Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

преди 2 минути , Topfly каза:

Информацията е от Уикипедия цък и се позовават на тази статия цък

Коригирай Уикипедия и сложи някой по меродавен източник ако смяташ, че информацията не е ок.

Нямам намерение да коригирам в Уки.

 

Меродавен източник: практиката на място в Холандия.

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, zon каза:

Нямам намерение да коригирам в Уки.

 

Меродавен източник: практиката на място в Холандия.

В допълнение мога да кажа, че обслужването в Холандия е ужасно.

Освен дежурната усмивка, разбира се.

Поръчката идва едва след като си забравил какво точно си поръчал. Често е и нещо друго.

А уточнения и предпочитания са приемат със същата тази усмивка … и толкова.

Сещам се, как си поръчах едно месо - Well Done.

Донесоха го след 40-50 минути - Rare. Ама такова rare, че като го разрязах, то изтече в червено, а и ми се стори, че още мърдаше в конвулсии.

 

Хубавото е, че се плаща с карта и не се налага "да се чувствам неудобно" от не плащането и на цент бакшиш.

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , ven62 каза:

 

Хубавото е, че се плаща с карта и не се налага "да се чувствам неудобно" от не плащането и на цент бакшиш.

 

Това чувство на неудобство в САЩ няма как да го избегнеш , бакшиша се добавя “ръчно” на бележката едва след като вече си платил с картата...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

абе истината е, че за удобство май човек трябва да си смята 30% на цената в менюто или обявена на табелка, ако не иска да се "изложи"- примерно видях,че за Ню Йорк данъкът е 8.875% и до 30% остава бакшиш, с който да покажеш, че не си бил недоволен и не ги псуваш :acute:представяте ли си на американците колко им изглежда евтино в Европа - на финала да плащат само това, което са видели в менюто, вместо с 1/3 отгоре, както по навик биха си пресметнали :grin:

 

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , stanislavpp каза:

Това чувство на неудобство в САЩ няма как да го избегнеш , бакшиша се добавя “ръчно” на бележката едва след като вече си платил с картата...

Така като чета, явно голямо притеснение и изчервяване ще падне в САЩ … ако/когато някога ги посетя.

:biggrin:

  • Харесвам 1
  • Смея се 6
Връзка към коментар
14 minutes ago, ven62 said:

В допълнение мога да кажа, че обслужването в Холандия е ужасно.

Освен дежурната усмивка, разбира се.

Поръчката идва едва след като си забравил какво точно си поръчал. Често е и нещо друго.

А уточнения и предпочитания са приемат със същата тази усмивка … и толкова.

Сещам се, как си поръчах едно месо - Well Done.

Донесоха го след 40-50 минути - Rare. Ама такова rare, че като го разрязах, то изтече в червено, а и ми се стори, че още мърдаше в конвулсии.

Не мога да разбера как може толкова свободолюбиви хора като европейците, които протестират за щяло и нещяло, да се примиряват с подобно отнемане на свобода.

Отнемат ти свободата да имаш едно пълноценно и приятно изживяване, вечеряйки навън и те задължават да се чувстваш зле и да се страхуваш колко лошо ще бъде обслужването този път.

Толкова е по-лесно да имаш служители, които знаят, че трябва да си заработят парите, а не да очакват някой да плаща за услуга, която не получава

....

#сарказъм

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , akair каза:

Толкова е по-лесно да имаш служители, които знаят, че трябва да си заработят парите, а не да очакват някой да плаща за услуга, която не получава

....

#сарказъм

Аааа не! За аргумента, че бакшиша е за да стимулира сервитьора да работи по-добре ме загуби още на задължителните 15%. И последния high school dropout ще си напраи сметката, че от напъни смисъл няма. Имаш си едни усреднени 17-20% почти гарантирани и може да ги докараш до 25-27% средо на ден ако си доста старателен.

Няма бакшиш способен да накара френски сервитьор да е любезен. И въобще в Европа общуването сревитьор-клиент е на друго ниво - общуват като равнопоставени индивиди в еднакво положение. Явно в САЩ общуването е на позиция "насмогнал си на масрафа дотолкова, че да яде навън" срещу "недооценен в заплащането". Или поне на мен така ми изглежда. На американците не им пречи, на мен - още по-малко.

 

Зацикли темата сериозно и се изчерпа, мисля.

