Прескочи до съдържание

Най-добрите условия за кредитна карта за често пътуващи хора (само български банки)

Препоръчани мнения

Не е точно така. Механизмите на оспорване на плащане са доста по-различни между дебитна и кредитна. И наистина и за колите е изписано много и повечето фирми изрично споменават, че не приемат дебитни.

Може ли да ми посочиш някъде конкретен текст в условията на дадена банка където има различни условия при оспорване на транзакция кредитна и дебитна карта?

Когато плащаш нито търговеца, нито терминала може да разпознае дадената карта дебитна или кредитна ли е, ако е от класическите карти с грапави цифри. Имал съм случай когато изписват, че приемат само кредитни карти, но без никакъв проблем съм ползвал класическа дебитна карта с грапави цифри. Причината е, че преди време в Западна Европа, САЩ и т.н. подобни карти са били само кредитни, но днес има и дебитни такива. В Австралия съм ползвал не веднъж подобни дебитни карти и на офлайн терминал при който просто правят едно копие от картата, което подписваш.

Грапавите дебитни карти реално са кредитни карти с лимит дебита който имаш в момента по картата.

Що се отнася за бонус застраховката към дебитни карти също има възможно дори по евтино от годишната такса на дебитната карта да сключиш подобна застраховка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И за това хич не съм сигурен, че е така. До колкото знам при дебитната парите напускат на момента и на момента са при търговеца, при кредитната има забавяне. 

И аз така мислех, но веднъж в кол центъра на банката ми ми, при една оспорена транзакция, ми обясниха, че не е така. Бяха ми смъкнали една сума два пъти вместо веднъж. Близо седмица след транзакцията ми казаха, че виждат в банката двете блокирани суми, но да не се притеснявам, защото ако съм подписал само една бележка и търговеца не може да представи две бележки сумата ще ми я отблокират след около седмица. Така и стана. След около седмица баланса на сметката ми се увеличи с блокираната сума със задна дата все едно че транзакцията никога не се е случвала.

Връзка към коментар

Когато плащаш нито търговеца, нито терминала може да разпознае дадената карта дебитна или кредитна ли е, ако е от класическите карти с грапави цифри.

Не съм много сигурен, че това е точно така. Със сигурност ПОС терминалите разчитат от какъв вид е поставената карта, включително кой е издател на картата и кой е оторизираното лице за работа с нея, чрез изискването за въвеждане на съответен ПИН код. Не съм много сигурен, но май дори на бележките издадени от банкомат или ПОС терминал е отразен вида на картата и името на банката издател...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не съм много сигурен, че това е точно така. Със сигурност ПОС терминалите разчитат от какъв вид е поставената карта, включително кой е издател на картата и кой е оторизираното лице за работа с нея, чрез изискването за въвеждане на съответен ПИН код. Не съм много сигурен, но май дори на бележките издадени от банкомат или ПОС терминал е отразен вида на картата и името на банката издател...

Вида в смисъл Виза, Виза електрон, Мастеркард и т.н., но не кредитна или дебитна е картата. Единственто нещо по което може да предположиш, че дадена карта не е кредитна, ако е електрон. Не съм виждал и чувал до сега да има кредитна карта електрон, което не означава че не може да съществува такава карта.

Идеята на класическите кредитни карти е, че не правят веднага проверка на кредитния лимит, а преполагат, че клиента има достатъчно лимит за да се извърши транзакцията и тя се извършва офлайн с принтиране на отпечатък от картата. Както обаче казах без проблем съм плащал със подобна дебитна карта на офлайн терминал.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами не е така, различават се със сигурност, понякога дори и от самия номер става ясно дали е кредитна или дебитна.

Бразилските карти една и съща пластика може да се ползва като кредитна или дебитна, понякога напр. не си активирал кредитната ако не ти дават кредит. В магазина винаги питат как искаш да се извърши плащането, ако пробваш по грешния начин за чужда карта не минава. Има карти, които са към текуща сметка, а се виждат като кредитни, т.е. ползваш само налични пари, а за търговеца тя изглежда като кредитна, примерно Мастеркард дебит, такава карта не минава ако я процеснат като дебитна.

