Прескочи до съдържание

Как се справяте с jetlag-а?


Светославов

Препоръчани мнения

Здравейте,

То вярно си е до човека, ама аз с това архаично ЕГН при дълги полети...

С полетите по Европа няма проблем, но до сев. Америка първите дни се чувствах дискомфортно. 

Понеже ми предстои такъв полет, този път на изток, та рекох да попитам.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Според мен пътуването на изток се понася по- добре. Поне при мен е така. Виж, на запад е мъъъка. Има някакви витамини, които действат добре. @Яничка ми е споменавала за тях. Да се яви и да сподели, моля! :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И аз съм като Цвете. На изток, особено с катарците през Доха не го усещам. До Доха не заспивам, а в следващия полет си настройвам съзнанието, че е време за сън. При пътуване никога не мисля колко е часът в България.  Като кацнем в Азия вече е следобед. Настаняване, разходка, бира и станало 1-2 през нощта.

Миналия месец за първи път пътувах на запад. По-трудно обърнах часовника. Първите вечери се събуждах 2-3 часа след лягане. Не пия хапчета. 

 

Връзка към мнение
Дани Магелани

И аз трудно понесох пътуването до САЩ. Цяла седмица дремех през деня и обикалях хотелската стая през ноща. На изток адаптацията беше само 1 ден. Ще се надявам и аз на добри съвети!

Връзка към мнение

Аз да се похваля, толкова ми е кеф като заминавам, че нямам никакъв проблем с jetlag-a, на децата им трябват 1-2 дни да се намести часовника.

Това, което помага е да започнеш да мислиш в часовото време на дестинацията още преди да тръгнеш и никакви такива пресмятания сега колко часа е вкъщи!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз имам една смешна случка във връзка с това. След близо 14 -часов нон стоп полет от Лондон до Сингапур, кацнахме вечерта, разходка малко и легнахме да спим. На следващия ден бяхме планували да ходим в Universal Studios още от сутринта. И така.... събуждаме се по някое време, и тъй като бяхме в стая без прозорец и незнаем колко е часа. Оказа се че е 13 ч. наобяд!!! Даже слязохме до рецепцията и там да проверим колко показва часовника и той -същото. Та така :lol:

Редактирано от saved_
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз пък съм точно обратния случай на писалите по-горе преди мен :lol:

На запад не ми се налага да си пренастройвам нищо, защото аз и тук си живея по тяхното време - с 5-6 часа назад от ЕЕТ :)

За из Азия имам два варианта. Единият е, че и за там не променям нищо от режима си, просто през деня си спя на прохладно в стаята, а нощем се наслаждавам на нощния живот по оживените улици, които особено по местата на досегашните ми посещения, са си пълни с хора по всяко време.

Другият вариант е - пропускане да си легна една вечер, и на следващия ден вече много лесно влизам в техния времеви коловоз :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Георги Матеев

Винаги се справям с часовите разлики за максимум 1 ден и винаги по един и същи начин.

 

Започвам да мисля в местно време още при излитане. Най-важното: когато кацна - независимо в колко часа и в коя часова зона - винаги стискам до поне 10 вечерта, колкото и да е трудно понякога, и задължително си лягам да спя по нормално местно време. Никакво заспиване в 1 следобед или в 4 сутринта, например, това е най-голямата грешка! Съответно на следващия ден се събуждам към 7-8 местно време и воала, часовникът ми вече автоматично се е настроил :) Поне при мен тази схема работи безотказно.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Как се справяте с jetlag-а?

 

Ми не се справяме!

Поне аз и особено на изток. Ако е до 6-7 часа разликата някак си се получават нещата в разумен срок (ден-два). Но ако е от 8-9 часа и нагоре разлика ми трябват поне, ама поне 3 дни да се освестя - и на запад, и на изток, и на отиване, и на връщане!  Някъде бях чел, че за час разлика на човек му трябва по един ден, два часа-два дни и т.н. за пълно адаптиране. Смея да твърдя, че това е вярно!

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

От ставането в деня на полета, до вечерта в мястото на пристигането не лягам да спя, дори да "умирам"! Така или иначе пътуването те "изцежда". Стискам зъби и после като легна заспивам веднага, а на сутринта, часовникът ми е настроен по местно време.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

За да свикна напълно с новото време, винаги ми е отнемало няколко дена до седмица. 

