Прескочи до съдържание

Няколко дни около Неапол и поправителен във Ватикана

Lindt

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)
преди 24 минути , Светославов каза:

Lindt, по-горе сподели, че сте ходили от Амалфи до Майори. Само по шосето между тях ли вървяхте? Ако да, не беше ли шумно и неприятно заради трафика?

А за автобусите в направление Соренто-Амалфи, в един западен форум ги представят едва ли не като един от кръговете на Ада. Но за човек, ползвал софийския(за вас)/варненския(за нас) общ. транспорт, едва ли е толкова стресиращо :) 

Пък ти стискай палци и за нас за времето :), и ние летим на 12-ти за Неапол и като Ася на базов лагер в Соренто. 

Ние от Амалфи до Майори отидохме с бус сутринта. От там се отправихме към Минори по лимонената пътека. Не е за коли, само за човечета, сенчеста, ароматна и много спокойна. Почти нямаше хора по нея, добре маркирана е. След това питахме едни добри полицаи как да стигнем пеша до Равело и те ни избраха едно чудно стълбище. Пак не видяхме хора, но има и друга пътечка с повече гледки. Нашата не беше лоша, но аз съм по-ниска и не виждах много над дуварите. Равело много ни хареса и там се помотахме над час. Пихме и капучино след това. Не влязохме в градините на вила Руфало, защото имаше повече човеци, отколкото бяхме видели общо за деня. Взехме си бира и моцарела и се отправихме надолу по пешеходен път към Амалфи. Имаше възхитителни места по пътя ни и си направихме чудесен пикник. Накрая излязохме на улицата за коли до Атрани, но намерихме тунел за пешеходци до Амалфи. По самите улици не е толкова страшно също. 

Автобусите са много страшни за маниаци на тема организация като Жижо. Иначе вчера научихме, че като няма място в автобуса за всички, идва допълнителен. Ние спим над Амалфи и ако такова забавяне ни сполети и си изпуснем буса нагоре, трябва да си висим 2 часа до следващ. 

Не е некомфортно прав, но ако си минал 15 км стълби, си тъжен, че не можеш да седнеш 

Редактирано от Lindt
Връзка към коментар
преди 44 минути , Lindt каза:

Не, не говоря за пътуване от и до летище, а за придвижването между градчетата. Прекалено много хора чакаха едно бусче за Соренто. И от Соренто до Амалфи имаше правостоящи.

Лодките са добра идея. Днес имаше, предните дни заради бурното море не. 

Ще ви стискам палци за времето, важно е.

Защо не спите на някое островче, имаше доста приятни оферти за настаняване? И не ни се видя толкова скъпо в заведенията. 

Знаем, пътували сме, ще видим на място как е. Не ми се мъкне багаж, затова нощувките са на едно место. 

Връзка към коментар

Благодаря,

За транспорта до Бомерано някъде четох, че освен SITA , имало и SEA/SIА? бус  от Амалфи към Бомерано, който бил малко по-скъп, но по-удобен.

Дали е вярно...

Сега гледах метео.ит и вероятно на 15-ти може да има дъждец. Та ще съм благодарен препатили да споделят препоръки къде да се прекара дъждовен ден. 

Ася, и ние с благоверната сме в Соренто по това време с ежедневни скитания насам-натам без багаж. Та може да пием някъде по лимончело.

Връзка към коментар
преди 10 минути , Светославов каза:

Благодаря,

За транспорта до Бомерано някъде четох, че освен SITA , имало и SEA/SIА? бус  от Амалфи към Бомерано, който бил малко по-скъп, но по-удобен.

Дали е вярно...

Сега гледах метео.ит и вероятно на 15-ти може да има дъждец. Та ще съм благодарен препатили да споделят препоръки къде да се прекара дъждовен ден. 

Ася, и ние с благоверната сме в Соренто по това време с ежедневни скитания насам-натам без багаж. Та може да пием някъде по лимончело.

Става. Аз ще съм с дъщеря ми за една седмица, летим с полета на wizz на 12-и май

Връзка към коментар
  • 6 години по-късно ...
На 18.02.2018 г. в 18:45, master_of_germs каза:

Кампания АртеКард.

