Прескочи до съдържание

Малайзия и Сингапур


Victoria

Препоръчани мнения

Някъде по Йордановден решихме, че ще ходим и някъде след седмица вече си взехме билети.

Това ще ми е първото извъневропейско пътешествие като изключим прекарания половин час в азиатската част на Истанбул преди повече от пет години.

Ще ми бъде и първото толкова продължително - заминаваме на първи и се връщаме на 14-ти март. Въобще, предстоят ми много първи неща и ми доста еуфорично. :)

Почнах да се информирам от английски и руски източници и като реших да потърся и на български, взех, че попаднах на този форум и се чудя как не съм знаела за него по-рано.

Регистрирах се, за да изкажа благодарност на Roje за чудесния му пътепис при обиколката му край Екватора, а сега си казах - така и така имам регистрация, що не задам въпроси на хора с опит тук. Извинявам се, ако вече са обсъждани, несъмнено ще е така, но понякога отсяването на информация не е най-лесното нещо.

 

Натам и обратно летим с катарските авиолинии.

Между двата полета на отиване имаме около час в Доха. Доколко е достатъчно време това и доколко е реално да изпуснем свръзката?

 

По план трябва да пристигнем в ранна сутрин местно време.

Има ли добри стратегии за справяне с jetlag-а? Че ще се опитам да спя в самолета, то е ясно.

 

С цените на роуминга няма да се спогодим, то е ясно. Ще се взема местна карта (вероятно даже две, по една за всяка страна) и малко съжалявам, че телефонът ми поддържа само една СИМ карта, но здраве да е. Приемам съвети за оперирането с местни карти.

 

Ако има чейндж бюра, които можете да препоръчате на място в самите КЛ и Сингапур, ще се радвам.

 

Та планът ни е да кацнем на втори сутринта и втори и трети да отделим на КЛ.

Със сигурност ще ни остане какво да видим за някое следващо ходене, но няма как всички хубости наведнъж.

В тази връзка бих ви попитала как бихте оценили Batu Caves, доколко си заслужават, доколко може да помислим да ги пропуснем. Била съм в Алистрати, Гърция, и в Постойна Яма, които са страхотни пещери. Има ли с какво да ме впечатли районът освен с множеството щъкащи досадни маймунки и огромната златна статуя на бог-не-помня-кой? :) Предполагам, че все пак бих ги посетила, но искам и вашето мнение.

 

На четвърти, с обеден полет на AirAsia, се отправяме към о-в Лангкави.

Там възнамеряваме да вземем кола под наем (ще ми/ни е за сефте) и ще се надявам, че както четох из нета - на острова няма голямо движение и че с десен волан (и това ще ми е за сефте) и обратното движение се свиква лесно/бързо.

Ако някой има съвети за кола под наем на Лангкави или нещо по-генерално към вземането на кола под наем, моля пишете. Четох разни неща, но колкото повече, толкова повече. Със сигурност проучването до момента не е било изчерпателно.

 

Почваме да се оглеждаме за нощувки. За острова четох, че е малко трудно да се намерих добро място, тъй като са или твърде скъпи, или твърде мизерни. Ако има някой отсядал там, нека сподели мнение за мястото, където е бил.

 

Разбира се, ще направим поне 1 плаж, а може и повече. Не на всеки плаж обаче има сянка, а аз съм от змиите, които не обичат да припичат, особено в най-силното слънце.

В България периодът на най-силното слънце лятото е между 11 и 16 часа. Някой знае ли какъв е диапазонът при тамошните географски ширини?

 

Смятаме да прекараме на острова времето девети, когато сутринта ще хванем полет, отново на AirAsia, до Сингапур.

 

Видях, че в двете държави ползват английски тип контакти. С адаптерите за ток как стои въпросът? По хотели и квартири има ли адаптери, в магазините там лесно намират ли се, или трябва повече да разчитаме на взети от България? Ще нося поне едно, но все пак информация за горното няма да ми е излишна.

 

В началото смятах, че може би навсякъде ще е добре да спим по хотели, но вече се ориентираме и за Airbnb. Следващото питане вероятно ще е малко нелепо, но както са казали китайците - глупав е не този с глупавите въпроси, а онзи, който не задава въпроси. Та от квартира до квартира разлика бол, разбира се, но в тази част на света могат да се намерят читави места за спане през Airbnb, нали?

 

Сигурно имам и ще заимам още въпроси, но на този етап се сещам за тези.

 

 

 

Редактирано от Victoria
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Един час време за прекачване в Доха е и достатъчно и малко време. Просто след кацане се ориентирайте бързо и не се бавете никъде. Би трябвало да успеете, но общо взето е напрегнато.

Когато пътувате на изток часовата смяна се приема по - леко, но е твърде индивидуално. Просто веднага се ориентирайте по тяхното време и така си организирайте нещата. Не лягайте да спите, преди да е дошло времето за сън. Щом пристигате сутрин, гледайте да спите в самолета, за да издържите целия ден после.

