Прескочи до съдържание

Най-добрите условия за кредитна карта за често пътуващи хора (само български банки)

Препоръчани мнения

Всъщност с тоя плаващ курс не е ли по-добре да се избягват доларовите карти ?

Да, според мен. Но при нас е малко заварено положение и не ни се занимава, а в началото си направихме различни, аз в евро, жената в долари, ужким за по-удобно и така са си и до днес.

Връзка към коментар

Мисля, че при ПИБ не е така, изцяло си е в долари, поне, доколкото мога аз да го хвана по курсовете.

Според мен със сигурност се обади. Намерих мнение в друг форум, че сетълмент сметките на ПИБ са в евро за Виза и долари за Мастъркард, така че ако картата е мастър вероятно сте ок, но не пречи да се потвърди :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Друго имах предвид.

Купуваш с левова или еврова карта от eBay.com и след 1-2-3-4 дни покупката ти е осчетоводена в съответна сума в лева/евро , която после си погасяваш.

Купуваш с доларова карта и сумата ти се осчетоводява 1:1 , но след примерно 40 дни когато решиш да си погасиш кредита тия долари може да ти струват доста повечко левове ...може и по-малко разбира се , но аз говоря за липсата на сигурност.

При първия случай още от момента на осчетоводяване знаеш точно колко дължиш на банката

Валутните флуктуации в рамките на 3-4 дни са много по-предвидими спрямо такива за по-дълъг период.

Връзка към коментар

При първия случай още от момента на осчетоводяване знаеш точно колко дължиш на банката

За да се елиминират подобни разминавания от курсови разлики е удачно да се ползва карта, чието покритие е със собствени средатва.

Напоследък чета, че е критично важно да имаш точно кредитна карта, за да наемеш кола под наем - първо ще се проверя  по картинката дали  моята се води кредитна и ако не се води кредитна -  ще пиша дали е толкова критично важно.

Редактирано от bat.galin
Връзка към коментар

Доста сме бистрили предимствата и недостатъците на кредитните карти и поне за мен са ОК , но няма момент в който да съм купил каквото и да било без да имам възможност да го платя със собствени средтсва още на момента.

Просто не обичам да живея на кредит , но този тип карти ми осигуряват лекота и удобство да не се притеснявам дали ще мине или не дадено плащане.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Последният път, когато им гледах общите условия, правилото за без таксата важеше само за дебитни карти, кредитните си щавят яко при теглене на кеш, както правят почти всички банки. Освен това имаха и 50ст. такса на всяка транзакция, което е от най-големите безумия.  

Между другото това е най-измекярската банкова постъпка, която съм виждал. Момента, в който го въведоха си ликвидирах всички сметки там плюс КК и минах на ДСК (частно банкиране). Тях ги спрях наскоро просто защото приключих с пътуването - иначе са готини и имат 1,5% кешбек - което при резервация на хотели, билети и коли е супер!

В момента и аз оглеждам за нова КК - за момента се колебая между ПИБ (много ги хвалите) :) и ОББ - там един познат се опитва да ме вербува - трябва ми малък лимит (30-50% от месечната заплата) и ниска или никаква годишна такса. Лихвите не ме интересуват, защото погасявам в срок - съответно и читаво мобилно банкиране е супер предимство :)

Ако някой може да се включи с конкретно предложение ще съм Ви благодарен! :)

Връзка към коментар

Ако ще пътуваш, можеш да хвърлиш око на офертата от СИБАНК:

https://www.cibank.bg/bg/leftmenu/tl/10

Прилична застраховка, Priority Traveler , Priority Pass. Нямат кешбек ..

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Изборът на кредитна карта всъщност е съвсем проста работа. На първо място следва да се отговори на въпроса колко често ще бъде използвана самата карта. Ако платежният инструмент ще се използва често, тогава най-добрата кредитна карта е тази с най-голям процент кешбек. Ако картата ще бъде използвана рядко, тогава е добре да се намери банка, която предлага възможно най-нисък размер на годишната такса. Всичко това е валидно в общия случай, а именно погасяване в срок на кредитните задължения и относителна стабилност на банковата институция...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Тези два параметъра, които си споменал, със сигурност са важни, обаче далеч не са единствените, които имат значение при избора на КК (както става ясно и от обсъжданията в тази тема)

Още съществени фактори са например разни други такси, свързани с използването на картата, като например така обсъжданата тук  такса от 50ст. при всяка транзакция при Булбанк, или пък таксата от 2% за refund при ЦКБ.
Друг фактор са условията по застраховките, които вървят в комплект с кредитните карти - какви събития покриват, до какъв размер и пр.
Също така от значение са такива елементи на обслужването като качество и удобство на електронното банкиране, поведението на банката при оспорване на транзакции и др. подобни.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте,

Много полезна тема! От отзивите ви за сега съм се насочил към ПИБ за първа КК, но искам да ви попитам за по-конкретна препоръка.

