Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

Публикувано:
5 minutes ago, stanislavpp said:

особено за китайците, които не оставят бакшиш.

...и холандците, белгийците, ....

Публикувано:
преди 17 минути , stanislavpp каза:

Темата за бакшишите и сервитьорството в САЩ е доста обширна , но съветвам който мисли да оставя по-малко от 15% изобщо да не ходи по ресторанти и да се излага . 

Темата наистина е доста общирна, и вече доста коментирана от нас. Това обаче не пречи всеки да има мнение и при това за нещо което в основата си е поощрителна "такса"/сума , каквато бакшиша всъщност е.

Няма логика в това да "трябва" да оставиш "награда" ( каквато всъщност е бакшиша) дори и ако не си доволен от обслужването. 

Възнаграждението на служителите е отговорност на работодателите. Всичко останало би трябвало да е бонус, който клиента сам трябва да прецени дали да остави в зависимост от заслугите, ако изобщо има такива , на обслужващия. И това със сигурност трябва да е пожелателно а не задължително.

 

ПП. А аз съм от хората които обичат да оставят бакшиши ако са доволни от обслужването. Но няма сила която да ме накара да го направя ако това не е така. Дори и с "риск" да ми залепят снимката на вратата на заведението 🙂

 

  • Харесвам 8
Публикувано:

@neuromancer съветвам те за 20%. Свиква се и просто го приемаш като част от цената и го калкулираш предварително - освен ако не е калкулиран 🙂 Успешен престой в US! 

Публикувано:

Ехе, вече и 40% ли стигнахме? 

Вероятно има разни такива ресторанти с 5 вида сервитьори, но аз визирам разни капани с 1 сервитьорка за всичко, каквито има по филмите. Там където менюто е от 3 или 4 неща, пак ли се очаква да й дам 20-30%?

 

Аз не само, че няма да дам такива суми, освен, ако тотала е малък, ами и ще пиша във форума какво е станало и най-малко ме интересува или ще се трогна, че се ИЗЛАГАМ, понеже не съм достатъчно бакшиш.

 

И имането на пари и даването им за бакшиш  няма много голяма зависимост. Има хора, които нямат и дават  от срам или защото трябва и обратно, които имат много и не дават нищо или малко, както и такива по средата. 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 21 минути , stanislavpp каза:

Виждам, че има огромно неразбиране за сервитьорството в САЩ , а пък да го сравниш с келнер в курорт в България е аналогично на сравнение на премиум автомобил с Жигули. 

 

Сервитьорството ( server в САЩ) е цяло изкуство , сервитьорът е човекът който ще ви обясни в детайли всеки пункт от менюто , това е човекът ,който предлага , съветва и продава. Foodrunner ще ви донесе поръчката , а busser ще отсервира празните чинии и чаши. 

В общият случай един сервитьор обслужва 4 маси , има по един басър и фуудранър на трима сервитьори. От бакшиша на всеки един сервитьор , 10% се делят измежду басъра, ранъра и ниското ниво на персонала в кухнята .

Бакшиша е наистина задължителен, 15% е минимума, 25% е средното , над 30% - 40%, ако си много доволен. 

Сервитьорите не са на минимална заплата , а на 4 пъти по ниска от минималната такава , тоест ако минималната е 10$ на час , сервитьорите получават 2,5$ на час.

 

Значи 25-30% е едно добро ниво на бакшиш за САЩ.

 

Аз си признавам, че никак не ме бива да ги преценявам тия неща де - добра душа съм и даже много лошо да е било обслужването, пак оставям бакшиши, че ми става жал за хората 🙂

Публикувано:
преди 5 минути , funny каза:

Темата наистина е доста общирна, и вече доста коментирана от нас. Това обаче не пречи всеки да има мнение и при това за нещо което в основата си е поощрителна "такса"/сума , каквато бакшиша всъщност е.

Няма логика в това да "трябва" да оставиш "награда" ( каквато всъщност е бакшиша) дори и ако не си доволен от обслужването. 

Възнаграждението на служителите е отговорност на работодателите. Всичко останало би трябвало да е бонус, който клиента сам трябва да прецени дали да остави в зависимост от заслугите, ако изобщо има такива , на обслужващия. И това със сигурност трябва да е пожелателно а не задължително.

Бакшишът щом е задължителен , не е награда и не е пожелателен, от тук идва неразбирането. Когато клиента е недоволен , оставя 15% и вика управителя при желание ...

Законодателството е определило regular jobs и tipping jobs. Пожелателен е бакшиша , например като отидеш на годишен технически преглед на автомобила и при такса 35$ , оставиш 50$ , защото така е нормално.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , stanislavpp каза:

Бакшишът щом е задължителен

... би трябвало да се включва в сметката, с обяснение за какво е начислен. От друга страна, що за "бакшиш" е, щом е задължителен?

