Прескочи до съдържание

Виетнам и Камбоджа април 2018 - моята програма

kaloyan4ooo

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Здравейте на всички :)

Предстои ми пътуване до Виетнам и Камбоджа и случайно попаднах на magelanci, започвайки да организирам пътуването си. Прочетох доста полезно коментари и информация и заедно със спътниците ми (ще бъдем общо четирима), спретнахме бърз план. @Rainy, надявам се, че не е проблем, че пиша в твоя topic.

Пиша тук, тъй като бих искал да Ви помоля, ако е възможно, за мнение и съвети относно това, което сме измислили засега.

Пътуването ни ще бъде между 4-ти и 17-ти април тази година, възползвахме се от промоционални билети на катарците. Ето какъв план изготвихме:

- 04.04. - полето от София през Доха до Ханой - пристигане в Ханой на 05.04. в 7:25 ч. сутринта

- 05.04. - настаняваме се в хотела, след като кацнем (все още не сме бууквали такъв). За да не губим време, искаме директно да си хванем еднодневен тур до Транг Ан. Вечерта връщане в Ханой и нощувка. Тук не сме сигурни дали ще успеем толкова бързо да го органзираме и да се случи обаче.

- 06.04. - двудневен тур до Халонг Бей, нощувка на корабчето

- 07.04. - прибиране от тура в Халонг Бей, разходка в Ханой и нощувка

- 08.04. - сутрешен полет от Ханой до Дананг и придвижване до Хой Ан, целият ден ще бъде прекаран в Хой Ан, нощувка в Хой Ан

- 09.04. - тук се чудим дали да прекараме още един ден с нощувка в Хой Ан ИЛИ да се опитаме да посетим Хюе и My Son и да се върнем за нощувка в Хой Ан ИЛИ да посетим евентуално My Son и Хюе и да нощуваме в Хюе
- 10.04. - сутрешен полет от Дананг до Хо Ши Мин ИЛИ от Хюе до Хо Ши Мин (в зависимост коя от опциите изберем за предния ден). Обиколка през деня в Хо Ши Мин, нощувка.

- 11.04. - лодка по Меконг, връщане в Хо Ши Мин, Pub crawl, нощувка

- 12.04. - отпътуване сутринта с автобус към Пном Пен, пристигане по обяд, разходка, нощувка

- 13.04. - разходка в Пном Пен, отътуване към Сием Рип с автобус към 17:30, пристигане около полунощ и настаняване в хотела

- 14.04. - обикаляне на храмовете, нощувка

- 15.04. - обикаляне на храмовете, нощувка

- 16.04. - или почивка в хотела или посещение на езерото, отпътуване в късния следобед със самолет към Ханой, нощувка в Ханой

- 17.04. - отпътуване сутринта към България

** За Хо Ши Мин се чудехме и за вариант, в който имаме два дни (в които да видим и тунелите Cu Chi) в града с две нощувки и след това си хващаме тур по Меконг за ден и половина, в който имаме нощувка по пътя и преминаване през плаващите пазари и при който пристигаме по обяд в Пном Пен.
** Тук обмисляхме и вариант за два дни с две нощувки в Хо Ши Мин, посещение на остров Koh Rong с нощувка там и след това придвижване до Сием Рип. Но така май ще ни излезе "солено" с транспорта.

Продължава да ме човърка обаче фактът, че не сме оптимизирали програмата си както трябва и че може би ще прекараме прекалено много време в Камбоджа, което може да бъде използвано по-разумно.

Много бих се радвал да споделите мненията си относно програмата ни. Всеки съвет би бил полезен и ползотворен за мен и спътниците ми. Все още не сме запазвали хотели, автобус и полети там, тъй като наистина искаме да извлечем максимума от времето, което имаме там. А с Вашите мнения и съвети смятаме, че това наистина може да се случи.

Ще очаквам с нетърпение всеки един коментар и благодаря предваително на всеки, който се отзове и сподели какво мисли :)  

Редактирано от kaloyan4ooo
  • Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте,

Според мен екскурзията до Транг Ан още първия ден няма как да я направите, освен ако не изберете индивидуален тур с висока цена. Събирането на хората за тура е някъде до към 8 ч. Вие пристигате в 7.25 и имате поне час до града, при това ще бъде час пик. Може да пробвате някаква възможност за тура през хотела с искане да ви вземат от летището. Възможно е от агенцията да измислят някаква комбинация. 

Моят съвет е да направите Ха Лонг на еднодневен трип. Така първият ден ще разгледате Ханой, ден за Транг Ан и ден за Залива. В залива красивите неща ще ги видите и за ден. Останалото е пълнеж - каюта, храна и губи време. В действителност рано сутрин заливът е разкошен в мъгла, но при малкото време спокойно можете да го пропуснете.