Живея в Италия и получавам дохода си там в евро. Т.е. ще погасявам каквато и да е БГ КК с преводи от Италия, които се таксуват по 50 цента, което само по себе си би могло да обезсмисли българска карта, но още не съм проверил тамошните.

За какво ще ми трябва картата (по приоритет):

1. Cash-back при пазаруване в чужбина и онлайн
  2. Добри условия за превалутиране. Ще ползвам картата главно в Евро зоната, но ще прекарвам време и в Англия и САЩ.
  3. Застраховки при наемане на кола, хотел, полети и прочее. Не съм сигурен обаче дали застраховките на ПИБ, ЦКБ, СиБанк и др. важат, ако живея за постоянно в чужбина. ПИБ споменават, че застраховката важи за "период на пътуването не повече от 90 дни"...
  4. Frequent flyer програми и други глезотийки.

Благодаря за информацията! :)

Връзка към коментар

Италия по спомени не е с най-изгодните банкови условия, но щом доходите ти са там, по-добре първо виж там какво се предлага. За да ти дадат кредитна карта (т.е. кредит), банката проверява колко си платежоспособен, и ако нямаш доходи в България няма да получиш добри условия. По т.4 в България забрави, кешбека при ПИБ е 1% от всички покупки, условията за превалутиране са добри (няма допълнителни такси).

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Живея в Италия и получавам дохода си там в евро. Т.е. ще погасявам каквато и да е БГ КК с преводи от Италия, които се таксуват по 50 цента, 

Преводите до България не може да са по 50 цента. Тази цена важи за преводи в Евро зоната, а България не е (и няма скоро да е) в нея. Цените на такъв международен превод започват от 10 евро, най-често излизат между 18 и 25, т.к. много банки имат и такса за получаване на международен превод. 

Ето извадка от тарифата на ПИБ:

Чл. 3 Междубанкови преводи

1. Преводи от други банки

1.1. в полза на клиенти на ПИБ

1.1.1. за суми до 10 000 евро без такса

1.1.2. за суми над 10 000 евро 10 евро

2. Преводи за други банки (виж Забележка 1 от този Раздел)

2.1. по нареждане на клиенти на ПИБ със СПОТ вальор (2 работни дни след деня на нареждането) 0.10%, мин. 10 евро, макс. 100 евро

2.1.1. за суми до 500 евро 2 евро

P.S.: Намерих в молдовски сайт цените на SWIFT от Уникредит - Италия:

http://www.bem.md/en/page/4249

method of transfer effecting Total Commision (EUR)

Cash Transfer 20.50

Transfer through the account

or through Call Center 17.20

Transfer through Internet banking 14.10

Т.е. ако искаш от Уникредит Италия да преведеш до 5000 евро до ПИБ минималната комисионна ще ти е 14.10 евро.

Редактирано от Ilian359
Връзка към коментар

Банки, които са в SEPA мрежата, които май са повечето, ако не и всички в ЕС не взимат извънредни такси за това, че превода е международен. Нашите не знам до колко са се синхронизирали, но общо взето от банка в ЕС SEPA превод се третира като вътрешен в държата, например в Холандия вътрешно холандските преводи са безплатни и не ми взимат никакви пари за превод до България. Българската банка, обаче си щипва, в моя случай с Алианц си взеха 12-13лв. 

Т.е., ако италианските банки взимат 50 цента за вътрешен превод, толкова ще вземат и за превод до България. Колко ще си вземе тукашната банка вече е отделен въпрос и трябва да се звъни на колцентъра :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Бях писал, ще се повторя

Имам сметка в Испания и редовно превеждам пари към България и по-точно в ПИБ

При преведени 100евро, тук ми постъпват 195лв, губя около 5 стотинки на 100 евро, други комисионни нямам нито там, нито тук. Превода идва за малко над 24 часа

Избрах си навремето точно ПИБ, поради тази причина, че повечето наши банки си взимаха пари и за входящи трансфери, а те не.

