Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

Краткият отговор е, че в Таксачузетс данъците ще са много 🙂

Данъците варират от щат до щат - вероятно на сайта на трежъри департамента на щата ги пише.

Така криво-ляво можете да айболнете колко ще ви струва. Бакшишът - преценка на клиента, както стана дума и по-рано. Има общо разбиране за 15% минимум. Рецепта не може да има - някои хора обичат по-разговорливи сервитьори, други предпочитат да не ги занимават, ... затова бакшишът е работа на клиента 🙂

 

 

Връзка към коментар
преди 30 минути , akair каза:

Ако не ти е вкусно, викаш сервитьора и му казваш, че това не ти харесва. Той/Тя те разпитва какво харесваш, пре

Хахааа, за китайците си прав. С тях винаги е приключение. 🙂

Това, което описваш съм го правила в Италия - да си поръчам сос за спагети, който го няма в менюто, но да мъча американците не съм се сетила. В моя случай няма и много смисъл, но съветът ти може да е полезен на някой друг. Същия проблем имах и в Нова Зеландия, та си нося кръста и това е. 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много сложно в тия Щати...То със свит стомах да влезеш в ресторант.

А киатйците и много други азиатци (японците) не оставят бакшиш, защото това е неприето в културата им. Обидно е да се дават и чакат бакшиши. Един вид имаш нужда от допълнителни стимули за да си вършиш работата. В ЮИ Азия англосакцонците са повредили местните и там си искат бакшиши под път и над път.

За мен е много тегава цялата галимация. Причина 1856 да не ми се хди в САЩ...

 

Да питам знаещите - това с 15-20-30% същото ли е а Гуам, Сайпан, Хаваи?

  • Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, chandni каза:

Не знам от къде черпиш информацията си, но сега питах мъжа ми, който в периода 2004-2007 като студент в САЩ (не на бригада, а с F1) работеше като доставчик на пици, а после и в италиански ресторант в Сиатъл, та заплатата му като сервитьор още в онези години е била минималнта за щата - $7,15/час, а като pizza delivery е получавал $7/час + $0.75 / доставка за гориво + бакшиша, така че картинката със заплатите далеч не е такава, каквато се описва, че едва ли не сервитьорите не получават заплата и чакат само на бакшишите... 🙂 Възможно е в различните щати положението да е различно. Моето е информация от "първа ръка" за щат Washington. 

Вероятно, защото не е класически ресторант или длъжността му не е била server , не зная точно ...

 

Минимума на бензиностанция е да оставите 2$, ако са ви напълнили резервоара. 

В автобусите , ако сте с куфари и шофьорите ги товарят/разтоварват , хората обикновено оставят 5$ Кафенета, пица на парче, сладоледи и т.н , долар -два бакшиш е нормалното.

 

@samuraika за Хаваите важи същото със сигурност 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , stanislavpp каза:

Вероятно, защото не е класически ресторант или длъжността му не е била server , не зная точно ...

 

Абсолютно класически - със специалитетите му, с wine list и т.н. и да, беше сервитьор - нe busser или нещо подобно, а точно както се описа - консултация на клиентите, препоръка на меню, с какво вино е по-добре да се комбинира и т.н. 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Като гледам бакшиш трябва да се оставя на всяко място, не само на ресторант, или едно 15-20 и повече  долара на ден май може да отидат.

Интересно ми е, дали 4-5% или повече % от доходите на човек отиват за башкиши в тази страна? 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, akair said:

Вероятно е културно, но несигурността на бакшиша стимулира служителите да не се отпускат. В най-опростения му вид виж онзи виц за професора в Харвард с оценките и социализма. Липсата на плащане според труда стимулира демотивацията 🙂

 

Няма непременно пряка връзка между бакшиша и диференцираното плащане, особено ако бакшишът е “задължителен“ и в относително постоянен размер. Това си личи ако сравниш нивото на услугата в професиите или държавите, където няма бакшиш, с професиите и държавите, където има бакшиш.

 

Готвачите, пилотите, автобусните шофьори, учителите и т.н. се стараят и без да получават бакшиш. В Япония ти се кланят и усмихват по 20 пъти при всяка услуга без да очакват и един цент бакшиш. В същото време в много бакшиджийски професии те карат да се чувстваш много зле ако не дадеш достатъчно голям размер бакшиш и често дори и устно и писменно те подканват да плащаш, което в никакъв случай не увеличава задоволеността на клиента от услугата. Много по добре би се чувствал клиента, ако плащането е максимално дискретно и усеща, че сервитьора, учителя и т.н. го обслужва добре поради обич към професията,, а не поради големия бакшиш.

