Прескочи до съдържание

Няколко дни около Неапол и поправителен във Ватикана

Lindt

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 часа, Lindt каза:

Пиша това, за да си спомням и занапред, че коледна Италия е най-лошата идея за пътуване, която съм давала някога и няма нищо общо с всичките ни празнични пътувания на други континенти. 

Не само по Коледа. Преди много години гладувах по Великден в Милано. Бях в хотел без закуска, не работеше никакъв магазин. Дълго обикалях, но навсякъде беше затворено. Открих само няколко ресторанта, а тогава един обяд в ресторант беше повече от месечната ми заплата. 

Италия явно все още не е за чужденци по празници.

• Харесвам 3
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте. Страхотни разкази и снимки има на страниците по-назад. Предстои ни уикенд в района (кацане в Неапол петък следобед и отпътуване от Неапол неделя около обяд), като на практика ще имаме само един цял ден. В тази връзка, имам доста въпроси, за оптимално ползване на времето с което ще разполагаме: 

- И двете нощувки ли да изберем извън Неапол - напр. Соренто или Салерно, с цел пълният ден да изполлзваме за посещение на Амалфи и Позитано или само едната нощувка да бъде в едно тези градчета, а втората да се върнем в Неапол?

- Кое от двете градчета - Соренто или Салерно да изберем като отправна точка? 

- Подходящо ли е да направим обиколката на Амалфи и Позитано с корабче от Соренто например ( виждам, че се предлагат такива дневни турове) или по-добре да заложим на автобус? 

- Придвижването от Неапол до Соренто или Салерно с влак или с автобус ( директно от летището) да организираме?

Благодаря предварително за насоките. 

Публикувано:

Миналата година пътувахме по Коледа, но от 26.12 в Сицилия , уж най-верните католици, но всичко си беше наред. Но, да, без Коледа. Иначе дори на 01.01 имаше автобуси и ходихме до Рагуза. Но такава черна дупка, та мак да не работи никакъв транспорт, не съм очаквала. То на летището в Салерно има 10 таксита и ако човек чака рейс, а рейса не дойде , хич не знам какво се случва, ужас. А и не е близо за пеш.

@sasho_n2, избери си дали от Соренто към Салерно, или.обратно. Виж разписанието на автобусите, за да си направиш сметка. Ние сега бяхме за един уикенд, но кацнахме в Салерно , а обратно от Неапол. За 1 ден от Салерно (но хванахме рейса в 6.30 сутринта), отидохме до Позитано, там разгледахме (2 -3 часа стигат) после хванахме рейса наобратно до Амалфи, разгледахме там, после.рейса до Равело (не ми се коментира, единия не дойде, после дойде друг, шофьора каза,че е за Равело, ама пропусна да спомене, че е по ужасно обиколен път и вместо 5 км за 10.минути, мина 40 км.за над 1 час, ужас). След Равело ходихме пеш до Минори, после пеш до Майори, и от Майори хванахме рейса до Салерно. В 17.30 бяхме в града. Хипотетично, ако не ходиш пеш, може да разгледаш и Соренто. И от там, да подхванеш към Позитано и надолу,  а вечерта например да спиш в.Салерно, и на следващата сутрин с влака към Неапол. До Соренто влак няма, само рейс. Ако деня е по-дълъг, си става. Ние бяхме от тъмно до тъмно. Що се отнася до лодката, различно, и много красиво е изживяването, така че.може и това да избереш, но тогава плана трябва да ти е друг. Отнема повече време, но пък си е разкошно. Между другото, с тези полети до Салерно декември месец, всичките рейсове из.Амалфи бяха пълни с българи, които помнехме от самолета. Абе готино си е. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, luba_rizova каза:

Миналата година пътувахме по Коледа, но от 26.12 в Сицилия , уж най-верните католици, но всичко си беше наред. Но, да, без Коледа. Иначе дори на 01.01 имаше автобуси и ходихме до Рагуза. Но такава черна дупка, та мак да не работи никакъв транспорт, не съм очаквала. То на летището в Салерно има 10 таксита и ако човек чака рейс, а рейса не дойде , хич не знам какво се случва, ужас. А и не е близо за пеш.

