Прескочи до съдържание

Пътуване с влак във Великобритания - цени и трикове

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

а и допълнително ме обърква, че в сайта на Thameslink ми дава като валидни всички влакове за деня, а през eastmidlandsrailway - които са реално операторът на влака, виждам само 4 влака в рамките на половин час, и не мога да скролвам за повече

всъщност този билет е кръстен Super Off peak и е по-евтин от обикновения Off peak

егати сложната система, а още не съм почнала да мисля как се търси съответния влак на който да се метна :grin: какво да гледам на таблото евентуално?

Това са два различни оператора. При единия билетите са фиксирани за конкретен влак. Не знам къде търсиш, но в Trainline има много подробно обяснение на кой влак можеш и на кой не.

С Thameslink:

image.png.93f290165f753e6a513083c69f1a9385.png

с East Midlands:

image.png.d541b79f6649f4e0b6848bd3d9b62dfe.png

Публикувано:

Да, включва го, 4,90 на човек на посока, иначе е 13,10 отиване и връщане от/до Parkway. Super off peak си ги кръщават някои оператори билетите през уикенда, или пък за някои определени влакове (по-бавни обикновено). Някои други имат Evening out return, който важи след 12:00 и е още по-евтин. Малко е батак като цяло 🤣

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 36 минути , Zaro каза:

Това са два различни оператора. При единия билетите са фиксирани за конкретен влак. Не знам къде търсиш, но в Trainline има много подробно обяснение на кой влак можеш и на кой не.

С Thameslink:

image.png.93f290165f753e6a513083c69f1a9385.png

с East Midlands:

image.png.d541b79f6649f4e0b6848bd3d9b62dfe.png

Това е защото гледаш конкретни влакове, а не Super off peak, който излиза под тях:

Screenshotfrom2024-10-1020-24-42.png.4374edd67a3b47d67d7a168b96a600dd.png

Като цъкнеш там, ще ти излезе списък на всички влакове, които можеш да ползваш (можеш и на двата оператора).

Screenshotfrom2024-10-1020-37-35.png.66d787a2a75a942031a31d43a348c1f0.png

Публикувано:

@Zaro Super Off peak е само с 0,20 паунда по-скъп от сингъл ритърн билети, и при положение, че дава възможност да ползваш всеки влак, е много по-,добър вариант 

Публикувано:

Вчера купих Super Off peak от Luton Airport Parkway до London St Pancras International за събота. На билета, който получих, пише:

Ticket Details: This ticket can only be used at certain times, for details ask staff or go to http://www.nationalrail.co.uk/FB
И според информацията в страницата от линка е валиден за всички влакове събота, неделя и празнични дни.
  • Харесвам 1
Публикувано:

@antea, в един и същи ден ли ще се връщаш? Забравих да уточня (но ти сигурно си наясно), че тези билети, които гледаш, са за 1 ден, не важат целия уикенд. За пътуване в събота, а връщане в неделя цената е друга (а между другото забелязах, че е по-евтино ако се вземе "open return" вместо return на определена дата. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Може би е хубаво и тук да се споменат промоциите на Trip uk отнасящи се за жп картите им. Почти всеки петък или през петък пускат такива в 14:00ч наше време.

Преди две седмици взех такава карта за 1 паунд вместо за 30. Днес е имало пак оферта - карти за 9,90 паунда, но късно видях съобщението, за да я пусна тук.

Screenshot_20241011-155853.png.3840bc77d131ce42d59279633ef174b9.png

Картите са няколко вида, в зависимост от възрастта, броя на пътуващите и зоната в която ще се пътува.Валидността им е една година. С тях се спестява 1/3 от цената на билета, което не е малко предвид цените на жп транспорта в UK.

Ето тук сме коментирали подробности:

@searus, още веднъж тенкс за идеите и разясненията. И на мен британската ЖП система и ценообразуване ми е мъгла. 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
На 2.10.2024 г. в 17:27, searus каза:

след което се продължава към Рай (за мен лично едно от най-красивите градчета в ОК

+1

Плажът при отлив е уникален, а и самият път до Рай от Кристъл Палас/Кройдън през графство Кент е страхотен и живописен...