Поне преди доста време като живеех в Англия и пазарувах онлайн, можеше и с кредитна, и с дебитна карта, но само английска дебитна, докато кредитната можеше да е всякаква...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

случвало ми се е и има сайтове, на които дебитните ми карти не минават, та затова кредитна карта си трябва; допълнително не виждам повод да се отказвам от безлихвеното финансиране за определен период, както и връщането на 1% от стойността на покупките - това ми покрива таксата за картата, че и остава отгоре; та от тази гледна точка гледам да си ползвам кредитната карта винаги когато мога, излиза ми най-евтино спрямо всички алтернативи; а управлението на ползвания кредит е елементарно - дал съм съгласие банката автоматично да си дърпа сумата от разплащателната ми сметка на падежа, просто трябва да има достатъчно пари; а това е лесно - ако плащаш с дебитна карта така или иначе парите ще са заминали дори още по-рано...

Редактирано от logist13
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

случвало ми се е и има сайтове, на които дебитните ми карти не минават, та затова кредитна карта си трябва; допълнително не виждам повод да се отказвам от безлихвеното финансиране за определен период, както и връщането на 1% от стойността на покупките - това ми покрива таксата за картата, че и остава отгоре; та от тази гледна точка гледам да си ползвам кредитната карта винаги когато мога, излиза ми най-евтино спрямо всички алтернативи; а управлението на ползвания кредит е елементарно - дал съм съгласие банката автоматично да си дърпа сумата от разплащателната ми сметка на падежа, просто трябва да има достатъчно пари; а това е лесно - ако плащаш с дебитна карта така или иначе парите ще са заминали дори още по-рано...

Може ли да ми кажеш с каква точно дебитна карта са ти отказвали плащане? Както веднъж писах има огромна разлика между класическите карти с грапави цифри и букви върху тях и електронните карти. Първите би трябвало да ги приемат всички търговци без ограничение независимо дали да дебитни или кредитни! С такава дебитна карта на мен абсолютно никъде не са ми отказвали плащане! Тези карти обикновено са и с доста по високи лимити за плащане и теглене на кеш.

Връзка към коментар

Не мисля, че има разлика между дебитна с релефен надпис и дебитна такава без релефен надпис или както я наричаш ти електронна. В портфейла си имам и от двата вида. И двете карти са издадени от ПИБ. Едната е релефна с означение Debit MasterCard, а другата е гладка с означение VISA Electron. Нито една от двете обаче няма да ми свърши работа при наемане на кола. За тази цел ми служи третата карта - кредитна VISA. Лимитите на първите две дебитни карти са абсолютно еднакви, третата - кредитна естествено е със свой собствен лимит договорен с банката...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не мисля, че има разлика между дебитна с релефен надпис и дебитна такава без релефен надпис или както я наричаш ти електронна. В портфейла си имам и от двата вида. И двете карти са издадени от ПИБ. Едната е релефна с означение Debit MasterCard, а другата е гладка с означение VISA Electron. Нито една от двете обаче няма да ми свърши работа при наемане на кола. За тази цел ми служи третата карта - кредитна VISA. Лимитите на първите две дебитни карти са абсолютно еднакви, третата - кредитна естествено е със свой собствен лимит договорен с банката...

Aз имам няколко дебитни карти от различни банки на които са релефни и на тях пише само VISA и не съм имал никакъв проблем при наемането на коли и плащане.

Като стана дума за дебитни карти бих ви препоръчал в България дебитните карти на Банка ДСК и Уникредит за теглене на кеш в групата в чужбина. При първите таксата е едно евро, а при вторите е безплатно.

Банките в групата на Банка ДСК освен майката банка ОТР в Унгария са и следните  Croatia (OTP banka Hrvatska), Romania (OTP Bank Romania), Serbia (OTP banka Srbija), Slovakia (OTP Banka Slovensko), Ukraine (CJSC OTP Bank), Russia (OAO OTP Bank, Donskoy Narodny Bank) and Montenegro (Crnogorska komercijalna banka AD)

Уникредит имат банки и клонове в следните държави: Austria, Azerbaijan, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, the Czech Republic, Germany, Italy, Poland, Romania, Russia, Serbia, Slovakia, Slovenia, Turkey, Ukraine and Hungary.

