Прескочи до съдържание

С баба до Сицилия.Нужда от помощ

Ники Петров

Препоръчани мнения

Здравейте,магеланци!

След невероятния черен уикенд,който преживяхме се сдобих с БЕЗПЛАТНИ самолетни билети за мен и баба до Сицилия

.Летим с Уиз на 20.01.2018 и се връщаме на 24.01.2018 г.Тоест имаме 4 дни,които да прекараме заедно по незабравим начин,но проблемът е...липсата на  информация.От закупуването на билетите до този момент не спирам да чета различни пътеписи,теми и т.н.,но повечето от тях са-програма с кола,липса на ориентировачни цени и информация за градски транспорт.

Според прочетеното направих горе-долу следната програма

20.01.2018-полет от София.Настаняване

21.01.18- Разглеждане на забележителносите на Катания

22.01.18-Сиракуза

23.01.18-Таормина

24.01.18-Катания и отпътуване за България

И до тук... сега сте вие и вашите предложения за промени,но най-важното за мен е информацията за билети и цени.

Благодаря! :)

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ех, че хубаво време "баба и внук" ще е. :)

Уредили ли сте вече нощувките? Програмата ми се вижда малко разхвърляна. Дали няма да загубите по-малко време, ако размените Таормина и Сиракуза и после от Сиракуза директно отидете на летището с interbus? Нашето посещение включваше Месина - Палермо - Катания, без Сиракуза и нямаше време за Таормина, но останах с впечатление, че е възможно да нощуваш в Катания и да разгледаш Таормина без да пропуснеш нещо. 

Мисля си за нещо такова:

20.01 - полет и настаняване в Катания

21.01 - Катания

22.01 - еднодневен трип до Таормина с interbus. 

23.01 - Катания - Сиракуза. Има доста влакове и се пътува около час и 15 мин. Билетите са 6,90 € за възрастен. http://www.trenitalia.com/tcom-en

24.01 - Сиракуза - Фонтанароса с interbus

Между другото, сигурен ли си за 24.01? Сайта на Уиз не показва полет на тази дата, а на 23-ти. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Предлагам ти да изключиш Таормина и да включиш Ното.

Първо: Таормина е в обратна на Сиракуза посока и второ: на нас не ни хареса.

Ние се пътувахме с междуградския транспорт. С билетите се оправяхме на място. Според полета ви на връщане и часовете на автобусите можеш спокойно да размениш местата на Сиракуза и Ното. Съобрази се с почивните дни, ако имате такива, има голям трафик и задръствания. 

Редактирано от но нейм
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На мен лично Катания изобщо не ми хареса. Така че аз бих направила 20 и 21 нощувка в Катания, като 21 е за Таормина и колкото време остане за Катания :) Все ще я разгледате между капките. Важно е да опитате пиците, че бяха уникални. После 22 и 23 нощувка в Сиракуза или някъде в този район. Може да разгледате Сиракуза и Ното. И на 24 обратно към летището. Само наистина потвърди връщането, че полет на 24 няма:) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Допуснал съм грешка. Връщането е на 23.01.2018! Полетът е в 21:55 местно време.

В момента съм запазил San Max Hotel , който е на главната улица 3 нощувки,но мога да го отменя и да нощуваме една вечер в Сиракуза.

Връзка към коментар

Директно към Сиракуза. Като гледам разписанието на Интербус-а ще успеете. Кофти е че се спи в Ортиджа но пък събота вечер е оживено.
На Катания са й достатъчни 2-3 часа. Но ако ще оставате първата вечер,  на другия ден сутринта отидете на рибния пазар - интересен е. 
Аз бих избрал 3 нощувки в Сиракуза и 1 в Катания, като на 23ти отскоча до Таормина. Но ако трябва да избирам - също съм за Ното.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Моите 5 стотинки по темата :) 

Таормина - бих я пренебрегнала генерално, а както сте и без кола, един ден за нея си е направо разхищение. 

Катания - също. Какво ще правите три нощи там? Аз и една не бих отделила, но хайде една максимум...

Сиракуза - моят категоричен фаворит на Сицилия (заедно с Палермо). 

