Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

преди 3 часа, iliana_t каза:

Бакшиши в ресторантите - колко е нормално да се остави?

Бакшиши се оставят и в баровете. За това, че ти е налял бирата, му даваш $2

  • Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към мнение

@iliana_t Бих ти препоръчала мюзикъла Wicked - на мен много ми хареса, като приказка е! 

 

Относно бакшишите - оставят се навсякъде и за почти всичко, не само в барове и ресторанти (миналия месец давахме и на шофьорите, които ни возиха от рент-а-кар паркинга до летището).

20 % е нормално приетия бакшиш, доколкото помня в Щатите Ню Йорк и Ню Джърси беше ОК да се оставя по-нисък процент - около 15%. Във Флорида беше прието да се дава 20% примерно. Това е по спомени отпреди доста години. Но в крайна сметка ти решаваш колко да оставиш, по твое усмотрение :). Все пак мисля, че по-малко от 10% рядко се оставя. 

 

И моето посещение беше предимно шляене по улиците, но това се дължеше най-вече на липсата на интернет и на това, че преди се пътуваше, без деня да е разграфен до минутата. Сега ако посещавам Ню Йорк със сигурно ще имам по-сериозен план :)

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 19 часа, iliana_t каза:

@Eager_Traveler_Paul , съдба! Ето това ме посрещна днес на работния компютър. Само, ако знаят горките животинки какво им мисля :lol:

 

bisons.jpg.4788c2d31f35be8eb92691f59f6081fd.jpgDo you like what you see? Yes, I'd like it prepared medium rare, please! :lol::)

Илианка, решено е. Имаш бойната задача да кажеш как е било после нюйоркското бизонско (което ще е докарано от някъде другаде, ама тихо, те не знаят).  В Midwest-a задължително типвахме 20%, на Западното крайбрежие също. Буквално ако напишеш първа цифра, различна от две, цялото заведение замръзва, хората си повдигат веждите до челото и автоматично ти се подгрява седалката. И тия лосовете от стените и те те гледат с неразбиране...

Реално имаш правото и по 10% да оставяш. Никой не може да те накара насила. Прецени си как е било обслужването в ресторанта, дали са те предразположили да се почувстваш добре, дали са те накарали да спреш да се чувстваш като an out of place Bulgarian за половин час - и им дай това, което смяташ за правилно. Ако сервитьорката ти е забавила стека с 60 минути, като преди това ти е обяснила, че се чака 30 и ти донесе студено парче месо - без да се извини, значи получава 10%. Ако обслужването е било ок, но сервитьорката те гледа пренебрежително и очевидно не те харесва, влачи се и знаеш, че ти е плюла в храната - получава 10% например и т.н. Get into the spirit, дето се вика, забавно е.

 

А да, и един съвет относно телешкото - колкото и да сме българи и да искаме всичко да е изпечено добре и да няма съмнителни розови петна, телешкото наистина е много по-вкусно, когато не е well done, a e medium rare. Стек - medium rare или ако не ти допадне тогава medium. Ама да кажеш well done и да го овъглят направо си е загуба за кравата/бивола - по-добре да беше станал mascot на Milka :lol:

 

Илианка, много те окуражавам да се разходиш из Central Park все пак. Примерно лично за мен неща като Madame Tussaud са крайно досадни, ама пък съдейки по твоят лист с предпочитания май си падаш по музеите. 

 

 

P.S. Моля ви се спрете с тия чийзкейкове, със слабо сърце съм. Работя в училище в спокоен столичен квартал, няма откъде да си набавя чийзкейк по това време. Свършиха ми салфетките да бърша бюрото от потеклите лиги :shout:

