Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

Публикувано:
  На 15.01.2018 г. в 15:28, funny каза:

Аз пък точно в Азия никога не съм изпитвала чувство че сърдечността е фалшива.

Разшири  

И аз в Азия се чувствам така.Приемам хората за искрено мили и сърдечни.

И с кеф раздавам наред.:)

 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
  На 16.01.2018 г. в 9:28, AlexandraKo каза:

И аз в Азия се чувствам така.Приемам хората за искрено мили и сърдечни.

 

Разшири  

При мен е същото. Определено в Азия са ме лъгали и изнудвали най-безсрамно;), но пък хората, работещи в обслужващата сфера като хотелите са били винаги изключително добронамерени. То аз като се замисля бакшиши в хотелите май там само съм оставяла и то винаги накрая при напускането, просто защото хората са били много мили през цялото време.

  • Харесвам 1
Публикувано:
  На 16.01.2018 г. в 9:09, БраниB каза:

Напълно те разбирам, имах подобна ситуация в Созопол, но това е България, очаква се. :lol:

 

Абсолютно същата ситуация със замразен бургер я преживях в Hard Rock Cafe-Hamburg. Сервитьорката по същия начин ми каза, ама защо не ми каза? Моят отговор беше „а ти защо не ме попита“?(В Германия сервитьорите са задължени да питат клиентите по време на яденето, дали всичко е наред). Във всеки случай се зарекох, че никога няма да ям там отново, наскоро някой беше писал, че вече не предлагат топла храна в Хамбург.

 

Но това са места, където минават предимно туристи и е рядкост да има добро обслужване.

Разшири  

БраниВ, а пита ли те защо чинията ти е празна? ;)

Публикувано:
  На 16.01.2018 г. в 23:18, MCC каза:

БраниВ, а пита ли те защо чинията ти е празна? ;)

Разшири  

Не беше празна, всичко си седеше, просто месото беше отвратително. По принцип в такъв случай не трябва яденето да бъде и на сметката, но уви, те имат достатъчно клиенти и естествено беше на сметката. Но сервитьорката беше разочарована от бакшиша.:lol:

В Германия е нормално да е 10%, но в този случай оставих 0%. 

 

А в Созопол, девойката ни сервира яденето и след 5 мин ни попита дали искаме още нещо или да ни донесе сметката. Аз бях много объркана, и просто казах сметката. След което, тя донесе сметката и седна на отсрещната маса, вдигна си краката и изпуши 2 цигари. Аз нямах точни пари естествено и след като се наядохме, отидох при нея и подадох тефтерчето и тя ми каза„а колко пари да ви върна?“, аз пак ахнах, но казах „ вие сте сервитьор, вие трябва да знаете“. Прави се, че търси дребни, но я изчаках търпеливо и си взех цялото ресто. 

Тъй като съм работила достатъчно в ресторантьорството и знам как се изкарва бакшиш и оставям винаги, но когато ме ядосат, ми е трудно... :unsure:

 

 

  • Харесвам 9
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

А вече и в някой сф заведения има препоръки за бакшиша, който е препоръчителен:

DSC_0956.JPG.f362299fe1d91ab1bca6a511dee625b3.JPG

 

Не знам дали това, че е написан на някакъв чужд език, означава че посетителите от нашата страна са освободени от тази екстра. :)

  • Харесвам 4
  • Шок 5
Публикувано:

Има ли значение фискалния бон за бакшиша? 

Просто ви показвам, че вече и тук си пишат колко е пожелателния бакшиш. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

В София, 10% са си нормален бакшиш. 

Това сигурно е насочено към чужденците, когато е написано на сметката може да го приемат за задължително. 

Публикувано:

chandni просто намеква, че на английски отлично се пише с двойно L, excellent, a не excelent, но мен тази грешка не ме учудва особено. Ако човек знае английски добре едва ли би работил за жълти стотинки. 
Аз оставям бакшиш ако съм доволен от обслужването. 10% е нормално, но ако обслужването е грубо или супер бавно, тогава нищо не оставям. Случвало ми се е 3 пъти така поне.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Вглеждате се в детайлите напълно излишно. Дали знаеш или не знаеш език не винаги е определящо за заплатата, която би получил.

Единственото нещо, което исках да ви покажа с тази бележка е, че пазарът на труда дори тук се променя, но си го обяснявам, че сте позабравили и самата тема. Сигурна съм, че всеки от вас/нас оставя нужния бакшиш и нека да е все така. 

