Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

преди 56 минути , Rumiana каза:

Тц, тц, тц, да не повярваш, че тъкмо в пътешественически форум цари такова нежелание да се съобразяваш с местната култура... 🙄

Ъ-ъ-ъ-ъ, това, съобразяването с местната култура не го разбирам много. Едни си търкат носовете, други … други неща.

Ако е така, тук даже не искам и да си помислям, че ще ходя някога:

image.jpg.907df6ff77c93cc15d552bd66a0dc5fe.jpg

 

(снимката е от форума)

 

:grin:

  • Харесвам 1
  • Смея се 10
Връзка към коментар
преди 7 минути , ven62 каза:

тук даже не искам и да си помислям, че ще ходя някога

Еми ето - виждаш ли:  не ти харесва - не ходиш 😉.

И на мен не ми харесва системата с бакшишите в Щатите, поради което ходя на ресторант много рядко, но като  ходя - се съобразявам.  Никой не ме е питал дали ми харесва, а престят тук не е задължителен.  Местните явно са я възприели тая система и си я спазват, и ми се струва глупаво да им обясяваме, че не е правилна... 🤨.  Апропо, през последните години имаше няколко опита да се отмени тая система и бакшишът да се включи в цената, но не минаха...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Специално за бакшишите в Щатите имаме избор. Може да не посетим страната, да отидем, но да не влизаме в ресторанти, всеки си преценява. Мен лично, това което ме дразни е фактът, че американците пренасят тази си "култура" по света и бързо установяват порочни практики за скубане на туристи. Но това е глобализацията, като е за взимане на пари бързо се превръща в "местна традиция". 🙂

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 1 минута , Tedy каза:

Специално за бакшишите в Щатите имаме избор. Може да не посетим страната, да отидем, но да не влизаме в ресторанти, всеки си преценява. Мен лично, това което ме дразни е фактът, че американците пренасят тази си "култура" по света и бързо установяват порочни практики за скубане на туристи. Но това е глобализацията, като е за взимане на пари бързо се превръща в "местна традиция". 🙂

Е, то хубаво, няма да влизаме в ресторанти, ама и гориво няма да зареждаме, и сладолед няма да ядем, куфара може ли да си го нося сама? Аз по принцип си го нося, ама да не е задължително да ми го вземат. Изобщо ще е добре някой от запознатите да обясни може ли, и как точно да се посети САЩ без да се ръсят бакшиши на всяка крачка. Това може да е тяхната култура, но не е нашата.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
7 minutes ago, slujitel said:

Е, то хубаво, няма да влизаме в ресторанти, ама и гориво няма да зареждаме, и сладолед няма да ядем, куфара може ли да си го нося сама? Аз по принцип си го нося, ама да не е задължително да ми го вземат. Изобщо ще е добре някой от запознатите да обясни може ли, и как точно да се посети САЩ без да се ръсят бакшиши на всяка крачка. Това може да е тяхната култура, но не е нашата.

Това са произвели специално за САЩ:

РезÑлÑÐ°Ñ Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñажение за don't touch my bagРезÑлÑÐ°Ñ Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñажение за don't touch my suitcaseimage.png.d71c0185beef81431b93d28a95e6c906.pngimage.png.eb0550c183530a4b265c8d507328bc22.png

Връзка към коментар
преди 9 минути , slujitel каза:

Е, то хубаво, няма да влизаме в ресторанти, ама и гориво няма да зареждаме, и сладолед няма да ядем, куфара може ли да си го нося сама? 

Има начин. Отсядаш в по-евтин хотел и пазариш от супермаркет. Нещата не са чак толкова зле. Има варианти за бюджетен престой. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , ven62 каза:

Ъ-ъ-ъ-ъ, това, съобразяването с местната култура не го разбирам много. Едни си търкат носовете, други … други неща.

Ако е така, тук даже не искам и да си помислям, че ще ходя някога:

image.jpg.907df6ff77c93cc15d552bd66a0dc5fe.jpg

 

(снимката е от форума)

 

:grin:

Венчооо, аз също мисля като теб. За това,ние си седим при нашата си култура, пък,като ида някъде,аз си решавам,колко ще се съобразявам с тяхната. Друг е въпросът,ако си заставен от обстоятелствата и щеш-не щеш,никой не те пита.

