Прескочи до съдържание

Ухапване от маймуна


Lindt

Препоръчани мнения

Не съм изненадана, че точно мен нападнаха маймуни, по-скоро се учудих, че не беше по моя вина ;)

 

Почистиха ми раните и ми сложиха лепенки. Прибираме се след 4 дни в България и не знам в Бали ли да търся лекар и ваксини или може да почака докато се приберем?

Освен бяс, какво друго трябва да ме тревожи? 

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Тези които ти почистиха раната какво ти казаха? Още 5-6 дни да чакаш ми се вижда доста, но дано @master_of_germs и другите медици видят темата и се произнесат. По всяка вероятност обаче ще трябва да пазиш мястото сухо и да забравиш за басейна.

 

Всъщност какво се случи? Предполагам, че маймуните нямат бяс, а просто са били агресивни. 

Връзка към мнение

Ами понеже съм нов, разумен човек, на това пътуване не галя дори котките. Четох на Роже пътеписа, но въобще не ми се видя добра идея да храня маймуните в Monkey forest, колкото и забавно да звучи.

Така де, тръгнахме доволни и щастливи по алеята, прочели внимателно инструкциите да не носим храна, пищим и гледаме животните в очите, да не бягаме и тн. В някакъв момент една жена седна на пейката и маймунче дойде да рови в чантата й, да бърка в джоба й и да се катери по нея. Остави я на мира, отдъхнахме си и тръгнахме по една пътечка. Там Жижо снима майка с малко и един сърдит татко го удари по ръката, но без нокти. Достатъчно ми беше, за да почна да се притеснявам от всички тези 20 животни на скок разстояние. Аз всъщност съм доста страхлива и никак не ме блазни идеята за ваксини, лекари, инфекции, рани и белези.

Така де, дойде времето един малък маймун да се качи върху мен. Те са доста пухкави и не пускат нокти, но докато подскачаше и палаво ме хапеше тук там, въобще не позволи да го махна от мен. Хващаш през коремчето, нежно го поставяш на тревата и бам - скача и пак е върху голите ти крайници. Хем е смешно, хем започнах да се паникьосвам. Не можех да бягам, защото щях да заинтригувам и другите животни.

Та историята завърши с това, че някакъв голям маймун дойде да защити малкия, одра ми крака, захапа ми ръката и после успяхме да тръгнем.

Имам повърхностни рани, които измих, отидохме в центъра по спешна помощ, пак измих драскотините, намазаха ме с йод, лепнаха лепенки, дадоха ми да прочета, че няма бяс на Бали и маймуните са си здрави и си тръгнахме. 

Помня преди години как молех в София да ми бият ваксина след ухапване от куче, а те ми обясняваха, че няма случаи на бяс у нас. Три пъти ходих докато ми бият първата. Та не искам сега да се опитвам в чужда страна, а и са няколко и май е по-разумно всички да се направят в една болница.

Ваксината за тетанус ми е на 5 години, не знам дали ми трябва нова. 

Все пак не съм в много добро настроение. 

 

Редактирано от Lindt
Връзка към мнение

Ако имаш застраховка -звънни . Ще те насочат веднага към някоя от болниците с които работят. Моя опит е, че при застрахован турист изпратен от застрахователя се подсигуряват и слагат и нужното ... и ненужното ( къде подсигуряване, къде лесни пари от застраховка ...)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Уж се покрива от застраховката ни. Обаче в София се прави само на едно място, а в Бали може и въобще да няма, ако съдя по написаното от разни австралийци. 

Така че не знам какво точно може да се направи в момента. Ще ни трябва помощ от хотела и застрахователя в проверката.

Връзка към мнение

Без значение какво ще предприемеш на място, като се върнеш отиди на една консултация в кабинет по венерически болести и тропическа медицина. Такъв има със сигурност във Военна болница. 

След бразилски круиз една позната имаше симптоми, които докторите оприличаваха на грип, а се оказа някаква бразилска гадост, която дава отражение и в мозъка. Болестта я хванаха именно в този кабинет и след продължително лечение жената се оправи.  

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Тетанус на първо място.

Преди година ме ухапа куче и ми казаха, че в София няма противобясна ваксина. Може да се намери от РЗИ-тата от страната.

 

Връзка към мнение

@Lindt, ваксина за тетанус ти е абсолютно задължителна. Всъщност вие сте били в някакъв център за опазване на маймуните, нали? В този случай бих се доверил на персонала, ако ти казват, че риск от бяс няма.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 5 часа, Lindt каза:

по-скоро се учудих, че не беше по моя вина ;)

Тя ли започна първа? B)

 

Според мен от бяс няма риск, все пак това е място, където е пълно с посетители и ако има болно от нещо животно, това би имало много негативни последици за тях.

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Подценила съм лекарите за туристи. Сега си имам 3 ваксини, антивирусни хапчета и антисептици. 

Това пътуване прави чудеса с мен - заради Сингапур спрях да пуша, сега покрай тези лекарства няма да пия.

  • Харесвам 5
  • Шок 3
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към мнение

Всичко ще бъде наред. Със сигурност в този парк няма бяс. Не вярвам да си първата туристка ухапана от маймуна и ако допуснат да има бяс ще стане страшно. Така че можеш да се довериш на това, което ти казват. Сега по скоро се пази да не инфектираш с нещо раната, че при тази влажен климат там няма да зарасне бързо.

 

От това, което видях аз, маймуните ужасно се дразнеха на всички тези камери и мобифони, които им навират туристите в лицата. И възрастните маймуни ставаха наистина агресивни при опитите си да опазят малките.

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 1 час, master_of_germs каза:

@Lindt, ваксина за тетанус ти е абсолютно задължителна. Всъщност вие сте били в някакъв център за опазване на маймуните, нали? В този случай бих се доверил на персонала, ако ти казват, че риск от бяс няма.

Не, не е такъв център. То е някаква гора, с малко скулптури и храм, където живеят много маймуни. Туристите ги обичат и затова е атракция. Свикнали са с хора и изобщо не ги е страх, ужасно нахални са.

Понякога хапят, но все си мислех, че хапят тези, които не спазват правилата. Оказа се, че не е така и на случаен принцип го отнасят по 5 човека дневно.

Да, ваксината ми срещу тетанус е била за след ухапване от куче и не ме защитава. Сега пак ми биха и пак не ме пази от следващи тъпи случки.

По отношение на тази срещу бяса, сложиха ми две и трябва след седмица да убедя някой в София за нея. Трябва да е със сходен на тази на Санофи състав. 3 са задължителни, за да сме спокойни и в безопасност, а следващите 2 ще ме предпазят за още 4 години, но вероятно биха го направили само в страни, които са рискови, а нашата май не е.

Въобще не знам от личния си лекар ли трябва да започна или какво трябва да правя.

 

Връзка към мнение

Национален център по заразни и паразитни болести , София, ул. Янко Сакъзов № 26

Има секция по тропически болести. Аз бих отишла там. Даже ходих преди месец заради съмнения за лаймска болест, размина ми се. Отнасят се сериозно към оплакванията на хората.

Връзка към мнение
преди 4 минути , Niceday каза:

Национален център по заразни и паразитни болести , София, ул. Янко Сакъзов № 26

Има секция по тропически болести. Аз бих отишла там. Даже ходих преди месец заради съмнения за лаймска болест, размина ми се. Отнасят се сериозно към оплакванията на хората.

Тия са пълни нещастници.

Синът ми го ухапа кърлеж в парк в Амстердам. Тукашните изследвания показваха, че може да има, но може и да няма лаймска болест :mad:, та пи профилактично антибиотици.

А преди да се произнесат авторитетно "Тука има, тука нема" му бяха загубили изследването. Ходих разправях се, търсеха в някакви хладилници. Системата им на записване/надписване на кръвните проби е от каменната ера.

Нека това да е последното място, където да отидеш.

 

За да съм коректен - информацията е от преди 2.5 - 3 години. Може пък сега да са се ъгрейднали. 

  • Замислям се 1
Връзка към мнение

В София противобесният кабинет преди беше в първа градска болница, но мисля, че преди година го преместиха в "Александровска" в спешното отделение на хирургичния корпус, входа откъм бул. "Пенчо Славейков".

Редактирано от master_of_germs
Връзка към мнение

Мен в Камбоджа ме ухапа маймуна. Като се върнах (след 2 седмици след ухапването) ми казаха да си направя ХИВ тест , защото според личния ми лекар маймуните там пренасяли СПИН ... 
Като цяло при мен не се поду раната...и ухапването беше по моя вина....

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 3 часа, Lindt каза:

 

Да, ваксината ми срещу тетанус е била за след ухапване от куче и не ме защитава. Сега пак ми биха и пак не ме пази от следващи тъпи случки.

 

Линд, ваксината срещу тетанус, а и срещу бяс  има действие  12 месеца. Ако ще те хапе звяр отново, да е в този срок.;)

Аз се шегувам, ама работата хич не е за шега. Добре са ти направили и другата ваксина.

Малко извън темата, специално за Венчо:

Поведението при ухапване от кърлеж:

1. Внимателно се отстранява кърлежа, като се стараем да е без разкъсване.

2. Ваксина против тетанус

3. Профилактика с антибиотик - ние у нас използваме Зимакс,че се изпива еднократно и наведнъж.

Отиграна комбинация, с тия всичките ловци из къщи.:lol:

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Много неприятно :( 

В Камбоджа прежалих любимите си Рей Бан, само и само да не бъда надрана, или ухапана от една местна маймуна

Връзка към мнение

@ven62, по отношение на лаймската болест (и други кърлежовопреносими инфекции), наистина описаната от @AlexandraKo процедура се наложи като златен стандарт напоследък.  Може вместо Zymax да се пие друг препарат с азитромицин (например Sumamed или Azithrox, но 4 последователни дни в доза два пъти по-висока от обичайно предписваните за този антибиотик. Еднократният прием при Zymax го прави много по-удобния избор, това е и причината най-често точно него да избирам като антибиотик за изпът). Единственото условие е курсът с антибиотика да започне най-късно на следващия ден след ухапването; така рискът от развитие на лаймска болест многократно намалява. 

А лабораторната диагностика на лаймската болест е трудна за интерпретация по много причини, свързани с особености на микроба, който я причинява, а не с кадърността на микробиолозите. Затова при лаймска болест най-важното са първите действия, които човек сам предприема, за да се предпази, вместо да чака резултат от изследвания.

 

@Rositsa88, мислех да те оставя без коментар, но нека просто приемем, че лекарят ти е решил да се презастрахова (или, както обичам да казвам - "да си върже гащите") без да има нужда. А може и да не ти  повярвал, че ухапването е от маймуна (в работата си един лекар има три неща, на които никога не бива да има пълно доверие: 1) показанията на различните уреди, 2) медицинската сестра, и 3) пациента :) )

Пък и друго си е  да си имаш черно на бяло, че си HIV-отрицателна.  :) Една магеланка навремето я бяха обявили за най-желана юзърка в един медицински форум, след като си публикува снимка на отрицателен тест за HIV  :lol:

 

П.П. Lindt да ме извини за офтопика, а модераторите да трият, ако решат :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Имам една любима максима, казвала съм я и друг път:

“В медицината е по-добре да се направят пет излишни неща, отколкото да се пропусне едно важно.”

При Линд е направено всичко, което трябва в този момент, според мен.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 7 часа, Lindt каза:

По отношение на тази срещу бяса, сложиха ми две и трябва след седмица да убедя някой в София за нея. Трябва да е със сходен на тази на Санофи състав. 3 са задължителни, за да сме спокойни и в безопасност, а следващите 2 ще ме предпазят за още 4 години, но вероятно биха го направили само в страни, които са рискови, а нашата май не е.

Въобще не знам от личния си лекар ли трябва да започна или какво трябва да правя.

 

По-горе съм ти написала моят опит с бяса. При това от хора на високо ниво ми беше информацията.

Можеш да звъннеш и в РЗИ в имунизационния кабинет - те ще те насочат накъде.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 8 часа, AlexandraKo каза:

Линд, ваксината срещу тетанус, а и срещу бяс  има действие  12 месеца. Ако ще те хапе звяр отново, да е в този срок.;)

Аз се шегувам, ама работата хич не е за шега. Добре са ти направили и другата ваксина.
:lol:

 

Д-р Nugrana обясни, че при ухапване, за абсолютна сигурност, се поставят по схема 3 ваксини. Те си имаха номера, не знам дали са с различен състав.

След това, в страни, които имат случаи на бяс, може да се постави номер 4, която те защитава 1 година. И последната ти осигурява спокойствие 4 години. Аз се позамислих за презастраховане, но ме хапят на средно 4-5 години животни без причина :) и май няма смисъл.

Аз като казах, че са ми правили ваксина против тетанус преди 4-5 години, той първо се зарадва, после се опита да разбере за 5 или 10 години ми е, но като разбра, че е била след ухапване, я нарече post vaccine и тя, както и тази за бяс, са за конкретния случай, а не превантивни за бъдещ период.

Аз му вярвам на лекаря, защото знаеше къде е България ;)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 1 час, Lindt каза:

Д-р Nugrana обясни, че при ухапване, за абсолютна сигурност, се поставят по схема 3 ваксини. Те си имаха номера, не знам дали са с различен състав.

След това, в страни, които имат случаи на бяс, може да се постави номер 4, която те защитава 1 година. И последната ти осигурява спокойствие 4 години. Аз се позамислих за презастраховане, но ме хапят на средно 4-5 години животни без причина :) и май няма смисъл.

Аз като казах, че са ми правили ваксина против тетанус преди 4-5 години, той първо се зарадва, после се опита да разбере за 5 или 10 години ми е, но като разбра, че е била след ухапване, я нарече post vaccine и тя, както и тази за бяс, са за конкретния случай, а не превантивни за бъдещ период.

Аз му вярвам на лекаря, защото знаеше къде е България ;)

Маймуните са агресивни същества, това ме води до извода че може и наистина да имаме връзка с тях :) Преди 2 години мен също ме хапа макак във Виетнам. Ходихме на екскурзия до Monkey island, където имало около 10000 маймуни, според екскурзовода, и тъй като реших да им направя добро и да ги нахраня, след като им купихме фъстъци от човека който ги продаваше с такава цел, те ме нападнаха като обезумели, първо две ми изподраха едното бедро, в джоба на което си държах фъстъците, а после една ми захапа китката бая брутално,на принципа храни куче да те лае. Човека който беше отговорен в резервата ми проми раните с кислородна вода и риванол, и ме убеждаваше че маймуните са ваксинирани понеже им слагали дадени препарати в храните, но аз не съм от доверчивите хора и затова помолих момичето от рецепцията в хотела ми да ми каже къде да отида за преглед. Отидох на другият ден, 24 часа след инцидента в една поликлиника където ми биха тетанус и ваксина против бяс, като ми създадоха и паспорт за имунизации и трябваше да поставя общо 2 ваксини за тетанус и 5 против бяс през определен период от време. Почти всияки ги поставих по време на престоя си във Виетнам, с изкючение на последните 2 за бяс, които ми сложиха като се прибрах в БГ. Интересното беше че във Виетнам ми отне по-малко време да намеря къде да ме ваксинират отколкото в БГ, и парите които платих там, въпреки че нямах застраховка или каквото и да било, бяха по-малко от парите които платих като здравно осигурено лице в БГ. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Понеже всичко необходимо е направено, си позволявам леко отклонение от темата, но пак свързано с нея: Ваксината против тетанус е включена в задължителния имунизационен календар на България и се поставя т.нар. реимунизация на всеки 10 години, 15 г., 25, 35, 45, 55 годишна възраст от личния лекар. Няма валидност на ваксината или срок на действие :) Просто с годините нивото на защитните антитела намалява в организма. За сметка на това съществува едно понятие/феномен наречен "имунологична памет", благодарение на която при среща с вече "познат" патоген започва много по-бързо производство на съответните антитела. Това, което се поставя след травма, рана, ухапване е т.нар. тетаничен анатоксин преципитат и е като "подсилваша" доза, за която се приема че има ефект в продължение на 12 месеца.

 

Що се отнася до ваксината против бяс, у нас на пазара има две ваксини: Rabipur - на GlaxoSmithKline и Verorab на Sanofi. И при двете т.нар. подсилваща доза след първа имунизация се поставя обикновено на 5-та година. При "профилактика" след ухапване от съмнително за бяс животно има два режима на прилагане на общо 4 дози, по преценка на лекаря.

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.