ven62 Публикувано: 30 декември, 2017 Публикувано: 30 декември, 2017 (редактирано) преди 20 часа, AlexandraKo каза: ... Малко извън темата, специално за Венчо: ... преди 18 часа, master_of_germs каза: @ven62, по отношение на лаймската болест (и други кърлежовопреносими инфекции), ... Благодаря за отговорите. Да, всичко това т.е. повечето неща, вече ги знаех. Но ги разбрах по трудния начин и не от споменатото по-горе медицинско заведение, а от холандските лекари, които поеха случая на сина ми. Отново изразявам мнението си (формирано преди 3 години) за Национален център по заразни и паразитни болести , София, ул. Янко Сакъзов № 26: Там са останали в 19-ти век. Важното сега е - Авторката на темата да получи най-добрите съвети. p.s. Малко извън темата: Моля, мнението ми да не се смята за генерално и обобщаващо за нивото на медицинските грижи в България и Холандия. По този въпрос имам съвсем различно мнение. Редактирано 30 декември, 2017 от ven62
Mistress of Germs Публикувано: 30 декември, 2017 Публикувано: 30 декември, 2017 (редактирано) На 12/29/2017 в 12:31, Lindt каза: Не, не е такъв център. То е някаква гора, с малко скулптури и храм, където живеят много маймуни. Туристите ги обичат и затова е атракция. Свикнали са с хора и изобщо не ги е страх, ужасно нахални са. Понякога хапят, но все си мислех, че хапят тези, които не спазват правилата. Оказа се, че не е така и на случаен принцип го отнасят по 5 човека дневно. Да, ваксината ми срещу тетанус е била за след ухапване от куче и не ме защитава. Сега пак ми биха и пак не ме пази от следващи тъпи случки. По отношение на тази срещу бяса, сложиха ми две и трябва след седмица да убедя някой в София за нея. Трябва да е със сходен на тази на Санофи състав. 3 са задължителни, за да сме спокойни и в безопасност, а следващите 2 ще ме предпазят за още 4 години, но вероятно биха го направили само в страни, които са рискови, а нашата май не е. Въобще не знам от личния си лекар ли трябва да започна или какво трябва да правя. Мила Lindt, Много съжалявам за това, което ти се е случило. Господин Мамун нещо не е бил на кеф - мъжка му работа. На Sanofi ме посреща телефонен секретар, за съжаление. Предполагам, че след празниците ще мога да се свържа с Биг Фарма и да получа информация за ваксината - дали не може и третата доза да се намери в БГ. В сайта на ИАЛ VeroRab е вписана сред разрешените за употреба медикаменти, та имам надежда. Така нареченият градски бяс (от кучета) не е срещан в България от 96-та насам. Предвид и страничните ефекти от ваксината, според мен лекарят е постъпил правилно, като е отказал да постави ваксина за ухапване от куче в България. Тетанус - ОК. Бесът в БГ се пренася от диви животни, най-вече лисички и чакалчета. Те пък ни идват от Румъния зимата през Дунава. Биг Фарма (е, добре де, министерството на околната среда) ги бомбардира отгоре с примамки с ваксина. Но според мен пълно лечение е задължително, каквото и да разправят тия от туристическия обект. Бали не е свободна от бяс зона. Ако искаш, можем да занимаеш и личния си лекар. Update: В двата най-големи аптечни складa VeroRab я няма. P.S. @master_of_germs, затуй ли се ожени за мене? Заради оная снимка? Сатенената нощница ли те привлече повече или отрицателния HIV? Редактирано 30 декември, 2017 от Mistress of Germs 2 4