@sasho_n2, избери си дали от Соренто към Салерно, или.обратно. Виж разписанието на автобусите, за да си направиш сметка. Ние сега бяхме за един уикенд, но кацнахме в Салерно , а обратно от Неапол. За 1 ден от Салерно (но хванахме рейса в 6.30 сутринта), отидохме до Позитано, там разгледахме (2 -3 часа стигат) после хванахме рейса наобратно до Амалфи, разгледахме там, после.рейса до Равело (не ми се коментира, единия не дойде, после дойде друг, шофьора каза,че е за Равело, ама пропусна да спомене, че е по ужасно обиколен път и вместо 5 км за 10.минути, мина 40 км.за над 1 час, ужас). След Равело ходихме пеш до Минори, после пеш до Майори, и от Майори хванахме рейса до Салерно. В 17.30 бяхме в града. Хипотетично, ако не ходиш пеш, може да разгледаш и Соренто. И от там, да подхванеш към Позитано и надолу,  а вечерта например да спиш в.Салерно, и на следващата сутрин с влака към Неапол. До Соренто влак няма, само рейс. Ако деня е по-дълъг, си става. Ние бяхме от тъмно до тъмно. Що се отнася до лодката, различно, и много красиво е изживяването, така че.може и това да избереш, но тогава плана трябва да ти е друг. Отнема повече време, но пък си е разкошно. Между другото, с тези полети до Салерно декември месец, всичките рейсове из.Амалфи бяха пълни с българи, които помнехме от самолета. Абе готино си е. 

Благодаря за съвета. Гледах тези дневни разходки и ми се сториха добър вариант по вода:  https://www.travelmar.it/en/amalfi-coast-tour-positano-and-amalfi-from-salerno . Не знам дали има други фирми, предлагащи подобна екскурзия. Относно автобустите от Салерно за Позитано и Амалфи - трябва ли да се купуват предварително билети или на място се вземат и от къде в Салерно тръгват? И от летището в Неапол има ли директен автобус за Салерно или трябва да отидем до гарата и от там с влака?

• Харесвам 1
Публикувано:

От Салерно спирката е пред гарата (това е 2 спирка), има и автогара , там е първата, но ние така и не ходихме до там. Билети се продават в табакерите, или на автогарата. Има и дневна карта за всички рейсове Соренто-Салерно. Ние си купихме такава, за да не се занимаваме да търсим билети за всяко градче. Картата в Салерно се купува или от автогарата, или ние си купихме от гарата отпред от една Табакерия. (Като застанеш с лице към гарата от дясната страна на входа). В сайта на автобусната компания има всички селс пойнт на билетите. В Соренто може и по-лесно да е, защото е по-малко градче. В Позитано табакерията за билети е на една от спирките (има я в гугъл мапс).

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, имам билети за Неапол другият петък. Кацаме в 15.30ч.   и се връщаме в неделя в 19ч. Може ли да ми кажете кой е най-удачният маршрут ? 

План 1 : Директно от летището до Салерно и нощувка там или в Амалфи и на следващият ден Равело, Позитано и нощувка в Соренто или обратно /  или през Неапол / транзит ..как е по спокойно спрямо връщането до летището около 17ч.

Или план 2:

Две нощувки в Соренто , като единият ден е до Капри и обратно в Соренто и на другия ден  от Позитано до Амалфи и обратно в Соренто

Или пък план 3:

От Неапол с ферибот до Капри и нощувка, а на другия ден по Амалфийското крайбрежие и къде ще е удобно за нощувка и лесно предвижване до летището в 17ч. 

Става въпрос за 31.01-02.02. 

Видях ,че вила Сан Микеле в Капри ще е затворена за посещение тогава.  Дали да не пропусна острова и с касво да го заменя?  Ще бъда с двама тинейджъра и не им е интересно нито Херкулан , нито Помпей. 

Или да си караме лежерно /без да бързаме от Соренто до Салерно

И последно, с 24 ч билет за 10 евро може да отида и да се върна от/до точка А ?

Идеята е за кратко да избягаме от зимата и студа в София

Благодаря  предварително! 🌸

• Харесвам 1
Публикувано:

От една страна Капри си заслужава да се види и без вилата. От друга, без да проверявам, една нощувка в Капри сигурно е двойно на такава в Соренто. Да имаш общо 2 нощувки и да ги правиш на различни места става само като си сам с една малка раничка, иначе ми е голяма досада. Та нощувайте на едно място.

Иначе,  Везувий?

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 2 часа, Илиана каза:

Здравейте, имам билети за Неапол другият петък. Кацаме в 15.30ч.   и се връщаме в неделя в 19ч. Може ли да ми кажете кой е най-удачният маршрут ? 

План 1 : Директно от летището до Салерно и нощувка там или в Амалфи и на следващият ден Равело, Позитано и нощувка в Соренто или обратно /  или през Неапол / транзит ..как е по спокойно спрямо връщането до летището около 17ч.

Или план 2:

Две нощувки в Соренто , като единият ден е до Капри и обратно в Соренто и на другия ден  от Позитано до Амалфи и обратно в Соренто

Или пък план 3:

От Неапол с ферибот до Капри и нощувка, а на другия ден по Амалфийското крайбрежие и къде ще е удобно за нощувка и лесно предвижване до летището в 17ч. 

Става въпрос за 31.01-02.02. 