На запад към Северна Америка е много по-лесно - първите 2-3 дена ставаш рано, към 4-5 и лягаш в 7 вечерта. Мен лично ми допада този този режим. 

На изток към България ми е много тежко винаги, още като бях на 20. Като си легна в 10-11 и цяла нощ не мога да заспя, заспивам чак в 6 сутринта, което пък проваля дена и отнема доста време да свикнеш. 

 

И да добавя, че като се връщаме в Канада, на следващия или по-следващия ден съм на работа, и бързо се свиква с новото време. Като сме в България сме на почивка, и мога да спя през деня, и нямам кой знае какво за вършене, та това допринася да отнема повече време свикването. До Азия и Австралия не съм пътувала, не знам как ще е там :). Може би зависи и от къде пътувам - от България или от Канада.

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз с качването на самолета се настройвам по часовото време на конкретната дестинация. Иначе съм много доволна от Uppy https://www.uppyflyer.com/

Бяха ми много полезни при пристигане в дестинацията сутринта, за да издържа да не заспивам през деня. Дават енергия и мобилизират. Преди при първа поръчка през сайта бяха безплатни, плащаше се само доставката. Като сменяш адреса на доставка можеше да се правят доста "първи поръчки" :) (не знам дали още е така, освен това мисля че вече ги продават на някои летища) Сега гледам, че на сайта им се мъдри логото на Diners, което преди го нямаше.

Освен това взимам по едно от тях след дълго пътуване и ходене на работа още на следващия ден, че отпускът трябва да се пази като зеницата ;) Цял ден съм свежарка благодарение на тях :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

От диагоналното прочитане - като че ли няма съставки, водещи до зависимост :))) . Дали няма нещо с подобен състав по нашите аптеки...

Ще го сложа в шорт листата за раницата. 

Благодаря!

 

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Ето научно обяснено, защо се приема по-лесно часовата разлика при пътуване на запад и по-трудно при пътуване на изток (от книгата, която в момента чета):

 

F82CFDFF-6F17-4C09-A40B-A65AC83727B1.jpeg.8afc305a5e890d732ab8b3c663a29a46.jpeg

 

1DBC0652-C0BB-4381-B5AB-5674B71098A8.jpeg.e16cb2e4bf0d56468ea4e64203c5b0ea.jpeg

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 11 месеца по-късно ...

Ето едно интересно видео от човек, на когото справянето с jet lag-a му е професия... 🙂

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Във връзка с едно от последните изречения в горното клипче, на полета ни от Аман до Банкок вместо да ни оставят да видим изгрева и да се настроим, че идва ден, те ни затъмниха стъклата на прозорците на самолета  и въпреки че намалих докрай тъмното от скалата за затъмняване с точките, не се виждаше абсолютно нищо навън. Така беше в целия самолет, а според мен това да караш хората да спят, при положение, че като пристигнат пак ще е време за сън, беше малко тъпо и точно обратното на добрите практики за справяне с джет лага. 

За мен ако имаше шок от първото ми пътуване до Азия, то това беше невъзможността да спя нормално цели 4 нощи. На 5-така реших да взема дименхидринат, хем за пътуването с лодка да помогне, хем и за заспиването. Имаше ефект, но все пак не е много добре да разчитаме на лекарствата за такива проблеми. Мелатонин не съм пробвала, но чисто логично би трябвало да има някакъв ефект.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 14 минути , mary_shery каза:

те ни затъмниха стъклата на прозорците на самолета  и въпреки че намалих докрай тъмното от скалата за затъмняване с точките

Много е гадно това на Dreamliner-a... Не можеш да си вдигаш и спускаш щората когато ти скимне, а каквото реши екипажа... 

  • Шок 1
Връзка към мнение
преди 2 минути , chandni каза:

Много е гадно това на Dreamliner-a... Не можеш да си вдигаш и спускаш щората когато ти скимне, а каквото реши екипажа... 

Всички авиокомпании ли го правят? Имаш ли идея защо? Ние имахме две теории - за да може хората да спят, защото полетът е тръгнал посред нощ от Аман или заради силната UV радиация, за което аз съм по-скоро скептична, защото би трябвало това да е абсолютно елиминирано от стъклата на самолетите по принцип. 🙄

Връзка към мнение
В момента, mary_shery каза:

за да може хората да спят

Aми при положение, че излитате посред нощ, нормалното състояние на организма е да спи... Те се съобразяват с това, че в момента е нощ... Това дали е нощ или ден като пристигате и дали ще спите пак или не, си е ваше решение... 🙂 

Връзка към мнение

Май и друг път съм го казвала, хич не ми пречи. Много бързо се адаптирам, спазвам правилото, да си лягам само по тъмно, коккото и да ми се иска през деня.Ама, аз съм от щастливците, дето си имат здрав сън, не ми пречат нито шумове, нито позиция на тялото. Като река да спя, веднага заспивам.