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към мнение

Извинявам се, че се включвам, ама темата за бакшишите ме провокира - какво, ако не оставиш? Или оставиш 5%? Не, че нещо, но не ни е в българската природа да даваме задължително бакшиш на някой за това, че си е свършил работата... Не ми се усмихнала сервитьорка та - не й давам хич, с не давам й 10%. Та, въпроса ми е, какво се случва, ако не дадеш или е под 10%? Гонят те от заведението, слагат ти черна точка, всички хора стават и те слагат на стената на срама? И как цялото заведение разбира, че си оставил 10%, а не 25%, да речем? 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Хиперболизирал е малко колегата, но усещането е такова. Меко казано , ако не се остави бакшиш - те дамгосват/шушукат за мизерен европейски човек, ако се остави 10% - си много стиснат и трябва да се храниш вкъщи, при 20% си ОК , но храната или обслужването не са те впечатлили, 25% - доволен си от всичко , 30% или над - си щедър клиент и готин човек.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 6 минути , luba_rizova каза:

Извинявам се, че се включвам, ама темата за бакшишите ме провокира - какво, ако не оставиш? Или оставиш 5%? Не, че нещо, но не ни е в българската природа да даваме задължително бакшиш на някой за това, че си е свършил работата... Не ми се усмихнала сервитьорка та - не й давам хич, с не давам й 10%. Та, въпроса ми е, какво се случва, ако не дадеш или е под 10%? Гонят те от заведението, слагат ти черна точка, всички хора стават и те слагат на стената на срама? И как цялото заведение разбира, че си оставил 10%, а не 25%, да речем? 

Това за цялото заведение беше в кръга на шегата... Какво се случва, когато не оставяш нищо ли? Ами, човекът не получава допълнителни пари към minimum wage-a си. Демек не сме му помогнали с нищо. Пък ако му оставим нещичко, най-малкото ще го накараме да се усмихне. С или без 2-3$ за нас не е нищо, за него е потвърждение, че става за нещо и че не е безполезен. Но остави това, то е просто жест и културен обичай, който там е приет. Тяхна задача е да ти направят кефа и с удоволствие да им ги дадеш тези парички, разбираш ли? Никога в живота си не съм оставял така бакшиш с удоволствие, както оставях в САЩ. Атмосферата, усмивките, хората. Естествено аз имам и bias, защото там като цяло ми е като втори дом и просто нищо не може да ми скапе настроението. Просто там се чувствах на място.

 

When in Rome, do as the Romans do - това е мото, което използвам в пътуванията си ^_^

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Благодаря, значи няма да ме експулсират заради това, в този смисъл ми беше въпроса, явно няма закон, който да санкционира неплащането /малко плащането на бакшиш.  :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 1 минута , luba_rizova каза:

Благодаря, значи няма да ме експулсират заради това, в този смисъл ми беше въпроса, явно няма закон, който да санкционира неплащането /малко плащането на бакшиш

Закон може да няма, но ако не платиш бакшиш, означава, че се възползваш безплатно от нечий честен труд.

На което в Америка (а и никъде другаде по света!) не се гледа с добро око. И  с право.

Просто трябва да се приеме, че в сферата на обслужването моделът на заплащане на труда в Америка е по-различен от на други места (Австралия е обратната крайност).  И че "даваш, колкото прецениш", не е добър съвет за човек, който би базирал преценката си на навици, добити в други страни. Защото, ако "прецениш" само 10%, означава, че си изключително недоволен от обслужването и само от вродено благоприличие се въздържаш да заплюеш келнера в лицето :wacko:

  • Харесвам 9
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Извинявай, стана ми весело на "само от вродено благоприличие се въздържаш да заплюеш келнера в лицето", просто израза ми допадна. :) По отношение на съдържанието, като видях, че имат по 2 долара заплата, ми стана ясно защо се чака бакшиш. Друг е въпроса за "american way",  който аз лично не одобрявам, но това няма общо с настоящата тема за бакшиша. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Скромно лично наблюдение - сервитьорите в САЩ се опитват (в общия случай)  да направят така, че клиентът наистина да се почуства добре дошъл, да му се угоди. Погледнете го така - клиентът е решил да направи усилието да се вдигне от удобния си диван и да отиде до мястото Х, за да вечеря храна, която в общия случай ще му излезне по-скъпо, сравнено с това клиентът да си я сготви вкъщи. И клиентът не е враг, а човекът който плаща заплатите на целия ресторант/закусвалня. Защото заплатите не ги плаща мениджърът или собственикът, а клиентът.

