Прескочи до съдържание

Как и от къде да купим изгодни и качествени пури в Куба ?


r.atanasov

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

В момента съм в Хавана и отчаяно имам нужда от вашата помощ :) 

 

Бих искал да закупя хубави пури за прилични пари. До момента попадам само на боклуци или фалшификати. В лицензираните магазини пък ми се струват доста скъпи - 14 CUC за Cohiba? Някъде из форумя бях попадал на тема където се обсъждаше цена от 2-3 CUC.... Лъжат ли ме или цената просто си е такава? 

 

Ще се радвам ако споделите опит и хитринки... Казаха ми че имало къщи на работници които правят пури и там било изгодно и качествено, но дали ???

 

Благодаря ви предварително!

 

Връзка към мнение

@r.atanasov, след много обикаляния в града, ние си купихме пури от Hotel Sevilla. Не помня цената на Kohiba - макар че си взех една, може би @Mary помни. Имаше обаче много други опции.

Извън Хавана взехме и направени пури във ферма, но в Хавана лично аз не бих посмяла да купя от ръка, освен ако нямам местен приятел кубинец... 

Връзка към мнение
преди 3 минути , Гост каза:

Не помня цената на Kohiba - макар че си взех една, може би @Mary помни.

Нещо като 7 КУК ми се мотае в главата, но не съм сигурна.

Там имаше огромен избор.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Mary каза:

Нещо като 7 КУК ми се мотае в главата, но не съм сигурна.

Там имаше огромен избор.

И аз имам някакви сходни спомени... Не мисля, че бих дала 15 евро, за да кифлея с Kohiba :) Обаче беше много хубава пура! 

Благодаря, @Mary!

 

Да, в хотел Sevilla имаше огромен избор... 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Благодаря ви много, ще проверя в тозо хотел. Хазяйнът ни ми предложи от свой проятел, който работо във фабрика за пури Robusto за нокс от 25 броя по 2 CUC парчето, което ми се струва нормално ако са хубави... Имате ли впечатление от тях ? 

 

Връзка към мнение

Нямам идея от тази марка, за съжаление не съм познавач :) Но помня силно ни препоръчаха Romeo y Julieta. Ако искаш, иди първо и виж в Sevilla, а пък ако не ти хареса нищо или ти е скъпо - но там изборът наистина е колосален, и е доказан източник, се обърни към хазяина. Дано съм помогнала. 

Връзка към мнение

 Пурите са като виното . Много марки много реколти.  Аз нищо не разбирам очевидно и ти не особено  , но от разговорите с кубинците останах с такова убеждение.  От една марка има много сортове и цени . Ако не си ценител няма какво толкова да избираш .

Ако са ти за подарък както е масовия случай , не го мисли толкова . Цената е добра , ако имат и вид взимай . Тук в БГ повечето хора не разбираме от пури. Взимай нещо и тук всички дарени  охкат и ахкат понеже била кубинска :).

Ако пък  си решил  да си ги пушиш сам имай пред вид че си имат трайност. Има специални кутии за пури хумидори , които донякъде запазват качествата им . 

 

 По забавно е откъде в Куба така щедро си ползваш интернет . :) 

  • Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към мнение

В Нашата Каза - Каза Хавана Сенсез, собственичката е българка, момчето, което я управлява, е кубинец. Та, пиши му, имат Кохиба, 2 кука на брой, но трябва да купиш цялата кутия - 25 броя, 50 кука. Има два вида кохиба. Късмет!

casa Havana senses - има и Фейсбук профил, отговарят почти веднага, имат и сайт

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Платих по 2 CUC за 50 броя Cohiba (бяха два вида Cohiba - ама така и не запоних какви), които ми бяха подсигурени предварително. Тъй като не пуша, раздадох всичко на родата, приятели и колеги, та не мога да се изкажа за качеството им. Човекът, който уреди пурите, е в България сега, иначе щях да ти дам неговите контакти, за да се разберете.

 

Във Винялес се опитаха да ме научат да пуша пури, ама нещо не се справих със задачата :(.

Ето една сникма на различни видове пури - дано помогне :) в избора.