@master_of_germs, би ли споделил кои музеи посетихте и от кои бяхте най-впечатлени? 🙂

Почти съм сигурна, че някъде по темите съм срещала твое мнение, където даваш инфо за Касерта, обаче не мога да го открия. Имаш ли идея къде да го търся? И въпрос относно транспорта, който покрива картата. Как да тълкувам този текст:

Use of public transport is limited to reaching the places included in campania>artecard.

Ако си тръгнал към туристически обект всичко е ок, обаче ако просто пътуваш в района-нтцъ, не става?:huh:

И за тези посетили о.Прочида - заслужава ли си да се посети острова само за един ден, без нощувка?

Като съм тръгнала да питам- къде са местата в Неапол с най-красиви гледки към неаполския залив? :girl_smile:

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 39 минути , iMari каза:

@master_of_germs, би ли споделил кои музеи посетихте и от кои бяхте най-впечатлени? 🙂

Почти съм сигурна, че някъде по темите съм срещала твое мнение, където даваш инфо за Касерта, обаче не мога да го открия. Имаш ли идея къде да го търся? И въпрос относно транспорта, който покрива картата. Как да тълкувам този текст:

Use of public transport is limited to reaching the places included in campania>artecard.

Ако си тръгнал към туристически обект всичко е ок, обаче ако просто пътуваш в района-нтцъ, не става?:huh:

И за тези посетили о.Прочида - заслужава ли си да се посети острова само за един ден, без нощувка?

Като съм тръгнала да питам- къде са местата в Неапол с най-красиви гледки към неаполския залив? :girl_smile:

Procida само за един ден- не, не си заслужава,там се ходи на почивка и релакс,далеч от хаоса и масовия туризъм ,потопен в атмосфера,каквато другаде няма и еднодневните туристи не са на почит -няма музеи или атракции ,а истински живот,който е непознат за обитателите на циментовите джунгли,наречени градове.

Бях на Иския миналия месец,по-различен и определно по-туристически остров,южен темперамент със манталитета на Милано -тоест всичко е перфектно и точно,там има доста за гледане и обикаляне -на практика половината Германия бе там,както е от поколения.Cъс деца е идеално място,освен термалните извори и вода във всеки хотел,обслужването,качеството като цяло,храната където и да седнеш,приятните хора и т.н. са незабравим спомен ,а предприемаческия дух на местните е уникален - де да имаше в България поне една трета от тяхното желание и умение да развиват туризъм.

Връзка към коментар

Хвани си ферито до Соренто и ще видиш целия залив отблизо. Ще пътуваш с птички, ще се рееш  на воля. 15-16Е. Не знам за кое време ще си там, но аз правих и плаж  в Соренто, на минути от където пристига ферито.  На връщане може и с влака за Неапол за 4-5Е.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, iMari каза:

Прочида си е даже за половин ден. Но е доста красиво, цветно и италианско, с напълно прилични цени в заведенията. 

Виж Иския си беше направо грозновата и смайващо претъпкана през юли, но има хубави, екзотични градини и термалните комплекси също предразполагат към по-продължителен престой.

Mortella Gardens посетихме ние, прекрасни са, а през есента провеждат класически концерти там. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, iMari каза:

Почти съм сигурна, че някъде по темите съм срещала твое мнение, където даваш инфо за Касерта

Възможно е условията за ArteCard да са променени. Например,първия път, когато ходихме, автобусите по Амалфийското крайбрежие се включваха в картата, а втория път вече не.

Но не виждам как ще докажат, че не пътуваш към някой обект.

Картата си струва, когато посещаваш обекти и почнеш от по-скъпите. Защото първите два от тях ще са безплатни, после на половин цена.

Скъпите обекти са Помпей, Херкулан, Казерта, Археологическия музей в Неапол, Паестум... може би вилите в Равело, не съм гледал скоро цени.