 

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
14 minutes ago, Tedy said:

Специално за бакшишите в Щатите имаме избор. Може да не посетим страната, да отидем, но да не влизаме в ресторанти, всеки си преценява. Мен лично, това което ме дразни е фактът, че американците пренасят тази си "култура" по света и бързо установяват порочни практики за скубане на туристи. Но това е глобализацията, като е за взимане на пари бързо се превръща в "местна традиция". 🙂

В коя държава и точно къде си усетила тенденция да се увеличават очакваните бакшиши, като процент от сметката?  Чисто корпоративно САЩ влияят по скоро към намаляване на бакшишите с разпространението по света на вериги като Макдоналдс, Бургер Кинг и т.н. Дори в Пица Хът не съм чувал в някоя държава да очакват американския размер на бакшишите.

Ако идеята ти е за влиянието на американците като туристи, там не съм убеден има ли някаква специфика на местата засегнати от свръхтуризъм с болшинство американски туристи, сравнено с местата засегнати от свръхтуризъм, но с мнозинство европейски туристи. Скубането на туристите според мен е повсеместно, но може и наблюденията ми да не са пълни в тази сфера...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , slujitel каза:

Е, то хубаво, няма да влизаме в ресторанти, ама и гориво няма да зареждаме, и сладолед няма да ядем, куфара може ли да си го нося сама?

Има само два щата, в които на бензиностанцията не си зареждаш гориво сам - Ню Джърси и Орегон (май?).  "Зареждач" на бензиностанция е "non-tipping" position, така че не се очаква да оставяте бакшиш.  На уличните продавачи на сладолед също не се очаква да се дава бакшиш (в ресторант - да).  За куфара също имате опция да откажете да ви го носят.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
4 hours ago, Topfly said:

 

Няма непременно пряка връзка между бакшиша и диференцираното плащане, особено ако бакшишът е “задължителен“ и в относително постоянен размер. Това си личи ако сравниш нивото на услугата в професиите или държавите, където няма бакшиш, с професиите и държавите, където има бакшиш.

 

Готвачите, пилотите, автобусните шофьори, учителите и т.н. се стараят и без да получават бакшиш. В Япония ти се кланят и усмихват по 20 пъти при всяка услуга без да очакват и един цент бакшиш. В същото време в много бакшиджийски професии те карат да се чувстваш много зле ако не дадеш достатъчно голям размер бакшиш и често дори и устно и писменно те подканват да плащаш, което в никакъв случай не увеличава задоволеността на клиента от услугата. Много по добре би се чувствал клиента, ако плащането е максимално дискретно и усеща, че сервитьора, учителя и т.н. го обслужва добре поради обич към професията,, а не поради големия бакшиш.

 

Добро диференцирано заплащане би могло да има и без никакви бакшиши. Собственикът на ресторанта може да въведе система с електронна оценка на сервитьорите, харана и т.н. от 1 до 10, която със сигурност ще отразява много по добре мнението на клентите от колкото даването на един “очакван“ бакшиш. Последно време във все повече тоалентни в света може да се даде обратна връзка за чистотата на тоалетната с натискане на копчета със смайлита. Това вероятно е много по добър начин тоалетната да е чиста в 99,9% от случаите от колкото ако даваш бакшиш на чистачката.

 Както писах няколко пъти - клиентът решава. Да, има разбиране, че е редно при нормално обслужване на клиента, клиентът да остави бакшиш в някакъв размер. Но и това не е не твърдо и фиксирано.  Клиентът последен подписва транзакцията на КК и той/тя решава. Бонусна система можеш пренесеш където ти щукне - при собственика, при данъчните, ... - те да решават какви бонуси ще получават служителите. Но рискуваш ненужно да усложниш нещо, което е достатъчно просто, работещо и ефективно - няма звена по веригата и директно киентът дава (почти винаги) достатъчно разбираема обратна връзка на служителите.

Да вадиш думите ми от контекста и да намесваш културни особености  е излишно.

в САЩ готвачите, миячите, бъсърите, рънърите, бар тендърите, хостесите,... също получават част от бакшиша - фактологията ти е неточна.