 

DSC02537.JPG.aa998fac54ef5eee9da56d6cbc10a87e.JPG

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Ние купувахме пури от Винялес от един пич, който работел във фабриката . Договарянето беше много забавно- човекът съвсем професионално донесе едно куфарче с различни марки и размери с бандерол на цени горе -долу като в официален магазин и се правеше , че не разбира опита ни за пазарлък . На финала си стиснахме ръцете на 25 бр. Cohiba безбандеролни   за 2 кук парчето, като преди това ни подари една за проба. Колко са били Cohiba не мога да кажа / както е казал по - горе ivoo, българите не разбираме особено от пури, аз пък хич /, но бяха истински пури от хубав тютюн .

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички за споделения опит! Утре ще отида в хотела и след това по касите. Ще се обадя и на casa-та предложена от @luba_rizova  

 

 @ivooo - интернет имаме в casa-та. Попринцип след като се вържем изисква карта Etecsa, но доста често има безплатен и карти не са нужни. По голямата част от денонощието е свободен... как и защо не знам :)

 

Редактирано от r.atanasov
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 11 месеца по-късно ...
На 23.01.2018 г. в 20:01, luba_rizova каза:

В Нашата Каза - Каза Хавана Сенсез, собственичката е българка, момчето, което я управлява, е кубинец. Та, пиши му, имат Кохиба, 2 кука на брой, но трябва да купиш цялата кутия - 25 броя, 50 кука. Има два вида кохиба. Късмет!

casa Havana senses - има и Фейсбук профил, отговарят почти веднага, имат и сайт

голяма кохиба ще да е за $2 😄

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз не пуша и не разбирам много от цигари или пури, но когато бях в Куба имах поръчка за пури. В Хавана като се разхождах близо до Капитолия се заговорих с един кубинец, който ми показа от къде мога да си купя пури от така нареченото Колективо. Това което ми обясниха е, че работниците във фабриката могат получават пури и след това да ги продават. Даже ми каза, че ще затворят след малко, защото имало правила. Не знам до колко е истина това, но минахме между Капитолия и Операта и после влязохме в едни малки и тъмни улички. След което стигнахме до едни катакомби, където в дома на един от работниците имаше импровизиран магазин. Имаше от всички видове на Кохиба и от още една марка, която не си спомням, защото бях помолен да купя Кохиба и специално такива гледах. Обясниха ми за качеството на тютюна и ми демонстрираха как се проверява дали е истинска или фалшива пура. След кратък пазарлък успях да купя една кутия от 25 бр. COHIBA ROBUSTOS на цена от 8 кука за брой. Хората които ги пушеха след това в БГ казаха, че са им харесали и били хубави. Имаха бандерол на кутията, защото за износа е нужен. После като пътувах в страната намерих един хубав магазин за пури на добри цени и там купих още една кутия от 25 бр. за подаръци на цена от 2 кука за брой. Иначе си беше приключение да вляза в тези тъмни и малки улички и порутени сгради. Бях с доста кеш и скъпа фотографска техника с мен, обаче не се чуствах заплашен, а човека до мен постоянно ми казваше, да не се притеснявам и, че всичко е точно. В интерес на истината никъде в Куба не усетих да съм застрашен. Всички бяха много приветливи и усмихнати. Явно заради режима все още престъпността беше ниска.

Връзка към мнение

И аз да се включа....най-вече за кохибата.

Кохиба имат много високи изисквания за качеството и техния  quality control във фабриката е жесток. Пурите които не успяват да преминат този контрол се дават като бонуси на работниците, които естествено на свой ред ги продават на туристите. Лошото е че те са смесени с много фалшиви пури които едва ли не имат бананови листа вътре и е трудно да се познае. Има клипове в тубата как да познаете оригинална кохиба и менте като най-вече се познават по това че истинските кохиби имат "3 капачки" а ментета имат по 1 или 2. Другото което е самите етикети кохиба на всяка пура са изключително прецизно залепени и изглеждат като направени на фотошоп, все едно са лепени от роботи....

Една бехике е 20$, а сигло 6 е около 15 ако не се лъжа. Тези които ви предлагат за 2$ са 100% фалшиви, но това не значи че са лоши, а просто че не се кохиба и така.

Като пушач на пури за мен цените в куба са много ниски. Ще ви дам сравнение, една ромео и жулиета чърчил серия струва 5-6$ в куба, а в българия струва 23лв.

Бях чел някъде за едни типични кубински пури с едно специфично име но не се сещам как беше, та тези пури се продават на снопче по 20бр и струват буквано по 2-3-4 стотинки. 

