Tobleron Публикувано: 21 февруари, 2018 Публикувано: 21 февруари, 2018 Приятели, добра вечер ! Изчетох всички теми, носещи заряда на Париж в себе си и остават няколко дни до момента, в който и аз и моето малко хобитче ще посетим този град за една тридневна туристическа разходка, породена от едни евтини самолетни билети. Но имам нужда от съвсем мъничкооо подкрепа и съвет. Накратко: ей този петък ще направим кацане на Буве предиобедно, последвано от шатъл до града /за който си купих вече онлайн билети и ги принтирах/ и ще последва настаняване в хотел Ибис, който се пада в 19th ARR, на Avenue Jean Jaurès. Знам, че не е много близо до основните туристически точки, но така се получи. За нас остава безкрайното удоволствие да се возим на градски транспорт, в търсене на следните места: Айф.кула, НотрДам, Трим.арка, Сакре Кьор, Бастилията, Монпарнас и лодките по Сена. Чуденето ми е следното: имам четири дена престой - петък, събота, неделя и понеделник трябва да съм 10ч на летището Буве. За тези дни, при положение, че няма да влизам в разни центрове на културата и музеи, какви билети да взема - пас за 3 дена+индивидуални билети за понеделник; карнет от 10 билета, или нещо на Мобилис ? Прокрадва ми се евентуално и една идея за посещение на Версай в неделята, тъй като го дават леко слънчево за този студен месец февруари, но ще изчакам и ваш съвет, дали по това време си заслужава едно ходене до там с дете ? Сърдечно ви желая приятна вечер !
Роца Публикувано: 21 февруари, 2018 Публикувано: 21 февруари, 2018 Щом смятате да ползвате градски транспорт за придвижване между забележителностите, може би ще е по-добре да вземете някоя карта. Ако смятате да ползвате метро само сутрин и вечер пре излизане/прибиране в хотела, може и да ви стигне и по карне на човек. Ако отидете до Версай, ще ви трябват отделни билети... Карне ще ви е изгодно, ако имате по две пътувания на човек на ден. Напр. петък - 1 билет от Порт Майо до хотела, 1 билет за отиване към първите набелязани посещения, един билет за връщане в хотела. Събота и неделя, поне по още 2 билета на ден - вече сте използвали 9тте и ви остава един за понеделник сутрин от хотела до Порт Майо (1 карне от 10 билета за 14,90 евро). Карта Мобилис за зони 1-2 е 7,50 евро на ден и ще ви позволи по-голяма свобода на придвижването. А ако вземете зони 1-4 за 12,40 в единия от дните, ще може не само да ползвате целия транспорт, но и да стигнете до Версай. Картата Paris Visite за зони 1-3 и за 3 дни (26,65 евро) става изгодна само когато предвидените пътувания в рамките на града ще надвишат еквивалента на 2 карнета, или искате да посетите някои от забележителностите, за които дава намаления. Може да направите така - за единия (или два) от дните да вземете дневна карта Мобилис, а за другите - да ползвате карне - при пристигане и заминаване, например. Колко е голямо хобитчето? 2
Tobleron Публикувано: 21 февруари, 2018 Автор Публикувано: 21 февруари, 2018 Хобитчето е на 6г, 6м и 4 дена. Обича да ходи до един момент, после внезапно и ненадейно обявява пълен бойкот и настоява за нов баща и политическо убежище Започва да се очертава план за покупка на карта, наистина, по ваш прекрасен съвет. Имате ли представа, слизайки от шатъла на Порт Маьо, на това кръгово, дали има някъде продавачи на такива билети/карти или предполагам, че това става някъде вътре, културно по самите метростанции. 1
Роца Публикувано: 21 февруари, 2018 Публикувано: 21 февруари, 2018 Тогава за хобитчето ще трябват детски билети (на половин цена). За съжаление, няма детски Мобилис, но има детска карта Paris Visite, която струва 13,30 евро за 3 дни за зони 1-3. Билети се купуват в метростанцията, на входа, преди да влезете за линиите. Има автомати, на които може да платите с карта и гишета с човек, където може да платите или с карта, или в брой. Внимавайте, обаче, че преди време там се навъртаха измамници - опитват се да ви продадат "неползвано" карне, по-евтино, понеже си уж заминават, а съм им останали билети след посещението на Париж - не се връзвайте, понеже карнето е или фалшиво, или невалидно :). Те обикновено не са в метростанцията, а причакват още отвън. Не съм сигурна дали на хобитчето ще му е интересен Версай - голямо, цветно и с много хора. Може би повече ще му хареса да потича из градините, но може би на си заслужава да биете път дотам само за това...