Пак в САЩ, шофьорите на автобус получават своята обратна връзка - те не получават бакшиши, но доволните клиенти им благодарят на слизане. В София 1 път опитах да благодаря на шофьора на автобус  на слизане и ме изгледа така, сякаш нещо лошо съм му направил. Дали има з*дници, които не го правят - сигурно има.  Но няма шофьор, който да работи на 1/4 от минималната заплата. Също така те нямат много други задължения, които сервитьорите имат - работата е достатъчно различна, за да бъде сравнявана "на едро". Не на последно място, това е класически пример за whataboutism - what about  шофорите на автобуси, what about Япония, ...

 

4 hours ago, antea said:

отново не ми стана ясно - цените, които ще видя в менюто, и дават примерно тези 40 долара, които съм посочила ориентировъчно, включват ли всички данъци, или са без тях, та да се налага да ги проверявам в сайта на местния НАП какъв е размерът им? при вариант, че не са включени, първо ги добавяме тях към обявените цени и чак върху тотала изчисляваме бакшиша или как?

По-скоро цената в менюто е без таксата.  Eто една бележка от МА от Интернет:

image.png.e2e43cb83e05bf94eb8c5d7cbeac74fe.png

Ценатата в менюто е без данъци (общо 13 долара). На храната имаш щатски и местни данъци от 0.94 долара. И някаква административна такса от 39 цента - това може да е нещо на ресторанта или на щата МА. Та на крайната цена от 14.33 смяташ бакшиш. (Трежъри депт е по-скоро финансово министерство, според мен. То може да има отдел или отделна агенция, която да се занимава със събиране на данъци - като НАП. На федерално ниво си има трежъри депт и IRS. Последните са еквивалент на НАП).

Забавно е как за 14 страници дискусия никой не се оплака, че не трябва да оставя бакшиш в Холандия и Белгия... 🙂

5 hours ago, samuraika said:

пътувайки за САЩ си купете панталон с по-дълбоки джобове и минете през Тавекс да се заредите с долари на дребно

По-големите банкомати в САЩ дават опцията клиентът да си избере колко и какви банкноти иска - отрязали са един посредник 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Спомените от преди ...-найсе години, в НЙ една девойка китайка щеше да ме бие в китайски ресторант, защото нямах достатъчно (дребни) пари за да й оставя бакшиша, та се наложи за сметка от около 10$ да разваля едра банкнота. А в посолството в България изрично ме предупредиха, че (тогава) бакшишът от 10% е задължителен, като в хотелите оставяхме по 1 $ всяка сутрин на нощното шкафче, за камериерките, допълнително 1 $ сутрин на сервитьора (или какъвто и да е) по време на закуска (която беше на блок-маса).

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 часа, Rumiana каза:

  Апропо, през последните години имаше няколко опита да се отмени тая система и бакшишът да се включи в цената, но не минаха...

В САЩ башишите не са това, което са на други места. Отдавна не са "tip" - връхче , че да закръглим сметката. Не са и "pourboir" - да се почерпиш и ти едно. Те са институционализирано преразпределение на доходи, което се поема дирекно от индивида а не от държавата под формата на данъци.

Със сигурност въпросните "tipping jobs" няма да искат да се махне тази система. Много е по-добре да експлоатираш чувството на вина у хората, отколкото да получаваш фиксирана сума заплата.

 

Естествено, че ще се съобразяваме с това, отивайки там. Даже темата е много полезна и се научават много неща. А и като погледнеш от гледна точка на това, че данъците са ниски и се очаква от теб да подпомагаш директно хората с ниски доходи, вместо чичо Сам да върши тази работа - и нещата си изглеждат логични. Просто аз мразя сметки и това вечно едно на ум за % ще ме натоварва. Но предполагам, че ще свикна ако ми се наложи.

 

Далеч съм от мисълта да критикувам или осмивам нечия култура. Напротив. Аз винаги се опитвам да вникна и да си обясня произхода на нещата, социолог съм по образование. Винаги, и най-шантавата местна порядка има някакъв дълбок корен, който е логичен.