  • Харесвам 6
Публикувано:

Къде пише, че е задължителен? Това  е нещо ново за мен. Ако го пише в менюто и в бележката преди тотала  както на места слагат 20% сървис бих го разбрал.

  • Харесвам 3
Публикувано:
6 minutes ago, Alexander said:

Там където менюто е от 3 или 4 неща, пак ли се очаква да й дам 20-30%?

То на повечето места менюто е кратко. Такива "библии" като в България съм виждал само в Румъния. И то не на всички места...

Всъщност това е едно от нещата, които ми направиха впечатление в съветите на професионалния готвач Манчев към неговите колеги  - да имат кратко меню, но нещата да са пресни и да ги готвят като хората...

 

Мисля, че отдавна не всички сервитьори в САЩ получават 1/4 от минималната заплата, но не това е най-важното. Факт е, че минават напоително обучение кое какво е в менюто, от какво е направено, как е сготвено, с какво се комбинира като напитки, какви алергени има, ...

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Hadzhitodorovi каза:

... би трябвало да се включва в сметката, с обяснение за какво е начислен. От друга страна, що за "бакшиш" е, щом е задължителен?

Защото в САЩ има друг нюанс думата , а задължителността идва от самата категоризация на вида работа , тоест tipping jobs изискват tip , и не е включен в тотала на услугата, така както никъде и ДДС (sales tax) не е включено в първоначалната цена на услуги и продукти.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , akair каза:

То на повечето места менюто е кратко. Такива "библии" като в България съм виждал само в Румъния. И то не на всички места...

Всъщност това е едно от нещата, които ми направиха впечатление в съветите на професионалния готвач Манчев към неговите колеги  - да имат кратко меню, но нещата да са пресни и да ги готвят като хората...

 

Мисля, че отдавна не всички сервитьори в САЩ получават 1/4 от минималната заплата, но не това е най-важното. Факт е, че минават напоително обучение кое какво е в менюто, от какво е направено, как е сготвено, с какво се комбинира като напитки, какви алергени има, ...

Мисля, че на всеки е ясно, че никъде по света особено в хубави кръчми няма менюта библии, както и другото което си написал. 

 

Имах предвид места - кръчми или както се казват където има 2 или 3 вида бургери и 1 вид бира, не разни ресторанти с по-изискани  ястия, където сервитьора ще може да ми обясни какво предлагат или ще трябва да избирам някакво вино.

  • Харесвам 1
Публикувано:

Всъщност винаги ми е било странно ( с елемент на забавно) как в САЩ всеки твърди че има права, че може да прави това или онова, че има свобода на словото и какво ли още не а в същото време приема такъв род "безумия" безропотно.

Ако бакшиша е част от стойността на храната ми - да е включен в сметката ми. За да да съм сигурна че са платени данъци върху тази сума. Ако не е - това е мой избор дали да го платя или не, при условия че не е вписан като мое задължение в меню, сметка или където и да било.

 

 

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 4 минути , Alexander каза:

Мисля, че на всеки е ясно, че никъде по света особено в хубави кръчми няма менюта библии никъде по света, както и другото което си казал. 

 

Имах предвид места - кръчми или както се казват където има 2 или 3 вида бургери и 1 вид бира, не разни ресторанти с по-изискани  ястия, където сервитьора ще може да ми обясни какво предлагат или ще трябва да избирам някакво вино.

Пак е същото , минимум 15% ,  заплатата на сервитьора пак е 2,5$ на час . Същото важи в пълна сила и за баровете , вече по кафета, сандвичарници и сладоледаджийници , персонала е нормирана заплата и е Ок да оставиш 10% или по-малко.

 

И да, данъци се плащат върху бакшиша.

  • Харесвам 1
Публикувано:
4 minutes ago, Alexander said:

Имах предвид места - кръчми или както се казват където има 2 или 3 вида бургери и 1 вид бира, не разни ресторанти с по-изискани  ястия, където сервитьора ще може да ми обясни какво предлагат или ще трябва да избирам някакво вино.

Ако трябва да съм честен, не мога да се сетя за така описано от теб място. Обикновено или е на самообслужване - поръчваш на бара, сядаш и ядеш там, или има сервитьорка, бъсър, .... - целия шпил

Може би в някакви дайнъри да има само 1 сервитьор, но дори там менюто е 7-8-на неща и можеш да къстъмизираш поръчката - да не е с такива картофи, а с другите, този сос, онзи сос, коя бира каква е - по-хопи, по-малко хопи, по-силна, по-слаба, ....