Можете да вземете голяма част от необходимата ви валута от тук. Продават се в чейндж бюрата и малоазийски и сингапурски пари.

Аз ползвах квартири от AirBnB и в двете страни - Сингапур и Куала Лампур и останах много доволна. Някъде из другите теми пуснах линк към имота в Куала Лумпур, който е с инфинити басейн на покрива. Чудно място. По-евтино е, просто изчетете добре ревютата и смело буквайте.

Не помня някъде да съм имала проблеми с адаптери, но винаги имам с мен такъв, та не ми е направило впечатление. Питайте в наетото място, дали има адаптер или просто си купете един от тук.

Там се стопля още към 10.30-11 часа и продължава до към 15.30-16 ч. Проблем е не само слънцето, но и влагата. В Сингапур и КЛ ръми често, но не е проблем.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

За Ланкгави: На лични ти изпратих моя файл за пътуването ми /но основно от руските форуми и е на руски/. Островът е интересен, има добри плажове, красива природа, но морето е мътно, поради микроорганизмите, които се срещат там. Да го имате предвид. Има и опасни медузи, но те са големи и се виждат. Плажовете към хотелите са заградени и там почти не се срещат. Ние спахме в хотели, но @Фичо доколкото помня са ползвали airbnb. Ние си бяхме разделили нощувките на 2 - в Pantai Cenang и на север до лифта, в гората. В Cenang има местни ресторанти, които предлагат морска и доста разнообразна храна. Там се срещат най-много европейци. Имай предвид, че островът е мюсюлмански. Местното население е много мило и усмихнато, но е посещаван и от по-консервативни.

Не сме ползвали кола под наем, т.к. такситата са евтини на острова и имат определена тарифа от място до място. Вижте на място и решете. Вземете си поне 1 екскурзия с лодка, ако можете да се комбинирате с някого да сте по-малко хора е по-добре.

И моята първа среща с Азия /ако не броим Дубай/ беше по вашия маршрут.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, mililia said:

Можете да вземете голяма част от необходимата ви валута от тук. Продават се в чейндж бюрата и малоазийски и сингапурски пари.

Това е вариант, който обмислям да направя, но бях чела нещо за лимит на внос на местна валута за Малайзия от 1000 MYR. Сега проверих обаче, оказа се, че просто съм прочела неактуална информация и вече лимитът е доста по-голям (равностойността на 10000$).

Все пак инфо за тамошни чейнджове няма да е излишна.

 

Quote

Аз ползвах квартири от AirBnB и в двете страни - Сингапур и Куала Лампур и останах много доволна. Някъде из другите теми пуснах линк към имота в Куала Лумпур, който е с инфинити басейн на покрива. Чудно място. По-евтино е, просто изчетете добре ревютата и смело буквайте.

За момента се ориентираме точно към такова място в КЛ. Цената е доста нормална, локацията изглежда удобна, надявам се до няколко дни да запазим.

 

Quote

За Ланкгави: На лични ти изпратих моя файл за пътуването ми /но основно от руските форуми и е на руски/. Островът е интересен, има добри плажове, красива природа, но морето е мътно, поради микроорганизмите, които се срещат там.

Благодаря. С руския нямам проблем, макар английският да ми е по-добър. Ще го разгледам.

За водата четох това, което казваш, но май има плажове и с по-бистра вода. Вече дали ще ги намерим.... трябва пак да чета. :)

 

Благодаря ви за мненията.

Връзка към коментар
преди 11 часа, Victoria каза:

Batu Caves

Batu Caves по никакъв начин не може да бъде сравнено с Постойна яма. Едното е карстова пещерна система в естествения си вид с минимална човешка намеса в полза на туристи и музиканти. Другото е хиндуистко светилище. Бих се учудил, ако някой заяви, че първото му в живота пещерно хиндуистко светилище с нищо не го е впечатлило :O

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Здравейте Виктория,

И аз съм сравнително нов тук и в момента пиша и пътепис за Сингапур, но още съм съвсем в началото му. Все пак е публикуван вече и ще го допълвам междувременно. Там можете да прочетете поне за подготовката ми.

Иначе...

- Летище Чанги е добро място за обмяна на валута - вървят както щатски долари, така и евро.

- Пак от летището можете да си купите карти (безконтактни) за метрото MRT. Много удобен начин за придвижване из Сингапур, евтин при това. На летището има станция на метрото.

- Хотела можете да го изберете според близостта му до станция на метрото. Гледате картата на метрото, сравнявате с хотелите в booking примерно с картата там. Така избрах хотел Innotel, който е на 2-3 минути пеша от възловата станция Dhoby Ghaut (Доби Гат) и е на отлично място от всякаква гледна точка. Лесно се стига до него с все куфарите, стига да са на колелца. Таксито спокойно отпада.

- В хотелите им има и USB изходи, така че ако имате такъв кабел можете да си зареждате телефоните, таблетите без захранването. Такъв кабел си носете и по време на полетите в ръчния багаж, някои самолети го предлагат същото.

