Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Извинявам се, че пак досаждам, но да попитам някой купувал ли е Museum pass Cappadocia?

Видях, че в нея влизат Ihlara Vadisi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Göreme Açıkhava Müzesi, Göreme Karanlık Kilise, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Nevşehir Müzesi, Çavuşin Örenyeri, Hacıbektaş Müzesi, Zelve-Paşabağlar и цената от 110 ТЛ ми се струва добра, но не зная откъде се купуват, освен онлайн и дали за децата трябва да взимаме?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , ИлиАни каза:

Извинявам се, че пак досаждам, но да попитам някой купувал ли е Museum pass Cappadocia?

Видях, че в нея влизат Ihlara Vadisi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Göreme Açıkhava Müzesi, Göreme Karanlık Kilise, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Nevşehir Müzesi, Çavuşin Örenyeri, Hacıbektaş Müzesi, Zelve-Paşabağlar и цената от 110 ТЛ ми се струва добра, но не зная откъде се купуват, освен онлайн и дали за децата трябва да взимаме?

Не си спомням някой да е споменавал, че е ползвал този пас, а аз също не съм.

Предполагам, че от изброените забележителности може да се купи, но вижте дали ви интересуват всички обекти, дали ще имате време за тях и дали си струва плащането на паса.

Погледнах набързо, но не видях нищо писано за годините, предполагам, че в сайтовете на забележителностите може да пише нещо.

Можете да ги попитате на следния мейл: yardim@muze.gov.tr

Връзка към коментар
преди 18 минути , ИлиАни каза:

Ако е Muze kart е възможно да не ви върши работа. Картите са за турци и дават отстъпка само за тях. Наистина са изгодни и дори някои от включениете музеи са с безплатен вход или минимална такса. За съжаление чужденци не могат да се възползват от тази им екстра. Чети внимателно условията, при закупуването им се пишат данни от паспортите, за които са предназначени картите. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Museum Passes са за чужденци и можеш да си ги купиш от всеки един от музеите, Museum Pass Cappadocia е точно такава карта, вече ти си преценяваш, какво и как ще успееш да видиш за 3 дни.

Иначе в Турция по принцип децата под 8 (до скоро беше 12, но явно са го променили) години посещават музеите безплатно, като тези, които изглеждат по-малки по преценка на охраната влизат направо, а за останалите се взима безплатен билет срещу документ за възрастта.  

Това е регламента за посещения в музеите, преведете си го с Google Translate.
http://dosim.kulturturizm.gov.tr/muze-ve-orenyerleri-giris-yonergesi

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте Магеланци!

Предстои ми пътуване до Истанбул в края на този месец и бих искала да попитам дали някой от вас знае адрес на магазин за хоби и крафт материали?

Нещо от сорта на нашите Hobbyart и IDEA HOBBY, примерно... с художнически материали, тефтерчета, шарени хартиики и такива красоти. Търсих из нета, но ми излизат магазинчета за сувенири и подаръци. 🤔

Връзка към коментар

Без да съм наясно с въпроса, ако търсиш нещо като "книжарници" предполагам ще намериш доста такива по търговките улици...

Можеш да погледнеш тези например:
https://foursquare.com/explore?mode=url&near=Istanbul%2C Turkey&nearGeoId=72057594038672980&q=hakikat kirtasiye

• Браво 1
Връзка към коментар
На 3.05.2018 г. в 17:05, Mary каза:

Вярна е информацията - можете да пътувате всички с една карта.

Просто няма да имате добри намаления, ако сменяте често транспорт. :) 

Реално с две-три смени сте си "избили" цената на пластиката.

Все пак, ако ще ви е по-удобно да сте с една карта - действайте.

може ли малко пояснения по това? ако трима човека използват една Istanbulkart при прекачване в рамките на 2 часа за второто/третото пътуване няма да се начисли по-ниската цена (1.85/1.40), а от картата ще се вземат пак по 2,60  за всеки, така ли?

Връзка към коментар
преди 9 минути , antea каза:

може ли малко пояснения по това? ако трима човека използват една Istanbulkart при прекачване в рамките на 2 часа за второто/третото пътуване няма да се начисли по-ниската цена (1.85/1.40), а от картата ще се вземат пак по 2,60  за всеки, така ли?

Ще се начисли само веднъж - само за единия пътник.

Предвид цената на картата е по-добре всеки да си има своя.

