fcf485cd9d5225d0ac700824a8.JPG

 

 

 

 

 

 

 

DSC03032.JPG

DSC03081.JPG

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Уникално пътуване и уникален разказ. Много отдавана искам да отида до там и все не намирам смелост за само-организация, а организираните турове които намирам нещо не са ми съвсем по вкуса. Така че (не съвсем) благородно завиждам и очаквам продължението :danced:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Преди 1800 години Луоян е бил най-големия град в света с 1 млн. и 800 хил. жители.

 

Ще спим в Луоян, утре ще бъдем в Шао Лин (много ми хареса), но сега, след като хапнахме, отиваме към Пещерите Лонгмен, Longmen National Park, в списъка на ЮНЕСКО от 2000 година.

 

Пещерите Longmen се намират на около 13 километра  югоизточно от град Луоян.

Отнема около 4 часа, за да се види всичко. Билета е ………юана.

Лонгмен в превод означава Портата на дракона. Лонг-дракон, мен-порта. Нарича се порта, защото 2 планини са една срещу друга и по средата се оформя отвор като порта.

 

DSC03224.JPG.1a79be06ae2fbb8c745a43850a5c97b9.JPG

 

DSC03225.JPG.b0087828e9f20b132ab5e81b0585459b.JPG

 

DSC03228.JPG.d5426751cc6b2d593707afa7d5d7015a.JPG

 

В общо 2100 пещерни храма :O има 3600 каменни надписа и над 100 000 големи и малки статуи на Буда:).  17-метровата статуя на Буда във Храма Фенксян е най-голямата, най-малката е 2 мм.

Всеки, който е поисквал е можело да има свой Буда там, изработен от майстори. Големината на статуите на Буда се определяла от това колко пари си дарил на императора;).

 

Входа с информационен център. От там ни качват на открити коли, пътуваме около 1 км. за да отидем в комплекса.

 

DSC03193.JPG.4b2798ad787c166471be8868306d43a6.JPG

 

DSC03195.JPG.2a49d4594a51e98fa27b7e5216b45d2e.JPG

 

DSC03197.JPG.32abdc487df5c324ba59bbb1a5e713ca.JPG

 

DSC03202.JPG.b36e922e4736640ddc684ff3cbb7fe16.JPG

 

DSC03201.JPG.3e1d42685278a8afedda56e21a1c386b.JPG

 

DSC03203.JPG.4b39702c59a3574368b0b5ddf955b312.JPG

 

DSC03212.JPG.cab62b6ac985e0cb0fddfd3bc7d1cc90.JPG

 

DSC03214.JPG.bc2d22c3bca57cf5fffbb2b50ff81e12.JPG

 

DSC03218.JPG.68821545712972780ab6d4f5c563c778.JPG

 

Пристигаме в Лонгмен

 

DSC03227.JPG.db16a1ebc7e5d7b1e90e0b91721a6853.JPG

 

DSC03229.JPG.8e1310bf76d724434d5dbe254b3e5848.JPG

 

DSC03232.JPG.859e817bae12a3d6935025a72da0acb8.JPG

 

В средата е реката. Вдясно са пещерите със статуи на Буда, които ще видим, горе на снимката е моста по който ще минем, и ще тръгнем по алеята обратно покрай реката, като се връщаме на изходна позиция.

 

DSC03235.JPG.7879b4a414e45b77bd1d2e93838b49bf.JPG

 

Виждате ли малките Буда статуи в колоната:smile3:

 

DSC03241.JPG.896e6786701b494bb95935fc125ba52a.JPG

 

DSC03236.JPG.c2615b18491a8995555a309b847c7102.JPG

 

DSC03241.JPG.896e6786701b494bb95935fc125ba52a.JPG

 

Във всяка ниша, която виждате на снимките има по 1 или няколко статуи на Буда и така до над 100 000.

 

DSC03242.JPG.455d7b72ff814f72c6d5b0465127c7ad.JPG

 

DSC03249.JPG.a51ebc5d17f20f166aee660d2d634501.JPG

 

 

Този Буда е 7.5 м., изработен през 650-та год. по време на династията Тан, с дясната ръка спира дявола, а с лявата вика будистите в Рая. Двете статуи отстрани са негови последователи с различни рангове в будизма.