 

В този ред на мисли, в някаква пицария до площад Славейков седнах с приятели неотдавна. Помолих да ми сменят сиренето на пицата. С подразбирането, че ще си платя различното сирене... И сервитьорката ми заяви категорично, че това нямало как да стане... 😳

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , funny каза:

Всъщност винаги ми е било странно ( с елемент на забавно) как в САЩ всеки твърди че има права, че може да прави това или онова, че има свобода на словото и какво ли още не а в същото време приема такъв род "безумия" безропотно.

Ако бакшиша е част от стойността на храната ми - да е включен в сметката ми. За да да съм сигурна че са платени данъци върху тази сума. Ако не е - това е мой избор дали да го платя или не, при условия че не е вписан като мое задължение в меню, сметка или където и да било.

 

 

Не е включен като сума в сметката, защото клиента  сам определя сумата/процентите , иначе на всяка една бележка/сметка  има поле за изискване на tip.

Публикувано:
преди 10 минути , stanislavpp каза:

Същото важи в пълна сила и за .............. сладоледаджийници , персонала е нормирана заплата и е Ок да оставиш 10% или по-малко.

 

 

Това ми прилича на някакъв майтап! Ако ми го беше казал някой друг, нямаше да му повярвам.

Отивам за един конус сладолед с две топли и се очаква да дам бакшиш??

преди 12 минути , akair каза:

Ако трябва да съм честен, не мога да се сетя за така описано от теб място. Обикновено или е на самообслужване - поръчваш на бара, сядаш и ядеш там, или има сервитьорка, бъсър, .... - целия шпил

Може би в някакви дайнъри да има само 1 сервитьор, но дори там менюто е 7-8-на неща и можеш да къстъмизираш поръчката - да не е с такива картофи, а с другите, този сос, онзи сос, коя бира каква е - по-хопи, по-малко хопи, по-силна, по-слаба, ....

 

В този ред на мисли, в някаква пицария до площад Славейков седнах с приятели неотдавна. Помолих да ми сменят сиренето на пицата. С подразбирането, че ще си платя различното сирене... И сервитьорката ми заяви категорично, че това нямало как да стане... 😳

Е аз имах скоро случай, където на бул. Витоша имаше оферта кафе с фреш.

Исках късо кафе/ристрето, което е същото, но с по-малко вода и ми казаха, че не може и тогава няма да има намаление/оферта! 

Казах й да ми пусне по касов бон нормално, но да дръпне кафето по-рано или да каже на бармана да натисне съседното копче, за да стране по-късо, но беше твърда. Не можах да повярвам, но това са фактите. 

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, stanislavpp каза:

сервитьорите получават 2,5$ на час.

Не знам от къде черпиш информацията си, но сега питах мъжа ми, който в периода 2004-2007 като студент в САЩ (не на бригада, а с F1) работеше като доставчик на пици, а после и в италиански ресторант в Сиатъл, та заплатата му като сервитьор още в онези години е била минималнта за щата - $7,15/час, а като pizza delivery е получавал $7/час + $0.75 / доставка за гориво + бакшиша, така че картинката със заплатите далеч не е такава, каквато се описва, че едва ли не сервитьорите не получават заплата и чакат само на бакшишите... 🙂 Възможно е в различните щати положението да е различно. Моето е информация от "първа ръка" за щат Washington. 

  • Харесвам 5
Публикувано:

Искам да помоля темата да не се изкривява в посока кой, как и защо предпочита да даде бакшиш и обратното. Не е идеята да си правим съд, всеки действа спрямо собствените си разбирания. Едни си имат твърди принципи, други действат както се действа на локалното място, трети си имат собствени разбирания невлизащи в никакви рамки - живи и здрави всички. 

 

Темата е интересна с дребните детайли, културни и практични различия, които може да не са видими от пръв поглед, и които само хора прекарали доста на конкретното място (най-често САЩ) знаят и могат да забележат. Както и със съветите кое се води прието и кое не. Дали ще спазваш съветите вече си е твоя воля.  

  • Браво 1
Публикувано:
преди 12 минути , stanislavpp каза:

Не е включен като сума в сметката, защото клиента  сам определя сумата/процентите , иначе на всяка една бележка/сметка  има поле за изискване на tip.

А всъщност някой може ли логично да обясни защо не се включва задължително в сметката 15% ( нали това е минималния "бакшиш") ?

Така сервитьорите които са на такъв тип заплащане ще имат "нормална" заплата , данъците  на парите които получават ще са платени , и ще остане действително да си заплатиш вече наистина бакшиш в нормални граници ( 10-15, а защо не и 20%) ако си доволен от обслужването .

  • Харесвам 5
Публикувано:
11 minutes ago, Alexander said:

Това ми прилича на някакъв майтап! Ако ми го беше казал някой друг, нямаше да му повярвам.