Tobleron Публикувано: 21 февруари, 2018 Автор Публикувано: 21 февруари, 2018 Прекрасно! Вече имам увереността и за транспортирането и билетите. Планът ми за Нейно Височество е още първият от трите дни да види кулата на Айфел, защото странно, но й е мечта; това, съчетано с разходка в района и прибиране за вечеря. Вторият ден планувам кулата Монпарнас и забележителностите в района + лодка по Сена. Третият ден се колебая за Версай, но по-скоро ако е хубаво времето, ще отидем там + на връщане следобед пак малко забележителности. И понеделник, в 8.30 ще трябва да съм на летище Буве за наобратно. Хубавото е, че сега прочетох, че работното време на метрото е от 05.30, което ще ме улесни откъм придвижване до спирката на шатъла в Порт Майо. Колкото и да четох за някакви интересни детски атракциони, изключая моментално Дисни, не намерих нищо интересно като за нея, затова ще разчитам на парковете с люлки. Ако някой има някакви идеи за разнообразие, бих се радвал да сподели.
Mary Публикувано: 22 февруари, 2018 Публикувано: 22 февруари, 2018 преди 5 часа, Tobleron каза: Имате ли представа, слизайки от шатъла на Порт Маьо, на това кръгово, дали има някъде продавачи на такива билети/карти или предполагам, че това става някъде вътре, културно по самите метростанции. Вътре в метростанцията има гише за билети. Не на всички метростанции има такива гишета. Ако знаете какви билети ще ви трябват за всички дни, можете да ги купите наведнъж.
Роца Публикувано: 22 февруари, 2018 Публикувано: 22 февруари, 2018 преди 8 часа, Tobleron каза: Колкото и да четох за някакви интересни детски атракциони, изключая моментално Дисни, не намерих нищо интересно като за нея, затова ще разчитам на парковете с люлки. Ако някой има някакви идеи за разнообразие, бих се радвал да сподели. На няколко места в Париж - до кулата Монпарнас, до Айфеловата кула, до Сакре кьор и пред Кметството (Hôtel de ville) има едни големи въртележки, с дизайн напомнящ 1900 година: Тази на Монпарнас, ако не ме лъже паметта, е най-изгодна в ценово отношение. Може да й хареса на госпожицата. Иначе в повечето паркове и градини има малък детски кът с люлки (или без) и разни пързалки и катерушки. В по-големите (до Айфеловата кула, в Люксембургската градина), има и по-големи и добре оборудвани детски кътове, но са платени. 1
Tobleron Публикувано: 22 февруари, 2018 Автор Публикувано: 22 февруари, 2018 Точно в целта ! Истински принцески въртележки ! Мерси !