Много ниши са празни по 4 причини: 1-та през религиозната война са разрушени от даоистите, 2-та през 1930 год. американци и японци открадват много статуи, които сега са в Токио и САЩ, 3-та културната революция 1966-76 год., много от студентите /Червената гвардия/ са унищожили статуи, 4-та природни бедствия: дъжд, земетресения.

Как е останала тази голяма статуя през всичките тези години? Тин разказва, че местен фермер е написал на лента "дълъг живот за Мао Дзедун", увил статуята с нея и никой не е посмял да махне лентата, за да унищожи статуята.

 

DSC03244.JPG.4eb0e7ddd9f4c92265f57546f2c099a6.JPG

 

DSC03249.JPG.a51ebc5d17f20f166aee660d2d634501.JPG

 

DSC03255.JPG.60dff717925b25026c8c103cb3d288f0.JPG

 

DSC03257.JPG.bef76112d0f1500f3c2e1250ece1cad6.JPG

 

DSC03244.JPG.4eb0e7ddd9f4c92265f57546f2c099a6.JPG

 

DSC03264.JPG.f60436a0b143858e8b1a83f80af69648.JPG

 

DSC03267.JPG.c6dab5dbef3eaed741720db98e4d43eb.JPG

 

DSC03268.JPG.b3676d65ac8841d52fe69db6c9ad6834.JPG

 

DSC03244.JPG.4eb0e7ddd9f4c92265f57546f2c099a6.JPG

 

Този камък е голяма гордост и на почит.

Бялото е нефрит, черното - камък, интересно смесени от природата.

DSC03285.JPG.db42e20a4c30d4dd5e76ac472483d1e2.JPG

 

DSC03286.JPG.82e878ca5303410a2d4a0441f3f8dbad.JPG

 

DSC03298.JPG.e6bd70ce0717a4a83a70816ad4584353.JPG

 

DSC03299.JPG.692cb04dbdd4ba485b74f582690e675d.JPG

 

DSC03300.JPG.600304890f865eba4b532db9e1ce3173.JPG

 

DSC03301.JPG.2c9e6ea16ba32c6223137c244de6925b.JPG

 

DSC03302.JPG.ef37e5ee5d661ad04e9024a0bf0f31b8.JPG

 

А тук е много големия Буда, най-горе се вижда главата му. Качвам се

 

DSC03304.JPG.8d454de49507b771ff72bbdcffa8cf9f.JPG

 

Големият Буда, наричат го китайската Мона Лиза, заради усмивката. 

Висок е 17 м., ушите му са 1.9 м, главата е 4 м. Около него са последователите му.

 

DSC03307.JPG.62160149aa13c7a9c80d533b11f62e92.JPG

 

DSC03312.JPG.6be842d24b6f2945c2dcfd1ef6d60bda.JPG

 

DSC03317.JPG.5524f44bb6dc5e1284a64232d1fbd27d.JPG

 

DSC03316.JPG.ea2f70e20f2607fbd7b5094af6f8d68d.JPG

 

DSC03308.JPG.d9e311b885de641a024068ff79305b9c.JPG

 

Изглед от площадка към реката. Мостът по който след това ще минем и от другата страна ще бъдем срещу всички пещери за уникални гледки.

 

DSC03320.JPG.3a282e62d8c9b1888182886599e9b90b.JPG

 

DSC03329.JPG.991d4d7766664e968caffadead1921fb.JPG

 

DSC03330.JPG.ee346dd8e678d21144a782cd4336b32c.JPG

 

Красиво място. Много красиво.

DSC03333.JPG.a3bb3be26f72ee255de2c69c58c64b17.JPG

 

DSC03334.JPG.e6ac06ed5715ca02ee687122548d22f6.JPG

 

DSC03335.JPG.8a5a0eea1d8a1a07936d4539d7ab4901.JPG

 

DSC03336.JPG.d4f7177ded30fa957ac3ef7fa0e9100b.JPG

 

DSC03337.JPG.f4722542c1a7fa7e492f379e8f22bb34.JPG

 

DSC03342.JPG.8688d82d759a55a462a23cfed3c964c0.JPG

 

DSC03344.JPG.486cfadcb0da23c19df0f6a373f49a0e.JPG

 

DSC03347.JPG.b58e68a6ca05d683260bdfde4929fa1b.JPG

 

DSC03350.JPG.2b8cf629cca3e69c7ae25ab60024cf53.JPG

 

DSC03353.JPG.2b2b36b3e020563577281cfface55f2f.JPG

 

Чакаме да дойда количките за откарване и виждаме тази еко полицейска кола

 

DSC03355.JPG.46f92e87bcb871d6bde24a0a62c498ad.JPG

 

DSC03356.JPG.579a0590ad4a9050deac1919242d7c75.JPG

 

DSC03357.JPG.fbeef533a4d1105e5c62632069feb5b7.JPG

 

Вече сме в Луоян. Отиваме към хотела. Нощувка. Утре - манастира Шао Лин.