Вижте как са полетите до Хюе и Дананг, но ако има ранен полет до Хюе летете до там. Вземете такси разгледайте гробниците и храма до обяд, хапнете някъде и ако имате възможност трансфер с такси или автобус до Хой Ан. Помня, че в 13 ч. има автобус към Хой Ан, та ще зависи в колко ще започнете обиколката. Ние я направихме от 8-13 ч, така че ако сте бързи, ще успеете.

Ден за Хой Ан, забравете за Му Son, щом ще ходите в Камбоджа. В сравнение с храмовете в Ангкор Ват няма какво да видите.

Хошимин е добре разпределен.

За мен времето за Ангкор Ват е оптимално. Не знам обаче, дали езерото ще е хубаво в този сезон. Изключително място е Тонле Сап, но трябва да се види пълноводно.

За Виетнам ще ви трябва виза от посолството, тъй като имате две влизания.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, kaloyan4ooo каза:

...за да не губим време, искаме директно да си хванем еднодневен тур до Транг Ан.

Здравейте,

Помислете дали не е по добре да си дадете един пълен ден пълна почивка. Имате дълги полети, стрес, носене на багажи, часова разлика и съвсем друг климат. За да възприемате с удоволствие видяното трябва да сте отпочинали поне малко, със свежи сетива. Иначе ще бъде отмятане в списък на посетена забележителност. Започнете с разглеждането когато сте готови да го възприемете подобаващо. Лично мнение. :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря Ви за коментарите, @mililia, @roumen68 и @lyusi!

@mililia, най-вероятно ще те послушаме за Ханой, щом има опция за тур до Халонг Бей само за ден. Хубаво е също, че разбрахме, че за Хюе не се нуждаем от толкова много време. 

Иначе в момента обмисляме и да пропуснем Пном Пен, тъй като чухме отзиви, че не е толкова задължително място за посещение и съответно се опитваме да оптимизираме още програмата си.

Публикувано:
преди 12 минути , kaloyan4ooo каза:

Иначе в момента обмисляме и да пропуснем Пном Пен, тъй като чухме отзиви, че не е толкова задължително място за посещение и съответно се опитваме да оптимизираме още програмата си.

И ние го пропускаме поради същите причини... 

Публикувано:

Пропуснете Хюе и според мен. Поемете си малко въздух, че иначе половината пътуване ще е стягане и разопаковане на куфари  :) Не е задължителен Пном Пен, но и 13 часа автобус не са за всеки, особено след pub crawl предишната вечер. Преценявайте! На мен планът ми изглежда екстра, дано цената на полета Сием Реп - Ханой е добра. 

• Харесвам 2
Публикувано:

В отсечката Ханой - Да Нанг /макар, че при нас беше в обратната посока към Ханой/

от Да Нанг взехме много ранен влак до Хюе /2-3 часа път/ към 9 сутринта бяхме в Хюе

На гарата в Хюе оставихме раниците при Мр. Pho - живее на паркинга срещу гарата и има малко заведение и чиста тоалетна.

Обиколихме цял ден Хюе

Вечерта към 21-22ч хванахме нощния влак за Ханой /спален вагон/

Пристигнахме към 10ч в идеална кондиция за обиколки в Ханой.

Не съм сигурен как се напасват влаковете в обратната посока, но ако искате да включите Hue /който на мен лично много ми хареса, а и е подходящ за 12ч престои/ може да проверите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря и на Вас за коментарите Ви!

@rainy, щом и при Вас е така, имаме още едно потвъждение, че може да се пропусне. @Георги и @Karik, ще помислим сериозно дали да отидем до Хюе или не.
Продължаваме с размислите и нагаждането като цяло.
А какво мислите за Koh Rong? Заслужава ли си евентуално да се включи вместо Пном Пен и изобщо да се опитваме да го добавим в програмата? Изглежда като хубав остров, на който да можем да си вземем кратка глътка въздух от пътуването, но все пак си е път и дотам?

@T.E.Lawrence, надявам се да не съм прекалено нахален, че се обръщам директно към теб, но видях, че си писал доста коментари относно планове за посещения на тези страни. Благодаря за информацията за Vietjet! Дали би могъл също да споделиш мнението си цялостно за програмата ни и евентуално да ни посъветваш нещо?

Публикувано:

Ако след две седмици никой не е отговорил, мога. В момента на Филипините се боря със слаб интернет, циклони и потопи, уж трябвало да е перфектно времето февруари. Понякога с часове не мога един мейл да пратя. 

Публикувано:

В Хюе няма кой знае какво да се прави, освен цитаделата, за която няма да са необходими повече от 2-3ч. 