Видях ,че вила Сан Микеле в Капри ще е затворена за посещение тогава.  Дали да не пропусна острова и с касво да го заменя?  Ще бъда с двама тинейджъра и не им е интересно нито Херкулан , нито Помпей. 

Или да си караме лежерно /без да бързаме от Соренто до Салерно

И последно, с 24 ч билет за 10 евро може да отида и да се върна от/до точка А ?

Идеята е за кратко да избягаме от зимата и студа в София

Благодаря  предварително! 🌸

От Салерно имаш бързи влакове за Неапол. Може предварително да си купиш билет и да си разчетеш времето преди полета. Така, че Салерно да е в края, според мен, а Соренто, Амалфи в началото.

• Харесвам 2
Публикувано:

Май хващате първа неделя в месеца. Така че ако въобще ще ходите в Неапол, бих посъветвала да изберете някой безплатен обект там преди обратния полет.

Аз ако съвсем нямам идея какво да видя, бих спала само в Амалфи, защото от там всичко по брега е на 1 автобус разстояние, а не 2. 

Много хубаво се получи при сестра ми това да отидат от Амалфи с автобус до Позитано в последния ден, а да се върнат чак до Салерно с ферибот и да видят целия огрян бряг преди полета си. Недостатък беше, че не отне им 1 ч и 20 Мин като в брошурата, а 2 ч както в сайта на Travelmar и щяха да си изпуснат полета на връщане :girl_hide:

https://www.travelmar.it/en/next-ferries-departures

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Май хващате първа неделя в месеца. Така че ако въобще ще ходите в Неапол, бих посъветвала да изберете някой безплатен обект там преди обратния полет.

Аз ако съвсем нямам идея какво да видя, бих спала само в Амалфи, защото от там всичко по брега е на 1 автобус разстояние, а не 2. 

Много хубаво се получи при сестра ми това да отидат от Амалфи с автобус до Позитано в последния ден, а да се върнат чак до Салерно с ферибот и да видят целия огрян бряг преди полета си. Недостатък беше, че не отне им 1 ч и 20 Мин като в брошурата, а 2 ч както в сайта на Travelmar и щяха да си изпуснат полета на връщане :girl_hide:

https://www.travelmar.it/en/next-ferries-departures

Благодаря за отговорите! Да , хващам първата неделя и предложих на момчетата да се възползваме с Помпей, но отказаха да гледат руини. Прочетох за твоя и им предложих Пътеката на боговете- трябвало 2 чифта обувки да си носели 😁 Та май изцяло програмата ще е Амалфийско крайбрежие с позициониране на едно място в Амалфи или в Соренто/ Салерно и да хвана бързия влак от Салерно в 16 ч ..

• Харесвам 1
Публикувано:

Не виждам смисъл от 24-часовия билет за 10€. Колко билета на ден ще ползвате?

Единичните са:

Амалфи/Равело - Салерно - 2.80€

Соренто - Позитано - 2.40€, а ако е до Амалфи - 2.80€

Влакът от Салерно до Неапол е 5€ и нещо, а 4€ и нещо е от Неапол до Соренто.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 38 минути , Илиана каза:

Благодаря за отговорите! Да , хващам първата неделя и предложих на момчетата да се възползваме с Помпей, но отказаха да гледат руини. Прочетох за твоя и им предложих Пътеката на боговете- трябвало 2 чифта обувки да си носели 😁 Та май изцяло програмата ще е Амалфийско крайбрежие с позициониране на едно място в Амалфи или в Соренто/ Салерно и да хвана бързия влак от Салерно в 16 ч ..

Ще очаквам разказа ти. Ние сме с подобна програма, като запазих двете нощувки в Салерно. Петък след кацане в Неапол мислим да хванем влака/автобуса от летището директно към Салерно и да го разгедаме. На следващия ден - обиколка до Алмалфи и Позитано с корабче ( по-горе баих писал за такива криузчета с по няколко часа във всяко от градчетата) или до Аламлфи, Позитано и Равело с автобус и прибиране отново в Салерно. Последния ден кратка разходка в центъра на Неапол и около обяд - автобуса за летището. 

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, Илиана каза:

Вземи от Позитано до Амалфи, или друга избрана отсечка, корабче. Брегът се вижда по-добре от водата. Аз изцяло бих се придвижвала по вода от Соренто до Амалфи, като направя стоп в Позитано.

• Харесвам 2
Публикувано:

Те тия корабчета не са без пари, а за трима човека си става цифра. Затова аз комбинирах с най-кратката отсечка Позитано-Амалфи - 10€ на човек. От автобуса също са драматични гледките, даже повече, ако си до прозореца от страната на брега.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 6 минути , ДиянаВ каза:

Те тия корабчета не са без пари, а за трима човека си става цифра. Затова аз комбинирах с най-кратката отсечка Позитано-Амалфи - 10€ на човек. От автобуса също са драматични гледките, даже повече, ако си до прозореца от страната на брега.