Lindt Публикувано: 30 декември, 2017 Автор Публикувано: 30 декември, 2017 преди 17 минути , Mistress of Germs каза: Мила Lindt, Много съжалявам за това, което ти се е случило. Господин Мамун нещо не е бил на кеф - мъжка му работа. На Sanofi ме посреща телефонен секретар, за съжаление. Предполагам, че след празниците ще мога да се свържа с Биг Фарма и да получа информация за ваксината - дали не може и третата доза да се намери в БГ. В сайта на ИАЛ VeroRab е вписана сред разрешените за употреба медикаменти, та имам надежда. Така нареченият градски бяс (от кучета) не е срещан в България от 96-та насам. Предвид и страничните ефекти от ваксината, според мен лекарят е постъпил правилно, като е отказал да постави ваксина за ухапване от куче в България. Тетанус - ОК. Бесът в БГ се пренася от диви животни, най-вече лисички и чакалчета. Те пък ни идват от Румъния зимата през Дунава. Биг Фарма (е, добре де, министерството на околната среда) ги бомбардира отгоре с примамки с ваксина. Но според мен пълно лечение е задължително, каквото и да разправят тия от туристическия обект. Бали не е свободна от бяс зона. Ако искаш, можем да занимаеш и личния си лекар. Update: В двата най-големи аптечни складa VeroRab я няма. P.S. @master_of_germs, затуй ли се ожени за мене? Заради оная снимка? Сатенената нощница ли те привлече повече или отрицателния HIV? Благодаря! Ох, на сайта на Александровска пише, че не се нуждая от направление и е безплатна ваксината ( второто не знам дали там го четох)? Надявах се да имат при това положение. Ако имат другата, тогава ще се надявам да е със сходен състав. Ще им звънна на 02, когато се прибера, те не вдигаха в почивните дни миналата година, така че и сега не вярвам да се свърже някой с тях. Аз мога да я взема от тук и да си я пренеса, ако не изисква някакво специално съхранение. Моите безполезни колеги трябваше да питат все пак някакви лекари, но решиха, че бясът няма да се отрази на характера ми и не е важно. Изписаха ми и антибиотици днес, защото глупавата рана на дланта ми се поду мъничко. То и от котката ми се подуват раните, но не бях в позиция да споря с лекар.
Mistress of Germs Публикувано: 30 декември, 2017 Публикувано: 30 декември, 2017 Сходни са по това, че са инактивирани, култивацията на вируса се различава, не мисля, че има особено физиологично значение това обаче. От Александровска да не се правят на мамуни, ами да си бият ваксината, че... Big Pharma is watching!
master_of_germs Публикувано: 30 декември, 2017 Публикувано: 30 декември, 2017 (редактирано) @Lindt, ако още си там, опитай се да убедиш лекаря да ти даде поне още една доза, за да ти я сложат тук по схема. Не е най-добрият вариант да се сменят ваксините при различните приеми, макар че при вирусите на беса не се наблюдават много вариации. Но за да се намали рискът от странични ефекти, е по-добре отделните дози да са от една и съща ваксина. Може да си направите импровизирана хладилна чанта, като сложите флакона в стиропорово контейнерче, което пък да сложите във втори, по-голям стиропоров контейнер, който да напълните с лед. Аз съм транспортирал така лекарства за сестра ми в нощния влак от От София за Добрич, за десет часа дори само в един контейнер няма проблеми, а схемата с двата контейнера ще издържи повече от едно пълно денонощие. Знам я от едни румънци, които обикаляха Европата с влакове. Разбира се, малко е тегаво с минаването на контрола по летищата, но със съответните документи би трябвало да ви пуснат... може би. За момента се опитвам да мобилизирам познати вирусолози, включително ветеринари (че не се сещам някой у нас да се занимава специфично с бяс по хората... няма особен смисъл от това в България). Обаче по празниците е трудно да се осъществи връзка... Иначе получих потвърждение, че се слагат противобесни ваксини в "Александровска" но май не е в хирургичния блок на "Пенчо Славейков", а в поликлиниката веднага вляво от главния вход с арката на "Георги Софийски". Според един колега вирусолог в Пета градска болница имало колега, който изследва лабораторно вируса на беса и затова се ваксинира ежегодно. Опитвам се да се свържа и да разбера каква е ваксината, която се поставя на персонал в такива лаборатории, ще те държа в течение. П.П. Ваксините против бяс винаги са си били безплатни в противобесния кабинет, поне докато беше в Първа градска. Не би трябвало сега да е по-различно в Александровска. Редактирано 30 декември, 2017 от master_of_germs 1 1 1