Първия път бяхме за три дни. Първият ден Помпей и привечер отидохме в Соренто с късно прибиране в Неапол. Вторият ден Казерта, като билетът за Казерта включва и амфитеатъра и музея на гладиаторите в Капуа. Третия ден бяхме по Амалфийския бряг, като горе в Рравело духаше толкова пронизващ зимен бурен вятър, че хич и не слязохме от рейса а се върнахме към брега. 

Втория път бяхме за два дни в късен ноемврийски уикенд. Отидохме с влака до Паестум. Изсипва се страшен дъжд, но го прекарахме в музей четох, след като бяхме обиколили храмовете. Паестум сифе моя приумица. Понеже лятото в сицилия беше брутално жежко и е отказахме от Агридженто, то Паестум е най-подобното на Долината на храмовете.

Равело пак ни се размина. Искахме да се засечем там с една тумба магеланки за моминското парти на @Яничка😉

Ама по целия бряг валеше яко. Малко по-натам времето се проясни и в движение решихме да посетим Херкулан. Поне според мене, Помпей и Херкулан не трябва да са в едно пътуване, защото става пресищане. Но поотделно и двата много ми харесаха. Помпей е по-мащабен, но Херкулан е по-запазен. Вечерта в Неапол пак имаше буря. На другия ден разгледахме на половин цена кралския дворец в Неапол и си се пошматкахме. 

Иначе потвърждавам, че от Сант'Елмо е най-яката гледка 🙂

Много харесахме Казерта. Но все пак подобни дворци може да се видят и на други места. Докато Помпей е Херкулан са вероятно най-значимите обекти в историята на археологията и няма как да не ги класирам най-отгоре.

• Харесвам 7
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 15 часа, iMari каза:

Мари, аз бях на Прочида миналата година, точно за 1 ден без преспиване. Заслужава си много и е таман. Горещо препоръчвам. 

Обиколихме го целия пеш. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Lindt а ти описа ли го някъде юлския ви уикенд по-подробно след като мина? ако не, моля те, качи поне няколко снимки, много ще ми е интересно, догодина ми се иска и ние да идем до Иския :smile:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много благодаря на всички за отговорите!

@master_of_germs, на теб специално за изчерпателната информация. Трябва ли да се запазват предварително часове, например за Касерта и Херкулан и как става това с картата. Можеш ли да скипнеш опашката, ако има такава?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, iMari каза:

Много благодаря на всички за отговорите!

@master_of_germs, на теб специално за изчерпателната информация. Трябва ли да се запазват предварително часове, например за Касерта и Херкулан и как става това с картата. Можеш ли да скипнеш опашката, ако има такава?

Нямам такъв спомен. И двата обекта са достатъчно големи, за да не се блъскаш в други туристи. Огромният туристопоток е в Помпей, ама пък и мащабът на Помпей го позволява. Със сигурност си резервирахме предварително влизането в двореца в Неапол (тоест, от предната вечер, понеже на място решавахме всичко), но тогава беще ковидно време и имаше ограничения за броя туристи в даден часови интервал. Заряди това не можахме да си резервираме влизане в археологическия музей.  А за Сан Северо (него картата не го включва) беше месия невъзможна да резервирам поне за няколко дни напред. Но тогава беше пандемия, едва ли съм най-надеждният източник на информация към момента...

А кога ще ходиш, че нещо и ние се замислихме дали да не потретим тая есен. 😉

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Другата седмица. С бонусите от експидия картата е почти Free, сигурно си мернал темата. 🙂

А и още нещо - нали може да си избираш кои музеи да са ти безплатни при маркиране на каратта. В смисъл да посетиш първо няколко с редуцирана цена, а за най-накрая да оставиш тези с безплатно посещение?