Отивам за един конус сладолед с две топли и се очаква да дам бакшиш??

Погледни го така - отиваш в колд стоун криймъри и искаш да ти смесят 2 топки сладолед. Някой младеж/девойка 5 минути се занимава с 2 шпакли върху студения мрамор. За капак, ако пуснеш монетка в буркана за бакшиши, те са длъжни да пеят, докато ти смесват сладоледа.

За мен е разбираемо да им оставиш някакъв бакшиш.

3 minutes ago, funny said:

А всъщност някой може ли логично да обясни защо не се включва задължително в сметката 15% ( нали това е минималния "бакшиш") ?

Така сервитьорите които са на такъв тип заплащане ще имат "нормална" заплата , данъците  на парите които получават ще са платени , и ще остане действително да си заплатиш вече наистина бакшиш в нормални граници ( 10-15, а защо не и 20%) ако си доволен от обслужването .

Защото може сервитьорът и нищо да не получи, ако съвсем прекали и не си доволен от обслужването. Викането на мениджър е отделна тема.

Не знам кое те кара да мислиш, че не плащат данъци на бакшишите... При все, че немалко бакшиши минават електронно - през КК.

 

Вероятно е културно, но несигурността на бакшиша стимулира служителите да не се отпускат. В най-опростения му вид виж онзи виц за професора в Харвард с оценките и социализма. Липсата на плащане според труда стимулира демотивацията 🙂

  • Харесвам 4
Публикувано:

Не е моята храната в Щатите и по тази причина логично избягвам ресторантите. За нещо блудкаво и безвкусно /от моя гледна точка/ да нарина торба пари за сметка и бакшиши... не ми е оправдано. Та си мисля... те хубаво, че са толкова добре обучени сервитьорите и предлагат мега обслужване, но ако на човек не му е вкусно пак ли е оправдано да плати 30% отгоре за бакшиш? Защото хората са си свършили работата и видиш ли взимат ниска заплата, но аз като клиент съм с кофти впечатление от цялото мероприятие и как е правилно да постъпя? 

Да, и друго ми идва наум. Сервитьорът е обучен, познава менюто и е готов да даде подробни съвети, за което очаква и адекватен бакшиш. Но има чужди туристи, които не говорят много добре езика и не могат да се възползват от тази им квалификация, поради езиковата бариера. Трябва ли в този случай да се остави бакшиш за услуга, която персоналът предлага, но по стечение на обстоятелствата клиентът не може и съответно не ползва. Защото китайците, за които стана въпрос често не говорят английски. Мисля, че има доста нюанси при даването на бакшиш, които не се взимат предвид. ☺️

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 минути , funny каза:

всъщност някой може ли логично да обясни защо не се включва

А всъщност някой може ли да обясни логично защо американците са горди пионери в десетичната система при парите, а за всичко останало пак с гордост ползват безумни имперски мерки? Културна особеност и толкова.

  • Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:
6 minutes ago, Tedy said:

но ако на човек не му е вкусно пак ли е оправдано да плати 30% отгоре за бакшиш

Ако не ти е вкусно, викаш сервитьора и му казваш, че това не ти харесва. Той/Тя те разпитва какво харесваш, преценява кое би било най-близо до това, което ти искаш, той/тя може да каже на готвача да ти го досготви, да го сготви по раличен начин, ....

Предполагам философски е въпроса кой следва да плати цената за това, че клиентът не може да се възползва от опциите, които има. В кръга на шегата: китайците трябва да оставят най-големи бакшиши, защото сервитьорите се виждат в приключение, докато се оправят с тях 🙂

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

понеже няколко пъти се каза, че бакшишите са от ранга на данъците, които също не са включени в цената, и за да е наистина полезна темата, дайте някакви практични съвети за някаква примерна ситуация от типа - караме си по шосе No едикое си някъде из щата Масачузетс, сядаме в крайпътно заведение и след бърз преглед на менюто фиксираме, че примерно бургер с картофки, кафе, кока-кола и ябълков пай за двама излиза към 40 долара; имаме само една сервитьорка, която ни се е усмихнала първоначално, после е носила чиниите и финално идва за сметката - как да изчислим предварително колко ще бъде крайната сума за плащане - колко данъци да смятаме и откъде да ги научим и бакшишът преди или след тях се смята?

  • Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

Възнаграждението на служителите е отговорност на работодателите

Заплащането на услугата е отговорност на ползващия услугата.

 

Една и съща ситуация в различна културна среда може да изглежда различно!

Същото е като с пазаренето в Близкия Изток. 

Едните се оплакват, че фиксирането на цените е отговорност на продавача.

Другите не могат да разберат какво е това фиксирана цена.

  • Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.