Ако имате въпроси, на разположение съм.

На снимките: Хотел Innotel и алеята водеща към него от станция Доби Гат.

 

DSC01274.jpg

DSC01732.jpg

DSC01277.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 16 часа, Victoria каза:

взех, че попаднах на този форум и се чудя как не съм знаела за него по-рано.

Е, и ние това се чудим :biggrin:

 

Цитат

Въобще, предстоят ми много първи неща и ми доста еуфорично. :)

Напълно те разбирам и малко ти завиждам - няма такава тръпка като тази при първото далечно пътешествие до друг континент! :smile3:
 

Цитат

заминаваме на първи и се връщаме на 14-ти март.

Хе-хе почти като нашето пътуване преди две години - ние летяхме за КЛ на 2-ри март, а връщането от Сингапур беше на 15-ти март вечерта. 
В тази връзка - на пръв поглед ми изглежда мааалко разточително времето за Лангакви  и Сингапур. :unsure:  В смисъл - човек като е стигнал чак до КЛ и Сингапур - това са два основни транспортни хъба и се отварят много варианти с евтини полети в района. А Малайзия е голяма и много интересна и разнообразна страна и като природа и като други атракции и забележителности.  В този ред на мисли - аз бих съкратил по ден-два от Лангакави и Сингапур и бих добавил още нещо - Кота Кинабалу и Tunku Abdul Rahman Marine Park, Сандакан и маймуните, или пък хайде - да не се ходи чак до Борнео и ако се остане само на полуострова - може да се отиде до Мелака, остров Пенанг (полети КЛ-Пенанг, КЛ-Лангкави, Пенанг - Лангкави се намират и за по 8-15€).  Обаче аз по принцип съм доста "лаком" и ми се иска като отида някъде по-надалеч, да видя възможно повечко неща. 
Но както и да е, вие сигурно вече сте фиксирали основните места в програмата. Иначе, само информативно, ето каква беше нашата програма:
02.03 - полети София-Лондон-КЛ 
06.03 сутринта - полет КЛ - Кота Кинабалу
09.03 на обед - полети Кота Кинабалу - КЛ - Лангкави
13.03 на обед - полет Лангкави - Сингапур
15.03 късно вечерта - полети Сингапур - Лондон - Барселона

 

Цитат

Има ли добри стратегии за справяне с jetlag-а?

Има различни тактики и стратегии, при мен тръпката(еуфорията) от пътуването решава проблема, а ето тук си имаме специална тема по въпроса
 

Цитат

Приемам съвети за оперирането с местни карти.

Не мога да дам съвет, не сме взимали, а за връзка с Татковината сме ползвали интернета в местата за настаняване.
 

Цитат

Ако има чейндж бюра, които можете да препоръчате на място в самите КЛ и Сингапур, ще се радвам.

Обменихме си рингити и сингапурски долари още в България (аз почти винаги гледам да тръгна с някакъв кеш местна валута за всеки случай), имахме си и изввестно колчество щатски $ и, разбира се - кредитнти и дебитни карти.

 

Цитат

В България периодът на най-силното слънце лятото е между 11 и 16 часа. Някой знае ли какъв е диапазонът при тамошните географски ширини?

Малайзия е близо до екватора - следователно имаме приблизително 12 часа ден и 12 часа нощ.  През март слънцето изгрява около 7:30 и залязва около 7:30 а е в най-високо около 13:30ч.

 

Цитат

Почваме да се оглеждаме за нощувки. За острова четох, че е малко трудно да се намерих добро място, тъй като са или твърде скъпи, или твърде мизерни. Ако има някой отсядал там, нека сподели мнение за мястото, където е бил.

...

Та от квартира до квартира разлика бол, разбира се, но в тази част на света могат да се намерят читави места за спане през Airbnb, нали?

В КЛ спахме в Geo Hotel , който беше на добра цена и е с добра локация до Централния пазар с различни видове транспорт на разположение - основна спирка на автобусите, също така MRT, LRT ... Но във форума се намират и други интерсни идеи за наставяне, например тук и тук 

За Лангкави - ние сме много от доволни от Dayang Bay Resort - Hotel & Serviced Apartment - въпреки че оценката в букинг не е много висока, на нас ни хареса - за трима човека взехме студио 45м2 със спалня, дневна, баня, отделно тоалетна, обширна хубава тераса с лятна кухня-бокс, нещо като инфинити-басейн, макар и на ниво терен.  Е, не е някакъв лукс, разбира се, сигурно могат да се намерят и по-хубави места за настаняване. 