Та когато този човек е толкова важен, редно е той да се чувства щастлив, за да може с кеф да остави бакшиш. Последното е признание към персонала, че са свършили страхотна работа. Звучи честно, нали? :)

В този ред на мисли - преди в Happy (в по-ранните и романтични години на тази верига) се опитваха да наложат този модел на поведение - сервитьорката да мине и да попита "Наред ли е всичко? Имате ли нужда от още нещо?". Пак там е/беше ОК да ти сменят една гарнитура с друга и изобщо да се стремят клиентите да са щастливи и доволни, Разбира се, някои по-прилежни служители се престараваха и ставаше забавно, ако не неловко - да те питат през 3 минути дали всичко е наред и да ти прекъсват разговора не в разбирането за добро прекарване на доста хора...

Не че в САЩ няма "криви" и сърдити сервитьорки - още си спомням как в една закусвалня от веригата Cracker Barrel (общо взето това са закусвални в дървени постройки, в покрайнините на града, където на паркинга има основно тръкове) попитах за капучино и сервитьорката просто ме игнорира. Другите ми казаха, че опциите са чай и кафе - чай от голяма кана, черен и филтърно кафе. Та на 2-рото й идване успях да поръчам кафе. Похвърли една нащърбена керамична чаша на масата и наля в нея кафе.

Обратно на бакшишите - както и други са писали, това е лично решение на клиента. 15-18-20-25-30% - в тези граници се движи нормата.

Както много магеланци знаят, в Белгия и Холандия не е прието да се оставят бакшиши и сервитьорите връщат ресто "до стотинка". От познати сервитьори съм чувал, че като влезнат холандци в заведение в САЩ, сервитьорите ги отбягват и никой не иска да ги обслужва, защото знаят, че не им е в културата да оставят бакшиши. И винаги  има риск да са се отнесат и да не оставят бакшиш. А когато един служител няма мотивация да свърши някаква работа, той я отбягва. :)

Едит: Ако наистина искаш добре сготвен бизон или теле, не си мисли, че някой "селски" щат, където гледат телета, е по-добра опция - в Ню Йорк са най-взискателните и разглезени клиенти - просто клиентите имат пари, всички се борят за парите им и затова има много заведения. Когато си един от многото, трябва да се отличиш с нещо, за да идват клиентите точно при теб, а не при Average Bob 2 блока по-надолу. Така по естествен начин се е вдигнало качеството ;)

Редактирано от akair
  • Харесвам 14
Връзка към мнение

тази споменатата тук култура с бакшишите и мен ме хвърли в потрес /прочетох още няколко статии с насоки какво, къде и по колко да се дава/,  въпреки че по филми все сме виждали как в баровете мятат банкноти без ресто за по едно питие - честно казано изобщо нямах представа, че е чак такъв мащабът

 

то излиза, че човек в ежедневния си живот там трябва винаги да има по 20-30 долара под ръка, за да плаща заплатите на всички, с които пътят му се пресече по някакъв повод и е бил "обслужен"

 

определено ми беше полезно да го науча сега преди сериозно планиране на подобно пътуване, за да свикна с мисълта навреме /даването на бакшиши и пазаренето са ми едни от най-неприятните човешки дейности, някакси се срамувам подсъзнателно заради отсрещната страна/; от друг ъгъл ни остава утехата, че масата бакшиши сигурно отиват при подобни на нашите български лятно-бригадирски чеда :biggrin:

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
Преди 1 час, akair каза:

още си спомням как в една закусвалня от веригата Cracker Barrel (общо взето това са закусвални в дървени постройки, в покрайнините на града, където на паркинга има основно тръкове) попитах за капучино и сервитьорката просто ме игнорира. Другите ми казаха, че опциите са чай и кафе - чай от голяма кана, черен и филтърно кафе. Та на 2-рото й идване успях да поръчам кафе. Похвърли една нащърбена керамична чаша на масата и наля в нея кафе. ;)

колко ѝ остави? :unsure:

Цитат

в Белгия и Холандия не е прието да се оставят бакшиши и сервитьорите връщат ресто "до стотинка".