Връзка към мнение

Цените в България, а и не само са по-високи, защото една испанска фирма е взела износа на пури от Куба и от там идват по-високите цени. Иначе втората кутия която купих по 2 кука пурата не беше Кохиба, а друга марка, която се правеше в района от който я купих. И аз бях чел за фалшивите пури които се продават и как да се различат от истинските. Поне тези които купих от Хавана бях едно към едно като тези от магазина в който влязох да ги разгледам и ориентирам в цените.

Редактирано от plamenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз също не разбирам, но да, пурите явно им се дават на работниците без пари или вместо заплата или дори ги крадат. И ние сме живели в комунизма и знаем как е, на баща ми колегите навремето продаваха нафта за без пари, не че е лоша, просто крадена и на тях им е безплатна. С което искам да кажа е, че не е задължително нещо да струва 100 долара, а ти като го купиш за 20,да е непременно фалшиво. Иначе аз не обичам да се занимавам с такива неща и така или иначе не сме се нито изкушили, нито пък и интересували. По пътя често ни спираха да ни обясняват, че някъде имало колективо и да ходим там, не разбрах с каква цел беше и какво се е очаквало да ни работят, сега ме замислихте, че може да е било да продават пури. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В Куба всичко е държавно, заплатите са повече от мизерни и абсолютно всеки краде от мястото където работи, без значение какво. След това се продава или по-скоро се правят замени с други откраднати  стоки от други кубинци и така си живеят.

Имам доста приятели и бивши колеги кубинци, та  написаното е от първа ръка.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Има много частни бизнеси. На мен ми приличаше на късния соц. след Указ 56   и началото на демокрацията у нас. Всеки чопли нещо частно,  кой с такси,  кой с камион,  друг отворил магазинче за закуски,  стаи под наем и т. н.  По статистика средна заплата примерно 50 - 60$ месечно, само дето такси до града струва 20-25$,  хранене в частен ресторант на цени като в БГ и повече и т. н.  Общо взето мисля,  че поне в големите градове,  както и у нас за работливите и предприемчивите хора има препитание. Едва ли много хора разчитат единствено на държавната заплата, виждайки как всеки е извадил смартфон ровейки из интернет, а там никак не е евтин. 

Пури се предлагаха от пълен качак на улицата за стотинки,  през "братчеда работи във фабриката и ги дава много евтино (с качество което предполагам би установил само заклет почитател на пурите и повечето са менте)  ,  до държавните магазини в които цената е еднаква навсякъде.  Много чужденци купуваха именно от официалните магазини,  предполагам цената е била добра в сравнение с тази в техните държави.

Редактирано от stanimir
Връзка към мнение

И в България след средата  на 90 години имаше много гсм-и, въпреки,  че повечето хора плащаха минималната тарифа май към 15лв по която се говореше за малко над 2 лева на минута..

Имаме доста общи неща като манталитет, но и много различия.

Тея  с малките бизнеси, плащат луди пари на държавата за всичко, било то такси, къща за гости и т.н.

Само преди няколко години им промениха закона за собственост на МПС и вече може да се продават при желание!

 

Отстрани изглежда лесно, както и преди у нас.

Връзка към мнение

А,  не съм казал че е лесно. Бях чел, че плащат солидни такси за да правят частен бизнес и то официални,  не знам дали над тях няма и разни корупционни отчисления.  У  нас също много хора избраха да разчитат на държавата и така и не се адаптираха към новите условия. Мнозина други просперираха въпреки рисковете и трудностите. 

 

 

Отклоних темата и спирам по това,  но моите впечатления са такива. 

Редактирано от stanimir
Връзка към мнение
Преди 1 час, stanimir каза:

А,  не съм казал че е лесно. Бях чел, че плащат солидни такси за да правят частен бизнес и то официални,  не знам дали над тях няма и разни корупционни отчисления.  У  нас също много хора избраха да разчитат на държавата и така и не се адаптираха към новите условия. Мнозина други просперираха въпреки рисковете и трудностите. 

 

 

Отклоних темата и спирам по това,  но моите впечатления са такива. 