Aloha Публикувано: 30 декември, 2017 Публикувано: 30 декември, 2017 Търсенето ми на Верораб във Варна беше следното: 1- Отидох при GP-то си, която ме прати при ортопеда в същото ДКЦ, понеже той бил отговорен за ваксините, а той от своя страна каза че нямал такава. 2-Отидох до ХЕИ(РИОКОЗ) в кабинета където са ми поставяли ваксина против жълта треска, но и те нямаха, но служителката беше безкрайно любезна и след 2-3 разговора по телефона ми каза да отида в окръжна болница, където пазели 2 ваксини за спешни случаи. 3- Отидох при уречения доктор, който ме инжектира и си заплатих и манипулацията и ваксината, и като цяло изразходих последните васкини налични във Варна по онова време 1
Lyubina Публикувано: 30 декември, 2017 Публикувано: 30 декември, 2017 Нали не се заблуждавате, че в представителствата на фарма-компаниите някой работи днес, утре или вдруги ден. Такива неща се случват само в болниците и някои аптеки. Пък и доколкото разбирам, Lind е още по ония краища на света. 1
Lindt Публикувано: 30 декември, 2017 Автор Публикувано: 30 декември, 2017 преди 7 часа, Lyubina каза: Нали не се заблуждавате, че в представителствата на фарма-компаниите някой работи днес, утре или вдруги ден. Такива неща се случват само в болниците и някои аптеки. Пък и доколкото разбирам, Lind е още по ония краища на света. Аз даже съм изненадана, че работиха в четвъртък и петък Иначе ние летим скоро и се връщаме 01.01. По схема имам време до 05.01 за ваксина.
Lyubina Публикувано: 31 декември, 2017 Публикувано: 31 декември, 2017 Спокойно си изкарай пътуването И весело посрещане на Новата година @Lindt Всичко ще е наред. 1
CarpeDiem Публикувано: 22 юни, 2019 Публикувано: 22 юни, 2019 Връщам малко старата тема за да попитам @Lindt каква и е била застраховхата, разбирам че е била ок за Бали. И вторият ми въпрос е струва ли си посещението на Monkey forest, или по-добре да се пропусне предвид, че явно се случва често и едно ухапване създава твърде много главоболия. 1
Lindt Публикувано: 22 юни, 2019 Автор Публикувано: 22 юни, 2019 Застраховката беше от Uniqa, ако не се лъжа. Майката на половинката ни ги прави и ние не помним , аз лично отдавна се чудя дали не трябва да изчета условията на застраховките по кредитните ни карти и да не се занимаваме с такива глупоси, но пустият мързел ми печи. Дойде лято и пак си гледам белега на крака всеки ден, но още обичам маймуни, а в гората има много. Така че не знам какъв съвет да дам, защото където и да отида, ако има животни, ще искам да ги видя. 1
Shlosera Публикувано: 12 януари, 2020 Публикувано: 12 януари, 2020 Подобен инцидент в Гората на маймуните ми се случи днес. Някаква маймуна реши да ми бърка в джоба докато си седяхме в анфитеатъра и си говорехме разни неща с жена ми. От първоначалния стрес се дръпнах рязко, като ответна реакция маймуната си заби зъбите в рамото ми, а за по сигурно се опита пак, което за мой късмет не позволих да се случи защото я избутах и тя избяга. Това става на около 10 метра от центъра за спешна помощ, като аз бях третия ухапан до обяд. От друга страна рамото беше покрито с ръкава на тениската, а маимуната ме захапа на дължина, а не напреки, така че се разминах само с повърхностна рана, тип одраскване от храсти и синини от зъби и нокти. Медицинското лице в центъра се кълнеше, че бяс и или нещо друго няма в гората и няма нужда от лекар. За взели случай минах през една клиника за преглед и съвет. Доктора каза “Ще те бодем за бяс”, а аз от около месец имам и един шев на брадата от едно злополучно падане заради, което се сдобих с ваксина против тетанус. Обаче тук има едно НО. Няколко дни преди пътуването до Бали се разболях от