DSC01343.JPG.0c7a7390bbf792910ef5a0c22d7420a0.JPG

DSC01339.JPG.c55d81a78bfb434575cf655efecf9130.JPG
DSC01347.JPG.795fad2279ee3b732201d0e29032a3db.JPG
DSC02014_s.jpg.57ba6903f58d4c00f74afebeba56afae.jpg

Иначе за активности в Лангкави - отивате първия ден в някоя турагенция, които са под път и над път, разглеждате списъка с турове, избирате си и евентуално се пазарите за цената. Обикновено ви взимат и връщат до хотела.
Ние правихме един ден някакъв Island Hopping Tour
DSC01415_c.jpg.f9083074dfaee9333f283dbdf05e7cdc.jpg
DSC01381.JPG.7b73a7313764747f4fd814b5b99a5099.JPG

 

втори ден - Mangrove Forest and Eagle Watching Tour (орлите са символ на Лангкави - "helang" или накратко "lang" на малайски е орел )

 

DSC01528_s.jpg.4cc3cff9e21a745262dd6c56b0a2980c.jpgDSC01707.JPG.d36cd282fd37cbad5641aa637689e245.JPG

DSC01700.JPG.7e44e6dd5d683ae26bd00c601686db0f.JPG

DSC01577.JPG.199ab22557e230a0054acf77a5905ac7.JPG
 


и трети ден - сами се качихме с лифта до Sky Bridge. 
Също така подразбрахме, че имало вариант за качване до най-високата точка на острова (окол 860м), откъдето имало гледка към целия архипелаг, обаче се оказа, че до там не ставало с обикновен автомобил, а трябвало високопроходим и не успяхме да намерим кой да ни качи. 
Но и горе от Sky Bridge  има достатъчно впечатляващи гледки

DSC01775-76-77.JPG.5c46e0563d2653bb481e9570c2c779a6.JPG
DSC01857.JPG.fb12e64d7aac04c6236cd714d5fd3583.JPG

 

 

Ами това от мен, ако имаш някакви допълнителни въпроси и мога да помогна нещо - казвай. :smile3:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар

@домосед, хаха, чудесен коментар, благодаря.

 

@roumen68, благодаря за инфото. Прочетох първата част и чакам следващите.

 

Quote

В тази връзка - на пръв поглед ми изглежда мааалко разточително времето за Лангакви  и Сингапур. :unsure:  В смисъл - човек като е стигнал чак до КЛ и Сингапур - това са два основни транспортни хъба и се отварят много варианти с евтини полети в района. А Малайзия е голяма и много интересна и разнообразна страна и като природа и като други атракции и забележителности. 

Причините са няколко.

Първата... ами без бой да си призная, не съм твърде запозната с региона, а времето за подготовка не е много.

Втората е, че и така ми се вижда доста път, смяна на хотели и т.н.

Третата е, че четейки информация за въпросните места, смятам, че дори за тия три места времето няма да ни стигне. Ама няма как човек да види всичко, еле пък за две седмици. Пък ако можеше, сигурно светът щеше да е доста по-скучен. :) Повече места, повече препускане. Е, най-важните неща се виждат, но смятам, че и тези са ни достатъчно. Всъщност, след първоначалния ни план, докато се чудехме колко време да бъдем на Лангкави попаднах на мнение - ми то на Лангкави няма какво да се види, но после открих, че не е точно така. Е, аз бях склонна да отделим ден по-малко там, но в крайна сметка взехме такова решение.

Четвъртата причина също не е за подценяване. Ще бъдем групичка от четирима, от които един човек ще дойде ден по-късно, а двама си тръгват на 10-ти и 11-ти съответно. От тяхното време за Сингапур според мен няма за къде да вземаме.

Полетите ни вече са запазени.

А тия цени, предполагам са без багаж? Не че с багаж ще стане безбожно скъпо.

 

Quote

Обменихме си рингити и сингапурски долари още в България (аз почти винаги гледам да тръгна с някакъв кеш местна валута за всеки случай), имахме си и изввестно колчество щатски $ и, разбира се - кредитнти и дебитни карти.

 

:good: Аз утре ще ходя да си взема кредитната карта, която тръгнах да вадя специално за целта. Там имах малко преживявания, ама са друга тема на разговор.

 

Quote

 

Също така подразбрахме, че имало вариант за качване до най-високата точка на острова (окол 860м), откъдето имало гледка към целия архипелаг, обаче се оказа, че до там не ставало с обикновен автомобил, а трябвало високопроходим и не успяхме да намерим кой да ни качи. 
Но и горе от Sky Bridge  има достатъчно впечатляващи гледки

Интересно.

Аз четох, че е достъпно с кола и то по асфалтов път заради някаква телекомуникационна станция. На места имало гадни дупки, но хората са ходили с мотор и твърдят, че с кола трябва да е безпроблемно.

И са ходили малко преди вас, има-няма месец.

Дали ще тръгнем натам въобще.... ще видим. :)

 

5 hours ago, Фичо said:

DSC01775-76-77.JPG.5c46e0563d2653bb481e9570c2c779a6.JPGАми това от мен, ако имаш някакви допълнителни въпроси и мога да помогна нещо - казвай. 