В Мармарай също няма да върне сумата - там се таксуваш при качване и при слизане - при качването ти взема от картата най-голямата сума и при слизането връща разликата, ако сте пътували по-малко. Но когато се ползва от повече хора връща разликата само за първия.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , antea каза:

да

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , antea каза:

благодаря 🙂 значи при предвидено интензивно пътуване определено е по-добре да сме с отделни карти, така го разбирам

Да.

Но дори и само 3-4 ползвания на градския транспорт и особено, ако включва Мармарай си "избивате" цената на картата, която е 6 лири.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 12 часа, Mary каза:

и при слизането връща разликата

Този нюанс е много важен. Не трябва да се забравя да се валидира Истанбулкарт на излизане от Мармарай!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Някой знае ли на летище Кайсери до колко часа работят рент а кар агенциите, защото обмислям да пътувам с полет, който каца в 00:20 ч. ?

Ако не вземем рент а кар има ли автобуси, които може да хванем до Göreme? 

Връзка към коментар
преди 14 часа, antea каза:

благодаря 🙂 значи при предвидено интензивно пътуване определено е по-добре да сме с отделни карти, така го разбирам

Значи, цената на едно пътуване ти е 2.60 лири, второто, в рамките на два часа ти е 1.85, което се явява с двадесет и няколко стотинки по-малко. Чак, толкова голяма спестовност, не се явява. :)))Трябва да направиш 9 такива пътувания /  прекачване в двата часа/, че да избиеш шестте лири. Ако ходите често в Истанбул, ще си ги ползвате картите многократно, ама, ако сте само веднъж, не виждам смисъл да купувате много карти.

Ние си пътуваме по няколко човека с една карта, според мен е по - удобно, вместо, както бяхме 7, да сме със седем карти.

Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Значи, цената на едно пътуване ти е 2.60 лири, второто, в рамките на два часа ти е 1.85, което се явява с двадесет и няколко стотинки по-малко. Чак, толкова голяма спестовност, не се явява. :)))Трябва да направиш 9 такива пътувания /  прекачване в двата часа/, че да избиеш шестте лири. Ако ходите често в Истанбул, ще си ги ползвате картите многократно, ама, ако сте само веднъж, не виждам смисъл да купувате много карти.

Ние си пътуваме по няколко човека с една карта, според мен е по - удобно, вместо, както бяхме 7, да сме със седем карти.

Алекс, Мари обясняваше на Антеа не толкова за спестяването при второ пътуване в рамките на час за един човек, за което наистина не си заслужава вземането на втора карта, а за това, че вече от началото на март, когато се качиш на Мармарай се валидираш два пъти-на влизане и излизане.

При влизането ти се взема от картата максималните за пътуване 5,70лири, а на излизане ти се връща сума според броя пътувани спирки. Така както е при метробуса в Истанбул и примерно метрото в Дубай.

Ако сте с една карта двама души, пътувате до 7спирки /най-често/  пътуването ти струва 2,60лири на човек, в началото ти се вземат 5,70, а на излизане се връщат 3,10 лири, но само на единия от пътуващите.

Тоест ако използвате 3-4 пъти Мармарай двама човека, ще губите при всяко таксуване по 3 лири и ще си на минус поне 10-15лири.

Редактирано от Roje
  • Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 5 минути , Roje каза:

Алекс, Мари обясняваше на Антеа не толкова за спестяването при второ пътуване в рамките на час за един човек, за което наистина не си заслужава вземането на втора карта, а за това, че вече от началото на март, когато се качиш на Мармарай се валидираш два пъти-на влизане и излизане.

При влизането ти се взема от картата максималните за пътуване 5,70лири, а на излизане ти се връща сума според броя пътувани спирки. Така както е при метробуса в Истанбул и примерно метрото в Дубай.

Ако сте с една карта двама души, пътувате до 7спирки /най-често/  пътуването ти струва 2,60лири на човек, в началото ти се вземат 5,70, а на излизане се връщат 3,10 лири, но само на единия от пътуващите.

Тоест ако използвате 3-4 пъти Мармарай двама човека, ще губите при всяко таксуване по 3 лири и ще си на минус поне 10-15лири.

Ааа, за Мармарая съм съгласна. :)))

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Jorro каза:

кар има ли автобуси, които може да хванем до Göreme? 

Няма подходящ автобус в този час. Последния директен автобус от автогарата на Кайсери е в 22:00. Има до Невшехир в 23:30 и 23:59ч.

Редактирано от epetkov
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще бъда в Истанбул по Великден за три пълни дни. Ще съм благодарен за малко съвети. Ще бъда в азиатската част, метро спирка Kozyatağı

Постижимо ли е за един ден, но без препускане, като максимално се ползва обществен транспорт/имам истанбул карт/;

1 ден: Гъозтепе парк - Джамия Шакирин - Camlica Hill с Camlica Mosque - Бейлербей - Емирган парк и обратно? Или да пропусна Емирган парк?

2 ден: Църква Свети Стефан - Балат/цветните улички/ - Рибния манастир/Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı / - Света София с влизане 1час - Синята джамия - Галата

3 ден. За тук няма алтернатива - дългият круиз по Босфора. Някаква препоръка за тур от азиатската част? 

Някой ако знае какво е работното време на Рибния манастир/Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı в почивните дни ?

За придвижване, откъде да черпя най-достоверна информация за общественият транспорт, най-вече автобуси?

Редактирано от Kamen
Връзка към коментар

https://www.iett.istanbul/ - автобуси

http://www.sehirhatlari.istanbul/ - кораби на фирма Sehir Hatlari

https://www.turyol.com/ - кораби на фирма Turyol

Относно посещението на Св. София трябва да е рано сутринта, когато отваря и има по-малки опашки. Следобяд според мен ще има голяма опашка, или ще трябва да отидеш по към края на работното време.

Синята Джамия беше затворена за посещение, отворена беше само за молитви, трябва да провериш как стоят нещата в момента.

За Кулата Галата нещата са горе долу същите като Св. София. Най-добре е да се посети сутринта рано при самото отваряне, след това има големи опашки.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 53 минути , Kamen каза:

3 ден. За тук няма алтернатива - дългият круиз по Босфора. Някаква препоръка за тур от азиатската чaст?

Ние вчера се върнахме от Истанбул.Бяхме точно в Азиатската част, но в Kadıköy. Единият ден бяхме в района на Üsküdar та решихме от там да направим тур по Босфора. Попитахме на гишето на Dentur Avrasya и ни казаха, че имат кратък тур след малко. Платихме 20 лири на човек и ни посочиха да се качим на ферибот с линия Üsküdar-Beşiktaş за наше учудване. Минахме на другия бряг, а от там ни прехвърлиха на друг кораб, с който направихме краткия тур.Били сме вече и друг път с друга фирма на кратък тур, не е лош и този вариант, минават близо както до европейския, така и до азиатския бряг, има превод и на английски език. Но това все пак е за краткия тур. Същата фирма има и дълъг тур, можеш да погледнеш тук http://www.denturavrasya.com/en-EN/yazi.aspx?kid=99&id=176

Редактирано от aleks_s
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 43 минути , Kamen каза:

1 ден: Гъозтепе парк - Джамия Шакирин - Camlica Hill с Camlica Mosque - Бейлербей - Емирган парк и обратно? Или да пропусна Емирган парк?

Този ден е невъзможен.

преди 48 минути , Kamen каза:

Някой ако знае какво е работното време на Рибния манастир/Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı в почивните дни ?

Не мисля, че има разлика в работното време през цялата седмица.

преди 49 минути , Kamen каза:

3 ден. За тук няма алтернатива - дългият круиз по Босфора.

Не съм сигурна какво ще е времето, но този круиз за мен си струва само през лятото. "Губи" се почти целия ден. Да не се разбира, че буквално се губи, но стоейки вътре в корабчето, няма да усетите същата емоция като отвън.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Mary каза:

Този ден е невъзможен.

Не мисля, че има разлика в работното време през цялата седмица.

Какво е постижимо за един ден без Емирган парк?

Какво е работното време? 

Връзка към коментар
В момента, Kamen каза:

Какво е постижимо за един ден без Емирган парк?

Всичко без Емиргян. Всъщност късно вечерта може и да стигнете до там, но ще е претупване. Следете и ако все още има лалета за вашите дати, то си направете разходка с корабче до Емиргян в неделята - така ще направите 2 в 1.

Работното време на Рибната църква някъде го бях записала, но сега не го намирам... По спомен е от 8,30 до 16,30.  

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За пътуващите с кола в Турция е хубаво да проверят имат ли да плащат стари такси. Проверката става срещу номера на колата в този сайт:

Нарушения и задължения за плащане по турските магистрали

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.