Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

преди 17 часа, funny каза:

Аз пък точно в Азия никога не съм изпитвала чувство че сърдечността е фалшива.

И аз в Азия се чувствам така.Приемам хората за искрено мили и сърдечни.

И с кеф раздавам наред.:)

 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

И аз в Азия се чувствам така.Приемам хората за искрено мили и сърдечни.

 

При мен е същото. Определено в Азия са ме лъгали и изнудвали най-безсрамно;), но пък хората, работещи в обслужващата сфера като хотелите са били винаги изключително добронамерени. То аз като се замисля бакшиши в хотелите май там само съм оставяла и то винаги накрая при напускането, просто защото хората са били много мили през цялото време.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, БраниB каза:

Напълно те разбирам, имах подобна ситуация в Созопол, но това е България, очаква се. :lol:

 

Абсолютно същата ситуация със замразен бургер я преживях в Hard Rock Cafe-Hamburg. Сервитьорката по същия начин ми каза, ама защо не ми каза? Моят отговор беше „а ти защо не ме попита“?(В Германия сервитьорите са задължени да питат клиентите по време на яденето, дали всичко е наред). Във всеки случай се зарекох, че никога няма да ям там отново, наскоро някой беше писал, че вече не предлагат топла храна в Хамбург.

 

Но това са места, където минават предимно туристи и е рядкост да има добро обслужване.

БраниВ, а пита ли те защо чинията ти е празна? ;)

Връзка към коментар
преди 31 минути , MCC каза:

БраниВ, а пита ли те защо чинията ти е празна? ;)

Не беше празна, всичко си седеше, просто месото беше отвратително. По принцип в такъв случай не трябва яденето да бъде и на сметката, но уви, те имат достатъчно клиенти и естествено беше на сметката. Но сервитьорката беше разочарована от бакшиша.:lol:

В Германия е нормално да е 10%, но в този случай оставих 0%. 

 

А в Созопол, девойката ни сервира яденето и след 5 мин ни попита дали искаме още нещо или да ни донесе сметката. Аз бях много объркана, и просто казах сметката. След което, тя донесе сметката и седна на отсрещната маса, вдигна си краката и изпуши 2 цигари. Аз нямах точни пари естествено и след като се наядохме, отидох при нея и подадох тефтерчето и тя ми каза„а колко пари да ви върна?“, аз пак ахнах, но казах „ вие сте сервитьор, вие трябва да знаете“. Прави се, че търси дребни, но я изчаках търпеливо и си взех цялото ресто. 

Тъй като съм работила достатъчно в ресторантьорството и знам как се изкарва бакшиш и оставям винаги, но когато ме ядосат, ми е трудно... :unsure:

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

А вече и в някой сф заведения има препоръки за бакшиша, който е препоръчителен:

DSC_0956.JPG.f362299fe1d91ab1bca6a511dee625b3.JPG

 

Не знам дали това, че е написан на някакъв чужд език, означава че посетителите от нашата страна са освободени от тази екстра. :)

  • Харесвам 4
  • Шок 5
Връзка към коментар

chandni просто намеква, че на английски отлично се пише с двойно L, excellent, a не excelent, но мен тази грешка не ме учудва особено. Ако човек знае английски добре едва ли би работил за жълти стотинки. 
Аз оставям бакшиш ако съм доволен от обслужването. 10% е нормално, но ако обслужването е грубо или супер бавно, тогава нищо не оставям. Случвало ми се е 3 пъти така поне.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Вглеждате се в детайлите напълно излишно. Дали знаеш или не знаеш език не винаги е определящо за заплатата, която би получил.

Единственото нещо, което исках да ви покажа с тази бележка е, че пазарът на труда дори тук се променя, но си го обяснявам, че сте позабравили и самата тема. Сигурна съм, че всеки от вас/нас оставя нужния бакшиш и нека да е все така. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Cruises: guide to gratuities and tips

 

Crew gratuities: how the cruise lines compare

  Adults (recommended amount per person per night) Children (recommended amount per person per night) How to pay
Azamara Club Cruises Included Included N/a
Carnival Cruise Lines $12.00 $12.00 (excluding under 2s) Pre-paid or added to shipboard account
Celebrity Cruises $12.95 ($13.45 for AquaClass and Concierge Class cabins; $16.45 for suites) $12.95 ($13.45 for AquaClass and Concierge Class cabins; $16.45 for suites) Pre-paid or added to shipboard account
Celestyal Cruises