Фил Публикувано: 22 февруари, 2018 Публикувано: 22 февруари, 2018 (редактирано) преди 13 часа, Tobleron каза: Прокрадва ми се евентуално и една идея за посещение на Версай в неделята, тъй като го дават леко слънчево за този студен месец февруари, но ще изчакам и ваш съвет, дали по това време си заслужава едно ходене до там с дете ? преди 11 часа, Tobleron каза: Третият ден се колебая за Версай, но по-скоро ако е хубаво времето, ще отидем там + на връщане следобед пак малко забележителности. преди 12 часа, Роца каза: Не съм сигурна дали на хобитчето ще му е интересен Версай - голямо, цветно и с много хора. Може би повече ще му хареса да потича из градините, но може би на си заслужава да биете път дотам само за това... Имай предвид, че без включено "Skip the line", чакането за влизане в Двореца е на огромна опашка и може да отнеме часове. И също това " + връщане следобед пак малко забележителности." е малко утопично - Версай практически си отнема цял ден, а и е уморително, освен ако не се посетят само градините, което също е възможно, но пък като е отишъл човек до там ... Редактирано 22 февруари, 2018 от Фичо 2
Tobleron Публикувано: 1 март, 2018 Автор Публикувано: 1 март, 2018 Да си кажа: Да, ние се прибрахме ! Никога не съм се радвал толкова на майка България. Нашата скромна уж разходка се превърна с малък Джурасик парк, но се прибрахме. Днес, утре да се съвзема и ще опиша всичко полезно и интересно. 1
Мон Публикувано: 1 март, 2018 Публикувано: 1 март, 2018 Тъкмо щях да пиша за разходка в Париж с две хобитчета и ти се обади, че си се прибрал. Ще чета за разходката ви. От твоят план, ние миналата година през април не успяхме да видим Версай и се лишихме от корабче по Сена, защото беше края на април и температура около +13гр.Лееко валежно от време на време. Другото,което нас обстоятелствата принудиха беше използване на Аир Франс, а не Уиз.Но така е било писано и успяхме да видим Дисниленд и да си обещаем, че повече там няма да ходим.
Tobleron Публикувано: 1 март, 2018 Автор Публикувано: 1 март, 2018 Проблемът беше при нас беше, че намазахме от зимната промоция на Уиз "Пътувай с нелетящ самолет"...но само да се наспя... 1
Tobleron Публикувано: 2 март, 2018 Автор Публикувано: 2 март, 2018 (редактирано) Добро утро, уважаеми любители на град Париж Наспани сме тотално и вече можем да дадем мини-отчет по темата: /предварително се извинявам за транкрипцията на някои имена, които ги пиша, както ги чувам/ Ден първи Като начало излетяхме безпроблемно от летище София, оставяйки зад нас слънце и топлина. Кацайки обедно на летище Буве, първото впечатление беше ураганният, ледено-пронизващ вятър, който ни обдуха още на пистата. Самото Буве - малко, скромно е непретенциозно летищно навесче, от което бързо се отправихме към стоящите наблизо шатъл-рейсчета. Излизайки от летището, те се намират право пред теб и леко вдясно зад една ограда, но трябва човек да се нареди на опашката, която много бързо се стапя, тъй като шатълчета фърчат едно след друго. ----- След час вече бяхме в Париж, на спирка Порт Майо. Оттам се наредихме на една опашчица за билетчета и бързо се уредихме с тридневни карти за целият градски транспорт. Следва потъване в безкрайните лабиринти на метролиниите и не след дълго вече бяхме пред хотела ни. Самият хотел Ibis напълно удовлетвори нашите нужди. Евтина, но европейски чиста стая, топла, сапун, хавлии, душ кабина - супер доволни останахме. Препоръчвам го, особено след като говорих с други български пътешественици, които бяха спали в други хотели на далеч по-високи цени и далеч по-ужасни условия /Хипо-нещо си беше названието/. Оставихме багажа, право на метрото и директно към Сакр-кьор. И както каза дълбокоуважаваната Роца - точно в ляво преди стълбите към църквата - виенска въртележка с кончета и принцески каляски. Вдясно детска пързалка и катерушка. Идеално място за временна почивка. --------------------------------------------- Последва разходка из църквата, като ми направи впечатление сравнително многото хора, които просто седяха на стъпалата и се наслаждаваха на гледката на ширналият се в краката им Париж. Опитах се да склоня за една разходка до The Top на църквата, но срещнах учтив детски отказ и отново слязохме към въртележката. За справка: билетчето за 5 минути въртене е 2 евро, като продават и сувенири на добра цена. Пускайки се надолу по водещата улица, видях гледка, забравена от мен за изминалите 20 години, а именно - играчите на скрито топче...