Прескочи до съдържание

Пътуване с влак във Великобритания - цени и трикове

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, опитам се да направя маршрут до Единбургския замък, но Гугъл мапс ми дава спирка, която не намирам при търсене в посочените тук сайтове. Вероятно аз бъркам нещо. Моля за малко помощ с локацията на най-близката жп спирка до замъка.

Публикувано:
преди 30 минути , Monster каза:

Здравейте, опитам се да направя маршрут до Единбургския замък, но Гугъл мапс ми дава спирка, която не намирам при търсене в посочените тук сайтове. Вероятно аз бъркам нещо. Моля за малко помощ с локацията на най-близката жп спирка до замъка.

А от къде пътувате?

Edinburgh Waverley е гара и определено е доста близо...

Публикувано:

Да, аз тази спирка я намерих, но не откривам фирмата, която я обслужва. Например при търсене на маршрут в https://www.nationalrail.co.uk/ тази спирка не излиза.

Пътуваме от Престън и апартаментът, който наех е на 0,5 мили от гарата, та смятам да пътуваме основно с влакове насам-натам.

Става ли да си купя просто билет до Единбург, без значение спирката?

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Много хубава тема, полезна информация има в нея!

Ще си задавам тук въпросите. 🙂

Аз чак сега откривам, че между летище Станстед и Кеймбридж има директен влак за без пари, който пътува само 30мин.

image.png.8e1e4e77bb301305ddd9cee51d377483.png

Само че постоянно излизат съобщения за възможни ремонти не само от Станстед, но и от Лондон до Кеймбридж. В този случай вместо влак, пътуванията се осъществяват с автобуси или пък с влак, но с няколко прекачвания, което е доста неудобно. Как мога предварително да знам в какъв период са планирани ремонтните дейности. Скриншота е от сайта на Greateranglia, не виждам да има подробно инфо. На сайта на другия оператор по линията Темзалинк може да се проверява дата по дата, но не и за цял период. Има ли такъв сайт, в който да дават инфо, че в даден период по дадена линия ще се извършват ремонти.

Публикувано:
преди 2 часа, iMari каза:

Има ли такъв сайт, в който да дават инфо, че в даден период по дадена линия ще се извършват ремонти.

Не, тъй-като има адски много линии и гари, обаче на официалния сайт на National Rail (асоциацията на компаниите опериращи влакове в Англия, Уелс и Шотландия) има страница със статус на планираните инженерни дейности, която показва информация за цялата мрежа на страната за избраните дати. Също така, Trainline (компания за продажба на билети) имат страница със всички дейности разделени по оператори и по дати ето тук, та ако се проверяват и двете, би трябвало информацията да е достатъчна.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

В добавка, обикновено планираните инженерни дейности гледат да ги провеждат уикендите и празниците (тогава пътуват по-малко хора). Наскоро писах в една друга тема, че по Коледа се очаква сериозно затваряне на гари и ще са засегнати и влаковете към/от летищата.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Djgeorgie, @searus, благодаря ви за информацията!

То чак е плашещо като видиш накуп мащаба на ремонтите. 😁

Съжалявам за тъпите въпроси, но как става извозването с автобуси, заместващи влаковете. Пред гарата те чака автобус в часа на влака, предполагам? А ако имаш прекачване, първото превозно средство закъснее, а билета ти не е флексибъл, позволяват ли ти да се качиш на следващ влак/автобус?

Публикувано:
преди 3 часа, iMari каза:

@Djgeorgie, @searus, благодаря ви за информацията!

То чак е плашещо като видиш накуп мащаба на ремонтите. 😁

Съжалявам за тъпите въпроси, но как става извозването с автобуси, заместващи влаковете. Пред гарата те чака автобус в часа на влака, предполагам? А ако имаш прекачване, първото превозно средство закъснее, а билета ти не е флексибъл, позволяват ли ти да се качиш на следващ влак/автобус?

Не съм сигурна как е организацията по големите гари в централен Лондон, но определено ще има персонал, който да упътва, и е най-добре да се пита на място (а обикновено има и табели, стига да не ги пропусне човек). Случвало ми се е само извън Лондон, на Саутхамптън например чакаха поне 5 човека в светлоотразителни жилетки и съобщаваха на всеки втори преминаващ накъде да отиде, за да хване автобуса. Там беше само по едно трасе и беше лесно, не мога (и не искам) да си представя какво би било ако цяла централна гара бъде затворена 🤣 В конкретния случай между Станстед и Кеймбридж не би трябвало да е много трудно да си намериш автобуса, давай смело. По последния ти въпрос, досега не ми се е случвало изобщо да ми търсят билет за заместващ автобус, защото обикновено е лудница и въобще не им се занимава, наясно са, че достатъчно неудобства причиняват. Така или иначе ако е по тяхна причина закъснението, разбира се, че може да се качиш на следващия автобус/влак.

• Благодаря 1
Публикувано:

Ясно, тенкс!