 

Бях шокирана от тази гледка. Късно ги видях, а и бях в автобуса и снимката не е добра. Според това дете спеше, докато баща му го вози:O Така се беше огънало назад, просто невероятна поза

 

DSC03367.JPG.637d9d38e63296a3ce93e93ec952cb03.JPG

 

- Законът в Китай ограничава височината на жилищните блокове до 127 м., 32 етажа.

 

- 10 000 юана/2400 лв. е цената на м/кв. на апартамент в Луоян.

DSC03373.JPG.30899a8cdbfcae1ee82eae2b99170697.JPG

 

DSC03375.JPG.1dec723b67d0cbdf00b14d5dab5ca5ab.JPG

 

DSC03374.JPG.1440a310fd5a4d788fbb543e7252a52b.JPG

 

DSC03378.JPG.157f36c35aec2f769a2e83e44748d76f.JPG

 

Всяка провинция в Китай определя различно работно време и почивки.

В провинция Хънан и по-конкретно в Луоян работния ден започва в 8 ч., обедната почивка е 3 часа през лятото, 2 часа през зимата, край на работното време в 18.30 ч.

 

DSC03383.JPG.1ad7da15c7f40aa419a949e685a81887.JPG

 

DSC03386.JPG.77c3d66c44eec5e1c40bc093d4b2f32b.JPG

 

DSC03396.JPG.51edffc1a0db27e95e8ef1c32f6d3a67.JPG

 

DSC03401.JPG.b829666f192a214f4739acbe43ce3965.JPG

 

DSC03403.JPG.36c179d8519a297179725fd6ca0cb143.JPG

 

DSC03407.JPG.baf69795d42f900c4b921b72a0ab6083.JPG

 

DSC03415.JPG.92e8b25f6b03b955f229df3d14023ae4.JPG

 

DSC03420.JPG.396fecd8785c197ea2453bdffe45b7e6.JPG

 

Хотелът

 

DSC03435.JPG.9a60cc64ee8b16a2fd5b1aab6f208949.JPG

 

DSC03433.JPG.dff63cdbf0d1dbcc5a8fa35420832fb4.JPG

 

DSC03425.JPG.5871b962caccd013e43088b53b301f23.JPG

 

DSC03426.JPG.e5b623ad3e3b23dfbc5b07045fd7b6ac.JPG

 

DSC03429.JPG.c8bb8e81b0b4838d28c233271bfdc0f1.JPG

 

DSC03430.JPG.43d0cd2d9e447be4eb289dff4b6876c5.JPG

 

Ресторантът

 

DSC03439.JPG.0cb32304fdf627a383ab58864edc855f.JPGDSC03440.JPG.80680ecc0c7862fd86ccc180df86d7e8.JPG

 

DSC03441.JPG.53052d1ed434f446866f4e851f937c9c.JPG

 

Сервираха обичайната храна, повече супи имаше тази вечер. Но искам да ви покажа тези топки, които китайците ядат вместо хляб. За мен това е сурово тесто. Е, то не е сурово, на пара е, но консистенцията и вкуса му е като сурово. Те си късат от него и го пускат в супите.

DSC03442.JPG.33a281d98633e05e5d3b9fb717eaad07.JPG

 

Следва..... Шао Лин

 

DSC03258.JPG

DSC03275.JPG

DSC03395.JPG

DSC03434.JPG

Редактирано от Емика
  • Харесвам 16
Връзка към мнение
На 1/6/2018 в 23:19, Емика каза:

Градът се простира на повече от 720 хиляди квадратни километра...

Тези км ми изглеждат много невероятни. 

 

Чудесна разходка сте си направили. Браво! 

Връзка към мнение
преди 4 часа, Polina каза:

Тези км ми изглеждат много невероятни. 

 

Чудесна разходка сте си направили. Браво! 

Да, Поли, грешно е, благодаря.:)  720 хил. кв. метра.