• Харесвам 2
  • Шок 1
Връзка към коментар
На 15.09.2024 г. в 9:31, antea каза:

@Lindt а ти описа ли го някъде юлския ви уикенд по-подробно след като мина? ако не, моля те, качи поне няколко снимки, много ще ми е интересно, догодина ми се иска и ние да идем до Иския :smile:

Случайно го открих. Ще го прочета довечера🙂

Само че е за май😂, е на мен ми върши работа😉

Редактирано от ДиянаВ
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , ДиянаВ каза:

Случайно го открих. Ще го прочета довечера🙂

Само че е за май😂, е на мен ми върши работа😉

То пък един май... Дъжд, студ, мраз 😄

Ама може там да сложа снимки от Иския и Прочида.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Тази година щяха да ходят лятно струва ми се. И на мен ми е интересно как е за лятна почивка, щото на Исхия съм ходил само Коледно от пристанището до замъка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще се включа в тази тема с моята кратка програма около Неапол, защото първо харесвам Марти и Живко и второ поводът за пътуването е също рожден ден - моят 😛. Не ми е толкова до празнуването му, а по-скоро до пътуването за някъде🙂

Взех билети до Неапол, 8-10 ноември, съответно с Уиз в петък сутринта и Раян в неделя следобед. Резервирала съм и двете нощувки в Соренто и Равело.

Удълженият уикенд, отчитайки ранното стъмване през ноември, си го представям така:

Петък:

- кацане в Неапол в 11:30, автобус до града и без престой влак до Соренто.

Накъде из темите бях срещнала емоционален коментар на @Argentique за влака Неапол - Соренто, но така и не разбрах какво има предвид🙂 Ако може, да ме просвети в скрития подтекст.

- разходка и нощувка в Соренто.

Събота:

- с автобуси до Позитано, Амалфи и Равело. Може и с корабче между Позитано и Амалфи. Засега видях само фери от Соренто за Позитано и цената от 22€, умножена по 3, не ми се нрави.

За Равело с автобус или шатъл е по-добре и има ли значение за по-бързото стигане?

- нощувка в Равело

Неделя:

- сутрешна разходка из градчето и слизане пеша до Минори

- от Минори до Салерно с автобус или корабче

По принцип ме устройва цената на корабчетата на Travelmar, но все още нямат заложени билети и часове за 10.11

travelmar.it

Къде, в кой участък, е най-живописен за съзерцаване от море Амалфийския бряг?

- от Салерно до Неапол с някакъв транспорт и обратен полет в 17:00.

Приемам всякакви предложения за красиви места, транспорт, храна и разни магелански комбинации🙂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Накъде из темите бях срещнала емоционален коментар на @Argentique за влака Неапол - Соренто, но така и не разбрах какво има предвид🙂 Ако може, да ме просвети в скрития подтекст.

:biggrin: Влакът прилича на раздрънкано метро с твърди седалки, нашаркан с графити. Пътниците също са интересни. :wink:
Да провериш коя му е в момента първата спирка, помня, че преди беше Порта Нолана, а след това Гарибалди, но в петък по обяд ще има места и от Гарибалди.
Билет от каса сме купували, около 3-4€ и гледай да не ти продадат двойно по-скъп, уж експрес. Гарата и тя е трагична около коловозите. :biggrin:

От летището има директен автобус до Соренто: https://www.curreriviaggi.it/en/naples-airport-shuttle

В момента е 13€, потърси за други фирми в нета, ако искаш директно. Билет с Алибус летище-гара беше 5€ миналата година, има едни градски автобуси по-встрани, но не отиват на гарата, а към центъра.
За кръчми си свали приложение The Fork, предлага заведения с 20-50% намаление на храната, напитките не се броят. Всичко това съм писала някъде из този форум, но не помня къде.

Заведения в Соренто: тук и не само съм чела отзиви за Trattoria Da Emilia на Марина Гранде, дето София Лорен много я харесвала, но аз не съм сядала. Но в едноименния бар Nonna Emilia (под чаршафите на снимката долу) сме пили следобедно кафе.

12.JPG.dca845c06c758444da67851fe3fc56c8.JPG

Кафенцето :biggrin:

13.jpg.38b5cccd0f96f292cde65cb8aa381042.jpg

На Марина Гранде непременно да се отиде. Ако успееш по залез – още по-добре. И на Марина Пикола (където са фериботите) също, но там са съвсем скъпарски заведения.