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Смея да твърдя, че има контролен/регулиращ механизъм. И последният изпаднал от гимназия знае, че ако клиентите му не са доволни, първо ще извикат управителя. Дали ще му оставят бакшиш зависи какво ще си говорят с управителя. А всеки управител знае, че има Yelp. А всеки собственик знае, че Yelp може да ти е най-добър приятел или най-голям враг. Немалко хора също знаят, че усредняването не е метрика, която дава много информация 🙂

Може би изпускам някой детайл, но не мисля, че някой е недооценен в заплащането. Не е изключено общуването да е по-скоро в позиция "излезнал е да яде навън и съзнава, че това има своята цена" срещу "искаш да си заработиш парите с честен труд - имаш шанс да го направиш". Това по-скоро е общуване между равнопоставени индивиди в еднакво положение. За мен ще е наистина интересно, ако  @samuraika успее да го обясни научно, но не ми изглежда като някой да се опитва да се възползва от другия - било като му остави по-малък бакшиш от заслужения или като му развали преживяването, въпреки (чаквания) бакшиш.

Може би е базирано на база предишен опит на различните индивиди. Но не ми е направило впечатление някой да ст отнася с келнерите, готвачите, хостесите, ... не като с равни.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Има и друг нюанс, само в САЩ ( по местата с по-висок стандарт) може да срещнеш тук-там сервитьори и бармани буквално милионери, които само от бакшиш са успели да закупят къщи, докато собствениците на същите заведения, живеят под наем...Но при 11 милиона милионери в САЩ, това не бива да изненадва никого. Тенденцията при сервитьорите и барманите, естествено намалява, заради процентното намаление на кеш бакшиш спрямо бакшиша през карта...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ееее, съвсем се омотах....

Нали работеха за по 2-3 долара на час и ако не им дадеш бакшиш ги ущетяваш, защото той се предполага и не че не може да бъде включен в заплатата, но собственика на заведението дава на клиента това право (тази свобода) да прецени колко да е това заплащане.

Сеаг пък станаха милионери!

преди 18 минути , akair каза:

 Немалко хора също знаят, че усредняването не е метрика, която дава много информация 🙂

По-скоро много малко хора знаят, че усредняването носи най-добрата информация, а анекдотични слуаи не влиятят на крайния резутат в стадото.

 

Аз не споря и не критикувам. Американците са си подредили държавата по техен си начин и това им върши прекрасна работа. Риспект! Ще се съобразявам максимално, като отида.

Но аз лично съм много субективна в преценката си. Това да има добро обслужване навсякъде е даденст тук и аз където и да отида в чужбина първите три дни ми се струва, че всички ми се карат. В Бг редовно ми се иска да кажа на някоя продавачка " очевидно Ви преча днес, ще намина друг път...".

Личния ми извод за САЩ е - 20 клонящи към 30% за да си on the safe side пък каквото и да се вди за "добро обслужване" по техните метрики.

 

Само моля, би било много полезно да обясните по-детайлно технологията на оставяне на бакшиш с кредитна карта - признавам, не съм го правила и не знам как става 😳

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Сигурно има и рабоещи за по 2-3 долара на час, преди бакшишите, но това не е задължително да е за всички. Една от интересните страни на страната на неограничените възможности е точно, че сервитьорите могат да правят от 2-3 долара на час до достатъчно, че да станат милионери - всичко зависи от това колко са добри в това, което правят, колко се стараят и от някаква доза късмет...

15 minutes ago, samuraika said:

По-скоро много малко хора знаят, че усредняването носи най-добрата информация, а анекдотични слуаи не влиятят на крайния резутат в стадото.

За множества от данни с (почти) нормално разпределение? 🙂 И  не толкова информативна за множества, в които данните са асиметрични (skewed datasets)

 

15 minutes ago, samuraika said:

Само моля, би било много полезно да обясните по-детайлно технологията на оставяне на бакшиш с кредитна карта - признавам, не съм го правила и не знам как става 😳

Когато си поискате сметката, сервитьорът я носи. Ако ще плащате с карта, оставяте картата в горния край - за да се вижда. Сервитьорът взима всичко, чарджва картата и я връща заедно с 3 бележки - касова, копие за ресторанта (merchant copy) и копие за клиента (customer copy) от ПОС терминала. На бележката от ПОС-а, която остава за заведението има полета Tip: и Total:. Пишете тип, в тотал пишете тип + сметка и се разписвате. Може да си вземете другите 2 бележки и спокойно можете да си тръгнете. Сервитьорите прибират оставената бележка и допълва тип-а към транзакцията, защото вече ви имат данните от картата.

В България и на мен ми се е случвало да съжаля, че съм минал през магазина. On a positive spin,   така се раждат и комични ситуации - една леля в ЦГМ ми се накара защо й звъня на нея (единствен телефон, който е оставен на гишето за продажба на билети в метрото), но като й обясних, че няма никой на гишето, няма полицай, аз имам хартиена дневна карта и няма кой да ми отвори, за да влезна, искрено се притесни и каза, че ще ги търси, за да се появят 🙂

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 14 минути , akair каза:

Сервитьорите прибират оставената бележка и допълва тип-а към транзакцията, защото вече ви имат данните от картата.