:good::good::good:

Благодаря за споделеното място за спане. Със сигурност ще го проверим поне.

 

 

Сетих се за още един въпрос: какво смятате за street food-а в Малайзия? Доколко е безопасно европейци като нас да консумират храна на такива места или да не рискуваме много-много? Особено на острова.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На острова има местни семейни заведения. Храната е основно морска. Никой не е изключен от стомашни проблеми, но ние като цяло нямахме. Все пак трябва да се спазват основните препоръки за Азия - вода в бутилки, улична храна - основно печена на скара пред теб или пържена, пак пред теб. Аз пътувам винаги с пробиотик, за всеки случай.

Между другото, Лангкави е с по-специален статут /митническа свободна зона/ и алкохолът е безумно евтин във free shop-овете, които са навсякъде.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 46 минути , Victoria каза:

Сетих се за още един въпрос: какво смятате за street food-а в Малайзия? Доколко е безопасно европейци като нас да консумират храна на такива места или да не рискуваме много-много? Особено на острова.

DSC01628.jpg.6d2e7be88830ea8ed7986ccb6689f049.jpg

 

Ъъъ, значи опитът ми от Малайзия се състои от само няколко часа в Пенанг. От любопитство влязох в този народен фууд-корт. Такъв неопределен, но неприятен мирис ме блъсна в носа, че след като направих снимката на момента излязох на чист въздух. Но нека да не бъда мерило за кулинарните порядки там. В Сингапур, къдато ароматите са доста по цивилизовани и благовонни, даже и там само веднъж се престраших да опитам местната кухня. В останалото време - пакетиран хляб, осолено чесново масло и вносни колбаси от някой супермаркет. И Макдоналдс. И плодове на воля. Какво да се прави :) 

Редактирано от roumen68
Връзка към коментар
На 5.02.2018 г. в 23:06, Victoria каза:

Между двата полета на отиване имаме около час в Доха. Доколко е достатъчно време това и доколко е реално да изпуснем свръзката?

В тази връзка бих ви попитала как бихте оценили Batu Caves, доколко си заслужават, доколко може да помислим да ги пропуснем.

 

Здравей, Victoria и добре дошла във форума :)

Страхотна дестинация сте си избрали и съм убедена, че ще ви хареса много!

На въпросите ти - час в Доха е достатъчен, но действайте стегнато :)

Пещерите Бату - то си е цял карстов комплекс от пещери. Самото светилище е най-известно и то не е точно пещера, в смисъла на тези, които ти посочваш. Различно е и определено е интересно. Ако предпочитате по-истинска пещера - точно до входа на светилището отляво има вход за The dark cave - там се записва час и се влиза в група от 10 човека с каски и осветление, вътре няма осветление - само групата си свети, трае около час. На мен ми хареса, но аз по принцип харесвам пещерното дело и всякакви пещери :)

В К. Лумпур и в Малайзия навсякъде можете да ползвате такситата Grab - много по-евтини са от нормалните таксита (почти двойно) и са с фиксирана цена, която ви излиза през приложението като зададете маршрута. Валута си купете известна сума от тук - на Графа традиционно курсът е много добър. В КЛ на централната гара също има изгодни чейнджове.

Нещо, за което ме предупредиха и бях благодарна - заради жегата навсякъде има климатици и често в сградите и превозните средства е силно климатизирано, та винаги си имайте шал или лека дрешка, за да не "зъзнете".

Някой ви беше споменал - внимавайте с големите медузи на острова. Аз бях на Пенанг и там едно момче от групата ми го ужили медуза, имаше силна алергична реакция и стигна до бърза помощ. Внимавайте и с маймуните - изглеждат мили, но на моменти могат да са агресивни и да се спускат да грабят храна или предмети и да хапят. 

Да ви пусна една муха :) - остров Лангкави и остров Пенанг са сравнително близо - около 30 минути със самолет и около 3 часа с ферибота. Air Asia имат много дневни полети, включително ранни и късни. Ако много ви писне, можете да отскочите до Пенанг - историческият център е много интересен. Освен това мога да препоръчам и най-впечатляващия за мен храм на Пенанг - Кек Лок Се - най-големият будистки храм извън Китай. В подножието му има една пътека през пазарче - беше ни препоръчано от местните като най-доброто място за сувенири, защото има всичко и можеш много да се пазариш - цените обикновено са на половината на първоначално обявените (изпробвано!).

Относно уличната храна - Пенанг е най-известен с нея в Малайзия. Опитвала съм много неща там, както и в Куала Лумпур - вкусно е, приготвят го пред теб и повечето неща са люти. Не съм имала проблем с храната.

Ако имаш конкретни въпроси - питай, ако мога да съм ти полезна ще ти отговоря с удоволствие.

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Сингапур и Малайзия две любими държави.Аз също бих съкратила Лангкави или Куала Лумпур и бих отишла до Пенанг(специално Georgetown),любимо местенце много street art ,ако се вълнувате от това.За street food ние никоха не сме имали проблеми и в двете страни .Последното ни пътуване до Сингапур си беше street food туризъм.