DSC_2270.JPG.6ce3c3373c22adb76ce571a320240f06.JPG

Може и на малкото кейче да се седне за по едно

image.jpeg.9b40159b6e9c68b4dbf8ac1f0bb1f31e.jpeg

(това е от друго ходене :biggrin:)

Кръчма в Соренто, извън център и туристически глупости: 

Преди се казваше по друг начин, но гледам сега същият собственик се хили по снимките. Има едно дърво с банкноти на бара, ако видиш 2 лв - да знаеш, че са мои. :biggrin:
Цените – ниски като за града, ама пак си виж.

Събота:

- с автобуси до Позитано, Амалфи и Равело.

От предния ден да се провери откъде тръгва автобусът и по възможност да се купи билет. И ние бяхме в събота (март) и хващахме автобус малко след осем и пак имаше хора (сядайте отдясно).

Преди спирката беше тук https://www.google.com/maps/place/Sita+sud/@40.626116,14.3797534,20z/data=!4m10!3m9!1s0x133b9900674ee69d:0x6e442857d1386eb4!5m3!1s2024-09-19!4m1!1i2!8m2!3d40.6261394!4d14.3797208!16s%2Fg%2F11vxm8zrb8?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Макар в гугъл друго да пишеше. То и билети уж на гарата трябваше да се продават, но ги купихме в един близък бар от бармана: https://www.google.com/maps/@40.6264483,14.3795031,3a,75y,273.61h,88.97t/data=!3m6!1e1!3m4!1suBFJVtoH-yz-gsq2hsd55A!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

За Равело с автобус или шатъл

От Амалфи има автобус, важното е там в калабалъка да го намерите. Разписанията ги има... някъде, може би тук: https://www.sorrentoinsider.com/en/sorrento-to-positano-bus-schedule

Къде, в кой участък, е най-живописен за съзерцаване от море Амалфийския бряг?

На безброй места от баир или море. По незнайни пътеки. В Позитано. В автобуса с отворена уста. :biggrin: В Равело вила Руфоло: https://www.google.com/maps/place/Panorama+Amalfi+Coast/@40.6490129,14.6120862,18.75z/data=!4m10!3m9!1s0x133b95756babf863:0x4a649a5931fc86a8!5m3!1s2024-09-19!4m1!1i2!8m2!3d40.64925!4d14.6134!16s%2Fg%2F12609j9sp?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
В другата не сме били, че беше затворена – Чимброне, но две вили са ми множко за един ден.
https://www.google.com/maps/place/Villa+Cimbrone+Gardens/@40.6421579,14.6089148,18.67z/data=!4m22!1m11!3m10!1s0x133b95756babf863:0x4a649a5931fc86a8!2sPanorama+Amalfi+Coast!5m3!1s2024-09-19!4m1!1i2!8m2!3d40.64925!4d14.6134!16s%2Fg%2F12609j9sp!3m9!1s0x133b95a71626f779:0xb8807a31cefe71d7!5m3!1s2024-09-19!4m1!1i2!8m2!3d40.6421978!4d14.6101307!16s%2Fg%2F11bwn4w5bp?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Ако има време, идете до Виетри сул Маре (с шарената керамика), по път ви е в последния ден. Не съм била, но искам. Салерно-Неапол – влак.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Argentique каза:

:biggrin: Влакът прилича на раздрънкано метро с твърди седалки, нашаркан с графити. Пътниците също са интересни. :wink:
Да провериш коя му е в момента първата спирка, помня, че преди беше Порта Нолана, а след това Гарибалди, но в петък по обяд ще има места и от Гарибалди.
Билет от каса сме купували, около 3-4€ и гледай да не ти продадат двойно по-скъп, уж експрес. Гарата и тя е трагична около коловозите. :biggrin:

От летището има директен автобус до Соренто: https://www.curreriviaggi.it/en/naples-airport-shuttle

В момента е 13€, потърси за други фирми в нета, ако искаш директно. Билет с Алибус летище-гара беше 5€ миналата година, има едни градски автобуси по-встрани, но не отиват на гарата, а към центъра.
За кръчми си свали приложение The Fork, предлага заведения с 20-50% намаление на храната, напитките не се броят. Всичко това съм писала някъде из този форум, но не помня къде.