 

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Аз лично нямам проблем да оставям бакшиши в страните или за професиите за които е генерално прието да се оставят такива, стига обслужването да е нормално и да не ми ги включват в сметката като 'Recommended tipping amount'. Специално в щатите правилото винаги ми е сметката + 10 % (ако обслужването е било нормално), +15 % (ако обслужването е било по-добро от очакваното) и +20 % (при наистина върховно обслужване и старание).
Обикновено плащам с кредитна карта навсякъде, където това е възможно и в този случай ако не съм доволен от обслужването някъде, просто при подписването на транзакцията не добавям бакшиш и така избягвам конфузните транзакции с банкноти.
Единственото изключение ми е Германия, където се опитвам да не оставям бакшиши, поради простата причина, че за 3 години и половина живот в Берлин и посещаване на ресторанти по 2 пъти дневно кажи речи всеки ден, добро обслужване ми се е случвало не повече от 10-тина пъти, но за там това си е в реда на нещата и успокоението ми е, че част от  50-те процента данъци, които съм плащал на държавата, до някаква степен са се филтрирали и до минималните заплати на обслужващият персонал.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 часа, Брани каза:

 

Аз си признавам, че никак не ме бива да ги преценявам тия неща де - добра душа съм и даже много лошо да е било обслужването, пак оставям бакшиши, че ми става жал за хората 🙂

Тц-тц-тц! Ето откъде е тая мекушавост у Люк Скайуокър в напрегнати моменти!

 

преди 20 часа, akair каза:

Погледни го така - отиваш в колд стоун криймъри и искаш да ти смесят 2 топки сладолед. Някой младеж/девойка 5 минути се занимава с 2 шпакли върху студения мрамор. За капак, ако пуснеш монетка в буркана за бакшиши, те са длъжни да пеят, докато ти смесват сладоледа.

За мен е разбираемо да им оставиш някакъв бакшиш.

Е що да си измъчват гласните струни хората? 

преди 18 часа, Alexander каза:

 

Интересно ми е дали се дават бакшиши на стюардесите или на излизане от самолета поне.

 

Може да не ти се вярва, но някъде вече дават. Потърси в мрежата, има доста информация.

преди 16 часа, ven62 каза:

Ъ-ъ-ъ-ъ, това, съобразяването с местната култура не го разбирам много. Едни си търкат носовете, други … други неща.

Ако е така, тук даже не искам и да си помислям, че ще ходя някога:

image.jpg.907df6ff77c93cc15d552bd66a0dc5fe.jpg

 

(снимката е от форума)

 

:grin:

Снимката е нагледна илюстрация докъде докарвате хората, като не им давате бакшиши!

 

 

Минаха ми някои мисли, докато четях темата.

Ако в САЩ получените бакшиши се вписват в данъчната декларация и се облагат, то тогава не е ли редно и дадените бакшиши да се посочват пак там и да се приспадат от данъчната основа?

Без значение дали е така или не, аз в САЩ  в 70% от случаите оставам недоволен от обслужването. В 29.9% искам, даже много, да оставя бакшиш, но нямам желание. И само в мноооого редки случаи си плащам като поп. Когато видя лепенка "Bakshish is not a town in China".

Във всеки случай поне ми се изясни откъде идват спорадичните проблеми във функционирането на форума - сервитьорът (server) явно не получава полагащите му се бакшиши. Отговорните лица да вземат мерки 🙂

 

Като цяло за мен дискусията е интересна и полезна. Изясних си някои неща и се замислих над други.

  • Харесвам 2
  • Смея се 6
Връзка към коментар
На 15.07.2019 г. в 10:33, stanislavpp каза:

tipping jobs изискват tip

Не - "tipping jobs" предполагат "tipping", но няма как да го изискват. Това, според мен, спестява на работодателите доста данъци (duh!), но не виждам защо трябва да задължава клиентите да поемат тази част от задълженията към работниците.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

@chandni в сайта на Department of Labor  е записано като минимум 2,13$ на час https://www.dol.gov/general/topic/wages/wagestips

преди 6 часа, Hadzhitodorovi каза:

Не - "tipping jobs" предполагат "tipping", но няма как да го изискват. Това, според мен, спестява на работодателите доста данъци (duh!), но не виждам защо трябва да задължава клиентите да поемат тази част от задълженията към работниците.

Има безброй статии по въпроса , ето една произволна от forbes https://www.google.bg/amp/s/www.forbes.com/sites/susannahbreslin/2018/07/31/heres-why-you-should-almost-always-tip-at-least-20/amp/

 

Абзаца с лошата карма е интересен 😃

  • Замислям се 1
Връзка към коментар
On 7/15/2019 at 4:11 PM, akair said:

 Забавно е как за 14 страници дискусия никой не се оплака, че не трябва да оставя бакшиш в Холандия и Белгия... 🙂🙂

Има разлика между очакването да осигуриш бонуса или да платиш цялата заплата на служителя! Първото е система за стимулиране на служителите, а второто е некоректна оферта при която липсва част от задължително платимите разходи.