Като спомена Саутхамптън ме подсети да питам - Брайтън има ли смисъл да се посещава в хладния период октомври - май? 🙂

Опитвам се да си намеря интересни маршрути, по които да ползвам картата на National Rail, която успях да взема за без пари. 💸 😊

Публикувано:

На мен Брайтън по всяко време си ми харесва 😁 Особено ако уцелиш сух ден, че вятърът носи дъжда хоризонтално (а си повява) 😉 Може в комбинация с Lewes, приятно градче на баир.

Кажи сега за колко дни и какво предпочиташ, градско, селско, шопинг 😉 Само не става за горско и полско по това време, освен ако не си мазохист и нямаш гумени ботуши до бедрата 🤣

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, searus каза:

Кажи сега за колко дни и какво предпочиташ, градско, селско, шопинг

Значи всичко предпочитам, "градско, селско и шопинг" много добре ме характеризират. 😅

Ще ми се за повече дни, но веротно ще трябва да се вместя в уикенда. 🙂

Взех Network Rail card и приемам всякакви идеи за мрежата на South East Network, че и извън нея. Картата може да се ползва от 4 човека, че и с 4 деца, така че маршрути от всякакъв характер, за всеки вкус са добре дошли.

Това Lewes е много яко.😘

Всъщност идеята за Кеймбридж и Брайтън ми дойде, защото са близо и на един жп маршрут с две от летищата, до които има полети от София. Съответно Станстед и Гетуик. А и след полет 3-4 часа, хич не ми се пътува още часове до крайната дестинация. Ако имаш идея за такъв маршрут и от Лутън ще съм много благодарна. 😉

Публикувано:

От Лутън директен влак само по оста север -юг (през Лондон), мисля... Като гледам и оттам може до Брайтън, но е над 2 часа пътят. Предполагам, че става дума за уикенда 9-10 ноември? Защото гледам, че предния уикенд има малко огньове в Lewes 😉 А в Брайтън винаги може да се скрие човек от лошото време в някой вехтошоп (то си е туристическа атракция, поне този в North Laine) или в нормален шопинг център, или в Кралския павилион (пък сигурно има и музеи за всеки вкус)☺️ А тази жп карта не е ли за 1 година валидна? Или може и месечна/седмична?

Между другото, ако ходиш до Брайтън/Люис, когато купуваш билет, избери примерно от Гатуик до Брайтън през Люис, така ще ти излезе много по-евтино, особено като вземеш "flexible" билет. Можеш да си прекъсваш пътя, да слезеш в Люис, да го разгледаш, после да се качиш на друг влак за Брайтън и билетът ти ще важи (същото важи за всяка гара по пътя). Прилагам скрийншот за яснота (аз ползвам Split my fare, а не Trainline)

Screenshot_20241001-164950.png.a587adcba8f701c616d35c22cc4eb11c.png

Screenshot_20241001-164934.png.43a0ba4306304b8288ce655bb76e94fb.png

В избрания случайно уикенд явно има ремонтни дейности и отново е с автобус участъка Люис-Брайтън, не съм гледала за ноември.

• Харесвам 4
Публикувано:

Да,да, за една година е, приемам предложения и за по-топло време. 🙂

Попитах за зимния период, защото нали трябва да я активирам в следващите 6 месеца. 

преди 45 минути , searus каза:

има малко огньове в Lewes

Какви малко огньове, то тия са чисти пиромани. 😃  Благодаря, определено интересно предложение.

Не, все още нямам нищо конкретно, но да, това е възможен уикенд.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 56 минути , searus каза:

Между другото, ако ходиш до Брайтън/Люис, когато купуваш билет, избери примерно от Гатуик до Брайтън през Люис

О, много ти благодаря за тази идея. 👍Точно такива "хакове" са ми от полза, че и без това трудно се ориентирам в цялата им транспортна система. 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 часа, iMari каза:

Да,да, за една година е, приемам предложения и за по-топло време. 🙂

Предлагам на първо време Rye, с отбивка в Хейстингс 😁 От Гатуик е 1 час и 51 минути с прекачване на Hampden Park, не е толкова кратко, но си заслужава в някои по-топли и дълги дни. Хейстингс е приятно за разходка в старата част (плюс West hill/East hill за гледки, вторият дори с фуникуляр), след което се продължава към Рай (за мен лично едно от най-красивите градчета в ОК). Цената след бърз поглед е 13.45 / 21.75 с картата ти, уикенд цена (връщане на същия или на следващия ден съответно). Ако е по-дълъг уикендът, може и разходка до Camber Sands с автобус (20 мин).

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Осени ме още един маршрут 😁 Пак от Гатуик (този район ми е по-познат, от Станстед не съм наясно с връзките много-много), има директни влакове до Guildford (43-46 минути), а из Съри винаги може да се разтъпче човек (самият Гилдфорд е приятно място също). Уикенд цена 10-тина паунда за дневен трип, с нощувка обаче става почти двойно.

