Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 28 минути , mililia каза:

@Mary, с новата тарифа от Халкали до Серкеджи, 4 човека с една Истанбулкарт колко трябва да платим на човек?  Нещо не мога да се ориентирам къде да гледам. Сигурно е по 7,75 лири. Каква е разликата между минимална и пълна тарифа? И за Мармарая могат ли да се купуват билети, като за нашето метро или единствения начин е с Истанбулкарт. 

Отделно исках да попитам, дали си видяла промяна в тарифата на автобуса до летището. Преди беше 16 лири. 

В района между Серкеджи и Султанахмед има ли някое заведение, което да препоръчаш за вкусотии. За ресторант няма време, ама някое кюнефе с кафе или сандвич с риба, или нещо което ти обичаш? 

Еми, ако имате една Истанбулкарт за Мармарай ще платите за 3-ма от вас по 7,75тл, а за единия ще има намаление и ще плати по-малко, ако маркирате картата при напускане на Мармарай, а ако забравите, то и 4-мата ще платите по 7,75тл.

Доколкото виждам единичен билет е 15 лири и изобщо не си заслужава да купувате такъв.

От Халкалъ(гарата) до летището все още си показва 16 лири. От Султанахмет е 18 лири. Ако видя някаква промяна, веднага ще пиша.

Сандвич с риба точно в този район няма, но кюнефе можете да ядете навсякъде.

Конкретно заведение не мога да препоръчам, че рядко ям точно в този район.

Последния път някъде в този район ядох и беше добре, ама в кое заведение точно е било ... те всички си приличат - със сигурност не е било в посоченото, но наистина има много заведения в този район. Има и заведение с кюнефе там, но не го виждам на картата, но на витрините обикновено се вижда как го пекат.

Другия вариант за много заведения е в този район - съвсем случайно съм избрала заведение - не съм била в него, а показвам горе-долу района.

По трасето на трамвайната линия също има заведения, но май са най-най- туристическите.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте на всички! Посещавала съм Истанбул няколко пъти, последно миналата година, и обмислям пътуване през април отново до там. Иска ми се да се разходим с корабче до Бебек и от там пеша до Ортакьой, някой може ли да ме насочи за корабче (тип градския им транспорт), което спира до Бебек, от Еминьоню, понеже не откривам конкретно? И също иска ми се да отскочим до азиатската част, кой квартал ще ми препоръчате Юскудар или Кадъкьой? Благодаря предварително ☺️

Връзка към коментар
преди 6 минути , Petya9331 каза:

Иска ми се да се разходим с корабче до Бебек и от там пеша до Ортакьой, някой може ли да ме насочи за корабче (тип градския им транспорт), което спира до Бебек, от Еминьоню, понеже не откривам конкретно?

Такива корабчета има, но са само в делничен ден и не много рано сутринта. Например в 11,45 от Еминьноню спира на Бебек.

Доста повече корабчета спират на Арнавуткьой или Емиргян. Пак са само в делнични дни и пак не са от рано сутрин.

преди 8 минути , Petya9331 каза:

И също иска ми се да отскочим до азиатската част, кой квартал ще ми препоръчате Юскудар или Кадъкьой? Благодаря предварително

Зависи какво искате да правите там и с колко време разполагате.

Изберете едното сега, пък другото следващия път.

Юскюдар може да е отправна точка за много места или лежерна разходка до Къз Кулеси.

Кадъкьой - разходка из квартала, доста заведения, снимка с бика, интересна джамия в близост или отправна точка също за различни места.

Връзка към коментар

Благодаря Ви, ще разполагаме с 4 дни, понеже вече сме разглеждали повечето основни забележителности, ми се искаше да отидем и до двете места, предпочитам този път да се разходим из уличките сред хората и да се насладим на прекрасните гледки. Благодаря още веднъж! 🙂

Връзка към коментар
В момента, Petya9331 каза:

Благодаря Ви, ще разполагаме с 4 дни, понеже вече сме разглеждали повечето основни забележителности, ми се искаше да отидем и до двете места, предпочитам този път да се разходим из уличките сред хората и да се насладим на прекрасните гледки. Благодаря още веднъж! 🙂

Тогава не пропускайте да се помотаете и из Балат, който все повече хора откриват и намират за чудесен.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Mary каза:

Тогава не пропускайте да се помотаете и из Балат, който все повече хора откриват и намират за чудесен.

При всяко ходене сме там, задължително 🤗🤗

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...

Преди време след късен вечерен полет се наложи да търся хотел в последния момент, докато вече бяхме на летището. Резервирах за същата нощ в един хотел, в съседен на летището квартал през Make my trip. Нямахме никакъв проблем.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние през март резервирахме в движение през букинг. Тръгнахме без да знаем колко точно дни ще обикаляме и  къде ще спим, само с някаква идея за маршрут.