Нещо интересно по този повод: някъде четох, че ходенето бос, улеснявало адаптацията, един вид “заземяване”.

Твърдят го разни специалисти, колко е вярно, не знам, ама съм и от тия, дето, ако може, непрекъснато ще ходя боса. Може пък, за това, да свиквам леко.:dance2:

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

 

Нещо интересно по този повод: някъде четох, че ходенето бос, улеснявало адаптацията, един вид “заземяване”.

Твърдят го разни специалисти, колко е вярно, не знам, ама съм и от тия, дето, ако може, непрекъснато ще ходя боса. Може пък, за това, да свиквам леко.:dance2:

И аз ходя боса доста. Но това не ми помага за адаптация на запад. Няколко нощи будувам.  На изток нямам проблеми.

  • Замислям се 1
Връзка към мнение
28 minutes ago, mary_shery said:

 или заради силната UV радиация, за което аз съм по-скоро скептична, защото би трябвало това да е абсолютно елиминирано от стъклата на самолетите по принцип. 🙄

Има изследвания, които твърдят, че професията пилот и стюрдеса е еднакво рискова сравнена рентгенолозите и служителите на ядрените централи, но нормалните пътници не са застрашени от повишената радиация в самолета.

 

Що се отнася до адаптацията и аз практикувам максимано бъзото приспособяване към местното време. Да не заспиш е по лесно, защото е достатъчно да се разхождаш и да пиеш кафе. Заспиването по местно време обче е по голямо предизвикателство. Аз лично решавам проблема с алкохол 🙂

Връзка към мнение
преди 43 минути , mary_shery каза:

Всички авиокомпании ли го правят? Имаш ли идея защо? Ние имахме две теории - за да може хората да спят, защото полетът е тръгнал посред нощ от Аман или заради силната UV радиация, за което аз съм по-скоро скептична, защото би трябвало това да е абсолютно елиминирано от стъклата на самолетите по принцип. 🙄

УВ радиацията се спира от стъкло, а самолетните прозорци са от някакъв плексиглас, нямам идея дали спират. Но при всички случаи не е това причината за затъмняването, по-скоро да сложат нощен режим на полета (след вечеря и преди закуска, когато се предполага хората да спят). А централно е по-лесно, иначе трябва да обикалят да проверяват, и после човек може пак да си го отвори, а така - щрак и няма разправии 😀

Връзка към мнение

При мен стана така, че след многото полети първата вечер заспах веднага, към 23 часа, но следващите 4 нощи (демек почти цялата Малайзия) си лягах пак в толкова, но заспивах чак към 5-6 и само алармата успяваше да ме събуди в 9. Аз обаче за разлика от АлександраКо по принцип заспивам трудно, особено на шумно, светло или неудобно място. 

И все пак според мен тая непрекъсната изкуствено поддържана нощ в самолетите при положение, че полетът пристига пак в нощ, е неблагоприятна. Полетът беше на йорданците.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Хмм, това със затъмняването по време на дневен полет винаги ме е учудвало. Пример - катарците винаги затъмняват дневния си полет от Куала Лумпур до Доха. Самолетът излита към 9 сутринта, тоест всички са доволно наспани, после раздават набързо по един сандвич и хайде, пускайте кепенците. А си си отворил щората, а се е появил някой от екипажа да ти каже да го затъмниш отново.

Иначе с часовата разлика всеки се справя различно. Моят мъж може да проспи целия полет и веднага пак да заспи. Аз съм голямо "хапче". Не мигвам по време на полет, зор да слушам дали двигателите работят... хаха, абе голямо шубе. При първите такива полети без значение колко съм утрепана и уморена, пак нямаше заспиване. Та лекар ми изписа едни хапчета. Вземах ги първите два дни и след това влизах в ритъм. След няколко такива полета, пак не спях в самолета, ама след това си заспивах нормално. Явно е върпос на практика. След три месеца пак ми предстои такъв полет, да видим дали не съм изгубила форма.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.