  • Харесвам 3
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Cruises: guide to gratuities and tips

 

Crew gratuities: how the cruise lines compare

  Adults (recommended amount per person per night) Children (recommended amount per person per night) How to pay
Azamara Club Cruises Included Included N/a
Carnival Cruise Lines $12.00 $12.00 (excluding under 2s) Pre-paid or added to shipboard account
Celebrity Cruises $12.95 ($13.45 for AquaClass and Concierge Class cabins; $16.45 for suites) $12.95 ($13.45 for AquaClass and Concierge Class cabins; $16.45 for suites) Pre-paid or added to shipboard account
Celestyal Cruises

Greece and Turkey: gratuities included

Cuba: $10

Greece and Turkey: gratuities included

Cuba $5 (up to age 11)

Added to shipboard account
Costa Cruises €10

Under 4s: free

Ages 4-14: 50 per cent of adult rate

Mandatory charge added to shipboard account
Crystal Cruises Included Included N/a
Cunard

Britannia category cabins: $11.50

Grills category suites: $13.50

Britannia category cabins: $11.50

Grills category suites: $13.50

Added to shipboard account
Cruise and Maritime Voyages

£5

£4 for cruises over 16 nights

£5

£4 for cruises over 16 nights

(Children allowed on selected cruises only)

Added to shipboard account
Disney Cruise Line

$36 per person for a three-night cruise

$48 per person for a four-night cruise

$84 per person for a seven-night cruise

$36 per person for a three-night cruise

$48 per person for a four-night cruise

$84 per person for a seven-night cruise

Pre-paid or added to shipboard account
Fred. Olsen Cruise Lines £4 £4 Pre-paid or added to shipboard account
Holland America Line

$12.50

$13.50 for suites

$12.50

$13.50 for suites

Added to shipboard account
Hurtigruten NOK80 (applies to expedition cruises only) NOK80 (applies to expedition cruises only) Added to shipboard account
MSC Cruises

Europe/Middle East/Antilles/Cuba: $10

South Africa: $8

South America/Caribbean: $12.50

Grand Voyages: average $10

Ages 2-12: 50 per cent of adult rate in all areas

Under 2s free

Pre-paid or added to shipboard account

The ammounts can be moved on request but cannot be changed

Noble Caledonia Included on own fleet N/a N/a
Norwegian Cruise Line

$13.50

Suites and Haven suites: $15.50 

$13.50

Suites and Haven suites: $15.50

(applies to children aged three and over)

Added to the cost of the holiday invoice at time of booking. Can be removed and added to shipboard account on request
Oceania Cruises

$16

Suites with butler: $23

$16

Suites with butler: $23

Added to shipboard account
P&O Cruises £5 £5 (over 12s) Added to shipboard account
Princess Cruises

$12.95

Mini suites and suites: $13.95

$12.95

Mini suites and suites: $13.95

Added to shipboard account
Regent Seven Seas Cruises Included Included N/a
Royal Caribbean International

$12.95

Grand suite or above: $15.95 

$12.95

Grand suite or above: $15.95

Pre-paid or added to shipboard account
Saga Cruises Included Included N/a
Seabourn Included Included N/a
SeaDream Yacht Club Included Included N/a
Silversea Included Included N/a
Swan Hellenic Included Included N/a
Thomson Cruises Included Included N/a
Variety Cruises €10-14 €10-14 Added to shipboard account
Voyages of Discovery Included Included N/a
Voyages to Antiquity Included Included N/a
Публикувано:

Тъй като ми се отваря възможност за нова командировка в Щатите, този път директно питах нашата админка за бакшишите. Тук не иде реч само за опознаване на нравите и мой избор, а компанията ми плаща разходите - тоест те никога не биха посъветвали да плащам повече от нужното... 

 

"20% is the average without the tax, you could leave more if their service was over the top excellent. Feel free to leave less than 20% if their service was not good. Hope that helps!"

 

Та, надявам се и аз да помогне и на други 🙂 

  • 3 седмици по-късно ...
  • 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

Американската НТА Frontier открива нов фронт в света на бакшишите, като въвежда бакшиши за стардесите. Кога Ryanair и Wizz air ще последват челния опит?

 

49639292_2333403040266034_27043315781751

 

 

  • Харесвам 1
  • Шок 2
  • Смея се 1
  • 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

За пръв път съм в щатите. Тук много често се минава на касата, където поръчваш и плащаш и после ти носят яденето на масата. В такъв случай оставя ли се бакшиш? 

Питам, защото от една страна не обичам да пръскам пари излишно, от друга не искам да лишавам хората, ако това им е съществена част от заплатата.

Друг път съм виждал направо като плащаш да натиснеш колко бакшиш оставяш, но тук няма, пък и първо плащаш, после те обслужват и трябва да оставиш на масата като си тръгваш.

 

ПП. В Uber също има на края на пътуването бутончета колко бакшиш оставяш, в Бразилия като съм ползвал нямаше.

С тия невключени такси никога не съм наясно колко ще трябва да платя, така че гледам да е с карта, иначе много досадно.