По информация от хората в касата в Хавана, държавната такса която плащат на стая  на месец била 40 cuc при 25 cuc на вечер която прибират от туристите. Вярно, не може да запълнят стаите на 100 %,но все пак хората, които дават стаи под наем реализират нереално високи доходи съпоставен с официалната заплата от 25-35 cuc месечно. Иначе по темата, на нас  по роднинска линия ни продадоха cohiba esplendidos  по 1 cuc на бройка... Уж истински според един бг кубинец ...

 

Връзка към мнение

Хайде и моите 10 цента по темата. В Хавана има много фалшиви пури, ама много, но само който пуши и разбира от пури, ще направи разликата веднага. Някои от тях не са лоши, но не могат да се сравнят с оригинала. Голяма част идват от Доминикана, но доминиканският тютюн няма такова качество, като кубинския. Само слагат съответния бандерол. Легендата, че някой роднина, член на семейството, приятел и т.н. работи във фабрика за пури и така им плащали, върви с пълна сила, особено сред зажаднелите за евтин лукс западняци. Къде ти 2-3 долара пура, къде ти 30 евро за същата в немско. Между другото на летище Франкфурт цените на пурите са най-добри в Европа, но за да купите, трябва да летите извън ЕС. Някой беше писал по-горе, че контролът на качеството е изключително висок и имат много брак. Така е! Този брак вече си заслужава. Ние си купихме такива (Монте Кристо коно), цената в БГ е 28 лева, а там беше 3 долара. Продаде ни ги екскурзоводката, в която обикаляхме из фабриката. Накрая на обиколката, докато си вземахме багажа (вътре не пускат дори с телефон), заключи вратата и ни пита дали искаме. Тези пури бяха наистина оригинални, но си личеше, че не са перфектни и не са минали контрола, дори нямаха бандерол. В нея имаше 15-на пури и си ги раделихме с един французин и един италианец. Искахме повече, но нямаше. Оригинални пури има естестено и в представителните магазини към/на фабриките. Говоря за Хавана. Извън града, бяхме във Варадеро, където в самия хотел имаше огромен държавен магазин за пури и там цените пак бяха по-високи, на някои по-висок клас пури бяха почти като в Европа. Та като съвет - не бих купила пури от някой от улицата, който има някой и т.н. Ако е за лична употреба по време на ваканцията - от някой представителен магазин.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ще ми дадеш ли повече информация за фабриката на Монте, как от къде се ходи, тур ли е какво е? В тази на кохиба има ли турове?

Ще ходя февруари и почвам да правя програма

Редактирано от Grishkata
Връзка към мнение

Само да ви обърна внимание на нещо. Куба е световно известна с пурите си и фабрики за пури има в доста градове, но реално тютюнът за тези пури се произвежда само на няколко места в страната. Едно от тези места е районът около Винялес, който често попада в маршрута на туристите. Вероятно тези от вас, които са били там, са виждали из околностите къщичките с швейцароподобен покрив, върху които сушат тютюна. Местните кампесинос продават ръчно направени от тях пури, от тютюна който сами са отгледали. Тези пури не изглеждат професионални като купешките - в смисъл нямат бандероли, не са в кутии и обикновено са по-тънки, но за сметка на това са страхотни. Когато ходихме в Куба през 2011г., купихме може би 2 или 3 пъти повече от разрешеното за износ количество. Имаше всякакви пури - Cohiba, Romeo  y Julieta, Monte Cristo, Partagas, купувани на черно от различни места, някои дори с "връзки" :) Много раздадох за подаръци, а други изпуших с приятели. Аз не съм специалист, но и аз, и дългогодишни пушачи на пури харесаха най-много точно немарковите от околностите на Винялес. Хората там се занимават с тютюн и правят пури от поколения назад. Шансът да ви продадат качествен продукт с местен произход е доста по-голям отколкото във Варадеро например.Честно казано съжалих, че не купих повече пури от кампесиносите, вместо от марковите "ментета". Та ако искате да впечатлите някой с марка - от тези "на черно" (Cohiba Esplendidos e класиката), ако искате автентичност и вкус - домашно правените около Винялес. Такива има и в района на Санта Клара, но там не съм обикалял толкова из селцата и не знам дали са читави. Ако ви притеснява липсата на бандерол, мен никой не ме провери нито на летището в Хавана, нито в Мадрид. При проверка в Куба е лесно - там корупцията е на ниво. При евентуална проверка в Европа ми се струва, че по-скоро биха гледали бройката, отколкото това дали са купени от официален магазин.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.