Струва ми се, че на много места в западна Европа връщат до стотинка, което не значи, че не се оставя бакшиш, просто може рестото да е 15€, пък аз да съм решил да оставя 5, или 10, а не 15€ бакшиш. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
45 minutes ago, antea said:

то излиза, че човек в ежедневния си живот там трябва винаги да има по 20-30 долара под ръка, за да плаща заплатите на всички, с които пътят му се пресече по някакъв повод и е бил "обслужен"

Не е задължително. Системата работи така - искаш сметката, носят ти сметката, слагаш вътре КК, вземат я, правят транзакция на написаната сума, връщат ти картата с бележката, дописваш бакшиш и крайна сума, разписваш се, прибираш си картата и си тръгваш. Те си чарджват бакшиша допълнително.

30 minutes ago, Фил said:

колко ѝ остави? :unsure:

Нормата. Опитах се да го приема от забавната страна - не е задължително да е лично отношение, а просто experience в тази верига заведения. И понеже това не е моят любим experience, повече не съм стъпвал там ;) Но и храната не беше нищо особено де - тежки, мазни тестени неща за ядене с тлъсти салами и наденици.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 15 часа, Eager_Traveler_Paul каза:

 Но остави това, то е просто жест и културен обичай, който там е приет. Тяхна задача е да ти направят кефа и с удоволствие да им ги дадеш тези парички, разбираш ли? Никога в живота си не съм оставял така бакшиш с удоволствие, както оставях в САЩ. Атмосферата, усмивките, хората. Естествено аз имам и bias, защото там като цяло ми е като втори дом и просто нищо не може да ми скапе настроението. Просто там се чувствах на място. When in Rome, do as the Romans do - това е мото, което използвам в пътуванията си ^_^

преди 14 часа, домосед каза:

 

Просто трябва да се приеме, че в сферата на обслужването моделът на заплащане на труда в Америка е по-различен от на други места (Австралия е обратната крайност).  И че "даваш, колкото прецениш", не е добър съвет за човек, който би базирал преценката си на навици, добити в други страни. 

 

Относно бакшишите - горните два цитата на Eager_Traveler_Paul и Домосед са абсолютната истина и много точни, и всеки, който мисли да пътува в САЩ трябва да приеме този факт и да спре с разсъжденията от типа: ама аз не искам да давам еди колко си процента бакшиш.

 

Да получаваш бакшиши е прекрасно чувство - признание, че си си свършил работата прекрасно и клиентът е останал доволен. Три лета в САЩ сме работили в сферата на туризма, винаги сме получавали бакшиши! Имало е много клиенти с пари, които просто раздаваха пари, преди да си тръгнат от ресторанта след вечеря - това лично на мен ми беше много странно (тогава хората все още плащаха кеш, сега като се плаща предимно с карти не знам как е). Имах един интересен случай - една маса от 8 човека държаха да познаят от коя държава съм, и който познае, щеше да ми даде бакшиш от $20. Третият, който се пробва позна и аз си получих бакшиша :). (Първите две предложения бяха Колумбия и Румъния). Но като цяло беше много забавно и тема за разговор :).

Затова сега винаги оставяме 20% където и да отидем, дори и да не съм доволна, пак оставям, но по-малко. 

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 5
Връзка към мнение
преди 15 часа, luba_rizova каза:

Благодаря, значи няма да ме експулсират заради това, в този смисъл ми беше въпроса, явно няма закон, който да санкционира неплащането /малко плащането на бакшиш.  :)

В Ню Йорк,  в центъра предимно бакшишът е на сметката. В някои заведения ти дават възможност да не смяташ, има примерни суми, с бакшиш 16%, 18% и нагоре. Чувала съм, че дори сервитьорите се карат с туристи, които не оставят. Може закон да няма, но реакция ще има. :)

В Калифорния не си спомням точно, но мисля, че нямаше бакшиш на сметката. Така и не разбрах системата в САЩ с разни ДДС-та, сервиз и т.н., но американците знаят как да ти вземат парите по много учтив начин.

