Прескочи до съдържание

Новини и бързи въпроси за Испания

edbloom

Препоръчани мнения

Здравейте! Какъв е на-добрият начин за придвижване от летище Аликанте до Бенидорм в 22ч.?

Болт, убер или автобус? Цени? Букинг ми дава цена за такси 68 евро, която ми се види малко височка за Испания. Или не? Двама сме.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

на някой да му е правило впечатление през кой сайт излизат по ниски цени на нощувки за Барселона? Аз ползвам Букинг, на в Агода, Експидия, Трип или другаде бих ли могла да намеря по ниска цена?

Връзка към коментар
преди 36 минути , Mistela каза:

Здравейте,

на някой да му е правило впечатление през кой сайт излизат по ниски цени на нощувки за Барселона? Аз ползвам Букинг, на в Агода, Експидия, Трип или другаде бих ли могла да намеря по ниска цена?

Провери през Гугъл кой сайт дава най-ниска цена за твоите дати. Пробвай Агода, но я достъпи през трипадвайзър.

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Трябва да поръчам такси от площад Каталуня, Барселона до стадион Олимпико, през кой сайт да стане?

И след мача дали ще има таксита отпред или как да се върнем до центъра пак?

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Mistela каза:

Трябва да поръчам такси от площад Каталуня, Барселона до стадион Олимпико, през кой сайт да стане?

И след мача дали ще има таксита отпред или как да се върнем до центъра пак?

Аз не съм бил в Барселона от 22 години, ама по спомен имаше фуникуряр към Монтжуик от последната спирка на метрото и там вече горе си беше лека разходка по равно до стадиона (оттам си взех шалче на Барселона, бяха двойно по-евтини, отколкото на Камп ноу).

А за връщане може и пеш надолу, то човек след мач е пълен с енергия. 😄

Ма, не съм никак меродавен източник на информация... 😄

И на свой ред да задам бърз въпрос за Каталония:

ако някой е обикалял по-обстойно крайбрежието на север от Барселона през зимата, дали си струва посещение на ботаническа градина в края на декември?

Аз от едно време съм си набелязал една ботаническа градина Маримуртра в Бланес (щото моите фармацки задължително искат по някоя ботаническа, ако има). Обаче малко като разрових, виждам в непосредствена близост до Маримуртра още две: тропическа градина Пиня де роса (пак в Бланес) и градината Санта Клотилде в Йорет дел мар. Също така, вече доста по-далеч, загледах градините при Кап Родж (cap roig).

Та, ако в програмата може да се вмести само една ботаническа градина, коя да си изберем? 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@master_of_germs Това е така, но на мача ще бъдат 1 възрастен и 1 дете и затова предпочитаме такси. Свалих едно приложение cabify за поръчка на кола но нещо не ми приема бг номера за верификация.

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Мисля да отида до Малага веднага след Нова година и да отделя 3-4 дни само за Гранада и Алхамбра.Не ми се ходи сама,обаче точно тогава няма с кого.

Въпросът ми по-скоро е мислите ли,че е добра идея?Струва ми се,че няма да има много туристи и ще си разглеждам спокойно докато народът гони махмурлука от НГ 😄

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Запазете си билет предварително по интернет за Аламбра, че да не стане като в моя случай, изкатерих догоре и на входа бяха километрични опашки, пускаха само тези с резервации по интернет, другите ги върнаха. Защото било пълно вътре, не пускаха повече.

Малага се съчетава перфектно с Кордоба и Гранада. Аз ходих от Малага до Гранада с влак и до Кордоба с автобус. Заслужават си и трите града.

3-4 дни само за Гранада/Аламбра са доста, но Вие си знаете. В Гранада старият град (центъра) се разглежда за 2-3 часа. А в Аламбра влизате веднъж, така или иначе. Но разглеждате с часове.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Добра идея в какъв смисъл..може би няма да е лудница, но няма и да в пусто със сигурност?

В Барселона съм бил в средата на януари, определено се усещаше че е слаб сезон, но имаше туристи и местни по заведенията 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

В смисъл,че ще е точно след НГ,не съм правила такова пътуване и ми е странно.

Билет за Алхамбра задължително ще си взема предварително,мисля съвсем лежерно да се мотая,била съм вече в Андалусия и затова ще стоя основно в Гранада и малко в Малага.Но може  да обмисля и за Кордоба.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 14.10.2024 г. в 19:44, aloha8 каза:

Но може  да обмисля и за Кордоба.

Кордоба е чудна, мнооого си заслужава. Не само задължителните обекти, просто да се шляете по уличките.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Между Малага и Кордоба е Антекера, която често незаслужено се подминава. 

А аз ще си кажа моето си, че всяко ходене в Андалусия трябва да ввключи и поне едно малко бяло живописно градче. В района между Гранада, Антекера и Кордоба имам отбелязани три. Суерос (Zuheros), Монгефрио и Иснáхар ( Iznájar). Монтефрио е тай-близо до Гранада и се стига с автобус за 50 минути. 

Но Иснахар сме го видели лично и смятаме, че е може би най-красивият бял град в Андалусия при жестока конкуренция от много по-популярни като Ронда, Сетенил, Михас, Олвера и т.н. 

Изключителни гледки, никакви туристи и фантастична коледна украса. Бяхме между Коледа'2023 и Нова Година и не вярвам да махат украсата преди да мине Богоявление.

Гледам, че има и автобуси между Гранада и Кордоба, които спират в Иснахар.

Другото ми предложение, уж не толкоз далеч от Гранада, но реално по-трудно с обществен транспорт (2 часа) е Сопортухар (Soportújar), но то е по-скоро за сега, а не за зимата. По Хелоуин това е може би най-известното испанско село, защото е "селото на вещиците". Статуи на вещици има навсякъде. Къща на Баба Яга, къща на Хензел и Гретел и прочие.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

След трагичните наводнения в Испания в района на Валенсия, очакванията са, че бързите влакове Мадрид - Валенсия няма да се движат 2-3 седмици и възстановяването на другите в областта също ще отнеме значително време. Метрото е много пострадало.

Ако имате пътуване в тази посока на страната, прегледайте плановете или препоръчате ви места и начини, защото може да се отнасят за маршрут, който е прекъснат за дълго време.

https://elpais.com/economia/2024-10-31/oscar-puente-la-alta-velocidad-madrid-valencia-no-estara-al-menos-en-dos-o-tres-semanas-pero-es-mucho-mas-grave-la-situacion-de-cercanias.html

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Здравейте! Някой има ли информация каква е РЕАЛНАТА ситуация във Валенсия? Утре летим за там за 4 дни.

Полетите са потвърдени, но с WIZZ ми е невъзможно да се свържа с жив човек.

От хотела казват, че в Центъра всичко е ОК, работи си...

На някакви места пък пише, че доставките са затруднени и хората се запасяват, затова няма стока по магазините, Предполагам това се отнася до основни хранителни продукти и стоки за дома...

Някой има ли информация дали забележителностите работят (Аквариумът - на сайта му се продават билети за тази седмица, Катедралата, църкви,...)

Дали ресторантите си работят?

Благодаря!

Връзка към коментар

Края на месеца ще пътуваме до Аликанте и следя във ФБ една испанска група за туризъм в този район. Хората пишат, че в момента във Валенсия не е за пътуване, всичко е в кал, боклуци, наводнено, почистването ще отнеме доста време, все още се издирват хора, има опасност от зарази/ инфекции, затворени пътища…катастрофата е пълна там. 

Връзка към коментар
преди 3 часа, Nia_STN каза:

Здравейте! Някой има ли информация каква е РЕАЛНАТА ситуация във Валенсия? Утре летим за там за 4 дни.

Ние живеем в Мадрид, но наши приятели, които са във Валенсия потвърждават твоята информация. В центъра всичко е ОК казват и работят музеи и ресторанти, но много хора са шашнати и изпразват рафтовете на супермаркетите. Струва ми се, че сега не е време за туризъм в този район, но щом имате резервация, идете.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Или пък след като разгледате центъра, от Estació del Nord (близо до идеалния център), вземете влака за Аликанте (2 часа път е) и изкарайте повече време там. Пък след време си направете друго пътуване само до Валенсия. Ако резервациите на хотел са ви с право на промяна и канселиране...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Nia_STN каза:

Полетите са потвърдени, но с WIZZ ми е невъзможно да се свържа с жив човек.