• Харесвам 2
Публикувано:
@vorbis е написал за разбиването на билета на части още през 2018-та, и аз съм споменавала за splitmyfare.co.uk, сега ще напиша малко повече. Split My Fare автоматично го прави това разбиване на части и няма нужда да се рови човек с часове, ето пример за билети до Брайтън (от моята си гара), първите две са peak, третото off-peak:

Screenshotfrom2024-10-1116-54-20.png.08a2c76b02e6bb9bda66e0615c0743eb.png
Screenshotfrom2024-10-1117-24-13.png.bb6932d990ee34903ccb376ace5bc04c.png
Screenshotfrom2024-10-1117-23-25.png.66ef8d8d77c3a7907c7616abaf342fe7.png

Вземат много малка част от спестеното, само ако има спестено; ако цените са като на National Rail, не начисляват нищо. Разбира се, като види човек веднъж какви билети да си вземе, няма нужда да го прави през тях, може директно да си ги купи от National Rail. Аз просто нямам против да ми удържат малко от спестеното, за да продължава да ги има, понеже ми спестяват на мен голямо ровене.
В интерес на истината забелязвам, че откакто ползвам Network Railcard, остъпките рязко намаляха и са жълти стотинки (ако изобщо ги има). Т.е. този вариант е подходящ за хора без такава карта.

А ето това ми изписва в профила като спестявания от разбиване билета на части (за около 2 години, може би общо около 60-70 билета, като за някои не ми намира отстъпка, или е съвсем малка):

Screenshotfrom2024-10-1116-52-01.png.5e0a2aa5fd9877343fc215f3df5d1aa6.png
Също така намирам интерфейса им за много по-приятен (прегледно и ясно) и лесен за навигиране от някои други...

@antea, да, сядаш където намериш, освен ако не си си купила място, но в тези влакове мисля, че не продават за 2-ра класа. Има влакове по други направления, за които можеш да си поръчваш места, не мисля, че се плащат, освен ако не е за priority или 1-ва класа. Запазвам си правото да бъркам, може да има и влакове, в които се плащат, не знам 🤣🤣 

По линията Лутън-Лондон не дава отстъпки 'моя' сайт...

• Харесвам 5
Публикувано:
На 11.10.2024 г. в 15:33, Ardent каза:

Попадна ми линк за 12% отсъпка за билети на Heathrow Express с линк на Mastercard.

https://www.heathrowexpress.com/mastercard/#/

Има и други начини да се придвижиш по тази отсечка, но не са толкова бързи. 

За Хийтроу експрес има промоция с билети по 10 Паунда в посока, ако се резервират месец по-рано. Билетите са без час и важат за всички влакове през деня.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 11.10.2024 г. в 15:33, Ardent каза:

Попадна ми линк за 12% отсъпка за билети на Heathrow Express с линк на Mastercard.

https://www.heathrowexpress.com/mastercard/#/

Има и други начини да се придвижиш по тази отсечка, но не са толкова бързи. 

Разликата между НЕХ и Елизабет лайн е 14 минути, а цената е двойна.

А и HEX стига до Падингтън само, докато Елизабет има спирки и на Бонд стрийт, Фарингдън, Ливърпул стрийт и т.н

• Харесвам 2
Публикувано:

Като търся билети на EMR с опция open return ми излизат такива само с връщане за същия ден. Има ли как да намеря такива билети за друг ден?

Публикувано:
преди 2 часа, bobbyfm каза:

Като търся билети на EMR с опция open return ми излизат такива само с връщане за същия ден. Има ли как да намеря такива билети за друг ден?

Може ли малко по-конкретно, за да симулирам покупка?

Публикувано:

Open return билети имат определена начална дата, на която трябва да го използваш, а връщането е в рамките на 1 месец (когато искаш). При симулиране на Trainline ми излиза това за такъв тип билети:

Screenshotfrom2024-10-1621-36-58.png.18ed5b0c24c7ab88bf7b244caf33011f.png

Според мен ще ти излезе най-евтино билет за конкретен влак по този маршрут (дала съм до St Pancras), advance fare (ако го купиш по-раничко). Иначе струва 42 паунда open return (извън пикови часове и дни). Дори на момента да си купуваш еднопосочни билети (от днес за утре, или преди самия влак), ще ти излезе по-малко (17,90 еднопосочно през уикенд, 23,30 през пиково време). Отиване и връщане може да си заслужават ако са в 1 ден, по тази линия поне. Аз, ако не съм сигурна кой влак ще успея да хвана, просто ще си го купя билета от гарата... Пак подчертавам, за Лутън/Лондон. Цените не мърдат, освен ако не са адванс.

• Харесвам 2
Публикувано:

Здравейте, за коледните празници ще отскочим до Единбург, като връщането е замислено от Лондон. Търся билет за влак от Единбург до Лондон за 9 декември рано сутринта. Това, което намирам, е около 50-60 паунда с LNER и Lumo. Има ли накъде да се изпили тази цена, или направо да ги купувам? Благодаря!

Публикувано:
Преди 1 час, iMari каза:

Държиш ли да е влак? Защото има и самолет. 🙂

Screenshot_20241020-111502.png.476526f8e333b5fe40a5871974c012f3.png

Да, видях, че има сравнително евтини полети, но като фен на железопътния транспорт, предпочитам влак.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.