Прескочи до съдържание

Няколко дни около Неапол и поправителен във Ватикана

Lindt

Препоръчани мнения

Стълбите на Капри са нещото, което много, ама много ми хареса.   А слязох по тях на второто си ходене на острова. Капри е невероятно красиво. Дори да ти е омръзнало като четеш за него, очите ти не са го видели.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Rainy каза:

Не ходи в Италия - целият свят я знае, начело с Магеланци, няма ровене, няма дявол... :biggrin:

П.П. Обожавам Италия. 

П.П.П. Закачам се, прощавай. Амалфийското крайбрежие е магия. Да не ти пука от каквото и да е. Просто го изживейте. 

Не мога, и ние я обичаме. Бях си решила, че 2 месеца от живота ще ги прекарам там. И ми се виждаше амбициозно, трудно и отнемащо години.. Сега като гледам, 25 % от плана ще го изпълним тази година и трябва да си вдигна таргета. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , Тони каза:

Стълбите на Капри са нещото, което много, ама много ми хареса.  А слязох по тях на второто си ходене на острова. Капри е невероятно красиво. Дори да ти е омръзнало като четеш за него очите ти не са го видели.

И ти благодаря - ТИ ми разказа стъпка по стъпка какво да направя там. Уж просто, ама не съвсем. Благодаря ти! :wub:

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Сега от темата си припомних каква наслада за очите беше. Слизаш и гледаш и...една от най-хубавите гледки.

https://www.google.bg/search?q=phoenician+steps&client=ms-android-samsung&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwix3Zmhz7zZAhXHXhQKHdiLAy0Q_AUIESgB&biw=360&bih=560

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мон Сен Мишел и замъка-крепост на Иския са абсолютно несравняеми. По скалата 1-10 давам десятка на Мон Сен Мишел и двойка на ”италианеца”. На Иския е готино, ама през лятото и в ранна есен. В момента е тъпня, рано напролет също.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Или пробвайте да стигнете до Пестум като спите в Салерно, да речем. Не съм ходил, но ето ви един обект на ЮНЕСКО в Италия, който е сравнително малко посещаван от магеланците ;)

Връзка към коментар
преди 1 минута , iaia_mama каза:

Мон Сен Мишел и замъка-крепост на Иския са абсолютно несравняеми. По скалата 1-10 давам десятка на Мон Сен Мишел и двойка на ”италианеца”. На Иския е готино, ама през лятото и в ранна есен. В момента е тъпня, рано напролет също.

Благодарение на теб, цяла седмица си мълчах, четох любовен роман из околностите на Неапол и хихиках. За което специално ти благодаря, разбира се :) Даже научих няколко думи на италиански. 

Франция не е в близките ми планове, иначе не се съмнявам в очарованието й. И за там съм предвидила 2 месеца от живота си, но на по-късен етап,  около апогея във финансовото ни развитие.

И с какво Арагонският замък си е заслужил тази ниска оценка от теб? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Lindt каза:

Благодарение на теб, цяла седмица си мълчах, четох любовен роман из околностите на Неапол и хихиках. За което специално ти благодаря, разбира се :) Даже научих няколко думи на италиански. 

Франция не е в близките ми планове, иначе не се съмнявам в очарованието й. И за там съм предвидила 2 месеца от живота си, но на по-късен етап,  около апогея във финансовото ни развитие.

И с какво Арагонският замък си е заслужил тази ниска оценка от теб? 

Виж сега, огромна част от скъпите ми италиани, освен че са много готини хора, са и хора с невероятен усет и умения за изкуство, музика и архитектура. Обаче, според мен, те не могат да правят замъци. Може аз да съм в грешка, но на мен ми харесват замъците, които са като излезли от приказките на Братя Грим и Шарл Перо. Ами, Арагонският замък на Иския не е. След като съм видяла разни замъци в Англия, Шотландия и Ирландия, във Франция, Германия, Белгия, Чехия, Австрия...  ееми, много съжалявам, ама Кастело Арагонезе ми изглежда като дялан с мотика. Църквата Сан Пиетро на островчето е по-красива, според мен. Дори мостът, който свързва островчето с Иския е по-приятен. А подобни грозотии като Арагонезе-то са Кастел Нуово и Кастел дел'Ово в Наполи. Ще ги видите. Уверявам те - стигат ви!

Дворецът в Казерта е с по-добра архитектура, а отвътре си е вече съвсем по царски красив. И си струва да се види. Искам да кажа, че в тази част на Италия замъци или може би по-скоро са крепости, палацо-та, църкви и манастири, са някак си по-груби, по-грозни и не привличащи очите с външния си вид. Вътре нещата често пъти са коренно различни - особено църквите и палацо-тата - вътре са красоти, та красоти. Църквите, ако проявявате интерес, ще имате удоволствието да ги видите, относно палацо-тата - само ако има официален достъп. Има доста частни имоти-палацо на заможни хора, но обяснимо, достъп до тях няма. Имала съм възможността и удоволствието да посетя такива и съм оставала без думи - нова мода в Италия е да си разкрасяват богатите домове в неоренесансов стил - фрески, огледала, кристали, предмети на изкуството, включително антиквариати, но това е друга тема.