бяха на всеки 3 метра...:) След Сакр-кьор, с метрото се оказахме точно в градината на Лувъра. Бях задал спирка "Тримфална арка" и начертах един маршрут, обаче се оказа, че те са две Арки, и така случайно се оказахме пред Арката в Лувъра. Тя е по-малка, но също красива. За съжаление, слънцето изчезна и силният и смразяващ вятър постепенно превзе нашите тела и умове, поради което ние свихме знамената и се прибрахме към хотела. Втори ден Ден, който специално съм заделил за Версай. Късно ставане, пазаруване от местната пекарна на закуска и оттам метро - спирка Ла Дефенс и оттам Transilien L посока Versailles - Rive Droite. Отново навигаторът ни даде бърз и коректен маршрут, така че бързо стигнахме до малката гаричка за 40мин. Обръщам внимание, че навсякъде на гарата има ясни указателни табели за ориентиране по търсеният транспорт. Отделно на самият под има поставени насочващи лепенки, така че лесно се стига. Но обръщам внимание, че картата за градски транспорт не важи за извънградските райони, затова си купихме отделни билетчета от информационният-продажбен център, в дъното на гарата Ла Дефонс. Останалите гишета само информират съвсем любезно и заверят разни местни хартийки. И не спирам да повтарям: Напук на цялата информация за локалният френски шовинизъм - абсолютно всички французи, с които имах диалог и питане /близо 20 човека/, говореха повече от прекрасен английски ! От 20 годишен, негър продавач, до 60-годишен разпределител в метрото ! Респект наистина ! Та, да се върна на спирка Версай. Слязохме обедно от влака, излязохме на уличката, излязохме на улицата, вляво и нагоре. Бързо се стига до Place de Armees, един голям павиран площад, понастоящем паркинг на туристически автобуси. И хоп - уникален късмет !!! Заради уникално силният и студен, пронизващ френски вятър - опашката наброяваше точно 100 човека. И минахме точно за 22 мин от нареждането, до влизането през входа. Един съвет - нямате ли предварителни билети, бързо се изстрелвате вляво към сградата на снимката, има знамеце с надпис "Билети", през това време друг да чака на опашката. Има много хора, които пропускат този факт, и стигайки до края, учтиво биват върнати отначало. Затова - първо билети, и после голямата опашка. За самият Версай - все сам си преценява. Красиво, Богато, орнаменти, картини, хубаво, но лично за мен, напълно отговарящо като за крайградска резиденция. Вероятно правя аналогия с Кралският дворец в Мадрид, където наистина се прехласнах. Залата с Огледалата най-ми хареса. Последва излизане към Градините на Версай. И тук вече оцених напълно неподходящото време за посещение на такъв вид забележителности. Моля ви, не посещайвайте Версай зимно време. Жестока загуба за сетивата. Статуите бяха покрити, дърветата бяха без листа, времето беше ледено-студено, въпреки това красотата стоеше някак си загатната: Откриващият се пред погледа Гранд Канал е великолепен, подредбата на храсти и дървета е повече от перфектна, замисъла на целия парк е страхотен. Малките слънчеви лъчи и спиращият от време на време вятър, ни дадоха допълнителни сили и ние се насочихме към "Малкият трианон" или т.