Близо до Да Нанг се намира Ngu Hanh Son, Т.нар Marble mountans (намира се на около 10-15км извън града) - мястото е уникално (според мен) , и слага в малкия си джоб почти всички храмове, и пагоди които може да се видят из Виетнам.

Хой Ан е най-хубавото място във Виетнам, поне от 6-те, в които аз бях - аз лично бях три дни - според мен един ден не си заслужава.

Ха лонг бей е супер - не мога да кажа дали за 1 ден си струва - пътуването от Ханой е малко над 3ч./посока, така че трябва да прецениш дали си зажлужава да 7часа в път за няколко часа на кораб. 

До Делтата на Меконг и до тунелите също не стигнах, тъй като в ХШМ има доста по-интересни места :)  

За улеснение - така изглеждаше моята програма : Цък

п.с. Виетнам е супер ;)

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Радо каза:

Близо до Да Нанг се намира Ngu Hanh Son, Т.нар Marble mountans (намира се на около 10-15км извън града) - мястото е уникално (според мен) , и слага в малкия си джоб почти всички храмове, и пагоди които може да се видят из Виетнам.

Може ли да кажеш как стигна от Да Нанг до Marble mountains?

Публикувано:
преди 5 часа, Радо каза:

С такси - 150хил донги  = ок. 10лв.

Взе такси, шофьорът те чака и се върна? Или?

Колко време е необходимо да се разгледа?

Публикувано:

Напълно съгласна съм с всичко казано от Радо.

Ние също ходихме до статуята на Lady Buddha и после да marble mountain с такси от Дананг, като може би около 4-5 часа продължи цялата разходка.

Помолихме на рецепцията на хотела да ни предложат вариант как да отидем до тези две места и оттам се обадиха на таксиметровата компания и ни казаха цена. Не помня точно каква, но беше съвсем разумна. 

Шофьорът ни чакаше на паркинга на всяко място, като предварително се разбирахме за приблизителен час за среща.

• Харесвам 2
Публикувано:

Хм, ние не отделихме време за Мраморната планина, поради което не мога да сравнявам, но аз не бих изпуснала гробниците в Хюе. Градът си има свой живот и макар да не е толкова туристически има какво да предложи, на нас ни хареса там. С оглед на краткото време не е необходимо да се спи там, но обиколката на гробниците си заслужава. Аз не бих губила време за Цитаделата, защото вътре няма какво да се види.

Публикувано:

Мраморната планина може да се види и с автобуса на Шинкафе между Хюе и ХойАн, прави около 30-40 мин почивка точно на паркинга пред магазина за сувенири

Публикувано:

Благодаря и за тези коментари на всички Ви!

@T.E.Lawrence, извадил си лош късмет явно за съжаление. Дано се пооправи времето на Филипините преди края на визитата ти!

@Радо, ще помислим значи и за Marble mountains. От твоя и от останалите коментари след твоя се вижда, че има и варианти как да се включат точно. Изглежда си имал интересно и дълго пътуване иначе.

А някой може ли да сподели мнение за остров Koh Rong в Камбоджа - има ли смисъл да го вкарваме и него евентуално?

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Решихме да пропуснем и Koh Rong. Резервирахме си и почти всичко с изключение за самолет между Хо Ши Мин и Сием Рип (за 14.04. сутринта) и между Сием Рип и Ханой (за 16.04. вечерта), тъй като цените не са никак приятни. Momondo-то даваше хубава оферта, но колкото пъти я избирах, толкова пъти след това в сраницата за закупуване на билетите, цената се увеличаваше я с по $16 на човек, я с по $29, я с някаква друга цифра. Търсихме добри цени в Momondo, в Skyscanner, във Vietjet, във Vietnamairlines, в Rumbo, в Apsara, но безуспешно... Някой дали може да ни посъветва нещо или да ни подскаже някой трик?

Публикувано:

Тези отсечки са скъпи, за съжаление. Ние си купихме Сием Риеп - Хо Ши Мин доста отдавна именно заради този факт - директно от Vietnam Airlines. Да не те обезкуражавам, но трудно ще намериш добра цена по това време и за точни дати... Може и да не съм права пък. Успех ти желая!

Публикувано:

Ето какво решихме да направим в крайна сметка:

- 04.04. - полет от София през Доха до Ханой - пристигане в Ханой на 05.04. в 7:25 ч. сутринта

- 05.04. - ще прекараме деня в обиколки на Ханой. Нощувка в Hanoi Chic Boutique Hotel в Ханой.

- 06.04. - еднодневен тур до Халонг Бей, нощувка в Hanoi Chic Boutique Hotel в Ханой.