Връщам се на Иския. Вие си решавате, разбира се, къде да ходите и какво да правите, какво да видите, но аз не бих си губила времето с Иския сега. И не за един ден. На Иския, за да я видите, да й се насладите и да я оцените, са ви необходими поне 4-5 дни, а най-добре цяла седмица просто на почивка през септември, след 15-ти. Защото тогава времето е още доста топло, но не по августовски горещо, тълпите са доста оредели, защото децата вече са тръгнали на училище, бугенвилиите продължават да се стелят по оградите на ярки водопади, разноцветните зокуми продължават да ухаят омайно, на плажовете е широко и спокойно, водата е топла, денят е достатъчно дълъг. Ще имате време да се изкатерите от всички страни покрай замъка, да го обходите отвсякъде, ако ви е интересно, да разучите всички алеи около него, да обиколите малките градчета, да се нагледате на гледки, да се накиснете в термите, да слушате неаполитански песни на чаша вино на някоя тераса под звездите... Романтиката ви е в кърпа вързана :)
Идете вижте Капри сега - със сигурност ще го видите по-различен, отколкото си мислите, вследствие на прочетеното. Просто защото Капри е по-малък и може да се впише във времето ви сега. И си заслужава.

Сещам се в момента, щом казваш, че искаш нещо ново, различно и даже може би интересно, да се забуташ, да се почудиш и даже друг магеланец да не е бил там, нали нещо подобно спомена малко по-горе? Е, предлагам ти да отидете до Солфатара. Не знам, възможно е друг магеланец да е бил там, освен мен и евентуално вие после :)

Солфатара... е малко необичайно място. Това е плитък вулканичен кратер в едно от предградията на Наполи - Поцуоли. Апропо, Поцуоли е и родното място на София Лорен. Та, този кратер е осеян с кални басейнчета и фумароли (буквално "дупки, цепнатини" по земната кора), от които непрекъснато бълбука и бълва пара, серен пушек, кал, смърди на сяра и всякаква химия. Солфатара на италиански означава "земя от сяра" (сулфа и терра - от латински). Този кратер е, де факто, много малка част от мегавулкана Кампи Флегрей, който обхваща морското дъно на неаполския залив, Солфатара и Везувий. Според вулканолози и сеизмолози, Кампи Флегрей дреме и може да се събуди всеки момент, а ако изригне, това би означавало, всичко що се намира на юг от Алпите да изчезне от лицето на Земята, бррр... Да се надяваме, че става дума за геоложки миг, който трае хилядолетия. Солфатара последно е изригвал през 12-ти век. Твърди се, че на това място е обезглавен патронът на Наполи Сан Дженаро (Св. Януари).
Към края на миналата година Солфатара беше затворен временно заради нещастен случай, но вероятно през пролетта ще го отворят отново за посещение. Вътре трябва да се върви САМО ПО означените за целта пътеки и без никакви "волни изпълнения"!

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

Капри ми е едно от най-любимите места на тази земя! А особено ми хареса привечер като всички туристи си тръгнат(повечете са само за ден). Атмосферата е много приятна. Гледам, че по план в неделя ще бъдете на острова, тогава ще е празно привечер, повечето си тръгват в неделя...

Ние спахме 2 вечери там и са едни от най-добре изхарените пари за хотел. В Италия е трудно да случиш на хотел. :unsure:

Единственото разочорование беше Grotta Azzura. Много пари, много чакане и накрая 5 минути в пещерата.

Обиколка с корабче и разходки из острова препоръчвам с 2те ръце.

До Иския не сме стигнали, дано някой ден и до там отидем!

Връзка към коментар

И аз имам въпрос за моята програма откъм нощувки как ви се струва:

1. Късен полет до Неапол и нощувка там

2. Нощувка в Амалфи 

3. Нощувка в Позитано

4,5 Соренто

6,7 Капри

Още и програмата я обмислям, но ще споделям пак за мнения :)

Връзка към коментар

Кастел Нуово и Кастел дел'Ово са нормански доколкото помня, затова им е такъв стила. Te са си военни крепости, няма как да са като излезли от приказките.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Purple_clouds каза:

И аз имам въпрос за моята програма откъм нощувки как ви се струва:

1. Късен полет до Неапол и нощувка там

2. Нощувка в Амалфи 

3. Нощувка в Позитано

4,5 Соренто

6,7 Капри

Още и програмата я обмислям, но ще споделям пак за мнения :)

Как пътувате? Аз бих взела 2 нощувки в Амалфи. Да не кажа 4 в Соренто и от там с кола всичко в района. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , БраниB каза:

Как пътувате? Аз бих взела 2 нощувки в Амалфи. Да не кажа 4 в Соренто и от там с кола всичко в района. 