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Забранен_град

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

4-ти ден - Манастира Шаолин

Тръгваме в 7.30 ч. с багажа. Ще пътуваме с автобус на китайската фирма от Луоян до Шаолин в продължение на 2 часа. Тази сутрин гидът ни изпя друга песен, за цветето божур - символ на Луоян. Разказва ни, че първата хартия е открита в неговия град, първият университет в Китай е бил Луоян. Разказва ни за "златния лотос": в  периода на династия Сун (960-1279 г.) се наложила модата на миниатюрните стъпала-традицията "златен лотос". Идеалът бил 10 сантиметрово стъпало, което се отнасяло към най-големите достойнства на момичетата. Още от малки деца краката на момичетата били здраво бинтовани, за да се спре растежа им. Това ги обричало на страшни мъчения и ги осакатявало за цял живот. Този обичай се запазил чак до  1911 година. Но в отдалечените и затънтени провинциални места се запазва до 1939 г. Едва навършили 2 годинки, момичетата биват подлагани на ужасяваща процедура - след киснене в билки и животинска кръв пръстите им се чупят и прегъват под стъпалото. Сводът се троши, разбива се и петата, а със специални бандажи, които се зашиват, ходилото заприличва на конус. Смятало се, че жените със стъпало лотос са сексапилни и имат по-големи шансове да си намерят богат съпруг. Но нечовешките страдания и инфекциите често довеждали до парализа и смърт. Според изследователи от "златния лотос" умират много повече китайки, отколкото родилки при раждане.

 

Снимка от интернет на стъпала "златен лотус". Търсейки снимка в интернет, прочетох, че една журналистка преди 2-3 год. е ходила в Китай специално, за да търси жени с такива стъпала и е намерила 2-3, вече възрастни в някакви села. Стъпалата им изглеждаха ужасно на нейните снимки.

5a5e3e5087324_.jpg.cf58893bed55dfb5011454da8e73b377.jpg

 

Тин ни разказва за наложниците в двора на императора, затова, че можело никога да не видят на живо императора, въпреки, че живеят там. Ако не го видят в продължени на 25 години, били свободни да излязат от двора. Но, те никога не го правели, защото вече били много стари за женене и никой нямало да ги иска /по това време обичайната възраст за женене била 12-13 год./ И така, оставали в двора до края на живота си. А когато ги вземали, малки на възраст, той искал, като стъпят на ръката му, ходилото им да не излиза от дланта му, от него се е наложила тази безумна "мода".

 

Снимки от Луоян, снимки по пътя за Шаолин

DSC03449.JPG.633b3ad35747f432e0366ade0057ed57.JPG

DSC03455.JPG.a31b93516e2310a6adf38fd4be67bda8.JPG

 

Събирач на опадали листа. И, асфалта току що е измит.

DSC03463.JPG.e742221d048e432e99f32da6e1a98b96.JPG

DSC03466.JPG.a15ca43de36beede00ca90b980c931f6.JPG

DSC03476.JPG.87973f659636f6933b63ac2d836b1861.JPG

DSC03477.JPG.8ab7e54b2882d6380d6e035c54302458.JPG

DSC03481.JPG.e3f36cc44f0ae2d3965263946a424f05.JPG

Асфалта е мокър, не защото е валяло, а защото вече са минали машините за миене. По-горе бях написала, че по националната програма "Опазване на въздуха" във всички големи градове на Китай, всеки ден се мият всички основни улици.

DSC03491.JPG.295fafd6163c7e3cbbfd4b1b5d18857b.JPG

DSC03499.JPG.3fca3ef3b477dd15efe9f166e70fc5cc.JPG

DSC03500.JPG.1e5c88ebb9f1ea6dbc3569822d92b660.JPG

DSC03505.JPG.46398ec5c1a24b9441bcb8ff49e5928b.JPG

 

По пътя. Другият Китай.

DSC03524.JPG.113e9e635878ca4ddfd0f1c737f1a840.JPG

DSC03529.JPG.51ef17e69eaa948c90593705b5663b07.JPG

DSC03530.JPG.82fa1a9f463a62dc6df9d1b33b815ad3.JPG

DSC03531.JPG.6303c4c4c191570e0993aeb7ce45d32f.JPG

DSC03533.JPG.6ea2bf3a660d7f29d3731d0f1d283e18.JPG

DSC03540.JPG.bda67f7645628066b4dcadc920756d45.JPG

 

Пристигаме в Шаолин

DSC03548.JPG.31576e21861585591a09c696aa568dca.JPG

 

Шаолин, като словосъчетание означава Храм на младата гора. Дзенбудиски храм, известен с школата на Зен будизма и бойните изкуства. Паметник на ЮНЕСКО.

