Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Здравейте,

утре пътуваме за Истанбул,имаме една Истанбулкарт (от приятели) ,но искаме там да си вземем още една (че ни се очертава доста да се прекачваме). Да помоля ако някой е запознат на техните автомати как може да си вземем  (че до сега сме ползвали само билетчетата) ,ще съм безкрайно благодарна .

Връзка към коментар
преди 29 минути , Sansa29 каза:

Здравейте,

утре пътуваме за Истанбул,имаме една Истанбулкарт (от приятели) ,но искаме там да си вземем още една (че ни се очертава доста да се прекачваме). Да помоля ако някой е запознат на техните автомати как може да си вземем  (че до сега сме ползвали само билетчетата) ,ще съм безкрайно благодарна .

На по-големите спирки има вендинг машини, на които освен да зареждаш Истанбулкарт, можеш и да си купиш нова. Взимаме се някаква малка сума за пластиката и другото се прехвърля като кредит в картата.

Другият вариант е по разни павилиончета, аз например на времето си купих моята, от такова павилионче на пристанището Еминюню.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , lamerz1912 каза:

На по-големите спирки има вендинг машини, на които освен да зареждаш Истанбулкарт, можеш и да си купиш нова. Взимаме се някаква малка сума за пластиката и другото се прехвърля като кредит в картата.

Другият вариант е по разни павилиончета, аз например на времето си купих моята, от такова павилионче на пристанището Еминюню.

Благодаря ви,като цяло знам от къде да ги вземем ,но всеки път като ходим умуваме по два часа  пред автомата и пак си пускаме билет.

Връзка към коментар
преди 46 минути , Sansa29 каза:

Здравейте,

преди 15 минути , lamerz1912 каза:

Само ще допълня, че процесът на купуване е много лесен, но колкото пари сложиш - толкова ще ти зареди - не можеш да избереш 50 лири, като ги платиш със 100 лири банкнота. Пластиката струва 6 лири и останалото се зарежда в картата.

Купува се много лесно - избираш да купиш карта, слагаш парите и си готов.

По павилиончетата са тарикати и продават пластиката на по-висока цена - май последно за 10 лири.

преди 4 минути , Sansa29 каза:

Благодаря ви,като цяло знам от къде да ги вземем ,но всеки път като ходим умуваме по два часа  пред автомата и пак си пускаме билет.

Погледнете това кратко видео:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Mary каза:

Само ще допълня, че процесът на купуване е много лесен, но колкото пари сложиш - толкова ще ти зареди - не можеш да избереш 50 лири, като ги платиш със 100 лири банкнота. Пластиката струва 6 лири и останалото се зарежда в картата.

Купува се много лесно - избираш да купиш карта, слагаш парите и си готов.

По павилиончетата са тарикати и продават пластиката на по-висока цена - май последно за 10 лири.

Погледнете това кратко видео:

Страхотно,точно от това имах нужда ,много благодаря.

За пореден път вашата информация е изключително полезна.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Някой може ли да ми каже дали има организирани еднодневни турове до Немрут от Диарбекир? 

Ако туровете са само от Адяман и Кахта (Малатия я отсвирвам за момента), то можете ли да ми посочите фирма, която ги организира, евентуално и впечатления от нея? Благодаря.

Връзка към коментар
На 10.09.2019 г. в 8:08, AJ123 каза:

Моля за помощ, къде да си оставим колата в началото на Истанбул на паркинг с удобна връзка с метро. Искаме да избегнем трафика в центъра.

Аз не пътувам с кола. 

Дали някой друг може да каже нещо по въпроса? 

Връзка към коментар

Не точно паркинг, но ние със същата цел като вас последния път резервирахме хотел в началото на Истанбул, в Авджилар, с паркинг. Намира се на самия D-100, а на 50 метра има спирка на метробус. И така ползвахме транспорта на Истанбул съвсем спокойно. На нас този вариант ни хареса.

metrobus.png.c11602402c4d952489e572c0cd7bb46a.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Марин каза:

Кой от принцовите острови препоръчвате?

Аз не харесвам само най-големия - Büyükada - не защото не е красив, а има твърде много файтони за моят вкус. Ако изберете разходка извън техния маршрут е по-добре.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, 

предстои ми голям престой в Истанбул (над 12ч), и се чудех както  точно да оползотворя тези часове.

И тъй като досега само веднъж съм бил на това летище IST (не новото), обмислям да се разходя из града - въпроса ми е дали да го направя самостоятелно или да се възползвам от  https://www.turkishairlines.com/en-jp/flights/fly-different/touristanbul/ . Ако някой го използвал, моля за повече инфо. 