Просто имахме мобилен нет на два от телефоните и букинг си работи без проблем. Ако си с местен нет, то не отваря.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте! Някой може ли да даде адрес или координати на болница или лаборатория в Одрин, където правят тестове за Covid , валидни при влизане в България? Ще се прибираме от почивка (Дидим) на 4 септември и ако не мога в хотела да направя тест, искам да съм подготвен.

Връзка към коментар

Ето ти две болници в Одрин, където можеш да си направиш тестове.

С гугъл мапс можеш да им откриеш лесно координатите

1. Eski Devlet Hastanesi 

2. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ AD

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, milstan каза:

Благодаря! Първата според Гугълмапс е точно на гърба на българското консулство. Ето адреса на болницата:

Sarıcapaşa, Sarıca Paşa Cami Sk., 22030 Edirne Merkez/Edirne, Турция

Аз срещнах тази информация, все пак имайте го в предвид -

Има оплаквания в одринските групи, че  одринските лаборатории са вдигнали пср таксата от 110 на 220 лири.
И продължава прекалено дългото чакане при някои по 4-5 дни.

Защото апарата им е повреден и пробите се изпращат в Истанбул.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 5 часа, jul каза:

Има ли ограничение за брой възрастни в автомобил, ако не са семейство (бях чела за автобус, но за автомобили не откривам)? 

Не знаех лично отговора на въпроса, но помолих приятел, който живее там да помогне. Та той ми каза:

Цитат

За сега няма!

Ама всяка областна Управа има право да затяга и охлабва мерки за района.

Тъй че, в някой град може и да са забранили.

В Истанбул няма такова ограничение към момента.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@muchachote или някой който е по турското крайбрежие какво е положението с носенето на маски на открито? Задължителни ли са или по-скоро пожелателни. Обмисляме някакво пътуване по егейска Турция и може би да стигнем до Каш , но носенето на маска на открито ме стресира сериозно. След 20 дена по гръцките острови където носенето на маски беше само на закрито и то такава проформа почти забравихме за корона вируса. Но днес в Ханя Крит всичко живо е с маски и то на открито и гледката е супер потресаваща, та не искам да си го причинявам ако е същото по Турското крайбрежие. Та искам мнение ако е възможно какво е положението? 

Връзка към коментар
преди 16 минути , giafil каза:

@muchachote или някой който е по турското крайбрежие какво е положението с носенето на маски на открито? Задължителни ли са или по-скоро пожелателни. Обмисляме някакво пътуване по егейска Турция и може би да стигнем до Каш , но носенето на маска на открито ме стресира сериозно. След 20 дена по гръцките острови където носенето на маски беше само на закрито и то такава проформа почти забравихме за корона вируса. Но днес в Ханя Крит всичко живо е с маски и то на открито и гледата е супер потресаваща, та не искам да си го причинявам ако е същото по Турското крайбрежие. Та искам мнение ако е възможно какво е положението? 

Тук, в Измир, почти всички навън носят маски, което е учудващо. И стари и млади, много са съвестни явно. Не знам дали е задължително, аз си я нося в ръката и никой до сега не ми е направил забележка. Но когато влизам в музеи или магазини си я слагам, разбира се.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз бях във Фетие и района 5 - 13 септември, доста хора я носят пожелателно, но и много хора си я носят по всички правила. Последният ден видях да правят забележка на туристи по крайбрежната. За затворени помещения е задължителна. Но това преди десетина дни все пак...

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, giafil каза:

@muchachote или някой който е по турското крайбрежие какво е положението с носенето на маски на открито? Задължителни ли са или по-скоро пожелателни. Обмисляме някакво пътуване по егейска Турция и може би да стигнем до Каш , но носенето на маска на открито ме стресира сериозно. След 20 дена по гръцките острови където носенето на маски беше само на закрито и то такава проформа почти забравихме за корона вируса. Но днес в Ханя Крит всичко живо е с маски и то на открито и гледката е супер потресаваща, та не искам да си го причинявам ако е същото по Турското крайбрежие. Та искам мнение ако е възможно какво е положението? 

Към момента носенето на маска на открити и закрити обществени места в цяла Турция е задължително.

Глоба 900 турски лири.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 31 минути , Stryper каза:

В bg-mamma пишеше, че маската е задължителна дори в собствената ти кола.

Точно така. В кола, само ако са от едно семейство, хората могат да са без маски. Ако не са - глоба.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ама в Истанбул се спазва навсякъде. Всички ходят с маски и по улиците, гледах, че и в колите - даже се чудех, като е сам шофьорът, що е с маска. Но то ти става навик. Пък маските се продават навсякъде, по 20 стотинки са най- скъпите.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.