Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 16 часа, Alexander каза:

Идеи къде да се разходя и какво да видя в азиатската част за 3-4 часа? Като смятам да вечерям отново в кръчмите около  Моминската кула, която съм виждал и преди..

преди 14 часа, Alexander каза:

За събота следобед става дума, видях, че на полуострова където е спирка Kadikoy има доста неща. 

Давам предложение с уговорката, че може и да е за повече от 3-4 часа - зависи от темпото и разглеждането.

Приемам, че сте стигнали в Кадъкьой - от там можете да отидете до статуята на бика - води се забележителност, винаги е пълно с народ и снимащи се.

После да вземете трамвая, който обикаля из квартала - може да направите едно кръгче с него и да се ориентирате дали искате да слезете някъде.

Ако не ви се вози с трамвая, просто се "гмурнете" в квартала - много е симпатичен, с доста заведения и т.н.

Там има и пазар(съсвем ориентировъчно цъкнах на този магазин за да отбележа горе-долу къде беше пазара, ако не съм улучила улицата, поогледайте се наоколо и ще го намерите), от който може да си купите подправки или каквото искате. Също там съм купувала най-вкусния локум, но за съжаление не си спомням името на локумджийницата - беше стара и с много видове.

Там може да обиколите набързо, но може и доста време да се мотаете - от вас зависи.

След това ви предлагам по път за Юскудар и Момината кула да минете или през една джамия, или през един парк.

Възможностите за парк са Küçük Çamlıca  или Büyük Çamlıca - втория е по-високо, по-голям и с по-хубави гледки към Истанбул.

След това с метрото М5 към Юскудар, Девичата кула, ядене и т.н.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Alexander каза:

Точно локум с нар и шамфъстък от някакъв пазар трябва да купувам, явно това е мястото.

Ще се опитам да налучкам откъде съм купувала чуден локум, но … след малко. 🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, Sonita каза:

Има ли на други места магазини за локум на същата фирма? 

Абе, в Стамбула града, локуми да искаш!И баклави. Магазин до магазин и всичките са хубави, да ги опиташ по веднъж.

Баш, на входа на Капалъ Чарши, откъм трамвая има подобен магазин, със сто вида локуми, опитваш ги наред и купуваш, каквото ти се услади. Имат различни по големина красиви кутийки,джуфки, салтанати - каквото речеш. Пък, на Египетския пазар, направо , мож се сдоби с диабет, само от гледане. Такива камари са.

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 8 часа, Sonita каза:

Здравейте, аз  съм в Истамбул! Имам въпрос - как да стигна до Мол Емар? Хотелът ни е в Лалели.

Аз бих избрала следния маршрут: трамвай до Еминьоню, корабче до Кадъкьой и после автобус до спирка Mobilyacılar Sitesi.

Примерни автобуси: 8Е; 14В; 14DK; 14ES; 15BK.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте, плануваме ходене в Истанбул края на Октомври. Ходили сме доста в града, разгледждали сме доста (естествено има доста какво да се види още). Но т.к. отиваме за моя рожден ден (на 29 Октомври), който съвпада с деня на републиката в Турция искаме нещо по-специално - интересно. Всъшност нямам идея какво точно, нещо с което отбележим празника. Моля за идеи 🙂

Връзка към коментар
преди 51 минути , atrencheva каза:

Здравейте, плануваме ходене в Истанбул края на Октомври. Ходили сме доста в града, разгледждали сме доста (естествено има доста какво да се види още). Но т.к. отиваме за моя рожден ден (на 29 Октомври), който съвпада с деня на републиката в Турция искаме нещо по-специално - интересно. Всъшност нямам идея какво точно, нещо с което отбележим празника. Моля за идеи 🙂

Ако пред мен стоеше тази дилема, бих проверила дали ще има традиционната заря на този ден и ако има да потърся или корабче, от което може да се гледа, или заведение с гледка към зарята. И двете няма да са евтини.

Вариант е и просто да изберете място покрай Босфора, откъдето да се вижда зарята.

Но пак казвам - не знам дали ще има заря тази година.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Mary каза:

Но пак казвам - не знам дали ще има заря тази година.

еее не така, аз за зарята отивам 🙂 Да за зарята знам, преди години пак бяхме там на този ден беше много добро. Точно подобно нещо търся, интересна вечеря на кораб или нещо подобно. Ако някой е пробвал.

Връзка към коментар
преди 25 минути , atrencheva каза:

еее не така, аз за зарята отивам 🙂 Да за зарята знам, преди години пак бяхме там на този ден беше много добро. Точно подобно нещо търся, интересна вечеря на кораб или нещо подобно. Ако някой е пробвал.

Идея: Georges Hotel Galata има бар на покрива с гледка в топ 10 в световна класация. Дори и да е пресилено, може да го погледнете в Букинг. Има предлагане само на 2 стаи в момента. Ние сме резервирали за 24.12 и ще мога да дам информация след това.

преди 31 минути , atrencheva каза:

И е на 200 м от кула "Галата".

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Дали ще бъде открито навреме - 29.10т.г. новото летище на Истанбул? 

Скоро проверих в ТА и ми казаха, че полетът ми за КТМ  на 11.11 ще е от там. Май няма много време да преболедува "детските си болести"...

Връзка към коментар
преди 21 минути , Светославов каза:

Дали ще бъде открито навреме - 29.10т.г. новото летище на Истанбул? 

Скоро проверих в ТА и ми казаха, че полетът ми за КТМ  на 11.11 ще е от там. Май няма много време да преболедува "детските си болести"...

Засега отговорът е - Да!

