Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 57 минути , Sonita каза:

Ще бъда в Истанбул от 18 до 21 април, дали лалетата ще бъдат прецъфтели?

Миналата година цъфнаха доста рано и по това време бяха прецъфтели.

Тази година са обявили началото на Фестивала на лалето от 7-ми април, та е възможно да са точно в най-добрият си цъфтеж, но … зависи и колко ще е топло през март и в началото на април.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Sonita каза:

Ще бъда в Истанбул от 18 до 21 април, дали лалетата ще бъдат прецъфтели?

Четеш ми мислите, тъкмо мислех да питам за парковете с лалета за дните около 6 май. Понеже фестивалът го дават началото на април, смятате ли че ще се задържат 1 месец?

Връзка към коментар
преди 29 минути , mary_shery каза:

Четеш ми мислите, тъкмо мислех да питам за парковете с лалета за дните около 6 май. Понеже фестивалът го дават началото на април, смятате ли че ще се задържат 1 месец?

Малка е вероятността да има лалета в началото на май.

Трябва да се окаже много студен март и април, че да останат все още цъфнали до това време.

Миналата година около 20-25 април почти всичко беше доста преминало.

Ето няколко снимки от 13-ти април:

IMG_8694.JPG  IMG_8837.JPG 

IMG_8695.JPG

Но не всички лалета бяха в това състояние, а имаше и такива:

IMG_8701.JPG

IMG_9105.JPG

Как ще бъде тази година?! Ще отида да проверя! :laugh:

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 51 минути , Mary каза:

Малка е вероятността да има лалета в началото на май.

Трябва да се окаже много студен март и април, че да останат все още цъфнали до това време.

Миналата година около 20-25 април почти всичко беше доста преминало.

Ето няколко снимки от 13-ти април:

IMG_8694.JPG  IMG_8837.JPG 

IMG_8695.JPG

Но не всички лалета бяха в това състояние, а имаше и такива:

IMG_8701.JPG

IMG_9105.JPG

Как ще бъде тази година?! Ще отида да проверя! :laugh:

Тъй като съм любител- цветар, мога да кажа, че всичко зависи от сорта лалета. не всички цъфтят по едно и също време! Аз имам в градината един сорт който цъфти още в края на март. Другите, да, от април до края на май!

Връзка към коментар

Здравейте, на 4 април ще ходим в Истанбул,организирана екскурзия.Но искаме да посетим  мола самостоятелно,ако се оправим. Моля, обяснете ми как да стигнем от Лалели до мол „Емаар”,предпочитаме да използваме корабче/ферибот.

Връзка към коментар
Преди 1 час, sunris каза:

от Лалели до мол „Емаар”,предпочитаме да използваме корабче/ферибот

От просто по просто. Първо с трамвая до пристанище Eminönü и оттам с корабче до Kadiköy в азиатската част. От пристанище Kadiköy до мола се стига с автобус 8Е.

Редактирано от epetkov
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, sunris каза:

Благодаря за бързия отговор

Както се казва бързият работа-срам за майстора. По-добре е да пътувате от Kadiköy до мола с автобуси  14DK или 15BK, които минават по магистрален път  D100  и имат по-малко спирки.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Моля и аз за малко помощ с логистиката:

1. Разбрах, че автобусите на Матпу предлагат свързващи маршрутки, ходят ли до Таксим? И ако не, къде е най-удачно да се слезне?

2. От района на Таксим кое е най-удобното предвижване към Азия? Добър вариант ли е да се стигне до Ortakoy с автобус и от там ако има корабче до  Kuzguncuk ? След това  Beylerbeyi Sarayi с автобус и пак автобус до Мода и Кадикой? Постижимо ли е за 1 ден?

3. Обиколка на Фенер и Балат от Таксим? Най-добър маршрут и да се включва ли още нещо в този ден?

Връзка към коментар
преди 7 часа, CarpeDiem каза:

Моля и аз за малко помощ с логистиката:

1. Разбрах, че автобусите на Матпу предлагат свързващи маршрутки, ходят ли до Таксим? И ако не, къде е най-удачно да се слезне?

2. От района на Таксим кое е най-удобното предвижване към Азия? Добър вариант ли е да се стигне до Ortakoy с автобус и от там ако има корабче до  Kuzguncuk ? След това  Beylerbeyi Sarayi с автобус и пак автобус до Мода и Кадикой? Постижимо ли е за 1 ден?

3. Обиколка на Фенер и Балат от Таксим? Най-добър маршрут и да се включва ли още нещо в този ден?

1. Не знам в момента какво предлагат, но ще попитате в автобуса, ако до тогава никой не даде отговор. Ако нямат превоз до Таксим - тогава М1 и на Йеникапъ сменяте с М2.

2. Най-удобното не знам кое е - варианти има много, но зависи къде в азиатската част искате да отидете. От Ортакьой избора на корабчета не е голям. По-скоро погледнете от Бешикташ, но мисля че варианта ще е до Юскюдар.

Ако въпросът е дали можете в един ден да разгледате Кюзгюнчук, Бейлербей и да отидете в Мода - отговорът е да.

3. Цял ден за Фенер и Балат е доста, освен ако не искате да минете по всички улички в кварталите.  От Таксим има автобус до там 55Т, а може и друг да има. Желязната църква? Пиер Лоти? Хора музей? - тези са в района.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Дано въпросът ми да е за тук - по повод предстоящото пътуване до Турция, по-точно Кападокия и Памуккале искам да ви попитам за съвет дали е удачно да спрем в Истанбул на Sia life, ако пристигнем по-рано привечер, за да избегнем задръстванията и да изчакаме до 1-2 ч.? По-точно - там вече ще бъдем ли в задръстване или да изчакаме някъде в Одрин? 
Не ми се иска да губим време, но ако тръгнем преди или по обяд, ще сме в Истанбул точно в пика, а отиваме за първи път и ще е доста стресиращо, доколкото разбирам. Да уточня, че пътуваме с кемпер. 

Връзка към коментар
преди 5 минути , ИлиАни каза:

Дано въпросът ми да е за тук - по повод предстоящото пътуване до Турция, по-точно Кападокия и Памуккале искам да ви попитам за съвет дали е удачно да спрем в Истанбул на Sia life, ако пристигнем по-рано привечер, за да избегнем задръстванията и да изчакаме до 1-2 ч.? По-точно - там вече ще бъдем ли в задръстване или да изчакаме някъде в Одрин? 
Не ми се иска да губим време, но ако тръгнем преди или по обяд, ще сме в Истанбул точно в пика, а отиваме за първи път и ще е доста стресиращо, доколкото разбирам. Да уточня, че пътуваме с кемпер. 

Не става ясно кога пътувате, дали има някакви празници и дали държите да минете през Истанбул?

В Истанбул задръствания може да има по всяко време.

За мен ще е излишно губене на 6-7 часа в мола, ако целта не е разглеждане на аквариума, ама пак часовете са много.

Тагвам тук @Polina, която може да е по-полезна в придвижването с кемпер.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Пътуваме на 29 март. За Кападокия има ли друг вариант, освен през Истанбул? Мисляхме и варианта да минем първо през Памуккале, но така няма да знаем колко време може да отделим, за да видим и други неща, като Ефес например. 

Не сме ходили в аквариума и искам да го посетим, но не е задължително да е това пътуване, просто си мисля, че ще е по-добре няколко часа там, отколкото няколко часа в задръстване? За през нощта разбрах, че се пътува по-спокойно.

Връзка към коментар
преди 1 минута , ИлиАни каза:

Пътуваме на 29 март. За Кападокия има ли друг вариант, освен през Истанбул? Мисляхме и варианта да минем първо през Памуккале, но така няма да знаем колко време може да отделим, за да видим и други неща, като Ефес например. 

Не сме ходили в аквариума и искам да го посетим, но не е задължително да е това пътуване, просто си мисля, че ще е по-добре няколко часа там, отколкото няколко часа в задръстване? За през нощта разбрах, че се пътува по-спокойно.

Ако първо е Кападокия, то през Истанбул е по-удобно.

Добре е да оставите няколко дни в Кападокия, особено ако искате да летите с балон, затова си разпишете програма ден за ден така ще прецените кое да е първо.

Да, през нощта задръстванията са по-малки, но най-малки са сякаш много рано сутрин - 4-5.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

ако минете по новия мост най-далече от центъра би трябвало да не е чак такъв проблем

иначе докато стигнете до мола пак ще сте в задръстване, после чакане, по-добре да се движите, ако не желаете да спирате разбира се

Връзка към коментар

Благодаря! Това ми беше въпроса - дали Мола е вече в задръстванията, защото на карта ми изглежда на влизане, но явно е.   За новия мост разбрах, че се обикаляло 100 км. 🙄

Връзка към коментар

И аз да попитам, че се стресирах с тези задръствания в Истанбул. За да се стигне до летище Ататюрк, което на картата ми се вижда на края на града в посока България, има ли опасност да има задръствания?

Връзка към коментар
преди 1 минута , dechy каза:

И аз да попитам, че се стресирах с тези задръствания в Истанбул. За да се стигне до летище Ататюрк, което на картата ми се вижда на края на града в посока България, има ли опасност да има задръствания?

С кола ли?

Връзка към коментар
преди 20 минути , Mary каза:

Ако първо е Кападокия, то през Истанбул е по-удобно.

Добре е да оставите няколко дни в Кападокия, особено ако искате да летите с балон, затова си разпишете програма ден за ден така ще прецените кое да е първо.

Да, през нощта задръстванията са по-малки, но най-малки са сякаш много рано сутрин - 4-5.

За Кападокия сме планирали 3 дни, после Памуккале,  и на връщане, в зависимост как сме с времето - Ефес, Бергама, Троя. Имаме 10 дни. Но понеже пътуваме с деца, плановете обикновено се нарушават. За Памуккале един ден с една нощувка достатъчен ли е? Ако някой има други предложения - приемам всякакви съвети 🙂

Връзка към коментар
преди 2 минути , dechy каза:

Да, с кола.

В Истанбул винаги има опасност от задръствания. Понеже нямам личен опит с кола до Ататюрк, то някой друг да се включи с подходящ подход към летището.

ПП Извън въпроса да кажа нещо. Вчера гледах снимки, че голяма част от магазините и други обекти на Ататюрк вече са затворили, та явно преместването и на магазините е започнало.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , ИлиАни каза:

За Кападокия сме планирали 3 дни, после Памуккале,  и на връщане, в зависимост как сме с времето - Ефес, Бергама, Троя. Имаме 10 дни. Но понеже пътуваме с деца, плановете обикновено се нарушават. За Памуккале един ден с една нощувка достатъчен ли е? Ако някой има други предложения - приемам всякакви съвети 🙂

Достатъчен е 1 ден в Памуккале, може да разгледате и Лаодикея, която е на около 15-20км от там. 

Троя е пожелателна, но не и задължителна. Ефес входа е 65 лири.

Истанбул с кемпер в пиков час е предизвикателство за мен. 

Редактирано от Polina
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Лаодикея си я сложих в списъка, благодарение на вашия пътепис 🙂 

Ако пропуснем Ефес и Троя на връщане от Памуккале, тогава какво друго интересно може  да видим? За съжаление още няма да става за плаж, за да направим сефтето за сезона 🙂

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.