 

В ЕвропаБългария[3]) бакшишът се възприема като награда за добре свършена работа или добро обслужване.[1] В Швейцария, Холандия и Австрия размерът на бакшиша е 3-5% от сумата.

 

Заведенията в САЩ имат регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал (service fee, такса за обслужване). Очаква се клиентът да плати допълнително сума между 15-25% от цената на консумацията. Процентът е регламентиран в меморандума на Националната асоциация на ресторантьорите в САЩ.[1][2]

https://bg.wikipedia.org/wiki/Бакшиш

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , stanislavpp каза:

@chandni в сайта на Department of Labor  е записано като минимум 2,13$

Това, че толкова е записано, не означава, че реално толкова получават. 😉 Вече ти цитирах реално получавани суми от мъжа ми през далечните 2005-2006. И в България минималната работна заплата е 320 лв, но едва ли някой работи за толкова. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 минути , chandni каза:

Това, че толкова е записано, не означава, че реално толкова получават. 😉 Вече ти цитирах реално получавани суми от мъжа ми през далечните 2005-2006. И в България минималната работна заплата е 320 лв, но едва ли някой работи за толкова. 

Минималната в БГ доколкото зная е 560, а не 320. Аз цитирах минималната за САЩ при сервитьорите , естествено в заведения, където няма достатъчно типове , заплащането ще е по-високо от минималното, в противен случай няма да имат персонал след първата седмица...В среден и по-висок клас заведения , севритьорите са на минимална , тъй като от типове компенсират ...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Topfly каза:

В ЕвропаБългария[3]) бакшишът се възприема като награда за добре свършена работа или добро обслужване.[1] В Швейцария, Холандия и Австрия размерът на бакшиша е 3-5% от сумата.

@Topfly това за Холандия и бакшиш си е направо виц. Откъде е тази информация? Може холандците да са написали някакъв наръчник за заблудени туристи.

 

В Белгия и Холандия не очакват бакшиш, обслужването е включено в цената и цените въобще не са ниски. Разбира се ако оставиш бакшиш, няма да ти го върнат.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
13 minutes ago, zon said:

@Topfly това за Холандия и бакшиш си е направо виц. Откъде е тази информация? Може холандците да са написали някакъв наръчник за заблудени туристи.

 

В Белгия и Холандия не очакват бакшиш, обслужването е включено в цената и цените въобще не са ниски. Разбира се ако оставиш бакшиш, няма да ти го върнат.

Информацията е от Уикипедия цък и се позовават на тази статия цък

Коригирай Уикипедия и сложи някой по меродавен източник ако смяташ, че информацията не е ок.

Връзка към коментар
2 hours ago, Topfly said:

Има разлика между очакването да осигуриш бонуса или да платиш цялата заплата на служителя! Първото е система за стимулиране на служителите, а второто е некоректна оферта при която липсва част от задължително платимите разходи.

 

В ЕвропаБългария[3]) бакшишът се възприема като награда за добре свършена работа или добро обслужване.[1] В Швейцария, Холандия и Австрия размерът на бакшиша е 3-5% от сумата.

 

Заведенията в САЩ имат регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал (service fee, такса за обслужване). Очаква се клиентът да плати допълнително сума между 15-25% от цената на консумацията. Процентът е регламентиран в меморандума на Националната асоциация на ресторантьорите в САЩ.[1][2]

https://bg.wikipedia.org/wiki/Бакшиш

Само дето клиентите не плащат цялата заплата на сервитьорите 😉 Ето ти един релевантен източник - Department of Labor (министерството на труда на САЩ):

https://www.dol.gov/whd/state/tipped.htm

 

Дали офертата е коректна или не, е въпрос на субективно усещане. Ще оставя на теб привилегията да поставяш субективни оценки.

Разочароващо е в относително смислена дискусия да се появяват непроверени източници, които се позовават на материали от родни медии. Последните материали дори не са налични - от 3 линка:

  • за един браузърът казва, че е съмнителна/опасна страница
  • един не намира такава страница
  • един не намира такава новина
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.