някакъв грип, който прерасна в гаден бронхит, заради който ми остава още един ден на антибиотик. Доктора каза, че не е препоръчително слагането на ваксина заради състоянието ми и препоръча да се обадим в гората за да ги помолим, да ни се обадят, ако до две седмици някоя маймуна вземе че умре. На това обаче не мога да разчитам. За добро или лошо белодробната инфекцията май отминава, защото храчките не са наситено зелени, но звучната кашлица все още се чува. Антибиотика Лефлокс, според доктора щял да помогне в случая за предпазване от кожната инфекция. На 21ви пътувам за Филипините където имам познат доктор, на който имам доверие. Ако бронхита се е излекувал мисля да мина на една консултация там. Забравих да спомена, че на Нова година бяхме група от хора и незнаен брой деца, едно от които на следващия ден се разболя от варицела. Да му се невиди и късмет. Сетих се за темата на @Lindt, която изчетох подробно и до колкото разбирам всичко се е разминало. Не разбрах обаче, сложиха ли всичките необходими противобясни ваксини, които са няколко през определено време? 1 1
Фил Публикувано: 12 януари, 2020 Публикувано: 12 януари, 2020 преди 3 минути , Shlosera каза: Медицинското лице в центъра се кълнеше, че бяс и или нещо друго няма в гората и няма нужда от лекар. Поне ти промиха раната, нали?
Shlosera Публикувано: 12 януари, 2020 Публикувано: 12 януари, 2020 Първо ме накара да се измия сам, т.е. жена ми, после мед лицето ме търка поне 5 мин. със сапун. После промивка с нещо безцветно, йод и лепенка. За домашно имам йод и лепенки дадени от центъра за спешна помощ. 1
master_of_germs Публикувано: 12 януари, 2020 Публикувано: 12 януари, 2020 Ако правилно си спомням, вашето ходене в Бали е сравнително кратко. Писал съм го и друг път. Бесът при хората се развива по-бавно, отколкото при по-дребните животни. Изчакай да се подобри здравословното ти състояние. До две седмици не е късно да сложиш първата доза на ваксината. 5 1
Христиан Публикувано: 12 януари, 2020 Публикувано: 12 януари, 2020 преди 13 минути , Shlosera каза: Подобен инцидент в Гората на маймуните ми се случи днес. Някаква маймуна реши да ми бърка в джоба докато си седяхме в анфитеатъра и си говорехме разни неща с жена ми. От първоначалния стрес се дръпнах рязко, като ответна реакция маймуната си заби зъбите в рамото ми, а за по сигурно се опита пак, което за мой късмет не позволих да се случи защото я избутах и тя избяга. Това става на около 10 метра от центъра за спешна помощ, като аз бях третия ухапан до обяд. От друга страна рамото беше покрито с ръкава на тениската, а маимуната ме захапа на дължина, а не напреки, така че се разминах само с повърхностна рана, тип одраскване от храсти и синини от зъби и нокти. Медицинското лице в центъра се кълнеше, че бяс и или нещо друго няма в гората и няма нужда от лекар. За взели случай минах през една клиника за преглед и съвет. Доктора каза “Ще те бодем за бяс”, а аз от около месец имам и един шев на брадата от едно злополучно падане заради, което се сдобих с ваксина против тетанус. Обаче тук има едно НО. Няколко дни преди пътуването до Бали се разболях от някакъв грип, който прерасна в гаден бронхит, заради който ми остава още един ден на антибиотик. Доктора каза, че не е препоръчително слагането на ваксина заради състоянието ми и препоръча да се обадим в гората за да ги помолим, да ни се обадят, ако до две седмици някоя маймуна вземе че умре. На това обаче не мога да разчитам. За добро или лошо белодробната инфекцията май отминава, защото храчките не са наситено зелени, но звучната кашлица все още се чува. Антибиотика Лефлокс, според доктора щял да помогне в случая за предпазване от кожната инфекция. На 21ви пътувам за Филипините където имам познат доктор, на който имам доверие. Ако бронхита се е излекувал мисля да мина