Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 9 минути , DGTG каза:

Mary, тъй като имаме предложение за празнуване на НГ в Истанбул, в хотел до летище Ататюрк - какво ти е мнението за този район?

Предполагам, че хотела ще е хубав, но извън него почти няма какво да видите. Е, зависи и къде точно е хотела. 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 44 минути , Mary каза:

Предполагам, че хотела ще е хубав, но извън него почти няма какво да видите. Е, зависи и къде точно е хотела. 🙂 

Хотелът е Radisson Blu Conference&Airport. Пише, че е е на 2 мин. от метростанция Sefaköy. С това метро дали е лесен достъпа до центъра (Света София, синята джамия ...)? Дали ще е удобно за нощувки, пък иначе да си обикаляме насам-натам ...

Връзка към коментар
преди 2 часа, DGTG каза:

Хотелът е Radisson Blu Conference&Airport. Пише, че е е на 2 мин. от метростанция Sefaköy. С това метро дали е лесен достъпа до центъра (Света София, синята джамия ...)? Дали ще е удобно за нощувки, пък иначе да си обикаляме насам-натам ...

Sefaköy не е метростанция, а спирка на Метробуси.

От там минават и много други обикновени автобуси, но винаги е по-добре да пътувате с метро, особено на по-големи разстояния. Можете да вземате обикновен автобус до спирка на метрото, но и после ще имате още едно прекачване до Султанахмед(Света София, Синята джамия и т.н.)

Аз бих казала следното - ако искате да имате европейско посрещане на Новата година - изберете този хотел, но все пак попитайте каква програма се предвижда, обаче ако искате да обикаляте града, насочете се към друг хотел.

Хотелите в тази част ще стават на все по-атрактивни цени, предвид преместването на летище Ататюрк, но когато не са близо до метро, ще се губи време за транспорт.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Някои летищни хотели предлагат безплатен шатъл до центъра, ама този май не е от тях. Имаш един автобус до метрото и после още едно прекачване до центъра. Или с метробуса до трамвая и с него до центъра. При всички случаи не е бързо.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Намерих в стара тема тук дискусия относно валидността на паспорта при влизане в Турция, в която се коментира, че за български граждани няма изискване за 6 месеца за влизане и т.н...важно е на излизане да е валиден и да не превишаваш безвизовия престой... Нали няма промяна и няма изискване за валидност от 6 месеца напред?

Връзка към коментар
преди 18 минути , Jorro каза:

Намерих в стара тема тук дискусия относно валидността на паспорта при влизане в Турция, в която се коментира, че за български граждани няма изискване за 6 месеца за влизане и т.н...важно е на излизане да е валиден и да не превишаваш безвизовия престой... Нали няма промяна и няма изискване за валидност от 6 месеца напред?

Няма промяна.

Не е проблем да се влезе и излезе с валиден паспорт.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 40 минути , mary_shery каза:

Някой знае ли работното време на Желязната църква в Истанбул? Не можах да намеря никъде в нета.

От 9 до 17 часа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Изникват ми още въпроси за Истанбул. Има ли място, където можем да гледаме дервишки танци в събота вечер? За съжаление в неделя следобеда тръгваме и нямаме друг шанс. 

Фонтаните при Султанахмет работят ли през декември? Видях уникалните снимки на @Mary с фонтаните, даже осветени.

Връзка към коментар
преди 10 минути , mary_shery каза:

Изникват ми още въпроси за Истанбул. Има ли място, където можем да гледаме дервишки танци в събота вечер? За съжаление в неделя следобеда тръгваме и нямаме друг шанс. 

Фонтаните при Султанахмет работят ли през декември? Видях уникалните снимки на @Mary с фонтаните, даже осветени.

Има: Тук

Мисля, че работят фонтаните, но през декември не съм ходила. 

Инсче те всеки ден си светят с различни светлини и са красиви, а наоколо е пълно с хора. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 21 часа, mary_shery каза:

https://www.expedia.com/things-to-do/whirling-dervishes-live-show-exhibition.a487365.activity-details?srp=true&location=Istanbul%2C+Turkey&startDate=2018-12-26&endDate=2018-12-26&sortBy=price&latLong=41.145032%2C28.84345&rid=178267&pageNumber=1

Сложи кода от

https://www.fly4free.com/flight-deals/europe/expedia-discount-code-30-30-off-a-40-40-on-any-activity-booking/

и за 2 човека става 15 долара общо

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Интересува ме, ако пристигна в 6:30 на автогара Есенлер, ще мога ли да се придвижа на време од летището в азиатската част за да хвана вътрешен полет в 9:30. (най-вероятно ще се ползва обществен транспорт: Метро, след това Мармарай и евентуално някакъв автобус до летището).

Връзка към коментар
преди 9 часа, lamerz1912 каза:

Интересува ме, ако пристигна в 6:30 на автогара Есенлер, ще мога ли да се придвижа на време од летището в азиатската част за да хвана вътрешен полет в 9:30. (най-вероятно ще се ползва обществен транспорт: Метро, след това Мармарай и евентуално някакъв автобус до летището).

С обществен транспорт - твърдо не.

Или такси, или се придвижваш до Taksim и оттам - с Havabus. И пак е много рискован вторият вариант.

(Имай предвид, че за вътрешен полет трябва да се явиш поне час по-рано, но опашките на Sabiha Gokchen са брутални и вървят яваш-явяш.)

Редактирано от Goal & Boss
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Не само с градския транспорт, мисля, че и с такси няма да успееш, имайки предвид, че ще си в пиков час на движението в Истанбул. Сутринта между 7 и 9 часа. За мен е абсурдно за  час и половина да успееш да пристигнеш от автогарата до Сабиха Гьокчен. Освен ако не си с пилотна кола пред таксито 🙂

Най-добре е да си хванеш автобус предишния ден до Истанбул, да преспиш в Кадикьой и да хванеш рано сутринта не по-късно от 6.30ч.  шатъла до Сабиха Гьокчен. Не от Таксим, а от Кадикьой, защото от Таксим няма гаранция, че няма да попаднеш в задръствания, преминавайки от Европейската в Азиатската част. Веднъж се наложи да висим повече от час в 10 км. задръстване, тъй като на моста беше затворено едното платно за ремонт, добре че бяхме тръгнали доста по-рано. А от Кадикьой едно ти е по-евтин шатъла, и второ няма къде да попадаш в задръствания.

Ако те устройва този вариант мога да ти дам два три хотела, в които отсядаме преди и след всеки полет от Сабиха Гьокчен. Евтини са, много чисти и само на стотина метра от шатъла до летището, фериботното пристанище и метрото.  В единия отново ще бъдем само след две седмици. Дори и в най-скъпото време на годината между Коледа и Нова година е 35 евро  за двама с включена закуска.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 17 часа, lamerz1912 каза:

Ако пътувате с автобус от София, нямате никаква гаранция, че ще пристигнете в 6:30 - едно забавяне на границата и хващате сутрешните задръствания - аз лично съм пристигала в 8 , вместо в 6:30. А и в 6:30 да сте в Истанбул, шансът да стигнете до летището е теоретичен.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Интересувам се от фериботните линии от Истанбул (европейската част) в посока Бурса. Ще разглеждаме града от 26-29(30).12.2018. Пътуваме със кемпер и понеже има забрана (от скоро) за МПС с междуосие над 3.20 по първия и втори мост,ще трябва да се минава по третия.Затова търся алтернативен маршрут с фери. Попаднах на някакви сайтове но не мога да се оправя с езика. Информацията ми от турски колега е че ставало само с резервация. Такава не можем да направим ,понеже не знам точния ден в който ще минем. И изобщо може ли кемпер да се качи на тези ферита?

48390773_426708944530597_2510755709927292928_n.png

Редактирано от dan4o-taliban4o
Връзка към коментар

Дискусията за тол-таксите и стикерите, я отделих тук: HGS стикер при пътуване в Турция, защото така ще е по-полезна и лесна за намиране.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте! Може ли някой да ме посъветва и упъти как да стигна от Истанбул до Измир. Знам, че от автогара Есенлер тръгват автобуси, но аз предпочитам за по- бързо със самолет. Тааааа дали с Turkish airlines или  Pegasus. Някой от често пребиваващите в Турция да е ползвал pegasus и мога ли да купя билета онлайн?

Връзка към коментар
преди 25 минути , muchachote каза:

Здравейте! Може ли някой да ме посъветва и упъти как да стигна от Истанбул до Измир. Знам, че от автогара Есенлер тръгват автобуси, но аз предпочитам за по- бързо със самолет. Тааааа дали с Turkish airlines или  Pegasus. Някой от често пребиваващите в Турция да е ползвал pegasus и мога ли да купя билета онлайн?

Ползваме Pegasus и за вътрешни и за международни полети. Можеш да купиш билет онлайн или на техния сайт или през търсачките.

https://www.flypgs.com/en

Редактирано от Marisha
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
33 minutes ago, muchachote said:

Ние между Коледа и Нова Година бяхме в Истанбул и решихме да се метнем за два дни до Измир. Гледах и аз тези две авиокомпании, но в крайна сметка си купихме билети през Turkish airlines и от Ататюрк, защото Сабиха е доста далече дори с градски транспорт. На нас щеше да ни отнеме близо два часа да стигнем до Сабиха, а полета до Измир е реално 1:40 мин. Затова разгледай добре цените Turkish airlines и Pegasus и според мен се цели от Ататюрк за полет. Терминалът за вътрешните полети въобще не е натоварен, не е като международния.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.