нар. Le domaine de Maria Antoanette, включващ малки езерца и микро-селище от онова време. Заслужаваше да се види. Смрачи се, погледнах часовника - бяхме от 7 часа в двореца. Беше време да се оттеглим обратно, тъй като парка работи до 19ч и затова с ускорена крачка излязохме от него и се запътихме обратно към гарата. Предвид ужасителният студен вятър, от гарата, директно в хотела. ДЕН ТРЕТИ Бонжур, трети, последен цял ден в Париж - времето беше учудващо топло, вятъра понамаляваше на моменти, но си си беше февруарско. Демек - студ. Не успяхме предварително да си купим билети онлайн за Айфеловата кула, нямаше и такива за качване до върха за месец напред, така че - Първа спирка - Триумфалната Арка /оригинал/. Тук търсихме споменатото магазинче за по-евтини сувенири, но не можахме да го открием. Влизахме в тунела за Арката, излизахме, въртяхме се по кръговото около Арката, не успяхме и се отказахме. Оттам Шанзелизее, където открихме една сладкарничка Charles Traiteurs- бях обещал много фрески макарони, но всъщност опитахме еклери и едни странни неща, които изглеждаха като захаросани оранжеви конци в кръгче. Отново разходка и временна спирка в едно кафе за по кроасан с горещ шоколад. Вече понасъбрали топлина и с отпочинали крака, решихме да кажем "Баста" на придвижването по метро и взехме градските рейсчета. ГугълМапса ни насочи към подходящата спирка и дружно се отправихме към основната и заветна цел - Кулата на мосю Айфел Небето синьо. Нито грам облак. Слънце печеше. Подухваше вледеняващ вятър, но нищо не можеше да спре нашия устрем. Придвидливо разглеждаме Кулата извън загражденията, в посока на Марсово поле. Не беше особено пълно с хора, тук-таме черни продавачи на сувенири и приятна светлина за дневни снимки. След кратка разходка и много снимки под различни ъгли, стойки и пози, намерихме най-най изгодното място за нас, откъдето да купим сувенири. Точно в края на Марсово поле има бус-павилион, откъдето куличките-ключодържатели се продаваха по 0.30цента за 10 парчета. На останалите места вървяха от 0.50 и нагоре, като разликата беше, че тук бяха метални, а на другите места бяха пластмаса: В интерес на истината и за любителите на Париж, които са с деца, като мен в този момент - то заставайки в края на Марсово поле и поглеждайки към Айфеловата кула, то веднага в ляво има прекрасен мини-парк с катерушки, разделен на две - за деца до 3г. и за такива до 12г. Супер добре беше, като идея и разнообразие. Финито за сега с Кулата и последва разходка в посока към Люксембургските градини. Разкошен парк, с едно голямо езерце, където можеш да си наемеш малка дървена лодка и я пускаш в езерото. Тези лодки, благодарение на продължаващият бушуващ френски вятър, пореха вълните на езерцето като моторници и беше много забавно. Финито и на Градините и оттам към Пантеона. От Пантеона в няколко малки катедрали с органи, които разгледахме. За справка: в парижките катедрали, да знаете, че са със собствено вътрешно отопление, вградено в пода и излъчващо гореща топлина. Приличахме малко на гаврошчета, защото разглеждахме вътрешността на църквата именно стоейки върху тези решетки, ама какво да се прави....при средна скорост на вятъра тези дни от 21 км/ч, това беше едно разумно спасение. След църквите, една разходка до моста Понт Ньоф, снимка за спомен преди да ни е издухало и оттам поглеждайки часовника и виждайки, че е 19ч - бързо и като за последно в Нотр Дам. Вътре страхотен орган свиреше тържествен марш, хората се прегръщаха един друг, а някакъв отец с висок ранг и голяма пръчка в ръка, обикаляше миряните и те смирено ядяха някакви бисквити от ръцета на придружителите му. Задължително си взехме паметна монетка от намиращият се вътре апарат за споменни монети и след приключване на месата, излязохме окрилени, стоплени и обнадеждени сред френското общество. Като за финал дадохме една последна разходка до нощния Лувър /външна част/ и оттам се върнахме с рейс /май беше 72 или 27/ до Айфеловата кула. И....воалаааа.....мега-гига-ултра късмет ! Часът бе 21,00. Температура на въздуха -6. Вятър при скорост 19км/ч. Опашката пред касите на кулата беше цифром и словом 28 човека на три гишета. УХАААА Ослушах се дали има въобще билети за достъп. По принцип казаха, че има до ниво 2. Пред мен едно семейство попита дали има билети до върха, продавачката кимна утвърдително и аз нямах избор. Ще се ходи до върха. Наредихме се чинно, и си зачакахме на студа.....