на една консултация там. Забравих да спомена, че на Нова година бяхме група от хора и незнаен брой деца, едно от които на следващия ден се разболя от варицела. Да му се невиди и късмет. Сетих се за темата на @Lindt, която изчетох подробно и до колкото разбирам всичко се е разминало. Не разбрах обаче, сложиха ли всичките необходими противобясни ваксини, които са няколко през определено време? Не знам за @Lindt, но моята приятелка също беше ухапана от маймуна в Гората на маймуните миналото лято в Бали. Не съм имал време да разказвам за този случай обаче. По препоръка на нашия застраховател тогава (Дженерали), отидохме в Ubud Health Care Clinic и там ѝ биха 3-4 различни ваксини. След което като се прибрахме в София продължи да си бие ваксини за бяс през определен период (може би още 4 или 5 бяха). Лошо е ако нямаш застраховка, защото ваксините, които ѝ сложиха на нея в Бали, според ценоразписа на клиниката струваха около 3000 евро. Застрахователите не бяха много щастливи като разбраха с колко трябва да олекнат. 🙂 3 1
Shlosera Публикувано: 12 януари, 2020 Публикувано: 12 януари, 2020 Застраховка имам, но честно казано не подозирах, че са такива сумите за ваксини. Ще проверя утре колко струват във Филипините, защото със сигурност няма да мога да ги започна от Бали, където ми остават 8 дни. Това обаче почва да ме съмнява, дали няма да е повод за отказ от страна на Дженерали. Вече ги уведомих за случката. Прегледа може да се преживее, защото е 40 лв, ама 3к евро си е цифра.
Gentleman Basta Публикувано: 12 януари, 2020 Публикувано: 12 януари, 2020 Ние платихме около 200-250 евро за ваксините (тетанус и бяс) на @Lindt, така че някой просто се е израдвал на застрахователя. И ние бяхме застраховани. 4
Христиан Публикувано: 12 януари, 2020 Публикувано: 12 януари, 2020 преди 12 минути , Shlosera каза: Застраховка имам, но честно казано не подозирах, че са такива сумите за ваксини. Ще проверя утре колко струват във Филипините, защото със сигурност няма да мога да ги започна от Бали, където ми остават 8 дни. Това обаче почва да ме съмнява, дали няма да е повод за отказ от страна на Дженерали. Вече ги уведомих за случката. Прегледа може да се преживее, защото е 40 лв, ама 3к евро си е цифра. Няма как да ти откажат точно пък тези смешници от Дженерали. Ние стояхме от 19:00 ч. вечерта до 01:30 през нощта, за да чакаме потвърждение на плащането. Лекарите, които можеха да бият ваксините си тръгнаха и трябваше и ние да си тръгнем, но потвърждението го дадоха 30-40 мин. след като си тръгнахме (значи към 02:00 ч. след полунощ). След това отидохме на сутринта, за да бият нужните ваксини. Губят ти много от времето, но е хубаво да ги започнеш веднага, ако ще ги започваш въобще. Първата която се биеше май беше до 3 дни след ухапването. Те бият и други ваксини, мисля че две на ухапаното място, една в бедрото и имаше и още една, но не помня вече къде. @Gentleman Basta и аз си мисля, че от клиниката малко злоупотребиха със застрахователите, но не е мой проблем. Самите те ни казаха в коя клиника да отидем, така че... 3
Lindt Публикувано: 12 януари, 2020 Автор Публикувано: 12 януари, 2020 Да уточня, че не си направих всички ваксини, а 3. Разделих ги между Бали и София. Последните 2 са, за да изградя имунитет за няколко години, но изчислих, че е временен и ще изтече непосредствено преди поредното ухапване. Ние обичаме животни и си избираме дестинации спямо наличието им. Разумни сме и не се доближаваме, но те сами идват. Дали ще са макаци или коати, или друго, според мен не са последните ми ваксини против бяс в живота. Ако скоро се прибирате, аз бих звъннала в Александровска, за да ми потвърдят наличност на ваксини. Ако нямат, тогава вече наново пресмятайте риска от ваксиниране по време на болест. П. П. Явно трябва да провериш във Филипините за ваксина, не в София. 2
