Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Здравейте , 

Извинявам се предварително , ако вече е задаван въпроса , но търсачката ми дава грешка от 20 мин и не мога да видя дали е писано по моя въпрос , а в нета намирам различни мнения и отговори. Та предстои ми пътуване до Турция с самолет и искам да знам за количество цигари които мога да взема от безмитната.

Благодаря ви , лек ден 🙂

Връзка към коментар

Допуска се безмитен внос до 200 къса цигари и 5 литра алкохолни напитки. 

http://pochivka-turcia.com/Mitnicheski-iziskvaniq.html

но аз доколкото помня трафика на цигари беше в обратна посока защото в Турция бяха по евтини...като тази информация е за сухопътна граница, но и за въздушен транспорт е същото.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Прегледах мненията от началото на тази година, може и да съм пропуснал това, което ме интересува, ама да попитам и аз:
Къде, как и кога е удачно да се сменят пари за/в Турция? Не съм привърженик на картите, предпочитам да имам кеш при всякакви положения, интересува ме и какви валути вървят основно в Турция при липса на местната лира. Говоря за цяла Турция, не само за Одрин и Истанбул.

Връзка към коментар
преди 20 минути , KrumKrumov каза:

Прегледах мненията от началото на тази година, може и да съм пропуснал това, което ме интересува, ама да попитам и аз:
Къде, как и кога е удачно да се сменят пари за/в Турция? Не съм привърженик на картите, предпочитам да имам кеш при всякакви положения, интересува ме и какви валути вървят основно в Турция при липса на местната лира. Говоря за цяла Турция, не само за Одрин и Истанбул.

Най-добър е курсът, плащайки с карта.

След това сменянето там. Мисля, че от евро за нас е най-добре, защото тук цената е почти фиксирана.

Валути - евро, долар.

Ако решите да плащате във валута, със сигурност ще платите повече, отколкото в лири.

Връзка към коментар

Според мен излиза по-изгодно лев-лира, отколкото евро-лира. Когато съм плащала хотел с евро, определено е било по-скъпо, отколкото ако бях платила с лири /карта. Обаче - ако купувате по-едри неща и платите с евро в брой, дават сериозни отстъпки. 

Ние плащаме с карти навсякъде, където може. За лири кеш тегля от Револют. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, jul каза:

И ING няма, миналата седмица последно пробвано. 

С мастър или виза, понеже на мен с мастър ми слагаха такса ING? Май има значение, понеже Ziraat пък слагаха такса май на жена ми на револют, ама виза.

Връзка към коментар

Имам питане за влизане в Турция с автомобил, собственост на фирма, на която не съм управител. Изискват ли се някакви документи - пълномощно, например?

Връзка към коментар
преди 28 минути , Цвете каза:

Имам питане за влизане в Турция с автомобил, собственост на фирма, на която не съм управител. Изискват ли се някакви документи - пълномощно, например?

Нотариално пълномощно преведено поне на английски. Поне ние като влизахме последно в Турция беше така.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 7.10.2020 г. в 15:59, lesy каза:

Нотариално пълномощно преведено поне на английски. Поне ние като влизахме последно в Турция беше така.

Частен автомобил, на който не съм аз собственика, пак ли се изисква такова нещо?

Връзка към коментар
Преди 1 час, Paf-Paf каза:

Здравейте, от къде е най-добре да си купим стикер за магистралата, влизайки в Турция през Капитан Андреево?

малко след като минете границата (около 1км) има голям жълт надпис PTT и свивате в дясно. Ние си го купихме в 23:00 вечерта

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , Alexander каза:

Има ли някакви изисквания или забрани за влизане и излизане от Турция за нас?

@AlexanderАлекс, @a6olq в момента е в Истанбул, тагвам я, тя може да сподели най- прясна информация.

Връзка към коментар
преди 19 минути , Alexander каза:

Към днешна дата нищо по-различно откакто беше там.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На 25.10.2020 г. в 19:00, Alexander каза:

През почивните дни отскочихме до там. На ГКПП Малко Търново само мерят температурата при влизане в Турция

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Някой може ли да ми препоръча аутлет в Истанбул в европейската част, който да е със сравнително лесен достъп с градски транспорт и не много далеч от центъра. На 19.12 (събота) ще имаме дълъг престой в Истанбул между полетите на връщане (кацаме в 06:00ч и излитаме за София в 19ч) от Туркиш ще ни настанят в хотел по тяхната програма, но нямам идея къде ще бъде. Все пак искам да отскоча до някой аутлет, в който има Tommy Hilfiger & US.Polo.ASSN за бърз шопинг + хапване в Бай Дьонер и Мадо 🙂 След шопинга в Одрин много се зарибих, а предвид, че ще е студено за дълги разходки мисля да оползотворя времето за пазаруване на коледни подаръци. 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

Иска ли се в момента тест за влизане или нещо друго  - кодове, декларация ...? Също, за прибиране в София от там има ли нещо като тест и тн  ? Ще ми се наложи да пътувам към 10ти Януари ,но съм наясно че до тогава много неща може да станат 

Благодаря предварително !

Връзка към коментар
преди 32 минути , infectedmushroom каза:

Здравейте,

Иска ли се в момента тест за влизане или нещо друго  - кодове, декларация ...? Също, за прибиране в София от там има ли нещо като тест и тн  ? Ще ми се наложи да пътувам към 10ти Януари ,но съм наясно че до тогава много неща може да станат 

Благодаря предварително !

PCR тест не се изисква и в двете посоки засега.

Там на място понякога и от туристите искат Hes код. Лесно се изкарва на място, като помолите някой с местна карта да ви пусне код - в хотела например.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Някой може ли да даде информация, какво точно се пишеше в съобщението за HES кода. Аз изкарах за мен предния път, но не помня където намерих тази информация.

Връзка към коментар
преди 12 минути , Alexander каза:

Някой може ли да даде информация, какво точно се пишеше в съобщението за HES кода. Аз изкарах за мен предния път, но не помня където намерих тази информация.

HES-страна-№на паспорта-година на раждане-фамилия-дата на валидност(когато не попълниш нищо тук е валиден една година)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.