Заведения в Соренто: тук и не само съм чела отзиви за Trattoria Da Emilia на Марина Гранде, дето София Лорен много я харесвала, но аз не съм сядала. Но в едноименния бар Nonna Emilia (под чаршафите на снимката долу) сме пили следобедно кафе.

12.JPG.dca845c06c758444da67851fe3fc56c8.JPG

Кафенцето :biggrin:

13.jpg.38b5cccd0f96f292cde65cb8aa381042.jpg

На Марина Гранде непременно да се отиде. Ако успееш по залез – още по-добре. И на Марина Пикола (където са фериботите) също, но там са съвсем скъпарски заведения.

DSC_2270.JPG.6ce3c3373c22adb76ce571a320240f06.JPG

Може и на малкото кейче да се седне за по едно

image.jpeg.9b40159b6e9c68b4dbf8ac1f0bb1f31e.jpeg

(това е от друго ходене :biggrin:)

Кръчма в Соренто, извън център и туристически глупости: 

Преди се казваше по друг начин, но гледам сега същият собственик се хили по снимките. Има едно дърво с банкноти на бара, ако видиш 2 лв - да знаеш, че са мои. :biggrin:
Цените – ниски като за града, ама пак си виж.

От предния ден да се провери откъде тръгва автобусът и по възможност да се купи билет. И ние бяхме в събота (март) и хващахме автобус малко след осем и пак имаше хора (сядайте отдясно).

Преди спирката беше тук https://www.google.com/maps/place/Sita+sud/@40.626116,14.3797534,20z/data=!4m10!3m9!1s0x133b9900674ee69d:0x6e442857d1386eb4!5m3!1s2024-09-19!4m1!1i2!8m2!3d40.6261394!4d14.3797208!16s%2Fg%2F11vxm8zrb8?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Макар в гугъл друго да пишеше. То и билети уж на гарата трябваше да се продават, но ги купихме в един близък бар от бармана: https://www.google.com/maps/@40.6264483,14.3795031,3a,75y,273.61h,88.97t/data=!3m6!1e1!3m4!1suBFJVtoH-yz-gsq2hsd55A!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

От Амалфи има автобус, важното е там в калабалъка да го намерите. Разписанията ги има... някъде, може би тук: https://www.sorrentoinsider.com/en/sorrento-to-positano-bus-schedule

На безброй места от баир или море. По незнайни пътеки. В Позитано. В автобуса с отворена уста. :biggrin: В Равело вила Руфоло: https://www.google.com/maps/place/Panorama+Amalfi+Coast/@40.6490129,14.6120862,18.75z/data=!4m10!3m9!1s0x133b95756babf863:0x4a649a5931fc86a8!5m3!1s2024-09-19!4m1!1i2!8m2!3d40.64925!4d14.6134!16s%2Fg%2F12609j9sp?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
В другата не сме били, че беше затворена – Чимброне, но две вили са ми множко за един ден.
https://www.google.com/maps/place/Villa+Cimbrone+Gardens/@40.6421579,14.6089148,18.67z/data=!4m22!1m11!3m10!1s0x133b95756babf863:0x4a649a5931fc86a8!2sPanorama+Amalfi+Coast!5m3!1s2024-09-19!4m1!1i2!8m2!3d40.64925!4d14.6134!16s%2Fg%2F12609j9sp!3m9!1s0x133b95a71626f779:0xb8807a31cefe71d7!5m3!1s2024-09-19!4m1!1i2!8m2!3d40.6421978!4d14.6101307!16s%2Fg%2F11bwn4w5bp?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Ако има време, идете до Виетри сул Маре (с шарената керамика), по път ви е в последния ден. Не съм била, но искам. Салерно-Неапол – влак.