Greece and Turkey: gratuities included

Cuba: $10

Greece and Turkey: gratuities included

Cuba $5 (up to age 11)

Added to shipboard account
Costa Cruises €10

Under 4s: free

Ages 4-14: 50 per cent of adult rate

Mandatory charge added to shipboard account
Crystal Cruises Included Included N/a
Cunard

Britannia category cabins: $11.50

Grills category suites: $13.50

Britannia category cabins: $11.50

Grills category suites: $13.50

Added to shipboard account
Cruise and Maritime Voyages

£5

£4 for cruises over 16 nights

£5

£4 for cruises over 16 nights

(Children allowed on selected cruises only)

Added to shipboard account
Disney Cruise Line

$36 per person for a three-night cruise

$48 per person for a four-night cruise

$84 per person for a seven-night cruise

$36 per person for a three-night cruise

$48 per person for a four-night cruise

$84 per person for a seven-night cruise

Pre-paid or added to shipboard account
Fred. Olsen Cruise Lines £4 £4 Pre-paid or added to shipboard account
Holland America Line

$12.50

$13.50 for suites

$12.50

$13.50 for suites

Added to shipboard account
Hurtigruten NOK80 (applies to expedition cruises only) NOK80 (applies to expedition cruises only) Added to shipboard account
MSC Cruises

Europe/Middle East/Antilles/Cuba: $10

South Africa: $8

South America/Caribbean: $12.50

Grand Voyages: average $10

Ages 2-12: 50 per cent of adult rate in all areas

Under 2s free

Pre-paid or added to shipboard account

The ammounts can be moved on request but cannot be changed

Noble Caledonia Included on own fleet N/a N/a
Norwegian Cruise Line

$13.50

Suites and Haven suites: $15.50 

$13.50

Suites and Haven suites: $15.50

(applies to children aged three and over)

Added to the cost of the holiday invoice at time of booking. Can be removed and added to shipboard account on request
Oceania Cruises

$16

Suites with butler: $23

$16

Suites with butler: $23

Added to shipboard account
P&O Cruises £5 £5 (over 12s) Added to shipboard account
Princess Cruises

$12.95

Mini suites and suites: $13.95

$12.95

Mini suites and suites: $13.95

Added to shipboard account
Regent Seven Seas Cruises Included Included N/a
Royal Caribbean International

$12.95

Grand suite or above: $15.95 

$12.95

Grand suite or above: $15.95

Pre-paid or added to shipboard account
Saga Cruises Included Included N/a
Seabourn Included Included N/a
SeaDream Yacht Club Included Included N/a
Silversea Included Included N/a
Swan Hellenic Included Included N/a
Thomson Cruises Included Included N/a
Variety Cruises €10-14 €10-14 Added to shipboard account
Voyages of Discovery Included Included N/a
Voyages to Antiquity Included Included N/a
Връзка към коментар

Тъй като ми се отваря възможност за нова командировка в Щатите, този път директно питах нашата админка за бакшишите. Тук не иде реч само за опознаване на нравите и мой избор, а компанията ми плаща разходите - тоест те никога не биха посъветвали да плащам повече от нужното... 

 

"20% is the average without the tax, you could leave more if their service was over the top excellent. Feel free to leave less than 20% if their service was not good. Hope that helps!"

 

Та, надявам се и аз да помогне и на други 🙂 

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

В Ню Йорк сервитьорка специално е писала на готвача да плюе в хамбургера...

 

Diner Said His Restaurant Receipt Instructed Cook to Spit on His Burger

https://munchies.vice.com/en_us/article/wjbybq/diner-said-his-restaurant-receipt-instructed-cook-to-spit-on-his-burger

Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...
  • 6 месеца по-късно ...

За пръв път съм в щатите. Тук много често се минава на касата, където поръчваш и плащаш и после ти носят яденето на масата. В такъв случай оставя ли се бакшиш? 

Питам, защото от една страна не обичам да пръскам пари излишно, от друга не искам да лишавам хората, ако това им е съществена част от заплатата.

Друг път съм виждал направо като плащаш да натиснеш колко бакшиш оставяш, но тук няма, пък и първо плащаш, после те обслужват и трябва да оставиш на масата като си тръгваш.

 

ПП. В Uber също има на края на пътуването бутончета колко бакшиш оставяш, в Бразилия като съм ползвал нямаше.