И ако след Х месеца изчезнат пари от картата, защото някой някъде ѝ има данните

Връзка към коментар

Това не е толкова просто , все пак трябва да ти знаят пощ.код , подписа и транзакцията да е извършена там, където е собственика , иначе картоиздателя ще върне всичко.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, tch said:

И ако след Х месеца изчезнат пари от картата, защото някой някъде ѝ има данните

И това си има своя контролен механизъм. Ако е малка сума, може и да не забележиш 🙂

АКо забележиш, 1 обаждане на издателя на картата и ще ти върнат парите. После ще разследват дали е фрод.

Връзка към коментар
Преди 1 час, akair каза:

И това си има своя контролен механизъм. Ако е малка сума, може и да не забележиш 🙂

АКо забележиш, 1 обаждане на издателя на картата и ще ти върнат парите. После ще разследват дали е фрод.

Това с американска карта. С българска кой знае...

преди 2 часа, tch каза:

И ако след Х месеца изчезнат пари от картата, защото някой някъде ѝ има данните

Е то по тая логика където и да платиш, вече ти имат данните

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 часа, stanislavpp каза:

Има и друг нюанс, само в САЩ ( по местата с по-висок стандарт) може да срещнеш тук-там сервитьори и бармани буквално милионери, които само от бакшиш са успели да закупят къщи, докато собствениците на същите заведения, живеят под наем...Но при 11 милиона милионери в САЩ, това не бива да изненадва никого. Тенденцията при сервитьорите и барманите, естествено намалява, заради процентното намаление на кеш бакшиш спрямо бакшиша през карта...

да, то не е лесно изобщо да започнеш на такава позиция, носеща бакшиши - поне това установих от проучването ми покрай бригадите - почти е мисия невъзможна, направо равностойна на ситуацията, в която някой тука дава 200 хиляди и печели място за нотариус, изплаща му се му многократно и става милионер :biggrin:

---

значи ти носят картата отзад някъде при касата и после ти връщат бележките, а не като в България сервитьорът да пристигне с ПОС терминала директно при теб? и на мен ми е трудно да си обясня как работи това при положение, че почти всички български карти изискват въвеждане на ПИН?

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

По въпроса с бакшиш на КК. Ето как изглежда бележката - първо чарджват сумата на сметката (оторизирана сума), след това клиентът дописва сумата на бакшиша и отдолу записва новия тотал, под който се подписва:

6a00d83451b44869e2014e6048ad0d970c-500wi

 

И не, нямат данните на кредитната ви карта записани и не могат след месец, два или повече да решат и да ви я задължат... След края на смяната сервитьорът взима всички тези бележки от деня и на ПОС терминала превърта транзакциите (могат да се преглеждат, все едно си преглеждаш сметките на компютъра) и по номера на авторизацията от всяка бележка избира съответната транзакция и добавя одобрения от клиента бакшиш. След края на смяната, след като излезе дневният отчет на ПОС-а, няма как да избере транзакцията отново и да ви начисли друга сума за бакшиш. А и никой не би си сложил "главата в торбата" и да добави бакшиш, който клиентът не е одобрил, защото това е много сериозно престъпление и му е ясно, че при оспорване на клиента, банката ще му върне парите, след което ще се занимаят с измамата подобаващо.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 часа, tch каза:

И ако след Х месеца изчезнат пари от картата, защото някой някъде ѝ има данните

Това, струва ми се, няма връзка с бакшишите, след като плащаш с карта, те имат данните, така че ако някой е решил да краде, той ще го направи, независимо от бакшишите.

 

Връзка към коментар
преди 3 минути , antea каза:

и на мен ми е трудно да си обясня как работи това при положение, че почти всички български карти изискват въвеждане на ПИН?

Едно време американските карти бяха само с магнитна лента, нямаха чип и можеха да бъдат задължени и само по телефона - диктуваш номера на картата, записват го в поръчката, доставчика го набира ръчно на ПОС-а и ти носи бележката за подпис. Сега с картите с чип мисля, че не може ръчно да се въведе номера на картата от клавиатурата - трябва да се плати с чип и ПИН

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 34 минути , antea каза:

именно, как постфактум го добавят?

Koe...? Бакшиша ли...? Ако е за него, в предишното си мнение описах подробно процедурата. 🙂 

Връзка към коментар
преди 3 минути , chandni каза:

Koe...? Бакшиша ли...? Ако е за него, в предишното си мнение описах подробно процедурата. 🙂 

И аз не разбрах - нали това е все едно нова транзакция, плащането на сметката вече е минало. Как, към старата сметка се добавя бакшишът?

Като я няма картата и го няма пинът.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.