Пуснах една снимка от Georgetown-Пенанг ако се зарибите.

IMG_20150501_163831.jpg

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Quote

В К. Лумпур и в Малайзия навсякъде можете да ползвате такситата Grab - много по-евтини са от нормалните таксита (почти двойно) и са с фиксирана цена, която ви излиза през приложението като зададете маршрута.

Сега ме замисли. :)

Първо... понеже Граб го срещнах и другаде като име - това е апп, алтернатива на Юбер, нали?

Второ... понеже четох за Куала Сенгалор и разходка с лодка край множество светулки. Обаче Куала Сенлангор не е близо, час-час и половина шофиране четох. И докато отиването може да е лесно, връщането трябва да е задължително с такси, защото става късно. Та в тази връзка, ако случайно имаш идея... има ли шанс връщането да стане с Граб? Градът май е към 55000 жители, не съм сигурна тия светулки колко са отдалечени от него, но пък ако има грабове, сигурно би им харесало да вземат курс до КЛ.

Не знам въобще дали ще го вкараме в програмата, но ми звучи интересно и обмислям.

Също, доколко бързо пристигат Грабовете на място? Т.е. викаш си Граб, ще дойде ли за 5 минути, примерно?

 

Quote

Нещо, за което ме предупредиха и бях благодарна - заради жегата навсякъде има климатици и често в сградите и превозните средства е силно климатизирано, та винаги си имайте шал или лека дрешка, за да не "зъзнете".

:good:

Quote

Някой ви беше споменал - внимавайте с големите медузи на острова. Аз бях на Пенанг и там едно момче от групата ми го ужили медуза, имаше силна алергична реакция и стигна до бърза помощ. Внимавайте и с маймуните - изглеждат мили, но на моменти могат да са агресивни и да се спускат да грабят храна или предмети и да хапят. 

За медузите четох, ама за момента ги мисля малко на заден план, така че благодаря за напомнянето.

Маймунките ги имам предвид като опасни още от ходенето на баща ми в Индия преди години, когато го бяха предупредили много да си пази вещите, камерата и т.н., защото са крадливи. А и четох тук-там за агресивни случки, така че си имам едно наум.

 

5 hours ago, mradulova said:

:)Да ви пусна една муха :) - остров Лангкави и остров Пенанг са сравнително близо - около 30 минути със самолет и около 3 часа с ферибота. Air Asia имат много дневни полети, включително ранни и късни. Ако много ви писне, можете да отскочите до Пенанг - историческият център е много интересен. Освен това мога да препоръчам и най-впечатляващия за мен храм на Пенанг - Кек Лок Се - най-големият будистки храм извън Китай. В подножието му има една пътека през пазарче - беше ни препоръчано от местните като най-доброто място за сувенири, защото има всичко и можеш много да се пазариш - цените обикновено са на половината на първоначално обявените (изпробвано!).

 

Относно уличната храна - Пенанг е най-известен с нея в Малайзия. Опитвала съм много неща там, както и в Куала Лумпур - вкусно е, приготвят го пред теб и повечето неща са люти. Не съм имала проблем с храната.

:good:

Иначе аз не съм по лютото, но се надявам да се намерят неща и като за мен в тамошната кухня.

 

5 hours ago, Nevena said:

Последното ни пътуване до Сингапур си беше street food туризъм.

IMG_20150501_163831.jpg

За Сингапур нямам много опасения, затова и въпросът ми беше насочен за Малайзия. :)

Връзка към коментар
Преди 1 час, Victoria каза:

За Сингапур нямам много опасения, затова и въпросът ми беше насочен за Малайзия. :)

Много пъти сме ходили до Малайзия и винаги сме търсили street food или малки месни ресторанчета,пътували сме и с дете проблеми не сме имали.Малайзия за мен е като light вариант на Сингапур.Аз не съм се притеснявала да ям .

Един съвет от мен когато тръгнеш да ядеш някаква храна и минели ти през главата "абе сега няма ли да се натровя,дали ще ми стане лошо???",тогава подобре не се захваштай да я пробваш или да я ядеш.търси нещо друго .

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Grab е като Uber, но са по-евтини от Uber. Може да си свалиш приложението още от тук и там да ползвате местата със свободен wi-fi да ги викате - идват доста бързо в рамките на града - до 5-10 минути.

Моят опит с Grab е само в градски условия, не и на дълги разстояния, така че нямам идея дали може да се извика за отдалечено място. Но пък можете да пробвате да се договорите с някой от шофьорите предварително и да се пазарите за цената и да дойде да ви прибере. 

Освен Grab и Uber има и шофьори със собствените си коли, които дебнат около по-туристическите места отстрани и с тях може да се спазари дори още по-евтин превоз. Аз ползвах един такъв, който ме чу че се пазаря за отсечката пещерите Бату - КЛ зоологическа градина и сам дойде да ми предложи превоз. По пътя ми разказваше, че се уговаря с туристи и ги вози навсякъде, но не е такси. Нямам координати обаче...