 

Добро диференцирано заплащане би могло да има и без никакви бакшиши. Собственикът на ресторанта може да въведе система с електронна оценка на сервитьорите, харана и т.н. от 1 до 10, която със сигурност ще отразява много по добре мнението на клентите от колкото даването на един “очакван“ бакшиш. Последно време във все повече тоалентни в света може да се даде обратна връзка за чистотата на тоалетната с натискане на копчета със смайлита. Това вероятно е много по добър начин тоалетната да е чиста в 99,9% от случаите от колкото ако даваш бакшиш на чистачката.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 25 минути , akair каза:

Краткият отговор е, че в Таксачузетс данъците ще са много 🙂

Данъците варират от щат до щат - вероятно на сайта на трежъри департамента на щата ги пише.

Така криво-ляво можете да айболнете колко ще ви струва. Бакшишът - преценка на клиента, както стана дума и по-рано. Има общо разбиране за 15% минимум. Рецепта не може да има - някои хора обичат по-разговорливи сервитьори, други предпочитат да не ги занимават, ... затова бакшишът е работа на клиента 🙂

 

 

отново не ми стана ясно - цените, които ще видя в менюто, и дават примерно тези 40 долара, които съм посочила ориентировъчно, включват ли всички данъци, или са без тях, та да се налага да ги проверявам в сайта на местния НАП какъв е размерът им? при вариант, че не са включени, първо ги добавяме тях към обявените цени и чак върху тотала изчисляваме бакшиша или как?

Връзка към коментар
преди 4 минути , stanislavpp каза:

 

Минимума на бензиностанция е да оставите 2$, ако са ви напълнили резервоара. 

В автобусите , ако сте с куфари и шофьорите ги товарят/разтоварват , хората обикновено оставят 5$ Кафенета, пица на парче, сладоледи и т.н , долар -два бакшиш е нормалното.

За да упростите процедурата - пътувайки за САЩ си купете панталон с по-дълбоки джобове и минете през Тавекс да се заредите с долари на дребно. Отрежете по една дупка на всеки джоб и напълнете с няколко шепи 1$, 2$ и 5$. Вървете енергично, леко потръсквайки на всеки 100-200 метра. Винаги ще има за какво да изръсите някой и друг долар - някой е помел тротоара, по който вървите, купил сте си сладолед, огледал сте се в прясно измита витрина, минал сте покрай фонтан, някой ви е натоварил куфара, друг го е разтоварил...Влизайки в ресторант вече нещата са дебели и с тия стотинки не се минава. Там на касовата бележка като пишете бакшиша за по-лесно повдигнете крайната сума на квадрат. Така нито ще подцените нечий труд, нито ще ви сметнат за циция, нито ще ви заболи главата от сметки и проценти. А вашето лично спокойствие е най-ценно в случая.

Успех на всички!

 

Само моля нека никой да не се засяга, аз съм азиатизирана, простено ми е...

  • Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 24
Връзка към коментар

Май ще е по-лесно да се каже къде може да не дам бакшиш.

Поне за мен стана ясно за първи път, че освен по кръчмите се дава на бара, на будката за хот дог, на сладоледаджийницата, бензиностанцията, шофьора на автобуса понеже ми е вдигнал куфара и вероятно на десетки други хорица, чакащи пари, защото им са ниски заплатите.

 

 

Представям си как отивам да заредя бензин, да си проверя гумите и да си купя един хотдог. До тук виждам 3-ма кандидати за бакшиш. 

 

Бях слушал за един случай (не в САЩ), как един човек му носят куфара до стаята в хотела и се започва показване на всяко нещо, това е легло, това е баня, това е мивка и т.н. и се чакало за пари след всяко изречение, та май скоро и в САЩ ще се види нещо такова.

 

Интересно ми е дали се дават бакшиши на стюардесите или на излизане от самолета поне.

 

 

Няма да е зле да се създаде  отделна тема за бакшишите в САЩ, защото е видно, че там е съвсем различно и няма общо с нито една друга държава в света. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Това с дребните бакшиши е наистина много досадно, защото човек все трябва да мисли да ги има подръка. Който живее в страната го прави по дефолт предполагам, но за 10 дена престой е трудно да се свикне. Ахааа си се научил и си започнал да събираш дребни, и вече си в самолета към дома. 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Пък аз снощи, докато търсих дребни да дам на доставчика на пица (в София също даваме бакшиши 🙂 ) и не намирах ... си мисля - да му дам 5 лева и двете торби с боклук да ги хвърли, че иначе много  ще се мина  😉 

Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 8 минути , Alexander каза:

Май ще е по-лесно да се каже къде може да не дам бакшиш.