Донякъде да. И Позитано си е хубаво отгоре, по-добре да се стигне с автобус. Ама пък е 15 евро Позитано до Салерно вместо 10 до Амалфи и после автобус си е далавера при слънчево време. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Вижте прогнозата за времето, включително и за вълнение на морето възможно е корабчетата да не пътуват все пак сме зима

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 28 минути , Lindt каза:

Донякъде да. И Позитано си е хубаво отгоре, по-добре да се стигне с автобус. Ама пък е 15 евро Позитано до Салерно вместо 10 до Амалфи и после автобус си е далавера при слънчево време. 

Така е. Имах предвид, че от Соренто до Позитано/Амалфи е най-скъпо с корабче. А най си струва от Амалфи до Салерно, но трябва да се напасват и часове, защото през зимния период са много разредени.

Публикувано:

Благодаря ви много за съветите. :agree:

В крайна сметка реших да взема директния автобус за 13 евро от Летището направо до Соренто.

Реших и двете нощувки ще ги направим там , като в събота сутринта хващаме автобуса - разглеждане за по час Позитано, Амалфи- обяд , Равело и обратно в Соренто вечерта. Мисля, че в по това време на годината един ден ще е достатъчен предвид ,че повечето магазинчета ще са затворени. В неделя хващаме влака от Соренто до Херкулан/ ще се възползваме от безплатната неделя за посещение /  ще хапнем някъде следобедно и към 17 часа се отправяме към летището. Времето 14- 15 градуса и слънце . :curtsey:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Илиана каза:

Благодаря ви много за съветите. :agree:

В крайна сметка реших да взема директния автобус за 13 евро от Летището направо до Соренто.

Реших и двете нощувки ще ги направим там , като в събота сутринта хващаме автобуса - разглеждане за по час Позитано, Амалфи- обяд , Равело и обратно в Соренто вечерта. Мисля, че в по това време на годината един ден ще е достатъчен предвид ,че повечето магазинчета ще са затворени. В неделя хващаме влака от Соренто до Херкулан/ ще се възползваме от безплатната неделя за посещение /  ще хапнем някъде следобедно и към 17 часа се отправяме към летището. Времето 14- 15 градуса и слънце . :curtsey:

Само виж как е разписанието на автобусите. По спомен от някъде 14:00 до 16:30 нямаше такива до Равело. В краен случай може да хартиса и толкова🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Само виж как е разписанието на автобусите. По спомен от някъде 14:00 до 16:30 нямаше такива до Равело. В краен случай може да хартиса и толкова🙂

Ооо, ще започна от него тогава 🙂 Благодаря за съвета @ДиянаВ и описанието за цените на билетите 🍻  Също така реших за втория ден да взема 24 часовия общ  билет от 15 евро който включва 24 ч автобус  и  1 ферибот от Амалфи до Позитано например . Така от Соренто ще сляза в Амалфи, ще се прикача веднага за Равело/ разходка  и обратно в Амалфи. Оттам ще взема фери до Позитано в 15 часа и ще изчакам залеза от /втората/ спирка в Позитано за която писа . И към 18:30 да хвана обратно за Соренто и всичко това с  10 евровия билет. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , Илиана каза:

Ооо, ще започна от него тогава 🙂 Благодаря за съвета @ДиянаВ и описанието за цените на билетите 🍻  Също така реших за втория ден да взема 24 часовия общ  билет от 15 евро който включва 24 ч автобус  и  1 ферибот от Амалфи до Позитано например . Така от Соренто ще сляза в Амалфи, ще се прикача веднага за Равело/ разходка  и обратно в Амалфи. Оттам ще взема фери до Позитано в 15 часа и ще изчакам залеза от /втората/ спирка в Позитано за която писа . И към 18:30 да хвана обратно за Соренто и всичко това с  10 евровия билет. 

Щом толкова много отсечки ще правиш, ще избиеш 10€ билет. Денят вече взе да става осезаемо по-дълъг и можеш да ги вместиш с повече организация и експедитивност. Щом няма да ти мъркат децата😄. Моята този маршрут, разхвърлян в 2 дни омърмори, че много сме пътували, представям си, ако беше в един ден😂

• Смея се 1
Публикувано:
преди 6 часа, ДиянаВ каза:

Да, 36 евро/човек е корабчето и не е никак евтино. Наистина за двама, може и да с епрежали човек, но за трима си е доста.  Започвам да се замислям и аз за този комбиниран билет за автобус + един ферибот за 15 евро . Той от същото място ли се купува, както и билета за автобуса?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.