Шаолин е един огромен комплекс  - училища, общежития, открити площадки за тренировки, има 232 пагоди от различни династии, гробище на известни монаси, река, градини, и целият е заобиколен от планини.

DSC03550.JPG.7252c5f64add0f79a966bc421800c3c9.JPG

DSC03551.JPG.f50e93c6e442eaeca7b6e744aa60b797.JPG

DSC03554.JPG.f29028ab127dec1f8ca3f6bbc6dd6dcd.JPG

Създаден е през 495 г. по времето на династия Западна Уей (386-534). Индийският монах Батуо пристигнал в Луоян - тогавашната столица – да разпространи будизма. Императорът Сяоуън бил будист и решил да изгради един храм в планината Суншан за монаха Батуо, където той заживял и превеждал будистките писания и имал стотици последователи. В началото на създаването му монасите, живеещи там, практикували само медитация, като метод за духовно развитие и постигане на просветление. Но, поради дългото стоене в една и съща поза били много слаби и немощни. През 527 г. в Шаолин се установява друг индийски монах Бодхидхарма, наричан от китайците Да Мо, който изиграва голяма роля за превръщане на манастира в това, което е днес. Той измисля двигателни упражнения, за да ги укрепи физически, и те дават началото на шаолинския стил бойни изуства. През вековете в манастира се създават повече от 200 различни направления бойни стилове.

 

Преди билетния център е статуята на монаха Батуо.

DSC03561.JPG.27feb268dfdec8f4802bfe431b33acb8.JPG

 

Към входа на Шаолин

 

DSC03564.JPG.e2c63770fda8c84c4a6075acc5ffb8a8.JPG

 

Влизаме.

DSC03574.JPG.4ab8d5e7e09d9ccf80f874bcbc8faed9.JPG

 

На заден план се вижда общежитие на учениците.

DSC03575.JPG.af98b4dd518fecf4382923e3da545a39.JPG

DSC03577.JPG.d9fda5a535de84efa8580cf5576cc976.JPG

DSC03578.JPG.af133d74a4d37ac27374ac536bbb22eb.JPG

 

В Шаолин има само 1 училище по кунг фу, в което е много трудно да се влезе. Децата се вземат от 4-годишна възраст. Започва се с нещо като детска градина, след това начално образование в продължение на 5 години, следва средно образование - 3 години и гимназия - 3 години. Родителите плащат по 2500 долара годишна такса. Учениците се занимават от сутрин до вечер с изпълнението на сложен комплекс от шаолински стилове ушу без или с оръжия – нож с две остриета, мечове, саби, секири, алебарди, копия, бамбукови пръчки, тояги, други бойни средства. Същевременно задължително практикуват и медитативни упражнения по чигун за усилване на вътрешната енергия.

След като завършат, някои стават монаси, голяма част от тях тръгват по света - в киното, в разни атракциони, Тин каза, че някои ставали полицаи.

Като майка, се замислих - даваш си детето на 4 год. и повече не го виждаш:(. Много е престижно да учиш в Шаолин, изключително трудно се влиза, за китайците това е върхът на постижението.

 

Децата. Вървим по алеите, а площадките са навсякъде, те си тренират, ние гледаме и снимаме.

 

DSC03580.JPG.3d562e0147b34194ab4d55385c87a775.JPG

DSC03581.JPG.6edc1d842aa7f8428c234e69ff4cf5f8.JPG

DSC03590.JPG.42f59b00eba955154f8ce42ef45e236e.JPG

DSC03589.JPG.4a63d4e9b348eea583631283287fd00f.JPG

DSC03601.JPG.9a72cadc29634223e76571f60347eb14.JPG

DSC03602.JPG.2f80aa671a2e7d36dd6674269b03d54e.JPG

DSC03603.JPG.246666913320f8b8dac9e34e750210c0.JPG

DSC03604.JPG.2ef2bbde71fa8b7913e8f4b673790d24.JPG

DSC03607.JPG.9fc927e32b5cc7a5f8da38b1050ef6b4.JPG

DSC03610.JPG.c5479ce3e8ca49ef0daff9cef54ac2d9.JPG

DSC03616.JPG.92aff195816b9fde0b7f9b20e4856e92.JPG

 

 

 

 

DSC03572.JPG

DSC03590.JPG

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Продължавам с монасите на Шаолин.

 

В днешни дни в Шаолин живеят 300 монаси, подбрани от цял Китай чрез специални тестове за морал, духовно ниво, издръжливост, владеене на бойни изкуства и други изисквания.

Според гида Тин, 200 са кунг фу монаси, посветили се на шаолинските бойни изкуства и 100 са монаси, занимаващи се предимно с поддържане на администрацията, стопанството и живота на манастира.

Монасите от Шаолин комбинират принципите на Чан будизма с бойните изкуства.

В Шаолин има общежития за монасите, една камбанария, стаи за свещени книги, за молитви и други различни зали.

 

Преглеждайки снимките си, установявам, че нито един монах не е попаднал в полезрението ми. Те са много специални и не щъкат из храма. Всичката работа по поддържане на чистота се върши от учениците, които бяха навсякъде, по рекичката, храстите и т.н. Демонстрациите на бойни изкуства пред посетителите се правят също от учениците. Но, тук от тази снимка може да се види как изглежда монах от Шаолин. През 2006 г. Путин е посетил Шаолин и разбира се, негови снимки се продават и до днес на една будка вътре.

DSC03721.JPG.f6bbe8e510a73f96b6c814c3a85a1efa.JPG

 

Всеки монах се научава да използва 36 вида оръжия и две движения на животни за самозащита. Някои от оръжията в обучението им са къс прът, копие, въжена стрела, двойна брадва и двоен чук.  Гидът ни разказва, че сегашният най-главен монах е роден през 1968 год., че не живее в Шаолин, а показва кунг фу и традиционна китайска медицина във всички големи школи по кунг фу в света.

 

Снимки от Шаолин

 

DSC03593.JPG.3d2c63ebf3eca423fd0db47008680a93.JPG

DSC03594.JPG.cec6aa831cbc863f061788dad07fe376.JPG

DSC03597.JPG.9b40822f2b52ec4d556e7a04f14dc472.JPG

DSC03598.JPG.d9adb37d7a3e538cf9075821f5a8ce1a.JPG

DSC03599.JPG.f59b8efc0c4a9bc49a176a61d080b8e3.JPG

DSC03619.JPG.90983dcaa0dd391ebbfe7158cb23c48d.JPG

DSC03621.JPG.0e44108a5c0fec11785f2d8e2c94e800.JPG

Всички пейки са в този вид

DSC03691.JPG.72f67c4d41423272aa13dd70d28a35f7.JPG

DSC03693.JPG.0d5ddb4890f3772eeea147185da71c4b.JPG

DSC03694.JPG.36242d9a34126b9b48850dd57dcb0a6b.JPG

DSC03696.JPG.64a2639e40ebba6d24bb0874668a61d5.JPG

 

Това е пещера, а зазиданото с тухли е входът й. В тези пещери са живяли монасите преди време. Гидът Тин каза, че неговата баба е живяла в такава пещера, не тук разбира се.

DSC03697.JPG.2ba367fa8dda4dcd6023fd3ec383cc4e.JPG

DSC03701.JPG.8441a4861509bca38dae7ed14b7f2f1c.JPG

DSC03706.JPG.5bd422746b7f96eea3f16690999db601.JPG

 

Пагоди в Шаолин

 

DSC03710.JPG.fae52f6102593641e26e2b5ecf862342.JPG

DSC03714.JPG.a2af064682f59578de4d718caa2b64ca.JPG

DSC03717.JPG.4e7496e38ce1086b1f084a6967310cc8.JPG

DSC03716.JPG.1ef6539f6aaab5aefa8af5bde42ec96f.JPG

DSC03722.JPG.e6826b4aecc7fcaf79085356f408c758.JPGDSC03711.JPG.9e7bb2c665f065471e47d0c9b0002e06.JPG