Още една вметка - местните много се радват на всякакви дребни сувенирчета и картички, така че може да носите дребни неща и определено ще ги зарадвате и предразположите за разговори и съвети :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Пътуването съвсем наближи.

Уви, зимата реши да идва със закъснение и така като гледам и чета, ако нещата не се стабилизират до първи, първият полет ще закъснее, оттам ще изпуснем и свръзката. Надявам се да не се случи, но имам едно наум.

Ако някой е изпускал свръзка в Доха и може да даде съвет как да процедираме в такава ситуация там, може да драсне.

Връзка към коментар
преди 18 минути , Victoria каза:

Пътуването съвсем наближи.

Уви, зимата реши да идва със закъснение и така като гледам и чета, ако нещата не се стабилизират до първи, първият полет ще закъснее, оттам ще изпуснем и свръзката. Надявам се да не се случи, но имам едно наум.

Ако някой е изпускал свръзка в Доха и може да даде съвет как да процедираме в такава ситуация там, може да драсне.

Билетът ти е един до крайната дестинация, така че авиокомпанията има отговорност да те закара до там. Ако случайно изпуснеш връзката в Доха, ще те качат на следващия самолет като компанията ще осигури хотел, храна и т.н. 

 

Но това е само хипотетично, прогнозите са, че най-лошото от времето е минало, така че идните 2 дни съвсем ще се оправи. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

По време на моята организация и търсения на инфо за Малайзия открих това сайтче с подробна и обективно звучаща макар и не най-прясна информация, та да го споделя с Вас:

http://tezza-thailandbeachesandislands.blogspot.bg/2011/07/perhentian-islands.html

 

Има подробна информация за много плажове и островчета в южноазиатския район!

 

 

 

Връзка към коментар
Дани Магелани
На 5.02.2018 г. в 21:06, Victoria каза:

Някъде по Йордановден решихме, че ще ходим и някъде след седмица вече си взехме билети.

Това ще ми е първото извъневропейско пътешествие като изключим прекарания половин час в азиатската част на Истанбул преди повече от пет години.

Ще ми бъде и първото толкова продължително - заминаваме на първи и се връщаме на 14-ти март. Въобще, предстоят ми много първи неща и ми доста еуфорично. :)

Почнах да се информирам от английски и руски източници и като реших да потърся и на български, взех, че попаднах на този форум и се чудя как не съм знаела за него по-рано.

Регистрирах се, за да изкажа благодарност на Roje за чудесния му пътепис при обиколката му край Екватора, а сега си казах - така и така имам регистрация, що не задам въпроси на хора с опит тук. Извинявам се, ако вече са обсъждани, несъмнено ще е така, но понякога отсяването на информация не е най-лесното нещо.

 

Натам и обратно летим с катарските авиолинии.

Между двата полета на отиване имаме около час в Доха. Доколко е достатъчно време това и доколко е реално да изпуснем свръзката?

 

По план трябва да пристигнем в ранна сутрин местно време.

Има ли добри стратегии за справяне с jetlag-а? Че ще се опитам да спя в самолета, то е ясно.

 

С цените на роуминга няма да се спогодим, то е ясно. Ще се взема местна карта (вероятно даже две, по една за всяка страна) и малко съжалявам, че телефонът ми поддържа само една СИМ карта, но здраве да е. Приемам съвети за оперирането с местни карти.

 

Ако има чейндж бюра, които можете да препоръчате на място в самите КЛ и Сингапур, ще се радвам.

 

Та планът ни е да кацнем на втори сутринта и втори и трети да отделим на КЛ.

Със сигурност ще ни остане какво да видим за някое следващо ходене, но няма как всички хубости наведнъж.

В тази връзка бих ви попитала как бихте оценили Batu Caves, доколко си заслужават, доколко може да помислим да ги пропуснем. Била съм в Алистрати, Гърция, и в Постойна Яма, които са страхотни пещери. Има ли с какво да ме впечатли районът освен с множеството щъкащи досадни маймунки и огромната златна статуя на бог-не-помня-кой? :) Предполагам, че все пак бих ги посетила, но искам и вашето мнение.

 

На четвърти, с обеден полет на AirAsia, се отправяме към о-в Лангкави.

Там възнамеряваме да вземем кола под наем (ще ми/ни е за сефте) и ще се надявам, че както четох из нета - на острова няма голямо движение и че с десен волан (и това ще ми е за сефте) и обратното движение се свиква лесно/бързо.

Ако някой има съвети за кола под наем на Лангкави или нещо по-генерално към вземането на кола под наем, моля пишете. Четох разни неща, но колкото повече, толкова повече. Със сигурност проучването до момента не е било изчерпателно.

 

Почваме да се оглеждаме за нощувки. За острова четох, че е малко трудно да се намерих добро място, тъй като са или твърде скъпи, или твърде мизерни. Ако има някой отсядал там, нека сподели мнение за мястото, където е бил.