Много важно е обаче да не искате да ви фиксират курса на обмяната, когато теглите от банкомат, защото ще ви прецат с курса. Това е нещо ново от 6 месеца :(

Връзка към коментар

Куца сделка е това. Правилото е никакво теглене на кеш от дебитна карта в чужбина. Освен това, като гледам в кои държави имат покритие първите и колко често виждам в чужбина банкомати на вторите, направо не ми се отваря дума без дори да споменавам за тукашните им такси и мудно обслужване и на двете банкови институции...

Връзка към коментар

Куца сделка е това. Правилото е никакво теглене на кеш от дебитна карта в чужбина. Освен това, като гледам в кои държави имат покритие първите и колко често виждам в чужбина банкомати на вторите, направо не ми се отваря дума без дори да споменавам за тукашните им такси и мудно обслужване и на двете банкови институции...

Който често ходи или минава транзит през горните държави може да му свърши работа. Аз лично се възползвам от офертата :) Преди години Citibank предлагаха карта с която може да теглиш безплатно кеш от всички банкомати в света. Няколко години подред се възползвах от оферта, като теглех дребни суми във всякакви екзотични валути :) 100 пъти по удобно беше от търсене на изгоден курс за обмяна и оптимизиране на кеша за да не ми остане много от някаква измислена екзотична валута.

Връзка към коментар

Настана безпредметен спор - бъркате различните видове дебитни карти. Вижте тези карти:

http://fibank.bg/bg/kreditni-karti-s-nesnijaem-ostatak/page/141#nie-vi-predlagame

Това са дебитни карти за клиента, но кредитни за търговеца. На пластиката не пише "Debit". Клиентът не разполага с кредитен лимит, а с предварително внесени по сметката средства. Т.е. такава карта ще върши работа за кола под наем и всичко друго без собственикът й да задлъжнява към банката, ако толкова го е страх.

Връзка към коментар

Настана безпредметен спор - бъркате различните видове дебитни карти. Вижте тези карти:

http://fibank.bg/bg/kreditni-karti-s-nesnijaem-ostatak/page/141#nie-vi-predlagame

Това са дебитни карти за клиента, но кредитни за търговеца. На пластиката не пише "Debit". Клиентът не разполага с кредитен лимит, а с предварително внесени по сметката средства. Т.е. такава карта ще върши работа за кола под наем и всичко друго без собственикът й да задлъжнява към банката, ако толкова го е страх.

Какво разбираш под кредитна карта за търговеца? Това са дебитни карти, защото към тях няма кредитен лимит. Аз имам няколко подобни карти, но нито една от моите банки не ми ги дава като “кредитни“ карти като ПИБ.

Кредитна карта без кредитен лимит, ми звучи като публичен дом без курви :lol:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Имам предвид че за търговеца, на когото я даваш, тази карта е кредитна. И да - като бардак без курви е. Но е хитро реение за хора, които се страхуват от измами или от собствената си финансова дисциплина.

Връзка към коментар

Имам предвид че за търговеца, на когото я даваш, тази карта е кредитна.

Дори да го повториш пак не те разбирам. Търговецът няма да тегли кредит, че за него картата да е кредитна, а плащането се извършва по една и съща процедура чрез блокиране на конкретна сума и при кредитните и при дебитните карти.

Връзка към коментар

Ами както дадох и примери, не е същото да се плаща с кредитна или дебитна карта и от гледна точка на търговеца тези са кредитни.

Там, където дебитна не минава, тези минават.

Връзка към коментар

Може ли да ми посочиш някъде конкретен текст в условията на дадена банка където има различни условия при оспорване на транзакция кредитна и дебитна карта?