• Благодаря 1
Публикувано:

правилно ли схващам, че ако си взема такъв билет за влак - Off Peak за събота или неделя

image.png.b9b1d45eda2e1770e2faa46ea04a8c29.png

ми позволява пътуване във всички часове за деня и не се съобразявам кой влак да гоня, защото уикендът си е Off Peak поначало?

от https://www.nationalrail.co.uk/tickets-railcards-and-offers/ticket-types/off-peak-and-super-off-peak-tickets/

Times you can use Off-Peak and Super Off-Peak tickets

In general, Off-Peak hours begin at 09:30 from Monday to Friday in cities and large towns, and at 09:00 everywhere else. If your train is scheduled to depart after this time in the morning, you can usually travel with an Off-Peak ticket, although evening restrictions may apply. Weekends and bank holidays are Off-Peak all day. If an Off-Peak or Super Off-Peak ticket is valid for your journey, journey planners will make them available to purchase. The details of the trains that you can catch and the times that you can travel will depend on the journey you are making, and will be made available when you buy your ticket. Off-Peak and Super Off-Peak tickets will have a Restriction Code that tells you when it is valid for your journey. You can search for your Restriction Code using our Ticket Validity Finder tool.

Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

правилно ли схващам, че ако си взема такъв билет за влак - Off Peak за събота или неделя

image.png.b9b1d45eda2e1770e2faa46ea04a8c29.png

ми позволява пътуване във всички часове за деня и не се съобразявам кой влак да гоня, защото уикендът си е Off Peak поначало?

от https://www.nationalrail.co.uk/tickets-railcards-and-offers/ticket-types/off-peak-and-super-off-peak-tickets/

Times you can use Off-Peak and Super Off-Peak tickets

In general, Off-Peak hours begin at 09:30 from Monday to Friday in cities and large towns, and at 09:00 everywhere else. If your train is scheduled to depart after this time in the morning, you can usually travel with an Off-Peak ticket, although evening restrictions may apply. Weekends and bank holidays are Off-Peak all day. If an Off-Peak or Super Off-Peak ticket is valid for your journey, journey planners will make them available to purchase. The details of the trains that you can catch and the times that you can travel will depend on the journey you are making, and will be made available when you buy your ticket. Off-Peak and Super Off-Peak tickets will have a Restriction Code that tells you when it is valid for your journey. You can search for your Restriction Code using our Ticket Validity Finder tool.

По принцип да, но въпреки това може да има ограничения, например да не важи за минаване през лондонските "терминали" (централни гари) или да важи само за определена ЖП компания (напр. само Thameslink, или само Southern). Когато купуваш билета, трябва да са изписани някъде тези условия. Ето на мен каква разбивка ми пращат като купувам онлайн (и при покупката мога да го видя):

1. Not valid for travel via (changing trains or passing through) London Terminals.

2. Valid only for travel on Thameslink services.

Друг билет:

1. Not valid for travel via (changing trains or passing through) London Terminals.

2. Travel is allowed via any permitted route.

What if things go wrong?

1. As you’re using flexible ticket(s) for your journey, you are not tied to a specific train.

2. In normal circumstances, you must travel in accordance with the company, route and time restrictions detailed above, as well as ensuring that your train(s) call at all stations where you change from one ticket to the next. However, if cancelled or delayed trains cause you to miss a connection, you are advised to ask a member of staff; in exceptional circumstances staff may endorse your ticket for travel on alternative routes.

• Харесвам 1
Публикувано:

благодаря ти, @searus :smile:

рестрикциите, които виждам са тези, дали го прави валиден за влаковете във всички часове през уикенда - билетът е за Лутън летище - St Pancras, нещо запетайките ме объркват след Not valid on any train

Цитат

Restrictions

Applicable Days

Saturday to Sunday & Public Holidays

Saturdays, Sundays and Bank Holidays

Outward Travel

Not valid on any train, Mondays to Fridays (except Bank Holidays)

Return Travel

Not valid on any train, Mondays to Friday (except Bank Holidays

Публикувано:

Това просто означава, че не е валиден от понеделник до петък въпросният билет, освен ако не е банк холидей, който е винаги в понеделник ☺️

Публикувано:

а и допълнително ме обърква, че в сайта на Thameslink ми дава като валидни всички влакове за деня, а през eastmidlandsrailway - които са реално операторът на влака, виждам само 4 влака в рамките на половин час, и не мога да скролвам за повече

всъщност този билет е кръстен Super Off peak и е по-евтин от обикновения Off peak

егати сложната система, а още не съм почнала да мисля как се търси съответния влак на който да се метна :grin: какво да гледам на таблото евентуално?

Публикувано:

Важи и за Thameslink, и за East Midlands, щом не са написали изрично, че има рестрикция. Ти от кой Лутън го търсиш, от летището предполагам? С връщане ли? 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.