С тия невключени такси никога не съм наясно колко ще трябва да платя, така че гледам да е с карта, иначе много досадно.

Връзка към коментар
преди 9 минути , neuromancer каза:

За пръв път съм в щатите. Тук много често се минава на касата, където поръчваш и плащаш и после ти носят яденето на масата. В такъв случай оставя ли се бакшиш? 

Питам, защото от една страна не обичам да пръскам пари излишно, от друга не искам да лишавам хората, ако това им е съществена част от заплатата.

Друг път съм виждал направо като плащаш да натиснеш колко бакшиш оставяш, но тук няма, пък и първо плащаш, после те обслужват и трябва да оставиш на масата като си тръгваш.

 

ПП. В Uber също има на края на пътуването бутончета колко бакшиш оставяш, в Бразилия като съм ползвал нямаше.

С тия невключени такси никога не съм наясно колко ще трябва да платя, така че гледам да е с карта, иначе много досадно.

10% от сметката.

Връзка към коментар

И според мен 15% като абсолютен минимум. 18% - ако обслужващият те човек е успял да направи повече от това, което си очаквал и 20+% - ако обслужването е било way beyond and above твоите очаквания.

На по-туристическите места даже отдолу на бележката са го сметнали колко процента какво прави в абсолютна стойност пари - да не се мъчиш 🙂

 

Връзка към коментар
преди 1 час, akair каза:

На по-туристическите места даже отдолу на бележката са го сметнали колко процента какво прави в абсолютна стойност пари - да не се мъчиш

Така, така... Обаче по-добре да си извадите Елка-та... :girl_blum:

edd3kwxx3wm11.jpg

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 11 минути , chandni каза:

Така, така... Обаче по-добре да си извадите Елка-та... :girl_blum:

edd3kwxx3wm11.jpg

Тъкмо взех да гледам умно с тия цифри и прочетох отдолу какво е написано.

Ще ми е интересно какво ще се случи в САЩ защото е най-спряганата дестинация в темата и е табу не плащането на заветния бакшиш в не малко %%. Със сигурност аз няма да карам по тези неписани правила когато стигна до там.

 

И у нас по курортите, а и не само, келнерите са на мин заплата, дори на 4 часа, ама не гонят клиента, когато не им даде или им се стори малко. Също не съм чул да им дават 20+% ако са доволни, без значение от къде са клиентите.

 

На тази бележка с кеф ще напиша с химикал какво давам и колко % е.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Виждам, че има огромно неразбиране за сервитьорството в САЩ , а пък да го сравниш с келнер в курорт в България е аналогично на сравнение на премиум автомобил с Жигули. 

 

Сервитьорството ( server в САЩ) е цяло изкуство , сервитьорът е човекът който ще ви обясни в детайли всеки пункт от менюто , това е човекът ,който предлага , съветва и продава. Foodrunner ще ви донесе поръчката , а busser ще отсервира празните чинии и чаши. 

В общият случай един сервитьор обслужва 4 маси , има по един басър и фуудранър на трима сервитьори. От бакшиша на всеки един сервитьор , 10% се делят измежду басъра, ранъра и ниското ниво на персонала в кухнята .

Бакшиша е наистина задължителен, 15% е минимума, 25% е средното , над 30% - 40%, ако си много доволен. 

Сервитьорите не са на минимална заплата , а на 4 пъти по ниска от минималната такава , тоест ако минималната е 10$ на час , сервитьорите получават 2,5$ на час.

 

Хора, които не могат да си позволят минимума , не ходят по ресторанти ! Алтернативата е ясна - храна за вкъщи , или готвене у дома .

В сандвичарниците също е задължителен бакшиша, който е вид елементарно уважение към труда на приготвящият храната...

 

Темата за бакшишите и сервитьорството в САЩ е доста обширна , но съветвам който мисли да оставя по-малко от 15% изобщо да не ходи по ресторанти и да се излага . 

преди 28 минути , JazzMaster каза:

"Нещата" са на път да станат "колкут` сметката, толку и бакшиша" и "няма не искам".

Абсолютно вярно!

преди 2 часа, akair каза:

 

На по-туристическите места даже отдолу на бележката са го сметнали колко процента какво прави в абсолютна стойност пари - да не се мъчиш 🙂

 

По туристическата места се прави главно заради европейците и особено за китайците, които не оставят бакшиш.

  • Харесвам 4
  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.