Поне за мен стана ясно за първи път, че освен по кръчмите се дава на бара, на будката за хот дог, на сладоледаджийницата, бензиностанцията, шофьора на автобуса понеже ми е вдигнал куфара и вероятно на десетки други хорица, чакащи пари, защото им са ниски заплатите.

 

 

Представям си как отивам да заредя бензин, да си проверя гумите и да си купя един хотдог. До тук виждам 3-ма кандидати за бакшиш. 

 

Бях слушал за един случай (не в САЩ), как един човек му носят куфара до стаята в хотела и се започва показване на всяко нещо, това е легло, това е баня, това е мивка и т.н. и се чакало за пари след всяко изречение, та май скоро и в САЩ ще се види нещо такова.

 

Интересно ми е дали се дават бакшиши на стюардесите или на излизане от самолета поне.

 

 

Не е толкова трагично. Споко!

Не съм била в ресторанти, по-скоро в бистра за леко хапване или коктейл. От 5 до 7-8 долара съм оставяла. Не съм смятала точни проценти. Мисля, че усетът ми за ситуацията решава. И тук даваме бакшиш.

Те разсъждават и  си плащат, от позицията на американските си дохода, ние от позицията на нашите си доходи. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
29 minutes ago, samuraika said:

За да упростите процедурата - пътувайки за САЩ си купете панталон с по-дълбоки джобове и минете през Тавекс да се заредите с долари на дребно. Отрежете по една дупка на всеки джоб и напълнете с няколко шепи 1$, 2$ и 5$. Вървете енергично, леко потръсквайки на всеки 100-200 метра. Винаги ще има за какво да изръсите някой и друг долар - някой е помел тротоара, по който вървите, купил сте си сладолед, огледал сте се в прясно измита витрина, минал сте покрай фонтан, някой ви е натоварил куфара, друг го е разтоварил...Влизайки в ресторант вече нещата са дебели и с тия стотинки не се минава. Там на касовата бележка като пишете бакшиша за по-лесно повдигнете крайната сума на квадрат. Така нито ще подцените нечий труд, нито ще ви сметнат за циция, нито ще ви заболи главата от сметки и проценти. А вашето лично спокойствие е най-ценно в случая.

Успех на всички!

Само моля нека никой да не се засяга, аз съм азиатизирана, простено ми е...

Когато тръгвам към държави като Индия, Египет, Мароко„ Мианмар, Латинска Америка и т.н. първата ми работа е предварително да се заредя с голямо количество банкноти от 1 долар. Това е най-важният купюр, който ти позволява да даваш дребни бакшиши или да плащаш дребни суми без да те прецакват, като не могат да ти върнат ресто. За по големи суми винаги има вариант да ти развалят по едра банкнота или да платиш с кредитна или дебитна карта, но банкнотата от 1 долар е кралицата на банкнотите 🙂 Страшно много може да улесни живота 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Topfly каза:

Когато тръгвам към държави като Индия, Египет, Мароко„ Мианмар, Латинска Америка и т.н. първата ми работа е предварително да се заредя с голямо количество банкноти от 1 долар. Това е най-важният купюр, който ти позволява да даваш дребни бакшиши или да плащаш дребни суми без да те прецакват, като не могат да ти върнат ресто. За по големи суми винаги има вариант да ти развалят по едра банкнота или да платиш с кредитна или дебитна карта, но банкнотата от 1 долар е кралицата на банкнотите 🙂 Страшно много може да улесни живота 🙂

Начи, вади си изводи: кат тръгнеш за Сащ, тия по 1 долар ги остави,че ще ти свършат бързо  и вземи пачка по 5 и 10.:yahoo:😟

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
4 minutes ago, AlexandraKo said:

Начи, вади си изводи: кат тръгнеш за Сащ, тия по 1 долар ги остави,че ще ти свършат бързо  и вземи пачка по 5 и 10.:yahoo:😟

А за бакшиша в сделката за американските изстребители какви ли пачки ще се дават, кой ли ще получи бакшиша ....

само едно е ясно че ние всички го даваме ..

Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

 

Интересно ми е, дали 4-5% или повече % от доходите на човек отиват за башкиши в тази страна? 

И респективно - процент от доходите на много хора идват от бакшиши.

Връзка към коментар
преди 3 часа, stanislavpp каза:

Сервитьорството ( server в САЩ) е цяло изкуство , сервитьорът е човекът който ще ви обясни в детайли всеки пункт от менюто , това е човекът ,който предлага , съветва и продава. Foodrunner ще ви донесе поръчката , а busser ще отсервира празните чинии и чаши. 

В общият случай един сервитьор обслужва 4 маси , има по един басър и фуудранър на трима сервитьори. От бакшиша на всеки един сервитьор , 10% се делят измежду басъра, ранъра и ниското ниво на персонала в кухнята .

Бакшиша е наистина задължителен, 15% е минимума, 25% е средното , над 30% - 40%, ако си много доволен. 

Уф, не исках да предизвиквам такава полемика пак. Пък и чак с такива професионалисти не съм се сблъсквал.

Говоря за съвсем нисък клас заведение, другото е ясно. Отиваш на касата, казваш какво искаш, плащаш (няма предложения за бакшиш), взимаш си сам ножове, вилици и напитки и сядаш на масата, след това ти носят храната.

Но щом казвате, ще оставям.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, antea каза:

отново не ми стана ясно - цените, които ще видя в менюто, и дават примерно тези 40 долара, които съм посочила ориентировъчно, включват ли всички данъци, или са без тях, та да се налага да ги проверявам в сайта на местния НАП какъв е размерът им? при вариант, че не са включени, първо ги добавяме тях към обявените цени и чак върху тотала изчисляваме бакшиша или как?

Общо взето, никъде по магазините и местата за ядене не включват данъците. Музеите и разните атракции май включват, Убер също.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Alexander каза:

Интересно ми е дали се дават бакшиши на стюардесите или на излизане от самолета поне.

Не си схванал идеята още, плаща се за "критичен" тип услуги, в случая при кацане не се ръкопляска на пилота, а много по-практично се хвърлят банкноти (монетите са забранени около самолетите, че стават инциденти), защото на пилотите не им се плаща за кацане, това е оставено на клиентите, като по тази начин имат директна обратна връзка с пилота и могат да изразят своята удовлетвореност от услугата. Също така се спестяват и напълно излишни за авиокомпанията разходи ако пилота не успее да кацне...

 

Иначе по темата с две думи, че като гледам въртенето в кръг от повече няма и нужда, нали за това обикаляме света да видим друг начин на живот, обичаи, традиции, правила и т.н., много от които често могат да ни се сторят абсурдни, а дали ще се държим в Рим като римляните или няма си е въпрос на лична преценка особено в случай, в които все пак няма опасност да ви обезглавят, най-много да ви се изплюят в чашата следващия път... И другото важно нещо все пак е, че има разлика между това дали харесвате някакви норми в дадена страна и това дали трябва да ги спазвате, защото ако тръгнем така аз много неща на много места не харесвам, но ако ще се опитвам да променям нещо, то ще е първо в собствената ми държава, а не в чуждите.  

 

PS: Common sense-а обикновено помага, сега да не вземе да подхвърляте пари навсякъде. На мен един прилично напушен клошар баш на булевард Холивуд ми поиска "бакшиш" за "здраво бро, кво праиш", което си e вид услуга предполагам. По-интересното е, че щях да му дам някой долар, защото беше доста забавен, но наистина нямах дребни, а той като видя, че имам само по сто долара и предложи да ми върне ресто, като извади пачка с пари от джоба си... 

  • Харесвам 2
  • Смея се 8
Връзка към коментар
16 minutes ago, Rumiana said:

Тц, тц, тц, да не повярваш, че тъкмо в пътешественически форум цари такова нежелание да се съобразяваш с местната култура... 🙄

 

Местната кулинарна култура в САЩ се нарича fast food и при нея няма бакшиши. Може би огромните бакшиши в САЩ са причината за толкова големия дял на fast food индустрията в Северна Америка...

 

global-fast-food-market-share-by-region-

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , Rumiana каза:

Тц, тц, тц, да не повярваш, че тъкмо в пътешественически форум цари такова нежелание да се съобразяваш с местната култура... 🙄

Не мисля че е така. Абсолютно убедена съм че всеки спазва културните особености на държавите които посещава. Това с така наречения бакшиш, е може би местна , но много далеч от култура.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.