но билети за Върха взехме ! Да споделям преживяването надали е уместно - уникално е, и си заслужаваше и парите и късмета ! Останахме адски доволни - бяхме на върха ! Нощен Париж грееше под нас при ясно вечерно небе и лека луна. Накрая финито Айфел - рейс и нощно метро до хотела. Подготовка за ранно отпътуване към летище Буве. Стягане на багаж и заспиване. Оревоар Парис, оревоар красив град ! ДЕН Четвърти - Извън Програмата Рано сутринта. Събудих се от кашлицата на детето. Явно беше простинало. Щастливо напуснахме хотела и съгласно съветите във форума тук, относно маршрута и натоварването на пътищата рано сутрин в Париж, решихме да вземем два часа по-рано Шатъла до Буве. Речено-сторено. Два часа по-рано сме на спирка Порт Майо. И какво виждаме...паркинга празен !!!! Абсолютно нито един шатъл-рейс. Зиро !!! Попитах на гишето един сънен француз с дрехи на фирмата - той ми каза - Сори, ноу шатъл ту дъ Буве фор йор флайт ! Трябвало да дойда 3 часа преди полета, а не два часа и половина. За сведение на всички - ако пътувате през Буве, задължително предварително проверете разписанието на шатълите !!!! Иначе рискувате да сте Зироу и да се окажете в моето положение, да си търся такси до Буве. Да, такси. 145 евро. Порт Майо - Буве. Воала! Дадох ги, че бях с детето. И защото гонихме самолет. Нямаше как. Пристигайки навреме, се оказа, че самолетът закъснява, а малко по-късно се оказа, че е от тези, които въобще не излетяха. Накратко: наземният персонал се оказаха пълни ташунгери. Предложиха три варианта: полет Буве-Скопие следващата вечер, с престой в хотел, или полет след 7 дена, но при поемане само на 48 часа хотел или връщане на парите. Поисках протокол. Казаха ми - ще го получите онлайн. Мамка ви. Температура на детето: 38 градуса. Едни големи, влажни очи, знаете какво е, за тези които имат такива същества. За тези, които все още нямат - да кажа- двойно шибана ситуация. Имах лекарства, но това полево покритие, наречено Буве, беше толкова УЖАСНО студено, че всяка изминала минута, увеличаваше кашлицата и температурата. Следва телефон и функция "Обади се на приятел" - намерих познат на познат и той съобразно обстановката потегли веднага да ни спасява. Действие - шатъл на обратно. От гишето на шатъла казаха, че при канселиран полет, шатъла обратно е безплатен. Отново спирка Порт Майо. Приятелят ни посрещна и ни отведе до временното убежище, където закрепихме положението с температурата и местните аптеки. Жана Дарк да дава здраве и любов на българите в Париж ! Закърпихме положението до сряда, откъдето с невероятна любов се качихме на България Еър и си дойдохме в родината си. Сега, по една добре позната традиция - нали знаете, следва дело и претенции към Уиз Еър за обещетение. Но там - друга тема. Полезни съвети: - ако не сте силно платежоспособни, предпочетете хотел Ибис Бъджет, въпреки, че е в 19 район. На осем спирки от центъра с метрото. 3 нощувки - 130 евро през боукинга. - не ходете зимно време в Париж, много е студено и този вятър е ужасителен. - супер страшно много ми помогна наличието на интернет ориентатори, под формата на гугъл мапс, хир мап и приложението за Парижкото метро - задължително си носете зарядна батерия за гсм. - казвайте на всички ваши познати, че имат права при пътуване и че имат и право на обещетение после. Половината опашка не знаеше, и се наложи на групи да се разяснява, как и къде да водят искове в търсене на нарушените си права. - ако летите през Буве, гледайте разписанието на Шатълите. Те са съотносими към всеки полет специфично. п.с. Цял ден писах това послание. Извинете за правописните грешки, ако ги има. Редактирано 2 март, 2018 от Tobleron 12 1
Роца Публикувано: 2 март, 2018 Публикувано: 2 март, 2018 Благодаря за отзивите и впечатленията! Надявам се, че малката е по-добре В интерес на истината, уцелихте невероятно студено време, необичайно за сезона. Обикновено в края на февруари температурите са поне с 10 градуса по-високи..