Огромно благодаря за полезните насоки😘 Направо се размечтах😍

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@ДиянаВ , ако искаш гледка, ама ГЛЕДКА над целия Неаполски залив, към Капри, Иския, Везувий и всичките градчета под него, както и целият полуостров Амалфитана, намери час - два време да се качиш с лифта на Монте Фаито. Долната станция на лифта е непосредствено до гарата на Кастеламаре ди Стабия, малката гара, т.е. тази през която минава влакът за Соренто. Понеже има и друга по-голяма гара, но влакът за Соренто не минава през нея, там минават влаковете към Салерно и надолу, на юг. От горната станция на лифта имаш ходене 650м по една алея/пътека (червената линия на картата). Лифтът работи от 10 до 17ч, кабинката тръгва през 20 мин, а билетът беше около 7-8€ двупосочно. Мисля, че има опция и за комбиниран билет на малко по-ниска цена - в едната посока с лифта, в другата - с автобуса, който обикаля наоколо.
Снимката е от интернет за илюстрация на част от панорамата, която се вижда от Монте Фаито, но не е моя, тъй като не съм си вкъщи в момента и няма как да кача от моите снимки.

Napoli 2.png

Napoli3.png

Napoli 4.jpg

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

@ДиянаВ, давай вече картинките, че гледам билети и не мога да взема решение 😄

Основната причина предполагам е, че ние хванахме супер криво време един май и никакви песни не е пяла душата ми от морските гледки в Амалфи. 

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Включвам се към темата, защото реших през юни да дам втори шанс на Неапол и да видя и Казерта.

Дано Неапол не мирише като първия път, а и си зная урока да не минавам за по-пряко през "маалата" им!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lindt каза:

Основната причина предполагам е, че ние хванахме супер криво време един май и никакви песни не е пяла душата ми от морските гледки в Амалфи. 

Там единственият проблем за моите възприятия е облачното време, дъжд не ме е валял чак, но половината ми снимки от Капри са сивкави и не будят възторг. 
Все пак е по-добре така

26.jpg.24304d951ebf36719ee4162b72389458.jpg
(сутрин от автобус)

Отколкото така

56.JPG.2de18fd88d4369587276da3570b39f09.JPG

(следобед от ръка)

25.jpg.b68ffa9e9285d09ff00d7fb09ed808fb.jpg

36.JPG.c6731c7a89d96efe7f658f753e507bed.JPG

Снимките са от последния уикенд на март. Спахме в Соренто, а сутрин, като отворихме вратите, навън ухаеше на ботаническа градина (неопределена миризма на цветя, срещана и в Мадейра по улиците).

В туристическото Амалфи за първи път ми харесаха ньоки. Не обичам съчетанието на тесто с картофи и дотогава бях яла само готови ньоки от супермаркетите, приготвени от мен или друг. И точно самите ньоки ми бяха гадни и съответно не си поръчвах никъде в Италия. Ама тук нещо се реших.
Великолепно съчетание на ньоки със сьомга и шамфъстък. Чиниите - песен!

53.jpg.caa3ce921f5b0db77b67081f0fbb399d.jpg

Първото ми соло пътуване се случи по ковид по схемата събота вечер-понеделник рано сутрин с нощувки в Неапол (не знам с какъв акъл) и една цяла неделя в Соренто. Тогава имаше елемент на ограничаване на пътуванията, преодоляването на който ми носеше радост неописуема, но и самата неделя ми се получи над очакванията. На 22.11. имаше някаква коледна украса в Соренто, +18.

DSC_1950.JPG.2d77aaa1e4a0b3827cd450af2ee45798.JPG

DSC_1952.JPG.0e6396aa1027cefc3b1331e557b9b45e.JPG

DSC_1924.JPG.f405bdbc9cc25a1a61dd6590151d5477.JPG

DSC_1983.JPG.19bc6bac3a6fc1931fb430c5f436d119.JPG

В задния двор на тази сграда имаше ухайна портокалова градинка, озвучавана с италиански мелодии

DSC_2007.JPG.44445b71b97c389b97f2c63824fe942c.JPG

DSC_2201.JPG.999500a389623a990adf8d372d5be778.JPG

Вероятно трябва да се почне с ритуали за прогонване на облаците над Италия още сега? :wink:

Защо ли чета такива теми въобще, сега и на мен ми се приходи. :biggrin:

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.