Ние сме на принципа, когато сме доволни , винаги оставяме 10%(в Европа). 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Това за бакшишите и мен ме изумява. Какво се получава на практика - собственикът на заведението печели от моето посещение там. Не си плаща на работниците, а аз трябва да се погрижа и за тяхната заплата. Че даже и да не съм доволна от обслужването, пак да оставя 10%.:OМного странно.

Когато съм доволна, аз си решавам какво да оставя.

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 9 часа, Травеолани каза:

Да получаваш бакшиши е прекрасно чувство - признание, че си си свършил работата прекрасно и клиентът е останал доволен.

Да прекрасно чувство е.  Когато е свършена добре работата. 
На мен също ми е приятно да оставя бакшиш на някои, който се старае, върши си добре работата и предразполага клиентите.  
Въпросът е, че не винаги е така и понякога се случва лошо обслужване и/или липса на професионализъм.  Не говоря за Щатите, които все още не съм имал възможност да посетя, а по принцип. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 16 часа, akair каза:

Не е задължително. Системата работи така - искаш сметката, носят ти сметката, слагаш вътре КК, вземат я, правят транзакция на написаната сума, връщат ти картата с бележката, дописваш бакшиш и крайна сума, разписваш се, прибираш си картата и си тръгваш. Те си чарджват бакшиша допълнително.

Това нещо не го разбрах. Може ли втори опит,pls :)

Как така веднъж ти чарджат картата и си тръгваш, а после бакшиша допълнително?! От къде го взимат тогава този бакшиш?

 

Има някои много интересни истории, ако се разрови да разгледа човек...

 

1.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

  • Харесвам 5
  • Смея се 8
Връзка към мнение

Когато обслужването е отвратително (случвало ми се е много пъти в България) и Господ не може да ме накара да оставя бакшиш. Дори с приятели сме събирали точна сметка до жълти стотинки за да по кажем ясно, че сервитьора не е за тази професия.

Но когато обслужването е перфектно - винаги оставям - 10% и нагоре.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 7 минути , iliana_t каза:

Това нещо не го разбрах. Може ли втори опит,pls :)

Как така веднъж ти чарджат картата и си тръгваш, а после бакшиша допълнително?! От къде го взимат тогава този бакшиш?

 

 

1.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Пак от картата ти, просто в малко по-късен етап (след няколко дни). Например сметката е 40$, написала си gratuity 15$. От картата ти се блокират 40$, след няколко дена ще ти бъде взет и бакшиша на стойността, която си написала - 15$. Нищо повече. (понякога може да се забави това и цяла седмица примерно). На мен веднъж забавиха взимането на един бакшиш от 10$ цели 15 дена. Тука зависи как се обработва от банките и т.н. корпоративни простотии.

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 4 минути , iliana_t каза:

Това нещо не го разбрах. Може ли втори опит,pls :)

Как така веднъж ти чарджат картата и си тръгваш, а после бакшиша допълнително?! От къде го взимат тогава този бакшиш?

След като попълниш на ръка бакшиша в полетата, които вече си видяла, облсужващият на ръка избира на ПОС терминала съответната транзакция, чийто номер е изписан на бележката и ръчно въвежда бакшиша, който си написала. 

 

Ако сметката ти е била $35,20 и си оставила 20% ($7.04), ще напишеш на Tip 7.04 и отдолу пишеш нов тотал - $42,24. На извлечението виждаш 42,24, а не 35.20

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Тази опция я има и в Германия. Сервитьорът може да даде каквато иска сума, за това трябва да се внимава. До сега само веднъж съм чувала за злоупотреби, но е хубаво да си проверяваш извлеченията от банката.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 49 минути , iliana_t каза:

 

Има някои много интересни истории, ако се разрови да разгледа човек...

 

1.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

7.jpg

 

Ей в този случай с чиста съвест бих оставил 0.00 

 

  • Харесвам 11
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.