Вероятно, въпроса е повдиган и преди по-назад в темата, която признавам, че не съм изчел цялата - така че всяка информация  ми е добре дошла.

Благодаря предварително.

Връзка към коментар
преди 32 минути , Радо каза:

IST (не новото)

Това е новото летище. Връзката с центъра е чрез шатъл. Поне по час и половина в посока предвиди.

Ако не познаваш града, възползвай се от организираните маршрути.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 39 минути , Mary каза:

Това е новото летище. Връзката с центъра е чрез шатъл. Поне по час и половина в посока предвиди.

Ако не познаваш града, възползвай се от организираните маршрути.

Чак да го познавам - едва ли. Бил съм няколко пъти, но беше преди години 🙂

Благодаря все пак.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз на твое място щях да се кача на автобуса от летището, който отива до Султанахмед /май беше IST-17/. Може да се плати билета и с банкова карта, ако нямаш истанбулкарт. Този автобус спира и на Еминьоню, на спирката на автобусите пред египетския пазар. Щом си бил няколко пъти в града, не виждам защо ти трябват турове и да те водят в група по вече видени места. 

Ако ти беше първо ходене, категорично с група е най-добре, защото Истанбул е грандиозен и пренаселен, и е по-лесеносмилаем за възприятията ако някой те поведе. Но щом имаш представа и си видял от него, не виждам защо да си причиняваш груповата обиколка. Отвори пътеводителя на @Mary, в който има безценна информация и си потърси интересни за теб и удобни места. Дори и само да се пошляеш около моста Галата и гара Сиркеджи, и да хапнеш бюрек и баклава, а там има чудесни, да пиеш едно турско кафе, за мен е по-добрият вариант. Имаш време и от Еминьоню да се качиш на някой кораб да Кадъкьой или Юскюдар - и двата квартала са много приятни и вкусни. В едната посока с чакането отнема най-много 40 минути.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 21 часа, desislavna каза:

Аз на твое място щях да се кача на автобуса от летището, който отива до Султанахмед /май беше IST-17/. Може да се плати билета и с банкова карта, ако нямаш истанбулкарт. Този автобус спира и на Еминьоню, на спирката на автобусите пред египетския пазар. Щом си бил няколко пъти в града, не виждам защо ти трябват турове и да те водят в група по вече видени места. 

Ако ти беше първо ходене, категорично с група е най-добре, защото Истанбул е грандиозен и пренаселен, и е по-лесеносмилаем за възприятията ако някой те поведе. Но щом имаш представа и си видял от него, не виждам защо да си причиняваш груповата обиколка. Отвори пътеводителя на @Mary, в който има безценна информация и си потърси интересни за теб и удобни места. Дори и само да се пошляеш около моста Галата и гара Сиркеджи, и да хапнеш бюрек и баклава, а там има чудесни, да пиеш едно турско кафе, за мен е по-добрият вариант. Имаш време и от Еминьоню да се качиш на някой кораб да Кадъкьой или Юскюдар - и двата квартала са много приятни и вкусни. В едната посока с чакането отнема най-много 40 минути.

Много благодаря. 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Утре заминаваме за Истанбул с едни приятели, а в други ден сутринта летим за Адяман. Следва качване на Немрут, после Диабекир, Мардин, Урфа, Газиантеп, Адана и Истанбул.

Обаче, това дето показаха по новините тази вечер, че пак почват да се трепят по сирийската граница, хвърли всичките ми роднини в паника и телефона, и ушите ми пламнаха вече - всички искат да се откажа от пътуването. 
Какво да правя? Някой от тук може ли да ми даде, примерно, някакъв сайт, откъдето да следя актуална информация за събитията в този район?

Връзка към коментар
преди 3 часа, iaia_mama каза:

Утре заминаваме за Истанбул с едни приятели, а в други ден сутринта летим за Адяман. Следва качване на Немрут, после Диабекир, Мардин, Урфа, Газиантеп, Адана и Истанбул.

Обаче, това дето показаха по новините тази вечер, че пак почват да се трепят по сирийската граница, хвърли всичките ми роднини в паника и телефона, и ушите ми пламнаха вече - всички искат да се откажа от пътуването. 
Какво да правя? Някой от тук може ли да ми даде, примерно, някакъв сайт, откъдето да следя актуална информация за събитията в този район?

Преди два дни бяхме в Диарбекир (вярно, не е днес и не знам), но за разлика от миналата година на мен ми се видя дори по-спокойно. Разхождахме си се спокойно вечерта (след 22ч) из стария град да си търсим нещо за хапване... Както и преди съм писала, ако не се стряскаш ( а то няма как да не се стреснеш като ги видиш за първи път) особено от военните коли , които са с различни размери и с различни играчки по тях и обикалят из целият район и в самия град, няма какво друго да те притесни. Хората тук са уникални. Между Диарбекир и Урфа и Антеп, никой не ни е проверявал. 

Времето е топло сега (около 30 градуса) вземете си леки дрехи, но не прекалено разголени. 

Дано съм ти била полезна. 

Пс. Уточнявам, че "преди два дни" за мен е било във вторник, което е вчера. 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Polina каза:

Преди два дни бяхме в Диарбекир (вярно, не е днес и не знам), но за разлика от миналата година на мен ми се видя дори по-спокойно. Разхождахме си се спокойно вечерта (след 22ч) из стария град да си търсим нещо за хапване... Както и преди съм писала, ако не се стряскаш ( а то няма как да не се стреснеш като ги видиш за първи път) особено от военните коли , които са с различни размери и с различни играчки по тях и обикалят из целият район и в самия град, няма какво друго да те притесни. Хората тук са уникални. Между Диарбекир и Урфа и Антеп, никой не ни е проверявал. 

Времето е топло сега (около 30 градуса) вземете си леки дрехи, но не прекалено разголени. 

Дано съм ти била полезна. 

Пс. Уточнявам, че "преди два дни" за мен е било във вторник, което е вчера. 🙂

Благодаря.

Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Имам нужда от малко помощ по темата Истанбул с кола. Гледам някакви хотели във Фатих с опция за паркиране, които са близо до Мармарай.

Според вас около колко време ще е нужно, за да се стигне до района от влизането в Истанбул? Как е кварталът, понеже в Лалели ми е малко страшничко след здрач?

Гледах препоръки в другата тема за хотел на D100, обаче до там няма метро. И като се има предвид, че евентуалното планиране е за декември, когато денят е много къс, не ми се иска да се губи много време за стигане до основните места.

Ако се сещате за друг хотел с паркинг, ама да има метро наблизо, който е удобен - казвайте 🙂 Пропуснах - настаняването трябва да е 2+2 (установих, че много от хотелите ми настаняват едното дете безплатно, но пък няма опция за допълнително легло, което не е ок).

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 26 минути , jul каза:

Имам нужда от малко помощ по темата Истанбул с кола. Гледам някакви хотели във Фатих с опция за паркиране, които са близо до Мармарай.

Според вас около колко време ще е нужно, за да се стигне до района от влизането в Истанбул? Как е кварталът, понеже в Лалели ми е малко страшничко след здрач?

Гледах препоръки в другата тема за хотел на D100, обаче до там няма метро. И като се има предвид, че евентуалното планиране е за декември, когато денят е много къс, не ми се иска да се губи много време за стигане до основните места.

Ако се сещате за друг хотел с паркинг, ама да има метро наблизо, който е удобен - казвайте 🙂 Пропуснах - настаняването трябва да е 2+2 (установих, че много от хотелите ми настаняват едното дете безплатно, но пък няма опция за допълнително легло, което не е ок).

Тук е мястото на въпросите.

Аз не ходя с кола до Истанбул, но не вярвам някой да може да каже колко време ще отнеме от влизането до хотела. Зависи от деня, от часа...

Хотел с паркинг в този район не винаги означава, че има паркинг, а че на улицата е възможно да се паркира.

Хотел с истински паркинг е този, но пък не съм сигурна, че е много удобен за градския транспорт. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, jul каза:

Със сигурност не може да се каже точното време, затова написах около колко 🙂 2-3 часа или повече посред бял делничен ден? 

Около час според мен.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, jul каза:

Мога да препоръчам този хотел цък - доста добър и като гледам по картата метрото е на една крачка. Има безплатен паркинг но е малък, винаги паркирам наоколо на улицата щото все късно отиваме, има свободни места, района е ок, спокоен. Ако искаш да си оставиш колата през деня мисля че няма да има проблеми, последния път като си тръгвахме паркинга беше почти празен в 10 сутринта. Има добър ресторант на една крачка. Ние сме 2+1 - в стаята леглото е king size и бяха сложили допълнително легло но не ни таксуваха за него, цената си остана като за двойна стая. А и е на удобно място, лесно се стига до него.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.