Ще пътуваме с градски транспорт. Не искаме да наемаме кола в района. Идеята е спокойно да разглеждаме всичко и да не бързаме за никъде, както и да усетим истинската атмосфера на крайбрежието. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Амалфи? 

В Амалфи освен катедралата и манастира няма друго интересно, а е скъпо. 

Позитано?

Да! Позитано е най-живописното градче по цялата Костиера Амалфитана. Също е скъпо, но има романтика в него, та дрънка! :)   По-добре две нощувки в Позитано, ако държите да сте там някъде. Но по-изгодни са цените на нощувките в градчетата около Соренто, а транспортът е добре уреден и разстоянията не са твърде големи.

Това беше за информация, вие си решавате :)  

Връзка към коментар

безумно грозна е Исхия, никой да не ходи

16708611_10154965347798180_3147290208950

но, да, няма как да се сравни с Мон Сен Мишел, различни са

в Неапол си намерете място с добър рейтинг за спане или до гарата или до пристанището

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Благодаря за помощта от всички. За жалост главата ми е много по-дебела от нормалното и отказва да се вслушва в препоръки :) 

Казерта не ни привлича. Ще ми е интересно да видя красиви вили с градини, да си представя да живея вътре или да пия капучино сред цветята. Но дворци не, не са ми нито интересни, нито уютни, не ме карат да мечтая.

Тъжната участ на пътуващия е да няма време за всичко, което му е интересно и трябва да избира и реже болезнено привлекателни парченца и да ги групира за друго посещение. Тази година заобикаляме Етна, Стромболи, Везувий, поради недостиг на време, а ме изкушават. Точно Сулфатара няма шансове да се включи в плановете ми. 

И така, моля за помощ в оптимизиране на придвижването: 

петък - тръгваме рано от Рим. Нощувката ни е в Bomerano и си мечтая да стигнем до обяд, да зарежем раниците, да минем пътеката на боговете, да се размотаем из Позитано и да се върнем в селцето си. Как да се придвижим най-бързо?

събота - планираме кръгова пътека от Амалфи или от Майори. Или от Равело. Не можем да си изберем все още.  Накрая пак ще си спим в Бомерано. 

неделя - натоварени с раничките, тръгваме към Капри. Запазила съм стая в Анакапри. До там има ли корабчета? Да си оставим поне багажа преди да почнем да се дивим на хубавия остров. 

понеделник - би трябвало да продължим разглеждането на Капри до следобед и след това да се отправим към Неапол. Въпросът с багажа все още е на дневен ред.

вторник - обикаляме Неапол до вечерта. Градът не ми харесва нито на снимка, нито като чета за него. Така че има всички възможности да ме изненада и да ми се покаже по-привлекателен на живо. Ако не ме ужаси, ще се качим до онази грозотия-замък, за да го видим и от високо. После отлитаме. 

При така създаден план нямаме никакво време да разглеждаме градчета, да се возим на лодки и да правим дълги почивки на чаша капучино по крайбрежието, освен ако не пропуснем Капри. Тогава можем да добавим дори Помпей. 

И така - мотаенето около Амалфи или из Капри е по-разнообразно? 

Връзка към коментар
В момента, bad kid каза:

Анакапри e на високата част на острова, отделно пристанище няма, слизате си на Марина гранде на Капри.

А около пристанището има ли къде да си оставим багажа? 

Връзка към коментар

не съм ползвал, но май  има :)

Is there a place to deposit luggage on Capri?
Yes, there is a baggage deposit in Marina Grande inside the souvenir shop opposite the pier. Make sure you ask their opening hours before leaving your bags.
https://www.capri.com/en/faq
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Според мен багажа си го оставете в Капри, а не на марината. Защото после няма да има  нужда да слизате пак там, за да го взимате.

Left Luggage - Capri, Via Acquaviva

http://www.capritourism.com/en/other-addresses

Качвате се на Капри, оставяте багажа, разглеждате спокойно целия район и после като решите да хващате автобусчето за Анакапри така или иначе ще се върнете пак там, до автогарата, за да се качите. Взимате багажа и се пренасяте в другия район. Оставяте часовете на другия ден за Анакапри и района, после взимате раниците, слизате по стълбите /евентуално/ и сте директно на пристанището.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм оставяла багаж на марината в Капри. Но предложението на @Тони е по-разумно. Завиждам за нощувката на острова, аз съм си я записала в листа за следващото ходене. А що се отнася за Неапол, въобще не го подценявай, градът е невероятен, ако подходиш към него без предубеждения. И моцарелата там я сънувам от време на време. :)

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

След около час стигаме в Неапол на централна гара и ще имаме около 3 часа преди да хванем лодка до Капри. Може ли идеи за маршрут от гарата до пристанището и къде да ядем моцарела? 

Вчера в Рим съумяхме да хапнем 4 пъти и да спрем 2 пъти за капучино между 37000 направени крачки, така че не се ограничавайте в разстоянията ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.