От хотела казват, че в Центъра всичко е ОК, работи си...

На някакви места пък пише, че доставките са затруднени и хората се запасяват, затова няма стока по магазините, Предполагам това се отнася до основни хранителни продукти и стоки за дома...

Някой има ли информация дали забележителностите работят (Аквариумът - на сайта му се продават билети за тази седмица, Катедралата, църкви,...)

Дали ресторантите си работят?

Благодаря!

От мои познати: Валенсия-град е добре, но настроението е много минорно. Погромът е в районите на юг от града, от другата страна на реката, която е минавала през Валенсия. Градът на науките, който е до Океанариума е координацонен център за всичи доброволци, които се стичат към района, за да помагат. Над 10-15 хиляди са били уикенда. Има опасност от зарази, защото е минала вече цяла седмица, а мъртви все още се вадят от коли и домове. Избягвайте да се пличкате в каквато и да е вода и пийте само бутилирана.

Също ме посъветваха да се избягват струпвания на хора, защото настроенията обяснимо са крайно изострени, вчера някакви националисти са атакували премиера и краля, които са били в едно населено място много близо до Валенсия.

Следете прогнозата за следващите дни и се пазете. Дъждове е имало и вчера, и днес. Днес летището в Барселона е било наводнено и отклоняват полетите:

https://www.eldia.es/sociedad/2024/11/04/dana-colapsa-aeropuerto-prat-barcelona-111359617.html

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Hakkâri Spor каза:

Или пък след като разгледате центъра, от гара Норд (близо до идеалния център) вземете влака за Аликанте (пътува около час и половина, по спомен) и изкарайте повече време там. Пък след време си направете друго пътуване само до Валенсия. Ако резервациите на хотел са ви с право на промяна и канселиране...

@EliNik

Влаковете бяха спрени заради пострадалата инфраструктура, не съм сигурна, че от утре нататък ще работят към Аликанте.

Сега чета, че към Барселона е било възстановено движението.

Тук има карта на пътищата, които бяха затворени.

https://www.rtve.es/noticias/20241030/ciculacion-carreteras-valencia-trenes-cortados/16309365.shtml

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Лошо, и аз сега видях, че до 8 ноември вкл. няма влакове,  на 9 ноември дава 1 влак само... и то, на висока цена. Чак от 19 ноември тръгват по разписание, 4 влака дневно. Вижте с автобус как е положението. Поне до Албасете може би има опция.

image.png.7234d6b2a403107c280b14b656a4aa43.png

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Аз да се изкажа непоканен... 😄

Ама ако сега бях в района на Валенсия, щях да отида до едно селце Монтанехос, където има едни страхотни гледки над ждрела. С придошлата вода би било жестоко!

Също така съвсем наблизо е преливникът на един язовир Ареносо. Рядко употребявам думата "уникално", ама мястото наистина е такова. И баш в такова време ще е още по-фамозно. 🙂

Потърсете в гугъл мапс El chorro, Arenoso.

Screenshot_20241104_161353_Maps.jpg.0122ee514cc2e5aa13e45fb682bfc00f.jpg

Има и други водопади в района, и по-достъпни, примерно El salto de la novia, a Шерика (Херика) също е много приятно градче. След това бих продължил към Теруел, "столицата" на архитектурния стил мудехар, и Албаррасин, което неведнъж е избирано за най-красивото село в Испания. И може би дори Куенка, която е обект на ЮНЕСКО и едва ли има нужда от реклама.

Следвайте ме за още непоискани съвети! 😄

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Плюсове:

Ще е доста по-спокойно, ако някой е решил да ходи натам, в пъти по-малко хора. В самия град няма почти нищо като проблеми, камо ли кал и разрушения, може да се види по разните онлайн камери в града.

Минуси:

В крайните южни квартали и извън града е проблем всичко. Няма влакове, няма пътища за много места, метрото не работи.

Макар да се говори за 200+ официални жертви, неофициално се говори масово за почти 2000, (не е объркано числото) изчезнали до момента. Всеки да си прави сметката какво значи това.

• Харесвам 6
  • Шок 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.