- 07.04. - тур до Транг Ан, разходка из Ханой и нощувка в Hanoi Chic Boutique Hotel в Ханой.

- 08.04. - полет от Ханой до Хюе (12:35ч до 13:45ч) с VietJet. Ще прекараме остатъка от деня в Хюе, ще разгледаме и ще уговорим транспорт за следващия ден до Хой Ан. Нощувка в Beaulieu Boutique Hotel в Хюе.

- 09.04. - пътуване от Хюе до Хой Ан (все още не знаем час, ще е спрямо уговорката, която си направим предния ден), в което ще опитаме да видим Marble mountains по пътя. След пристигане ще прекараме деня в Хой Ан. Нощувка в хотел Phoenix Homestay в Хой Ан.
- 10.04. - ден в Хой Ан. Нощувка в хотел Phoenix Homestay в Хой Ан.

- 11.04. - придвижване от Хой Ан до Да Нанг и сутрешен полет от Да Нанг до Хо Шим Мин (7:45ч - 9:00ч) с VietJet. Ще прекараме деня в обиколки на Хо Ши Мин. Нощувка в Thien Hai Hotel в Хо Ши Мин.

- 12.04. - ден в Хо Ши Мин. Нощувка в хотел Thien Hai Hotel.

- 13.04. - ден в Хо Ши Мин. Вечерен полет до Сием Рип (19:25ч - 20:35ч) с Vietnam Airlines. Нощувка в Chamraoen's Home.

- 14.04. - обикалка Голям кръг. Нощувка в Chamraoen's Home.

- 15.04. - обикалка Малък кръг. Нощувка в Chamraoen's Home.

- 16.04. - според нивото на водата на езерото можем да отидем до него. Ако не си струва, ще преценим на място какво ще правим. Вечерен полет (20:05ч - 21:50ч) с VietJet до Ханой. Нощувка в Transit Hotel.

- 17.04. - отпътуване сутринта към България.

** В Ханой места, които могат да бъдат посетени, са: Tran Quoc Pagoda, Цитадела, Мавзолей на Хо Ши Мин, Военен музей, Национално исторически музей, Hoan Kiem Lake, Ngoc Son Temple, St Joseph Cathedral, Президентски дворец, Quan Thanh Temple, Temple of literature, Музея на изящните изкуства, Hoa Lo Prison, B52, Air Force Museum/ Vietnam Military History Museum, улица Kham Thien.

** В Хюе: Цитадела, лодка по Парфюмената река за залез, Thien Mu Pagoda, Minh Mang Tomb, Khai Dinh Tomb, Tu Duck Tomb, Pagoda of the Celestial Lady, Hue Royal Palacе.

** В Хой Ан: Хоан Кием езеро, Fukian Assembly Hall (Phuc Kien), Japanese Covered Bridge, Cam Pho Temple, Chua phap bo hi an храм за будистки поклонения, Gam Museum, Terracotta Park, Стария град и Museum of folk culture, Hoi An Museum, Quan Cong Temple.

** В Хо Ши Мин: Делтата на Меконг,Bui Vien street, улица Dong Khoi, улица Nguyen Hue, площад Хо Ши Мин, Cu Chi tunnels, Дворец на обединението, Reunification Palace, Notre Dame  Cathedral, качване в Bitexco  Tower and Sky Deck, War Remnants Museum, Mariamman Hindu Temple, Jade Emperor Pagoda, Suoi Tien Theme Park, Ho Chi Minh Museum (Dragon House, Nha Rong).

Разбира се, няма да можем да обиколим всичко изброено, но просто сме нахвърляли местенца, които могат да бъдат посетени. Все пак искаме и да имаме време да усетим от духа на всяко едно местенце :)

Ще се радвам на всякакви коментари и обратна връзка за програмата, която в крайна сметка направихме.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

Май е късно за промяна, но в Сием Рип ще сте точно по време на камбоджанската и тайландска нова година - 15 април. Запразняват по една седмица, местните влизат безплатно в Ангкор. Дано не съм прав, но се подгответе за сериозна лудница.

Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, T.E.Lawrence каза:

Май е късно за промяна, но в Сием Рип ще сте точно по време на камбоджанската и тайландска нова година - 15 април. Запразняват по една седмица, местните влизат безплатно в Ангкор. Дано не съм прав, но се подгответе за сериозна лудница.

Миналата година бях по това време. Два дни 15 и 16 камбоджанците не работели и нямало как да ни осигурят транспорт с кола, ми обясниха предварително . Не зная как е за тук-тук.

Ходихме предишните дни на 12,13 и 14 по зябележителности. Някои магазини също не работели на 15.

Аз излетях на 15 от СР.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.