Ното - препоръчвам горещо при настоящата програма. Повече харесах Scicli, но тези градчета са ви далече.

Ще ти изровя цени на градски транспорт в момента, в който решиш какво искате :) 

Редактирано от Гост
Връзка към коментар
преди 1 час, Ники Петров каза:

А каква е цената на автобуса от летището до Катания ? Защото на навигацията ми дава превоз с Alibus ?

Не ползвай навигации, когато търсиш всички опции.

Public bus: Local bus line 457 will take you downtown from the Fontanarossa airport in 20 minutes just like Alibus, but you might have to wait a bit longer because the public bus goes every 40 minutes. The good thing though is that the single ticket costs only 1 euro! You have to buy the ticket before you enter the bus and you can do that at the newspaper stand (Tabacchi) at the airport. Bus departure point is at the bus station in front of the airport building.

https://getbybus.com/en/blog/airport-bus-catania/

Връзка към коментар

Аз също бих препоръчала Сиракуза и Ното, но и Таормина ми хареса. За Катаня обаче не бих отделила повече от 3-4 ч. Действително е интересно да отидеш на рибния пазар, но очарованието е да си купиш риба и да си я сготвиш, а не знам дали ще имате такава възможност.

Що се отнася до придвижването от Катаня до летището, и за бях чела, че има градски автобус за 1 евро, но така и не го намерихме. Дори ходихме до автогарата, питахме и в табачетата, но безрезултатно и хванахме Alibus за 4 евро. 

Но за два дни и половина трябва да изберете в коя посока ще поемете. Не е невъзможно обаче, но трябва да имате предвид, че в неделя автобусите може да не са много редовни.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , bad kid каза:

Аз някъде четох, че 457 вече се води Alibus

според сайтът на гр.транспорт на Катания няма линия 457

Абе итаилианска му работа - тука има/тука нема  :unsure:
http://www.amt.ct.it/blank.php?linea=457

• Смея се 4
Връзка към коментар

За малкото време, което имаш, според мен най-добре е да отседнеш в Катания и да правиш еднодневни трипове. Катания ще разгледаш за половин ден, което може да направиш и вечер.

Не знам защо останалите не са харесали Таормина, но спокойно нея можеш да я разгледаш, отскачайки от Катания. На мен ми се стори много приятно градче.

Понеже имаш и уикенд, което означава и разреден транспорт отдели ден за Сиракуза, а ако можеш да включиш и Ното ще е чудесно, ама трудно. На мен Ното ми е фаворита.

Не знам доколко натоварването ще се отрази на баба ти, но ако е ок, можеш да разделиш нощувките между Сиракуза и Катания. Ако обаче честото стягане на багажа не ви се нрави, си останете в Катания и от там три трипа до горните градове, а вечер Катания.

Имай предвид, че януари денят е къс и съчетаването на повече неща е трудно, пък и вие сте с обществен транспорт, което прави задачата по сложна.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Промяна в плана!

Промених нощувките в Катания на една след кацане! 

Сутринта напускаме хотела,разглеждаме Катания и отиваме към Сиракуза към обяд. Настаняване и разходките продължават.на следващия ден(22.01.18) ще идем по ваша препоръка към Ното и вечерта отново Сиракуза. Последния ден напускане и малко Катания и полет обратно към България. 

Проверих в различни сайтове за температурите.В един пише 30 градуса , а в друг 15... какво време да очакваме ? :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , Ники Петров каза:

Проверих в различни сайтове за температурите.В един пише 30 градуса , а в друг 15... какво време да очакваме ? :)

Чак 30 трудно ще стане през януари ;) 
Weather in January in Catania, Sicily

Връзка към коментар

Последната версия на програмата ти ми се струва добра. И за мен Сиракуза и Палермо са ми топ за Сицилия. Таормина също ми хареса, но се отклонявате, а сте без кола. За 4 дни този голям остров няма как да се разгледа, но съм сигурна, че ще ви хареса. Реално очаквай около 15 -20 градуса. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, mililia каза:

Не знам защо останалите не са харесали Таормина...