DSC03723.JPG.f847bfbf3f99cac31bf7304f34776a58.JPG

DSC03727.JPG.9ddb0d60d86599a974c338c39c80543d.JPG

DSC03728.JPG.641bc30e7244527cb45f9fd9ea271008.JPG

DSC03729.JPG.bf25fce0fc47249dac7e17f320780223.JPG

DSC03730.JPG.4de6114b07e9fe96cf04f50ccd39fbb6.JPG

DSC03734.JPG.c297c968400fff22e863bfd8fe8697ea.JPG

DSC03735.JPG.a8eab26dcf742d5a65ba0fe7094cd8d4.JPG

DSC03736.JPG.90cef9c999b5ecdb17240fe7461718a2.JPG

DSC03738.JPG.895579062fc566f3d462cacebae82e1d.JPG

DSC03739.JPG.2de1bd6dc5a057f7b8ac6605be4aad95.JPG

DSC03742.JPG.5739f9ead942c8c54ab11f19621fd8ec.JPG

DSC03746.JPG.2764036d6b6ed5181543b39fba55303f.JPG

DSC03744.JPG.c6011f2f1e227066f6e44562e4959e25.JPG

DSC03757.JPG.5304b48f7793cab4c8866210bdb3fd3a.JPG

DSC03748.JPG.619a419ff06becd740fb026b5c24b467.JPG

DSC03749.JPG.845f6ec04e5c8a31f68044183d9f0e7c.JPG

DSC03751.JPG.af7b237c572871365529a270f99894f4.JPG

DSC03752.JPG.2935def78027c655b341d488d4c95511.JPG

DSC03753.JPG.cf078d57f8b647d4fc777814e11c441e.JPG

DSC03755.JPG.aa30de9bd4a7b4abca9a4bae18eaa623.JPG

DSC03756.JPG.fd78b1b9b5c846b888fa932f9d2d6605.JPG

 

Според гида Тин, Шаолин се посещава от много малко чужденци, но от много китайци. Всъщност ние бяхме единствените чужденци.

 

DSC03757.JPG.1527fd17f8a6d61705b50ff6dd57d2c0.JPG

DSC03760.JPG.975e567fbe2580630cb26bebcef33e34.JPG

 

Монах от Шаолин

DSC03764.JPG.6db580b0217283ef735469ebf8a3d5ae.JPG

DSC03768.JPG.a0bd14369dea713744ae14f6d2a663e5.JPG

 

Как е издялан камакът?!

DSC03770.JPG.d5244f7589d62e5e77eed8a5fe1ffd4d.JPG

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Отправяме се към място за демонстрация на бойни изкуства от учениците на Шаолин.

Първо е отвън, след това е в специална за целта зала. По 7 представления имат на ден децата.

Външната площадка, на която ще направят първата демонстрация. От двете страни на снимката се виждат камбана и гонг, с биенето им започва и завършва деня в Шаолин.

DSC03623.JPG.d931581ed8f4649d0a0dc554be53f6e6.JPG

Подготвят се, а ние освобождаваме мястото и се подреждаме отстрани.

DSC03624.JPG.996d20d76b160243f3410ab47c0e383a.JPG

DSC03625.JPG.2786af09c82f6bb6f695e30e6054b1b4.JPG

DSC03626.JPG.3a12119ef9779dc87cca32dc9035e4cb.JPG

DSC03628.JPG.2a62268cd08310cd5e7e1e9a8f8f87a0.JPG

Демонстрацията снимах на видео, съжалявам, че не мога да ви я покажа, бяха около 60 деца.

След нея влизаме в специална сграда в която е залата за същинската демонстрация на бойни изкуства от младежи, много напреднали, имаше и някои малки деца, много, много добри.

DSC03638.JPG.1fc3b60025de6a2d5dc34560471e1adf.JPG

DSC03633.JPG.da7a44e02490ed01fdd3baefe1f4723e.JPG

DSC03635.JPG.44c906f889549a747602f5450ccf3f4d.JPG

DSC03650.JPG.779862244e81fc5659ecc22cbf18de9b.JPG

DSC03654.JPG.ac94256db88879fab225e28c1db2c85f.JPG

Ако снимам, не мога да гледам, а движенията им бяха толкова бързи, направо светкавични. Направих малко снимки, пуснах на видео, и си купих диск от представлението още на влизане, за 10 юана /2.50 лв., вътре се отдадох на удоволствието да ги гледам.

DSC03657.JPG.65b938d3d4b3504ee2a4bf63a33a806e.JPG

Бодоха ги с игли, с копия в гърлото, демонстрираха движения на маймуна и жерав, показваха бойна техника с всевъзможни тояги, чукове, копия и какво ли не.