 

Разбира се, ще направим поне 1 плаж, а може и повече. Не на всеки плаж обаче има сянка, а аз съм от змиите, които не обичат да припичат, особено в най-силното слънце.

В България периодът на най-силното слънце лятото е между 11 и 16 часа. Някой знае ли какъв е диапазонът при тамошните географски ширини?

 

Смятаме да прекараме на острова времето девети, когато сутринта ще хванем полет, отново на AirAsia, до Сингапур.

 

Видях, че в двете държави ползват английски тип контакти. С адаптерите за ток как стои въпросът? По хотели и квартири има ли адаптери, в магазините там лесно намират ли се, или трябва повече да разчитаме на взети от България? Ще нося поне едно, но все пак информация за горното няма да ми е излишна.

 

В началото смятах, че може би навсякъде ще е добре да спим по хотели, но вече се ориентираме и за Airbnb. Следващото питане вероятно ще е малко нелепо, но както са казали китайците - глупав е не този с глупавите въпроси, а онзи, който не задава въпроси. Та от квартира до квартира разлика бол, разбира се, но в тази част на света могат да се намерят читави места за спане през Airbnb, нали?

 

Сигурно имам и ще заимам още въпроси, но на този етап се сещам за тези.

 

 

 

Таксито ми в КЛ - Рахим 0060122999920 . Кара ме 2 пъти до летище. Има Viber. Говори английски и може да се пазариш. Хубаво изкарване в Азия!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
On 04/03/2018 at 8:31 AM, Dani Magelan said:

Таксито ми в КЛ - Рахим 0060122999920 . Кара ме 2 пъти до летище. Има Viber. Говори английски и може да се пазариш. Хубаво изкарване в Азия!

Благодаря. Сега го виждам, но вече не сме в КЛ. До летището ползвахме обществен транапорт, за таксита караме предимно на грабове, макар че вчера за пръв път попаднахме на шофьорка, която не знае кога е редно да смени предавката. :/ нямаше и граб стикер на колата, който не знам и дали е задължителен, но един от предните шофьори имаше такъв със сигурност.

 

 

П.П. Съветът за шалче е изключително добър. За съжаление аз забравих за него, но ако някой идва насам, да го има предвид, че постоянно се сменят горещи и студени вълни.

Редактирано от Victoria
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Прибрахме се. :)

 

Вероятно ще напиша някакви впечатления нататък, но да споделя за скромния ни опит със SIM картите.

В КЛ си взехме от фоайето на летището след като излязохме с багажите на цена от около 10-на лева. Имаше три оператора с гишета, всеки с различна оферта. Поразпитахме и си взехме такава за 7 дни и 5 гигабайта с включени малко пари за разговори (което беше доста полезно, понеже ни се наложи да звъним до хотела в Сингапур и съответно така беше доста по-евтино, отколкото ако звъним от българска карта).

В Сингапур на летището видяхме няколко гишета на оператори, но ни застреляха с някакви безумни оферти от по 30-на сингапурски долари с безумно много включени данни. Видя ни се скъпо и се отказахме. После от офис на оператор намерихме карти за 15 сингапурски долара с 15 гигабайта данни за 5 дни и включени разговори за 18 с.д..

Може да е имало по-добри оферти и за двете неща, а и зависи кой какво точно търси все пак - за колко дни, колко данни и т.н., но давам информация ориентировъчно, ако някой се интересува.

 

С мтелската карта не можах да се вържа към препоръчания от тях оператор. Към другите два проблем нямаше, към М1 - излизаше ми Forbidden Network и толкова. Писах си с Мтел - естествено не знаеха за такъв проблем, не са чували за други оплаквания и т.н. Понеже българската карта я ползвах със стар апарат - там операторът на М1 ми излизаше с различна икона, която не съм сигурна обаче какво точно значи. Пробвах да сложа мтелската карта в другия апарат - пак не ставаше.

 

На Доха пък имаше безплатен уайфай, но съобщенията във вайбър не минаваха. Нито на отиване, нито на връщане. Вероятно е някакво ограничение или на Катар като цяло, или на конкретния уайфай.

 

Не се разминах без стомашни проблеми от третия ден нататък. Накрая, понеже не се оправях, а ме беше страх да не стане проблем на полетите за България, отидох на лекар, който ми изписа антибиотици и нещата се стабилизираха (поне засега, имам да пия още 2 дена хапчета).

Редактирано от Victoria
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Изстрадалият ми пътепис за Лангкави най-после е публикуван. Сигурно има какво още да пипна, но засега е това. Явно не излиза на първа страница с новите пътеписи, защото го почнах отдавна и разни бъгове, а впоследствие и малко мързел и липса на муза, ме забавиха. И понеже не ми се рискува с нови проблеми, няма да го публикувам като нов, а просто ви драсвам тук. Ако ви се чете... 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.