Да кажа за мен - не е точно нехаресване, но като сравнявам с останалите места, Таормина много ми бледнее и ми е прекалено туристическа. Тоест, при малко дни не бих се размотавала час и половина отиване, още толкова връщане - и то с градски транспорт. Това са съвсем лични предпочитания и @Ники Петров може съвсем спокойно да игнорира такива препоръки, ако му е мерак да отиде там :) Поне аз бих постъпила така, ние съветваме на база лични вкусове.

Моите лични фаворити са: Palermo, Ortigia, Scicli, Modica, Ragusa Ibla, Noto, Motta Camastra. 

Връзка към коментар
преди 17 минути , Asya Assenova каза:

Последната версия на програмата ти ми се струва добра. И за мен Сиракуза и Палермо са ми топ за Сицилия. Таормина също ми хареса, но се отклонявате, а сте без кола. За 4 дни този голям остров няма как да се разгледа, но съм сигурна, че ще ви хареса. Реално очаквай около 15 -20 градуса. 

Мисля да запазя програмата така.Намерих супер хотелчета в италиански стил на супер цени. А някакви хубави места за хапване в Катания и Сиракуза някой може ли да ми препоръча (по възможност да не са много скъпи) хаха...

Връзка към коментар
преди 59 минути , Ники Петров каза:

Мисля да запазя програмата така.Намерих супер хотелчета в италиански стил на супер цени. А някакви хубави места за хапване в Катания и Сиракуза някой може ли да ми препоръча (по възможност да не са много скъпи) хаха...

Siracusa -> гледах как правят тези сандвичи и припаднах! На рибния пазар има уникални вкусотии...

https://www.budgettraveltalk.com/2016/02/26/budget-eating-ortigia-market-siracusa/

Отново Siracusa - говоря само за Ortigia - тази кръчма беше препоръчана от Анжелика - беше изключителна! Но не бих казала, че е много евтина...

http://www.sicily.co.uk/places_to_eat/trattoria-la-foglia/

Там само тратории да искаш. Просто се размазах лично аз... 

Връзка към коментар

Ники, надявам се да не се сърдиш, че ще ти се меся в темата, но е доста активна и бих задавала въпроси и аз.  Ние инатливо купихме билети за католическия Великден и трябва да си измисля програма и хотели по-бързичко, макар че ми е рано да чета задълбочено за пътуване след 4 месеца. 

Тъй като 3-4 дни са недостатъчни за разглеждане на много места, при това с обществен транспорт, се колебая дали да правим еднодневни разходки или да тръгнем на юг/ север от Катания. Да разбирам ли, че Таормина не допада на повечето от Вас заради това, че е много туристическа? Това значи, че е пренаселена или че посещаваните части нямат дух? Защото ако е първото, вероятно през зимата няма да е точно така. 

Връзка към коментар
преди 4 минути , Lindt каза:

Ники, надявам се да не се сърдиш, че ще ти се меся в темата, но е доста активна и бих задавала въпроси и аз.  Ние инатливо купихме билети за католическия Великден и трябва да си измисля програма и хотели по-бързичко, макар че ми е рано да чета задълбочено за пътуване след 4 месеца. 

Тъй като 3-4 дни са недостатъчни за разглеждане на много места, при това с обществен транспорт, се колебая дали да правим еднодневни разходки или да тръгнем на юг/ север от Катания. Да разбирам ли, че Таормина не допада на повечето от Вас заради това, че е много туристическа? Това значи, че е пренаселена или че посещаваните части нямат дух? Защото ако е първото, вероятно през зимата няма да е точно така. 

Аз съм била там през януари и ми хареса. Не беше пренаселено. Има дух и чар! Добре е да се отиде с автобус. С влак не е много удобно.

Връзка към коментар

На мен Сицилианската фръцла Таормина си ми харесва,но с нея трябва да се запознаващ на глътки, за да я усетиш.И да имаш време, не да претърчиш, за да се отметне като посещение.

Първия път я видях цялата обсипана с водопади от разноцветни богонвилии, без тълпи, спокойна  и красива.

И си я заобичах завинаги.:)

Всяка година се отбиваме за разходка, обяд или просто кафенце и продължавам да си я харесвам.

Ама, аз съм пристрастена към цяла Сицилия, та може и да не съм критерий.:)

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.