DSC03655.JPG.48d5605490a76abbefe1a742578f29c2.JPG

Излизайки от залата, попаднах на гледка, която ме потресе. Първо да обясня, че Шаолин има сиропиталище, в което живеят 50 деца-сираци от провинция Хънан. Програмата за прием на сираци е национална и се нарича "Помощ за 1000 сираци". Ето как живеят децата-сираци в Шаолин. Сигурно са щастливи, че са там, в това най-престижно за Китай място, обаче можеше по-добри условия да им осигурят. Някъде, някой от гидовете ни каза, че Шаолин е на първо място по приходи, някакви милиарди долари годишно.

DSC03685.JPG.61db62d76ba0db2371302603a3f8c3e9.JPG

DSC03686.JPG.ba0364437a6e5dbabc8f20dd240e85f6.JPG

Вижте как са си подредили обувките, милите деца

DSC03681.JPG.f519283b369de3c78db4383941a7dc63.JPG

Което от нашите презадоволени деца иска да тренира кунг фу, трябва да види тези снимки. Интернет ли, лаптоп ли, таблет ли, игрички ли?

DSC03682.JPG.29661b7e686ae5aec70c4439a35e79db.JPG

DSC03683.JPG.fbac242dc112ecf5fedf91c9d01f34dd.JPG

DSC03680.JPG.284d453350da40215a13e3b3d8231ca3.JPG

DSC03687.JPG.948e53ae9ee3c0775b8eaddbb6ddc0f9.JPG

DSC03688.JPG.89846b6b7a5f6ef1647d23e527a4d842.JPG

DSC03689.JPG.71dfde7cdcbd9b3ea7aef5633860c004.JPG

 

Отиваме към Гората на пагодите, които са гробници на велики шаолински монаси, правени през вековете. Колкото повече кръга има на пагодата, толкова по-велик е бил монаха.

DSC03771.JPG.dbfceb6518a13106b4fa00eeadfb95fc.JPG

DSC03773.JPG.69ad8315ac85e6453a112fb32025cd71.JPG

DSC03774.JPG.9993ce35f3fb901d2fcf98ea1a4e9016.JPG

DSC03781.JPG.19fe77c7879051b8caea4c56f4185092.JPG

Тази е отскоро

DSC03779.JPG.e6fe5e32647a3b31ef9f5ab27a6ceda2.JPG

Казваме довиждане на Шаолин

DSC03777.JPG.45ed5a6aa08d9b232c592ec71eda7f24.JPG

DSC03674.JPG.6494e5cd9c8f2cfe45807c48309b8d8e.JPG

DSC03677.JPG.9bd6ee1203cd564b635c723b3634e2cc.JPG

DSC03660.JPG.283ef8aec50c6309d3487e4b7668c58a.JPG

DSC03663.JPG.e015f8ca65ce35c51ee361154f702126.JPG

DSC03720.JPG.017d26377ba9a95873f1d31c3ec9736a.JPGDSC03664.JPG.20eb3cdc80708889dcafc62102530d43.JPG

Напускаме Шаолин и минаваме покрай най-голямото кунг фу училище в света, в момента с 50 000 /петдесет хиляди/ ученици - Shaolin Temple Kung Fu Academy.

http://www.shaolinacademy.net/

Училището е основано през 1978 г. Намира се в планината Song, в близост до Shaolin, град Dengfeng, провинция Хенан. Общата инвестиция е сто милиона долара, с обща строителна площ от 730 000 квадратни метра, професионален мениджърски персонал 258 човека, треньори 160, изключителни учители 170.

Shaolin Temple Kung Fu Academy е под юрисдикцията на Международния център за обучение Shaolin Wushu, одобрено от Министерството на образованието за набиране на чуждестранни студенти, изучаващи образователна и обучителна база на бойни изкуства Shaolin. Има курсове по бойни изкуства с традиционни shaolin kung fu основни умения,  Shaolin оръжия (нож, меч, копие, стик и Shaolin традиционни оръжия), действителна борба (Sanda, Taekwondo, кикбокс, бокс), фитнес и здраве, филмови и телевизионни представления, теория за бойните изкуства и други професионални, китайски слушания, четене, говорене, китайска история и култура.

1 месец летен курс струва 2500 долара. Така живеят учениците в него, снимки от интернет:

 

Двойна стая с класическа и комфортна обстановка, оборудвана с климатик и високоскоростен интернет.

5a5e79455437d_.jpg.b9d9c90642aa6161497c5cff1f731bc7.jpg

5a5e79764eadc_1.jpg.175d41af4cb6adbe3843f4898e811470.jpg

 

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.