Когато плащаш нито търговеца, нито терминала може да разпознае дадената карта дебитна или кредитна ли е, ако е от класическите карти с грапави цифри. Имал съм случай когато изписват, че приемат само кредитни карти, но без никакъв проблем съм ползвал класическа дебитна карта с грапави цифри. Причината е, че преди време в Западна Европа, САЩ и т.н. подобни карти са били само кредитни, но днес има и дебитни такива. В Австралия съм ползвал не веднъж подобни дебитни карти и на офлайн терминал при който просто правят едно копие от картата, което подписваш.

Грапавите дебитни карти реално са кредитни карти с лимит дебита който имаш в момента по картата.

Що се отнася за бонус застраховката към дебитни карти също има възможно дори по евтино от годишната такса на дебитната карта да сключиш подобна застраховка.

Мисля, че по номера се познава дали е дебитна, дали е кредитна, дори има ПОС терминали настроени да приемат само кредитни карти. Покритието на риск при фалит на авиокомпания, хотел и т.н .също не е за пренебрегване. Stefanrusev може да разкаже как му фалира компанията в Индонезия и си получи парите обратно, не съм сигурен, че с дебитна щеше да е толкова лесно. С Малев, ако не се лъжа също имаше подобен случай, че хората с кредитните карти си взеха парите почти веднага, тези с дебитните и през агентите може и още да се съдят... Ще изчакам adreno да разясни по-мътните места :)

Колкото до колите под наем, всички големи фирми са доста уклончиви, може да мине картата, ма може и да не мине:

Europcar:

- Debit card(s):

Warning: Debit card(s) are NOT accepted at time of reservation or rental except:

- "Maestro" cards issued by UK banks and for customers renting in the UK, and

- "Visa Electron" card(s) that are accepted for online payment on some rental destinations.

Avis:

While a debit or prepaid charge card is an acceptable form of rental prepayment online, they may not be accepted for the credit hold required when you pick up your car.

Hertz:

The following forms of payment are accepted when booking on the websites: most major credit cards, some debit cards*, the Hertz Charge Card (HCC) and One Trip Travel Order (OTTO).

However, you may opt to pay by other means at termination of rental, subject to specific terms and conditions being met.

* If you made your booking with a debit card, you will need to present the debit card and one or more credit card (depending on the vehicle group) when picking-up the vehicle. Debit cards that do not show embossed card numbers can be accepted at time of the booking for a prepaid rental only. Only debit cards with embossed numbers will be accepted at the time of the rental. You will need to present the debit card used to make the prepaid booking as proof of identity. 

И т.н. Maybe, some locations, достатъчно уклончиво да трябва да звъниш или пращаш имейли допълнително да се информираш дали картата ти ще мине или не. Аз лично такъв риск не поемам. А и не го разбирам, честно, държиш на баланс над 1000лв излишни за да си вземеш кола под наем с дебитна карта, само за да не си извадиш кредитна, защото си нямаш доверие, че можеш да спазваш елементарна и проста дисциплина. 

А защо никакво теглене на кеш от дебитна? Аз хиляди пъти предпочитам да тръгна с дебитната, от колкото с една бала пари в портмонето. За кредитна ясно, че не се тегли кеш, но защо от дебитната? Да, губиш 3лв + 3% или нещо такова, което е условието на повечето карти, но почти същия процент ще го загубиш и при обмяна в чейнджа, пък спестява много стрес на място, ако не искаш да влачиш голяма сума с теб, търсиш читави чейнджбюра и плащанията с карти не са разпространени.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Дори да го повториш пак не те разбирам. Търговецът няма да тегли кредит, че за него картата да е кредитна, а плащането се извършва по една и съща процедура чрез блокиране на конкретна сума и при кредитните и при дебитните карти.

Той няма да тегли кредит, но ще плати различна комисионна, ще получи парите по сметката си в различен момент, ще има или няма въможност за допълнително офлайн теглене на пари.

P.S.: Най-масов пример за последното са пътните глоби на наетите автомобили. Търговецът не може да си възстанови такава сума от дебитна карта след връщане на колата.

Редактирано от Ilian359
Връзка към коментар

Мисля, че по номера се познава дали е дебитна, дали е кредитна, дори има ПОС терминали настроени да приемат само кредитни карти. Покритието на риск при фалит на авиокомпания, хотел и т.н .също не е за пренебрегване. Stefanrusev може да разкаже как му фалира компанията в Индонезия и си получи парите обратно, не съм сигурен, че с дебитна щеше да е толкова лесно. С Малев, ако не се лъжа също имаше подобен случай, че хората с кредитните карти си взеха парите почти веднага, тези с дебитните и през агентите може и още да се съдят... Ще изчакам adreno да разясни по-мътните места :)

Колкото до колите под наем, всички големи фирми са доста уклончиви, може да мине картата, ма може и да не мине:

Europcar:

- Debit card(s):

Warning: Debit card(s) are NOT accepted at time of reservation or rental except:

- "Maestro" cards issued by UK banks and for customers renting in the UK, and

- "Visa Electron" card(s) that are accepted for online payment on some rental destinations.

Avis:

While a debit or prepaid charge card is an acceptable form of rental prepayment online, they may not be accepted for the credit hold required when you pick up your car.

Hertz:

The following forms of payment are accepted when booking on the websites: most major credit cards, some debit cards*, the Hertz Charge Card (HCC) and One Trip Travel Order (OTTO).

However, you may opt to pay by other means at termination of rental, subject to specific terms and conditions being met.

* If you made your booking with a debit card, you will need to present the debit card and one or more credit card (depending on the vehicle group) when picking-up the vehicle. Debit cards that do not show embossed card numbers can be accepted at time of the booking for a prepaid rental only. Only debit cards with embossed numbers will be accepted at the time of the rental. You will need to present the debit card used to make the prepaid booking as proof of identity. 

И т.н. Maybe, some locations, достатъчно уклончиво да трябва да звъниш или пращаш имейли допълнително да се информираш дали картата ти ще мине или не. Аз лично такъв риск не поемам. А и не го разбирам, честно, държиш на баланс над 1000лв излишни за да си вземеш кола под наем с дебитна карта, само за да не си извадиш кредитна, защото си нямаш доверие, че можеш да спазваш елементарна и проста дисциплина. 

Съгласен съм, че с някои дебитни карти човек може да има проблем, но с Visa classic никога и при никакви условия няма да имаш проблем. Казвам го и с над 20 годишен опит с подобни дебитни карти. Аз лично не обичам кредитните карти не защото не вярвам в личната ми дисциплина, а защото искам картата да ми е по универсална и да мога да я ползвам и за теглене на кеш. Напълно съм съгласен, че много често е по добре да изтеглиш пари от банкомат на летището от колкото да обмениш пари по тамошния курс или да си губиш ценно време да търсиш добро чйндж бюро. Да не говорим, че с карта може да теглиш кеш денонощно. Аз също нося със себе си повече карти, но предпочитам да са от различни банки за да диверзифицирам риска от техническото спирането на някоя банка да обслужва банковите си карти.

п.с Признавам си обаче, че и на мен ми набутаха една кредитна карта, като добър клиент, която обаче до сега съм я ползвал общо 3 пъти ;)

Проблем с кредитната карта ми е и лимита. Някой път от съображения за сигурност ми се струва прекалено голям, а друг път когато поемам големи пътешествия ми е малък. При дебитната карта нямам такъв проблем, защото там имам винаги толкова, колкото смятам за необходимо.

Връзка към коментар

А защо никакво теглене на кеш от дебитна? Аз хиляди пъти предпочитам да тръгна с дебитната, от колкото с една бала пари в портмонето. За кредитна ясно, че не се тегли кеш, но защо от дебитната? Да, губиш 3лв + 3% или нещо такова, което е условието на повечето карти, но почти същия процент ще го загубиш и при обмяна в чейнджа, пък спестява много стрес на място, ако не искаш да влачиш голяма сума с теб, търсиш читави чейнджбюра и плащанията с карти не са разпространени.

Предполагам, че всеки от нас има собствена система относно финансовата част при пътуване. Ще споделя как процедирам аз. Винаги правя предварителен бюджет на пътуването. Отварям един файл и в него записвам всички позиции - разходи за пътуване, разходи за настаняване, разходи за храна, разходи за вътрешен транспорт, разходи за забележителности, допълнителни разходи. Когато пътуването наближи и като цяло разходната част в нарочния файл е придобила относително завършен вид, сядам пред компютъра и започвам да пресявам всеки един разход от гледна точка на възможност да бъде платен с кредитна карта. Обикновено повечето хотели приемат плащане с кредитна карта. Същото се отнася и по отношение на разходите за вътрешен транспорт и забележителности. По този начин (обикновено) остава необезпечена с плащане чрез кредитна карта единствено сумата за храна и допълнителни (непредвидени) разходи. От България тръгвам с тази сума в кеш + 20% горница. Разбира се, в себе си освен кредитната карта винаги имам и две дебитни карти, но до този момент никога не ми се е налагало да ги използвам и се надявам никога да не ми се наложи. Не мисля, че пътувам с кой знае колко голяма сума кеш. Сега като се замисля тази сума никога не е надвишавала 1 500 евро, а това не считам, че е колосална сума за пътуване в Европа, например...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От България тръгвам с тази сума в кеш + 20% горница. Разбира се, в себе си освен кредитната карта винаги имам и две дебитни карти, но до този момент никога не ми се е налагало да ги използвам и се надявам никога да не ми се наложи. Не мисля, че пътувам с кой знае колко голяма сума кеш. Сега като се замисля тази сума никога не е надвишавала 1 500 евро, а това не считам, че е колосална сума за пътуване в Европа, например...

Ако може да купиш желаната валута още от България и при добри условия, това не е лош вариант, но в повече случаи когато пътуваш в държава с екзотична валута покупката и предварително или е невъзможно или ако е възможно е доста скъпо. Маржовете в добър случай са 10%, но на граници, летища и т.н. може да достигнат 20-30%. Спрямо такъв марж 3% за дебитна карта си е направо далавера. Да не говорим, че намирането на банкомат в повечето случаи е с пъти по лесно от намирането на чейндж бюро. Другото предимство на дебитната карта е, че има по малък шанс да ти пробутат фалшива валута или да те излъжат с курсовете.

За проблеми с чейндж бюрата няма нужда да ходиш много далече. Достатъчно е да се разходиш до морето и да видиш, как все още има бюра, които използват разни трикове. Преди години на един мой познат от Унгария му бяха обменили в официално бюро в центъра на Созопол 1000 евро на курс 1,1995 :(

Връзка към коментар

Да, сигурно е така, както казваш. На този етап моите пътувания са преимуществено в Европа и затова нямам проблем с намирането на екзотични валути. Иначе за пътувания на Балканите, винаги ползвам бюрото на "Гладстон" и досега не съм имал проблем с курсовете или поне не съм забелязал да имам такъв...

Връзка към коментар

Aз имам няколко дебитни карти от различни банки на които са релефни и на тях пише само VISA и не съм имал никакъв проблем при наемането на коли и плащане.

Пропуснах да прочета последните няколко коментара, но искат да потвърдя, че това е абсолютно вярно. Преди 2 години в САЩ ми отказаха кола, като се опитах с моята Visa Electron, без релефни цифри. (Hertz, Enterprise, Avis... всички). 

Това, което ми казваха е, че за да приемат картата трябва е с релефни цифри и никъде по нея да не пише DEBIT.

Както вече беше казано, има много дебитни карти, които са с релефни цифри и по тях никъде не пише DEBIT. С тези карти може да се наеме кола и търговеца няма да разбере каква е картата, защото ще блокира определена сума и толкова.

За да продължа историята - след като ми отказваха с виза електрон, наех кола с дебитна карта, отговаряща на горните условия, без никакъв проблем.

Все пак - имам и кредитна карта, за спешни случай. Винаги може да се разчита на нея, ако си забравил да си преведаш пари по сметката или по някаква причина възникват неочаквани разходи. Мисля, че не е толкова трудно да имаш някаква финансова култура и да си покриваш задълженията в срок.  

Имаше една статистика за Американските домакинства и тяхната задлъжнялост - там положението беше трагично.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.