В много банки от ЕС, предлагат преводи до 50к евро годишно без комисионна в ЕС и да България влиза в тази зона, без значение, че не сме въвели еврото.

Само не ми е ясно, след като имаш доходи в Италия и живееш там, защо искаш кредитна карта от Бг???

Не вярвам да излиза по-изгодно тук.

Редактирано от Alexander
Връзка към коментар

Белгийските банки, поне които аз съм ползвал не взимат такса за превод до 10 000 евро към България. Засега обаче знам само ПИБ, че не взима такса за входящи преводи, но може да има и други.

В Белгия има една италианска банка Monte Pachi, които даже май до 50 000 евра не искат такса. Незнам дали е толкова ларж и в Италия обаче.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте!

Изчетох всички споделени мнения до тук и бих желал да добавя моите лични впечатления и натрупан опит, дано да бъда полезен на групата...

От години живея в Австрия, но имам активни банкови сметки в няколко държави от еврозоната и превеждам суми в евро (под 10 000) с е-банкиране директно към евровата ми сметка в ПИБ, обвързана с КК Виза Класик. Искам да направя уточнението, че никога за последните 5+ години, не съм платил и цент над наредената сума, единственото условие е преводът да е СЕПА трансфер в евро при споделени разходи за payer and receiver. Кредитната карта получих след като кандидатствах в клон на ПИБ с бележка за доход от работодателя ми в чужбина и бях одобрен въпреки че постоянният ми адрес по местоживеене официално не е в България...

Преди няколко дни обаче получих леко объркваща за мен информация и бих се радвал, ако някой от вас би могъл да коментира/потвърди казаното от дамата от кол центъра на ПИБ...А именно- ако кредитната карта на ПИБ е Виза, за сетълмент се приема еврото, но ако е Мастер Кард, тогава е долар и всяко валутно плащане във валута, различна от избраната основна валута на картата (€, $, BGN), води до двойно превалутиране...например, картата се води с еврова сметка, плащате сума онлайн в индийски рупии- осчетоводената сума няма да бъде рупия/€ по курса на деня на Мастер Кард (както е в случая с КК Виза на ПИБ), а ще стане рупия-$, след което второ превалутиране $-€, за да се стигне в крайна сметка до сумата за погасяване в евро?!?

Ако някой ползва Мастер Кард КК на ПИБ, би ли споделил своя опит с двойното превалутиране, наистина ли е така?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Жена ми е с Мастер Кард КК на ПИБ, и аз чух за сетълмента в долари и мисля, че е вярно, но нейната карта по принцип е доларова и така няма как да потвърдя или отхвърля казаното.

Връзка към коментар

За съжаление е така...препращам без корекции официалния писмен отговор от страна на банката, който получих преди минути:

”Здравейте,

Когато използвате карта за разплащания извън територията на България, Банката се ръководи от следните правила:

1.Ако използвате карта Виза, Вашата транзакция се получава при нас в евро, независимо от валутата, в която е направена транзакцията. Превалутирането на транзакцията в евро се извършва от Виза. Банката превалутира получената сума от евро във валутата на картовата Ви сметка.

2.Ако използвате карта Мастер кард, Вашата транзакция се получава при нас в долар, независимо от валутата, в която е направена транзакцията. Превалутирането на транзакцията в долар се извършва от Мастер кард. Банката превалутира получената сума от долар във валутата на картовата Ви сметка.

Най-изгодния за Вас вариант: валутата на транзакцията е еднаква с валутата на сметката Ви. Тогава няма превалутиране, независимо от бранда на картата Ви – Виза или Мастер кард. Например: ако имате карта в евро и транзакцията Ви е в евро, аналогично в долари.

Поздрави!”

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Аз лично не препоръчвам на никого да си взима кредитна карта! Дебитните карти вършат същата работа, но без рисковете на кредитната карта. Кредитните карти са едни от най-печелившите продукти на банките и не случайно толкова агресивно ги предлагат на клиентите. Знам, че много от участниците във форума имат много силна финансова дисциплина, като винаги връщат на време кредита и не плащат лихви, но според статистиките на банките средностатистическият клиент около 2 години може да спазва финансова дисциплина и след това се отпуска. Тогава идва времето на банката, като почва да дои клента с безбожно високи лихви.

Преди години бях акционер в една българска фирма, където по едно време сред служителите стана мода да си вадят кредитни карти и да задлъжняват към банките. Това стана проблем и на фирмата, защото мениджмънта беше поставен на постояннен натиск за увеличение на заплатите. Бях принуден да водя специални лекции за лични финанси сред служителите, където им обяснявах, че кредитната карта е просто една илюзия, че разполагате с повече пари, но всъщност парите с които разполагате в периода след започване да ползвате кредитната карта намаляват, защото ще ви се появяви един нов разход наречен лихви, който не сте го имали преди да почнете да ползвате кредитната карта.

Теоритично кредитната карта би могла да бъде инструмент за покритие на извънредни разходи, но истината е, че човек трябва така да си управлява личните финанси, че винаги да има резерви за извънредни разходи. Извънреден разход покрит с кредит от кредитна карта решава само моментно проблема, но отваря сериозна дупка в бюджета ако нямате резерви с които бързо да погасите този заем.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

На практика дебитните карти, обаче не вършат същата работа и това налага да си вадим кредитни. Просто с кредитните има много по-малко проблеми при плащания, за рент-а-кари също доста се изписа, застраховката е бонус, който липсва при дебитната карта, кешбека също и не на последно място предполагаемото по-лесно оспорване на плащане, до сега не съм има 'щастието' да проверя това на практика, но и за това има тема във форума и хората успяват да си върстановят парите, ако такова плащане мине с дебитна се съмнявам да е възможно.

И така, остава само дисциплината, ако човек е сигурен в себе си, няма причина да избере дебитна пред кредитна карта.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

На практика дебитните карти, обаче не вършат същата работа и това налага да си вадим кредитни. Просто с кредитните има много по-малко проблеми при плащания, за рент-а-кари също доста се изписа, застраховката е бонус, който липсва при дебитната карта, кешбека също и не на последно място предполагаемото по-лесно оспорване на плащане, до сега не съм има 'щастието' да проверя това на практика, но и за това има тема във форума и хората успяват да си върстановят парите, ако такова плащане мине с дебитна се съмнявам да е възможно.

И така, остава само дисциплината, ако човек е сигурен в себе си, няма причина да избере дебитна пред кредитна карта.

Никога не съм имал проблем да наема кола с дебитна карта, стига да има достатъчно покрите по нея. Единственото предимство на кредитната карта е, че ти блокират кредит, а при дебитната карта реални пари. При оспорване на транзакция не знам да има разлика, а и аз никога не съм имал подобен проблем. Тенологията на плащане с дебитни карти е абсолютно съща, като при кредитните. Реално всяко плащане първо е просто блокиране на едни средства. Ти може да виждаш, че са ти смъкнали парите от дебитната карта, но реално банката извършва транзакцията след седмици.

Връзка към коментар

Никога не съм имал проблем да наема кола с дебитна карта, стига да има достатъчно покрите по нея. Единственото предимство на кредитната карта е, че ти блокират кредит, а при дебитната карта реални пари. При оспорване на транзакция не знам да има разлика, а и аз никога не съм имал подобен проблем. Тенологията на плащане с дебитни карти е абсолютно съща, като при кредитните. Реално всяко плащане първо е просто блокиране на едни средства. Ти може да виждаш, че са ти смъкнали парите от дебитната карта, но реално банката извършва транзакцията след седмици.

Не е точно така. Механизмите на оспорване на плащане са доста по-различни между дебитна и кредитна. И наистина и за колите е изписано много и повечето фирми изрично споменават, че не приемат дебитни. 

За нормален човек, който не пътува, да, дебитна може да му свърши работа, но за пътуващи кредитната е задължителна. И не знам за каква толкова строга дисциплина става въпрос тук, че чак и лекции да са необохдими - винаги си плащай задълженията в гратисния период. Не знам какво толкова сложно има, че да се лишава човек умишлено от всички предимства на кредитната :)

Ти може да виждаш, че са ти смъкнали парите от дебитната карта, но реално банката извършва транзакцията след седмици.

И за това хич не съм сигурен, че е така. До колкото знам при дебитната парите напускат на момента и на момента са при търговеца, при кредитната има забавяне. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.