Публикувано:
  На 15.07.2019 г. в 3:41, neuromancer каза:

За пръв път съм в щатите. Тук много често се минава на касата, където поръчваш и плащаш и после ти носят яденето на масата. В такъв случай оставя ли се бакшиш? 

Питам, защото от една страна не обичам да пръскам пари излишно, от друга не искам да лишавам хората, ако това им е съществена част от заплатата.

Друг път съм виждал направо като плащаш да натиснеш колко бакшиш оставяш, но тук няма, пък и първо плащаш, после те обслужват и трябва да оставиш на масата като си тръгваш.

 

ПП. В Uber също има на края на пътуването бутончета колко бакшиш оставяш, в Бразилия като съм ползвал нямаше.

С тия невключени такси никога не съм наясно колко ще трябва да платя, така че гледам да е с карта, иначе много досадно.

Разшири  

10% от сметката.

Публикувано:

10% оставят доста лошо впечатление на скръндза , аз бих посъветвал поне 15%.  Тази мижава разлика от 5% в пари , оставят съвсем друго впечатление .

Публикувано:

И според мен 15% като абсолютен минимум. 18% - ако обслужващият те човек е успял да направи повече от това, което си очаквал и 20+% - ако обслужването е било way beyond and above твоите очаквания.

На по-туристическите места даже отдолу на бележката са го сметнали колко процента какво прави в абсолютна стойност пари - да не се мъчиш 🙂

 

Публикувано:
  На 15.07.2019 г. в 4:20, akair каза:

На по-туристическите места даже отдолу на бележката са го сметнали колко процента какво прави в абсолютна стойност пари - да не се мъчиш

Разшири  

Така, така... Обаче по-добре да си извадите Елка-та... :girl_blum:

edd3kwxx3wm11.jpg

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 9
Публикувано:
  На 15.07.2019 г. в 6:11, chandni каза:

Така, така... Обаче по-добре да си извадите Елка-та... :girl_blum:

edd3kwxx3wm11.jpg

Разшири  

Тъкмо взех да гледам умно с тия цифри и прочетох отдолу какво е написано.

Ще ми е интересно какво ще се случи в САЩ защото е най-спряганата дестинация в темата и е табу не плащането на заветния бакшиш в не малко %%. Със сигурност аз няма да карам по тези неписани правила когато стигна до там.

 

И у нас по курортите, а и не само, келнерите са на мин заплата, дори на 4 часа, ама не гонят клиента, когато не им даде или им се стори малко. Също не съм чул да им дават 20+% ако са доволни, без значение от къде са клиентите.

 

На тази бележка с кеф ще напиша с химикал какво давам и колко % е.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Виждам, че има огромно неразбиране за сервитьорството в САЩ , а пък да го сравниш с келнер в курорт в България е аналогично на сравнение на премиум автомобил с Жигули. 

 

Сервитьорството ( server в САЩ) е цяло изкуство , сервитьорът е човекът който ще ви обясни в детайли всеки пункт от менюто , това е човекът ,който предлага , съветва и продава. Foodrunner ще ви донесе поръчката , а busser ще отсервира празните чинии и чаши. 

В общият случай един сервитьор обслужва 4 маси , има по един басър и фуудранър на трима сервитьори. От бакшиша на всеки един сервитьор , 10% се делят измежду басъра, ранъра и ниското ниво на персонала в кухнята .

Бакшиша е наистина задължителен, 15% е минимума, 25% е средното , над 30% - 40%, ако си много доволен. 

Сервитьорите не са на минимална заплата , а на 4 пъти по ниска от минималната такава , тоест ако минималната е 10$ на час , сервитьорите получават 2,5$ на час.

 

Хора, които не могат да си позволят минимума , не ходят по ресторанти ! Алтернативата е ясна - храна за вкъщи , или готвене у дома .

В сандвичарниците също е задължителен бакшиша, който е вид елементарно уважение към труда на приготвящият храната...

 

Темата за бакшишите и сервитьорството в САЩ е доста обширна , но съветвам който мисли да оставя по-малко от 15% изобщо да не ходи по ресторанти и да се излага . 

  На 15.07.2019 г. в 6:39, JazzMaster каза:

"Нещата" са на път да станат "колкут` сметката, толку и бакшиша" и "няма не искам".

Разшири  

Абсолютно вярно!

  На 15.07.2019 г. в 4:20, akair каза:

 

На по-туристическите места даже отдолу на бележката са го сметнали колко процента какво прави в абсолютна стойност пари - да не се мъчиш 🙂

 

Разшири  

По туристическата места се прави главно заради европейците и особено за китайците, които не оставят бакшиш.

  • Харесвам 4
  • Замислям се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.