marble_beach Публикувано: 24 февруари, 2020 Публикувано: 24 февруари, 2020 Здравейте, От 6 до 9.03 ще сме семейно в Париж с госпожица на 8 години. Кацаме на Боуве в 19.00. Хотела ни в близост до кулата Монпарнас, но предполагам няма да имаме време да я посетим още същата вечер. А на 9.03 полета ни е от 19.25 . Предполагам че най - късно около 14,00 трябва да се качим на шатъла? Какво бихте ни препоръчали като място за посещение извън известните туристически места ? Били сме в Париж за 2 дни преди 10 години през април . Посетихме Айфеловата, Версай, Сакре Кьор, Сена, Нотердам, Шанзилизе. Сега ще отделим задължително време на Айфеловата и Монтмантър. Откъде другаде има хубава гледка към града ? Може би ще посетим и Нотердам. Но какво още ? Обикновено посещаваме природонаучен музей или зоологическа градина. Прогнозата за времето е около 10 градуса. Малко се "наплаших" от коментара за ледения вятър, защото и от спомените ми преди 10 години също беше доста студено. Препоръчайте ми красиви места за разходка, дори във мрачно време? Спомените ми за Париж са че е доста "сив" град. Освен това понеже екскурзията е инцидентна, ще се помъчим да е и по - бюджетна. Ще съм благодарна и на всякакви препоръки относно места за хранене, като през повечето време обикаляме и хапваме "на крак", но един път на ден сядаме на ресторант 🙂
marble_beach Публикувано: 24 февруари, 2020 Публикувано: 24 февруари, 2020 Забравих да попитам и къде може да послушаме улични музиканти ? 🙂
Роца Публикувано: 24 февруари, 2020 Публикувано: 24 февруари, 2020 Започвам с отговорите, макар и разбъркано 🙂 - Природонаучен музей има - https://www.mnhn.fr/en - и има доста интересни неща. Става за посещение и при лошо време. До самия музей има и парк/градина, където също може да се разходите. Дори и зимно време има малко цветя в нея (както и в другите паркове в града). - В Зоологическата градина не съм ходила от 100 години, наскоро я обновиха, но не съм сигурна, че бих я наредила сред интересните места за посещение в Париж. Още повече, че е малко извън града. Ако си падате по аквариуми, може да хвърлте поглед на този до Айфеловата кула, може да ви се стори интересен за посещение: https://www.cineaqua.com/ Но ако сте ходили в някои от по-големите европейски такива, може и да ви разочарова. - красиви места за разходка дори и в мрачно време - бих сложила парковете и градините. Дори и през зимата има вечнозелена растителност, дори и малко цветя. Също така, понеже последните седмици времето беше доста меко за сезона, дори магнолиите в градината Тюйлери до Лувъра вече са цъфнали (2 седмици предварително). - Нотр Дам - все още е затворена за посещения, като дори и площадът пред нея и паркът зад нея са затворени (или поне бяха преди 2-3 седмици). А около самата постройка има издигнати бариери и стени, на които има снимки от пожара. Така че, не разчитайте да я видите отблизо. - места за гледки отвисоко към града, мисля, че бях дала няколко в Пътеводителя за Париж. С уточнението, че вече кафенето на универсалния магазин Printemps е затворено, но хубава гледка има от покрива на съседния Galleries Lafayette (даже е и безплатна 🙂 ). - улични музиканти има често пред Сакре кьор, както и до центъра Помпиду. Но няма "установено" място, където да сте сигурни, че ще ги намерите. 2
marble_beach Публикувано: 25 февруари, 2020 Публикувано: 25 февруари, 2020 Благодаря ви 🙂 а предложение за по нестандартни атракции? Във виена например посетихме 3D музей.. И какво бихте ни препоръчали откъм френска кухня и места за хапване?
Роца Публикувано: 27 февруари, 2020 Публикувано: 27 февруари, 2020 За по-нестарндартни атракции, на първо четене се сещам за: - градчето на науката и технологиите - имат интересни неща, особено за деца, но не съм сигурна дали е много добре адаптирано за неговорещи френски: http://www.cite-sciences.fr/en/home/ - Atelier des lumières - бивша леярна (ако не ме лъже паметта), в момента в него организират "дигитални" експозиции, където се потапяш в някои от най-известните шедьоври. Имаше за Климт и ван Гог (страхотни!), тази година, наред са импресионистите: https://www.atelier-lumieres.com/ Що се отнася до френската кухня, там е силно индивидуално. Аз живея тук над 20 години, но още не съм опитвала такива емблематични местни ястия като охлюви, или жабешки бутчета 🙂 . В тази тема съм обобщила някои основи на френската кухня, прегледайте какво може да си харесате: За места за хапване, проверете в закованата тема в подфорума, има някои идеи. Също така, зависи и от бюджета ви, понеже в Париж се намират всякакви места, като кухня и цени 🙂 . 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега