Прескочи до съдържание

Новини и бързи въпроси за Испания

edbloom

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 57 минути , Alexander каза:

Дана изсипва як дъжд над Малага. Има доста наводнени места, над 3000 човека са евакуирани до момента.

За мен толкова много жертви от наводнение е безумно да се случва в Европа. Може би в случая с Малага действат доста по-предпазливо.

• Харесвам 1
Публикувано:

Някой да знае дали има приложение за резервации на реснорантите в Мадрид? Искам да запазя маса за 31.12. Някой друг има ли подобен опит 🙂, за да даде съвет? 

Публикувано:

За Малага ми е въпросът. От летището до града и обратно с влак - Cercanías ли пътувате? Еднократен билет с докосване на безконтактна карта ли се плаща?

Публикувано:
преди 17 минути , ДиянаВ каза:

За Малага ми е въпросът. От летището до града и обратно с влак - Cercanías ли пътувате? Еднократен билет с докосване на безконтактна карта ли се плаща?

Аз пътувах от гарата до летището с влак. Много е удобно и бързо. Но купих билет от приложението Renfe Cercanias. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Влакът отива до гарата в Мáлага, която не е много близо до центъра, има си половин час пеша до историческия център. Но има и автобус, който ходи от летището до Plaza de Marina  - Paseo del parque. Предпоследната спирка (Alameda Principal - Norte) е точно в началото на историческия център. Това е Автобус А. 

4 евро е пътуването.  Зависи къде ви е настаняването. Моят хотел беше в хотел до театър Сервантес, в историческия център, затова ми беше най-удобно с този автобус. ЖП гарата (Мария Самбрано) е на около 3 км от центъра, пешачката на бърз ход е около 30 мин. Знам я, защото ползвах влакове до Гранада и Кордоба (от Малага).

image.png.dbbcea41b9254d257bd76d408ef6c136.png

Ако сте по-близо до гарата, вземете си влак. Ако сте по-близо до историческия център, Алкасаба, Хибралфаро, коридата, марината, плажа Малагета и т.н., по-бърз удобен вариант е с автобус. 

image.png.9a6e064574d44b1807aaf1cb5a4d606b.png

• Харесвам 6
Публикувано:

Влакът има спирка в центъра след Мария Самбрано. https://www.renfe.com/es/es/cercanias/cercanias-malaga/mapas

За билетите преди 4 години не знам дали имаше вариант с карта да се плати. Имаше автомати за продажба на билети.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз за влак в Малага съм купувала хартиен билет, който се зарежда с пари и може да се ползва и друг път за Рвнфе. Преди 2 г. нямаше опция с банкова карта да се tap-не.

• Харесвам 2
Публикувано:

Явно вече може за този вид влакове - Cercanías. Ще пробвам, само да не забравя това и на изхода😉

Faster, simpler, more innovative.

Pay directly at the turnstiles using your bank card or your mobile phone with Cronos. Yes, yes, it's that easy! This new system allows you to pay for your one-way ticket using a contactless credit or debit card or your mobile phone payment system.

How does it work? Very simple. Each time you pay for one or more one-way tickets, the corresponding fare and the number of zones you have travelled through will be charged; you can check the corresponding charge on your bank account statement.

Друго се сетих за влаковете на по-дълги разстояния. Trip леко ми намаля цената. @Argentique, май ти ги беше ползвала преди време точно за това. Сработи ли? Ще ползвам два влака Avant, при които цената не се мени на сайта на Renfe. Някакви други трикове за по-ниска цена има ли?

Публикувано:
преди 27 минути , ДиянаВ каза:

Друго се сетих за влаковете на по-дълги разстояния. Trip леко ми намаля цената. @Argentique, май ти ги беше ползвала преди време точно за това. Сработи ли? Ще ползвам два влака Avant, при които цената не се мени на сайта на Renfe. Някакви други трикове за по-ниска цена има ли?

Аз ползвам за влак трип-а във всички страни, където може. Така вместо няколко приложения съм само с едно.

Конкретно за Avant миналия ноември ползвах edreams.net, пускаше по 5 евро билети с много по-висока начална цена, но вече без платена регистрация не става там.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, ДиянаВ каза:

От летището с влак е удобно. Преди да се слезе към влака има машини за билети отдясно. Ако си в централната част спирката след централна гара е най-удобна Málaga-Centro-Alameda.

https://maps.app.goo.gl/aaDfLjYvkZbABUGj9

• Харесвам 4
Публикувано:

В Мадрид съм ползвала такива влакове с билети, купени от машина. Имам спомен, че нещо се плащаше за хартийката - 0.50 или 1€, не помня точно. Ако мога да плащам с банкова карта, както пише в сайта на Ренфе-то, ще е по-лесно и удобно.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 57 минути , Argentique каза:

Аз ползвам за влак трип-а във всички страни, където може. Така вместо няколко приложения съм само с едно.

Конкретно за Avant миналия ноември ползвах edreams.net, пускаше по 5 евро билети с много по-висока начална цена, но вече без платена регистрация не става там.

Сега в Ница ползвах trip за билети за влак. И за тях изглежда има ограничение -3 броя. Понеже бяхме двама души ми даде намаление за отиване за 2 билета,а за връщане ми искаше пълната цена. Бяха евтини,та не ми се занимаваше да купя един на ниска и после още един за спътника .

Публикувано:

Да се включа и аз с едно питане. Ще сме в Малага 25/29 декември.Целта е по-лежерно да го караме, разходки по паркове и плажове, дегустации, такива работи 😉. Кацаме на Коледа следобед и доколкото чета всичко ще е затворено на 25. Някой бил ли е по това време, има ли отворени магазинчета и има ли шанс да се намерят места в заведение без резервация, да не се окажем с две гладни деца и няколко пакета солети 😅.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Ninkata17, не съм била по Коледа, но The Fork дава възможност за 18ч. на 25 декември да се резервират 52 ресторанта, даже със сериозни отстъпки. Мисля, че няма да сте на солети. Аз бих резервирала от по-рано за всеки случай ✌️

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Изтеглете си това приложение TheFork. Ние кацаме на 31.12 с 3 деца и търсех куверти за НГ. С това приложение можете да видите цените на менютата и ревютата за ресторанта. Полезно е и за други големи градове.

Весело изкарване!

• Харесвам 1
Публикувано:

През декември в Малага има много развлечения - светлини, музикално шоу в определени часове, 3-D mapping по катедралата, фиеста с латерни и подобни коледни настроения. В по-кратък период, който съвпада за един ден и с моя, даже има сбор😂 - Gran Feria Sabor A Malaga

IMG_9038.png.6e634014f19a98fbe71dbc92e06e8cbd.png

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Новите правила за пътуване в Испания

Новите правила за пътуване в Испания

Ако скоро ще ходим в Испания, може би ще искаме да вземем под внимание тези промени. От 2 декември пътуващите до европейската държава ще трябва да споделят повече лична информация, отколкото досега. Това се дължи на влизането в сила на нов закон, който има за цел да подобри националната сигурност на Испания.

Законът изисква доставчиците на настаняване и фирмите за коли под наем да събират повече лична информация за своите клиенти и да споделят тази информация с испанското правителство. Така че, ако пътуваме до Испания, ето каква информация трябва да предоставим. 

Когато се настаняваме, независимо дали сме отседнали във ваканционно жилище под наем, хотел или като част от пакетна почивка, ще трябва да споделим нашите пълно име, пол, националност, номер на паспорт, дата на раждане, домашен адрес, стационарен телефонен номер (ако имаме такъв), мобилен телефонен номер, имейл адрес, брой на хората, с които пътуваме, и връзката ни с тях - ако някой от пътуващите е на възраст под 14 години.

Снимка 693861

Източник: iStock

Ако наемаме кола в Испания, правителството също ще изисква достъп до нашата шофьорска книжка, информация за плащане и неща като GPS данните на автомобила, ако са налични. Жителите на Испания също ще трябва да предоставят тази информация, когато почиват или наемат превозно средство.

Имаше много разговори за това как тази промяна ще се отрази на хората, посещаващи Испания. Някои пътници са загрижени за неприкосновеността на личния си живот или потенциални глоби (отговорност на доставчиците на места за настаняване или коли под наем е да събират и споделят тази информация с испанското правителство, така че ще бъдат обект на всякакви глоби, ако не е направено правилно), но най-важното е, че това няма да повлияе значително на престоя ни.

Снимка 693860

Източник: iStock

Всичко, което трябва да направим, е да имаме готова информация за споделяне и може би да сме подготвени за малко повече документи или малко по-дълга проверка, пише Time Out.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

На коледната сБирка ми се падна късметче-магнит от Майорка, където не съм била, т.е. трябва да си материализирам късмета. 😉 Кой ли не отиде там на уикенд забежка събота-неделя и днес вече много ми се приходи, да речем януари след средата.
Та може ли да се разчита на точността на обществения междуселски транспорт спрямо онова, което пише в Гугъл? Конкретно съм си харесала Port de Sóller (сравнително близо е до Палма, има ретро трамвай и яхти 😄) и близките мирадори Torre Picada и Faro de Cabo Gordo. @master_of_germs, вие били ли сте без кола при предното ви ходене?
То и на Cap Formentor искам, много ясно, ама без кола не става за ден с полет наобратно в 18.00 ч.

Публикувано:

@Argentique аз съм ходила без кола. С автобус от летището чак до Алкудия и след два дни обратно пак с автобус до столицата. Според мен общественият транспорт е много добре уреден.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Общественият транспорт на Майорка е перфектен. Единственото неприятно е, че до Палма трябва да се вземе скъпия летищен автобус, който не е на основната компания. 

Може да има и други варианти, но губят време, когато се прекачваш, а за Порт де Сойер трабва да прекачиш. От автогарата (под земята е) има редовни автобуси за навсякъде.  Островът е разделен на зони, таксуването е според броя на преминатите зони и според броя пътуващи. Плаща се директно с дебитна/кредитна карта. С една може до петима души. Като за всеки от пътниците се маркира на влизане в рейса, но също и на слизане. Като за всеки пътник след първия цената постепенно намалява. Също, ако достигне цената на дневната карта за съответния брой зони, повече не таксува. Парите ги дърпа от картата след няколко дни или седмица.

Ние нощувахме в Сойер. Единият ден ходихме до язовир Кубер за пешеходен кръгов преход през три върха над него. Късно следобед отидохме за кратко къпане и залез в Порт де Сойер.

Другият ден пак с редуващи се автобусни и пешеходни отсечки обикорихме Са Форадада, Дея, манастира Мирамар и Вайдемоса.

Последният ден няколко часа в Палма.

По спомен ни излезе не повече от 30 евро на човек за транспорт, като тук включвам и скъпите автобуси от и до летището.

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 12 часа, master_of_germs каза:

Са Форадада, Дея, манастира Мирамар и Вайдемоса.

Muchas gracias! Някъде писал ли си из форума за тези места от първото ви ходене, или да търся снимки в други канали? :)

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.