По време на изложението Teknofest, което се проведе на новото летище, видях доста излитащи и кацащи самолети от всякакъв вид. 

Официално първият полет ще е на 31-ти октомври - ако не бъркам Истанбул - Анкара или обратно беше?!

Ето и едно клипче от този фест, където се вижда и малко от летището:

Ще следя и ако има някакви новини, ще ги споделя.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте, предстои ми пътуване в Турция. Поради остаряла и противоречива информация в Интернет пространството, искам да попитам има ли възрастово ограничение за допуска на български автомобил в Република Турция и какви документи за автомобила са необходими? Автомобилът е лично мой 1994 година на производство и аз ще го шофирам.

Връзка към коментар

По принцип правят проблем за коли, които са на повече от 20 години. Моята кола е на 22 години, но никога не са правили проблем за това, а имам за последните 3 години над 15 ходения с нея до Одрин или Истанбул. 

Необходимите документи са:

международен паспорт на всички в колата

талон за колата (ако, колата не е на твое име, трябва да имате пълномощно)

зелена карта за колата (трябва да имаш, издава се заедно с гражданската отговорност)

Ако в колата сте повече хора, не е нужно ти да шофираш колата, достатъчно е да си в колата.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 34 минути , lamerz1912 каза:

По принцип правят проблем за коли, които са на повече от 20 години. Моята кола е на 22 години, но никога не са правили проблем за това, а имам за последните 3 години над 15 ходения с нея до Одрин или Истанбул. 

Необходимите документи са:

международен паспорт на всички в колата

талон за колата (ако, колата не е на твое име, трябва да имате пълномощно)

зелена карта за колата (трябва да имаш, издава се заедно с гражданската отговорност)

Ако в колата сте повече хора, не е нужно ти да шофираш колата, достатъчно е да си в колата.

Или иначе казано е на късмет така ли? Трябва да тръпна дали ще мина или не. Благодаря за отговора!

Връзка към коментар

На мен до сега никога не са ми правили проблем или дори да се споменавали нещо за възрастта на колата. Но съм срещал мнения по форумите на хора, които твърдят че са ги върнали.  Ама едва ли аз съм най-големият късметлия, който толкова пъти е влизал в Турция със стара кола и не са го връщали.

Според мен няма от какво да се притесняваш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте. Уикенда мислим да направим един семеен шопинг уикенд до Одрин набързо. Къде бихте предложили да идем да напазаруваме-голям мол, евтино място, голям избор?

Връзка към коментар

Имайте предвид, че границата се минава за около 90-120 минути. Иначе ние когато ходим в Одрин имаме 2 маршрута:

- разходка из града + забележителности + (бърз шопинг)

- кратка разходка + 2-та мола + Кипа

Ако ще обикаляме по центъра оставяме колата на някой от паркингите до джамията, има и варианти за безплатно паркиране, ама всеки си избира. Цените не са високи. Обикновено, ако ще се разхождаме влизаме в джамията и обикаляме около нея. Под нея има и закрит пазар. От там се отправяме надолу по уличките, като излизаме на главната пешеходна улица. Правим една обиколка до долу и обратно, като в горният край има също един дълъг закрит пазар.

След това ходим до новият мол - Ераста, общо взето половин ден може да си изкарате там. Да знаете, че в подземният паркинг не пускат коли с газови уредби. То и в България е така, но там на всяка кола отварят багажника. Около Ераста има места за паркиране, окупирани предимно от български коли. 

Освен Ераста може да се отбиете и до откритият Марги Аутлет. Има почти същите магазини като Ераста, но понякога има различни неща в тях. Там паркингът е малък и обикновено е пълен. Зад Марги Аутлет в събота се провежда Синият пазар. Пълно е с българи, а от там си купувам понякога хранителни продукти (маслини, кашкавал, сирене, кори за баница, плодове и зеленчуци). 

За хранителни продукти ходим и до магазин Кипа, там също може да се вземат перилни и почистващи продукти. Паркингът пред магазина в локалното е платен, а този който е отстрани е безплатен.

В долният край на главната улица е петъчният пазар, понякога и в събота и неделя има сергии.

Много от хората ходят и до така наречените борси или складове, но мие е трудно да обясня къде точно се намират.

Относно забележителностите:

Централната джамия - определено си заслужава да се разкарате вътре в нея и в самият двор.

2-те български църкви - разположени са на сравнително трудни места, но има табели към тях. И 2-те църкви са поддържани, но последният път се почувствахме малко като неканени гости и вече избягваме да ходим до тях.

Одринската крепост - може спокойно да убиете 1 час докато се разкарвате. Има хубава гледка към Одрин. В непосредствена близост има военно поделение и самата крепост е към него. Ще ви посрещнат военни, но не бива да ви притеснява. Входът е безплатен, искат само да оставите 1 паспорт при тях, който при тръгване ви връщат. Може да прочетете какви зверства са вършили българите над турците 🙂 Само тези текстови, в които са описани зверствата на българите са преведени и на английски, всичко друго е само на турски.

Музеят на здравето - имаше входна такса, която не беше много, заслужава се да се разгледа, като в непосредствена близост до него има джамия с приятен двор.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 8 часа, lamerz1912 каза:

събота се провежда Синият пазар.

Синия пазар се провежда в събота, но петък е пазарният ден на Одрин от десетилетия. Пристигат търговци от цяла турска Тракия. Огромен избор на всякакви стоки. Бих ви препоръчал да хапнете в някой от ресторантите на брега на  Марица, като стигнете до тях през стария каменен мост.

Редактирано от epetkov
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.