Shlosera Публикувано: 12 януари, 2020 Публикувано: 12 януари, 2020 Така или иначе в момента ваксини не мога да направя. Предвид обстоятелствата ще трябва да ги правя в друга страна по същата застраховка. Ако ги откажат, 200 - 250 евро ще се преживеят, предвид че не ми се мре. 1
Shlosera Публикувано: 8 февруари, 2020 Публикувано: 8 февруари, 2020 Да направя репорт за резултатите. Направих ваксините Verorab във Филипините, въпреки че бронхита с който пристигнах в Бали не се оправи и се наложи да пия втори антибиотик, който ми предписа доктора. На всичко отгоре инфекцията се разви и към синусите, заради което пих трети антибиотик паралелно с втория. От асистанса на Дженерали не можаха да уредят нищо въпреки, че си писахме мейли и говорихме сумати и време по телефона. Намерих си болница, който предписа ваксините, които медицинските сестри ми направиха. Всичко излезе около 600 лв, които си платих и за които сега трябва да пусна претенция. От опита ми с щерката (бебе по това време), която лекувахме там преди 4 години, изплатиха всичко или поне така си мисля... че документацията беше огромна с всички изследвания, резултати, медицински сертификати и т.н., от което ме боля главата... Отделно ще пускам претенция и за доктор във Филипините и антибиотици, които са адски скъпи там. Впрочем цената на всичките 5 дози в България струват, колкото една във Филипините. Сега остават последните две инжекции, които според доктора може и да не правя, ако няма умрели маймуни. От Маймунската гора дадоха репорт за 4 умрели маймуни, чиято смърт била предизвикана от падане от дърво. Последно имали случай на умряла маймуна от болест преди 4 години, когато правили изследване за бяс. 3
Shlosera Публикувано: 27 февруари, 2020 Публикувано: 27 февруари, 2020 (редактирано) Сагата с ухапването от маймуна за мен приключи днес, като видях че от Дженерали са изплатили 579 лв, колкото струваше прегледа при доктор в Убуд, прегледа в Илоило, Филипини, ваксина срещу тетанус, три ваксини Verorab и Human Rabies Immunoglobulin (HRIG). HRIG e най скъпия препарат, като цената и във Филипините беше около 250 лв. Освен това е и най - неприятната, защото те бодат многократно около мястото на ухапването. Имах 4 дупки на рамото, от 4 зъба, като ме набодоха около 3 пъти на дупка, като имах усещането че процедурата няма да има край. Verorab е ваксина, която се слага 5 пъти, по определена схема (Ден 0, 3, 7, 14, 21-28) като последните две бяха направени в противобесния кабинет в Александровска болница, намиращ се в Спешното отделение там. Ваксините в България са безплатни, с уговорката че съм здравно осигурен. За неосигурено лице, нямам представа. Редактирано 27 февруари, 2020 от Shlosera Грешна информация в оригиналното съобщение 7
master_of_germs Публикувано: 27 февруари, 2020 Публикувано: 27 февруари, 2020 Радвам се, че всичко е минало благополучно. Няколко уточнения: - HRIG не е ваксина. Това е имуноглобулинов препарат, който съдържа готови антитела и се прилага по възможност най-рано след ухапването, за да създаде моментален, но сравнително краткотраен пасивен имунитет при хора, които никога не са били ваксинирани срещу бяс. - Verorab е ваксина само и единствено срещу вируса на беса, при който няма антигенни вариации. Не е петвалентна. Петвалентна означава, че действа срещу пет различни микроорганизма, а не че се прилага пет пъти 🙂 2 1 2
Shlosera Публикувано: 27 февруари, 2020 Публикувано: 27 февруари, 2020 @master_of_germs, благодаря за уточненията. Редактирал съм оригиналния пост, защото тази тема излиза на първо място в Google, при търсене "ухапване от маймуна" и това може да бъде ключова информация за някой, който току що е бил ухапан и е потърсил какво точно да направи. 2 1 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега